Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Kompetencie riaditeľa verzus jedáleň (2x)

Jedálne.sk napísal/a 09 júl 2025

Dobrý deň,

Zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov je kľúčovým právnym predpisom, ktorý definuje postavenie, pôsobnosť a činnosti riaditeľa školy a školského zariadenia na Slovensku.

Podľa § 2 ods. 1 písm. a) tohto zákona je riaditeľ školy alebo riaditeľ školského zariadenia (ďalej len "riaditeľ") jedným z orgánov, ktoré vykonávajú štátnu správu v školstve na úseku škôl a školských zariadení.

A práve tu spočíva rozdiel medzi školou s právnou subjektivitou a školou bez právnej subjektivity:

Škola s právnou subjektivitou je samostatná právnická osoba. To znamená, že:

  • Má vlastné IČO.
  • Môže vstupovať do právnych vzťahov vo vlastnom mene. Môže uzatvárať zmluvy (napr. pracovné zmluvy so zamestnancami, zmluvy s dodávateľmi), nadobúdať majetok, brať si úvery, byť účastníkom súdnych sporov.
  • Je rozpočtovou alebo príspevkovou organizáciou obce (alebo iného zriaďovateľa, napr. štátu, cirkvi). To znamená, že hospodári s vlastným rozpočtom a zodpovedá za svoje finančné hospodárenie.
  • Riaditeľ školy je štatutárnym orgánom a je zodpovedný za riadenie školy a jej súčastí vo všetkých aspektoch – pedagogickom, ekonomickom aj personálnom.
  • Zariadenie školského stravovania je v tomto prípade súčasťou školy a plne spadá pod riadenie riaditeľa školy. Vedúcim zamestnancom je vedúci školskej jedálne alebo vedúci výdajnej školskej jedálne.

Škola a školské zariadenie bez právnej subjektivity nie je samostatná právnická osoba. Je to len organizačná zložka svojho zriaďovateľa (najčastejšie obce alebo mesta). To v praxi znamená:

  • Nemá vlastné IČO. Vystupuje pod IČO zriaďovateľa.
  • Nemôže samostatne uzatvárať zmluvy ani nadobúdať majetok. Všetky právne úkony za ňu vykonáva zriaďovateľ.
  • Nie je samostatnou rozpočtovou alebo príspevkovou organizáciou. Je súčasťou rozpočtu zriaďovateľa a jej hospodárenie spravuje zriaďovateľ.
  • Štatutárnym orgánom je zriaďovateľ (napr. starosta obce alebo primátor mesta), ktorý vykonáva právne úkony súvisiace s prevádzkou školy a školského zariadenia.
  • Školu riadi riaditeľ školy, má pedagogické a organizačné kompetencie, ale v právnych, finančných a personálnych záležitostiach je závislý od zriaďovateľa.
  • Školské zariadenie (ŠJ, VŠJ) nie je súčasťou školy (v rozhodnutí o zaradení do siete škôl a školských zariadení SR sa uvádza „pri MŠ alebo pri ZŠ a pod.) a riadi ho riaditeľ školského zariadenia.
  • Riaditeľ školského zariadenia (riaditeľ školskej jedálne, riaditeľ výdajnej školskej jedálne) má organizačné kompetencie, ale v právnych, finančných a personálnych záležitostiach spadá pod zriaďovateľa.
Zobraziť celú diskusiu

Legislatíva v školskom stravovaní (52x)

Jedálne.sk napísal/a 04 júl 2025

Dobrý deň,

Technicko-hospodársky zamestnanec sa do platovej triedy zaraďuje podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády č. 341/2004 Z.z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a doplnení v znení neskorších predpisov (ďalej len „nariadenie vlády“).

Technicko-hospodársky zamestnanec:

04. PLATOVÁ TRIEDA- Úplné stredné vzdelanie

11 Koordinovanie a organizovanie prác zamestnancov s prevahou fyzickej práce

(napr. na úseku ubytovania, stravovania, v stavebnej alebo špedičnej prevádzke) s plnou

hmotnou zodpovednosťou.

Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády.

Prevádzkový zamestnanec:

01. PLATOVÁ TRIEDA - Vzdelanie neustanovené

01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.

02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.

03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.

04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.

Zobraziť celú diskusiu

Práca vedúcej (3x)

Jedálne.sk napísal/a 02 júl 2025

Dobrý deň,

Je to bežný problém na pracovisku, keď noví vedúci preberajú funkciu a snažia sa optimalizovať procesy, zatiaľ čo dlhoroční zamestnanci sú zvyknutí na "svoj" spôsob založený na dlhoročnej praxi.

Vo všeobecnosti platí, že vedúca školskej jedálne (ŠJ) a kuchárka majú jasne oddelené kompetencie a zodpovednosti, hoci sa ich práca prekrýva a vyžaduje si spoluprácu.

Vedúca ŠJ je zodpovedná za:

  • Organizáciu a riadenie prevádzky ŠJ: To zahŕňa plánovanie, organizáciu práce, kontrolu a hodnotenie.
  • Hospodárenie: Objednávanie tovaru, prijímanie, skladovanie a výdaj tovaru, vedenie skladovej evidencie, inventúry, finančné záležitosti.
  • Personálne riadenie: Vedenie zamestnancov, prideľovanie úloh, kontrola dodržiavania predpisov.
  • Administratíva: Vedenie dokumentácie, správy, komunikácia s dodávateľmi a nadriadenými.
  • Dodržiavanie noriem: Zabezpečenie hygienických, stravovacích a bezpečnostných noriem.
  • Príprava jedálneho lístka a kalkulácie: Zodpovednosť za jedálny lístok a výpočty nákladov.

Kuchárka (resp. hlavná kuchárka, ak je), kuchári a pomocné sily v kuchyni sú zodpovední za:

  • Prípravu jedál: Samotné varenie podľa receptúr a jedálneho lístka.
  • Údržba a hygiena kuchyne: Umývanie riadu, čistenie pracovných plôch, zariadení, stolov v kuchyni a jedálni, priestorov zariadenia.
  • Dodržiavanie hygienických a technologických postupov pri príprave jedál.
  • Za výdaj jedál a nápojov, hmotnosť porcie podľa vekovej skupiny stravníkov a estetickú úpravu vydaných jedál.

Vedúca ŠJ má primárne manažérske a organizačné úlohy. Jej úlohou je zabezpečiť, aby všetko fungovalo, riadiť procesy a personál. Má vykonávať kontrolu nad tým, ako sa tovar ukladá, či sú dodržané hygienické podmienky, ale nemá jej byť bežnou dennou rutinou fyzické ukladanie tovaru do skladov, či umývanie stolov. Drobné nákupy by taktiež nemali byť primárnou náplňou práce vedúcej, ak je možné ich zabezpečiť inak. Väčšinou sa potrebné suroviny objednávajú od dodávateľov. Ak ide o občasné dokúpenie niečoho, čo chýba (napr. jedna cibuľa), môže to vybaviť ktokoľvek, kto má čas a prostriedky. Ak to je na dennej báze a trvá to veľa času, je potrebné nájsť systém (napr. objednávať častejšie od dodávateľov, alebo mať na to vyhradeného zamestnanca – pracovná náplň).

Kuchárka (a ostatný kuchynský personál) má výkonné úlohy. Ich práca spočíva vo fyzickom vykonávaní prípravy jedál, údržby aj manipulácie s tovarom.

Riešenie:

Opis pracovnej činnosti (pracovná náplň):

  • Požiadajte personalistu alebo priamo riaditeľa školy, aby vám poskytol pracovnú náplň pre pozíciu vedúcej ŠJ a pre pozíciu kuchárky (prípadne hlavnej kuchárky). Tieto dokumenty by mali jasne definovať, kto je za čo zodpovedný.
  • Ak dokumenty nie sú dostatočne podrobné alebo chýbajú, navrhnite ich aktualizáciu v súlade s legislatívou (Nariadenie vlády SR č. 341/2004 Z. z. a súvisiace predpisy pre verejný záujem).

Kľudná a otvorená komunikácia:

  • Sadnite si s kuchárkou a pokojne jej vysvetlite svoju rolu ako vedúcej. Použite argument, že ako vedúca musíte dohliadať na širšie spektrum úloh (finančné, administratívne, plánovacie, kontrolné), a preto nemôžete tráviť čas rutinnými prácami.
  • Delegujte úlohy: Jasne delegujte úlohy preberania a ukladania tovaru, drobných nákupov. Vytvorte si systém, ako má tovar prebrať a kam ho uložiť.
  • Stanovte očakávania čo presne v týchto oblastiach očakávate a hľadajte riešenie .

Ak napriek komunikácii pretrváva problém, obráťte sa na riaditeľa školy. Vysvetlite mu situáciu a požiadajte o podporu pri definovaní a dodržiavaní pracovných náplní. Riaditeľ by mal byť na vašej strane, pretože správne prerozdelenie úloh je v záujme efektívneho fungovania ŠJ a školy.

Je dôležité, aby si každý uvedomil svoju rolu a zodpovednosť. Zmena je pre niektorých ľudí ťažká, najmä ak sú v prostredí dlho. Ako vedúci zamestnanec musíte byť trpezlivá, ale zároveň dôsledná a neústupčivá, pokiaľ ide o vaše kompetencie a rozdelenie práce.

Zobraziť celú diskusiu

prechod cez jedálnu (2x)

Jedálne.sk napísal/a 27 jún 2025

Dobrý deň,

K usporiadaniu/ uvedeniu priestorov prevádzky materskej školy a školskej jedálne vydáva súhlasné/nesúhlasné stanovisko príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Zobraziť celú diskusiu

Dotácia UPSVaR - vyplatenie rodičom (2x)

Jedálne.sk napísal/a 27 jún 2025

Ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie, a školská jedáleň nezabezpečuje diétne stravovanie, dotácia na podporu stravovacích návykov dieťaťa sa vyplatí zákonnému zástupcovi dieťaťa.

Zákonný zástupca dieťaťa však môže požiadať o kombinované stravovanie, kedy diagnóza dieťaťa umožňuje vybrané jedlá konzumovať v školskej jedálni.

Riaditeľ školského zariadenia vydá rozhodnutie o prijatí na kombinované stravovanie. Zákonný zástupca predloží Informovaný súhlas s podmienkami stravovania a individuálnej donášky pokrmov.

Dotácia na stravu sa vyplatí zákonnému zástupcovi dieťaťa za odhlásené obedy, kedy dieťa bolo prítomné na vyučovaní.

Zobraziť celú diskusiu
E-shop

individuálne stravovanie (2x)

Jedálne.sk napísal/a 30 jan 2025

Podľa §7 ods.3 písm. b) vyhlášky č. 75/2023 Z. z. je prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež, v ktorom prebieha výchova a vzdelávanie detí a žiakov do 18 rokov veku, povinný zabezpečiť aby

sa do zariadenia pre deti do šesť rokov veku a zariadenia školského stravovania, v ktorom sa stravujú deti a žiaci do 18 rokov veku, deťom a žiakom individuálne nedonášala strava; to neplatí, ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie.

Na základe uvedeného, pokiaľ zákonný zástupca dieťaťa nepredloží doklad s určením diagnózy (individuálne stravovanie nie je diagnóza), ktorá vyžaduje osobitný spôsob stravovania, nemôže do zariadenia individuálne donášať stravu. Dieťaťu vydá riaditeľ školského zariadenia Rozhodnutie o prijatí na stravovanie. Pokiaľ doloží požadovaný doklad, dieťaťu vydáte Rozhodnutie o prijatí na stravovanie s individuálnou donáškou stravy. Zákonný zástupca doloží informovaný súhlas, kde uvedie, že v plnej miere zodpovedá za kvalitu a obsah donesenej stravy.

Zobraziť celú diskusiu

Financovanie ŠJ pri MŠ od 1.1.2025 (4x)

Jedálne.sk napísal/a 30 jan 2025

Na stravovanie detí MŠ, ako potenciálnych stravníkov, dostane obec FP z DPFO na základe údajov uvedených vo Výkaze škôl V40-01 k 15. 9. 2024. Obec bude tieto FP poskytovať zriaďovateľom zariadení školského stravovania (t.z. zriaďovateľom, ktorí majú zriadené zariadenie školského stravovania zaradené v sieti škôl a školských zariadení SR) v rámci svojich originálnych kompetencií tak, ako doteraz, v súlade s § 6 ods. 12 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 596/2003 Z. z.“). Obec s neštátnymi zriaďovateľmi zariadení školského stravovania (ZŠS) uzavrie zmluvu o poskytnutí FP na mzdy a prevádzku podľa § 9aa zákona č. 596/2003 Z. z.

Problém nie je v účtovníctve, ale v spôsobe poskytovania FP z DPFO, ktoré obec nedostane na školskú jedáleň, ktorá nie je v sieti.

Zobraziť celú diskusiu

Dodávanie obedov pre Mš (1x)

Jedálne.sk napísal/a 30 jan 2025

Dobrý deň vedúce ŠJ, Máte skúsenosť s dodávaním obedov pre Materské školy? Ako to u vás fungovalo? ako ste to evidovali - príjemky, výdajky. ďakujem za akúkoľvek radu. Helena

Zobraziť celú diskusiu

Stravovacie komisie (2x)

Jedálne.sk napísal/a 13 jan 2025

Zriadiť poradný orgán – „stravovaciu komisiu“, ustanovovala vyhláška č. 366/2007 Z. z., ktorá bola prijatím zákona č. 245/2008 Z. z. ( školský zákon) zrušená.

Zobraziť celú diskusiu

Verejné obstarananie (2x)

Jedálne.sk napísal/a 13 jan 2025

S účinnosťou od 1.8.2024 vstúpila do platnosti novela zákona č. 345/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní (ďalej len „VO“), ktorá priniesla dôležité zmeny v postupoch verejného obstarávania podľa finančných limitov, definuje výnimky zo zákona o VO.

Výnimky platné pri obstarávaní potravín v zariadeniach školského stravovania:

  1. Navýšenie finančného limitu zákaziek, ktoré nespadajú pod zákon o verejnom obstarávaní (tzv. zákazky malého rozsahu) z 10 000 EUR na 49 999,99 EUR bez DPH.

Doposiaľ platí pre zákazku malého rozsahu limit na predpokladanú hodnotu zákazky do 10-tisíc eur v priebehu kalendárneho roka alebo počas platnosti zmluvy, ak sa zmluva uzatvára na dlhšie obdobie ako jeden kalendárny rok, kedy sa neuplatňuje zákon o VO. Tento limit sa od 1. 8. 2024 zvýši na 50 000 eur.

Od 1.8.2024 pri nákupe potravín s predpokladanou hodnotou do 49 999,99 eur bez DPH obstarávateľ uplatní postup Zákazka malého rozsahu, kedy ide o výnimku z postupov verejného obstarávania, teda o sumu, do ktorej verejný obstarávateľ nemusí vôbec aplikovať zákon o verejnom obstarávaní.

  1. Zrušenie Zákazky s nízkou hodnotou od 1. 8. 2024

Novela od 1. 8. 2024 znížila celkový počet postupov a úplne zrušila zákazku s nízkou hodnotou. Tento pojem tak viac v zákone o verejnom obstarávaní nenájdeme. Od 1. 8. 2024 zákon rozlišuje medzi zákazkou podlimitnou a nadlimitnou.

  1. Výnimka na podlimitnú zákazku, ktorej predmetom je dodanie potravín, ktorých odberateľom je zariadenie školského stravovania alebo účelové zariadenie vysokej školy, ktoré poskytuje stravovanie a potravín určených na stravovanie v rámci poskytovanej sociálnej služby, ktorá je zadávaná vyšším územným celkom, obcou alebo poskytovateľom sociálnej služby.

Zariadenia školského stravovania boli zaradené medzi výnimky zo zákona o verejnom obstarávaní, kedy pri predpokladanej hodnote nákupu potravín do 220 999,99 bez DPH ide o Podlimitnú zákazku od 50 000- do 220 999,99 eur bez DPH.

Výnimka pre ZŠS je upravená v ustanovení § 1 ods. 13 písm. ab) zákona o VO. Novelou účinnou od 1. 8. 2024 bude možné priamo zadať aj podlimitnú zákazku, a nie je potrebné aplikovať postupy verejného obstarávania. Zákazku tak možno zadať priamo vybranému hospodárskemu subjektu, podnikateľovi, bez realizácie súťaže.

Potraviny bude možné obstarať bez zverejnenia v rámci hodnoty celej podlimitnej zákazky oslovením aspoň 3 hospodárskych subjektov za účelom predloženia ponuky, za dodržania pravidla, že vynaložené náklady musia byť hospodárne.

Následne bude potrebné do 10 dní od zverejnenia uzatvorenej zmluvy v centrálnom registri zmlúv zverejniť správu o zákazke.

Zobraziť celú diskusiu

Nesúhlas s podávanými nápojmi (2x)

Jedálne.sk napísal/a 20 dec 2024

Podľa §140 zákona č. 245/2008 Z..z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov školská jedáleň pripravuje a poskytuje jedlá a nápoje pre stravníkov podľa odporúčaných výživových dávok, materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie podľa vekových skupín stravníkov vydaných ministerstvom školstva a s možnosťou využitia receptúr charakteristických pre príslušnú územnú oblasť, zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov a finančných podmienok na nákup potravín, ktoré uhrádza zákonný zástupca dieťaťa alebo žiaka.

Neoddeliteľnou súčasťou materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie je Aplikácia princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie revízia 2024, v ktorej jednotlivé ustanovenia určujú spôsob použitia receptúr, odporúčania, možnosti zámeny potravín , charakterizujú kvalitu používaných potravín a sú pre zariadenia školského stravovania záväzné (nemožno ich chápať len v rovine odporúčania). Nedodržiavanie jednotlivých princípov sa vyhodnocuje ako porušenie §140 školského zákona.

3. 1 Všeobecné princípy časť Nápoje

      1. K hlavnému jedlu podávať čistú pitnú vodu, vodu ochutenú ovocím a bylinkami, vodu ochutenú prírodným koncentrátom (v odporúčanom pomere) alebo nesladené čaje.

      1. Pri ponuke viac druhov nápojov na výber zaraďovať vždy aj čistú pitnú vodu. Priorita: 1. Čistá pitná voda 2. Voda s ovocím a bylinkami 3. Voda ochutená koncentrátom, nesladený čaj, mlieko. Suroviny použité na prípravu nápojov normovať percentuálnym podielom počtu pripravovaných nápojov.

      1. Mliny nápoj nepodávať k mäsovým pokrmom, k nátierkam s obsahom mäsovej zložky (rybacia, kuracia, a pod.) a k strukovinovým nátierkam.

4.1 Nápoje – požiadavky na kvalitu

Odporúčame podávať nesladené nápoje, najmä čistú vodu, vodu ochutenú ovocím a bylinkami alebo nesladené čaje.

Minimálne požiadavky na kvalitu a podávanie nápojov:

  • Ovocný čaj zo sušených plodov ovocia alebo zmesi sušených listov a plodov ovocia, ktoré tvoria najmenej 50 % ovocnej zložky, bez pridaných syntetických aromatických látok a farbív.

  • Bylinný čaj z rastlinných častí jedného druhu, zmes rastlinných častí viacerých druhov, zmes bylinného čaju s ovocím alebo čaj zo zmesi bylín, ovocia a korenín, ktoré tvoria najmenej 50 % bylinnej zložky, bez pridaných syntetických aromatických látok a farbív.

  • Detský čierny čaj bez kofeínu alebo klasický čierny čaj bez kofeínu, tzv. fermentované čajovníkové čaje bez kofeínu alebo zmesi čajovníkových čajov bez pridaných syntetických aromatických látok a farbív. Aromatizovaný čajovníkový čaj, ktorý sa vyrába z listov čajovníka aromatizovaním najmä kvetmi alebo plodmi iných rastlín, koreninami, prírodnými vonnými alebo chuťovými látkami.

  • Prírodné ovocné 100 % šťavy alebo ovocno-zeleninové šťavy vyrobené lisovaním ovocia alebo ovocia a zeleniny so 100 % podielom ovocia alebo ovocia a zeleniny, pasterizované, bez konzervačných látok, pridaného cukru a iných sladidiel.

 

  • Ovocné nápoje alebo ovocno-zeleninové nápoje zo 100 % koncentrátu natural - obsahujú

100 % podiel ovocia alebo ovocia a zeleniny, stabilizované šetrnou pasterizáciou, bez pridaného cukru, iných sladidiel, konzervantov a syntetických aromatických látok, dodávané v zmrazenej alebo tekutej forme.

Zobraziť celú diskusiu

Výživová hodnota (2x)

Jedálne.sk napísal/a 20 dec 2024

Napriek tomu, že špagety so syrom a kečupom nemožno považovať za výživovo plnohodnotné jedlo, sú zaradené v registri MSN.

Na jednej strane je potrebné zohľadniť požiadavky stravníkov, toto jedlo vychádza vo všetkých anketách ako najobľúbenejšie jedlo detí a žiakov všeobecne (nielen v šj), na druhej strane jedlá finančne a technologicky nenáročné sú vhodnou alternatívou na večeru v zariadeniach internátnych a celoročných. Neoddeliteľnou súčasťou materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie je Aplikácia princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie revízia 2024, v ktorej jednotlivé ustanovenia určujú spôsob použitia receptúr, odporúčania, možnosti zámeny potravín a charakterizujú minimálne požiadavky na kvalitu používaných potravín v zariadeniach školského stravovania v súlade so Zásadami pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných potravín pre hromadné stravovanie (UV SR č. 68/2016) vydanými Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Napr.:

Minimálne požiadavky na kvalitu cestovín:

  • pri nákupe cestovín sledovať zloženie, uprednostňovať cestoviny z tvrdej pšenice - semolinové a cestoviny bez obsahu konzervačných látok, syntetických farbív a dochucovadiel;
  • v prípade sušených cestovín vyžadovať dodávku v lehote, v ktorej z doby spotreby vyznačenej na dodanom tovare neuplynula viac ako 1/3;
  • v prípade čerstvých cestovín vyžadovať dodávku v lehote, v ktorej z doby spotreby vyznačenej na dodanom tovare neuplynula viac ako 1/2.

Konzervárenské výrobky

Preferovať nákup tovaru so zvýšenou úrovňou kontroly, preukázanou certifikátmi kvality pre bezpečnosť potravín (IFS, BRC, ISO 14000 atď.) alebo udelenou Znkou kvality SK, prípadne inou znkou kvality.

Minimálne požiadavky na kvalitu konzervárenských výrobkov:

  • bez pridaných konzervantov, syntetických sladidiel, farbív a dochucovadiel;
  • vyžadovať dodávku v lehote, v ktorej z doby spotreby vyznačenej na dodanom tovare neuplynulo viac ako 1/3.

Kečup a paradajkový pretlak

Minimálne požiadavky na kvalitu kečupu a paradajkového pretlaku:

  • kup - bez zahusťovadiel, umelých sladidiel a prídavných látok s podielom min. 60 % rajčiakového pyré, so zženým obsahom soli a cukru;

Minimálne požiadavky na kvalitu mäsových výrobkov:

    • zohľadňovať percentuálny podiel mäsa v mäsových výrobkoch:
      • šunka – minimálny podiel obsahu mäsa 85 %;
      • párky – minimálny podiel obsahu mäsa 85 %;
      • klobása – minimálny podiel obsahu mäsa 85 %;
    • vyžadovať dodávku v lehote, v ktorej z doby spotreby vyznačenej na dodanom tovare neuplynula viac ako 1/3.
Zobraziť celú diskusiu

výdajňa školskej jedálne (4x)

Jedálne.sk napísal/a 20 dec 2024

Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone prace vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme.

Osobitný kvalifikačný predpoklad vzdelania pre výkon pracovnej činnosti kuchár/ prevádzkový zamestnanec v zariadení školského stravovania nie je všeobecne záväzným právnym predpisom ustanovený.

Pracovné činnosti s prevahou fyzickej práce vykonávané zamestnancami zariadenia školského stravovania s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania vo výdajnej školskej jedálni:

PLATOVÁ TRIEDA Vzdelanie neustanovené

Prevádzkový zamestnanec

01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.

02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.

03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.

04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.

Osobitnou podmienkou na vykonávanie epidemiologicky závažných činností u všetkých zamestnancov v zariadení školského stravovania podľa §22 vyhlášky č. 585/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení je požadovaná zdravotná a odborná spôsobilosť.

Zdravotnú spôsobilosť preukazuje osoba potvrdením o zdravotnej spôsobilosti, ktoré jej na základe lekárskej prehliadky vydá lekár.

Odbornú spôsobilosť preukazuje podľa charakteru epidemiologicky závažných činností:


1. diplomom, vysvedčením vzdelávacích inštitúcií, uvedené v zozname v prílohe č. 6 vyhlášky č. 585/2008 Z.z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení. alebo

2. osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti, ktoré vydáva príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva po absolvovaní skúšky.

Zoznam vzdelávacích inštitúcií, ktorých diplom alebo vysvedčenie preukazuje odbornú spôsobilosť na vykonávanie epidemiologicky závažných činností

1. lekárska fakulta
2. farmaceutická fakulta
3. fakulta verejného zdravotníctva, fakulta ošetrovateľstva a sociálnej práce
4. prírodovedecká fakulta v odbore biológia a chémia
5. veterinárna fakulta
6. fakulta chemickej a potravinárskej technológie
7. stavebná fakulta v odbore vodné hospodárstvo a vodné stavby
8. fakulta so zameraním na prácu v potravinárstve
9. stredná zdravotnícka škola
10. stredná hotelová škola
11. stredná škola alebo odborné učilište zamerané na prácu v potravinárstve
12. stredná priemyselná škola stavebná v študijnom odbore vodohospodárske stavby
13. stredné odborné učilište vodohospodárske
14. stredná škola alebo odborné učilište v odboroch starostlivosti o ľudské telo
15. vzdelávacie zariadenie uskutočňujúce rekvalifikačný akreditovaný kurz v odbore kuchár, čašník a v odboroch starostlivosti o ľudské telo, ktorému akreditáciu vydalo Ministerstvo školstva Slovenskej republiky
16. stredná veterinárna škola.

Zobraziť celú diskusiu

Použitie rozdielu dotácie (4x)

Jedálne.sk napísal/a 20 dec 2024

Na Vašu otázku nie je možné jednoznačne odpovedať.

Každá škola alebo zriaďovateľ školy má nastavené interné pravidlá na poskytovanie dotácie na stravu. Dotáciu môže zasielať zriaďovateľ na účet školy, ktorá zašle školskej jedálni celú dotáciu na stravovací účet, z ktorého sa následne realizujú všetky úhrady. Škola však môže zaslať na stravovací účet školskej jedálne len časť dotácie za skutočne odobraté obedy vo výške finančného limitu a úhrady zo vzniknutého rozdielu oprávnenej dotácie vykonáva z výdavkového účtu školy. Ďalšou možnosťou je, že zriaďovateľ zasiela dotáciu na stravu priamo na účet školskej jedálne, z ktorého sa realizujú všetky úhrady.

Zobraziť celú diskusiu

Zvyšok s dotácií (2x)

Jedálne.sk napísal/a 10 dec 2024

Dotácia na stravu poskytuje v sumách stanovených zákonom o dotáciách za každý deň,

v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v MŠ alebo vyučovania v ZŠ/SŠ

a odobralo stravu, a to aj v prípade ak zariadenie školského stravovania pripraví stravu v nižšej

sume. V zmysle zákona o dotáciách je dotácia na stravu určená na zabezpečenie obeda alebo

iného jedla pre dieťa v škole a ak zariadenie školského stravovania pripraví stravu v nižšej sume

ako je výška dotácie, uvedený rozdiel by mal byť prioritne použitý na skvalitnenie jedla,

rozšírenie jedla o doplnkové jedlo (napr. ovocie k obedu, desiata).

S cieľom skvalitnenia kultúry stravovania v zariadení školského stravovania, môže byť následne

tento rozdiel použitý aj na úhradu ďalších nákladov spojených s prípravou a poskytovaním

stravy deťom a zabezpečením prevádzky zariadenia školského stravovania.

Pri dodržaní vyššie uvedeného účelu poskytnutia dotácie na stravu, je na posúdení zriaďovateľa

školy, ako a kedy tento rozdiel použije, pričom uvádzame, že podmienky poskytovania

stravovania v zariadení školského stravovania si upravuje zriaďovateľ školy (napr. vydaním

všeobecne záväzného nariadenia) alebo priamo škola v rámci svojich interných predpisov alebo

poriadkov.

Viac informácií v článku TU.

Zobraziť celú diskusiu
Robot R402
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok