Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Prenájom jedálne (2x)

Admin napísal/a 06 nov 2025

Dobrý deň,

Školy majú možnosť prenajímať svoje priestory (vrátane jedální) na súkromné účely, ako sú napríklad kary, oslavy, školenia alebo iné akcie, a to najmä v čase, keď sa priestory nevyužívajú na výchovno-vzdelávací proces (napríklad večer alebo cez víkendy).

Súhlas a zmluva: Súhlasné stanovisko k prenájmu priestorov školy a školského zariadenia vydáva zriaďovateľ.

Škola (ako správca majetku) alebo jej zriaďovateľ uzatvára s nájomcom písomnú nájomnú zmluvu. Táto zmluva musí obsahovať okrem iného aj účel nájmu a výšku nájomného.

Prenájom čisto iba priestoru jedálne (jedálne/konzumnej časti) je bežný a často aj uprednostňovaný, keďže kuchyne podliehajú prísnym hygienickým predpisom a ich prenájom predstavuje zdravotné riziko kontaminácie priestorov a kuchynského vybavenia.

Škola vo svojich interných predpisoch určí za akých podmienok a na aké účely je možné jedáleň prenajať (napr. rodinné udalosti, pracovné posedenia, jubileá, kary). Určí výšku nájomného na hodinu, spôsob úhrady, zodpovednosť za upratanie priestoru (najomca) alebo príplatok za upratovanie a ďalšie podmienky pre nájomcu, ako napríklad:

Zákaz vstupu do kuchyne pre nezamestnané osoby.

Zodpovednosť za prípadné škody a pod.

Žiadosti na prenájom schvaľuje riaditeľ školy alebo zriaďovateľ podľa vnútorných predpisov.

 

Zobraziť celú diskusiu

Počet zamestnancov v ŠJ (4x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Výdajná jedáleň *

Desiata

Školské mlieko/ovocie

Počet zamestnancov celkom

Prijatý počet stravníkov

423

323

0

0

7

Kuchár/zauč.kuch

3,0

0

0

0

3

Prevádzkový zamestnanec

3,0

3

T-H zamestnanec (mimo vodiča)

0

Vedúci šj

1,0

1

Poznámka: * Za predpokladu , že vo výdajných jedálňach iných škôl, nevydávajú obedy zamestnanci vašej šj.

Zobraziť celú diskusiu

Zaradenie veducej sj do platovej triedy (4x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Na odmeňovanie zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.

Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).

Vedúci zamestnanci zariadení školského stravovania sa do platových tried zaraďujú podľa katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády, časť 01. Spoločné pracovné činnosti.

Pracovná činnosť vedúceho zamestnanca je zaradená v 5. platovej triede 01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania - úplné stredné vzdelanie.

Aj keď máte ukončené vyššie vzdelanie, najnáročnejšia činnosť, ktorú vykonávate, je zaradená v 5.platovej triede. Platový stupeň určil zamestnávateľ podľa počtu odpracovaných rokov.

 

Zobraziť celú diskusiu

Stupnica platových taríf (2x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Pre zaradenie zamestnanca do platovej triedy je okrem kvalifikačných požiadaviek rozhodujúca aj činnosť, ktorú bude vykonávať , resp. druh práce alebo pozíciu, funkciu.

Z Vašej otázky nie je možné určiť na akej pracovnej pozícii pracujete.

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (40x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Vzhľadom na to, že sa jedná o deti predškolského veku, je potrebné pripravený pokrm podať s ohľadom na ich manipulačné schopnosti tak, aby ho dokázali konzumovať lyžicou (najmenšie deti), vidličkou (stredné deti) a príborom (predškoláci). Mäso podávať nakrájané na menšie kusy, prípadne plátky ( predškolákom), ktorí tak rozvíjajú sebaobslužné činnosti. Zamestnanci školskej jedálne síce majú v opise činností "prípadná obsluha stravníkov v jedálni", čo znamená nabrať polievku, hlavné jedlo, odniesť použitý stolový riad, avšak táto obsluha určite nezahŕňa kŕmenie detí.

Zobraziť celú diskusiu
VIS Slonensko

Zbieranie tanierov po jedle (4x)

napísal/a 04 nov 2022

Odpoveď Jedálne.sk

Pri prijatí dieťaťa do zariadenia školského stravovania je povinnosťou vedúceho zariadenia poskytnúť informácie k organizácii prevádzky v prípade neodhlásenia dieťaťa z obeda. Zákonný zástupca dieťaťa si prvý deň ochorenia dieťaťa, v prípade prejaveného záujmu, môže prevziať obed do prepravnej nádoby vo vyhradenom čase. Ak neprejaví záujem, je bežne zaužívanou praxou zostávajúce jedlá (desiatu, obed a olovrant) poskytnúť deťom ako prídavok.

Pani učiteľky si, v prípade záujmu, môžu uhradiť doplnkové stravovanie podľa finančného pásma ako pre vekovú kategóriu 15-19 ročných stravníkov.

Zobraziť celú diskusiu

Archivácia (6x)

Jedálne.sk napísal/a 04 okt 2022

Zobraziť celú diskusiu

Jedáleň 21.storocia (2x)

Jedálne.sk napísal/a 04 okt 2022

Konferencia bola z dôvodu vysokej chorobnosti posunutá, takže stále môžete prísť.

O projektoch, ktoré dnes už bežia, je na našej stránke zverejnený článok . Pokiaľ splníte podmienky v danej Výzve, samozrejme sa môžete zúčastniť.

A ak na to budete potrebovať podporu odborníkov, môžete sa na nás obrátiť a my vás prepojíme.

redakcia Jedálne.sk

Zobraziť celú diskusiu

Kedy budú nové finančné pásma? (2x)

Jedálne.sk napísal/a 30 sep 2022

Podľa najnovších získaných informácií, navrhované „NOVÉ“ finančné schválila školská pracovná skupina a budú predložené na podpis novému ministrovi školstva. Len aby sme už nejakého mali.

Z príspevku cítiť spravodlivé rozhorčenie kolegyne zo školskej jedálne a súhlasíme s navrhovaným štrajkom. Avšak jeden štrajk za finančné pásma „červených tričiek“ už prebehol a koľko školských jedální sa za svoju prácu do neho zapojilo? Cca 7% z celej SR. Nestačí len čakať. Redakcia Jedálne.sk Vám prináša aktuálne informácie, nemôže „konať“ za zamestnancov školských jedální.

Zobraziť celú diskusiu

Program (3x)

Margita napísal/a 27 sep 2022

Ano, robíme cez edupage.
Zobraziť celú diskusiu

Lokálna verejná kuchyňa. Sen, alebo reálna možnosť? (4x)

Jedálne.sk napísal/a 12 sep 2022

Podľa zákona NR SR č. 152/1995 o potravinách v znení neskorších predpisov sú prevádzkovatelia povinní

na všetkých stupňoch výroby, spracúvania a distribúcie dodržiavať požiadavky upravené týmto zákonom, potravinovým kódexom a osobitnými predpismi. Zamestnanci, ktorí prichádzajú priamo alebo nepriamo do styku s potravinami, musia byť poučení a vyškolení o hygiene potravín podľa osobitného predpisu v rozsahu primeranom pracovným činnostiam, ktoré vykonávajú.

Manipulácia s potravinami a pokrmami sa považuje za epidemiologicky závažnú činnosť. Epidemiologicky závažná činnosť je pracovná činnosť, ktorou možno pri zanedbaní postupov správnej výrobnej praxe a pri nedodržaní zásad osobnej hygieny spôsobiť vznik alebo šírenie prenosného ochorenia. Môžu ju vykonávať len osoby zdravotne spôsobilé a odborne spôsobilé.

Zdravotnú spôsobilosť preukazuje osoba zdravotným preukazom, ktorý jej na základe vstupnej lekárskej prehliadky vydá lekár,

Osobitnou podmienkou na vykonávanie epidemiologicky závažných činností je odborná spôsobilosť, ktorá sa preukazuje

a) osvedčením o odbornej spôsobilosti alebo
b) dokladom o absolvovaní príslušného odborného vzdelania alebo dokladom o uznaní dokladu

o vzdelaní.

Podľa Katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, časť Spoločné pracovné činnosti v oblasti stravovania- sa manipulačné a obslužné práce spojené so stravovaním vzťahujú na zamestnancov v oblasti stravovania.

Zobraziť celú diskusiu

Nové finančné pásma pre školské stravovanie (2x)

Jedálne.sk napísal/a 12 sep 2022

Ministerstvo školstva už na začiatku januára 2022 dostalo prvé podnety o pripravovanom zdražovaní potravín. Spracované nové finančné pásma, ktoré boli predložené na schválenie, sú do dnešného dňa ( s poľutovaním) " v riešení".

K dnešnému dňu nám nebolo poskytnuté oficiálne stanovisko k vydaniu nových finančných pásiem.

Momentálne personálne zmeny na postoch ministerstva celý proces vydania nových finančných pásiem na stravovanie neurýchlia, ale predpokladáme, že aspoň naštartujú.

Zobraziť celú diskusiu

Čo hovoríte na francúzsky typ školských obedov? (4x)

Zuzana napísal/a 22 júl 2022

Samozrejme, že súvisí. Na Slovensku ale aj širokom okolí, všetko sa odvíja v nie malej miere od financií, od filozofie kompetentných orgánov, od priorít príslušných orgánov atď. Ale, v niečom máte pravdu. Je to na iné diskusné fórum pre dotknutú oblasť hlavne s odborníkmi z praxe a nie s expertmi od stola.
Zobraziť celú diskusiu

Rozhýbali sme niečo? (1x)

Anna napísal/a 24 jún 2022

Z každej strany som počula, ako riaditelia/zriaďovatelia pozatvárali školy v ten deň, aby mohli všetci zamestnanci, či pedagogickí alebo nepedagogickí, zúčastniť sa tohto protestu. A presne tak by to malo byť! V septembri neotvoriť školy, pretože v takýchto podmienkach, kedy človeku len povinnosti pribúdajú novými vyhláškami a novelami, kde žiaci a ich rodičia len podkopávajú vašu snahu a platovo to nie je vôbec adekvátne ohodnotené, sa aj naďalej pracovať nedá!
Zobraziť celú diskusiu

Trápia aj vás zbytočne zničené potraviny? (3x)

napísal/a 10 jún 2022

Odpoveď Jedálne.sk

Ľudmila Očenášová, metodik BB

Podľa môjho názoru, je mnoho možností ako predísť plytvaniu potravinami v školských jedálňach. Najvhodnejším prídavkom za obedom je podať stravníkovi ovocie v celku alebo formou ovocného šalátu, ovocného múčnika, ako doplnok k pudingu, či do tvarohového pohára. Podať stravníkovi k obedu jogurt, neplní zmysel  prídavku za obedom. Ruku na srdce, kto má chuť za obedom konzumovať  jogurt? Súhlasila by som jogurtovým pohárom s piškótami doplnený kúskami ovocia. Aj keď  vnímam, že v tejto situácii zdražovania potravín a „zabetónovaných“ finančných pásiem to nie je reálne. Takže v tomto zmysle máme problém s uskladnením  jogurtov v odkladacom koši vyriešný.  Odložené ovocie sa bežne pri dodržaní skladových podmienok  môže vydať nasledujúci deň.

Vo svojej praxi som sa stretla s tým, že vedúca školskej jedálne zriadila v školskej jedálni ovocný pult ( dokonca na výber viac druhov ovocia), kde si stravníci berú ovocie podľa svojej chuti. Samozrejme nejde o každodennú záležitosť, ale tento spôsob sa osvedčil aj pri zeleninových šalátoch na výber.

Myslím, že nie je úmyslom školského stravovania „nasilu“ podávať ovocie (jogurt) stravníkom na tácku, keď má skončiť v koši

Mgr. Eva Feketová, Executive Manager Jedálne.sk

Júlia je redaktorka portálu, ktorá pozbierala v školských jedálňach postrehy, ako sa dá riešiť problém. Hľadá cesty, ako niečo ide. Jasné, že každý postup má nejaké pravidlá, potraviny musia byť uchovávané tak, aby bola zachovaná ich bezpečnosť. Vy ale rovno predpokladáte, že to tak nebude. Prečo?

Bez ohľadu na túto konkrétnu otázku mám námet na zamyslenie – nekomplikujeme si život často sami, keď ešte sprísňujeme už aj tak prísne pravidlá?

 

Zobraziť celú diskusiu
Normy nový šanon
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok