Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Prenájom jedálne (2x)

Admin napísal/a 06 nov 2025

Dobrý deň,

Školy majú možnosť prenajímať svoje priestory (vrátane jedální) na súkromné účely, ako sú napríklad kary, oslavy, školenia alebo iné akcie, a to najmä v čase, keď sa priestory nevyužívajú na výchovno-vzdelávací proces (napríklad večer alebo cez víkendy).

Súhlas a zmluva: Súhlasné stanovisko k prenájmu priestorov školy a školského zariadenia vydáva zriaďovateľ.

Škola (ako správca majetku) alebo jej zriaďovateľ uzatvára s nájomcom písomnú nájomnú zmluvu. Táto zmluva musí obsahovať okrem iného aj účel nájmu a výšku nájomného.

Prenájom čisto iba priestoru jedálne (jedálne/konzumnej časti) je bežný a často aj uprednostňovaný, keďže kuchyne podliehajú prísnym hygienickým predpisom a ich prenájom predstavuje zdravotné riziko kontaminácie priestorov a kuchynského vybavenia.

Škola vo svojich interných predpisoch určí za akých podmienok a na aké účely je možné jedáleň prenajať (napr. rodinné udalosti, pracovné posedenia, jubileá, kary). Určí výšku nájomného na hodinu, spôsob úhrady, zodpovednosť za upratanie priestoru (najomca) alebo príplatok za upratovanie a ďalšie podmienky pre nájomcu, ako napríklad:

Zákaz vstupu do kuchyne pre nezamestnané osoby.

Zodpovednosť za prípadné škody a pod.

Žiadosti na prenájom schvaľuje riaditeľ školy alebo zriaďovateľ podľa vnútorných predpisov.

 

Zobraziť celú diskusiu

Počet zamestnancov v ŠJ (4x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Výdajná jedáleň *

Desiata

Školské mlieko/ovocie

Počet zamestnancov celkom

Prijatý počet stravníkov

423

323

0

0

7

Kuchár/zauč.kuch

3,0

0

0

0

3

Prevádzkový zamestnanec

3,0

3

T-H zamestnanec (mimo vodiča)

0

Vedúci šj

1,0

1

Poznámka: * Za predpokladu , že vo výdajných jedálňach iných škôl, nevydávajú obedy zamestnanci vašej šj.

Zobraziť celú diskusiu

Zaradenie veducej sj do platovej triedy (4x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Na odmeňovanie zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.

Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).

Vedúci zamestnanci zariadení školského stravovania sa do platových tried zaraďujú podľa katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády, časť 01. Spoločné pracovné činnosti.

Pracovná činnosť vedúceho zamestnanca je zaradená v 5. platovej triede 01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania - úplné stredné vzdelanie.

Aj keď máte ukončené vyššie vzdelanie, najnáročnejšia činnosť, ktorú vykonávate, je zaradená v 5.platovej triede. Platový stupeň určil zamestnávateľ podľa počtu odpracovaných rokov.

 

Zobraziť celú diskusiu

Stupnica platových taríf (2x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Pre zaradenie zamestnanca do platovej triedy je okrem kvalifikačných požiadaviek rozhodujúca aj činnosť, ktorú bude vykonávať , resp. druh práce alebo pozíciu, funkciu.

Z Vašej otázky nie je možné určiť na akej pracovnej pozícii pracujete.

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (40x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Vzhľadom na to, že sa jedná o deti predškolského veku, je potrebné pripravený pokrm podať s ohľadom na ich manipulačné schopnosti tak, aby ho dokázali konzumovať lyžicou (najmenšie deti), vidličkou (stredné deti) a príborom (predškoláci). Mäso podávať nakrájané na menšie kusy, prípadne plátky ( predškolákom), ktorí tak rozvíjajú sebaobslužné činnosti. Zamestnanci školskej jedálne síce majú v opise činností "prípadná obsluha stravníkov v jedálni", čo znamená nabrať polievku, hlavné jedlo, odniesť použitý stolový riad, avšak táto obsluha určite nezahŕňa kŕmenie detí.

Zobraziť celú diskusiu
JAZ

Prvé skúsenosti so stravovaním ukrajinských detí (2x)

Marcela Rohárová napísal/a 20 máj 2022

Presne tak. My tiež stravujeme od marca 7 žiakov v ZŠ a 5 žiakov v MŠ. Čakali sme trpezlivo, kým si zvyknú a začnú niečo jesť, ale nedočkali sme sa doteraz. Takmer všetko ide do odpadu. Sú medzi nimi možno 2 - 3 deti, ktoré jedia pomerne dobre, ale inak - no je to hrozné. Polievok sa ani nedotknú, nátierky desiatové - ani nezahryznú, dokonca ani chlieb s maslom neochutnajú. A z hlavných jedál - tiež veľmi málo, 90% z im podaných jedál sa vyhadzuje. Nechcem ich hodnotiť, bohvie, ako by sme si zvykali my v ich situácii, ale je to veľká škoda pri týchto drahých potravinách. Práve dnes sme im navrhli, nech deti poodhlasujú zo stravy, keď to nejedia, lebo nám, ako personálu, ktorý sa nezastaví počas celej pracovnej doby sa to zdá veľké plytvanie ako psychickou tak aj pracovnou silou. Zle sa na to pozerá, keď vaša práca končí v "koši".
Zobraziť celú diskusiu

Ktorá krajina má najlepšie školské obedy? (1x)

Tonka napísal/a 10 máj 2022

Veľmi zaujímavé, niektoré sú úúúúúžasné. (Ale ten americký, to je strašne nezdravé.)
Zobraziť celú diskusiu

Úhrada poplatkov za stravovanie z ÚPSVaR (1x)

napísal/a 31 mar 2022

Úhrada poplatkov za stravovanie Spôsob úhrady poplatkov za školské stravovanie pre deti prichádzajúce z Ukrajiny je rovnaký ako pre žiakov SR. Deti a žiaci v hmotnej núdzi a zo sociálne znevýhodneného prostredia majú hradenú stravu zo strany štátu. Štátni občania Ukrajiny, ktorí sa nachádzajú na území SR, majú možnosť požiadať o pomoc v hmotnej núdzi. .....no zaznelo v TV správach, že kompenzácia/ dotácie/ za týchto žiakov dostanú školské jedálne až v r. 2023 v marci. Pýtam sa, ako majú vedúce ŠJ uživiť týchto stravníkov bez dotácii. Nám dodávatelia nedajú potraviny na dlh do marca či...tam, kde sú 2/3 deti, tak to ešte vedúca zvládne zo zostatkov od svojich stravníkov- dotácii, ale tam kde ich je viac. Z čoho to zaplatí, na úkor našich detí??? tak potom aj našim deťom- rodičom vyhovejme takouto možnosťou....ďakujem

Zobraziť celú diskusiu

zmeny legislatívnych predpisov od 1.januára 2022 (9x)

napísal/a 31 mar 2022

Odpoveď Jedálne.sk

Na Vaše otázky ste si aj správne podali odpovede.
Áno podľa nariadenia vlády, ktoré upravuje podmienky poskytovania "školského mlieka  a ovocia" toto mlieko a ovocie sa poskytuje v škole, nad rámec školského stravovania, nárok na tieto  dotované výrobky  majú všetky deti a žiaci školy (nie len stravníci).  Ak sa v ZŠ tieto výrobky podávajú k obedu len stravníkom jedálne, ostatní žiaci sú diskriminovaní. Je úplne jedno kedy tieto výrobky podávate, dokonca si tieto môžu deti a žiaci zobrať so sebou, pokiaľ tieto výrobky nie sú hradené z finančného limitu na stravné.  Keďže cieľom školského programu bolo poskytnúť deťom a žiakom tieto výrobky navyše, nad rámec stravovania, rodič si musí za tieto výrobky zaplatiť navyše, nad rámec stravného. Je ťažké uveriť , že by deti v MŠ pili školské mlieko denne na desiatu  alebo olovrant, vzhľadom k tomu, že toto mlieko sa nesmie  upravovať, čiže osladiť, dochutiť, podávať ako kakao, granko, bielu kávu a pod...

Zobraziť celú diskusiu

Mäso, alebo jeho rastlinné alternatívy? (3x)

napísal/a 01 mar 2022

Odpoveď Jedálne.sk

V súčasnosti alergia postihuje jedného z troch ľudí a podľa odhadov ňou do roku 2025 bude trpieť až polovica svetovej populácie. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sú alergické ochorenia štvrté najčastejšie sa vyskytujúce vo svete. Alergia je neprimeraná nadmerná reakcia imunitného systému organizmu na nejakú látku z okolitého prostredia. Spúšťačmi alergií sú nielen potraviny, ale  aj látky bielkovinovej povahy (alergény) pochádzajúce z rôznych prírodných zdrojov, napríklad peľové zrná, roztoče, zvieratá, plesne či hmyz. 
Prečo sa zvyšuje počet alergikov a čo s tým? Pre získanie odpovedí na vaše otázky vám odporúčame obrátiť sa na odborníkov z  Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) v Bratislave.

Zobraziť celú diskusiu

OHLÁSENIE O VZNIKU ODPADU A NAKLADANÍ S NÍM (2x)

napísal/a 01 mar 2022

Odpoveď Jedálne.sk

Každý pôvodca odpadu je povinný podávať ohlásenie o vzniku odpadu, bez ohľadu na jeho ďalšie spracovanie.

Pri zhodnocovaní kuchynského odpadu v elektrickom kompostery vzniká kompost, na ktorého likvidáciu musíte mať uzatvorenú Zmluvu o odbere prebytočného kompostu podpísanú so spracovateľom prebytočného odpadu, kompostu. Zvyčajne ide o spoločnosť, ktorá vám komposter dodala a od vás odoberie prebytočný kompost za symbolickú cenu 1 % z obstarávacej ceny kompostéra ročne.

Zobraziť celú diskusiu

Nové zdravé receptúry. Už ste ich vyskúšali? (4x)

vedúca Marianna napísal/a 22 okt 2021

Pani vedúca Marta vo všetkom s Vami súhlasím poniektoré recepty mohli kľudne ostať a nahradiť sa mohli len niektoré suroviny, iné recepty ktoré tam boli nahradené sú v jedálňach nereálne napríklad zo skúseností vieme že už nátierky hlavne u rómskej 100% návštevnosti sú problém pretože ich deti nechcú
Zobraziť celú diskusiu

Realita slovenského školského stravovania. Ukážme pravdu! (2x)

Gabriela napísal/a 14 okt 2021

Dobrý deň, chcela by som reagovať na článok, ktorý bol publikovaný na jedálňach a na RTVS. Nie je pravda, že by kuchárky mali problém s novými normami. Pravda je taká, že nech dáte deťom na jedálniček čokoľvek, vždy bude odpad. Nie vždy sú všetci spokojní. Snažíme sa variť z čerstvej zeleniny a ovocia, nemáme problém spraviť nesladené nápoje, urobiť halušky bez údenej slaninky, atď., ale pýtam sa prečo, keď to deti nechcú a po skončení školy idú do obchodov a tam si kúpia energetické nápoje. Hráme sa tu na zdravú stravu, ale pravda je taká, že ak sú ľudia na dovolenke, vždy si dajú halušky so slaninou. Snažíme sa dávať kvalitné suroviny, ale aj napriek tomu je odpad. Ak prejdete po areáli školy, či okolia, môžete vidieť, čo bolo k obedu - ovocie, jogurt atď.. Podľa mňa väčšina ak nie všetky školské stravovacie zariadenia sa snažia vychádzať v ústrety a požiadavkám stravníkov a rodičov, aj napriek svojím platom, ktoré nie sú adekvátne k ich výkonu práce. Taktiež sa nedajú všetky receptúry variť vo všetkých školských zariadeniach vzhľadom na ich nedostatočné vybavenie strojového zariadenia. Gabika - vedúca ŠJ
Zobraziť celú diskusiu

NOVÉ FINANČNÉ PÁSMA PRE ŠKOLSKÉ STRAVOVANIE (11x)

napísal/a 10 sep 2021

Odpoveď Jedálne.sk

Podľa §160 zákona č.245/2009 Z.z. zákona o výchove a vzdelávaní ( školský zákon) a zmene a doplnení niektorých zákonov sa na súkromné školy a súkromné školské zariadenia vzťahujú ustanovenia tohto zákona  okrem ustanovení §29 ods.7, §53 ods.9, §130-137 sa vzťahujú primerane.
Cirkevná alebo súkromná školská jedáleň poskytuje  stravovanie  deťom a žiakom za čiastočnú úhradu nákladov. Príspevok vo výške nákladov na nákup potravín podľa finančného pásma určujúceho rozpätie nákladov na jedno jedlo určí riaditeľ školy alebo školského zariadenia.

Zobraziť celú diskusiu

Zdravá verzia receptúr v školskom stravovaní pod taktovkou občianskeho združenia (6x)

napísal/a 07 sep 2021

Zamýšľam sa nad novou metodikou pre školské stravovanie. Veľmi ma prekvapila časť zásady pre tvorbu jedálnych lístkov, ktoré sú súčasťou našej vyhlášky 330/2009. A meniť sa môžu len novou vyhláškou. A tá sa doposiaľ nemenila. Čo pre mňa znamená , že sú pôvodné ,,zásady,, sú aj na ďalej platné. V samotných MSN ma prekvapila osobitná časť ,, zverina,, ktorá určite nemá patriť do skupiny,, A,, materské školy/ jasle/. O cene ani nehovorím. Prekvapila ma i receptúra,, napr. Strapačky s bryndzou, kde je ponechaná slanina, / ktorá tak bola zaznávaná a je pri tom veľmi kvalitná surovina/,ale zároveň doplnené olejom.... čo sa ale absolútne nehodí a pokazí chuť samotného jedla, veľmi zlá kombinácia. Je toho o mnoho viac.... toľko kriku, úprav, okolo MSN pre šk. rok 2021. Očakávala som oveľa viac.

Zobraziť celú diskusiu
Kefa za poštovné
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok