Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
Prenájom jedálne (2x)
Admin napísal/a 06 nov 2025
Dobrý deň,
Školy majú možnosť prenajímať svoje priestory (vrátane jedální) na súkromné účely, ako sú napríklad kary, oslavy, školenia alebo iné akcie, a to najmä v čase, keď sa priestory nevyužívajú na výchovno-vzdelávací proces (napríklad večer alebo cez víkendy).
Súhlas a zmluva: Súhlasné stanovisko k prenájmu priestorov školy a školského zariadenia vydáva zriaďovateľ.
Škola (ako správca majetku) alebo jej zriaďovateľ uzatvára s nájomcom písomnú nájomnú zmluvu. Táto zmluva musí obsahovať okrem iného aj účel nájmu a výšku nájomného.
Prenájom čisto iba priestoru jedálne (jedálne/konzumnej časti) je bežný a často aj uprednostňovaný, keďže kuchyne podliehajú prísnym hygienickým predpisom a ich prenájom predstavuje zdravotné riziko kontaminácie priestorov a kuchynského vybavenia.
Škola vo svojich interných predpisoch určí za akých podmienok a na aké účely je možné jedáleň prenajať (napr. rodinné udalosti, pracovné posedenia, jubileá, kary). Určí výšku nájomného na hodinu, spôsob úhrady, zodpovednosť za upratanie priestoru (najomca) alebo príplatok za upratovanie a ďalšie podmienky pre nájomcu, ako napríklad:
Zákaz vstupu do kuchyne pre nezamestnané osoby.
Zodpovednosť za prípadné škody a pod.
Žiadosti na prenájom schvaľuje riaditeľ školy alebo zriaďovateľ podľa vnútorných predpisov.
Počet zamestnancov v ŠJ (4x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
|
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Výdajná jedáleň * |
Desiata |
Školské mlieko/ovocie |
Počet zamestnancov celkom |
|
Prijatý počet stravníkov |
423 |
323 |
0 |
0 |
7 |
|
Kuchár/zauč.kuch |
3,0 |
0 |
0 |
0 |
3 |
|
Prevádzkový zamestnanec |
3,0 |
|
|
|
3 |
|
T-H zamestnanec (mimo vodiča) |
|
|
|
|
0 |
|
Vedúci šj |
1,0 |
|
|
|
1 |
|
Poznámka: * Za predpokladu , že vo výdajných jedálňach iných škôl, nevydávajú obedy zamestnanci vašej šj. |
|||||
Zaradenie veducej sj do platovej triedy (4x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Na odmeňovanie zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).
Vedúci zamestnanci zariadení školského stravovania sa do platových tried zaraďujú podľa katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády, časť 01. Spoločné pracovné činnosti.
Pracovná činnosť vedúceho zamestnanca je zaradená v 5. platovej triede 01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania - úplné stredné vzdelanie.
Aj keď máte ukončené vyššie vzdelanie, najnáročnejšia činnosť, ktorú vykonávate, je zaradená v 5.platovej triede. Platový stupeň určil zamestnávateľ podľa počtu odpracovaných rokov.
Stupnica platových taríf (2x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Pre zaradenie zamestnanca do platovej triedy je okrem kvalifikačných požiadaviek rozhodujúca aj činnosť, ktorú bude vykonávať , resp. druh práce alebo pozíciu, funkciu.
Z Vašej otázky nie je možné určiť na akej pracovnej pozícii pracujete.
Pravidlá stravovania v materskej škole (40x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Vzhľadom na to, že sa jedná o deti predškolského veku, je potrebné pripravený pokrm podať s ohľadom na ich manipulačné schopnosti tak, aby ho dokázali konzumovať lyžicou (najmenšie deti), vidličkou (stredné deti) a príborom (predškoláci). Mäso podávať nakrájané na menšie kusy, prípadne plátky ( predškolákom), ktorí tak rozvíjajú sebaobslužné činnosti. Zamestnanci školskej jedálne síce majú v opise činností "prípadná obsluha stravníkov v jedálni", čo znamená nabrať polievku, hlavné jedlo, odniesť použitý stolový riad, avšak táto obsluha určite nezahŕňa kŕmenie detí.
Zbieranie tanierov po jedle (4x)
napísal/a 04 nov 2022
Odpoveď Jedálne.sk
Pri prijatí dieťaťa do zariadenia školského stravovania je povinnosťou vedúceho zariadenia poskytnúť informácie k organizácii prevádzky v prípade neodhlásenia dieťaťa z obeda. Zákonný zástupca dieťaťa si prvý deň ochorenia dieťaťa, v prípade prejaveného záujmu, môže prevziať obed do prepravnej nádoby vo vyhradenom čase. Ak neprejaví záujem, je bežne zaužívanou praxou zostávajúce jedlá (desiatu, obed a olovrant) poskytnúť deťom ako prídavok.
Pani učiteľky si, v prípade záujmu, môžu uhradiť doplnkové stravovanie podľa finančného pásma ako pre vekovú kategóriu 15-19 ročných stravníkov.
Jedáleň 21.storocia (2x)
Jedálne.sk napísal/a 04 okt 2022
Konferencia bola z dôvodu vysokej chorobnosti posunutá, takže stále môžete prísť.
O projektoch, ktoré dnes už bežia, je na našej stránke zverejnený článok . Pokiaľ splníte podmienky v danej Výzve, samozrejme sa môžete zúčastniť.
A ak na to budete potrebovať podporu odborníkov, môžete sa na nás obrátiť a my vás prepojíme.
redakcia Jedálne.sk
Kedy budú nové finančné pásma? (2x)
Jedálne.sk napísal/a 30 sep 2022
Podľa najnovších získaných informácií, navrhované „NOVÉ“ finančné schválila školská pracovná skupina a budú predložené na podpis novému ministrovi školstva. Len aby sme už nejakého mali.
Z príspevku cítiť spravodlivé rozhorčenie kolegyne zo školskej jedálne a súhlasíme s navrhovaným štrajkom. Avšak jeden štrajk za finančné pásma „červených tričiek“ už prebehol a koľko školských jedální sa za svoju prácu do neho zapojilo? Cca 7% z celej SR. Nestačí len čakať. Redakcia Jedálne.sk Vám prináša aktuálne informácie, nemôže „konať“ za zamestnancov školských jedální.
Lokálna verejná kuchyňa. Sen, alebo reálna možnosť? (4x)
Jedálne.sk napísal/a 12 sep 2022
Podľa zákona NR SR č. 152/1995 o potravinách v znení neskorších predpisov sú prevádzkovatelia povinní
na všetkých stupňoch výroby, spracúvania a distribúcie dodržiavať požiadavky upravené týmto zákonom, potravinovým kódexom a osobitnými predpismi. Zamestnanci, ktorí prichádzajú priamo alebo nepriamo do styku s potravinami, musia byť poučení a vyškolení o hygiene potravín podľa osobitného predpisu v rozsahu primeranom pracovným činnostiam, ktoré vykonávajú.
Manipulácia s potravinami a pokrmami sa považuje za epidemiologicky závažnú činnosť. Epidemiologicky závažná činnosť je pracovná činnosť, ktorou možno pri zanedbaní postupov správnej výrobnej praxe a pri nedodržaní zásad osobnej hygieny spôsobiť vznik alebo šírenie prenosného ochorenia. Môžu ju vykonávať len osoby zdravotne spôsobilé a odborne spôsobilé.
Zdravotnú spôsobilosť preukazuje osoba zdravotným preukazom, ktorý jej na základe vstupnej lekárskej prehliadky vydá lekár,
Osobitnou podmienkou na vykonávanie epidemiologicky závažných činností je odborná spôsobilosť, ktorá sa preukazuje
a) osvedčením o odbornej spôsobilosti alebo
b) dokladom o absolvovaní príslušného odborného vzdelania alebo dokladom o uznaní dokladu
o vzdelaní.
Podľa Katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, časť Spoločné pracovné činnosti v oblasti stravovania- sa manipulačné a obslužné práce spojené so stravovaním vzťahujú na zamestnancov v oblasti stravovania.
Nové finančné pásma pre školské stravovanie (2x)
Jedálne.sk napísal/a 12 sep 2022
Ministerstvo školstva už na začiatku januára 2022 dostalo prvé podnety o pripravovanom zdražovaní potravín. Spracované nové finančné pásma, ktoré boli predložené na schválenie, sú do dnešného dňa ( s poľutovaním) " v riešení".
K dnešnému dňu nám nebolo poskytnuté oficiálne stanovisko k vydaniu nových finančných pásiem.
Momentálne personálne zmeny na postoch ministerstva celý proces vydania nových finančných pásiem na stravovanie neurýchlia, ale predpokladáme, že aspoň naštartujú.
Čo hovoríte na francúzsky typ školských obedov? (4x)
Zuzana napísal/a 22 júl 2022
Rozhýbali sme niečo? (1x)
Anna napísal/a 24 jún 2022
Trápia aj vás zbytočne zničené potraviny? (3x)
napísal/a 10 jún 2022
Odpoveď Jedálne.sk
Ľudmila Očenášová, metodik BB
Podľa môjho názoru, je mnoho možností ako predísť plytvaniu potravinami v školských jedálňach. Najvhodnejším prídavkom za obedom je podať stravníkovi ovocie v celku alebo formou ovocného šalátu, ovocného múčnika, ako doplnok k pudingu, či do tvarohového pohára. Podať stravníkovi k obedu jogurt, neplní zmysel prídavku za obedom. Ruku na srdce, kto má chuť za obedom konzumovať jogurt? Súhlasila by som jogurtovým pohárom s piškótami doplnený kúskami ovocia. Aj keď vnímam, že v tejto situácii zdražovania potravín a „zabetónovaných“ finančných pásiem to nie je reálne. Takže v tomto zmysle máme problém s uskladnením jogurtov v odkladacom koši vyriešný. Odložené ovocie sa bežne pri dodržaní skladových podmienok môže vydať nasledujúci deň.
Vo svojej praxi som sa stretla s tým, že vedúca školskej jedálne zriadila v školskej jedálni ovocný pult ( dokonca na výber viac druhov ovocia), kde si stravníci berú ovocie podľa svojej chuti. Samozrejme nejde o každodennú záležitosť, ale tento spôsob sa osvedčil aj pri zeleninových šalátoch na výber.
Myslím, že nie je úmyslom školského stravovania „nasilu“ podávať ovocie (jogurt) stravníkom na tácku, keď má skončiť v koši
Mgr. Eva Feketová, Executive Manager Jedálne.sk
Júlia je redaktorka portálu, ktorá pozbierala v školských jedálňach postrehy, ako sa dá riešiť problém. Hľadá cesty, ako niečo ide. Jasné, že každý postup má nejaké pravidlá, potraviny musia byť uchovávané tak, aby bola zachovaná ich bezpečnosť. Vy ale rovno predpokladáte, že to tak nebude. Prečo?
Bez ohľadu na túto konkrétnu otázku mám námet na zamyslenie – nekomplikujeme si život často sami, keď ešte sprísňujeme už aj tak prísne pravidlá?











