Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Zmeny platových taríf nepedagogických zamestnancov (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Základné platové tarify nepedagogických zamestnancov podľa Prílohy č. 3a k zákonu č. 553/2003 Z. z. platia pre všetkých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorí vykonávajú pracovné činnosti v škole, školskom zariadení, centre pre deti a rodiny, rehabilitačnom stredisku pre zrakovo postihnutých alebo na vysokej škole, a nie sú pedagogickými zamestnancami, odbornými zamestnancami alebo učiteľmi vysokých škôl a výskumnými a vývojovými zamestnancami.

Uvedené platí pre všetkých nepedagogických zamestnancov, ktorí sú odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, u zamestnávateľov v znení §1.

 

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (30x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Podľa §7 ods.3 písm. b) vyhlášky č. 75/2023 Z. z. je prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež, v ktorom prebieha výchova a vzdelávanie detí a žiakov do 18 rokov veku, povinný zabezpečiť aby sa do zariadenia pre deti do šesť rokov veku a zariadenia školského stravovania, v ktorom sa stravujú deti a žiaci do 18 rokov veku, deťom a žiakom individuálne nedonášala strava; to neplatí, ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie.

Na základe uvedeného, pokiaľ zákonný zástupca dieťaťa predloží doklad s určením diagnózy, ktorá vyžaduje osobitný spôsob stravovania, môže do zariadenia individuálne donášať stravu. Riaditeľ školského zariadenia vydá Rozhodnutie o prijatí na stravovanie s individuálnou donáškou stravy. Zákonný zástupca doloží informovaný súhlas, kde uvedie, že v plnej miere zodpovedá za zdravotnú bezpečnosť, kvalitu a obsah donesenej stravy, za čistotu a zdravotnú bezpečnosť prepravných nádob a súhlasí s manipuláciou donesej stravy v rozsahu- uskladnenie, ohrev, výdaj a pod..

 

Zobraziť celú diskusiu

prechod cez jedálnu (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Ďakujeme pani vedúcej školskej jedálne za podrobné vysvetlenie. Každá škola a školská jedáleň má svoje špecifické podmienky, ktoré, ak je to potrebné, je možné upraviť interným predpisom.

Zobraziť celú diskusiu

Odporúčané počty zamestnancov (111x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

         

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Skutočný počet stravníkov

210

50

5,25

Kuchár

2

0,25

2,25

Prevádzkový zamestnanec

2

2,0

T-H zamestnanec

Vedúci šj

1,0

1,0

Zobraziť celú diskusiu

Jedálen MŠ (2x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

         

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata/ olovrant

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Prijatý počet stravníkov

102

196

4,5

Kuchár/zauč.kuch

2

0,5

2,5

Prevádzkový zamestnanec

1

1

T-H zamestnanec

0

Vedúci šj

1

1

Zobraziť celú diskusiu
Normy nový šanon

Jedálny lístok v školskom stravovaní (2x)

silvia tokárová napísal/a 23 máj 2019

Skladbu jedálnych lístkov upravuje Aplikácia princípov k Materiálno-spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie s účinnosťou od 01.09.2018 v časti špecifické princípy aplikácie. Pri poskytovaní stravovania v zariadení školského stravovania musia byť dodržiavané Zásady na zostavovanie jedálnych lístkov podľa Prílohy č.1 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania vrátane časovej a obsahovej štruktúry jedál v zmysle OVD tak, aby: - pre deti predškolského veku v materskej škole hodnoty energie a základných živín pri podaní desiatej, obeda a olovrantu boli dodržané na 60% z celkového denného príjmu OVD; - pre žiakov I. stupňa základnej školy, II. stupňa základnej školy a žiakov strednej školy a dospelých stravníkov hodnoty energie a základných živín pri podaní obeda boli dodržané na 35% z celkového denného príjmu OVD. V prípade zavedenia systému dvoch druhov jedál na výber pre vekové skupiny B,C a D je potrebné dodržať zostavu jedál tak, aby energetická a nutričná hodnota druhého jedla dosahovala minimálne 90% OVD jedla prvého u sacharidov a bielkovín a 80% OVD pre tuky, obidve jedlá na výber v rámci dňa musia zohľadňovať zásady pre zostavu jedálnych lístkov. Pri zavedení systému dvoch jedál je potrebné zohľadniť personálne a materiálno-technické zabezpečenie zariadenia školského stravovania. Ponuka jedál na výber v alternatíve – mäsité a múčne (sladké, slané) nie je na základe uvedeného prípustná.
Zobraziť celú diskusiu

materiálno- spotrebné normy v školskom stravovaní (3x)

JEDÁLNE.sk napísal/a 23 máj 2019

Objednávku MSN získate kliknutím na ich obrázok s textom: DOPREDAJ - objednajte si MSN! :)

Zobraziť celú diskusiu

Účtovníctvo v školskom stravovaní (5x)

silvia tokarova napísal/a 17 máj 2019

Pani vedúca, ak Ste členkou I. AŠKOS budete mať všetku dokumentáciu k dispozícii v elektronickej podobe.
Zobraziť celú diskusiu

verejné obstarávanie v školskom stravovaní (4x)

Sisa napísal/a 15 jan 2019

Dobrý deň, keďže nakupujete v objeme zákazky s nízkou hodnotou (do 200 000,- eur), verejné obstarávanie pozostáva z prieskumu trhu. Vo vnútornej smernici Vašej školy by ste mali mať určené kritériá, podľa ktorých vyberáte dodávateľov. P.S. prieskum trhu môžete robiť priamym oslovením dodávateľov (písomne alebo ústne) alebo stiahnutím si cien z internetu. S vybranými dodávateľmi je potrebné uzavrieť zmluvy.
Zobraziť celú diskusiu

ZAUJÍMAVOSTI: MATERIÁLNO – SPOTREBNÉ NORMY PRE ŠKOLSKÉ STRAVOVANIE V RUKÁCH ŠÉFKUCHÁROV (2x)

Tokárová napísal/a 14 jan 2019

Vážená pani vedúca, po každom vzdelávaní si myslím, že už viac nevieme vysvetliť. Ale po Vašom stanovisku vidím, že ešte stále máme čo robiť. Rada Vám aj osobne pomôžem s aplikáciou MSN, len sa mi musíte prihlásiť. Zaškolenie Vám zdarma zabezpečíme. Prosím prihláste na seminári, ktorý organizujeme v súvislosti s obedmi zadarmo.
Zobraziť celú diskusiu

AKO DOPADLA PRVÁ ODBORNÁ KONFERENCIA „OBEDY ZADARMO“? (9x)

Iri napísal/a 07 jan 2019

Dobrý deň, chcela by som sa informovať : 1., či bude treba spraviť dodatok k VZN z dôvodu obedov zadarmo? 2. Štát nám bude poskytovať 1,20 € na stravníka, máme stravnú jednotku v 3. finančnom pásme, čo znamená finančné náklady na nákup potravín 1,19 € a 0,10 € máme schválené VZN na režijné náklady na výrobu a výdaj jedál. Ak nám ÚPSV a R poskytne 1,20 € z tejto sumy sa môžu uhradiť aj náklady na prevádzku ? V našom prípade 0,01 € za režijné náklady. Ak áno tak potom si 0,09/odobratá strava môžeme žiadať od rodičov, resp. ak nie tak 0,10 €/odobratá strava ? Ďakujem za radu
Zobraziť celú diskusiu

Mlieko v školskom stravovaní (3x)

Katka napísal/a 05 nov 2018

Dobrý deň, chcem sa spýtať milé dámy ako vy riešite mlieko v školských jedálňach.Konkrétne v základnej škole. Mlieko na pitie im nechcem nejak stále dávať, lebo ho nepijú, tak to riešim aj mliečnymi polievkami. Len to sa nepáči učiteľom a neviem ako im mám vysvetliť že dieťa potrebuje v obede mlieko....Robím niečo zlé keď je hlavné jedlo bez zložky mlieka a tak ho dám vo forme polievky?? ?
Zobraziť celú diskusiu

SVETOVÝ DEŇ MLIEKA V ŠKOLÁCH (1x)

vedúca ŠJ napísal/a 28 sep 2018

Ďakujem za info o dokumente. Je stále viac rodičov, čo nadáva, že podávame mlieko a mliečné výrobky, ktoré sú zdraviu škodlivé. Samozrejme, že keď im vysvetľujem, že to, čo je na internete - nemusí byť vždy pravda - tak oponujú, že nie som odborník a mala by som si prečítať na internete, čo píšu "odborníci". Konečne mám informáciu, kde si môžu pozrieť: "Aká je pravda o mlieku" Ešte raz veľmi pekne ďakujem za info :)
Zobraziť celú diskusiu

likvidácia - kuchynský odpad (1x)

Eva Feketová napísal/a 14 aug 2018

Dobrý deň. Poradí mi niekto akú firmu si mám vybrať na likvidáciu kuchynského odpadu ? Riešim tento problém už dlhodobo aj ďalšími kolegyňami. Mali sme už tri firmy. Ta prvá bola nezodpovedná, nepravidelný vývoz, špinavé nádoby, no katastrofa platiť za takéto služby. Druhá firma (pán živnostník) bol lacnejší, ale stále ten istý problém. Tretia firma bola podstatne lacnejšia – za pár EUR, skoro zadarmo, ale ukázalo sa že odpad nelikvidujú aj keď na to majú povolenie, ale s daným odpadom kšeftujú a vykrmujú si s nim prasatá. Keďže im na to prišla veterinárna správa mali problém a zároveň si pretukávali aj nás, no nič príjemné. Skúste mi prosím dať odporúčania, firmu ktorá nám bude zodpovedne likvidovať kuchynský odpad („zdarma“ už nechcem, lebo v tom bude skrytý háčik). Samozrejme za dané a kvalitné služby si radšej zaplatíme. Sme škola z okresu Banská Bystrica. Nebudem menovať, prosím neodporúčať firmy ( DF D...., POP P..., In..., Jedli...) Inak viete poradiť aké máte štandardné ceny pri vývoze odpadu ? Ďakujem Marta, vedúca jedálne

Zobraziť celú diskusiu

Otvorený dopis zamestnancom v školskom stravovaní (1x)

Edita napísal/a 27 jún 2018

Ďakujeme za pekné slová a naozaj vidíme čo nás čaká do budúcna. Letné dni v kruhu svojich blízkych si oddýchneme, načerpáme nové sily a v septembri vykročíme dopredu. Prajem každému prekrásne slnečné leto. Edita

Zobraziť celú diskusiu
Naša Strava.sk
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok