Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
Prenájom jedálne (2x)
Admin napísal/a 06 nov 2025
Dobrý deň,
Školy majú možnosť prenajímať svoje priestory (vrátane jedální) na súkromné účely, ako sú napríklad kary, oslavy, školenia alebo iné akcie, a to najmä v čase, keď sa priestory nevyužívajú na výchovno-vzdelávací proces (napríklad večer alebo cez víkendy).
Súhlas a zmluva: Súhlasné stanovisko k prenájmu priestorov školy a školského zariadenia vydáva zriaďovateľ.
Škola (ako správca majetku) alebo jej zriaďovateľ uzatvára s nájomcom písomnú nájomnú zmluvu. Táto zmluva musí obsahovať okrem iného aj účel nájmu a výšku nájomného.
Prenájom čisto iba priestoru jedálne (jedálne/konzumnej časti) je bežný a často aj uprednostňovaný, keďže kuchyne podliehajú prísnym hygienickým predpisom a ich prenájom predstavuje zdravotné riziko kontaminácie priestorov a kuchynského vybavenia.
Škola vo svojich interných predpisoch určí za akých podmienok a na aké účely je možné jedáleň prenajať (napr. rodinné udalosti, pracovné posedenia, jubileá, kary). Určí výšku nájomného na hodinu, spôsob úhrady, zodpovednosť za upratanie priestoru (najomca) alebo príplatok za upratovanie a ďalšie podmienky pre nájomcu, ako napríklad:
Zákaz vstupu do kuchyne pre nezamestnané osoby.
Zodpovednosť za prípadné škody a pod.
Žiadosti na prenájom schvaľuje riaditeľ školy alebo zriaďovateľ podľa vnútorných predpisov.
Počet zamestnancov v ŠJ (4x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
|
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Výdajná jedáleň * |
Desiata |
Školské mlieko/ovocie |
Počet zamestnancov celkom |
|
Prijatý počet stravníkov |
423 |
323 |
0 |
0 |
7 |
|
Kuchár/zauč.kuch |
3,0 |
0 |
0 |
0 |
3 |
|
Prevádzkový zamestnanec |
3,0 |
|
|
|
3 |
|
T-H zamestnanec (mimo vodiča) |
|
|
|
|
0 |
|
Vedúci šj |
1,0 |
|
|
|
1 |
|
Poznámka: * Za predpokladu , že vo výdajných jedálňach iných škôl, nevydávajú obedy zamestnanci vašej šj. |
|||||
Zaradenie veducej sj do platovej triedy (4x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Na odmeňovanie zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).
Vedúci zamestnanci zariadení školského stravovania sa do platových tried zaraďujú podľa katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády, časť 01. Spoločné pracovné činnosti.
Pracovná činnosť vedúceho zamestnanca je zaradená v 5. platovej triede 01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania - úplné stredné vzdelanie.
Aj keď máte ukončené vyššie vzdelanie, najnáročnejšia činnosť, ktorú vykonávate, je zaradená v 5.platovej triede. Platový stupeň určil zamestnávateľ podľa počtu odpracovaných rokov.
Stupnica platových taríf (2x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Pre zaradenie zamestnanca do platovej triedy je okrem kvalifikačných požiadaviek rozhodujúca aj činnosť, ktorú bude vykonávať , resp. druh práce alebo pozíciu, funkciu.
Z Vašej otázky nie je možné určiť na akej pracovnej pozícii pracujete.
Pravidlá stravovania v materskej škole (40x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Vzhľadom na to, že sa jedná o deti predškolského veku, je potrebné pripravený pokrm podať s ohľadom na ich manipulačné schopnosti tak, aby ho dokázali konzumovať lyžicou (najmenšie deti), vidličkou (stredné deti) a príborom (predškoláci). Mäso podávať nakrájané na menšie kusy, prípadne plátky ( predškolákom), ktorí tak rozvíjajú sebaobslužné činnosti. Zamestnanci školskej jedálne síce majú v opise činností "prípadná obsluha stravníkov v jedálni", čo znamená nabrať polievku, hlavné jedlo, odniesť použitý stolový riad, avšak táto obsluha určite nezahŕňa kŕmenie detí.
Prvé skúsenosti so stravovaním ukrajinských detí (2x)
Marcela Rohárová napísal/a 20 máj 2022
Ktorá krajina má najlepšie školské obedy? (1x)
Tonka napísal/a 10 máj 2022
Úhrada poplatkov za stravovanie z ÚPSVaR (1x)
napísal/a 31 mar 2022
Úhrada poplatkov za stravovanie Spôsob úhrady poplatkov za školské stravovanie pre deti prichádzajúce z Ukrajiny je rovnaký ako pre žiakov SR. Deti a žiaci v hmotnej núdzi a zo sociálne znevýhodneného prostredia majú hradenú stravu zo strany štátu. Štátni občania Ukrajiny, ktorí sa nachádzajú na území SR, majú možnosť požiadať o pomoc v hmotnej núdzi. .....no zaznelo v TV správach, že kompenzácia/ dotácie/ za týchto žiakov dostanú školské jedálne až v r. 2023 v marci. Pýtam sa, ako majú vedúce ŠJ uživiť týchto stravníkov bez dotácii. Nám dodávatelia nedajú potraviny na dlh do marca či...tam, kde sú 2/3 deti, tak to ešte vedúca zvládne zo zostatkov od svojich stravníkov- dotácii, ale tam kde ich je viac. Z čoho to zaplatí, na úkor našich detí??? tak potom aj našim deťom- rodičom vyhovejme takouto možnosťou....ďakujem
zmeny legislatívnych predpisov od 1.januára 2022 (9x)
napísal/a 31 mar 2022
Odpoveď Jedálne.sk
Na Vaše otázky ste si aj správne podali odpovede.
Áno podľa nariadenia vlády, ktoré upravuje podmienky poskytovania "školského mlieka a ovocia" toto mlieko a ovocie sa poskytuje v škole, nad rámec školského stravovania, nárok na tieto dotované výrobky majú všetky deti a žiaci školy (nie len stravníci). Ak sa v ZŠ tieto výrobky podávajú k obedu len stravníkom jedálne, ostatní žiaci sú diskriminovaní. Je úplne jedno kedy tieto výrobky podávate, dokonca si tieto môžu deti a žiaci zobrať so sebou, pokiaľ tieto výrobky nie sú hradené z finančného limitu na stravné. Keďže cieľom školského programu bolo poskytnúť deťom a žiakom tieto výrobky navyše, nad rámec stravovania, rodič si musí za tieto výrobky zaplatiť navyše, nad rámec stravného. Je ťažké uveriť , že by deti v MŠ pili školské mlieko denne na desiatu alebo olovrant, vzhľadom k tomu, že toto mlieko sa nesmie upravovať, čiže osladiť, dochutiť, podávať ako kakao, granko, bielu kávu a pod...
Mäso, alebo jeho rastlinné alternatívy? (3x)
napísal/a 01 mar 2022
Odpoveď Jedálne.sk
V súčasnosti alergia postihuje jedného z troch ľudí a podľa odhadov ňou do roku 2025 bude trpieť až polovica svetovej populácie. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sú alergické ochorenia štvrté najčastejšie sa vyskytujúce vo svete. Alergia je neprimeraná nadmerná reakcia imunitného systému organizmu na nejakú látku z okolitého prostredia. Spúšťačmi alergií sú nielen potraviny, ale aj látky bielkovinovej povahy (alergény) pochádzajúce z rôznych prírodných zdrojov, napríklad peľové zrná, roztoče, zvieratá, plesne či hmyz.
Prečo sa zvyšuje počet alergikov a čo s tým? Pre získanie odpovedí na vaše otázky vám odporúčame obrátiť sa na odborníkov z Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) v Bratislave.
OHLÁSENIE O VZNIKU ODPADU A NAKLADANÍ S NÍM (2x)
napísal/a 01 mar 2022
Odpoveď Jedálne.sk
Každý pôvodca odpadu je povinný podávať ohlásenie o vzniku odpadu, bez ohľadu na jeho ďalšie spracovanie.
Pri zhodnocovaní kuchynského odpadu v elektrickom kompostery vzniká kompost, na ktorého likvidáciu musíte mať uzatvorenú Zmluvu o odbere prebytočného kompostu podpísanú so spracovateľom prebytočného odpadu, kompostu. Zvyčajne ide o spoločnosť, ktorá vám komposter dodala a od vás odoberie prebytočný kompost za symbolickú cenu 1 % z obstarávacej ceny kompostéra ročne.
Nové zdravé receptúry. Už ste ich vyskúšali? (4x)
vedúca Marianna napísal/a 22 okt 2021
Realita slovenského školského stravovania. Ukážme pravdu! (2x)
Gabriela napísal/a 14 okt 2021
NOVÉ FINANČNÉ PÁSMA PRE ŠKOLSKÉ STRAVOVANIE (11x)
napísal/a 10 sep 2021
Odpoveď Jedálne.sk
Podľa §160 zákona č.245/2009 Z.z. zákona o výchove a vzdelávaní ( školský zákon) a zmene a doplnení niektorých zákonov sa na súkromné školy a súkromné školské zariadenia vzťahujú ustanovenia tohto zákona okrem ustanovení §29 ods.7, §53 ods.9, §130-137 sa vzťahujú primerane.
Cirkevná alebo súkromná školská jedáleň poskytuje stravovanie deťom a žiakom za čiastočnú úhradu nákladov. Príspevok vo výške nákladov na nákup potravín podľa finančného pásma určujúceho rozpätie nákladov na jedno jedlo určí riaditeľ školy alebo školského zariadenia.
Zdravá verzia receptúr v školskom stravovaní pod taktovkou občianskeho združenia (6x)
napísal/a 07 sep 2021
Zamýšľam sa nad novou metodikou pre školské stravovanie. Veľmi ma prekvapila časť zásady pre tvorbu jedálnych lístkov, ktoré sú súčasťou našej vyhlášky 330/2009. A meniť sa môžu len novou vyhláškou. A tá sa doposiaľ nemenila. Čo pre mňa znamená , že sú pôvodné ,,zásady,, sú aj na ďalej platné. V samotných MSN ma prekvapila osobitná časť ,, zverina,, ktorá určite nemá patriť do skupiny,, A,, materské školy/ jasle/. O cene ani nehovorím. Prekvapila ma i receptúra,, napr. Strapačky s bryndzou, kde je ponechaná slanina, / ktorá tak bola zaznávaná a je pri tom veľmi kvalitná surovina/,ale zároveň doplnené olejom.... čo sa ale absolútne nehodí a pokazí chuť samotného jedla, veľmi zlá kombinácia. Je toho o mnoho viac.... toľko kriku, úprav, okolo MSN pre šk. rok 2021. Očakávala som oveľa viac.











