Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

EXKLUZÍVNE: POLOŽTE NÁM OTÁZKU (134x)

Admin napísal/a 04 nov 2025

Dobrý deň,

Áno, takto je to v poriadku, dieťa nie je prítomné v čase obeda, teda obed neodoberá. Ak dieťa bude chodiť do MŠ len na jednu hodinu a nebude prítomné v čase podávania desiaty, neodoberie ani desiatu.

Zobraziť celú diskusiu

strava celodenná a poldenná (2x)

Admin napísal/a 27 okt 2025

Dobrý deň,

Obidve tvrdenia sú pravdivé a použiteľné v praxi . Ak je dieťa prijaté do MŠ na poldennú výchovu- odoberie desiatu a obed, ak je v čase podávania obeda v MŠ - dieťa končí poldennú výchovu po obede ; resp.odoberie obed a olovrant , ak prichádza do MŠ pre podávaním obeda.

Ak je dieťa prijaté na dopoludňajšie hodiny ( napr.2-4 hod.) do MŠ, prítomné je v čase desiaty- odoberie desiatu, končí pred podávaním obeda.

Dôležité je zachovať základný princíp, ak je dieťa v čase podávania jedla prítomné v MŠ, odoberie podávané jedlo. Nemôže byť v MŠ v čase kedy všetky deti konzumujú jedlo a jedlo nemať.

Zobraziť celú diskusiu

Počet zamestnancov (6x)

Admin napísal/a 27 okt 2025

Dobrý deň,

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Výdajná jedáleň

Výdajná jedáleň (4)*

Výdajná jedáleň

Počet zamestnancov celkom

Prijatý počet stravníkov

509

45

150

9

Kuchár/zauč.kuch

4,0

0,5

0

4,5

Prevádzkový zamestnanec

3,0

3

T-H zamestnanec (mimo vodiča)

0,5

0,5

Vedúci šj

1,0

1

* Za predpokladu , že vo výdajných jedálňach iných škôl, nevydávajú obedy zamestnanci vašej šj.

Zobraziť celú diskusiu

Stravovanie zamestnancov a fin. príspevok na stravu (2x)

Admin napísal/a 23 okt 2025

Dobrý deň,

Podľa § 150 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce "Ak zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom, zamestnávateľ poskytne zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie v sume ktorú zamestnávateľ prispieva na stravovanie iným zamestnancom, najmenej však 55 % z minimálnej hodnoty stravovacej poukážky."

Hodnota stravovacej poukážky musí predstavovať najmenej 75 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín t.j. od 1. apríla 2025 minimálne 6,60 € ( vypočíta sa zo sumy stravného 8,80 € platnej pre toto časové pásmo).

Podľa uvedeného ustanovenia Zákonníka práce zamestnávateľ musí poskytnúť zamestnancom, ktorí sa na základe potvrdenia od lekára nemôžu stravovať v školskej jedálni, príspevok v hodnote najmenej 3,63€, t.j. 55% z hodnoty stravovacej poukážky 6,60€, nemôže im poskytnúť menej (2,06€), tak ako ostatným zamestnancom, ktorým zabezpečuje stravu vo vlastnej jedálni.

 

Zobraziť celú diskusiu

Pitný režim (2x)

Admin napísal/a 23 okt 2025

Dobrý deň,

Pitný režim pre deti a žiakov sa zabezpečuje počas ich celého pobytu v zariadení pre deti a mládež a to podávaním pitnej vody alebo výživovo hodnotných nápojov. Pitie sa zabezpečuje hygienicky vyhovujúcim spôsobom. To znamená aj v čase, kedy kuchárky zabezpečujú v kuchyni prípravu jedál a nápojov, alebo mimo pracovnej doby zamestnancov zariadenia školského stravovania.

Zariadenie školského stravovania poskytuje desiatu, obed a olovrant vrátane vhodného nápoja a zodpovedá za čistotu a zdravotnú bezpečnosť stolového riadu používaného pri výdaji jedál a nápojov pripravovaných v školskej jedálni.

Umývanie pohárov z pitného režimu môže zabezpečiť aj zamestnanec, ktorý nemá odbornú spôsobilosť na prácu s potravinami alebo zabezpečiť umývanie pohárov v umývačke riadu.

 

Zobraziť celú diskusiu
Manažérske minimum vedúcej školskej jedálne

Preplatok zo stravovania (2x)

Jedálne.sk napísal/a 11 jún 2025

Dobrý deň,

Zariadenie školského stravovania je povinné vzniknuté pohľadávky a záväzky ( stravné nedoplatky a preplatky) vysporiadať najneskôr do konca kalendárneho roka. To znamená vyžiadať od zákonných zástupcov detí nedoplatok na stravnom a neodkladne vrátiť preplatky ( toho času režijné preplatky) za neodobraté obedy zákonným zástupcom detí, ktoré ukončili školskú dochádzku alebo dochádzku do školskej jedálne. Preplatky je povinná vrátiť preukázateľne - príkaz na úhradu, hotovosťou alebo poštovou poukážkou. Zákonný zástupca v zápisnom lístku na stravu uvádza adresu bydliska, tel. kontakt alebo číslo účtu, kde je možné preplatky poštou, na účet peňažného ústavu alebo v hotovosti po telefonickom dohovore vrátiť.V prípade, že sa Vám platba vráti, považuje sa za doručený.

V rámci občianskoprávnych vzťahov (právnych vzťahov založených podľa Občianskeho zákonníka) je všeobecná premlčacia doba tri roky u pohľadávok. Do tejto doby premlčania si ho môže stravník žiadať vrátiť.

Preplatky, ktoré sa nepodarilo preukázateľne vrátiť a doba plnenia je dlhšia ako 3 roky, možno považovať za premlčané. Prvým krokom je ich vyčíslenie a so súhlasom zriaďovateľa, resp. vedenia školy a po prerokovaní v Rade školy je možné ich podľa rozhodnutia použiť.


Pohľadávky (nedoplatky), ktoré sú mladšie ako 3 roky - je povinnosťou vymáhať od neplatičov a to písomnou výzvou, aby ste mali preukázateľný doklad o vymáhaní. Tento použijete o 3 roky k premlčaniu. Premlčané nedoplatky je možné vyrovnať len cez škodovú inventarizačnú komisiu a zriaďovateľ vám ich môže vyplatiť ako škodu.

Zobraziť celú diskusiu

Vracia sa pri preplatkoch aj réžia? (2x)

Jedálne.sk napísal/a 11 jún 2025

Dobrý deň,

V zmysle §140 ods. 10 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní výšku príspevku na režijné náklady a podmienky úhrady v školskej jedálni, ktorej je zriaďovateľom obec alebo samosprávny kraj, určí zriaďovateľ všeobecne záväzným nariadením.

Príspevok zákonného zástupcu dieťaťa na čiastočnú úhradu režijných nákladov zriaďovateľ môže určiť ako príspevok na jedno odobraté jedlo, kedy sa preplatok za neodobraté jedlá vracia zákonnému zástupcovi alebo sa určí ako "paušálny" príspevok na mesiac resp. polrok/rok s podmienkou odobratia aspoň jedného obeda, kedy sa z tohto paušálneho príspevku nevykazujú preplatky.

Zobraziť celú diskusiu

Dotácia od 1.9.2025 (2x)

Jedálne.sk napísal/a 11 jún 2025

Dobrý deň,

Pokračovanie poskytovania dotácie: Systém "obedov zadarmo" pre deti v poslednom ročníku materskej školy a pre žiakov základných škôl pokračuje aj v školskom roku 2025/2026.

Zobraziť celú diskusiu

Stoly materskej školy (2x)

Jedálne.sk napísal/a 11 jún 2025

Dobrý deň,

Za obsah pracovnej náplne, za bližšie určenie pracovných činností vykonávaných zamestnancom zodpovedá zamestnávateľ.

Obvykle za čistotu stolov pred jedlom a po jedle zodpovedá zamestnanec školskej jedálne.

 

Zobraziť celú diskusiu

Vzdelanie kuchárky (2x)

Jedálne.sk napísal/a 11 jún 2025

Zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z.z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a doplnení v znení neskorších predpisov (ďalej len "katalóg").

Vzhľadom na to, že katalóg pri zaradení zamestnanca nerozlišuje zaraďovanie zamestnancov do konkrétnej pracovnej funkcie tak, ako vyhláška č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania, sa:

- zamestnanec, ktorý bude vykonávať pomocné práce a jednoduchú výrobu jedál- činnosti uvedené v 1. platovej triede katalógu bez požadovaného vzdelania , zaradí na pozíciu "pracovník v prevádzke";

- zamestnanec, ktorý bude vykonávať výrobu a výdaj bežných druhov teplých jedál, bežných druhov múčnikov a teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy) v školskom zariadení- činnosti uvedené v 2. platovej triede katalógu so stredným vzdelaním bez špecifikácie odboru, zaradí na pozíciu "hlavný kuchár/ kuchár/ zaučený kuchár";

- zamestnanec, ktorý bude vykonávať výrobu najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v školskom zariadení - činnosti uvedené v 3. platovej triede katalógu so stredným vzdelaním alebo úplným stredným vzdelaním (s maturitou) , zaradí na pozíciu "hlavný kuchár/ kuchár pre diétne stravovanie".

Osobitnou podmienkou na vykonávanie epidemiologicky závažných činností zamestnancov v zariadení školského stravovania podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov je požadovaná zdravotná a odborná spôsobilosť .

Váš zamestnanec s úplným stredným vzdelaním, ktorý bude vykonávať činnosti z 2. platovej triedy a má zdravotnú spôsobilosť a osvedčenie o odbornej spôsobilosti, môže sa zaradiť na pracovnú pozíciu hlavný kuchár/ kuchár/ zaučený kuchár. Bližšie špecifikácie pracovných činností jednotlivých pozícií sa uvádzajú v pracovnej náplni konkrétneho zamestnanca.

Zobraziť celú diskusiu

Rybie mäso (2x)

Jedálne.sk napísal/a 06 jún 2025

Dobrý deň,

Treba sa držať postupov už pri objednávaní, pri výdaji už je neskoro.

Aplikácie princípov jasne hovoria o minimálnych požiadavkách na kvalitu rybieho mäsa. Jednoznačne uprednostňujú 100% rybie mäsa, aj keď ide o kalibrované filé str. 13. A keď už, tak maximálne 15% glazúrovacej hmoty str. 19.

V receptúrach je hrubá váha a čistá váha rozdiel 10%.

Ak sa objedná mäso v zmysle týchto pravidiel, nemôžu byť problémy pri výdaji

 

Zobraziť celú diskusiu

Zaradenie kuchárky (2x)

Jedálne.sk napísal/a 06 jún 2025

Podľa § 5 ods. 1 zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.

Zamestnankyňa spĺňa kvalifikačné požiadavky pre zaradenie do 2. platovej triedy ( dokonca aj do 3.platovej triedy), rozhodujúce pre jej zaradenie do PT sú činnosti, ktoré bude vykonávať. Príklad činností 2. PT

01 Obsluha viacúčelového veľkokapacitného kuchynského stroja alebo viac jednoúčelových veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu pokrmov.

02 Obsluha veľkokapacitných chladiacich alebo mraziacich zariadení.

03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.

04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.

05 Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov.

Zobraziť celú diskusiu

Počet zamestnancov a prevoz stravy do druhého zariadenia (2x)

Jedálne.sk napísal/a 20 máj 2025

Dobrý deň,

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata/ olovrant

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Prijatý počet stravníkov

128

240

80

4,85

Kuchár/zauč.kuch

2

0,75

0,6

3,35

Prevádzkový zamestnanec

0,5

0,5

T-H zamestnanec

0

Vedúci šj

1

1

Preprava stravy na iné výdajné miesto musí byť zabezpečená tak, aby nebola ohrozená zdravotná bezpečnosť prepravovaných pokrmov. Prepravné nádoby musia byť čisté a vyrobené zo zdravotne nezávadného materiálu, ktorý sa dá ľahko čistiť a dezinfikovať. Na prepravu sa odporúčajú používať termoporty alebo iné vhodné izolované nádoby, ktoré zaručia aby teplota hutných pokrmov neklesla pod 60 °C a tekutých pod 65 °C. Žiadny všeobecne záväzný právny predpis neustanovuje akým spôsobom sa majú prepravné nádoby prepraviť na iné výdajné miesto. Rozhodujúca je vzdialenosť výdajného miesta od samotnej kuchyne, aby nebol narušený teplotný reťazec, a teplota pokrmov neklesla pod stanovenú teplotu. Pri poklese teploty pokrmy je potrebná regenerácia (ohrev) pokrmu na 70°C.

V prípade použitia dopravného prostriedku, tento musí byť výhradne určený na prepravu potravín a pokrmov. Vozidlo musí byť udržiavané v čistote a pravidelne dezinfikované, aby sa predišlo kontaminácii potravín. Vnútorné povrchy musia byť ľahko čistiteľné a dezinfikovateľné.

Dodržiavanie všetkých týchto požiadaviek je kľúčové pre zabezpečenie bezpečnosti a kvality prepravovaných pokrmov a pre ochranu zdravia stravníkov.

Pekný deň

Zobraziť celú diskusiu

Platová trieda (2x)

Jedálne.sk napísal/a 07 máj 2025

Dobrý deň,

Na odmeňovanie tejto skupiny zamestnancov sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.

Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).

Za predpokladu, keďže príloha č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z.z. o zariadení školského stravovania nedefinuje pracovnú pozíciu referent, jedná sa o pracovné miesto technicko-hospodárskeho zamestnanca.

Technicko-hospodársky zamestnanci sa do platových tried zaraďujú podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády.

Pracovné činnosti vykonávané technicko-hospodárskym zamestnancom zariadenia školského stravovania s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania sú v 4. platovej triede nasledovne:

04. PLATOVÁ TRIEDA

Kvalifikačný predpoklad: Úplné stredné vzdelanie

Pracovná činnosť: 11 Koordinovanie a organizovanie prác zamestnancov s prevahou fyzickej práce (napr. na úseku ubytovania, stravovania, v stavebnej alebo špedičnej prevádzke) s plnou hmotnou zodpovednosťou.

Zobraziť celú diskusiu

Obedy zadarmo (2x)

Jedálne.sk napísal/a 02 máj 2025

Je naozaj demotivujúce vidieť, že pripravené jedlo končí v odpade, keď sa na to vynakladajú nemalé finančné prostriedky.

Pôvodným zámerom dotácie na obedy zadarmo bolo zabezpečiť, aby všetky deti mali prístup k aspoň jednému teplému a výživnému jedlu denne, bez ohľadu na sociálno-ekonomickú situáciu ich rodín. Cieľom bolo zlepšiť stravovacie návyky detí a podporiť ich zdravý vývoj a lepšie výsledky v škole.
Bohužiaľ, realita môže byť odlišná. Niektorí rodičia a deti to možno vnímajú len ako "ďalšiu" vec zadarmo, a to, čo je zadarmo stráca hodnotu.
Dôvod?:
Nedostatočné vzdelávanie: Chýba vzdelávanie detí a rodičov o dôležitosti zdravého stravovania a o tom, prečo sú tieto obedy poskytované.
Preferencie detí: Školské jedlá nemusia vždy zodpovedať chutiam všetkých detí, čo vedie k tomu, že ho odmietajú.
Systém dozoru v školskej jedálni: Ak je systém len o "odpípnutí" bez reálnej kontroly, či dieťa jedlo aj zjedlo, ľahko dochádza k zneužívaniu.

Vaša pripomienka je veľmi dôležitá a poukazuje na to, že systém má svoje nedostatky.
Je cenné, že sa nad tým zamýšľate a hľadáte zmysel v tom, čo robíte.

Zobraziť celú diskusiu
Kefa za poštovné
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok