Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Prenájom jedálne (2x)

Admin napísal/a 06 nov 2025

Dobrý deň,

Školy majú možnosť prenajímať svoje priestory (vrátane jedální) na súkromné účely, ako sú napríklad kary, oslavy, školenia alebo iné akcie, a to najmä v čase, keď sa priestory nevyužívajú na výchovno-vzdelávací proces (napríklad večer alebo cez víkendy).

Súhlas a zmluva: Súhlasné stanovisko k prenájmu priestorov školy a školského zariadenia vydáva zriaďovateľ.

Škola (ako správca majetku) alebo jej zriaďovateľ uzatvára s nájomcom písomnú nájomnú zmluvu. Táto zmluva musí obsahovať okrem iného aj účel nájmu a výšku nájomného.

Prenájom čisto iba priestoru jedálne (jedálne/konzumnej časti) je bežný a často aj uprednostňovaný, keďže kuchyne podliehajú prísnym hygienickým predpisom a ich prenájom predstavuje zdravotné riziko kontaminácie priestorov a kuchynského vybavenia.

Škola vo svojich interných predpisoch určí za akých podmienok a na aké účely je možné jedáleň prenajať (napr. rodinné udalosti, pracovné posedenia, jubileá, kary). Určí výšku nájomného na hodinu, spôsob úhrady, zodpovednosť za upratanie priestoru (najomca) alebo príplatok za upratovanie a ďalšie podmienky pre nájomcu, ako napríklad:

Zákaz vstupu do kuchyne pre nezamestnané osoby.

Zodpovednosť za prípadné škody a pod.

Žiadosti na prenájom schvaľuje riaditeľ školy alebo zriaďovateľ podľa vnútorných predpisov.

 

Zobraziť celú diskusiu

Počet zamestnancov v ŠJ (4x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Výdajná jedáleň *

Desiata

Školské mlieko/ovocie

Počet zamestnancov celkom

Prijatý počet stravníkov

423

323

0

0

7

Kuchár/zauč.kuch

3,0

0

0

0

3

Prevádzkový zamestnanec

3,0

3

T-H zamestnanec (mimo vodiča)

0

Vedúci šj

1,0

1

Poznámka: * Za predpokladu , že vo výdajných jedálňach iných škôl, nevydávajú obedy zamestnanci vašej šj.

Zobraziť celú diskusiu

Zaradenie veducej sj do platovej triedy (4x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Na odmeňovanie zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.

Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).

Vedúci zamestnanci zariadení školského stravovania sa do platových tried zaraďujú podľa katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády, časť 01. Spoločné pracovné činnosti.

Pracovná činnosť vedúceho zamestnanca je zaradená v 5. platovej triede 01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania - úplné stredné vzdelanie.

Aj keď máte ukončené vyššie vzdelanie, najnáročnejšia činnosť, ktorú vykonávate, je zaradená v 5.platovej triede. Platový stupeň určil zamestnávateľ podľa počtu odpracovaných rokov.

 

Zobraziť celú diskusiu

Stupnica platových taríf (2x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Pre zaradenie zamestnanca do platovej triedy je okrem kvalifikačných požiadaviek rozhodujúca aj činnosť, ktorú bude vykonávať , resp. druh práce alebo pozíciu, funkciu.

Z Vašej otázky nie je možné určiť na akej pracovnej pozícii pracujete.

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (40x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Vzhľadom na to, že sa jedná o deti predškolského veku, je potrebné pripravený pokrm podať s ohľadom na ich manipulačné schopnosti tak, aby ho dokázali konzumovať lyžicou (najmenšie deti), vidličkou (stredné deti) a príborom (predškoláci). Mäso podávať nakrájané na menšie kusy, prípadne plátky ( predškolákom), ktorí tak rozvíjajú sebaobslužné činnosti. Zamestnanci školskej jedálne síce majú v opise činností "prípadná obsluha stravníkov v jedálni", čo znamená nabrať polievku, hlavné jedlo, odniesť použitý stolový riad, avšak táto obsluha určite nezahŕňa kŕmenie detí.

Zobraziť celú diskusiu
Pripravte sa na kontrolu z "hygieny"

likvidácia - kuchynský odpad (1x)

Eva Feketová napísal/a 14 aug 2018

Dobrý deň. Poradí mi niekto akú firmu si mám vybrať na likvidáciu kuchynského odpadu ? Riešim tento problém už dlhodobo aj ďalšími kolegyňami. Mali sme už tri firmy. Ta prvá bola nezodpovedná, nepravidelný vývoz, špinavé nádoby, no katastrofa platiť za takéto služby. Druhá firma (pán živnostník) bol lacnejší, ale stále ten istý problém. Tretia firma bola podstatne lacnejšia – za pár EUR, skoro zadarmo, ale ukázalo sa že odpad nelikvidujú aj keď na to majú povolenie, ale s daným odpadom kšeftujú a vykrmujú si s nim prasatá. Keďže im na to prišla veterinárna správa mali problém a zároveň si pretukávali aj nás, no nič príjemné. Skúste mi prosím dať odporúčania, firmu ktorá nám bude zodpovedne likvidovať kuchynský odpad („zdarma“ už nechcem, lebo v tom bude skrytý háčik). Samozrejme za dané a kvalitné služby si radšej zaplatíme. Sme škola z okresu Banská Bystrica. Nebudem menovať, prosím neodporúčať firmy ( DF D...., POP P..., In..., Jedli...) Inak viete poradiť aké máte štandardné ceny pri vývoze odpadu ? Ďakujem Marta, vedúca jedálne

Zobraziť celú diskusiu

Otvorený dopis zamestnancom v školskom stravovaní (1x)

Edita napísal/a 27 jún 2018

Ďakujeme za pekné slová a naozaj vidíme čo nás čaká do budúcna. Letné dni v kruhu svojich blízkych si oddýchneme, načerpáme nové sily a v septembri vykročíme dopredu. Prajem každému prekrásne slnečné leto. Edita

Zobraziť celú diskusiu

Školské stravovanie a jeho trendy v Slovenskej republike (1x)

Lakyová napísal/a 27 jún 2018

Oceňujem článok ako jasný zmysel činnosti školských jedální a ich dôležitosti v spoločnosti. Určite by som doporučila si ho prečítať všetkým zriaďovateľom, riaditeľom, učiteľom, rodičom. Nech konečne pochopia, že túto prácu môžu robiť ľudia z oboru a nie hocikto. Aké to má následky, ktoré končia až kdesi pri nevhodných a nechutných jedlách. Preto potrebujeme viac podpory a inšpirácii aj v kuchyniach.
Zobraziť celú diskusiu

Ako hodnotíte vzdelávanie, konferencie a semináre u nás doma? Čo vám chýba? (2x)

silvia tokárová napísal/a 23 máj 2018

Vážená pani vedúca, vzdelávanie zamestnancov zariadení školského stravovania je jednou z nosných úloh, ktoré Vám vyplývajú z Akčného plánu prevencie obezity na roky 2015-2025. Táto úloha je záväzná pre školy a pre zariadenia školského stravovania. Z uvedeného vyplýva, že je záväzná aj pre riaditeľa školy, ktorého povinnosťou je uvoľniť Vás na vzdelávanie. Ak Vás odmieta vyslať v rámci služobných povinností, oznámte túto skutočnosť svojmu zriaďovateľovi a na ministerstvo školstva. Ak Ste členkou I. AŠKOS platíte len ročný poplatok 20 EUR a účasť na seminároch máte zdarma.
Zobraziť celú diskusiu

Stratili sa problémy v školskom stravovaní? (6x)

vedúca sj napísal/a 05 mar 2018

Nerozumiem tomu. Ak to myslíte - normovať túto vzorku podľa kat. D. Prosím podrobnejšie vysvetliť Napríklad: Nátierka medová 10 detí/norma kat.B ... cena desiatej 0,36 € x 10 detí =3,6 € Maslo (0,17 kg x 8,82 = 1,5 €) + Med (0,10 kg x 1,02€) =Cena desiatej = 1,6 € Normované náklady 3,6, + vzorka ? skutočné náklady 1,60 Rozdiel: +2 € Ako mám vyrátať vzorku? Koľko bude stáť vzorka?
Zobraziť celú diskusiu

fórum (1x)

elha napísal/a 02 feb 2018

Na uvedenom stretnutí oceňujem okruhy otázok, ktorými sa zúčastnení zaoberali, ako je vzdelávanie zamestnancov ŠS, generačná výmena , s ktorou úzko súvisí nedostatok kvalifikovaných pracovných síl v školskom stravovaní. Nemenej dôležitou otázkou ostáva potreba motivácie zamestnancov, ktorá priamo súvisí s finančným ohodnotením. Uvítala by som, keby ste nám priblížili konkrétnejšie závery z tohto stretnutia. Je to nesmierne dôležitý pálčivý okruh tém, ktoré je nutné riešiť v čo najkratšom čase, lebo hrozí, že v školskom stravovaní v priebehu niekoľkých rokov bude klesať kvalita stravovania a tým aj záujem o tento druh stravovania, ktorý môže nahradiť tradičnú dostupnosť žiakov výmenou za fast foodovú stravu. Nie každá krajina sa môže pýšiť tak kvalitným, premysleným a prepracovaným školským stravovaním ako máme tu na Slovensku. Vážme si to a udržme si ho čo najdlhšie,!
Zobraziť celú diskusiu
Naša Strava.sk
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok