Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
Počet zamestnancov v ŠJ (4x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
|
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Výdajná jedáleň * |
Desiata |
Školské mlieko/ovocie |
Počet zamestnancov celkom |
|
Prijatý počet stravníkov |
423 |
323 |
0 |
0 |
7 |
|
Kuchár/zauč.kuch |
3,0 |
0 |
0 |
0 |
3 |
|
Prevádzkový zamestnanec |
3,0 |
|
|
|
3 |
|
T-H zamestnanec (mimo vodiča) |
|
|
|
|
0 |
|
Vedúci šj |
1,0 |
|
|
|
1 |
|
Poznámka: * Za predpokladu , že vo výdajných jedálňach iných škôl, nevydávajú obedy zamestnanci vašej šj. |
|||||
Zaradenie veducej sj do platovej triedy (4x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Na odmeňovanie zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).
Vedúci zamestnanci zariadení školského stravovania sa do platových tried zaraďujú podľa katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády, časť 01. Spoločné pracovné činnosti.
Pracovná činnosť vedúceho zamestnanca je zaradená v 5. platovej triede 01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania - úplné stredné vzdelanie.
Aj keď máte ukončené vyššie vzdelanie, najnáročnejšia činnosť, ktorú vykonávate, je zaradená v 5.platovej triede. Platový stupeň určil zamestnávateľ podľa počtu odpracovaných rokov.
Stupnica platových taríf (2x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Pre zaradenie zamestnanca do platovej triedy je okrem kvalifikačných požiadaviek rozhodujúca aj činnosť, ktorú bude vykonávať , resp. druh práce alebo pozíciu, funkciu.
Z Vašej otázky nie je možné určiť na akej pracovnej pozícii pracujete.
Pravidlá stravovania v materskej škole (40x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Vzhľadom na to, že sa jedná o deti predškolského veku, je potrebné pripravený pokrm podať s ohľadom na ich manipulačné schopnosti tak, aby ho dokázali konzumovať lyžicou (najmenšie deti), vidličkou (stredné deti) a príborom (predškoláci). Mäso podávať nakrájané na menšie kusy, prípadne plátky ( predškolákom), ktorí tak rozvíjajú sebaobslužné činnosti. Zamestnanci školskej jedálne síce majú v opise činností "prípadná obsluha stravníkov v jedálni", čo znamená nabrať polievku, hlavné jedlo, odniesť použitý stolový riad, avšak táto obsluha určite nezahŕňa kŕmenie detí.
Stravovanie v školských jedálňach po 8.2.2021 (30x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Hygienické požiadavky na zariadenia spoločného stravovania, kam patria aj školské jedálne, sú upravené predovšetkým Vyhláškou Ministerstva zdravotníctva SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania.
Táto vyhláška a súvisiaca legislatíva (ako napr. zásady HACCP, Materiálno-spotrebné normy pre školské stravovanie) kladú veľký dôraz na ochranu proti krížovej kontaminácii a hygienické spracovanie a skladovanie potravín a pokrmov (§ 2, ods. 2, písm. c), d) vyhlášky č. 533/2007 Z. z.).
Porcovanie a okorenenie surového mäsa deň vopred (predpríprava) v rámci školskej jedálne nie je možná, nie je v súlade s Hygienickými požiadavkami a zásadami správnej výrobnej praxe (HACCP).
Príprava tepelne upravených pokrmov sa vykonáva podľa stanoveného systému HACCP, ktorý v kapitole č. 5 Popis kritických kontrolných bodov definuje KRITICKÝ KONTROLNÝ BOD: CCP1 Skladovanie surovín v chladiacich a mraziacich zariadeniach
KRITICKÝ LIMIT : Uchovávanie polotovarov a rozpracovaných pokrmov:
- do 3 hodín, pri teplote 0°C až +4°C: mäso krájané, plnené, mleté, obaľované mäso, hydina, ryby, syry, zelenina, huby, knedle plnené (ovocné a mäsové)
- do 6 hodín, pri teplote 0°C až +4°C: Očistená, nakrájaná zelenina, studená kuchyňa (kusové chlebíčky, bagety, chleby, misy)
- do 24 hodín, pri teplote 0°C až +4°C: nespotrebovaný obsah konzerv po otvorení (napr. ovocie, zelenina, pretlaky, huby, ryby v oleji, losos) naložené mäso, ražniči, mäso na grilovanie, cukrárske cesto, plnené korpusy poliate polevou, agarom a pod.
To znamená, že takto predpripravené mäso musí byť bezpečne skladované pri správnej teplote v čistej, uzavretej nádobe najviac 3 hodiny.
Musí sa zabezpečiť, aby nedošlo ku krížovej kontaminácii s inými surovinami (najmä tepelne spracovanými) alebo k prekročeniu maximálneho povoleného času skladovania pre takto upravené surové mäso.
Soľ sa odporúča pridávať tesne pred tepelnou úpravou alebo počas prípravy, koreniny počas prípravy, bylinky pred dokončením alebo po ukončení tepelnej úpravy.
Dôležité:
- Dodržiavať interné postupy a HACCP plán školskej jedálne.
- Zabezpečiť správne chladenie predpripraveného mäsa počas celej doby skladovania.
- Minimalizovať čas medzi predprípravou a tepelnou úpravou.
Zaradenie kuchárky (2x)
Jedálne.sk napísal/a 06 jún 2025
Podľa § 5 ods. 1 zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Zamestnankyňa spĺňa kvalifikačné požiadavky pre zaradenie do 2. platovej triedy ( dokonca aj do 3.platovej triedy), rozhodujúce pre jej zaradenie do PT sú činnosti, ktoré bude vykonávať. Príklad činností 2. PT
01 Obsluha viacúčelového veľkokapacitného kuchynského stroja alebo viac jednoúčelových veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu pokrmov.
02 Obsluha veľkokapacitných chladiacich alebo mraziacich zariadení.
03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.
04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.
05 Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov.
Počet zamestnancov a prevoz stravy do druhého zariadenia (2x)
Jedálne.sk napísal/a 20 máj 2025
Dobrý deň,
|
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Desiata/ olovrant |
Celý deň |
Výdajňa |
Počet zamestnancov ŠJ |
|
Prijatý počet stravníkov |
128 |
240 |
|
80 |
4,85 |
|
Kuchár/zauč.kuch |
2 |
0,75 |
|
0,6 |
3,35 |
|
Prevádzkový zamestnanec |
0,5 |
|
|
|
0,5 |
|
T-H zamestnanec |
|
|
|
|
0 |
|
Vedúci šj |
1 |
|
|
|
1 |
Preprava stravy na iné výdajné miesto musí byť zabezpečená tak, aby nebola ohrozená zdravotná bezpečnosť prepravovaných pokrmov. Prepravné nádoby musia byť čisté a vyrobené zo zdravotne nezávadného materiálu, ktorý sa dá ľahko čistiť a dezinfikovať. Na prepravu sa odporúčajú používať termoporty alebo iné vhodné izolované nádoby, ktoré zaručia aby teplota hutných pokrmov neklesla pod 60 °C a tekutých pod 65 °C. Žiadny všeobecne záväzný právny predpis neustanovuje akým spôsobom sa majú prepravné nádoby prepraviť na iné výdajné miesto. Rozhodujúca je vzdialenosť výdajného miesta od samotnej kuchyne, aby nebol narušený teplotný reťazec, a teplota pokrmov neklesla pod stanovenú teplotu. Pri poklese teploty pokrmy je potrebná regenerácia (ohrev) pokrmu na 70°C.
V prípade použitia dopravného prostriedku, tento musí byť výhradne určený na prepravu potravín a pokrmov. Vozidlo musí byť udržiavané v čistote a pravidelne dezinfikované, aby sa predišlo kontaminácii potravín. Vnútorné povrchy musia byť ľahko čistiteľné a dezinfikovateľné.
Dodržiavanie všetkých týchto požiadaviek je kľúčové pre zabezpečenie bezpečnosti a kvality prepravovaných pokrmov a pre ochranu zdravia stravníkov.
Pekný deň
Platová trieda (2x)
Jedálne.sk napísal/a 07 máj 2025
Dobrý deň,
Na odmeňovanie tejto skupiny zamestnancov sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).
Za predpokladu, keďže príloha č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z.z. o zariadení školského stravovania nedefinuje pracovnú pozíciu referent, jedná sa o pracovné miesto technicko-hospodárskeho zamestnanca.
Technicko-hospodársky zamestnanci sa do platových tried zaraďujú podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády.
Pracovné činnosti vykonávané technicko-hospodárskym zamestnancom zariadenia školského stravovania s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania sú v 4. platovej triede nasledovne:
04. PLATOVÁ TRIEDA
Kvalifikačný predpoklad: Úplné stredné vzdelanie
Pracovná činnosť: 11 Koordinovanie a organizovanie prác zamestnancov s prevahou fyzickej práce (napr. na úseku ubytovania, stravovania, v stavebnej alebo špedičnej prevádzke) s plnou hmotnou zodpovednosťou.
Obedy zadarmo (2x)
Jedálne.sk napísal/a 02 máj 2025
Je naozaj demotivujúce vidieť, že pripravené jedlo končí v odpade, keď sa na to vynakladajú nemalé finančné prostriedky.
Pôvodným zámerom dotácie na obedy zadarmo bolo zabezpečiť, aby všetky deti mali prístup k aspoň jednému teplému a výživnému jedlu denne, bez ohľadu na sociálno-ekonomickú situáciu ich rodín. Cieľom bolo zlepšiť stravovacie návyky detí a podporiť ich zdravý vývoj a lepšie výsledky v škole.
Bohužiaľ, realita môže byť odlišná. Niektorí rodičia a deti to možno vnímajú len ako "ďalšiu" vec zadarmo, a to, čo je zadarmo stráca hodnotu.
Dôvod?:
Nedostatočné vzdelávanie: Chýba vzdelávanie detí a rodičov o dôležitosti zdravého stravovania a o tom, prečo sú tieto obedy poskytované.
Preferencie detí: Školské jedlá nemusia vždy zodpovedať chutiam všetkých detí, čo vedie k tomu, že ho odmietajú.
Systém dozoru v školskej jedálni: Ak je systém len o "odpípnutí" bez reálnej kontroly, či dieťa jedlo aj zjedlo, ľahko dochádza k zneužívaniu.
Vaša pripomienka je veľmi dôležitá a poukazuje na to, že systém má svoje nedostatky.
Je cenné, že sa nad tým zamýšľate a hľadáte zmysel v tom, čo robíte.
Nárok na kompenzáciu (2x)
Jedálne.sk napísal/a 02 máj 2025
Zákonník práce priamo neupravuje špeciálnu "odmenu za zastupovanie počas PN", ale existujú rôzne spôsoby, ako môže byť táto dodatočná záťaž kompenzovaná:
1. Prijatie zamestnanca na zastupovanie počas trvania PN na určený pracovný čas (40 hod. týž.).
2. Zvýšenie mzdy (§10 osobný príplatok podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov ):
- Zamestnávateľ môže dočasne zvýšiť mesačnú mzdu zastupujúceho zamestnanca formou osobného príplatku. Tento príplatok by mal zohľadňovať zvýšenú pracovnú záťaž a zodpovednosť spojenú so zastupovaním.
- Výška príplatku je vecou dohody medzi zamestnávateľom a zamestnancom
3. Výkonnostný príplatok (§ 14a)
- Zamestnávateľ môže zamestnancovi zaradenému vykonávať pracovné činnosti remeselné, manuálne alebo manipulačné s prevahou fyzickej práce poskytovať mesačne výkonnostný príplatok podľa množstva a kvality práce. Priznaním výkonnostného príplatku nie je dotknutá možnosť priznať zamestnancovi osobný príplatok podľa § 10.
- Výška príplatku je vecou dohody medzi zamestnávateľom a zamestnancom
4. Mimoriadna odmena (§ 20 odmena)
- Po skončení zastupovania alebo v pravidelných intervaloch (napr. mesačne) môže zamestnávateľ vyplatiť zastupujúcemu zamestnancovi mimoriadnu odmenu za kvalitné vykonávanie pracovných činností alebo za vykonanie práce presahujúcej rámec pracovných činností vyplývajúcich z dohodnutého druhu práce, jeho úsilie a zvládnutie dodatočných úloh.
- Podobne ako pri osobnom príplatku, vyplatenie aj výška odmeny je dohodou.
5. Práca za nadčas (§19):
- Ak zastupovanie vyžaduje, aby zamestnanec pracoval nad rámec svojho bežného pracovného času, táto práca sa považuje za prácu nadčas a musí byť odmenená.
- Výška príplatku je vecou dohody medzi zamestnávateľom a zamestnancom
- Zamestnávateľ sa môže so zamestnancom dohodnúť aj na čerpaní náhradného voľna za prácu nadčas.
Osobitný spôsob stravovania v MŠ. (4x)
Jedálne.sk napísal/a 24 apr 2025
Dobrý deň,
stravovanie ( prípravu diétnych pokrmov) zabezpečuje zariadenie školského stravovania, ak tak rozhodne zriaďovateľ a odsúhlasí príslušný regionálny úrad verejného zdravia. V tomto prípade prijatím VZN zriaďovateľ určí výšku finančného pásma pre diétne stravovanie a najnižší počet pripravovaných diétnych jedál. Zariadenie školského stravovania, ktoré pripravuje diétne stravovanie musí spĺňať hygienické požiadavky na priestorové usporiadanie zariadenia, materiálové vybavenie, oddelené skladovanie a personálne obsadenie.
Ak zariadenie nie je zriaďovateľom určené na prípravu diétnych pokrmov, zákonný zástupca dieťaťa, ktorého zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie, zabezpečí stravovanie dieťaťu individuálnou donáškou diétnych pokrmov do zariadenia školského stravovania.
Vedúca školskej jedálne -kvalifikácia (2x)
Jedálne.sk napísal/a 15 apr 2025
Riaditeľ zariadenia školského stravovania (pri neprávnom subjekte), vedúci zariadenia školského stravovania (pri škole s právnou subjektivitou)
- musí spĺňať predpoklady pre výkon riadiacej činnosti podľa zákona č. 552/2003 Z.z. o výkone práce vo verejnom záujme § 3 ods.1:
(1) Zamestnancom podľa tohto zákona sa môže stať fyzická osoba, ktorá
a) má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu,
b) je bezúhonná,
c) spĺňa kvalifikačné predpoklady a osobitné kvalifikačné predpoklady, ak to vyžaduje osobitný predpis (zákon č. 585/2008 Z.z.;§22),
d) má zdravotnú spôsobilosť na prácu, ktorú má vykonávať, ak to vyžaduje osobitný predpis (zákon č. 585/2008 Z.z.;§22),
e) bola zvolená alebo vymenovaná, ak tento zákon alebo osobitný predpis voľbu alebo vymenovanie ustanovuje ako predpoklad vykonávania práce vo verejnom záujme,
f) je oprávnená na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami podľa osobitného predpisu, ak sa takéto oprávnenie na dohodnutú prácu vyžaduje,
g) má poverenie podľa vnútorných predpisov príslušnej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti, ak vyučuje náboženstvo.
(2) Predpoklady uvedené v odseku 1 musí zamestnanec spĺňať po celý čas výkonu práce vo verejnom záujme.
(3) Za bezúhonného na účely tohto zákona sa nepovažuje ten, kto bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin.
4) Bezúhonnosť sa preukazuje výpisom z registra trestov nie starším ako tri mesiace.
5) Vymenovanie je predpokladom výkonu funkcie štatutárneho orgánu právnickej osoby zriadenej štátnym orgánom.
Kvalifikačné predpoklady podľa písm. c)
v zmysle § 2 ods. 3 písm. c) zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní zamestnancov:
Úplné stredné všeobecné vzdelanie alebo úplné stredné odborné vzdelanie t.z.:
- úplné stredné odborné vzdelanie - so zameraním v oblasti stravovania, alebo
- úplné stredné všeobecné vzdelanie – doplnené Osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažných činností.
Odporúčané zameranie vzdelania v odbore z okruhu stravovania:
- Stredná hotelová škola
- Stredná škola spoločného stravovania
- Stredná škola alebo OU zamerané na prácu v potravinárstve
- Stredná zdravotnícka škola - diétna sestra
|
Osobitné kvalifikačné predpoklady podľa písm. c) Odborná spôsobilosť na vykonávanie epidemiologicky závažných činností podľa §22 zákona č. 585/2008 Z. z. Epidemiologicky závažná činnosť je taká činnosť, ktorá je spojená s rizikom vzniku a šírenia prenosných ochorení a môžu ju vykonávať len osoby zdravotne a odborne spôsobilé.
Podľa charakteru epidemiologicky závažných činností sa odborná spôsobilosť preukazuje: 1. Dokladom o získaní vzdelania na (príloha č.6 k zákonu č. 585/2008Z.z.) :
2. alebo Osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonanie epidemiologicky závažných činností vydaným príslušným orgánom na ochranu zdravia (skúška na RÚVZ). Zdravotná spôsobilosť na prácu podľa písm. d) Zdravotnú spôsobilosť preukazuje osoba zdravotným preukazom, ktorý jej na základe vstupnej lekárskej prehliadky vydá ošetrujúci lekár - §22 zákona č. 585/2008 Z. z. |
Zápisné lístky (4x)
Jedálne.sk napísal/a 15 apr 2025
Na piškóty, ktoré je možné podávať k detskej výžive, pudingu, tvarohovému krému, ovocnému poháru alebo jogurtu je vypracované receptúra. V receptúre je presne uvedená porcia, ktorú má stravník podľa veku dostať.
23.007 - Piškóty
Hmotnosť porcie : 20 25 25 30 30
V prípade, že sa podávajú piškóty k dezertu oddelene, nie súčasťou dezertu, tak každému dieťaťu na samostatný tanierik. Hromadné podávanie akéhokoľvek pokrmu na spoločný tanier, z ktorého si majú deti brať rukami, je z hygienického hľadiska neprípustné.
Zastupovanie počas PN (2x)
Jedálne.sk napísal/a 15 apr 2025
O zastupovaní vedúceho zamestnanca ZŠS počas trvania PN rozhodne zamestnávateľ.
Podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov určí zastupujúcemu zamestnancovi príplatok za zastupovanie vo výške príplatku za riadenie.
§ 9
Príplatok za zastupovanie
(1) Zamestnancovi, ktorý zastupuje vedúceho zamestnanca v celom rozsahu činnosti nepretržite dlhšie ako štyri týždne a pre ktorého zastupovanie nie je súčasťou jeho pracovných povinností vyplývajúcich z pracovnej zmluvy, patrí od prvého dňa zastupovania príplatok za zastupovanie v sume príplatku za riadenie zastupovaného vedúceho zamestnanca.
Prepočet zamestnancov (4x)
Jedálne.sk napísal/a 09 apr 2025
Podľa počtu prijatých stravníkov v rozpätí od 501 do 600 príloha č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania odporúča prijať technicko-hospodárskeho zamestnanca na 0,5 pracovný úväzok, ktorý podľa Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme zabezpečuje činnosti:
04.11 Koordinovanie a organizovanie prác zamestnancov s prevahou fyzickej práce(napr. na úseku ubytovania, stravovania, v stavebnej alebo špedičnej prevádzke) s plnou hmotnou zodpovednosťou.
- Komplexné vedenie agendy súvisiacej so stravovanými osobami v zariadení školského stravovania:
- vedie evidenciu stravníkov podľa prijatých zápisných lístkov stravníkov;
- denne vedie výkaz stravovaných osôb na základe odhlášok a prihlášok na stravovanie;
- samostatne rozpočtuje, zúčtováva a spravuje finančné prostriedky zákonných zástupcov detí a žiakov a dospelých stravníkov určených na úhradu nákladov na stravovanie;
- zabezpečuje včasné zúčtovanie preplatkov a nedoplatkov stravníkov;
- vyhotovuje podklady k mesačnej uzávierke a prehľad inkasa stravného.
- Samostatne spracúva podklady na čerpanie finančných prostriedkov Európskej únie a iných verejných zdrojov v rámci Celospoločenských programov podpory zdravia.
- Denne sleduje stav čerpania finančného limitu na nákup potravín.
- Mesačne vyhodnocuje nutričné hodnoty podávaných jedál a plnenie odporúčaných výživových dávok podľa vekovej skupiny stravníkov a druhov osobitného stravovacieho režimu s použitím špecializovaných odborných metód informačných technológií.
- Zabezpečuje dodávateľsko-odberateľské vzťahy podľa zákona o verejnom obstarávaní a zásad pre bezpečnosť a kvalitu nakupovaných potravín.
- Vedie evidenciu faktúr a objednávok, zabezpečuje včasnú úhradu podľa rozpočtových pravidiel, resp. finančných pravidiel alebo vnútorných predpisov.
- Vyhotovuje inventúrne zoznamy, vedie evidenciu majetku, finančných prostriedkov, vykonáva celoročné a mimoriadne inventarizácie, vrátane plnej hmotnej zodpovednosti za tieto hodnoty.
- Zodpovedá za evidovanie, tvorbu, ukladanie, ochranu registratúrnych záznamov, prístup k nim a ich vyraďovanie podľa registratúrneho poriadku a registratúrneho plánu školy alebo školského zariadenia.
- Zabezpečuje dodržiavanie predpisov o bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a predpisov na ochranu pred požiarmi.
- Zabezpečuje vedenie štatistiky a výkazníctva v súlade s príslušnými predpismi.
- Uplatňuje záujmy stravníkov vo vzťahu k činnosti zariadenia školského stravovania.











