Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

zaradenie školských jedální (2x)

Admin napísal/a 19 nov 2025

Dobrý deň,

Napriek tomu, že školstve v súčasnosti prebiehajú rozsiahle legislatívne zmeny, ktoré sa dotýkajú aj riadenia v školskej samospráve, avšak tieto zmeny sa neustanovujú presun školských jedální pod štátnu správu a ich vyňatie spod regionálneho školstva (teda obcí a samosprávnych krajov).

Zariadenia školského stravovania (školské jedálne) v súčasnosti patria pod originálne školské kompetencie. Sú financované najmä z rozpočtu obce (pre MŠ a ZŠ) a samosprávneho kraja (pre stredné školy), pričom do ich rozpočtov plynú prostriedky z výnosu dane z príjmov fyzických osôb.

Prijatý je "balík školských zákonov", ktorý zahŕňa aj zefektívnenie riadenia a spravodlivé financovanie škôl a školských zariadení a hoci sa hovorí o "novom zákone o školskej správe", nebolo prijaté žiadne ustanovenie o presune celého riadenia školských jedální pod štátnu správu a vyňatie spod zriaďovateľov (obcí a VÚC) .

Z hľadiska aktuálneho stavu, školské jedálne ľ zostávajú v zriaďovateľskej pôsobnosti a pod financovaním miestnej a regionálnej samosprávy (obce a VÚC), s metodickým usmerňovaním zo strany Ministerstva školstva a Regionálnych úradov školskej správy (RUŠS).

Zobraziť celú diskusiu

Počet zamestnancov v ŠJ (6x)

Admin napísal/a 19 nov 2025

Dobrý deň,

Odporúčaný počet podľa prílohy č.3 k vyhláške č. 330/2009 Z. z.o zariadení školského stravovania

Školská jedáleň

Obed

Desiata/ olovrant

Školské mlieko/ovocie

Celý deň

Počet zamestnancov ŠJ

Prijatý počet stravníkov

140

32

4,25

Kuchár/zauč.kuch

2

0,25

2,25

Prevádzkový zamestnanec

1

1

T-H zamestnanec

0

0

Vedúci šj

1

1

Zobraziť celú diskusiu

Príplatok za prechádzanie do druhej budovy (2x)

Admin napísal/a 19 nov 2025

Dobrý deň,

Platové podmienky, druh práce, miesto výkonu práce a pod. sú predmetom pracovnej zmluvy, s ktorou súhlasia a svoj súhlas potvrdia podpisom obidve strany- zamestnanec aj zamestnávateľ.

V prípade, že sa zmenili podmienky výkonu práce ( napr. sťažené podmienky, miesto výkonu a pod.), s požiadavkou o úpravu príplatku je potrebné sa obrátiť na zamestnávateľa.

Zobraziť celú diskusiu

Mixér v školskej kuchyni a mixovanie jedál (2x)

Admin napísal/a 19 nov 2025

Dobrý deň,

Zariadenie školského stravovania poskytuje stravovanie pre deti od troch rokov, ktoré konzumujú bežne upravenú stravu.

Mixéry, ponorné mixéry a kutre sú bežným vybavením školskej jedálne a používajú sa pri príprave pokrmov podľa technologického postupu prípravy - mixovanie zeleniny do omáčky, krémovej polievky a pod., nie na mixovanie hotových pokrmov pre deti.

Zobraziť celú diskusiu

Platová trieda skladníka (2x)

Admin napísal/a 19 nov 2025

Dobrý deň,

Pozícia/ druh práce „Skladník“ nie je v školskom stravovaní definovaná. Pracovné činnosti spojené so skladovaním potravín patria do opisu činností / do pracovnej náplne vedúceho zamestnanca alebo technicko-hospodárskeho zamestnanca.

Na odmeňovanie zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa:

1. druhu práce, ktorú má vykonávať (v pracovnej zmluve),

2. najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže a splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.

Druh práce /pracovná pozícia zamestnancov v zariadení školského stravovania je uvedená v prílohe č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania-. vedúci /riaditeľ, prvý/hlavný kuchár, kuchár/zaučený kuchár, pracovník v prevádzke a technicko-hospodársky pracovník.

.Najnáročnejšia činnosť a kvalifikačné požiadavky uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z.

Vedúci zamestnanec zariadenia školského stravovania -05. PLATOVÁ TRIEDA, „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“- úplné stredné vzdelanie

Technicko-hospodársky zamestnanec - 04. PLATOVÁ TRIEDA, Koordinovanie a organizovanie prác zamestnancov s prevahou fyzickej práce s plnou hmotnou zodpovednosťou- úplné stredné vzdelanie

Hlavný kuchár- 03. PLATOVÁ TRIEDA, Výroba najzložitejších diétnych jedál- stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie

Kuchár- 02. PLATOVÁ TRIEDA, Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál, -stredné vzdelanie

Prevádzkový zamestnanec - 01.PLATOVÁ TRIEDA, Pomocné práce pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov -vzdelanie neustanovené.

Zobraziť celú diskusiu
VIS Slonensko

Individuálna strava v Mš (2x)

Admin napísal/a 16 sep 2025

Dobrý deň,

Pri individuálnej donáške stravy do zariadenia školského stravovania, je potrebné donesené pokrmy do času ohrevu a výdaja uskladniť v samostatnom chladiacom zariadení, prípadne vo vyhradenom priestore chladiaceho zariadenia (samostatná polička) tak, aby nedošlo ku kontaminácii skladovaných potravín zdrojom vonkajšej kontaminácie (obedár, prepravná nádoba). Pred zavedením individuálnej donášky pokrmov je potrebné vypracovať k Prevádzkovému poriadku prílohu Systém individuálnej donášky diétnych pokrmov s popisom spôsobu manipulácie s pokrmov, vrátane preberania, uskladnenia, ohrevu a výdaja.

Zobraziť celú diskusiu

dietna strava - potvrdenie nutne len od urcitych lekarov? (1x)

Admin napísal/a 16 sep 2025

Dobrý deň,

Podľa §4 zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách, ak dieťa neodobralo stravu z dôvodu, že zriaďovateľ nezabezpečil diétne jedlo dieťaťu, u ktorého podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie, poskytnutú dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa zriaďovateľ vyplatí rodičovi dieťaťa alebo fyzickej osobe, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu.

Uvedené ustanovenie zákona jednoznačne neuvádza, že posudok vydáva lekár s konkrétnou špecializáciou.

Pokiaľ zariadenie školského stravovania neposkytuje diétne stravovanie, a dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie, na základe žiadosti vyplatí poskytnutú dotáciu rodičovi dieťaťa.

Zobraziť celú diskusiu

Kompetencie riaditeľa verzus jedáleň (6x)

Admin napísal/a 16 sep 2025

Dobrý deň,

Práva a povinnosti zamestnávateľa a zamestnancov upravuje pracovný poriadok. Ide o súhrn pravidiel, ktoré by mal každý na pracovisku dodržiavať. Vydáva ho zamestnávateľ a musí byť v súlade so Zákonníkom práce a inými pracovnoprávnymi predpismi.


Aj keď Zákonník práce neobsahuje explicitný zákaz používania mobilného telefónu na pracovisku, zamestnávateľ má právo nastaviť pravidlá, ktoré sú nevyhnutné na zaistenie bezpečnosti a kvality práce. Zákaz mať telefón na pracovisku je pomerne bežný v mnohých odvetviach (napríklad v potravinovej výrobe, v zdravotníctve alebo aj v školstve), a to najmä z dôvodov bezpečnosti a koncentrácie.
Mobilný telefón sa považuje za zdroj vonkajšej kontaminácie a vedúci zamestnanec pre zabezpečenie zdravotnej bezpečnosti vyrábaných pokrmov v rámci svojho oprávnenia je oprávnený vyžadovať zákaz vnášania a používania mobilného telefónu v priestoroch pre manipuláciu s potravinami a pokrmami. Z tohto pohľadu je riaditeľka oprávnená požadovať od zamestnancov, aby si telefón odložili na miesto, kde ich nebude rozptyľovať pri práci.

Uvedené je vhodné zapracovať do príručky HACCP, v časti Správna výrobná prax, C. OSOBNÁ HYGIENA PRACOVNÍKOV.

V prílohe prikladáme vzor.

 

VZOR:

E-MODEL PRÍRUČKY SYSTÉMU HACCP, PREVÁDZKOVÉHO

PORIADKU A SANITAČNÉHO PROGRAMU

PRE ZARIADENIA ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA

Kapitola č.: 7

Strana 3

Celkový počet strán: 11

Názov kapitoly: Správna výrobná prax

C. OSOBNÁ HYGIENA PRACOVNÍKOV:

  • pracovníci musia nosiť vhodné, čisté pracovné oblečenie (nohavice, tričko, zástera, plášť, topánky, pokrývka hlavy), v pracovnom odeve majú len čistú vreckovku
  • pri práci s potravinami musia dodržiavať osobnú hygienu po celý pracovný čas,
  • dôkladne si umývať ruky pred prácou, pri práci ihneď po každom znečistení rúk, po každom ukončení jedného druhu práce, po fajčení, po úprave šatstva a osobitne dôkladne po každom použití záchodu,
  • nechty pracovníka musia byť krátke, strihané, nenalakované, na rukách nesmú byť prstene, hodinky, náramky a iné ozdobné predmety,
  • v kuchyni a v skladoch je zakázané počas manipulácie s potravinami jesť, piť, fajčiť a telefonovať.

C.1 ZAMESTNANCI SÚ POVINNÍ:

  1. mať osvedčenie o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažných činností vydávané regionálnym úradom verejného zdravotníctva, alebo mať vzdelanie v potravinárstve, čo preukazuje dokladom o ukončení školy
  2. potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti pre výkon epidemiologicky závažnej činnosti (napr. zdravotný preukaz)
  3. podrobiť sa požadovaným lekárskym prehliadkam
  4. podrobiť sa lekárskej prehliadke vždy, keď sa vyskytne u nich alebo v ich domácnosti, alebo bydlisku hnačkové, hnisavé alebo iné horúčkovité ochorenie, alebo iná prenosná choroba
  5. ihneď hlásiť zamestnávateľovi infekčné, hnačkové ochorenia alebo hnisavé ochorenia na koži, ako aj infekčné ochorenie členov domácnosti alebo spolubývajúcich,
  6. upozorniť vždy ošetrujúceho lekára, že pracujú v prevádzke, v ktorej prichádzajú do styku s potravinami.

Odborná spôsobilosť sa preukazuje podľa charakteru epidemiologicky závažných činností:

a) dokladom o získaní vzdelania na:

1. lekárskej fakulte,

2. veterinárnej fakulte so zameraním na prácu v potravinárstve,

3. strednej zdravotníckej škole,

4. hotelovej škole,

5. strednej škole alebo odbornom učilišti zameranom na prácu v potravinárstve,

6. na rekvalifikačnom kurze certifikovanej školiacej organizácie (MŠ SR), alebo

b) osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažných činností, ktoré vydá regionálny úrad verejného zdravotníctva po úspešnom preukázaní vedomostí.

Platnosť osvedčení o odbornej spôsobilosti pre vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti:

  • Osvedčenia udelené po 31. máji 2010 sú vydávané na dobu neurčitú
  • Osvedčenia udelené a platné na dobu určitú do 31. mája 2010 a neskôr sa považujú za osvedčenia udelené na dobu neurčitú
  • Osvedčenia udelené a platné na dobu určitú do 30. mája 2010 alebo skôr sa končia dňom uvedeným na osvedčení (je potrebné znova požiadať o udelenie odbornej spôsobilosti)

 

Vydanie:2

Zmena č.: 1

Platnosť od: 1.6.2013

E-MODEL PRÍRUČKY SYSTÉMU HACCP, PREVÁDZKOVÉHO

PORIADKU A SANITAČNÉHO PROGRAMU

PRE ZARIADENIA ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA

Kapitola č.: 7

Strana 4

Celkový počet strán: 11

Názov kapitoly: Správna výrobná prax

       

C.2 ZÁSADY SPRÁVANIA SA PRACOVNÍKOV NA PRACOVISKU:

NEJESŤ!                        

