Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
Zmeny platových taríf nepedagogických zamestnancov (6x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Dobrý deň,
Základné platové tarify nepedagogických zamestnancov podľa Prílohy č. 3a k zákonu č. 553/2003 Z. z. platia pre všetkých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorí vykonávajú pracovné činnosti v škole, školskom zariadení, centre pre deti a rodiny, rehabilitačnom stredisku pre zrakovo postihnutých alebo na vysokej škole, a nie sú pedagogickými zamestnancami, odbornými zamestnancami alebo učiteľmi vysokých škôl a výskumnými a vývojovými zamestnancami.
Uvedené platí pre všetkých nepedagogických zamestnancov, ktorí sú odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, u zamestnávateľov v znení §1.
Pravidlá stravovania v materskej škole (30x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Dobrý deň,
Podľa §7 ods.3 písm. b) vyhlášky č. 75/2023 Z. z. je prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež, v ktorom prebieha výchova a vzdelávanie detí a žiakov do 18 rokov veku, povinný zabezpečiť aby sa do zariadenia pre deti do šesť rokov veku a zariadenia školského stravovania, v ktorom sa stravujú deti a žiaci do 18 rokov veku, deťom a žiakom individuálne nedonášala strava; to neplatí, ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie.
Na základe uvedeného, pokiaľ zákonný zástupca dieťaťa predloží doklad s určením diagnózy, ktorá vyžaduje osobitný spôsob stravovania, môže do zariadenia individuálne donášať stravu. Riaditeľ školského zariadenia vydá Rozhodnutie o prijatí na stravovanie s individuálnou donáškou stravy. Zákonný zástupca doloží informovaný súhlas, kde uvedie, že v plnej miere zodpovedá za zdravotnú bezpečnosť, kvalitu a obsah donesenej stravy, za čistotu a zdravotnú bezpečnosť prepravných nádob a súhlasí s manipuláciou donesej stravy v rozsahu- uskladnenie, ohrev, výdaj a pod..
prechod cez jedálnu (6x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Ďakujeme pani vedúcej školskej jedálne za podrobné vysvetlenie. Každá škola a školská jedáleň má svoje špecifické podmienky, ktoré, ak je to potrebné, je možné upraviť interným predpisom.
Odporúčané počty zamestnancov (111x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Dobrý deň,
ZŠ |
|||||
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Desiata |
Celý deň |
Výdajňa |
Počet zamestnancov ŠJ |
Skutočný počet stravníkov |
210 |
50 |
|
|
5,25 |
Kuchár |
2 |
0,25 |
|
|
2,25 |
Prevádzkový zamestnanec |
2 |
|
|
|
2,0 |
T-H zamestnanec |
|
|
|
|
|
Vedúci šj |
1,0 |
|
|
|
1,0 |
Jedálen MŠ (2x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Dobrý deň,
MŠ |
|||||
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Desiata/ olovrant |
Celý deň |
Výdajňa |
Počet zamestnancov ŠJ |
Prijatý počet stravníkov |
102 |
196 |
|
|
4,5 |
Kuchár/zauč.kuch |
2 |
0,5 |
|
|
2,5 |
Prevádzkový zamestnanec |
1 |
|
|
|
1 |
T-H zamestnanec |
|
|
|
|
0 |
Vedúci šj |
1 |
|
|
|
1 |
Zavárky do polievok (2x)
Jedálne.sk napísal/a 08 nov 2024
Samostatné tekvicové jadierka sa v pokrmovej skupine závarky nenachádzajú. Opražené tekvicové jadierka sa v kuchyni využívajú prevažne ako posýpka do krémových polievok na doplnenie vlákniny, nemožno ich považovať za klasickú závarku, ktorá sa varí alebo zavarí do polievky.
V kategórii polievok receptúra 5.126 - Polievka z tekvice hokkaidó obsahuje tekvicové jadierka.
Samozrejme stravu detí možno obohatiť o tekvicové, slnečnicové či ľanové semienka, ale keďže sa jedná o detských stravníkov je potrebné pristupovať pri ich zaraďovaní do jedálnička s rozumnou mierou. Vzhľadom na to, že obsahujú vlákninu, bielkoviny, esenciálne mastné kyseliny a pod., u detí majú laxatívne a močopudné účinky.
skladovanie načatých zásob (4x)
Jedálne.sk napísal/a 05 nov 2024
Postup zaokrúhľovania vynormovaných potravín pri výdaji zo skladových zásob stanovuje Aplikácia princípov k MSN pre školské stravovanie (revízia 2024). 3 PRINCÍPY APLIKÁCIE 3.1 Všeobecné princípy 1. Pri príprave jedál a nápojov dodržiavať skladbu potravín a technologické postupy podľa receptúr MSN. Jednotlivé potraviny normovať presne a pri výdaji vynormovaných potravín je možné zohľadniť v preukázateľných prípadoch toleranciu zaokrúhľovania + do 10% okrem tukov, soli a cukru. Pri výdaji vynormovanej hmotnosti mäsa podľa receptúry MSN je možné zohľadniť toleranciu zaokrúhľovania - v zariadení školského stravovania do 200 stravníkov +3%; nad 200 stravníkov +1%.
Výnimkou sú konzervované potraviny, ktoré je potrebné po otvorení spotrebovať podľa pokynu výrobcu ( napr.po otvorení ihneď spotrebovať, spotrebovať do troch dní a pod.).
Vedúca ŠJ nemá nárok na obedy (2x)
Jedálne.sk napísal/a 05 nov 2024
1. Podľa §152 ods.2 Zákonníka práce: "Nárok na zabezpečenie stravovania alebo poskytnutie finančného príspevku na stravovanie má zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny".
2. Zákonník práce pracovný čas definuje ako časový úsek, v ktorom je zamestnanec k dispozícii zamestnávateľovi, vykonáva prácu a plní povinnosti v súlade s pracovnou zmluvou.Pracovný čas je povinnou súčasťou každej pracovnej zmluvy uzatvorenej medzi zamestnávateľom a zamestnancom. Podpisom pracovnej zmluvy ste prejavili súhlas s podmienkami v nej ustanovenými- dĺžka pracovného času a pracovná doba.
Zamestnávateľ Vám určil v pracovnej zmluve základný pracovný čas kedy musíte byť na pracovisku a plniť svoje povinnosti, nemôže však od Vás požadovať povinnosti mimo Vášho pracovného času ( kontrola kvality pripraveného obeda) a teda nemôžete byť zodpovedná za tieto činnosti.
So zamestnávateľom si môžete dodatočne dohodnúť voliteľný pracovný čas, kedy si zamestnanec môže vybrať kedy bude prítomný na pracovisku.
3. Pri určení úväzku vedúceho zamestnanca postupoval zamestnávateľ v súlade s vyhláškou č. 330/2009 Z.z. o zariadení školského stravovania; príloha č. 2.
zákonné možnosti zvýšenia platu (2x)
Jedálne.sk napísal/a 05 nov 2024
Zamestnanci ZŠS sú pri výkone práce odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, zodpovednosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutého v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Pracovné činnosti sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme.
Zamestnancom ZŠS za podmienok a v rozsahu ustanovených týmto zákonom zamestnávateľ určí :
Tarifný plat (§7) - Zamestnancovi zaradenému do platovej triedy podľa § 5 patrí tarifný plat v sume platovej tarify ustanovenej pre platovú triedu a platový stupeň, do ktorých je zaradený, podľa základnej stupnice platových taríf.
Príplatok za riadenie (§8)- Vedúcemu zamestnancovi patrí príplatok za riadenie. Percentuálny podiel príplatku je uvedený v prílohe č. 6 k zákonu č. 553/2003 Z. z.
Príplatok za zastupovanie (§9)- Zamestnancovi, ktorý zastupuje vedúceho zamestnanca v celom rozsahu činnosti nepretržite dlhšie ako štyri týždne.
Príplatok za zmennosť (§13) - Zamestnancovi, ktorému zamestnávateľ v dvojzmennej prevádzke, trojzmennej prevádzke alebo v nepretržitej prevádzke rozvrhol pracovný čas tak, že prácu vykonáva striedavo vo všetkých zmenách.
Zamestnancom ZŠS za podmienok a v rozsahu ustanovených týmto zákonom zamestnávateľ môže priznať :
Osobný príplatok (§10) -Zamestnancovi na ocenenie mimoriadnych osobných schopností, dosahovaných pracovných výsledkov alebo za vykonávanie práce nad rámec pracovných povinností.
Výkonnostný príplatok (§14a)- Zamestnancovi, ktorý vykonáva pracovné činnosti remeselné, manuálne alebo manipulačné s prevahou fyzickej práce, mesačne výkonnostný príplatok podľa množstva a kvality práce.
Na Vašu otázku Vám môže dať odpoveď len Váš zamestnávateľ.
Požiadavky na vedúcu ŠJ (4x)
Jedálne.sk napísal/a 05 nov 2024
Pracovné činnosti požadované pri výkone práce vedúceho zamestnanca zaradeného v 5. platovej triede, podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme (Nariadenie vlády 341/2004 Z.z.).
Najnáročnejšou činnosťou vedúceho zamestnanca zariadenia školského stravovania podľa katalógu, je Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení.
T. z., že vedúci zamestnanec školskej jedálne riadi činnosť stravovacej prevádzky a jej organizácie odborných prác, zabezpečuje a kontroluje výrobu jedál a nápojov v zmysle všeobecne záväzných právnych predpisov platných pre zariadenia školského stravovania.
Na základe uvedeného vedúci zamestnanec, ktorý koordinuje a kontroluje výrobný proces pokrmov, mal by tento proces aj sám ovládať, musí poznať receptúry MSN- zloženie surovín, technologický postup prípravy a zohľadňovať minimálne požiadavky na kvalitu používaných potravín.
Zabezpečuje organizáciu stravovacej prevádzky, v prípade výpadku pracovných síl napr. z dôvodu chorobnosti zabezpečí plynulý chod školskej jedálne.
Vzhľadom na to, že v pracovnej zmluve dojednaný druh práce spravidla vyžaduje bližší popis pracovných úloh, je pre zamestnávateľa efektívne vymedziť konkrétne úlohy jednotlivým zamestnancom v rámci ich pracovného zaradenia v pracovnej náplni, ktorú môže kedykoľvek zmeniť.
Pracovná náplň vedúceho zamestnanca
1. Zabezpečuje školský výživový program tak, aby zodpovedal režimu stravovania podľa veku a fyzickej záťaži detí a žiakov.
2. Spolupracuje pri tvorbe rozvojových projektov podpory zdravia a koordinuje podporné aktivity diferencovaného stravovania v rámci prevencie obezity.
3. Spolupracuje pri realizácii Celospoločenských programov podpory zdravia a ich sprievodných aktivít a realizácii pitného režimu detí a žiakov v rámci školského stravovania.
4. Samostatne spracúva podklady na čerpanie finančných prostriedkov Európskej únie a iných verejných zdrojov v rámci Celospoločenských programov podpory zdravia.
5. Koordinuje činnosť stravovacej prevádzky a jej organizácie odborných prác.
6. Zabezpečuje výrobu jedál a nápojov v zmysle všeobecne záväzných právnych predpisov platných pre zariadenia školského stravovania.
7. Samostatne navrhuje technologické procesy a receptúry podľa najnovších poznatkov v oblasti výživy a diferencovaného režimu stravovania.
8. Mesačne vyhodnocuje nutričné hodnoty podávaných jedál a plnenie odporúčaných výživových dávok podľa vekovej skupiny stravníkov a druhov osobitného stravovacieho režimu s použitím špecializovaných odborných metód informačných technológií.
9. Denne sleduje stav čerpania finančného limitu na nákup potravín.
10. Zabezpečuje dodávateľsko-odberateľské vzťahy podľa zákona o verejnom obstarávaní a zásad pre bezpečnosť a kvalitu nakupovaných potravín.
11. Vedie evidenciu faktúr a objednávok, zabezpečuje včasnú úhradu podľa rozpočtových pravidiel, resp. finančných pravidiel alebo vnútorných predpisov.
12. Vykonáva vstupnú kvalitatívnu a senzorickú kontrolu dodávok potravín.
13. Zodpovedá za dodržiavanie systému HACCP pri výrobe jedál a nápojov, za monitoring dodržiavania kritických kontrolných bodov a stanovuje nápravné a preventívne opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov.
14. Vypracováva prevádzkový poriadok zariadenia školského stravovania, vrátane jeho doplnkov a zmien.
15. Samostatne rozpočtuje, zúčtováva a spravuje finančné prostriedky zákonných zástupcov detí a žiakov a dospelých stravníkov určených na úhradu nákladov na stravovanie.
16. Vedie evidenciu majetku, finančných prostriedkov, vykonáva celoročné a mimoriadne inventarizácie, vrátane plnej hmotnej zodpovednosti za tieto hodnoty.
17. Zabezpečuje personálnu politiku, vzdelávanie odborných zamestnancov a ich odborný rast, vyhotovuje podklady mzdovej agendy zamestnancov.
18. Zabezpečuje vstupné, pravidelné a mimoriadne školenia, školenia k systému HACCP, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ostatných právnych predpisov platných pre zamestnancov zariadenia školského stravovania, vedie písomnú evidenciu o vykonanom školení.
19. Zodpovedá za evidovanie, tvorbu, ukladanie, ochranu registratúrnych záznamov, prístup k nim a ich vyraďovanie podľa registratúrneho poriadku a registratúrneho plánu školy alebo školského zariadenia.
20. Zabezpečuje dodržiavanie predpisov o bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a predpisov na ochranu pred požiarmi.
21. Zabezpečuje vedenie štatistiky a výkazníctva v súlade s príslušnými predpismi.
22. Uplatňuje záujmy stravníkov vo vzťahu k činnosti zariadenia školského stravovania.
23. Ďalšie:
a) zodpovedá za plnenie úloh súvisiacich s dohodnutým druhom práce priamo podriadených zamestnancov;
b) zodpovedá za dodržiavanie všeobecne záväzných právnych predpisov, za plnenie povinností vyplývajúcich z pracovného poriadku zamestnávateľa, za plnenie úloh uložených internými predpismi, informačnými listami, príkazmi, nariadeniami a opatreniami uloženými vedúcimi zamestnancami a kontrolnými orgánmi;
c) zachováva mlčanlivosť o skutočnostiach, o ktorých sa dozvedel pri vykonávaní verejnej služby a ktoré v záujme zamestnávateľa nie je možné oznamovať iným osobám, a to aj po skončení pracovného pomeru.
Zaradenie veducej sj do platovej triedy (2x)
Jedálne.sk napísal/a 05 nov 2024
Vedúci zamestnanci zariadení školského stravovania sa do platových tried zaraďujú podľa najnáročnejšej vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a doplnení v znení neskorších predpisov.
Pracovné činnosti vykonávané vedúcim zamestnancom zariadenia školského stravovania s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania:
05. PLATOVÁ TRIEDA Úplné stredné vzdelanie (bez špecifikácie odboru)
01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ so zaradením do 5. platovej triedy prílohy č. 1 nariadenia vlády; alebo
06. PLATOVÁ TRIEDA Vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa
01 Samostatné zabezpečovanie ekonomiky práce.
02 Samostatné zabezpečovanie rozpočtovania alebo financovania.
07 Vypracúvanie analýz a plánovanie procesov vo verejnom obstarávaní so zaradením do 6. platovej triedy prílohy č. 1 nariadenia vlády;
Na základe uvedeného pre zaradenie do platovej triedy musí zamestnanec spĺňať kvalifikačné požiadavky a musí vykonávať činnosť z platovej triedy.
Pokiaľ nezabezpečujete činnosti z 6.PT, zaradenie do 5. PT aj napriek vysokoškolskému vzdelaniu je správne.
Zamestnanci ZŠS sú pri výkone práce odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Tarifný plat (§7) - Zamestnancovi zaradenému do platovej triedy podľa § 5 patrí tarifný plat v sume platovej tarify ustanovenej pre platovú triedu a platový stupeň, do ktorých je zaradený, podľa základnej stupnice platových taríf v prílohe č. 2 k zákonu č. 553/2003 Z. z. .
Platová trieda ( §5 )- Zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, zodpovednosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutého v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Platový stupeň (§ 6 ) - Zamestnávateľ určí dĺžku započítanej praxe zamestnanca a v závislosti od nej ho zaradí do jedného zo 14 platových stupňov . Započítaná prax podľa tohto zákona je odborná prax a prax pri vykonávaní pracovných činností, ktoré majú iný charakter ako pracovná činnosť, ktorú má zamestnanec vykonávať u zamestnávateľa; túto prax zamestnávateľ započíta v závislosti od miery jej využitia na úspešné vykonávanie pracovnej činnosti, najviac v rozsahu dvoch tretín.
Príplatok za riadenie (§8)- Vedúcemu zamestnancovi patrí príplatok za riadenie. Percentuálny podiel príplatku je uvedený v prílohe č. 6 k zákonu č. 553/2003 Z. z.
Osobný príplatok (§10) -Zamestnancovi môže poskytnúť na ocenenie mimoriadnych osobných schopností, dosahovaných pracovných výsledkov alebo za vykonávanie práce nad rámec pracovných povinností.
Odmena (§ 20)- Zamestnávateľ môže poskytovať zamestnancovi odmenu za kvalitné vykonávanie pracovných činností alebo za vykonanie práce presahujúcej rámec pracovných činností vyplývajúcich z dohodnutého druhu práce.
Plat za prácu nadčas ( § 19).
varenie cez prázdniny (2x)
Jedálne.sk napísal/a 05 nov 2024
Podľa §140 ods. 2 zákona č. 245/2008 Z. z. (školský zákon) školská jedáleň môže poskytovať svoje služby pre deti, žiakov a zamestnancov škôl aj v čase školských prázdnin so súhlasom zriaďovateľa a regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Vyhláška č. 330/2009 Z.z. o zariadení školského stravovania ustanovuje spôsob organizácie a prevádzky, kde v §2 ods. 1 písm. g) dopĺňa, že počas školských prázdnin stravovanie zabezpečuje pre deti, žiakov a zamestnancov, ktorí sa zúčastňujú na výchovno-vzdelávacích aktivitách.
Náhradné voľno (3x)
Marta napísal/a 10 okt 2024
Konvektomat (2x)
Jedálne.sk napísal/a 04 okt 2024
Dobrý deň,
Dovoľujeme si zaslať stručnú odpoveď.
Dňa 01. 08. 2024 nadobudla účinnosť novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorá zvýšila finančné limity pre VO. Ustanovenie § 1 ods. 14 zákona o verejnom obstarávaní tak po novele znie nasledovne: „Tento zákon sa nevzťahuje na zákazku, ktorej predpokladaná hodnota je nižšia ako 50 000 eur v priebehu kalendárneho roka alebo počas platnosti zmluvy, ak sa zmluva uzatvára na dlhšie obdobie ako jeden kalendárny rok.“ Upozorňujeme, že konkrétna inštitúcia môže mať na základe vnútorných smerníc alebo metodiky upravené výberové konanie, ktoré jej stanovuje nadriadený orgán aj s iným finančným limitom. V uvedenom prípade sa však nejedná o verejné obstarávanie ak zákazka nedosahuje vyššie stanovenú hodnotu. Pre získanie bližších informácii sa môžete obrátiť na spolupracujúceho odborného garanta spoločnosť AIOLOS Consulting s.r.o. a to mailom na office@aiolos.sk.
Alergie v školskej jedalni (7x)
Jedálne.sk napísal/a 30 sep 2024
Podľa §7 ods. 2 písm. b) vyhlášky 75/2023 Z. .z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež, prevádzkovateľ zabezpečí režim stavovania tak, aby
sa do zariadenia pre deti do šesť rokov veku a zariadenia školského stravovania, v ktorom sa stravujú deti a žiaci do 18 rokov veku, deťom a žiakom individuálne nedonášala strava; to neplatí, ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie.
Riaditeľ školského zariadenia na základe zápisného lístka na osobitné stravovanie, vydá rozhodnutie o prijatí dieťaťa na osobitný spôsob stravovania formou kombinácie – individuálna donáška stravy do zariadenia + strava zo zariadenia