Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
Prenájom jedálne (2x)
Admin napísal/a 06 nov 2025
Dobrý deň,
Školy majú možnosť prenajímať svoje priestory (vrátane jedální) na súkromné účely, ako sú napríklad kary, oslavy, školenia alebo iné akcie, a to najmä v čase, keď sa priestory nevyužívajú na výchovno-vzdelávací proces (napríklad večer alebo cez víkendy).
Súhlas a zmluva: Súhlasné stanovisko k prenájmu priestorov školy a školského zariadenia vydáva zriaďovateľ.
Škola (ako správca majetku) alebo jej zriaďovateľ uzatvára s nájomcom písomnú nájomnú zmluvu. Táto zmluva musí obsahovať okrem iného aj účel nájmu a výšku nájomného.
Prenájom čisto iba priestoru jedálne (jedálne/konzumnej časti) je bežný a často aj uprednostňovaný, keďže kuchyne podliehajú prísnym hygienickým predpisom a ich prenájom predstavuje zdravotné riziko kontaminácie priestorov a kuchynského vybavenia.
Škola vo svojich interných predpisoch určí za akých podmienok a na aké účely je možné jedáleň prenajať (napr. rodinné udalosti, pracovné posedenia, jubileá, kary). Určí výšku nájomného na hodinu, spôsob úhrady, zodpovednosť za upratanie priestoru (najomca) alebo príplatok za upratovanie a ďalšie podmienky pre nájomcu, ako napríklad:
Zákaz vstupu do kuchyne pre nezamestnané osoby.
Zodpovednosť za prípadné škody a pod.
Žiadosti na prenájom schvaľuje riaditeľ školy alebo zriaďovateľ podľa vnútorných predpisov.
Počet zamestnancov v ŠJ (4x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
|
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Výdajná jedáleň * |
Desiata |
Školské mlieko/ovocie |
Počet zamestnancov celkom |
|
Prijatý počet stravníkov |
423 |
323 |
0 |
0 |
7 |
|
Kuchár/zauč.kuch |
3,0 |
0 |
0 |
0 |
3 |
|
Prevádzkový zamestnanec |
3,0 |
|
|
|
3 |
|
T-H zamestnanec (mimo vodiča) |
|
|
|
|
0 |
|
Vedúci šj |
1,0 |
|
|
|
1 |
|
Poznámka: * Za predpokladu , že vo výdajných jedálňach iných škôl, nevydávajú obedy zamestnanci vašej šj. |
|||||
Zaradenie veducej sj do platovej triedy (4x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Na odmeňovanie zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).
Vedúci zamestnanci zariadení školského stravovania sa do platových tried zaraďujú podľa katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády, časť 01. Spoločné pracovné činnosti.
Pracovná činnosť vedúceho zamestnanca je zaradená v 5. platovej triede 01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania - úplné stredné vzdelanie.
Aj keď máte ukončené vyššie vzdelanie, najnáročnejšia činnosť, ktorú vykonávate, je zaradená v 5.platovej triede. Platový stupeň určil zamestnávateľ podľa počtu odpracovaných rokov.
Stupnica platových taríf (2x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Pre zaradenie zamestnanca do platovej triedy je okrem kvalifikačných požiadaviek rozhodujúca aj činnosť, ktorú bude vykonávať , resp. druh práce alebo pozíciu, funkciu.
Z Vašej otázky nie je možné určiť na akej pracovnej pozícii pracujete.
Pravidlá stravovania v materskej škole (40x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Vzhľadom na to, že sa jedná o deti predškolského veku, je potrebné pripravený pokrm podať s ohľadom na ich manipulačné schopnosti tak, aby ho dokázali konzumovať lyžicou (najmenšie deti), vidličkou (stredné deti) a príborom (predškoláci). Mäso podávať nakrájané na menšie kusy, prípadne plátky ( predškolákom), ktorí tak rozvíjajú sebaobslužné činnosti. Zamestnanci školskej jedálne síce majú v opise činností "prípadná obsluha stravníkov v jedálni", čo znamená nabrať polievku, hlavné jedlo, odniesť použitý stolový riad, avšak táto obsluha určite nezahŕňa kŕmenie detí.
Kuchárky (6x)
napísal/a 28 júl 2021
Ak zriaďovateľ prerušil prevádzku MŠ počas letných prázdnin, zamestnávateľ nemá oprávnenie poslať zamestnanca na OČR. OČR môže lekár vystaviť iba ak je to medicínsky opodstatnené. Podľa Zákonníka práce ide v takomto prípade o prekážku v práci na strane zamestnávateľa podľa § 142. V čase zatvorenia prevádzky MŠ môže zamestnávateľ zamestnancovi:
· prideliť inú prácu podľa pracovnej zmluvy (napríklad vykonávať sanitáciu skladových priestorov, inventúru skladových zásob a pod.);
· môže nariadiť čerpanie dovolenky podľa plánu dovoleniek určeného s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov; ak u zamestnávateľa nepôsobia zástupcovia zamestnancov, môže zamestnávateľ určiť čerpanie dovolenky samostatne;
· ak nemôže zamestnanec vykonávať prácu pre iné prekážky na strane zamestnávateľa, poskytne mu náhradu mzdy podľa Zákonníka práce( 80%).
Modernizácia materiálno-spotrebných noriem v zdravom štýle. (10x)
Monika napísal/a 27 apr 2021
Stravovacie návyky detí a žiakov (2x)
Helena napísal/a 08 apr 2021
Navýšenie normy pre dospelých stravníkov (8x)
napísal/a 10 feb 2021
Odpoveď Jedálne.sk
Zariadenie školského stravovania je účelové zariadenie zriadené na prípravu, výdaj a konzumáciu pokrmov a nápojov predovšetkým pre deti a žiakov, pri svojej činnosti sa riadi legislatívnymi predpismi upravujúcimi organizáciu a prevádzku zariadenia školského stravovania.
Ak školská jedáleň poskytuje stravovanie aj iným fyzickým osobám (dospelým stravníkom, klientom DSS), pri výrobe jedál postupuje podľa MSN pre školské stravovanie pre vekovú skupinu 15-18 ročných. Receptúry sú záväzné a prípustné zmeny, úpravy a špecifiká aplikácie sú uvedené v metodickej príručke Aplikácia princípov k MSN a receptúram pre školské stravovanie.
Stravovanie v školských jedálňach po 1.6.2020 (44x)
napísal/a 04 feb 2021
Odpoveď Jedálne.sk
Podľa § 10 ods. 2 nariadenia vlády 130/2020 Z.z. na účel zúčtovania dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa si žiadateľ môže uplatniť aj náklady za škodu spôsobenú na skladových zásobách potravín, ku ktorej došlo z dôvodu vyhlásenia krízovej situácie.
a) Ustanovenie nariadenia vlády zabezpečuje zmiernenie dopadov vyhlásenej krízovej situácie v dôsledku uzavretia zariadení školského stravovania, ktoré už mali zabezpečené zásoby potravín na prípravu stravy pre deti v materských školách alebo základných školách tak, aby dotácia na stravu sa mohla použiť aj na úhradu škôd spôsobených na skladových zásobách bez potreby preukazovania nákladov na likvidáciu skladových zásob.
b) Podľa nariadenia vlády si žiadateľ môže z dotácie na stravu (obedy zadarmo) uplatniť náklady za škodu a to vo výške, ktorá zodpovedá sume súčinu dotácie na stravu, počtu detí prihlásených na stravovanie ku dňu predchádzajúcemu dňu vyhlásenia krízovej situácie a troch vyučovacích dní.
Výpočet:
c) Ak deň pred vyhlásením krízovej situácie (uzatvorením školy) bolo na stravovanie prihlásených 100 detí, výška dotácie, ktorá môže byť zúčtovaná týmto spôsobom predstavuje sumu 360 eur (1,20 € x 100 detí x 3 dni). Na tento účel sa za deň vyhlásenia krízovej situácie považuje aj deň uzatvorenia školy na základe rozhodnutia príslušného orgánu.
d) V prípade, ak škody na potravinách presahujú zúčtovateľnú náhradu škôd z dotácie, rozdiel na vzniknutých škodách bude vedený na ťarchu zriaďovateľa školy.
Čo vás najviac zaujíma (21x)
napísal/a 28 jan 2021
Odpoveď Jedálne.sk
Preplatky resp. nedoplatky na stravnom sa prenášajú do ďalšieho kalendárneho roka za všetkých stravníkov, evidujú sa ako záväzky resp. pohľadávky na stravnom.
Režijné náklady (7x)
napísal/a 07 jan 2021
Odpoveď Jedálne.sk
Pri výpočte režijných nákladov na výrobu jedného jedla sa počíta so všetkými nákladmi, ktoré vznikajú pri jeho výrobe, teda aj s nákladmi, ktoré vznikajú pri organizovaní práce.
Ak zriaďovateľ nerozhodol inak, príspevky na čiastočnú úhradu režijných nákladov od zákonných zástupcov detí je možné použiť na výdavky spojené s admistratívnou prácou.
Pracovno-právne vzťahy (3x)
tatranka napísal/a 29 nov 2020
Normy (2x)
napísal/a 25 nov 2020
Odpoveď Jedálne.sk
Pri vypracovaní receptúry sa u pokrmov (polotovarov), ktoré sa pripravujú varením vo vode počíta s 10% zvýšením hmotnosti. T.j. na žiaka I. stupňa knedle 170g+10%=189g+20g (maslo)=208g porcia po uvarení.
Pri príprave takýchto pokrmov musíme brať úvahy, že tieto výrobky sú od rôznych výrobcov a nie všetky spĺňajú bežné štandardy výťažnosti, kvality, obsahu vody vo výrobku a podobne.
Cieľom školského stravovania je dosiahnuť, aby bol žiak - stravník spokojný, to znamená dodržať hmotnosť porcie uvedenej na jedálnom lístku. Podľa pokynov v aplikácii princípov k MSN je možné v preukázateľných prípadoch navýšiť vynormované potraviny o 10%. Odporúčame vám používať výrobky od výrobcov, ktorí sa vám osvedčili a polotovary používať LEN vo výnimočných situáciách.
ŠKOLSKÉ MLIEKO A ŠKOLSKÉ OVOCIE (2x)
napísal/a 26 okt 2020
Odpoveď Jedálne.sk
V článku ŠKOLSKÉ MLIEKO A ŠKOLSKÉ OVOCIE - ODPOVEDE NA NAJČASTEJŠIE OTÁZKY sme zverejnili dokument vydaný Ministerstvom poľnohospodárstva a rozvoja vidieka SR v jeho plnom znení.
Podľa vydaného usmernenia Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ak sa škola zapojená do školského programu rozhodne distribuovať výrobky školských programov prostredníctvom zariadenia školského stravovania nad rámec obeda, je povinná zverejniť informáciu aj v jedálnom lístku, ako aj na mieste distribúcie (napr. pri výdajnom okienku v školskej jedálni).










