Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Vzdelanie kuchárky (2x)

Admin napísal/a 20 aug 2025

Dobrý deň,

ospravedlňujeme sa za neskorú odpoveď, Vaša otázka sa nám stratila v systéme.

Zamestnanci v školskom stravovaní sú odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a zaraďujú sa do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, zodpovednosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú majú vykonávať, podľa druhu práce dohodnutého v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.

Kuchári, pomocní kuchári a prevádzkoví zamestnanci, vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania, sa zaraďujú do pracovných pozícií a platových tried podľa kvalifikačných požiadaviek a činností ktoré budú vykonávať (Katalóg pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č.2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z.)

Prevádzkový zamestnanec (vzdelanie nie je ustanovené)

  1. PLATOVÁ TRIEDA Vzdelanie neustanovené

01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.

02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.

03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.

04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.

Kuchár/zaučený kuchár

02. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie ( bez špecifikácie odboru)

03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.

04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.

Kuchár pre diétne stravovanie, hlavný kuchár, prvý kuchár

03. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie

05 Výroba najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v zdravotníckom zariadení, v školskom zariadení alebo v zariadení sociálnych služieb, alebo v stravovacom zariadení strediska vrcholového športu.

Katalóg pracovných činností pre pozície kuchár, hlavný kuchár definuje kvalifikačné požiadavky ako stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie a osobitný kvalifikačný predpoklad, ak je ustanovený osobitným predpisom.

Osobitný kvalifikačný predpoklad pre tieto pozície nie je ustanovený osobitným predpisom- nešpecifikuje odborné zameranie. Podmienkou je zdravotná a odborná spôsobilosť. Výučný list v odbore potravinárstva a odborná prax je výhodou.

Pri zaradení zamestnankyne na pracovnú pozíciu a do platovej triedy zamestnávateľ neprihliada na dosiahnutý vyšší stupeň vzdelania , ako je stupeň vzdelania uvedený v katalógu pre vykonávanú najnáročnejšiu pracovnú činnosť.

Zamestnankyňu zaradíte podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti, ktorú bude vykonávať, do funkcie a príslušnej platovej triedy a následne v závislosti od dĺžky započítanej praxe zaradíte do jedného zo 14 platových stupňov. Podľa zaradenia do funkcie vypracujete pracovnú náplň.

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (28x)

Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025

Dobrý deň,

Pravidlá stravovania v materskej škole, pravidlá umývania rúk, pravidlá obliekania, pravidlá hrania, pravidlá správania sa detí? Nie na všetko nájdete odpovede vo všeobecne záväzných právnych predpisoch. Každé dieťa má svoju individualitu a schopnosť vykonávať sebaobslužné činnosti. Práve v predškolskom zariadení pod dohľadom odborných pedagogických zamestnancov môže svoje zručnosti rozvíjať vzhľadom na svoj vek a predispozície. Zbytočne budete trojročnému dieťaťu servírovať mäso v celku a prestierať príbor na jeho pokrájanie. Preto je na dohode pedagogických a nepedagogických zamestnancov a stanovení si určitých nepísaných alebo aj písaných interných pravidiel.

Je pravda, že mnohé pravidlá v materskej škole, hoci sa opierajú o všeobecné predpisy, sú prispôsobené veku a schopnostiam detí, a preto sa často stávajú súčasťou interných dohôd a zvyklostí daného zariadenia. Tieto pravidlá pomáhajú deťom rozvíjať samostatnosť a sociálne zručnosti.

Tu je prehľad bežných pravidiel, ktoré sa uplatňujú v materských školách:

Stravovanie

Pravidlá stravovania sú prispôsobené tak, aby sa deti naučili zdravým návykom a samostatnosti.

  • Pravidlá pred jedlom: Umývanie rúk je prvé pravidlo, ktoré sa deti učia. Väčšinou sa používa riekanka alebo pesnička, ktorá im pomôže zapamätať si správny postup.
  • Pravidlá počas jedla: Drobnejšie deti majú jedlo pripravené a nakrájané. Postupne, ako rastú, sa učia používať príbor, v prípade potreby aj krájať. Vyzývajú sa k tomu, aby dojedli porciu, ak je to možné, ale nenúti sa ich k tomu, ak nechcú. Je dôležité neplytvať jedlom.
  • Pravidlá po jedle: Odkladanie tanierov a pohárov na určené miesto. Učiteľky často povzbudzujú deti, aby po sebe upratali.

Hygiena (Umývanie rúk)

Pravidlá umývania rúk sú kľúčové pre prevenciu chorôb. Deti sa učia, že si majú umývať ruky:

  • Pred každým jedlom a po jedle.
  • Po použití toalety.
  • Po príchode z vonku, z pieskoviska alebo z prechádzky.
  • Po kašľaní alebo kýchaní.

Tieto pravidlá sa často učia hravou formou, napríklad pomocou rôznych básničiek alebo piesní.


Obliekanie a obúvanie

Samostatné obliekanie a obúvanie je dôležitý míľnik v rozvoji dieťaťa.

  • Pravidlá obliekania: V predškolskom veku sa deti učia obliekať a vyzliekať podľa ročného obdobia a počasia. Učiteľky im pomáhajú pri zapínaní zipsov a gombíkov, ale povzbudzujú ich, aby sa o to pokúsili sami.
  • Pravidlá obúvania: Deti sa učia, že po príchode do triedy sa prezúvajú a odkladajú si topánky na určené miesto. Podporuje sa samostatné obúvanie, aj keď to môže trvať dlhšie.

Hranie a správanie

Pravidlá pri hre a správaní sú zamerané na rozvoj sociálnych zručností a rešpektovanie ostatných.

  • Zdieľanie hračiek: Deti sa učia, že hračky sú spoločné a musia sa o ne deliť.
  • Upratovanie: Po skončení hry si každé dieťa uprace hračky na svoje miesto.
  • Rešpekt a slušnosť: Deti sa učia rešpektovať dospelých aj kamarátov. Učia sa používať slová ako "prosím," "ďakujem" a "prepáč."
  • Riešenie konfliktov: Namiesto hádok sa učia rozprávať o svojich pocitoch a spoločne hľadať riešenia.
  • Pravidlá počas spánku: Počas oddychu sa deti učia ležať v tichosti a nerušiť ostatných.

Všetky tieto pravidlá pomáhajú deťom pochopiť, že sú súčasťou kolektívu a že každý má svoje miesto a zodpovednosť. Tým sa vytvára bezpečné a podnetné prostredie pre ich zdravý rozvoj.

Zobraziť celú diskusiu

Kompetencie riaditeľa verzus jedáleň (4x)

Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025

Dobrý deň,

Dieťaťu s diagnózou, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie, lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určí diagnózu. Žiadny všeobecne záväzný predpis neustanovuje ako často je potrebné doklad predkladať. Pri nástupe do zariadenia školského stravovania zákonný zástupca predloží Zápisný lístok na osobitné stravovanie ( s požiadavkou prípravy diéty alebo stravovanie s individuálnou donáškou), doloží vyjadrenie lekára a Informovaný súhlas. Pri stanovenej diagnóze možno predpokladať, že genetická predispozícia na intolerancie sa zvyčajne nemení, aj keď sa symptómy môžu časom zlepšiť.

 

Zobraziť celú diskusiu

Legislatíva v školskom stravovaní (54x)

Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025

Dobrý deň,

Pre deti a žiakov počas ich pobytu v škole sa zriaďuje školská resp. výdajná školská jedáleň zaradená v sieti škôl a školských zariadení SR. Pokiaľ škola z kapacitných ( alebo iných) dôvodov zriaďuje výdajnú školskú jedáleň postupuje podľa §16 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Priestory a materiálno-technické vybavenie výdajnej školskej jedálne pred zaradením do siete posudzuje ( uvádza do prevádzky) príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Výdajná školská jedáleň zabezpečuje výdaj jedál a nápojov zo školskej jedálne (zaradenej v sieti ) podľa §141 zákona č. 245/2008 Z. z. školský zákon.

Zobraziť celú diskusiu

prechod cez jedálnu (4x)

Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025

Dobrý deň,

Podľa Zákonníka práce má zamestnanec vykonávať len práce dohodnuté v pracovnej zmluve. Ak umývanie okien v školskej jedálni nie je súčasťou pracovnej náplne kuchárok, nemôže sa od nich vyžadovať. Vo všeobecnosti platí, že upratovacie práce v školských zariadeniach a jedálňach vykonáva upratovací personál, ktorý je na tieto činnosti prijatý.

Upratovací personál (upratovačky) je špecializovaný na bežné aj mimoriadne upratovacie práce. Umývanie veľkých okien si navyše vyžaduje špeciálne čistiace prostriedky a vybavenie, ako aj skúsenosti s prácou vo výškach (ak je to potrebné), čo je bežne v kompetencii upratovacieho personálu.

Zamestnanci kuchyne (kuchárky) zodpovedajú za čistotu a hygienu v kuchyni. Ich pracovná náplň sa zvyčajne sústreďuje na:

  • umývanie kuchynského a stolového riadu,
  • čistenie a dezinfekcia kuchynského vybavenia a pracovných plôch,
  • udržiavanie hygieny v priestoroch určených na prípravu jedál ( vrátane okien v prípravných, manipulačných a skladovacích priestoroch- kuchyňa; sklady; šatne a pod.).

Odporúčame:

Kontrola pracovných zmlúv. Prvý krok je overiť, čo je presne uvedené v pracovných zmluvách zamestnancov, teda kuchárok aj upratovačiek. Podrobnejší opis pracovných činností zvyčajne definuje pracovná náplň.

Riešenie s vedením školy. Ak nie je zmluva jasná, mali by ste sa obrátiť na zamestnávateľa- riaditeľa školy/ školského zariadenia, ktorý zodpovedá za riadenie zamestnancov a rozdelenie úloh.

Hľadať kompromis. Ak je to možné, skúste nájsť kompromisné riešenie. Rozdeliť upratovacie práce na časti, ktoré sú pre každú skupinu prijateľné. Kuchárky - kuchynské okná , zatiaľ čo upratovačky sa postarajú o okná jedálenské.

V konečnom dôsledku je pravdepodobnejšie a logickejšie, aby umývanie okien vykonával upratovací personál, pretože táto práca zapadá do ich náplne práce a môžu mať na to aj lepšie vybavenie. Bolo by však dobré, ak by ste túto situáciu riešili priamo s vašim nadriadeným, aby sa predišlo prípadným konfliktom.

Zobraziť celú diskusiu
normy dopredaj

Osobitný spôsob stravovania v MŠ. (4x)

Jedálne.sk napísal/a 24 apr 2025

Dobrý deň,

stravovanie ( prípravu diétnych pokrmov) zabezpečuje zariadenie školského stravovania, ak tak rozhodne zriaďovateľ a odsúhlasí príslušný regionálny úrad verejného zdravia. V tomto prípade prijatím VZN zriaďovateľ určí výšku finančného pásma pre diétne stravovanie a najnižší počet pripravovaných diétnych jedál. Zariadenie školského stravovania, ktoré pripravuje diétne stravovanie musí spĺňať hygienické požiadavky na priestorové usporiadanie zariadenia, materiálové vybavenie, oddelené skladovanie a personálne obsadenie.

Ak zariadenie nie je zriaďovateľom určené na prípravu diétnych pokrmov, zákonný zástupca dieťaťa, ktorého zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie, zabezpečí stravovanie dieťaťu individuálnou donáškou diétnych pokrmov do zariadenia školského stravovania.

Zobraziť celú diskusiu

Odporúčané počty zamestnancov (105x)

Jedálne.sk napísal/a 24 apr 2025

 

Dobrý deň,

Celoročné zariadenie

Obed

Diéta- Celý deň

Bežné stravovanie-
Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov v školskej jedálni

Skutočný počet stravníkov

100

70

30

11

Kuchár

3

3

1

7

Prevádzkový zamestnanec

3

3

Vedúci šj

1

1

         

 

* 1 zamestnanec na 1 diétu do 50 stravníkov

Prepočet zamestnancov vychádza z celoročného školského zariadenia s podobným počtom stravníkov. Rozdelenie počtu zamestnancov na jednotlivé zmeny závisí od počtu a náročnosti pripravovaných jedál v poobedňajšej zmene.

Zobraziť celú diskusiu

Vedúca školskej jedálne -kvalifikácia (2x)

Jedálne.sk napísal/a 15 apr 2025

Riaditeľ zariadenia školského stravovania (pri neprávnom subjekte), vedúci zariadenia školského stravovania (pri škole s právnou subjektivitou)

- musí spĺňať predpoklady pre výkon riadiacej činnosti podľa zákona č. 552/2003 Z.z. o výkone práce vo verejnom záujme § 3 ods.1:

(1) Zamestnancom podľa tohto zákona sa môže stať fyzická osoba, ktorá

a) má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu,

b) je bezúhonná,

c) spĺňa kvalifikačné predpoklady a osobitné kvalifikačné predpoklady, ak to vyžaduje osobitný predpis (zákon č. 585/2008 Z.z.;§22),

d) má zdravotnú spôsobilosť na prácu, ktorú má vykonávať, ak to vyžaduje osobitný predpis (zákon č. 585/2008 Z.z.;§22),

e) bola zvolená alebo vymenovaná, ak tento zákon alebo osobitný predpis voľbu alebo vymenovanie ustanovuje ako predpoklad vykonávania práce vo verejnom záujme,

f) je oprávnená na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami podľa osobitného predpisu, ak sa takéto oprávnenie na dohodnutú prácu vyžaduje,

g) má poverenie podľa vnútorných predpisov príslušnej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti, ak vyučuje náboženstvo.

(2) Predpoklady uvedené v odseku 1 musí zamestnanec spĺňať po celý čas výkonu práce vo verejnom záujme.

(3) Za bezúhonného na účely tohto zákona sa nepovažuje ten, kto bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin.

4) Bezúhonnosť sa preukazuje výpisom z registra trestov nie starším ako tri mesiace.

5) Vymenovanie je predpokladom výkonu funkcie štatutárneho orgánu právnickej osoby zriadenej štátnym orgánom.

Kvalifikačné predpoklady podľa písm. c)

v zmysle § 2 ods. 3 písm. c) zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní zamestnancov:

Úplné stredné všeobecné vzdelanie alebo úplné stredné odborné vzdelanie t.z.:

  • úplné stredné odborné vzdelanie - so zameraním v oblasti stravovania, alebo
  • úplné stredné všeobecné vzdelanie – doplnené Osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažných činností.

Odporúčané zameranie vzdelania v odbore z okruhu stravovania:

  • Stredná hotelová škola
  • Stredná škola spoločného stravovania
  • Stredná škola alebo OU zamerané na prácu v potravinárstve
  • Stredná zdravotnícka škola - diétna sestra

Osobitné kvalifikačné predpoklady podľa písm. c)

Odborná spôsobilosť na vykonávanie epidemiologicky závažných činností podľa §22 zákona č. 585/2008 Z. z.

Epidemiologicky závažná činnosť je taká činnosť, ktorá je spojená s rizikom vzniku a šírenia prenosných ochorení a môžu ju vykonávať len osoby zdravotne a odborne spôsobilé.

Podľa charakteru epidemiologicky závažných činností sa odborná spôsobilosť preukazuje:

1. Dokladom o získaní vzdelania na (príloha č.6 k zákonu č. 585/2008Z.z.) :

  • lekárskej fakulte
  • farmaceutickej fakulte
  • fakulte zdravotníctva a sociálnej práce
  • veterinárnej fakulte
  • chemicko-technologickej fakulte
  • stavebnej fakulte- odbor vodné hospodárstvo a vodné stavby
  • fakulte so zameraním na prácu v potravinárstve
  • strednej zdravotníckej škole
  • hotelovej škole
  • SŠ alebo OU zameranom na prácu v potravinárstve, farmaceutickej výrobe
  • SPŠ - stavebnej odbor vodohospodárske stavby
  • SOU vodohospodárskom
  • SŠ alebo OU – študijný odbor kozmetička, kaderník

2. alebo Osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonanie epidemiologicky závažných činností vydaným príslušným orgánom na ochranu zdravia (skúška na RÚVZ).

Zdravotná spôsobilosť na prácu podľa písm. d)

Zdravotnú spôsobilosť preukazuje osoba zdravotným preukazom, ktorý jej na základe vstupnej lekárskej prehliadky vydá ošetrujúci lekár - §22 zákona č. 585/2008 Z. z.

Zobraziť celú diskusiu

Zápisné lístky (4x)

Jedálne.sk napísal/a 15 apr 2025

Na piškóty, ktoré je možné podávať k detskej výžive, pudingu, tvarohovému krému, ovocnému poháru alebo jogurtu je vypracované receptúra. V receptúre je presne uvedená porcia, ktorú má stravník podľa veku dostať.

23.007 - Piškóty

Hmotnosť porcie : 20 25 25 30 30

V prípade, že sa podávajú piškóty k dezertu oddelene, nie súčasťou dezertu, tak každému dieťaťu na samostatný tanierik. Hromadné podávanie akéhokoľvek pokrmu na spoločný tanier, z ktorého si majú deti brať rukami, je z hygienického hľadiska neprípustné.

Zobraziť celú diskusiu

Zastupovanie počas PN (2x)

Jedálne.sk napísal/a 15 apr 2025

O zastupovaní vedúceho zamestnanca ZŠS počas trvania PN rozhodne zamestnávateľ.

Podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov určí zastupujúcemu zamestnancovi príplatok za zastupovanie vo výške príplatku za riadenie.

§ 9

Príplatok za zastupovanie

(1) Zamestnancovi, ktorý zastupuje vedúceho zamestnanca v celom rozsahu činnosti nepretržite dlhšie ako štyri týždne a pre ktorého zastupovanie nie je súčasťou jeho pracovných povinností vyplývajúcich z pracovnej zmluvy, patrí od prvého dňa zastupovania príplatok za zastupovanie v sume príplatku za riadenie zastupovaného vedúceho zamestnanca.

Zobraziť celú diskusiu

Prepočet zamestnancov (4x)

Jedálne.sk napísal/a 09 apr 2025

Podľa počtu prijatých stravníkov v rozpätí od 501 do 600 príloha č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania odporúča prijať technicko-hospodárskeho zamestnanca na 0,5 pracovný úväzok, ktorý podľa Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme zabezpečuje činnosti:

 

04.11 Koordinovanie a organizovanie prác zamestnancov s prevahou fyzickej práce(napr. na úseku ubytovania, stravovania, v stavebnej alebo špedičnej prevádzke) s plnou hmotnou zodpovednosťou.

  1. Komplexné vedenie agendy súvisiacej so stravovanými osobami v zariadení školského stravovania:
  1. vedie evidenciu stravníkov podľa prijatých zápisných lístkov stravníkov;
  2. denne vedie výkaz stravovaných osôb na základe odhlášok a prihlášok na stravovanie;
  3. samostatne rozpočtuje, zúčtováva a spravuje finančné prostriedky zákonných zástupcov detí a žiakov a dospelých stravníkov určených na úhradu nákladov na stravovanie;
  4. zabezpečuje včasné zúčtovanie preplatkov a nedoplatkov stravníkov;
  5. vyhotovuje podklady k mesačnej uzávierke a prehľad inkasa stravného.

 

  1. Samostatne spracúva podklady na čerpanie finančných prostriedkov Európskej únie a iných verejných zdrojov v rámci Celospoločenských programov podpory zdravia.
  2. Denne sleduje stav čerpania finančného limitu na nákup potravín.
  3. Mesačne vyhodnocuje nutričné hodnoty podávaných jedál a plnenie odporúčaných výživových dávok podľa vekovej skupiny stravníkov a druhov osobitného stravovacieho režimu s použitím špecializovaných odborných metód informačných technológií.
  4. Zabezpečuje dodávateľsko-odberateľské vzťahy podľa zákona o verejnom obstarávaní a zásad pre bezpečnosť a kvalitu nakupovaných potravín.
  5. Vedie evidenciu faktúr a objednávok, zabezpečuje včasnú úhradu podľa rozpočtových pravidiel, resp. finančných pravidiel alebo vnútorných predpisov.
  6. Vyhotovuje inventúrne zoznamy, vedie evidenciu majetku, finančných prostriedkov, vykonáva celoročné a mimoriadne inventarizácie, vrátane plnej hmotnej zodpovednosti za tieto hodnoty.
  7. Zodpovedá za evidovanie, tvorbu, ukladanie, ochranu registratúrnych záznamov, prístup k nim a ich vyraďovanie podľa registratúrneho poriadku a registratúrneho plánu školy alebo školského zariadenia.
  8. Zabezpečuje dodržiavanie predpisov o bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a predpisov na ochranu pred požiarmi.
  9. Zabezpečuje vedenie štatistiky a výkazníctva v súlade s príslušnými predpismi.
  10. Uplatňuje záujmy stravníkov vo vzťahu k činnosti zariadenia školského stravovania.
Zobraziť celú diskusiu

Stravovanie v školských jedálňach po 8.2.2021 (28x)

Jedálne.sk napísal/a 09 apr 2025

Všeobecne záväzné právne predpisy platné v školskom stravovaní neustanovujú podmienky organizácie stravovania žiakov na základe náboženského vyznania.

V prvom rade musíte vedieť do akej miery rodičia požadujú dodržiavanie ich stravovacích zákonov. Ak sa jedná len o vylúčenie bravčového mäsa z jedálneho lístka, toto môžete zabezpečiť podpísaným Informovaným súhlasom zákonných zástupcov detí. V informovanom súhlase si uvediete podmienky za akých vylúčite bravčové mäso z jedla. Náhradu za bravčové mäso (hydinové, hovädzie a pod.) neodporúčame poskytovať. Pri príprave iného druhu mäsa, by ste museli pokrm pripravovať samostatne a odobrať vzorku pokrmu.

Podmienky v Informovanom súhlase napr.:

  • zákonný zástupca v jedálnom lístku vyznačí pokrmy, ktoré sa dieťaťu nepodajú,
  • ak sa vylúči bravčové mäso, rodič musí súhlasiť s podaním prílohy so šťavou (alebo bez šťavy) s prípadnou zeleninovou prílohou a pod.
  • rodič uvedie, že za neposkytnuté pokrmy, nebude vyžadovať finančnú ani vecnú náhradu a pod. ...
Zobraziť celú diskusiu

Vedúca školskej kuchyne (2x)

Jedálne.sk napísal/a 03 apr 2025

Podľa §3 zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme

zamestnancom sa môže stať fyzická osoba, ktorá má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, je bezúhonná, spĺňa kvalifikačné predpoklady ,má zdravotnú spôsobilosť na prácu, ktorú má vykonávať.

O výkon práce vo verejnom záujme sa môže uchádzať fyzická osoba, ktorá spĺňa kvalifikačný predpoklad ustanovený pre najnáročnejšiu pracovnú činnosť, ktorú má vykonávať v rámci druhu práce dohodnutého v pracovnej zmluve.

Požadované kvalifikačné predpoklady pre jednotlivé činnosti sú uvedené v Katalógu pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme ustanovenom NV SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a dopĺňaní v znení neskorších predpisov (ďalej len „nariadenia vlády“).

Pracovné činnosti vykonávané vedúcim zamestnancom zariadenia školského stravovania s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania podľa prílohy č. 1 nariadenia vlády:

Úplné stredné vzdelanie (úplné stredné všeobecné vzdelanie alebo úplné stredné odborné vzdelanie) so zaradením do 5. platovej triedy.

Najnáročnejšia pracovná činnosť

01 Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení.

Výhodou je zameranie vzdelania na potravinárstvo a odborná prax v oblasti stravovania.

Podľa uvedeného dosiahnuté stredné vzdelanie v odbore kuchár ukončené výučným listom, nespĺňa požadovaný kvalifikačný predpoklad ( úplné stredné vzdelanie- ukončené maturitným vysvedčením) pre výkon činností vedúceho zamestnanca stravovacej jednotky.

Zobraziť celú diskusiu

Počet zamestnancov v ŠJ (2x)

Jedálne.sk napísal/a 28 mar 2025

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata/ olovrant

Celý deň

1.výdajňa

2. výdajňa

3. výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Prijatý počet stravníkov

753*

316**

108***

50

12,45

Prvý kuchár/Kuchár/zauč.kuch

4

4

Prevádzkový zamestnanec/ zaučený kuchár

4,5

0,75

0,7

0,5

6,45

T-H zamestnanec

1

1

Vedúci šj

1

1

Poznámka:

             

*9/800x753=8,5

             

**108+50x2(D+OL)

             

***200/1,2x108=0,7

 
           

 

 

Podľa prílohy č. 2 k vyhláške č.330/2009 Z.z sa odporúča pri už počte nad 500 stravníkov prijať Technicko -hospodárskeho zamestnanca
Vzhľadom aj na to, že ako riaditeľ/ vedúci zamestnanec máte viac ako dve ZŠS, odporúčame Vám vytvoriť pracovnú pozíciu technicko-hospodárskeho zamestnanca, ktorého
pracovnou náplňou je :
1. Komplexné vedenie agendy súvisiacej so stravovanými osobami v zariadení školského stravovania:
a) vedie evidenciu stravníkov podľa prijatých zápisných lístkov stravníkov;
b) denne vedie výkaz stravovaných osôb na základe odhlášok a prihlášok na stravovanie;
c) samostatne rozpočtuje, zúčtováva a spravuje finančné prostriedky zákonných zástupcov detí a žiakov a dospelých stravníkov určených na úhradu nákladov na stravovanie;
d) zabezpečuje včasné zúčtovanie preplatkov a nedoplatkov stravníkov;
e) vyhotovuje podklady k mesačnej uzávierke a prehľad inkasa stravného.
2. Samostatne spracúva podklady na čerpanie finančných prostriedkov Európskej únie a iných verejných zdrojov v rámci Celospoločenských programov podpory zdravia.
3. Denne sleduje stav čerpania finančného limitu na nákup potravín.
4. Mesačne vyhodnocuje nutričné hodnoty podávaných jedál a plnenie odporúčaných výživových dávok podľa vekovej skupiny stravníkov a druhov osobitného stravovacieho režimu s použitím špecializovaných odborných metód informačných technológií.
2. Zabezpečuje dodávateľsko-odberateľské vzťahy podľa zákona o verejnom obstarávaní a zásad pre bezpečnosť a kvalitu nakupovaných potravín.
3. Vedie evidenciu faktúr a objednávok, zabezpečuje včasnú úhradu podľa rozpočtových pravidiel, resp. finančných pravidiel alebo vnútorných predpisov.
4. Vyhotovuje inventúrne zoznamy, vedie evidenciu majetku, finančných prostriedkov, vykonáva celoročné a mimoriadne inventarizácie, vrátane plnej hmotnej zodpovednosti za tieto hodnoty.
5. Zodpovedá za evidovanie, tvorbu, ukladanie, ochranu registratúrnych záznamov, prístup k nim a ich vyraďovanie podľa registratúrneho poriadku a registratúrneho plánu školy alebo školského zariadenia.
6. Zabezpečuje dodržiavanie predpisov o bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a predpisov na ochranu pred požiarmi.
7. Zabezpečuje vedenie štatistiky a výkazníctva v súlade s príslušnými predpismi.
8. Uplatňuje záujmy stravníkov vo vzťahu k činnosti zariadenia školského stravovania.

Zobraziť celú diskusiu

varenie pre inú mš+zš (2x)

Jedálne.sk napísal/a 28 mar 2025

Dobrý deň,

Vyhláška MZ č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania v §1 ustanovuje:
podrobnosti o hygienických požiadavkách na stavebno-technické riešenie, priestorové usporiadanie, vybavenie, vnútorné členenie a na prevádzku zariadení spoločného stravovania, v súlade so zásadami HACCP.

Žiadny legislatívny predpis neustanovuje kontrolovať výrobnú kapacitu kuchyne. Pojem výrobná kapacita zariadenia bol uvádzaný v kolaudačnej dokumentácii pri uvedení stavby do prevádzky. Dnes zariadenie školského stravovania pri dodržaní požiadaviek podľa vyhlášky č. 533/2007 Z.z., s moderným technologickým zariadením a dostatočným počtom odborných zamestnancov, dokáže zabezpečiť prípravu pokrmov pre väčší počet stravníkov, ako je vedená "údajná" kapacita kuchyne.

Zobraziť celú diskusiu
Normy nový šanon
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok