Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
Zmeny platových taríf nepedagogických zamestnancov (6x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Dobrý deň,
Základné platové tarify nepedagogických zamestnancov podľa Prílohy č. 3a k zákonu č. 553/2003 Z. z. platia pre všetkých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorí vykonávajú pracovné činnosti v škole, školskom zariadení, centre pre deti a rodiny, rehabilitačnom stredisku pre zrakovo postihnutých alebo na vysokej škole, a nie sú pedagogickými zamestnancami, odbornými zamestnancami alebo učiteľmi vysokých škôl a výskumnými a vývojovými zamestnancami.
Uvedené platí pre všetkých nepedagogických zamestnancov, ktorí sú odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, u zamestnávateľov v znení §1.
Pravidlá stravovania v materskej škole (30x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Dobrý deň,
Podľa §7 ods.3 písm. b) vyhlášky č. 75/2023 Z. z. je prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež, v ktorom prebieha výchova a vzdelávanie detí a žiakov do 18 rokov veku, povinný zabezpečiť aby sa do zariadenia pre deti do šesť rokov veku a zariadenia školského stravovania, v ktorom sa stravujú deti a žiaci do 18 rokov veku, deťom a žiakom individuálne nedonášala strava; to neplatí, ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie.
Na základe uvedeného, pokiaľ zákonný zástupca dieťaťa predloží doklad s určením diagnózy, ktorá vyžaduje osobitný spôsob stravovania, môže do zariadenia individuálne donášať stravu. Riaditeľ školského zariadenia vydá Rozhodnutie o prijatí na stravovanie s individuálnou donáškou stravy. Zákonný zástupca doloží informovaný súhlas, kde uvedie, že v plnej miere zodpovedá za zdravotnú bezpečnosť, kvalitu a obsah donesenej stravy, za čistotu a zdravotnú bezpečnosť prepravných nádob a súhlasí s manipuláciou donesej stravy v rozsahu- uskladnenie, ohrev, výdaj a pod..
prechod cez jedálnu (6x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Ďakujeme pani vedúcej školskej jedálne za podrobné vysvetlenie. Každá škola a školská jedáleň má svoje špecifické podmienky, ktoré, ak je to potrebné, je možné upraviť interným predpisom.
Odporúčané počty zamestnancov (111x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Dobrý deň,
ZŠ |
|||||
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Desiata |
Celý deň |
Výdajňa |
Počet zamestnancov ŠJ |
Skutočný počet stravníkov |
210 |
50 |
|
|
5,25 |
Kuchár |
2 |
0,25 |
|
|
2,25 |
Prevádzkový zamestnanec |
2 |
|
|
|
2,0 |
T-H zamestnanec |
|
|
|
|
|
Vedúci šj |
1,0 |
|
|
|
1,0 |
Jedálen MŠ (2x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Dobrý deň,
MŠ |
|||||
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Desiata/ olovrant |
Celý deň |
Výdajňa |
Počet zamestnancov ŠJ |
Prijatý počet stravníkov |
102 |
196 |
|
|
4,5 |
Kuchár/zauč.kuch |
2 |
0,5 |
|
|
2,5 |
Prevádzkový zamestnanec |
1 |
|
|
|
1 |
T-H zamestnanec |
|
|
|
|
0 |
Vedúci šj |
1 |
|
|
|
1 |
počet zamestnancov v ŠJ (2x)
Jedálne.sk napísal/a 27 feb 2025
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Desiata/ olovrant |
Celý deň |
Výdajňa/iné výdajné miesto |
Počet zamestnancov |
|
Prijatý počet stravníkov |
260 |
160 |
0 |
20* |
5,7 |
|
Kuchár/zauč.kuch |
2 |
0,5 |
0 |
0,2 |
2,7 |
|
Prevádzkový zamestnanec |
2 |
|
|
|
2 |
|
T-H zamestnanec |
|
|
|
|
0 |
|
Vedúci šj |
1 |
|
|
|
1 |
260=80+150+30
160=80x2(D+Ol)
* 20 stravníkov na inom výdajnom mieste, vyhláška stanovuje do 50 - 0,5, prepočítané podielom počtu stravníkov
Zaradenie do platovej triedy (4x)
Jedálne.sk napísal/a 27 feb 2025
Vedúci zamestnanec sa zaraďuje do 5. platovej triedy, kde je požiadavka úplné stredné vzdelanie a činnosti uvedené v katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 k NV 341/2004 Z.z. "01 Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení."
Vo výdajnej školskej jedálni s počtom stravníkov do 100 podľa prílohy č. 4 k vyhláške č. 330/2009 z.z. je určený skrátený pracovný úväzok vedúceho zamestnanca 0,3; kuchár na výdaj obedov 0,6 a kuchár pre doplnkové stravovanie 0,25 úväzku.
Pozícia kuchár vo výdajnej školskej jedálni sa zaraďuje do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie (§ 5 ods. 1 zákon č. 553/2003 Z. z.).
Kuchár vo výdajnej školskej jedálni sa zaradí do platovej triedy podľa najnáročnejšej činnosti, ktorá je je uvedená v príslušnej platovej triede podľa katalógu pracovných činností s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 k NV 341/2004 Z.z.
01. PLATOVÁ TRIEDA Vzdelanie neustanovené
01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.
02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.
03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.
04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.
02. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie ( bez špecifikácie odboru)
01 Obsluha viacúčelového veľkokapacitného kuchynského stroja alebo viac jednoúčelových veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu pokrmov.
02 Obsluha veľkokapacitných chladiacich alebo mraziacich zariadení.
03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.
04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.
05 Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov.
06 Samostatné vedenie príručného skladu v zariadení vrátane hmotnej zodpovednosti, sprostredkúvanie služieb alebo obsluha minibaru vrátane odovzdávania podkladov na vyúčtovanie.
03. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie
01 Výroba veľmi náročných národných špecialít alebo výroba najnáročnejších špecialít studenej kuchyne na banket a recepciu, organizácia výroby jedál na slávnostné príležitosti vrátane zostavovania vlastných receptúr vybraných pokrmov.
03 Zabezpečovanie výroby cukrárskych výrobkov, múčnikov a cukrárskych špecialít na osobitné akcie prevažne podľa vlastných receptúr a kalkulácií s použitím rôznej technológie, prípadná účasť na výrobe.
05 Výroba najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v zdravotníckom zariadení, v školskom zariadení alebo v zariadení sociálnych služieb, alebo v stravovacom zariadení strediska vrcholového športu.
Pokiaľ kuchár vykonáva činnosť v uvedenej platovej triede a spĺňa požadované vzdelanie zamestnávateľ ho zaradí do príslušného stupňa platovej triedy. Samozrejme musí spĺňať obidve podmienky- dosiahnuté vzdelanie aj činnosť.
Príklad: Zamestnanec na pozícii kuchár vo výdajnej školskej jedálni so stredným vzdelaním s maturitou, ktorý dodané hotové jedlá vydáva ( nevyrába), umýva kuchynský riad a obsluhuje stravníkov sa zaradí do 1.PT. (nevykonáva činnosti z 2.PT).
Nechty (2x)
Jedálne.sk napísal/a 26 feb 2025
Nechty na rukách zamestnancov zariadení školského stravovania musia byť krátke, strihané, nenalakované, na rukách nesmú byť prstene a iné ozdoby (Zásady správnej výrobnej praxe E-model HACCP pre ZŠS). Nečistoty za nechtami a odlupujúci sa lak alebo gél môžu spôsobiť kontamináciu pokrmov. V prípade gélovej resp. inej úpravy nechtov je z hygienického hľadiska žiadúce, aby sa používali jednorazové gumené rukavice aj počas celej prípravy pokrmov, nielen pri ich výdaji, čím bude možné predchádzať riziku mechanického znečistenia pokrmu a vzniku alimentárneho ochorenia.
Povinnosť používať pri výdaji hotových pokrmov jednorazové rukavice ustanovuje aj § 12 vyhlášky č. 533/2007 Z. z.
Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania.
Režijné náklady za ohriatie a podanie jedla pre žiaka s diétnym stravovaním (2x)
Jedálne.sk napísal/a 26 feb 2025
Podľa §140 ods. 10 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov výšku príspevku na čiastočnú úhradu nákladov, výšku príspevku na režijné náklady a podmienky úhrady v školskej jedálni, ktorej zriaďovateľom je obec alebo samosprávny kraj, určí zriaďovateľ všeobecne záväzným nariadením (VZN). Zákonný zástupca prispieva na úhradu režijných nákladov, ak tak určí zriaďovateľ.
Ak zriaďovateľ určil výšku príspevku na čiastočnú úhradu režijných nákladov aj pre stravníkov s individuálnou donáškou diétneho jedla do zariadenia školského stravovania prijatím VZN, neporušil žiadny právny predpis.
Skladovaním vo vyhradenom chladiacom zariadení, ohriatím, evidenciou, servírovaním a výdajom donesených diétnych pokrmov vznikajú školskému zariadeniu náklady na energie a mzdy zamestnancov.
Vyučená predavačka na pozíciu kuchárky (2x)
Jedálne.sk napísal/a 26 feb 2025
Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti Katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone prace vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme.
Prevádzkový zamestnanec
1.PLATOVÁ TRIEDA
Vzdelanie nie je ustanovené
Pracovné činnosti:
01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.
02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.
03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.
04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.
Kuchár
02. PLATOVÁ TRIEDA
Stredné vzdelanie ( výučný list bez špecifikácie odboru)
Pracovná činnosť:
01 Obsluha viacúčelového veľkokapacitného kuchynského stroja alebo viac jednoúčelových veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu pokrmov.
02 Obsluha veľkokapacitných chladiacich alebo mraziacich zariadení.
03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.
04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.
05 Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov.
06 Samostatné vedenie príručného skladu v zariadení vrátane hmotnej zodpovednosti, sprostredkúvanie služieb alebo obsluha minibaru vrátane odovzdávania podkladov na vyúčtovanie.
Osobitný kvalifikačný predpoklad vzdelania pre výkon pracovnej činnosti kuchár v zariadení školského stravovania nie je všeobecne záväzným právnym predpisom ustanovený.
Podmienkou pre výkon činností je zdravotná a odborná spôsobilosť.
Podľa uvedeného, zamestnankyňa s praxou (má ZS a OS) s požadovanou kvalifikáciou stredné vzdelanie - výučný list v odbore predavač bude vykonávať činnosti podľa 02. PT , môže byť zaradená na pozíciu kuchár resp. hlavný kuchár.
veduca SJ a kucharka (2x)
Jedálne.sk napísal/a 26 feb 2025
Podľa prílohy č.2 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania sa odporúča počet zamestnancov podľa počtu prijatých stravníkov. Pri najnižšom počte do 50 stravníkov sa odporúča 1 kuchár na plný pracovný úväzok a vedúci zamestnanec na 0,5 úväzok.
Vytvorením kumulovanej pozície vedúci-kuchár v školskej jedálni sa strácajú určité činnosti ako je kontrola dodržiavania správnej výrobnej praxe, kontrola sanitácie a dezinfekcie prevádzkových priestorov, vzájomná kontrola použitia zverených potravín do spotreby ( normovanie- stravný list- výdaj - spotreba ).
Dôležité je zvážiť ako bude tento zamestnanec zaradený do platovej triedy? Ako vedúci zamestnanec s úplným stredným vzdelaním sa zaraďuje podľa najnáročnejšej činnosti do 5 PT a ako kuchár do 2 PT. Alebo bude pracovať na dve pracovné zmluvy?
Kontrola jedál (2x)
Jedálne.sk napísal/a 24 feb 2025
Obec vo veciach výchovy a vzdelávania v školách a školských zariadeniach, ktorých je zriaďovateľom, v zmysle § 6 ods. 8 písm. b) zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov
kontroluje kvalitu podávaných jedál v školských jedálňach vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.
Základné pravidlá, ciele vnútornej kontroly a tiež postavenie, úlohy a výkon vnútornej kontroly vykonávanej jednotlivými zložkami kontroly v podmienkach obce upravuje VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE OBCE, smernica a iný interný predpis pre výkon kontrolnej činnosti.
Kontrola kvality podávaných jedál a nápojov v zariadeniach školského stravovania sa zameriava na zmyslové hodnotenie jedla jeho charakteristickú chuť, farbu, vôňu, správne dochutenie, úpravu na tanieri – servírovanie, teplotu jedla pri jeho podávaní a na hodnotenie jeho prípravy podľa Materiálno-spotrebných noriem pre školské stravovanie
Kontrola hmotnosti porcií hotových jedál - postup prevažovania hmotnosti hotových porcií jedál je spracovaný v Aplikácii princípov k Materiálno-spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie. Pri kontrole odvážená hmotnosť hotovej porcie v g zodpovedá uvedenej hmotnosti vo vybranej receptúre MSN. Tolerancia rozdielu hmotnosti pri jednej porcii ± 10%, pri 10 porciách ± 6%.
Osoby, ktoré pri výkone kontroly manipulujú s pokrmom alebo potravinami musia byť zdravotne a odborne spôsobilé. Pri výkone kontroly sa vyžaduje súčinnosť vedúceho zamestnanca zariadenia školského stravovania alebo zamestnanca, ktorý je za výdaj a hmotnosť pokrmu zodpovedný- kuchár.
V prípade zistení nedodržiavania kvality jedál je osoba poverená vykonaním kontroly povinná oboznámiť vedúceho kontrolovaného subjektu o výsledku zistení kontroly a v primeranej lehote vyžiadať od neho písomné vyjadrenia ku všetkým kontrolným zisteniam.
Vedúci/ zodpovedný zamestnanec kontrolovaného subjektu je oprávnený počas výkonu kontroly písomne sa vyjadrovať ku kontrolným zisteniam. Po oboznámemí sa s písomným výsledkom z kontroly, do termínu určeného pracovníkmi kontroly, je oprávnený podať ku kontrolným zisteniam písomne námietky.
Napr.:
- kontrola nebola vykonaná za prítomnosti zodpovedného zamestnanca,
- pri kontrole bolo použité neoverené pracovné meradlo,
- s pokrmami manipulovali osoby bez zdravotnej a odbornej spôsobilosti,
- nebol stanovený termín pre písomné vyjadrenie sa k zisteniam,
- kontrolným zistením nebola zohľadnená tolerancia rozdielu u jednej porcie,
- nebola dodržaná metodika prevažovania hmotnosti pokrmu,
- neboli dodržané hygienické požiadavky pre zabezpečenie zdravotnej bezpečnosti jedál- rukavice , ochranný pracovný odev, a pod...
Odporúčame Vám podať písomné vyjadrenie a námietku k priebehu a výsledkom kontroly.
Zastupovanie počas PN (2x)
Jedálne.sk napísal/a 19 feb 2025
Zamestnanci zariadení školského stravovania sú pri výkone práce odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Práca nadčas je práca vykonávaná mimo rámca rozvrhu pracovnej zmeny na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom nad určený týždenný pracovný čas.
Plat za prácu nadčas (§19) – patrí len zamestnancovi, ktorý vykonáva prácu mimo rámca rozvrhu pracovných zmien na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom.
Zamestnancovi, ktorý vykonáva pracovné činnosti remeselné, manuálne alebo manipulačné s prevahou fyzickej práce, môže zamestnávateľ podľa množstva a kvality práce (napr. za zastupovanie počas pracovnej zmeny za zamestnanca, ktorý je dočasne práceneschopný ) priznať -Výkonnostný príplatok (§14a) .
Zamestnávateľ ďalej môže zamestnancovi za kvalitné vykonávanie pracovných činností alebo za vykonanie práce presahujúcej rámec pracovných činností vyplývajúcich z dohodnutého druhu práce alebo splnenie mimoriadnej pracovnej úlohy alebo osobitne významnej pracovnej úlohy, alebo vopred určenej cieľovej pracovnej úlohy vyplatiť - Odmenu (§20).
Normy aj pre detské jasle (2x)
Jedálne.sk napísal/a 19 feb 2025
Jednotlivé receptúry v MSN pre školské stravovanie sú vypracované pre 4 vekové kategórie stravníkov, začínajúc kategóriou A pre 2 až 6-ročné deti materskej školy.
Receptúry sú vypracované tak, aby zohľadňovali požiadavky Odporúčaných výživových dávok detí predškolského veku a prispôsobené požiadavkám tejto stravovanej skupiny detí , či už podľa druhu a množstva používaných potravín alebo hmotnosti porcie.
Tieto receptúry je možné využívať pri príprave pokrmov aj v detských jasliach pre deti vo veku od 2 rokov.
K používaniu receptúr pre deti mladšie ako 2- ročné požiadajte o stanovisko príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva,odbor hygieny detí a mládeže.
Hlavná kuchárka (2x)
Jedálne.sk napísal/a 19 feb 2025
Dobrý deň,
Príloha č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania ustanovuje jednotlivé pracovné pozície zamestnancov podľa počtu prijatých stravníkov-
šéfkuchár nad 700 stravníkov, prvý kuchár nad 500 stravníkov. Pracovná pozícia hlavný kuchár nie je vyhláškou ustanovená. Napriek tomu, že v školskom stravovaní zamestananci - kuchári vykonávajú pri príprave pokrmov prevažne rovnaké činnosti, jeden z kuchárov by mal byť určený ako "hlavný", ktorý zodpovedá za rozdelenie činností pri príprave jednotlivých pokrmov, spoluzodpovedá za zostavu jedálnych lístkov, vyhotovuje normovací hárok, preberá čiastočne hmotnú zodpovednosť za zverené potraviny k príprave pokrmov a zodpovedá za vydávané pokrmy po stránke chuťovej aj vizuálnej. V prípade neprítomnosti vedúceho zamestnanca je poverený zastupovaním a vykonávaním nevyhnutných činností spojených s plynulou prevádzkou zariadenia školského stravovania.