Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
Počet zamestnancov v ŠJ (4x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
|
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Výdajná jedáleň * |
Desiata |
Školské mlieko/ovocie |
Počet zamestnancov celkom |
|
Prijatý počet stravníkov |
423 |
323 |
0 |
0 |
7 |
|
Kuchár/zauč.kuch |
3,0 |
0 |
0 |
0 |
3 |
|
Prevádzkový zamestnanec |
3,0 |
|
|
|
3 |
|
T-H zamestnanec (mimo vodiča) |
|
|
|
|
0 |
|
Vedúci šj |
1,0 |
|
|
|
1 |
|
Poznámka: * Za predpokladu , že vo výdajných jedálňach iných škôl, nevydávajú obedy zamestnanci vašej šj. |
|||||
Zaradenie veducej sj do platovej triedy (4x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Na odmeňovanie zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).
Vedúci zamestnanci zariadení školského stravovania sa do platových tried zaraďujú podľa katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády, časť 01. Spoločné pracovné činnosti.
Pracovná činnosť vedúceho zamestnanca je zaradená v 5. platovej triede 01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania - úplné stredné vzdelanie.
Aj keď máte ukončené vyššie vzdelanie, najnáročnejšia činnosť, ktorú vykonávate, je zaradená v 5.platovej triede. Platový stupeň určil zamestnávateľ podľa počtu odpracovaných rokov.
Stupnica platových taríf (2x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Pre zaradenie zamestnanca do platovej triedy je okrem kvalifikačných požiadaviek rozhodujúca aj činnosť, ktorú bude vykonávať , resp. druh práce alebo pozíciu, funkciu.
Z Vašej otázky nie je možné určiť na akej pracovnej pozícii pracujete.
Pravidlá stravovania v materskej škole (40x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Vzhľadom na to, že sa jedná o deti predškolského veku, je potrebné pripravený pokrm podať s ohľadom na ich manipulačné schopnosti tak, aby ho dokázali konzumovať lyžicou (najmenšie deti), vidličkou (stredné deti) a príborom (predškoláci). Mäso podávať nakrájané na menšie kusy, prípadne plátky ( predškolákom), ktorí tak rozvíjajú sebaobslužné činnosti. Zamestnanci školskej jedálne síce majú v opise činností "prípadná obsluha stravníkov v jedálni", čo znamená nabrať polievku, hlavné jedlo, odniesť použitý stolový riad, avšak táto obsluha určite nezahŕňa kŕmenie detí.
Stravovanie v školských jedálňach po 8.2.2021 (30x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Hygienické požiadavky na zariadenia spoločného stravovania, kam patria aj školské jedálne, sú upravené predovšetkým Vyhláškou Ministerstva zdravotníctva SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania.
Táto vyhláška a súvisiaca legislatíva (ako napr. zásady HACCP, Materiálno-spotrebné normy pre školské stravovanie) kladú veľký dôraz na ochranu proti krížovej kontaminácii a hygienické spracovanie a skladovanie potravín a pokrmov (§ 2, ods. 2, písm. c), d) vyhlášky č. 533/2007 Z. z.).
Porcovanie a okorenenie surového mäsa deň vopred (predpríprava) v rámci školskej jedálne nie je možná, nie je v súlade s Hygienickými požiadavkami a zásadami správnej výrobnej praxe (HACCP).
Príprava tepelne upravených pokrmov sa vykonáva podľa stanoveného systému HACCP, ktorý v kapitole č. 5 Popis kritických kontrolných bodov definuje KRITICKÝ KONTROLNÝ BOD: CCP1 Skladovanie surovín v chladiacich a mraziacich zariadeniach
KRITICKÝ LIMIT : Uchovávanie polotovarov a rozpracovaných pokrmov:
- do 3 hodín, pri teplote 0°C až +4°C: mäso krájané, plnené, mleté, obaľované mäso, hydina, ryby, syry, zelenina, huby, knedle plnené (ovocné a mäsové)
- do 6 hodín, pri teplote 0°C až +4°C: Očistená, nakrájaná zelenina, studená kuchyňa (kusové chlebíčky, bagety, chleby, misy)
- do 24 hodín, pri teplote 0°C až +4°C: nespotrebovaný obsah konzerv po otvorení (napr. ovocie, zelenina, pretlaky, huby, ryby v oleji, losos) naložené mäso, ražniči, mäso na grilovanie, cukrárske cesto, plnené korpusy poliate polevou, agarom a pod.
To znamená, že takto predpripravené mäso musí byť bezpečne skladované pri správnej teplote v čistej, uzavretej nádobe najviac 3 hodiny.
Musí sa zabezpečiť, aby nedošlo ku krížovej kontaminácii s inými surovinami (najmä tepelne spracovanými) alebo k prekročeniu maximálneho povoleného času skladovania pre takto upravené surové mäso.
Soľ sa odporúča pridávať tesne pred tepelnou úpravou alebo počas prípravy, koreniny počas prípravy, bylinky pred dokončením alebo po ukončení tepelnej úpravy.
Dôležité:
- Dodržiavať interné postupy a HACCP plán školskej jedálne.
- Zabezpečiť správne chladenie predpripraveného mäsa počas celej doby skladovania.
- Minimalizovať čas medzi predprípravou a tepelnou úpravou.
Podmienky prijatia pomocnej sily (2x)
Jedálne.sk napísal/a 12 mar 2025
Pri zaradení zamestnanca na pracovnú pozíciu prevádzkový zamestnanec v školskej sa kvalifikačné požiadavky neustanovujú. Podmienkou je zdravotná a odborná spôsobilosť- zdravotný preukaz a osvedčenie o odbornej spôsobilosti na prácu s potravinami. Výhodou je prax v zariadení spoločného stravovania.
povinný stravník v kuchyni (4x)
Jedálne.sk napísal/a 12 mar 2025
Dobrý deň,
Zákon č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde stanovuje podmienky tvorby sociálneho fondu v § 3 až § 6 a v § 7 stanovuje účel použitia sociálneho fondu.Príspevky zo sociálneho fondu môže zamestnávateľ poskytnúť zamestnancom v rámci realizácie svojej sociálnej politiky výlučne len na:
stravovanie zamestnancov nad rozsah ustanovený osobitnými predpismi. Pokiaľ sa zamestnanec nestravuje v stravovacom zariadení určenom zamestnávateľom, nemá nárok na poskytnutie príspevku zo sociálneho fondu. Zamestnancovi, ktorý na základe potvrdenia lekára- špecialistu vyžaduje osobitné stravovanie, zamestnávateľ vyplatí finančný príspevok na stravovanie.
Diétne stravovanie (10x)
Jedálne.sk napísal/a 04 mar 2025
Dobrý deň,
Odporúčame Vám obrátiť sa na Regionálny úrad školskej správy v Bratislave, ktorý Vám môže poskytnúť informácie z CENTRA VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR.
Stravovanie počas pobytu na školskom internáte (6x)
Jedálne.sk napísal/a 04 mar 2025
1. Za zdravotnú bezpečnosť poskytovaných pokrmov v zariadení školského stravovania v prvom rade zodpovedá vedúci zamestnanec školskej jedálne, riaditeľ školy alebo školského zariadenia, ktorého súčasťou je internát a školská jedáleň a v neposlednom rade prevádzkovateľ/ zriaďovateľ školského zariadenia. Pokiaľ na písomné upozornenia zodpovedné osoby nereagujú a nepríde k náprave, je potrebné osloviť (písomne) príslušný regionálny úrad verejného zdravia príslušný regionálny úrad školskej správy.
2. Podľa § 6 ods. 5 vyhlášky č. 330/2009 Z.z. o zariadení školského stravovania:
"Dieťa a žiak internátnej školy pre deti a žiakov so zdravotným znevýhodnením, dieťa a žiak školy, ktorý je ubytovaný v školskom internáte školy pre deti a žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, dieťa v špeciálnych výchovných zariadeniach a dieťa a žiak školy, ubytovaný v školskom internáte môžu odoberať denne
a) hlavné jedlo a doplnkové jedlo okrem druhej večere, ak je dieťa alebo žiak mladší ako 11 rokov,
b) hlavné jedlo a doplnkové jedlo, ak je žiak starší ako 11 rokov."
Každý stravník (resp. zákonný zástupca dieťaťa) sa na stravovanie v školskej jedálni prihlasuje zápisným lístkom stravníka, kde sa uvádzajú podmienky organizácie stravovania. Jednou z podmienok je aj možnosť odhlásenia sa zo stravy. Stravník nemôže platiť za službu, ktorú si neobjednal. Ubytovanie na internáte nemôže byť podmienené povinnosťou stravovania.
Pokiaľ školské zariadenie podmieňuje ubytovanie v internáte odobratím jedla, je to v rozpore s uvedenou vyhláškou. Uvedené by bolo možné aplikovať v špeciálnej internátnej materskej škole, resp. v špeciálnej internátnej základnej škole, kde deti nemajú iné možnosti zabezpečenia stravovania.
odpisovanie mäsa (2x)
Jedálne.sk napísal/a 27 feb 2025
Vynormovanú hmotnosť mäsa podľa vybranej receptúry MSN je možné pri výdaji zaokrúhliť ( navýšiť)
v tolerancii zaokrúhľovania - v zariadení školského stravovania do 200 stravníkov
+3%; nad 200 stravníkov +1%.
Aplikácia princípov k MSN pre školské stravovanie - 2024, 3 PRINCÍPY APLIKÁCIE
3.1 Všeobecné princípy, ods. 3
počet zamestnancov v ŠJ (2x)
Jedálne.sk napísal/a 27 feb 2025
|
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Desiata/ olovrant |
Celý deň |
Výdajňa/iné výdajné miesto |
Počet zamestnancov |
|
|
Prijatý počet stravníkov |
260 |
160 |
0 |
20* |
5,7 |
|
|
Kuchár/zauč.kuch |
2 |
0,5 |
0 |
0,2 |
2,7 |
|
|
Prevádzkový zamestnanec |
2 |
|
|
|
2 |
|
|
T-H zamestnanec |
|
|
|
|
0 |
|
|
Vedúci šj |
1 |
|
|
|
1 |
260=80+150+30
160=80x2(D+Ol)
* 20 stravníkov na inom výdajnom mieste, vyhláška stanovuje do 50 - 0,5, prepočítané podielom počtu stravníkov
Zaradenie do platovej triedy (4x)
Jedálne.sk napísal/a 27 feb 2025
Vedúci zamestnanec sa zaraďuje do 5. platovej triedy, kde je požiadavka úplné stredné vzdelanie a činnosti uvedené v katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 k NV 341/2004 Z.z. "01 Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení."
Vo výdajnej školskej jedálni s počtom stravníkov do 100 podľa prílohy č. 4 k vyhláške č. 330/2009 z.z. je určený skrátený pracovný úväzok vedúceho zamestnanca 0,3; kuchár na výdaj obedov 0,6 a kuchár pre doplnkové stravovanie 0,25 úväzku.
Pozícia kuchár vo výdajnej školskej jedálni sa zaraďuje do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie (§ 5 ods. 1 zákon č. 553/2003 Z. z.).
Kuchár vo výdajnej školskej jedálni sa zaradí do platovej triedy podľa najnáročnejšej činnosti, ktorá je je uvedená v príslušnej platovej triede podľa katalógu pracovných činností s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 k NV 341/2004 Z.z.
01. PLATOVÁ TRIEDA Vzdelanie neustanovené
01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.
02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.
03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.
04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.
02. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie ( bez špecifikácie odboru)
01 Obsluha viacúčelového veľkokapacitného kuchynského stroja alebo viac jednoúčelových veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu pokrmov.
02 Obsluha veľkokapacitných chladiacich alebo mraziacich zariadení.
03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.
04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.
05 Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov.
06 Samostatné vedenie príručného skladu v zariadení vrátane hmotnej zodpovednosti, sprostredkúvanie služieb alebo obsluha minibaru vrátane odovzdávania podkladov na vyúčtovanie.
03. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie
01 Výroba veľmi náročných národných špecialít alebo výroba najnáročnejších špecialít studenej kuchyne na banket a recepciu, organizácia výroby jedál na slávnostné príležitosti vrátane zostavovania vlastných receptúr vybraných pokrmov.
03 Zabezpečovanie výroby cukrárskych výrobkov, múčnikov a cukrárskych špecialít na osobitné akcie prevažne podľa vlastných receptúr a kalkulácií s použitím rôznej technológie, prípadná účasť na výrobe.
05 Výroba najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v zdravotníckom zariadení, v školskom zariadení alebo v zariadení sociálnych služieb, alebo v stravovacom zariadení strediska vrcholového športu.
Pokiaľ kuchár vykonáva činnosť v uvedenej platovej triede a spĺňa požadované vzdelanie zamestnávateľ ho zaradí do príslušného stupňa platovej triedy. Samozrejme musí spĺňať obidve podmienky- dosiahnuté vzdelanie aj činnosť.
Príklad: Zamestnanec na pozícii kuchár vo výdajnej školskej jedálni so stredným vzdelaním s maturitou, ktorý dodané hotové jedlá vydáva ( nevyrába), umýva kuchynský riad a obsluhuje stravníkov sa zaradí do 1.PT. (nevykonáva činnosti z 2.PT).
Nechty (2x)
Jedálne.sk napísal/a 26 feb 2025
Nechty na rukách zamestnancov zariadení školského stravovania musia byť krátke, strihané, nenalakované, na rukách nesmú byť prstene a iné ozdoby (Zásady správnej výrobnej praxe E-model HACCP pre ZŠS). Nečistoty za nechtami a odlupujúci sa lak alebo gél môžu spôsobiť kontamináciu pokrmov. V prípade gélovej resp. inej úpravy nechtov je z hygienického hľadiska žiadúce, aby sa používali jednorazové gumené rukavice aj počas celej prípravy pokrmov, nielen pri ich výdaji, čím bude možné predchádzať riziku mechanického znečistenia pokrmu a vzniku alimentárneho ochorenia.
Povinnosť používať pri výdaji hotových pokrmov jednorazové rukavice ustanovuje aj § 12 vyhlášky č. 533/2007 Z. z.
Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania.
Režijné náklady za ohriatie a podanie jedla pre žiaka s diétnym stravovaním (2x)
Jedálne.sk napísal/a 26 feb 2025
Podľa §140 ods. 10 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov výšku príspevku na čiastočnú úhradu nákladov, výšku príspevku na režijné náklady a podmienky úhrady v školskej jedálni, ktorej zriaďovateľom je obec alebo samosprávny kraj, určí zriaďovateľ všeobecne záväzným nariadením (VZN). Zákonný zástupca prispieva na úhradu režijných nákladov, ak tak určí zriaďovateľ.
Ak zriaďovateľ určil výšku príspevku na čiastočnú úhradu režijných nákladov aj pre stravníkov s individuálnou donáškou diétneho jedla do zariadenia školského stravovania prijatím VZN, neporušil žiadny právny predpis.
Skladovaním vo vyhradenom chladiacom zariadení, ohriatím, evidenciou, servírovaním a výdajom donesených diétnych pokrmov vznikajú školskému zariadeniu náklady na energie a mzdy zamestnancov.
Vyučená predavačka na pozíciu kuchárky (2x)
Jedálne.sk napísal/a 26 feb 2025
Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti Katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone prace vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme.
Prevádzkový zamestnanec
1.PLATOVÁ TRIEDA
Vzdelanie nie je ustanovené
Pracovné činnosti:
01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.
02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.
03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.
04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.
Kuchár
02. PLATOVÁ TRIEDA
Stredné vzdelanie ( výučný list bez špecifikácie odboru)
Pracovná činnosť:
01 Obsluha viacúčelového veľkokapacitného kuchynského stroja alebo viac jednoúčelových veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu pokrmov.
02 Obsluha veľkokapacitných chladiacich alebo mraziacich zariadení.
03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.
04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.
05 Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov.
06 Samostatné vedenie príručného skladu v zariadení vrátane hmotnej zodpovednosti, sprostredkúvanie služieb alebo obsluha minibaru vrátane odovzdávania podkladov na vyúčtovanie.
Osobitný kvalifikačný predpoklad vzdelania pre výkon pracovnej činnosti kuchár v zariadení školského stravovania nie je všeobecne záväzným právnym predpisom ustanovený.
Podmienkou pre výkon činností je zdravotná a odborná spôsobilosť.
Podľa uvedeného, zamestnankyňa s praxou (má ZS a OS) s požadovanou kvalifikáciou stredné vzdelanie - výučný list v odbore predavač bude vykonávať činnosti podľa 02. PT , môže byť zaradená na pozíciu kuchár resp. hlavný kuchár.










