Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Vzdelanie kuchárky (2x)

Admin napísal/a 20 aug 2025

Dobrý deň,

ospravedlňujeme sa za neskorú odpoveď, Vaša otázka sa nám stratila v systéme.

Zamestnanci v školskom stravovaní sú odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a zaraďujú sa do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, zodpovednosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú majú vykonávať, podľa druhu práce dohodnutého v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.

Kuchári, pomocní kuchári a prevádzkoví zamestnanci, vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania, sa zaraďujú do pracovných pozícií a platových tried podľa kvalifikačných požiadaviek a činností ktoré budú vykonávať (Katalóg pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č.2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z.)

Prevádzkový zamestnanec (vzdelanie nie je ustanovené)

  1. PLATOVÁ TRIEDA Vzdelanie neustanovené

01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.

02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.

03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.

04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.

Kuchár/zaučený kuchár

02. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie ( bez špecifikácie odboru)

03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.

04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.

Kuchár pre diétne stravovanie, hlavný kuchár, prvý kuchár

03. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie

05 Výroba najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v zdravotníckom zariadení, v školskom zariadení alebo v zariadení sociálnych služieb, alebo v stravovacom zariadení strediska vrcholového športu.

Katalóg pracovných činností pre pozície kuchár, hlavný kuchár definuje kvalifikačné požiadavky ako stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie a osobitný kvalifikačný predpoklad, ak je ustanovený osobitným predpisom.

Osobitný kvalifikačný predpoklad pre tieto pozície nie je ustanovený osobitným predpisom- nešpecifikuje odborné zameranie. Podmienkou je zdravotná a odborná spôsobilosť. Výučný list v odbore potravinárstva a odborná prax je výhodou.

Pri zaradení zamestnankyne na pracovnú pozíciu a do platovej triedy zamestnávateľ neprihliada na dosiahnutý vyšší stupeň vzdelania , ako je stupeň vzdelania uvedený v katalógu pre vykonávanú najnáročnejšiu pracovnú činnosť.

Zamestnankyňu zaradíte podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti, ktorú bude vykonávať, do funkcie a príslušnej platovej triedy a následne v závislosti od dĺžky započítanej praxe zaradíte do jedného zo 14 platových stupňov. Podľa zaradenia do funkcie vypracujete pracovnú náplň.

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (28x)

Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025

Dobrý deň,

Pravidlá stravovania v materskej škole, pravidlá umývania rúk, pravidlá obliekania, pravidlá hrania, pravidlá správania sa detí? Nie na všetko nájdete odpovede vo všeobecne záväzných právnych predpisoch. Každé dieťa má svoju individualitu a schopnosť vykonávať sebaobslužné činnosti. Práve v predškolskom zariadení pod dohľadom odborných pedagogických zamestnancov môže svoje zručnosti rozvíjať vzhľadom na svoj vek a predispozície. Zbytočne budete trojročnému dieťaťu servírovať mäso v celku a prestierať príbor na jeho pokrájanie. Preto je na dohode pedagogických a nepedagogických zamestnancov a stanovení si určitých nepísaných alebo aj písaných interných pravidiel.

Je pravda, že mnohé pravidlá v materskej škole, hoci sa opierajú o všeobecné predpisy, sú prispôsobené veku a schopnostiam detí, a preto sa často stávajú súčasťou interných dohôd a zvyklostí daného zariadenia. Tieto pravidlá pomáhajú deťom rozvíjať samostatnosť a sociálne zručnosti.

Tu je prehľad bežných pravidiel, ktoré sa uplatňujú v materských školách:

Stravovanie

Pravidlá stravovania sú prispôsobené tak, aby sa deti naučili zdravým návykom a samostatnosti.

  • Pravidlá pred jedlom: Umývanie rúk je prvé pravidlo, ktoré sa deti učia. Väčšinou sa používa riekanka alebo pesnička, ktorá im pomôže zapamätať si správny postup.
  • Pravidlá počas jedla: Drobnejšie deti majú jedlo pripravené a nakrájané. Postupne, ako rastú, sa učia používať príbor, v prípade potreby aj krájať. Vyzývajú sa k tomu, aby dojedli porciu, ak je to možné, ale nenúti sa ich k tomu, ak nechcú. Je dôležité neplytvať jedlom.
  • Pravidlá po jedle: Odkladanie tanierov a pohárov na určené miesto. Učiteľky často povzbudzujú deti, aby po sebe upratali.

Hygiena (Umývanie rúk)

Pravidlá umývania rúk sú kľúčové pre prevenciu chorôb. Deti sa učia, že si majú umývať ruky:

  • Pred každým jedlom a po jedle.
  • Po použití toalety.
  • Po príchode z vonku, z pieskoviska alebo z prechádzky.
  • Po kašľaní alebo kýchaní.

Tieto pravidlá sa často učia hravou formou, napríklad pomocou rôznych básničiek alebo piesní.


Obliekanie a obúvanie

Samostatné obliekanie a obúvanie je dôležitý míľnik v rozvoji dieťaťa.

  • Pravidlá obliekania: V predškolskom veku sa deti učia obliekať a vyzliekať podľa ročného obdobia a počasia. Učiteľky im pomáhajú pri zapínaní zipsov a gombíkov, ale povzbudzujú ich, aby sa o to pokúsili sami.
  • Pravidlá obúvania: Deti sa učia, že po príchode do triedy sa prezúvajú a odkladajú si topánky na určené miesto. Podporuje sa samostatné obúvanie, aj keď to môže trvať dlhšie.

Hranie a správanie

Pravidlá pri hre a správaní sú zamerané na rozvoj sociálnych zručností a rešpektovanie ostatných.

  • Zdieľanie hračiek: Deti sa učia, že hračky sú spoločné a musia sa o ne deliť.
  • Upratovanie: Po skončení hry si každé dieťa uprace hračky na svoje miesto.
  • Rešpekt a slušnosť: Deti sa učia rešpektovať dospelých aj kamarátov. Učia sa používať slová ako "prosím," "ďakujem" a "prepáč."
  • Riešenie konfliktov: Namiesto hádok sa učia rozprávať o svojich pocitoch a spoločne hľadať riešenia.
  • Pravidlá počas spánku: Počas oddychu sa deti učia ležať v tichosti a nerušiť ostatných.

Všetky tieto pravidlá pomáhajú deťom pochopiť, že sú súčasťou kolektívu a že každý má svoje miesto a zodpovednosť. Tým sa vytvára bezpečné a podnetné prostredie pre ich zdravý rozvoj.

Zobraziť celú diskusiu

Kompetencie riaditeľa verzus jedáleň (4x)

Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025

Dobrý deň,

Dieťaťu s diagnózou, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie, lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určí diagnózu. Žiadny všeobecne záväzný predpis neustanovuje ako často je potrebné doklad predkladať. Pri nástupe do zariadenia školského stravovania zákonný zástupca predloží Zápisný lístok na osobitné stravovanie ( s požiadavkou prípravy diéty alebo stravovanie s individuálnou donáškou), doloží vyjadrenie lekára a Informovaný súhlas. Pri stanovenej diagnóze možno predpokladať, že genetická predispozícia na intolerancie sa zvyčajne nemení, aj keď sa symptómy môžu časom zlepšiť.

 

Zobraziť celú diskusiu

Legislatíva v školskom stravovaní (54x)

Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025

Dobrý deň,

Pre deti a žiakov počas ich pobytu v škole sa zriaďuje školská resp. výdajná školská jedáleň zaradená v sieti škôl a školských zariadení SR. Pokiaľ škola z kapacitných ( alebo iných) dôvodov zriaďuje výdajnú školskú jedáleň postupuje podľa §16 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Priestory a materiálno-technické vybavenie výdajnej školskej jedálne pred zaradením do siete posudzuje ( uvádza do prevádzky) príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Výdajná školská jedáleň zabezpečuje výdaj jedál a nápojov zo školskej jedálne (zaradenej v sieti ) podľa §141 zákona č. 245/2008 Z. z. školský zákon.

Zobraziť celú diskusiu

prechod cez jedálnu (4x)

Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025

Dobrý deň,

Podľa Zákonníka práce má zamestnanec vykonávať len práce dohodnuté v pracovnej zmluve. Ak umývanie okien v školskej jedálni nie je súčasťou pracovnej náplne kuchárok, nemôže sa od nich vyžadovať. Vo všeobecnosti platí, že upratovacie práce v školských zariadeniach a jedálňach vykonáva upratovací personál, ktorý je na tieto činnosti prijatý.

Upratovací personál (upratovačky) je špecializovaný na bežné aj mimoriadne upratovacie práce. Umývanie veľkých okien si navyše vyžaduje špeciálne čistiace prostriedky a vybavenie, ako aj skúsenosti s prácou vo výškach (ak je to potrebné), čo je bežne v kompetencii upratovacieho personálu.

Zamestnanci kuchyne (kuchárky) zodpovedajú za čistotu a hygienu v kuchyni. Ich pracovná náplň sa zvyčajne sústreďuje na:

  • umývanie kuchynského a stolového riadu,
  • čistenie a dezinfekcia kuchynského vybavenia a pracovných plôch,
  • udržiavanie hygieny v priestoroch určených na prípravu jedál ( vrátane okien v prípravných, manipulačných a skladovacích priestoroch- kuchyňa; sklady; šatne a pod.).

Odporúčame:

Kontrola pracovných zmlúv. Prvý krok je overiť, čo je presne uvedené v pracovných zmluvách zamestnancov, teda kuchárok aj upratovačiek. Podrobnejší opis pracovných činností zvyčajne definuje pracovná náplň.

Riešenie s vedením školy. Ak nie je zmluva jasná, mali by ste sa obrátiť na zamestnávateľa- riaditeľa školy/ školského zariadenia, ktorý zodpovedá za riadenie zamestnancov a rozdelenie úloh.

Hľadať kompromis. Ak je to možné, skúste nájsť kompromisné riešenie. Rozdeliť upratovacie práce na časti, ktoré sú pre každú skupinu prijateľné. Kuchárky - kuchynské okná , zatiaľ čo upratovačky sa postarajú o okná jedálenské.

V konečnom dôsledku je pravdepodobnejšie a logickejšie, aby umývanie okien vykonával upratovací personál, pretože táto práca zapadá do ich náplne práce a môžu mať na to aj lepšie vybavenie. Bolo by však dobré, ak by ste túto situáciu riešili priamo s vašim nadriadeným, aby sa predišlo prípadným konfliktom.

Zobraziť celú diskusiu
E-shop

Preradenie Kuchárky na pracovníčku v prevádzke (4x)

Jedálne.sk napísal/a 28 mar 2025

Popis pracovnej činnosti podľa Katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme:

Prevádzkový zamestnanec zaradený v 1. platovej triede - činnosť 01.02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.

Kuchár/zaučený kuchár zaradený v 2. platovej triede - 02.05 Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov.

Vzhľadom na to, že motorické zručnosti dieťaťa predškolského veku nie sú rozvinuté natoľko aby mohlo manipulovať so stolovým riadom, teplým pokrmom alebo nápojom, jedlá a nápoje v predškolskom zariadení sa servírujú deťom priamo na stôl.

Zobraziť celú diskusiu

Vydanie obedu bez mliečnej zložky obeda na požiadanie (2x)

Jedálne.sk napísal/a 20 mar 2025

Dobrý deň,

v tomto prípade môžeme povedať, že je to o ľuďoch, o ochote a ich osobnom prístupe k práci.

Samozrejme, ak sa o jedná o jogurtovú omáčku, ktorá sa pripravuje samostatne a pokrm sa touto omáčkou polieva, mala byť vydaná samostatne, aby bolo možné pokrm podľa potreby ohriať a omáčkou, ktorá sa tepelne neupravuje, aj poliať. Na výdaj pokrmov odporúčame zariadeniam školského stravovania používať jednorazové prepravné nádoby, ktoré majú oddelené priehradky na hlavný pokrm, prílohu a prípadne omáčku alebo šalát.

Zobraziť celú diskusiu

Odporúčaný počet zamestnancov (2x)

Jedálne.sk napísal/a 18 mar 2025

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata/ olovrant

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Prijatý počet stravníkov

435

230

115

8,95

Kuchár/zauč.kuch

3

0,75

0,7

4,45

Prevádzkový zamestnanec

3

0,5

3,5

T-H zamestnanec

0

Vedúci šj

1

1

 

Vyhláška odporúča počet zamestnancov podľa počtu stravníkov tak, aby prevádzka ZŠS bola schopná zabezpečiť prípravu zdravotne bezpečných pokrmov.

Zobraziť celú diskusiu

Bio odpad v školstve a pravidlá uchovávania (2x)

Jedálne.sk napísal/a 14 mar 2025

V zmysle §7 vyhlášky MZ č.533/2007 Z .z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania:

"Sklad organického odpadu musí byť riešený tak, aby bol do neho prístup zvonku, aby bol krytý, vetrateľný, ľahko čistiteľný a uzavierateľný. Sklad organického odpadu musí byť vybavený tečúcou teplou vodou s teplotou najmenej 45 oC z verejného vodovodu alebo vlastného zdroja a kanalizačnou výpusťou, musí byť chránený pred prístupom škodcov a nesmie byť zdrojom kontaminácie potravín a pokrmov, pitnej vody, zariadení a priestorov zariadenia spoločného stravovania. Sklad organického odpadu musí byť chladený, ak odpad nie je denne odvážaný. Sklad organického odpadu možno podľa kapacity zariadenia spoločného stravovania nahradiť iným vhodným zariadením na uskladnenie organického odpadu, ktoré musí byť umiestnené mimo priestorov, kde sa manipuluje s potravinami a pokrmami."

Podľa uvedeného sklad biologického kuchynského odpadu, pokiaľ nie je odvážaný denne, musí byť chladený. Sklad možno nahradiť aj chladničkou umiestnenou mimo skladovacích priestorov a kuchyne.

Zobraziť celú diskusiu

Pracovná náplň vedúcej školskej jedálne (2x)

Jedálne.sk napísal/a 14 mar 2025

Dobrý deň,

Zo zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. vyplýva pre zamestnávateľa povinnosť dohodnúť so zamestnancom v pracovnej zmluve podstatné náležitosti, ktorými sú:

-druh práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma, a jeho stručná charakteristika,

-miesto výkonu práce (obec, časť obce alebo inak určené miesto),

-deň nástupu do práce,

- mzdové podmienky, ak nie sú dohodnuté v kolektívnej zmluve.

Druh práce, ktorý má zamestnanec pre zamestnávateľa vykonávať, je jedným z najdôležitejších pojmových znakov dohodnutého pracovného pomeru. Zamestnávateľ je povinný a zároveň aj oprávnený zamestnancovi prideľovať len práce v medziach dohodnutého druhu práce.

Pracovná náplň nadväzuje na dohodnutý druh práce v pracovnej zmluve a keďže nie je podstatnou náležitosťou pracovnej zmluvy, v priebehu pracovného pomeru sa môže meniť napríklad v závislosti od meniacej sa legislatívy, ale môže sa to diať aj jednostranne – na základe rozhodnutia zamestnávateľa (aj bez súhlasu zamestnanca), avšak pri zachovaní činností charakteristických pre pracovnú pozíciu vymedzenú konkrétnym druhom práce. Pracovná náplň je konkretizáciou pracovných úloh, ktoré sú všeobecne vyjadrené v rámci druhu práce v pracovnej zmluve.

Žiadny právny predpis neurčuje striktne vypracovať pre zamestnancov pracovnú náplň. Pracovná náplň nemusí byť uvádzaná ako súčasť pracovnej zmluvy, resp. ako príloha pracovnej zmluvy, a to z dôvodu, aby pri každej zmene pracovnej náplne nebolo potrebné dosiahnuť dohodu medzi zamestnávateľom a zamestnancom. V tomto zmysle by sa pracovná náplň mala zo strany zamestnávateľa vydávať ako jednostranný úkon a zamestnanca je potrebné s jej obsahom iba oboznámiť. Takéto oboznámenie nevyjadruje súhlas zamestnanca s pracovnou náplňou, ale je iba oboznámením sa s jej obsahom. Aj keby zamestnanec nesúhlasil s pracovnou náplňou, je povinný plniť pracovné úlohy z nej vyplývajúce.

Riaditeľ školy určuje so zreteľom na konkrétne podmienky školy a školského zariadenia pracovnú náplň zamestnancov v súlade s dohodnutým druhom práce v pracovnej zmluve.

Druh práce vedúceho zamestnanca zariadenia školského stravovania:

"Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení."

Náplň práce:

"Konkrétne činnosti spojené s koordinovaním a organizovaním prevádzky zariadenia školského stravovania s cieľom zabezpečiť výrobu, konzumáciu a odbyt jedál a nápojov v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi."

Zobraziť celú diskusiu

Hlavná kuchárka (10x)

Jedálne.sk napísal/a 13 mar 2025

Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a doplnení v znení neskorších predpisov.

Prevádzkový zamestnanec/pomocný kuchár - sa zaradí do 01. PLATOVEJ TRIEDY podľa:

  1. Kvalifikácie: Vzdelanie nie ustanovené
  2. Činnosti:

01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.

02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.

03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.

04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.

Osobitnou požiadavkou pre výkon pracovnej činnosti prevádzkový zamestnanec, kuchár v zariadení školského stravovania je zdravotná a odborná spôsobilosť na prácu s potravinami.

Kuchár sa zaradí do 02. PLATOVEJ TRIEDY podľa:

  1. Kvalifikácie : Stredné vzdelanie- bez špecifikácie odboru
  2. Činnosti:

01 Obsluha viacúčelového veľkokapacitného kuchynského stroja alebo viac jednoúčelových veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu pokrmov.

02 Obsluha veľkokapacitných chladiacich alebo mraziacich zariadení.

03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.

04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.

05 Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov.

06 Samostatné vedenie príručného skladu v zariadení vrátane hmotnej zodpovednosti, sprostredkúvanie služieb alebo obsluha minibaru vrátane odovzdávania podkladov na vyúčtovanie.

Zobraziť celú diskusiu

Práca v školskej jedálni (2x)

Jedálne.sk napísal/a 13 mar 2025

Podľa Vami uvedených informácií sa jedná o zmenu pracovnej zmluvy, kde budete uzatvárať pracovnú zmluvu s dvomi zamestnávateľmi. Zmenu obsahu pracovnej zmluvy možno zmeniť dodatkom k pracovnej zmluve, a to len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene.

Pracovná zmluva je dvojstranný právny úkon uzavretý medzi jej zmluvnými stranami, kde na jednej strane vystupuje zamestnávateľ a na druhej zamestnanec. Pracovnou zmluvou preto založený pracovnoprávny vzťah možno meniť alebo jeho obsah nahradiť len dohodou zmluvných strán. Ak teda k zmene pracovnej zmluvy nepristúpi súčasne zamestnávateľ a zamestnanec, nedôjde k jej zmene a platí v pôvodnom obsahu.

Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne a jedno vyhotovenie zmeny pracovnej zmluvy vydať zamestnancovi.

Zobraziť celú diskusiu

Dotácie na podporu stravy (9x)

Jedálne.sk napísal/a 13 mar 2025

Na prípravu nápojov môžete nakúpiť z rozdielu dotácie ovocné a zeleninové šťavy, ktoré spĺňajú minimálne požiadavky na kvalitu vyšpecifikované v Aplikácii princípov k MSN:

- prírodné ovocné 100 % šťavy alebo ovocno-zeleninové šťavy – vyrobené lisovaním ovocia alebo ovocia a zeleniny so 100 % podielom ovocia alebo ovocia a zeleniny, pasterizované, bez konzervačných látok, pridaného cukru a iných sladidiel;

- ovocné nápoje alebo ovocno-zeleninové nápoje zo 100 % koncentrátu natural – obsahujú 100 % podiel ovocia alebo ovocia a zeleniny, stabilizované šetrnou pasterizáciou, bez pridaného cukru, iných sladidiel, konzervantov a syntetických aromatických látok, dodávané v zmrazenej alebo tekutej forme.

Rozdiel z dotácie na podporu stravovacích návykov detí a žiakov môžete použiť na nákup potravín na zlepšenie kvality stravovania, aj tieto potraviny musia vychádzať z MSN a musia spĺňať MINIMÁLNE POŽIADAVKY NA KVALITU A POUŽÍVANIE POTRAVÍN.

Zobraziť celú diskusiu

Podmienky prijatia pomocnej sily (2x)

Jedálne.sk napísal/a 12 mar 2025

Pri zaradení zamestnanca na pracovnú pozíciu prevádzkový zamestnanec v školskej  sa kvalifikačné požiadavky neustanovujú. Podmienkou je zdravotná a odborná spôsobilosť- zdravotný preukaz a osvedčenie o odbornej spôsobilosti na prácu s potravinami. Výhodou je  prax v zariadení spoločného stravovania.

Zobraziť celú diskusiu

povinný stravník v kuchyni (4x)

Jedálne.sk napísal/a 12 mar 2025

Dobrý deň,

Zákon č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde stanovuje podmienky tvorby sociálneho fondu v § 3 až § 6 a v § 7 stanovuje účel použitia sociálneho fondu.Príspevky zo sociálneho fondu môže zamestnávateľ poskytnúť zamestnancom v rámci realizácie svojej sociálnej politiky výlučne len na:

stravovanie zamestnancov nad rozsah ustanovený osobitnými predpismi. Pokiaľ sa zamestnanec nestravuje v stravovacom zariadení určenom zamestnávateľom, nemá nárok na poskytnutie príspevku zo sociálneho fondu. Zamestnancovi, ktorý na základe potvrdenia lekára- špecialistu vyžaduje osobitné stravovanie, zamestnávateľ vyplatí finančný príspevok na stravovanie.

Zobraziť celú diskusiu
Kefa za poštovné
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok