Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Prenájom jedálne (2x)

Admin napísal/a 06 nov 2025

Dobrý deň,

Školy majú možnosť prenajímať svoje priestory (vrátane jedální) na súkromné účely, ako sú napríklad kary, oslavy, školenia alebo iné akcie, a to najmä v čase, keď sa priestory nevyužívajú na výchovno-vzdelávací proces (napríklad večer alebo cez víkendy).

Súhlas a zmluva: Súhlasné stanovisko k prenájmu priestorov školy a školského zariadenia vydáva zriaďovateľ.

Škola (ako správca majetku) alebo jej zriaďovateľ uzatvára s nájomcom písomnú nájomnú zmluvu. Táto zmluva musí obsahovať okrem iného aj účel nájmu a výšku nájomného.

Prenájom čisto iba priestoru jedálne (jedálne/konzumnej časti) je bežný a často aj uprednostňovaný, keďže kuchyne podliehajú prísnym hygienickým predpisom a ich prenájom predstavuje zdravotné riziko kontaminácie priestorov a kuchynského vybavenia.

Škola vo svojich interných predpisoch určí za akých podmienok a na aké účely je možné jedáleň prenajať (napr. rodinné udalosti, pracovné posedenia, jubileá, kary). Určí výšku nájomného na hodinu, spôsob úhrady, zodpovednosť za upratanie priestoru (najomca) alebo príplatok za upratovanie a ďalšie podmienky pre nájomcu, ako napríklad:

Zákaz vstupu do kuchyne pre nezamestnané osoby.

Zodpovednosť za prípadné škody a pod.

Žiadosti na prenájom schvaľuje riaditeľ školy alebo zriaďovateľ podľa vnútorných predpisov.

 

Zobraziť celú diskusiu

Počet zamestnancov v ŠJ (4x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Výdajná jedáleň *

Desiata

Školské mlieko/ovocie

Počet zamestnancov celkom

Prijatý počet stravníkov

423

323

0

0

7

Kuchár/zauč.kuch

3,0

0

0

0

3

Prevádzkový zamestnanec

3,0

3

T-H zamestnanec (mimo vodiča)

0

Vedúci šj

1,0

1

Poznámka: * Za predpokladu , že vo výdajných jedálňach iných škôl, nevydávajú obedy zamestnanci vašej šj.

Zobraziť celú diskusiu

Zaradenie veducej sj do platovej triedy (4x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Na odmeňovanie zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.

Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).

Vedúci zamestnanci zariadení školského stravovania sa do platových tried zaraďujú podľa katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády, časť 01. Spoločné pracovné činnosti.

Pracovná činnosť vedúceho zamestnanca je zaradená v 5. platovej triede 01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania - úplné stredné vzdelanie.

Aj keď máte ukončené vyššie vzdelanie, najnáročnejšia činnosť, ktorú vykonávate, je zaradená v 5.platovej triede. Platový stupeň určil zamestnávateľ podľa počtu odpracovaných rokov.

 

Zobraziť celú diskusiu

Stupnica platových taríf (2x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Pre zaradenie zamestnanca do platovej triedy je okrem kvalifikačných požiadaviek rozhodujúca aj činnosť, ktorú bude vykonávať , resp. druh práce alebo pozíciu, funkciu.

Z Vašej otázky nie je možné určiť na akej pracovnej pozícii pracujete.

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (40x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Vzhľadom na to, že sa jedná o deti predškolského veku, je potrebné pripravený pokrm podať s ohľadom na ich manipulačné schopnosti tak, aby ho dokázali konzumovať lyžicou (najmenšie deti), vidličkou (stredné deti) a príborom (predškoláci). Mäso podávať nakrájané na menšie kusy, prípadne plátky ( predškolákom), ktorí tak rozvíjajú sebaobslužné činnosti. Zamestnanci školskej jedálne síce majú v opise činností "prípadná obsluha stravníkov v jedálni", čo znamená nabrať polievku, hlavné jedlo, odniesť použitý stolový riad, avšak táto obsluha určite nezahŕňa kŕmenie detí.

Zobraziť celú diskusiu
Jedálničky

Svetový deň mlieka v školách (3x)

Ľudmila napísal/a 20 okt 2020

Obdivuhodná akcia všetkých zúčastnených, pretože veľa záleží od ľudí ako pristupujú k takýmto možnostiam prezentácie.
Zobraziť celú diskusiu

Aká budúcnosť čaká na obedy zadarmo? (12x)

napísal/a 19 okt 2020

Odpoveď Jedalne.sk

Otázka skončenia „obedov zadarmo“ je k dnešnému dňu stále otvorená. Zatiaľ žiaden pripravovaný  legislatívny predpis neupravuje ich zrušenie.  
 