NEFAJČIŤ!                     

NEPIŤ!                            

NETELEFONOVAŤ!        zivot bez mobilniho telefonu f

Nevykonávať na pracovisku žiadne toaletné, alebo nehygienické úkony!

C.3 ČISTÉ RUKY ALEBO JEDNORÁZOVÉ RUKAVICE

 

  • Rukavice na jednorázové použitie sa nesmú používať opakovane.

  • Mikroorganizmy sa z nich nedajú uspokojivo odstrániť ani mechanickým čistením a použitím čistiacich prostriedkov. Umývanie, sušenie a sterilizácia môžu byť príčinou poruchy celistvosti rukavíc!!!

  • NOSENIE RUKAVÍC NEZBAVUJE POVINNOSTI DÔKLADNE SI UMÝVAŤ RUKY!!!

  • Ruky predstavujú možný spôsob šírenia mikroorganizmov z tepelne neupravených potravín na tepelne upravené tzv. krížová kontaminácia - zo špinavých plôch na čisté alebo priamo na potraviny.

  • Ten kto manipuluje s potravinami by súčasne nemal pracovať s inými vecami (mobilný telefón, peniaze!!!, umývanie pracovných pomôcok, vykonávanie sanitácie, vyvarovať sa nehygienických návykov – dotýkanie sa tváre či nosu, česanie vlasov apod.).

  • Pokiaľ dôjde ku kontaminácii rúk napr. pri manipulácii so špinavými alebo skazenými potravinami,     je potrebné ich pred začatím práce umyť, opláchnuť a osušiť.

 

 

 

 

 

Vydanie:2

Zmena č.: 1

Platnosť od: 1.6.2013

 

 

Zobraziť celú diskusiu

Zmeny platových taríf nepedagogických zamestnancov (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Základné platové tarify nepedagogických zamestnancov podľa Prílohy č. 3a k zákonu č. 553/2003 Z. z. platia pre všetkých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorí vykonávajú pracovné činnosti v škole, školskom zariadení, centre pre deti a rodiny, rehabilitačnom stredisku pre zrakovo postihnutých alebo na vysokej škole, a nie sú pedagogickými zamestnancami, odbornými zamestnancami alebo učiteľmi vysokých škôl a výskumnými a vývojovými zamestnancami.

Uvedené platí pre všetkých nepedagogických zamestnancov, ktorí sú odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, u zamestnávateľov v znení §1.

 

Zobraziť celú diskusiu

prechod cez jedálnu (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Ďakujeme pani vedúcej školskej jedálne za podrobné vysvetlenie. Každá škola a školská jedáleň má svoje špecifické podmienky, ktoré, ak je to potrebné, je možné upraviť interným predpisom.

Zobraziť celú diskusiu

Jedálen MŠ (2x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

         

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata/ olovrant

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Prijatý počet stravníkov

102

196

4,5

Kuchár/zauč.kuch

2

0,5

2,5

Prevádzkový zamestnanec

1

1

T-H zamestnanec

0

Vedúci šj

1

1

Zobraziť celú diskusiu

Kamery (2x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Zamestnávateľ je povinný vopred informovať zamestnancov o zavedení monitoringu. Musí jasne uviesť, z akého dôvodu sa monitoring zavádza, kde sa kamery nachádzajú a ako sa bude s nahrávkami zaobchádzať. Ak sa týka to aj priameho sledovania zamestnancov, je zamestnávateľ povinný mať na to súhlas zástupcov zamestnancov (odborovej organizácie ). Ak takí zástupcovia neexistujú, musí mať na to písomný súhlas každého zamestnanca. Kamery nesmú byť umiestnené na miestach, kde by narúšali súkromie zamestnancov, ako sú napríklad šatne, toalety alebo odpočinkové miestnosti. Hoci kuchyňa nie je typickým priestorom pre osobné súkromie, stále platia vyššie spomenuté podmienky o informovaní a súhlase. Preto, ak vám zamestnávateľ inštaloval kameru bez vášho vedomia a súhlasu, nepostupoval v súlade so zákonom. Zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov v § 13 ods. 4 hovorí, že zamestnávateľ nesmie bez závažného dôvodu spočívajúceho v osobitnej povahe činnosti zamestnávateľa a bez informovania zamestnancov a prejednania so zástupcami zamestnancov zaviesť kontrolný mechanizmus.

Je potrebné obrátiť sa na zamestnávateľa a požiadať ho o vysvetlenie a predloženie všetkých potrebných dokumentov týkajúcich sa tohto monitoringu. Ak by došlo k porušeniu zákona, môžete sa obrátiť na Inšpektorát práce, ktorý rieši dodržiavanie pracovnoprávnych predpisov.

Zobraziť celú diskusiu

Zvyšovanie platov nepedagogickým zamestnancom (2x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Ak zamestnanec podľa nových tabuliek nedosahuje svojím tarifným platom výšku minimálnej mzdy, je potrebné mu dorovnať mzdu tak, aby minimálnu mzdu dosiahol. Vzniknutá situácia, keď zamestnanec neuvidí žiadne zvýšenie, môže byť demotivujúca, preto je pochopiteľné, že hľadáte riešenie.Zamestnancovi nie ste povinný navýšiť tarifný plat nad rámec jeho pracovnej triedy. Avšak, ak ho chcete odmeniť alebo mu kompenzovať situáciu s minimálnou mzdou, môžete mu udeliť osobný príplatok, ktorý slúži ako motivácia a ocenenie. Ide o nenárokovateľnú zložku mzdy, takže jeho výšku a trvanie môžete určiť individuálne. Takýto príplatok sa nezarátava do dorovnávania mzdy, pretože nejde o zložku základného platu.

Zobraziť celú diskusiu

Intolerancia na mlieko - škôlka (1x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Zákonný zástupca predloží zápisný lístok na osobitné stravovanie s individuálnou donáškou, doloží potvrdenie od lekára a podpíše Informovaný súhlas, v ktorom si uvediete podmienky donášky stravy a spôsob s jej manipuláciou. Je v poriadku, že donesenú stravu skladujete vo vyhradenom priestore v chladničke.

 

Zobraziť celú diskusiu

OSOBITNÝ SPÔSOB STRAVOVANIA DETÍ A ŽIAKOV V ŠKOLSKOM ZARIADENÍ (57x)

Admin napísal/a 06 sep 2025

V školských stravovacích zariadeniach je poskytovaná deťom a mládeži optimálna, správna a vyvážená zdravá strava, ktorá spĺňa energetické a nutričné požiadavky jednotlivých vekových skupín a je založená na základe vedeckých poznatkov, odporúčaných výživových dávok a poznatkov Svetovej zdravotníckej organizácie. Okrem racionálnej stravy môže školská jedáleň pripravovať diétne jedlá a nápoje pre deti a žiakov, u ktorých lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie v zmysle § 140 ods.5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní v znp.

Na prípravu diétnych jedál v školskom stravovaní ministerstvo školstva vydalo:

  • Materiálno-spotrebné normy pre diétne stravovanie pre tri druhy diét:
  • šetriaca diéta ( pri chorobách tráviaceho traktu)
  • diabetická diéta (pri zvýšenej hladine cukru v krvi- cukrovka)
  • bezgluténová diéta - bezlepková (pri poruche vstrebávania lepku v pokrmoch).

Vegetariánstvo ako alternatívny spôsob stravovania nemá žiadnu legislatívnu oporu vo všeobecne záväzných právnych predpisoch platných pre školské stravovanie.

Pokiaľ zákonný zástupca dieťaťa nepredloží doklad s diagnózou dieťaťa od lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekára so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore, zariadenie školského stravovania nemôže umožniť individualnu donášku pokrmov do zariadenia pre deti a mládež.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva postupuje podľa §7 ods. 3 písm. b) vyhlášky MZ SR č. 75/2023 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež.

Zobraziť celú diskusiu
JAZ
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok