Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Prenájom jedálne (2x)

Admin napísal/a 06 nov 2025

Dobrý deň,

Školy majú možnosť prenajímať svoje priestory (vrátane jedální) na súkromné účely, ako sú napríklad kary, oslavy, školenia alebo iné akcie, a to najmä v čase, keď sa priestory nevyužívajú na výchovno-vzdelávací proces (napríklad večer alebo cez víkendy).

Súhlas a zmluva: Súhlasné stanovisko k prenájmu priestorov školy a školského zariadenia vydáva zriaďovateľ.

Škola (ako správca majetku) alebo jej zriaďovateľ uzatvára s nájomcom písomnú nájomnú zmluvu. Táto zmluva musí obsahovať okrem iného aj účel nájmu a výšku nájomného.

Prenájom čisto iba priestoru jedálne (jedálne/konzumnej časti) je bežný a často aj uprednostňovaný, keďže kuchyne podliehajú prísnym hygienickým predpisom a ich prenájom predstavuje zdravotné riziko kontaminácie priestorov a kuchynského vybavenia.

Škola vo svojich interných predpisoch určí za akých podmienok a na aké účely je možné jedáleň prenajať (napr. rodinné udalosti, pracovné posedenia, jubileá, kary). Určí výšku nájomného na hodinu, spôsob úhrady, zodpovednosť za upratanie priestoru (najomca) alebo príplatok za upratovanie a ďalšie podmienky pre nájomcu, ako napríklad:

Zákaz vstupu do kuchyne pre nezamestnané osoby.

Zodpovednosť za prípadné škody a pod.

Žiadosti na prenájom schvaľuje riaditeľ školy alebo zriaďovateľ podľa vnútorných predpisov.

 

Zobraziť celú diskusiu

Počet zamestnancov v ŠJ (4x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Výdajná jedáleň *

Desiata

Školské mlieko/ovocie

Počet zamestnancov celkom

Prijatý počet stravníkov

423

323

0

0

7

Kuchár/zauč.kuch

3,0

0

0

0

3

Prevádzkový zamestnanec

3,0

3

T-H zamestnanec (mimo vodiča)

0

Vedúci šj

1,0

1

Poznámka: * Za predpokladu , že vo výdajných jedálňach iných škôl, nevydávajú obedy zamestnanci vašej šj.

Zobraziť celú diskusiu

Zaradenie veducej sj do platovej triedy (4x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Na odmeňovanie zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.

Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).

Vedúci zamestnanci zariadení školského stravovania sa do platových tried zaraďujú podľa katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády, časť 01. Spoločné pracovné činnosti.

Pracovná činnosť vedúceho zamestnanca je zaradená v 5. platovej triede 01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania - úplné stredné vzdelanie.

Aj keď máte ukončené vyššie vzdelanie, najnáročnejšia činnosť, ktorú vykonávate, je zaradená v 5.platovej triede. Platový stupeň určil zamestnávateľ podľa počtu odpracovaných rokov.

 

Zobraziť celú diskusiu

Stupnica platových taríf (2x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Pre zaradenie zamestnanca do platovej triedy je okrem kvalifikačných požiadaviek rozhodujúca aj činnosť, ktorú bude vykonávať , resp. druh práce alebo pozíciu, funkciu.

Z Vašej otázky nie je možné určiť na akej pracovnej pozícii pracujete.

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (40x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Vzhľadom na to, že sa jedná o deti predškolského veku, je potrebné pripravený pokrm podať s ohľadom na ich manipulačné schopnosti tak, aby ho dokázali konzumovať lyžicou (najmenšie deti), vidličkou (stredné deti) a príborom (predškoláci). Mäso podávať nakrájané na menšie kusy, prípadne plátky ( predškolákom), ktorí tak rozvíjajú sebaobslužné činnosti. Zamestnanci školskej jedálne síce majú v opise činností "prípadná obsluha stravníkov v jedálni", čo znamená nabrať polievku, hlavné jedlo, odniesť použitý stolový riad, avšak táto obsluha určite nezahŕňa kŕmenie detí.

Zobraziť celú diskusiu
Kefa za poštovné

Kuchárky (6x)

napísal/a 28 júl 2021

Ak zriaďovateľ prerušil prevádzku MŠ počas letných prázdnin,  zamestnávateľ nemá oprávnenie poslať zamestnanca na OČR. OČR môže lekár vystaviť iba ak je to medicínsky opodstatnené. Podľa Zákonníka práce ide v  takomto prípade o prekážku v práci na strane zamestnávateľa podľa § 142. V čase zatvorenia prevádzky MŠ môže zamestnávateľ  zamestnancovi: 
·         prideliť  inú prácu podľa pracovnej zmluvy (napríklad vykonávať sanitáciu skladových priestorov, inventúru skladových zásob a pod.); 
·         môže nariadiť čerpanie dovolenky podľa plánu dovoleniek určeného s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov; ak u zamestnávateľa nepôsobia zástupcovia zamestnancov, môže zamestnávateľ určiť čerpanie dovolenky samostatne;
·         ak nemôže zamestnanec vykonávať prácu pre iné prekážky na strane zamestnávateľa, poskytne mu náhradu mzdy podľa Zákonníka práce( 80%). 

Zobraziť celú diskusiu

Modernizácia materiálno-spotrebných noriem v zdravom štýle. (10x)

Monika napísal/a 27 apr 2021

Dobrý deň, absolútne súhlasím s názormi uvedenými vyššie. Naše normy sú dobré. Naivne som si myslela, že ma v našom štáte už nič neprekvapí. Kde sa podel zdravý sedliacky rozum? Deti sa vraj môžu tešiť na zdravú stravu ako v reštaurácii. Pri všetkej úcte k reštauračnému stravovaniu, porovnávajú neporovnateľné. Z našej školskej jedálne odoberajú jedlo aj cudzí stravníci, ktorí nás uprednostnili pred miestnou reštauračnou stravou z dôvodu zdravého diétnejšie jedla a nie sú to len dôchodcovia so zdravotnými problémami, ale aj rodičia detí. Slovo revolúcia v školskom stravovaní mi skoro až oči vyklalo. A že pozdvihnúť na úroveň reštaurácií, tak to ma uráža aj za moje kolegyne kuchárky. OZ Skutočne zdravá škola je úplne odtrhnuté od reality, zrejme si myslí, že varíme len do odpadu alebo priamo odpad! Viete, čo by som chcela vidieť? Ako príde nejaký takýto mudrlant alebo odborník na zaručene zdravú výživu do reštaurácie alebo koliby a objedná si bryndzové halušky s olivovým olejom. Naše národné poklady so slaninou chcú vyradiť alebo nahradiť zdravšou alternatívou. To, mimochodom, tvrdili aj o pepitkách a kde sú teraz? Nie je to tak dávno, čo po nás dupali kvôli cukru a soli, teraz prišli na odstrel slanina, dokonca aj mlieko. Všetko má svoje negatíva, keď sa preháňa, to ale v školskej jedálni nehrozí. Koľkože už len je tej nezdravej slaniny v jednej porcii? Množstvo minimálne ale chuť nezameniteľná a jedinečná. V našej ŠJ pripravujeme tak ako v každej na Slovensku množstvo šalátov. Čo je zlé na kompóte raz za čas? Už naši predkovia vedeli, že si musia v sezóne zakonzervovať ovocie a zeleninu, aby mali zásoby na zimu. Dnes máme všetko čerstvé po celý rok, dusičnany nevadia, hlavne že je zelenina "čerstvá", či? Absolútnou čerešničkou na torte je kváskový chlieb, výroba kompótov a džemov priamo v školskej jedálni. No bravo. Zbohom pekárne, netreba nám mraziarne ani konzervárne. Už nebude možno treba ani školské jedálne, lebo poďme sa všetci, hurá, stravovať v reštauráciách. Aj odtiaľ zmizne slanina, šunka, mlieko .....?
Zobraziť celú diskusiu

Stravovacie návyky detí a žiakov (2x)

Helena napísal/a 08 apr 2021

Ďakujem veľmi dobrý a hlavne pravdivý článok.To sa deje aj našej ŠJ, tie isté polievky,mäsa,ryby..... sa konzumujú a polievky 2.stup. "Nemám čas"Zakúpili sme šalátový vozík pripravovali sme 2 -3 druhy šalátov tak žiaci si naberali sami a výsledok- nádoby na šalát zostali prázdne. Zaujímavé, keď mali pripravené a nabraté kompótových miskách tak šalát zostával aj kompót. Pri prvom rodičovskom /plenárka/ pripravíme pre rodičov ochutnávku jedál ktoré varíme pre ich deti. Výsledok od rodičov - prosím Vás mohli by sme sa u Vás stravovať ? Varíte výborne a pýtajú recepty napr. Švajčiarske tofu, Ryba s bylinkovou orechovou kôrkou. Potraviny na prípravu vybavujem sponzorsky. Ešte raz p. Vierka ďakujem.
Zobraziť celú diskusiu

Navýšenie normy pre dospelých stravníkov (8x)

napísal/a 10 feb 2021

Odpoveď Jedálne.sk

Zariadenie školského stravovania je účelové zariadenie  zriadené na prípravu, výdaj a konzumáciu pokrmov a nápojov predovšetkým pre deti a žiakov, pri svojej činnosti sa riadi legislatívnymi predpismi upravujúcimi organizáciu a prevádzku zariadenia školského stravovania.
Ak školská jedáleň poskytuje stravovanie aj iným fyzickým osobám (dospelým stravníkom, klientom DSS), pri výrobe jedál postupuje podľa  MSN pre školské stravovanie pre vekovú skupinu 15-18 ročných. Receptúry sú záväzné a prípustné zmeny, úpravy a špecifiká aplikácie sú uvedené v metodickej príručke Aplikácia princípov k MSN a receptúram pre školské stravovanie. 

Zobraziť celú diskusiu

Stravovanie v školských jedálňach po 1.6.2020 (44x)

napísal/a 04 feb 2021

Odpoveď Jedálne.sk

Podľa § 10 ods. 2 nariadenia vlády 130/2020 Z.z. na účel zúčtovania dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa si žiadateľ môže uplatniť aj náklady za škodu spôsobenú na skladových zásobách potravín, ku ktorej došlo z dôvodu vyhlásenia krízovej situácie.

a)     Ustanovenie nariadenia vlády zabezpečuje zmiernenie dopadov vyhlásenej krízovej situácie v dôsledku uzavretia zariadení školského stravovania, ktoré už mali zabezpečené zásoby potravín na prípravu stravy pre deti v materských školách alebo základných školách tak, aby dotácia na stravu sa mohla použiť aj na úhradu škôd spôsobených na skladových zásobách bez potreby preukazovania nákladov na likvidáciu skladových zásob.

b)     Podľa nariadenia vlády si žiadateľ môže z dotácie na stravu (obedy zadarmo) uplatniť náklady za škodu a to vo výške, ktorá zodpovedá sume súčinu dotácie na stravu, počtu detí prihlásených na stravovanie ku dňu predchádzajúcemu dňu vyhlásenia krízovej situácie a troch vyučovacích dní.

Výpočet:

c)      Ak deň pred vyhlásením krízovej situácie (uzatvorením školy)  bolo na stravovanie prihlásených 100 detí, výška dotácie, ktorá môže byť zúčtovaná týmto spôsobom predstavuje sumu 360 eur (1,20 € x 100 detí x 3 dni). Na tento účel sa za deň vyhlásenia krízovej situácie považuje aj deň uzatvorenia školy na základe rozhodnutia príslušného orgánu. 

d)     V prípade, ak škody na potravinách presahujú zúčtovateľnú náhradu škôd z dotácie, rozdiel na vzniknutých škodách bude vedený na ťarchu zriaďovateľa školy.
 

Zobraziť celú diskusiu

Čo vás najviac zaujíma (21x)

napísal/a 28 jan 2021

Odpoveď Jedálne.sk

Preplatky  resp. nedoplatky na stravnom sa prenášajú do ďalšieho kalendárneho roka za všetkých stravníkov, evidujú sa ako záväzky resp. pohľadávky na stravnom.
 

Zobraziť celú diskusiu

Režijné náklady (7x)

napísal/a 07 jan 2021

Odpoveď Jedálne.sk

Pri výpočte režijných nákladov na výrobu jedného jedla sa počíta so všetkými nákladmi, ktoré vznikajú pri jeho výrobe, teda aj s nákladmi, ktoré vznikajú pri organizovaní práce.

Ak zriaďovateľ nerozhodol inak, príspevky na čiastočnú úhradu režijných nákladov od zákonných zástupcov detí je možné použiť na výdavky spojené s admistratívnou prácou.
 

Zobraziť celú diskusiu

Pracovno-právne vzťahy (3x)

tatranka napísal/a 29 nov 2020

Nemali by zasahovať do JL. U nám tiež sa len pedagog. zamestnanci uprednostňujú stále niečo vymýšľajú. V prvom rade je to stravovanie pre deti. Je na výber z 3 jedál a dobre že by tak asi 10 učiteľkám neurobil niečo extra.
Zobraziť celú diskusiu

Normy (2x)

napísal/a 25 nov 2020

Odpoveď Jedálne.sk

Pri vypracovaní receptúry sa u pokrmov (polotovarov), ktoré sa pripravujú varením vo vode počíta s 10% zvýšením hmotnosti.  T.j. na žiaka I. stupňa knedle 170g+10%=189g+20g (maslo)=208g porcia po uvarení.  

Pri príprave takýchto pokrmov musíme brať úvahy, že tieto výrobky sú od rôznych výrobcov a nie všetky spĺňajú bežné štandardy výťažnosti, kvality, obsahu vody vo výrobku a podobne.

Cieľom školského  stravovania  je dosiahnuť, aby bol  žiak - stravník spokojný, to znamená dodržať hmotnosť porcie uvedenej na jedálnom lístku.  Podľa pokynov v aplikácii princípov k MSN je možné v preukázateľných prípadoch navýšiť vynormované potraviny  o 10%.  Odporúčame vám používať výrobky od výrobcov, ktorí sa vám osvedčili a polotovary používať LEN vo výnimočných situáciách. 
 

Zobraziť celú diskusiu

ŠKOLSKÉ MLIEKO A ŠKOLSKÉ OVOCIE (2x)

napísal/a 26 okt 2020

Odpoveď Jedálne.sk

V článku  ŠKOLSKÉ MLIEKO A ŠKOLSKÉ OVOCIE - ODPOVEDE NA NAJČASTEJŠIE OTÁZKY sme zverejnili  dokument  vydaný Ministerstvom poľnohospodárstva a rozvoja vidieka SR v jeho plnom znení. 
Podľa vydaného usmernenia Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ak sa škola zapojená do školského programu rozhodne distribuovať výrobky školských programov prostredníctvom zariadenia školského stravovania nad rámec obeda, je povinná zverejniť informáciu aj v jedálnom lístku, ako aj na mieste distribúcie (napr. pri výdajnom okienku v školskej jedálni).

Zobraziť celú diskusiu
Kefa za poštovné
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok