Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
Prenájom jedálne (2x)
Admin napísal/a 06 nov 2025
Dobrý deň,
Školy majú možnosť prenajímať svoje priestory (vrátane jedální) na súkromné účely, ako sú napríklad kary, oslavy, školenia alebo iné akcie, a to najmä v čase, keď sa priestory nevyužívajú na výchovno-vzdelávací proces (napríklad večer alebo cez víkendy).
Súhlas a zmluva: Súhlasné stanovisko k prenájmu priestorov školy a školského zariadenia vydáva zriaďovateľ.
Škola (ako správca majetku) alebo jej zriaďovateľ uzatvára s nájomcom písomnú nájomnú zmluvu. Táto zmluva musí obsahovať okrem iného aj účel nájmu a výšku nájomného.
Prenájom čisto iba priestoru jedálne (jedálne/konzumnej časti) je bežný a často aj uprednostňovaný, keďže kuchyne podliehajú prísnym hygienickým predpisom a ich prenájom predstavuje zdravotné riziko kontaminácie priestorov a kuchynského vybavenia.
Škola vo svojich interných predpisoch určí za akých podmienok a na aké účely je možné jedáleň prenajať (napr. rodinné udalosti, pracovné posedenia, jubileá, kary). Určí výšku nájomného na hodinu, spôsob úhrady, zodpovednosť za upratanie priestoru (najomca) alebo príplatok za upratovanie a ďalšie podmienky pre nájomcu, ako napríklad:
Zákaz vstupu do kuchyne pre nezamestnané osoby.
Zodpovednosť za prípadné škody a pod.
Žiadosti na prenájom schvaľuje riaditeľ školy alebo zriaďovateľ podľa vnútorných predpisov.
Počet zamestnancov v ŠJ (4x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
|
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Výdajná jedáleň * |
Desiata |
Školské mlieko/ovocie |
Počet zamestnancov celkom |
|
Prijatý počet stravníkov |
423 |
323 |
0 |
0 |
7 |
|
Kuchár/zauč.kuch |
3,0 |
0 |
0 |
0 |
3 |
|
Prevádzkový zamestnanec |
3,0 |
|
|
|
3 |
|
T-H zamestnanec (mimo vodiča) |
|
|
|
|
0 |
|
Vedúci šj |
1,0 |
|
|
|
1 |
|
Poznámka: * Za predpokladu , že vo výdajných jedálňach iných škôl, nevydávajú obedy zamestnanci vašej šj. |
|||||
Zaradenie veducej sj do platovej triedy (4x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Na odmeňovanie zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).
Vedúci zamestnanci zariadení školského stravovania sa do platových tried zaraďujú podľa katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády, časť 01. Spoločné pracovné činnosti.
Pracovná činnosť vedúceho zamestnanca je zaradená v 5. platovej triede 01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania - úplné stredné vzdelanie.
Aj keď máte ukončené vyššie vzdelanie, najnáročnejšia činnosť, ktorú vykonávate, je zaradená v 5.platovej triede. Platový stupeň určil zamestnávateľ podľa počtu odpracovaných rokov.
Stupnica platových taríf (2x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Pre zaradenie zamestnanca do platovej triedy je okrem kvalifikačných požiadaviek rozhodujúca aj činnosť, ktorú bude vykonávať , resp. druh práce alebo pozíciu, funkciu.
Z Vašej otázky nie je možné určiť na akej pracovnej pozícii pracujete.
Pravidlá stravovania v materskej škole (40x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Vzhľadom na to, že sa jedná o deti predškolského veku, je potrebné pripravený pokrm podať s ohľadom na ich manipulačné schopnosti tak, aby ho dokázali konzumovať lyžicou (najmenšie deti), vidličkou (stredné deti) a príborom (predškoláci). Mäso podávať nakrájané na menšie kusy, prípadne plátky ( predškolákom), ktorí tak rozvíjajú sebaobslužné činnosti. Zamestnanci školskej jedálne síce majú v opise činností "prípadná obsluha stravníkov v jedálni", čo znamená nabrať polievku, hlavné jedlo, odniesť použitý stolový riad, avšak táto obsluha určite nezahŕňa kŕmenie detí.
Svetový deň mlieka v školách (3x)
Ľudmila napísal/a 20 okt 2020
Aká budúcnosť čaká na obedy zadarmo? (12x)
napísal/a 19 okt 2020
Odpoveď Jedalne.sk
Otázka skončenia „obedov zadarmo“ je k dnešnému dňu stále otvorená. Zatiaľ žiaden pripravovaný legislatívny predpis neupravuje ich zrušenie.
Financovanie (6x)
napísal/a 23 sep 2020
Odpoveď Jedalne.sk
Vlastné príjmy školskej jedálne resp. školy, ktorej je súčasťou, sú príspevky od zákonných zástupcov detí a žiakov účelovo určených na nákup potravín a príspevky na čiastočnú úhradu režijných nákladov. Aj tieto príjmy sa účtovne klasifikujú ako príjmy obce. Medzi vlastné príjmy možno zaradiť aj sponzorské príspevky. Finančné prostriedky od zriaďovateľa /obce sú rozpočtované ako výdavky obce, ktoré vám poskyuje zriaďovateľ na úhradu nákladov (mzdy, energie, bežné výdavky a pod.).
Riadenie školskej jedálne (1x)
Základná škola napísal/a 06 aug 2020
Metrológia (4x)
Rudolf Košťál napísal/a 21 júl 2020
Tovar po záruke v skolskych jedalnach v dôsledku mimoriadnych opatreni súvisiacich s Covid-19,??Čo s ním?? Školské zariadenia náhle zatvorené a tovar nespotrebovaný,čo s ním?? (11x)
napísal/a 07 júl 2020
Jedálne.sk
Vzhľadom k tomu, že dotácia na podporu stravovacích návykov dieťaťa sa nevzťahuje na žiakov stredných škôl, nie je možné uplatniť si škody na potravinách vzniknuté z dôvodu mimoriadnej situácie COVID-19 z tejto dotácie.
Vzniknuté škody nemôže vznášať stravník (žiak, zamestnanec). Tieto mimoriadne vzniknuté , škody pripadajú na ťarchu školy, ktorá v prípade nedostatku finančných prostriedkov na vyrovnanie škôd požiada (v dohodovacom konaní) svojho zriaďovateľa, v tomto prípade príslušný okresný úrad, o navýšenie resp. o úpravu rozpočtu.
Kvalifikačné požiadavky na pracovníkov školského stravovania (2x)
Marta- vedúca napísal/a 22 jún 2020
DÔLEŽITÁ INFORMÁCIA: MATERIÁLNO - SPOTREBNÉ NORMY A RECEPTÚRY (17x)
napísal/a 13 máj 2020
Materiálno-spotrebné normy a receptúry pre školské stravovanie sú voľne dostupné na stiahnutie na stránke ministertva školstva, tak ako uvádzate.
Účtovanie jedálne a výstupy z programov (4x)
Marcelka ŠJ napísal/a 06 mar 2020
AKO PRIHLASOVANIE NA OBEDY ZNÍŽILO ODPAD V ŠKOLSKÝCH JEDÁLNIACH (4x)
Anna Bauková napísal/a 28 nov 2019











