Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
Vzdelanie kuchárky (2x)
Admin napísal/a 20 aug 2025
Dobrý deň,
ospravedlňujeme sa za neskorú odpoveď, Vaša otázka sa nám stratila v systéme.
Zamestnanci v školskom stravovaní sú odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a zaraďujú sa do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, zodpovednosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú majú vykonávať, podľa druhu práce dohodnutého v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Kuchári, pomocní kuchári a prevádzkoví zamestnanci, vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania, sa zaraďujú do pracovných pozícií a platových tried podľa kvalifikačných požiadaviek a činností ktoré budú vykonávať (Katalóg pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č.2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z.)
Prevádzkový zamestnanec (vzdelanie nie je ustanovené)
- PLATOVÁ TRIEDA Vzdelanie neustanovené
01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.
02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.
03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.
04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.
Kuchár/zaučený kuchár
02. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie ( bez špecifikácie odboru)
03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.
04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.
Kuchár pre diétne stravovanie, hlavný kuchár, prvý kuchár
03. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie
05 Výroba najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v zdravotníckom zariadení, v školskom zariadení alebo v zariadení sociálnych služieb, alebo v stravovacom zariadení strediska vrcholového športu.
Katalóg pracovných činností pre pozície kuchár, hlavný kuchár definuje kvalifikačné požiadavky ako stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie a osobitný kvalifikačný predpoklad, ak je ustanovený osobitným predpisom.
Osobitný kvalifikačný predpoklad pre tieto pozície nie je ustanovený osobitným predpisom- nešpecifikuje odborné zameranie. Podmienkou je zdravotná a odborná spôsobilosť. Výučný list v odbore potravinárstva a odborná prax je výhodou.
Pri zaradení zamestnankyne na pracovnú pozíciu a do platovej triedy zamestnávateľ neprihliada na dosiahnutý vyšší stupeň vzdelania , ako je stupeň vzdelania uvedený v katalógu pre vykonávanú najnáročnejšiu pracovnú činnosť.
Zamestnankyňu zaradíte podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti, ktorú bude vykonávať, do funkcie a príslušnej platovej triedy a následne v závislosti od dĺžky započítanej praxe zaradíte do jedného zo 14 platových stupňov. Podľa zaradenia do funkcie vypracujete pracovnú náplň.
Pravidlá stravovania v materskej škole (28x)
Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025
Dobrý deň,
Pravidlá stravovania v materskej škole, pravidlá umývania rúk, pravidlá obliekania, pravidlá hrania, pravidlá správania sa detí? Nie na všetko nájdete odpovede vo všeobecne záväzných právnych predpisoch. Každé dieťa má svoju individualitu a schopnosť vykonávať sebaobslužné činnosti. Práve v predškolskom zariadení pod dohľadom odborných pedagogických zamestnancov môže svoje zručnosti rozvíjať vzhľadom na svoj vek a predispozície. Zbytočne budete trojročnému dieťaťu servírovať mäso v celku a prestierať príbor na jeho pokrájanie. Preto je na dohode pedagogických a nepedagogických zamestnancov a stanovení si určitých nepísaných alebo aj písaných interných pravidiel.
Je pravda, že mnohé pravidlá v materskej škole, hoci sa opierajú o všeobecné predpisy, sú prispôsobené veku a schopnostiam detí, a preto sa často stávajú súčasťou interných dohôd a zvyklostí daného zariadenia. Tieto pravidlá pomáhajú deťom rozvíjať samostatnosť a sociálne zručnosti.
Tu je prehľad bežných pravidiel, ktoré sa uplatňujú v materských školách:
Stravovanie
Pravidlá stravovania sú prispôsobené tak, aby sa deti naučili zdravým návykom a samostatnosti.
- Pravidlá pred jedlom: Umývanie rúk je prvé pravidlo, ktoré sa deti učia. Väčšinou sa používa riekanka alebo pesnička, ktorá im pomôže zapamätať si správny postup.
- Pravidlá počas jedla: Drobnejšie deti majú jedlo pripravené a nakrájané. Postupne, ako rastú, sa učia používať príbor, v prípade potreby aj krájať. Vyzývajú sa k tomu, aby dojedli porciu, ak je to možné, ale nenúti sa ich k tomu, ak nechcú. Je dôležité neplytvať jedlom.
- Pravidlá po jedle: Odkladanie tanierov a pohárov na určené miesto. Učiteľky často povzbudzujú deti, aby po sebe upratali.
Hygiena (Umývanie rúk)
Pravidlá umývania rúk sú kľúčové pre prevenciu chorôb. Deti sa učia, že si majú umývať ruky:
- Pred každým jedlom a po jedle.
- Po použití toalety.
- Po príchode z vonku, z pieskoviska alebo z prechádzky.
- Po kašľaní alebo kýchaní.
Tieto pravidlá sa často učia hravou formou, napríklad pomocou rôznych básničiek alebo piesní.
Obliekanie a obúvanie
Samostatné obliekanie a obúvanie je dôležitý míľnik v rozvoji dieťaťa.
- Pravidlá obliekania: V predškolskom veku sa deti učia obliekať a vyzliekať podľa ročného obdobia a počasia. Učiteľky im pomáhajú pri zapínaní zipsov a gombíkov, ale povzbudzujú ich, aby sa o to pokúsili sami.
- Pravidlá obúvania: Deti sa učia, že po príchode do triedy sa prezúvajú a odkladajú si topánky na určené miesto. Podporuje sa samostatné obúvanie, aj keď to môže trvať dlhšie.
Hranie a správanie
Pravidlá pri hre a správaní sú zamerané na rozvoj sociálnych zručností a rešpektovanie ostatných.
- Zdieľanie hračiek: Deti sa učia, že hračky sú spoločné a musia sa o ne deliť.
- Upratovanie: Po skončení hry si každé dieťa uprace hračky na svoje miesto.
- Rešpekt a slušnosť: Deti sa učia rešpektovať dospelých aj kamarátov. Učia sa používať slová ako "prosím," "ďakujem" a "prepáč."
- Riešenie konfliktov: Namiesto hádok sa učia rozprávať o svojich pocitoch a spoločne hľadať riešenia.
- Pravidlá počas spánku: Počas oddychu sa deti učia ležať v tichosti a nerušiť ostatných.
Všetky tieto pravidlá pomáhajú deťom pochopiť, že sú súčasťou kolektívu a že každý má svoje miesto a zodpovednosť. Tým sa vytvára bezpečné a podnetné prostredie pre ich zdravý rozvoj.
Kompetencie riaditeľa verzus jedáleň (4x)
Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025
Dobrý deň,
Dieťaťu s diagnózou, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie, lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určí diagnózu. Žiadny všeobecne záväzný predpis neustanovuje ako často je potrebné doklad predkladať. Pri nástupe do zariadenia školského stravovania zákonný zástupca predloží Zápisný lístok na osobitné stravovanie ( s požiadavkou prípravy diéty alebo stravovanie s individuálnou donáškou), doloží vyjadrenie lekára a Informovaný súhlas. Pri stanovenej diagnóze možno predpokladať, že genetická predispozícia na intolerancie sa zvyčajne nemení, aj keď sa symptómy môžu časom zlepšiť.
Legislatíva v školskom stravovaní (54x)
Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025
Dobrý deň,
Pre deti a žiakov počas ich pobytu v škole sa zriaďuje školská resp. výdajná školská jedáleň zaradená v sieti škôl a školských zariadení SR. Pokiaľ škola z kapacitných ( alebo iných) dôvodov zriaďuje výdajnú školskú jedáleň postupuje podľa §16 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Priestory a materiálno-technické vybavenie výdajnej školskej jedálne pred zaradením do siete posudzuje ( uvádza do prevádzky) príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.
Výdajná školská jedáleň zabezpečuje výdaj jedál a nápojov zo školskej jedálne (zaradenej v sieti ) podľa §141 zákona č. 245/2008 Z. z. školský zákon.
prechod cez jedálnu (4x)
Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025
Dobrý deň,
Podľa Zákonníka práce má zamestnanec vykonávať len práce dohodnuté v pracovnej zmluve. Ak umývanie okien v školskej jedálni nie je súčasťou pracovnej náplne kuchárok, nemôže sa od nich vyžadovať. Vo všeobecnosti platí, že upratovacie práce v školských zariadeniach a jedálňach vykonáva upratovací personál, ktorý je na tieto činnosti prijatý.
Upratovací personál (upratovačky) je špecializovaný na bežné aj mimoriadne upratovacie práce. Umývanie veľkých okien si navyše vyžaduje špeciálne čistiace prostriedky a vybavenie, ako aj skúsenosti s prácou vo výškach (ak je to potrebné), čo je bežne v kompetencii upratovacieho personálu.
Zamestnanci kuchyne (kuchárky) zodpovedajú za čistotu a hygienu v kuchyni. Ich pracovná náplň sa zvyčajne sústreďuje na:
- umývanie kuchynského a stolového riadu,
- čistenie a dezinfekcia kuchynského vybavenia a pracovných plôch,
- udržiavanie hygieny v priestoroch určených na prípravu jedál ( vrátane okien v prípravných, manipulačných a skladovacích priestoroch- kuchyňa; sklady; šatne a pod.).
Odporúčame:
Kontrola pracovných zmlúv. Prvý krok je overiť, čo je presne uvedené v pracovných zmluvách zamestnancov, teda kuchárok aj upratovačiek. Podrobnejší opis pracovných činností zvyčajne definuje pracovná náplň.
Riešenie s vedením školy. Ak nie je zmluva jasná, mali by ste sa obrátiť na zamestnávateľa- riaditeľa školy/ školského zariadenia, ktorý zodpovedá za riadenie zamestnancov a rozdelenie úloh.
Hľadať kompromis. Ak je to možné, skúste nájsť kompromisné riešenie. Rozdeliť upratovacie práce na časti, ktoré sú pre každú skupinu prijateľné. Kuchárky - kuchynské okná , zatiaľ čo upratovačky sa postarajú o okná jedálenské.
V konečnom dôsledku je pravdepodobnejšie a logickejšie, aby umývanie okien vykonával upratovací personál, pretože táto práca zapadá do ich náplne práce a môžu mať na to aj lepšie vybavenie. Bolo by však dobré, ak by ste túto situáciu riešili priamo s vašim nadriadeným, aby sa predišlo prípadným konfliktom.
Diétne stravovanie (10x)
Jedálne.sk napísal/a 04 mar 2025
Dobrý deň,
Odporúčame Vám obrátiť sa na Regionálny úrad školskej správy v Bratislave, ktorý Vám môže poskytnúť informácie z CENTRA VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR.
Stravovanie počas pobytu na školskom internáte (6x)
Jedálne.sk napísal/a 04 mar 2025
1. Za zdravotnú bezpečnosť poskytovaných pokrmov v zariadení školského stravovania v prvom rade zodpovedá vedúci zamestnanec školskej jedálne, riaditeľ školy alebo školského zariadenia, ktorého súčasťou je internát a školská jedáleň a v neposlednom rade prevádzkovateľ/ zriaďovateľ školského zariadenia. Pokiaľ na písomné upozornenia zodpovedné osoby nereagujú a nepríde k náprave, je potrebné osloviť (písomne) príslušný regionálny úrad verejného zdravia príslušný regionálny úrad školskej správy.
2. Podľa § 6 ods. 5 vyhlášky č. 330/2009 Z.z. o zariadení školského stravovania:
"Dieťa a žiak internátnej školy pre deti a žiakov so zdravotným znevýhodnením, dieťa a žiak školy, ktorý je ubytovaný v školskom internáte školy pre deti a žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, dieťa v špeciálnych výchovných zariadeniach a dieťa a žiak školy, ubytovaný v školskom internáte môžu odoberať denne
a) hlavné jedlo a doplnkové jedlo okrem druhej večere, ak je dieťa alebo žiak mladší ako 11 rokov,
b) hlavné jedlo a doplnkové jedlo, ak je žiak starší ako 11 rokov."
Každý stravník (resp. zákonný zástupca dieťaťa) sa na stravovanie v školskej jedálni prihlasuje zápisným lístkom stravníka, kde sa uvádzajú podmienky organizácie stravovania. Jednou z podmienok je aj možnosť odhlásenia sa zo stravy. Stravník nemôže platiť za službu, ktorú si neobjednal. Ubytovanie na internáte nemôže byť podmienené povinnosťou stravovania.
Pokiaľ školské zariadenie podmieňuje ubytovanie v internáte odobratím jedla, je to v rozpore s uvedenou vyhláškou. Uvedené by bolo možné aplikovať v špeciálnej internátnej materskej škole, resp. v špeciálnej internátnej základnej škole, kde deti nemajú iné možnosti zabezpečenia stravovania.
odpisovanie mäsa (2x)
Jedálne.sk napísal/a 27 feb 2025
Vynormovanú hmotnosť mäsa podľa vybranej receptúry MSN je možné pri výdaji zaokrúhliť ( navýšiť)
v tolerancii zaokrúhľovania - v zariadení školského stravovania do 200 stravníkov
+3%; nad 200 stravníkov +1%.
Aplikácia princípov k MSN pre školské stravovanie - 2024, 3 PRINCÍPY APLIKÁCIE
3.1 Všeobecné princípy, ods. 3
počet zamestnancov v ŠJ (2x)
Jedálne.sk napísal/a 27 feb 2025
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Desiata/ olovrant |
Celý deň |
Výdajňa/iné výdajné miesto |
Počet zamestnancov |
|
Prijatý počet stravníkov |
260 |
160 |
0 |
20* |
5,7 |
|
Kuchár/zauč.kuch |
2 |
0,5 |
0 |
0,2 |
2,7 |
|
Prevádzkový zamestnanec |
2 |
|
|
|
2 |
|
T-H zamestnanec |
|
|
|
|
0 |
|
Vedúci šj |
1 |
|
|
|
1 |
260=80+150+30
160=80x2(D+Ol)
* 20 stravníkov na inom výdajnom mieste, vyhláška stanovuje do 50 - 0,5, prepočítané podielom počtu stravníkov
Zaradenie do platovej triedy (4x)
Jedálne.sk napísal/a 27 feb 2025
Vedúci zamestnanec sa zaraďuje do 5. platovej triedy, kde je požiadavka úplné stredné vzdelanie a činnosti uvedené v katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 k NV 341/2004 Z.z. "01 Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení."
Vo výdajnej školskej jedálni s počtom stravníkov do 100 podľa prílohy č. 4 k vyhláške č. 330/2009 z.z. je určený skrátený pracovný úväzok vedúceho zamestnanca 0,3; kuchár na výdaj obedov 0,6 a kuchár pre doplnkové stravovanie 0,25 úväzku.
Pozícia kuchár vo výdajnej školskej jedálni sa zaraďuje do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie (§ 5 ods. 1 zákon č. 553/2003 Z. z.).
Kuchár vo výdajnej školskej jedálni sa zaradí do platovej triedy podľa najnáročnejšej činnosti, ktorá je je uvedená v príslušnej platovej triede podľa katalógu pracovných činností s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 k NV 341/2004 Z.z.
01. PLATOVÁ TRIEDA Vzdelanie neustanovené
01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.
02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.
03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.
04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.
02. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie ( bez špecifikácie odboru)
01 Obsluha viacúčelového veľkokapacitného kuchynského stroja alebo viac jednoúčelových veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu pokrmov.
02 Obsluha veľkokapacitných chladiacich alebo mraziacich zariadení.
03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.
04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.
05 Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov.
06 Samostatné vedenie príručného skladu v zariadení vrátane hmotnej zodpovednosti, sprostredkúvanie služieb alebo obsluha minibaru vrátane odovzdávania podkladov na vyúčtovanie.
03. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie
01 Výroba veľmi náročných národných špecialít alebo výroba najnáročnejších špecialít studenej kuchyne na banket a recepciu, organizácia výroby jedál na slávnostné príležitosti vrátane zostavovania vlastných receptúr vybraných pokrmov.
03 Zabezpečovanie výroby cukrárskych výrobkov, múčnikov a cukrárskych špecialít na osobitné akcie prevažne podľa vlastných receptúr a kalkulácií s použitím rôznej technológie, prípadná účasť na výrobe.
05 Výroba najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v zdravotníckom zariadení, v školskom zariadení alebo v zariadení sociálnych služieb, alebo v stravovacom zariadení strediska vrcholového športu.
Pokiaľ kuchár vykonáva činnosť v uvedenej platovej triede a spĺňa požadované vzdelanie zamestnávateľ ho zaradí do príslušného stupňa platovej triedy. Samozrejme musí spĺňať obidve podmienky- dosiahnuté vzdelanie aj činnosť.
Príklad: Zamestnanec na pozícii kuchár vo výdajnej školskej jedálni so stredným vzdelaním s maturitou, ktorý dodané hotové jedlá vydáva ( nevyrába), umýva kuchynský riad a obsluhuje stravníkov sa zaradí do 1.PT. (nevykonáva činnosti z 2.PT).
Nechty (2x)
Jedálne.sk napísal/a 26 feb 2025
Nechty na rukách zamestnancov zariadení školského stravovania musia byť krátke, strihané, nenalakované, na rukách nesmú byť prstene a iné ozdoby (Zásady správnej výrobnej praxe E-model HACCP pre ZŠS). Nečistoty za nechtami a odlupujúci sa lak alebo gél môžu spôsobiť kontamináciu pokrmov. V prípade gélovej resp. inej úpravy nechtov je z hygienického hľadiska žiadúce, aby sa používali jednorazové gumené rukavice aj počas celej prípravy pokrmov, nielen pri ich výdaji, čím bude možné predchádzať riziku mechanického znečistenia pokrmu a vzniku alimentárneho ochorenia.
Povinnosť používať pri výdaji hotových pokrmov jednorazové rukavice ustanovuje aj § 12 vyhlášky č. 533/2007 Z. z.
Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania.
Režijné náklady za ohriatie a podanie jedla pre žiaka s diétnym stravovaním (2x)
Jedálne.sk napísal/a 26 feb 2025
Podľa §140 ods. 10 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov výšku príspevku na čiastočnú úhradu nákladov, výšku príspevku na režijné náklady a podmienky úhrady v školskej jedálni, ktorej zriaďovateľom je obec alebo samosprávny kraj, určí zriaďovateľ všeobecne záväzným nariadením (VZN). Zákonný zástupca prispieva na úhradu režijných nákladov, ak tak určí zriaďovateľ.
Ak zriaďovateľ určil výšku príspevku na čiastočnú úhradu režijných nákladov aj pre stravníkov s individuálnou donáškou diétneho jedla do zariadenia školského stravovania prijatím VZN, neporušil žiadny právny predpis.
Skladovaním vo vyhradenom chladiacom zariadení, ohriatím, evidenciou, servírovaním a výdajom donesených diétnych pokrmov vznikajú školskému zariadeniu náklady na energie a mzdy zamestnancov.
Vyučená predavačka na pozíciu kuchárky (2x)
Jedálne.sk napísal/a 26 feb 2025
Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti Katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone prace vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme.
Prevádzkový zamestnanec
1.PLATOVÁ TRIEDA
Vzdelanie nie je ustanovené
Pracovné činnosti:
01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.
02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.
03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.
04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.
Kuchár
02. PLATOVÁ TRIEDA
Stredné vzdelanie ( výučný list bez špecifikácie odboru)
Pracovná činnosť:
01 Obsluha viacúčelového veľkokapacitného kuchynského stroja alebo viac jednoúčelových veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu pokrmov.
02 Obsluha veľkokapacitných chladiacich alebo mraziacich zariadení.
03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.
04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.
05 Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov.
06 Samostatné vedenie príručného skladu v zariadení vrátane hmotnej zodpovednosti, sprostredkúvanie služieb alebo obsluha minibaru vrátane odovzdávania podkladov na vyúčtovanie.
Osobitný kvalifikačný predpoklad vzdelania pre výkon pracovnej činnosti kuchár v zariadení školského stravovania nie je všeobecne záväzným právnym predpisom ustanovený.
Podmienkou pre výkon činností je zdravotná a odborná spôsobilosť.
Podľa uvedeného, zamestnankyňa s praxou (má ZS a OS) s požadovanou kvalifikáciou stredné vzdelanie - výučný list v odbore predavač bude vykonávať činnosti podľa 02. PT , môže byť zaradená na pozíciu kuchár resp. hlavný kuchár.
veduca SJ a kucharka (2x)
Jedálne.sk napísal/a 26 feb 2025
Podľa prílohy č.2 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania sa odporúča počet zamestnancov podľa počtu prijatých stravníkov. Pri najnižšom počte do 50 stravníkov sa odporúča 1 kuchár na plný pracovný úväzok a vedúci zamestnanec na 0,5 úväzok.
Vytvorením kumulovanej pozície vedúci-kuchár v školskej jedálni sa strácajú určité činnosti ako je kontrola dodržiavania správnej výrobnej praxe, kontrola sanitácie a dezinfekcie prevádzkových priestorov, vzájomná kontrola použitia zverených potravín do spotreby ( normovanie- stravný list- výdaj - spotreba ).
Dôležité je zvážiť ako bude tento zamestnanec zaradený do platovej triedy? Ako vedúci zamestnanec s úplným stredným vzdelaním sa zaraďuje podľa najnáročnejšej činnosti do 5 PT a ako kuchár do 2 PT. Alebo bude pracovať na dve pracovné zmluvy?
Kontrola jedál (2x)
Jedálne.sk napísal/a 24 feb 2025
Obec vo veciach výchovy a vzdelávania v školách a školských zariadeniach, ktorých je zriaďovateľom, v zmysle § 6 ods. 8 písm. b) zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov
kontroluje kvalitu podávaných jedál v školských jedálňach vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.
Základné pravidlá, ciele vnútornej kontroly a tiež postavenie, úlohy a výkon vnútornej kontroly vykonávanej jednotlivými zložkami kontroly v podmienkach obce upravuje VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE OBCE, smernica a iný interný predpis pre výkon kontrolnej činnosti.
Kontrola kvality podávaných jedál a nápojov v zariadeniach školského stravovania sa zameriava na zmyslové hodnotenie jedla jeho charakteristickú chuť, farbu, vôňu, správne dochutenie, úpravu na tanieri – servírovanie, teplotu jedla pri jeho podávaní a na hodnotenie jeho prípravy podľa Materiálno-spotrebných noriem pre školské stravovanie
Kontrola hmotnosti porcií hotových jedál - postup prevažovania hmotnosti hotových porcií jedál je spracovaný v Aplikácii princípov k Materiálno-spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie. Pri kontrole odvážená hmotnosť hotovej porcie v g zodpovedá uvedenej hmotnosti vo vybranej receptúre MSN. Tolerancia rozdielu hmotnosti pri jednej porcii ± 10%, pri 10 porciách ± 6%.
Osoby, ktoré pri výkone kontroly manipulujú s pokrmom alebo potravinami musia byť zdravotne a odborne spôsobilé. Pri výkone kontroly sa vyžaduje súčinnosť vedúceho zamestnanca zariadenia školského stravovania alebo zamestnanca, ktorý je za výdaj a hmotnosť pokrmu zodpovedný- kuchár.
V prípade zistení nedodržiavania kvality jedál je osoba poverená vykonaním kontroly povinná oboznámiť vedúceho kontrolovaného subjektu o výsledku zistení kontroly a v primeranej lehote vyžiadať od neho písomné vyjadrenia ku všetkým kontrolným zisteniam.
Vedúci/ zodpovedný zamestnanec kontrolovaného subjektu je oprávnený počas výkonu kontroly písomne sa vyjadrovať ku kontrolným zisteniam. Po oboznámemí sa s písomným výsledkom z kontroly, do termínu určeného pracovníkmi kontroly, je oprávnený podať ku kontrolným zisteniam písomne námietky.
Napr.:
- kontrola nebola vykonaná za prítomnosti zodpovedného zamestnanca,
- pri kontrole bolo použité neoverené pracovné meradlo,
- s pokrmami manipulovali osoby bez zdravotnej a odbornej spôsobilosti,
- nebol stanovený termín pre písomné vyjadrenie sa k zisteniam,
- kontrolným zistením nebola zohľadnená tolerancia rozdielu u jednej porcie,
- nebola dodržaná metodika prevažovania hmotnosti pokrmu,
- neboli dodržané hygienické požiadavky pre zabezpečenie zdravotnej bezpečnosti jedál- rukavice , ochranný pracovný odev, a pod...
Odporúčame Vám podať písomné vyjadrenie a námietku k priebehu a výsledkom kontroly.