Zobraziť celú diskusiu

Financovanie (6x)

napísal/a 23 sep 2020

Odpoveď Jedalne.sk

Vlastné príjmy školskej jedálne resp. školy, ktorej je súčasťou, sú príspevky od zákonných zástupcov detí a žiakov účelovo určených na nákup potravín a príspevky na čiastočnú úhradu režijných nákladov. Aj tieto príjmy sa účtovne klasifikujú ako príjmy obce. Medzi vlastné príjmy možno zaradiť aj sponzorské príspevky. Finančné prostriedky od zriaďovateľa /obce sú rozpočtované ako výdavky obce, ktoré vám poskyuje zriaďovateľ na úhradu nákladov (mzdy, energie, bežné výdavky a pod.).

Zobraziť celú diskusiu

Riadenie školskej jedálne (1x)

Základná škola napísal/a 06 aug 2020

Páči sa mi názor na dlho neriešený problém s vedúcimi ŠJ - riadiť prevádzku. Teším sa na ďalšie postrehy v manažovaní prevádzky. Stela
Zobraziť celú diskusiu

Metrológia (4x)

Rudolf Košťál napísal/a 21 júl 2020

Text obsahuje niekoľko mylných informácií. Kalibrovať povinne kalibrované meradlá nemusí len Slovenský metrologický ústava a Slovenská legálna metrológia ale ktorákoľvek organizácia, ktorá je na túto činnosť akreditovaná,. Takých je vioacero, napr. Pyrotherm, Metrologia Holding, SRMi a mnohé ďalšie. Omylom je aj informácia, že je kalibračný interval uvedený v kalibračnom liste. Norma EN 17025 nedovoľuje akreditovaným kalibračným laboratóriám určovať kalibračný interval.
Zobraziť celú diskusiu

Tovar po záruke v skolskych jedalnach v dôsledku mimoriadnych opatreni súvisiacich s Covid-19,??Čo s ním?? Školské zariadenia náhle zatvorené a tovar nespotrebovaný,čo s ním?? (11x)

napísal/a 07 júl 2020

Jedálne.sk

Vzhľadom k tomu, že dotácia na podporu stravovacích návykov dieťaťa sa nevzťahuje na  žiakov stredných škôl, nie je možné uplatniť si  škody na potravinách  vzniknuté z dôvodu mimoriadnej situácie COVID-19 z tejto dotácie.
Vzniknuté škody nemôže vznášať stravník (žiak, zamestnanec). Tieto mimoriadne vzniknuté , škody pripadajú na ťarchu školy, ktorá v prípade nedostatku finančných prostriedkov na vyrovnanie škôd požiada (v dohodovacom konaní) svojho zriaďovateľa, v tomto prípade príslušný okresný úrad, o navýšenie resp. o úpravu rozpočtu. 

Zobraziť celú diskusiu

Kvalifikačné požiadavky na pracovníkov školského stravovania (2x)

Marta- vedúca napísal/a 22 jún 2020

Veľmi sa mi páči vaša myšlienka, či realita. Žiaľ skutočnosť je iná. Odbornosť v školskom stravovaní vo funkcii vedúcej školského stravovacieho zariadenia nie je požadovaná na odbornosti. Dnes môže byť vedúca maturantka , ale bez odbornosti. takto postavili odbornosť v katalógu pracovných činností. Áno môžu si riaditelia upraviť vo svojom napr. mzdovom, alebo kvalifikačnom predpise, ale povedzte na čo by to robili. Takto im to vyhovuje a na pozíciach máme neodborníkov.
Zobraziť celú diskusiu

DÔLEŽITÁ INFORMÁCIA: MATERIÁLNO - SPOTREBNÉ NORMY A RECEPTÚRY (17x)

napísal/a 13 máj 2020

Materiálno-spotrebné normy  a receptúry pre školské stravovanie sú voľne dostupné na stiahnutie na stránke ministertva školstva, tak ako uvádzate. 

Zobraziť celú diskusiu

Účtovanie jedálne a výstupy z programov (4x)

Marcelka ŠJ napísal/a 06 mar 2020

My robíme hospodárenie jedálne v programe od spoločnosti VIS Plzeň už niekoľko rokov. Technik mi vždy program nastaví podľa mojich požiadaviek, a tak to bolo aj pri obedoch zadarmo. Platby mi program delí automaticky, označujem len deti, ktoré sa neodhlásili z obeda a nemajú nárok na dotáciu. Uzávierka u nás prebehla bez problémov, záleží od šikovnosti účtovníčky.
Zobraziť celú diskusiu

AKO PRIHLASOVANIE NA OBEDY ZNÍŽILO ODPAD V ŠKOLSKÝCH JEDÁLNIACH (4x)

Anna Bauková napísal/a 28 nov 2019

Dobrý večer pani Mária, mrzí ma kniha sa nedá zakúpiť. Bola vytlačená len jednorázovo pre zamestnancov ŠJ pri príležitosti 60. výročia školského stravovania
Zobraziť celú diskusiu
Normy nový šanon
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok