Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Zmeny platových taríf nepedagogických zamestnancov (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Základné platové tarify nepedagogických zamestnancov podľa Prílohy č. 3a k zákonu č. 553/2003 Z. z. platia pre všetkých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorí vykonávajú pracovné činnosti v škole, školskom zariadení, centre pre deti a rodiny, rehabilitačnom stredisku pre zrakovo postihnutých alebo na vysokej škole, a nie sú pedagogickými zamestnancami, odbornými zamestnancami alebo učiteľmi vysokých škôl a výskumnými a vývojovými zamestnancami.

Uvedené platí pre všetkých nepedagogických zamestnancov, ktorí sú odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, u zamestnávateľov v znení §1.

 

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (30x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Podľa §7 ods.3 písm. b) vyhlášky č. 75/2023 Z. z. je prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež, v ktorom prebieha výchova a vzdelávanie detí a žiakov do 18 rokov veku, povinný zabezpečiť aby sa do zariadenia pre deti do šesť rokov veku a zariadenia školského stravovania, v ktorom sa stravujú deti a žiaci do 18 rokov veku, deťom a žiakom individuálne nedonášala strava; to neplatí, ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie.

Na základe uvedeného, pokiaľ zákonný zástupca dieťaťa predloží doklad s určením diagnózy, ktorá vyžaduje osobitný spôsob stravovania, môže do zariadenia individuálne donášať stravu. Riaditeľ školského zariadenia vydá Rozhodnutie o prijatí na stravovanie s individuálnou donáškou stravy. Zákonný zástupca doloží informovaný súhlas, kde uvedie, že v plnej miere zodpovedá za zdravotnú bezpečnosť, kvalitu a obsah donesenej stravy, za čistotu a zdravotnú bezpečnosť prepravných nádob a súhlasí s manipuláciou donesej stravy v rozsahu- uskladnenie, ohrev, výdaj a pod..

 

Zobraziť celú diskusiu

prechod cez jedálnu (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Ďakujeme pani vedúcej školskej jedálne za podrobné vysvetlenie. Každá škola a školská jedáleň má svoje špecifické podmienky, ktoré, ak je to potrebné, je možné upraviť interným predpisom.

Zobraziť celú diskusiu

Odporúčané počty zamestnancov (111x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

         

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Skutočný počet stravníkov

210

50

5,25

Kuchár

2

0,25

2,25

Prevádzkový zamestnanec

2

2,0

T-H zamestnanec

Vedúci šj

1,0

1,0

Zobraziť celú diskusiu

Jedálen MŠ (2x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

         

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata/ olovrant

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Prijatý počet stravníkov

102

196

4,5

Kuchár/zauč.kuch

2

0,5

2,5

Prevádzkový zamestnanec

1

1

T-H zamestnanec

0

Vedúci šj

1

1

Zobraziť celú diskusiu
JAZ

Stravovacie návyky detí a žiakov (2x)

Helena napísal/a 08 apr 2021

Ďakujem veľmi dobrý a hlavne pravdivý článok.To sa deje aj našej ŠJ, tie isté polievky,mäsa,ryby..... sa konzumujú a polievky 2.stup. "Nemám čas"Zakúpili sme šalátový vozík pripravovali sme 2 -3 druhy šalátov tak žiaci si naberali sami a výsledok- nádoby na šalát zostali prázdne. Zaujímavé, keď mali pripravené a nabraté kompótových miskách tak šalát zostával aj kompót. Pri prvom rodičovskom /plenárka/ pripravíme pre rodičov ochutnávku jedál ktoré varíme pre ich deti. Výsledok od rodičov - prosím Vás mohli by sme sa u Vás stravovať ? Varíte výborne a pýtajú recepty napr. Švajčiarske tofu, Ryba s bylinkovou orechovou kôrkou. Potraviny na prípravu vybavujem sponzorsky. Ešte raz p. Vierka ďakujem.
Zobraziť celú diskusiu

Navýšenie normy pre dospelých stravníkov (8x)

napísal/a 10 feb 2021

Odpoveď Jedálne.sk

Zariadenie školského stravovania je účelové zariadenie  zriadené na prípravu, výdaj a konzumáciu pokrmov a nápojov predovšetkým pre deti a žiakov, pri svojej činnosti sa riadi legislatívnymi predpismi upravujúcimi organizáciu a prevádzku zariadenia školského stravovania.
Ak školská jedáleň poskytuje stravovanie aj iným fyzickým osobám (dospelým stravníkom, klientom DSS), pri výrobe jedál postupuje podľa  MSN pre školské stravovanie pre vekovú skupinu 15-18 ročných. Receptúry sú záväzné a prípustné zmeny, úpravy a špecifiká aplikácie sú uvedené v metodickej príručke Aplikácia princípov k MSN a receptúram pre školské stravovanie. 

Zobraziť celú diskusiu

Stravovanie v školských jedálňach po 1.6.2020 (44x)

napísal/a 04 feb 2021

Odpoveď Jedálne.sk

Podľa § 10 ods. 2 nariadenia vlády 130/2020 Z.z. na účel zúčtovania dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa si žiadateľ môže uplatniť aj náklady za škodu spôsobenú na skladových zásobách potravín, ku ktorej došlo z dôvodu vyhlásenia krízovej situácie.

a)     Ustanovenie nariadenia vlády zabezpečuje zmiernenie dopadov vyhlásenej krízovej situácie v dôsledku uzavretia zariadení školského stravovania, ktoré už mali zabezpečené zásoby potravín na prípravu stravy pre deti v materských školách alebo základných školách tak, aby dotácia na stravu sa mohla použiť aj na úhradu škôd spôsobených na skladových zásobách bez potreby preukazovania nákladov na likvidáciu skladových zásob.

b)     Podľa nariadenia vlády si žiadateľ môže z dotácie na stravu (obedy zadarmo) uplatniť náklady za škodu a to vo výške, ktorá zodpovedá sume súčinu dotácie na stravu, počtu detí prihlásených na stravovanie ku dňu predchádzajúcemu dňu vyhlásenia krízovej situácie a troch vyučovacích dní.

Výpočet:

c)      Ak deň pred vyhlásením krízovej situácie (uzatvorením školy)  bolo na stravovanie prihlásených 100 detí, výška dotácie, ktorá môže byť zúčtovaná týmto spôsobom predstavuje sumu 360 eur (1,20 € x 100 detí x 3 dni). Na tento účel sa za deň vyhlásenia krízovej situácie považuje aj deň uzatvorenia školy na základe rozhodnutia príslušného orgánu. 

d)     V prípade, ak škody na potravinách presahujú zúčtovateľnú náhradu škôd z dotácie, rozdiel na vzniknutých škodách bude vedený na ťarchu zriaďovateľa školy.
 

Zobraziť celú diskusiu

Čo vás najviac zaujíma (21x)

napísal/a 28 jan 2021

Odpoveď Jedálne.sk

Preplatky  resp. nedoplatky na stravnom sa prenášajú do ďalšieho kalendárneho roka za všetkých stravníkov, evidujú sa ako záväzky resp. pohľadávky na stravnom.
 

Zobraziť celú diskusiu

Režijné náklady (7x)

napísal/a 07 jan 2021

Odpoveď Jedálne.sk

Pri výpočte režijných nákladov na výrobu jedného jedla sa počíta so všetkými nákladmi, ktoré vznikajú pri jeho výrobe, teda aj s nákladmi, ktoré vznikajú pri organizovaní práce.

Ak zriaďovateľ nerozhodol inak, príspevky na čiastočnú úhradu režijných nákladov od zákonných zástupcov detí je možné použiť na výdavky spojené s admistratívnou prácou.
 

Zobraziť celú diskusiu

Pracovno-právne vzťahy (3x)

tatranka napísal/a 29 nov 2020

Nemali by zasahovať do JL. U nám tiež sa len pedagog. zamestnanci uprednostňujú stále niečo vymýšľajú. V prvom rade je to stravovanie pre deti. Je na výber z 3 jedál a dobre že by tak asi 10 učiteľkám neurobil niečo extra.
Zobraziť celú diskusiu

Normy (2x)

napísal/a 25 nov 2020

Odpoveď Jedálne.sk

Pri vypracovaní receptúry sa u pokrmov (polotovarov), ktoré sa pripravujú varením vo vode počíta s 10% zvýšením hmotnosti.  T.j. na žiaka I. stupňa knedle 170g+10%=189g+20g (maslo)=208g porcia po uvarení.  

Pri príprave takýchto pokrmov musíme brať úvahy, že tieto výrobky sú od rôznych výrobcov a nie všetky spĺňajú bežné štandardy výťažnosti, kvality, obsahu vody vo výrobku a podobne.

Cieľom školského  stravovania  je dosiahnuť, aby bol  žiak - stravník spokojný, to znamená dodržať hmotnosť porcie uvedenej na jedálnom lístku.  Podľa pokynov v aplikácii princípov k MSN je možné v preukázateľných prípadoch navýšiť vynormované potraviny  o 10%.  Odporúčame vám používať výrobky od výrobcov, ktorí sa vám osvedčili a polotovary používať LEN vo výnimočných situáciách. 
 

Zobraziť celú diskusiu

ŠKOLSKÉ MLIEKO A ŠKOLSKÉ OVOCIE (2x)

napísal/a 26 okt 2020

Odpoveď Jedálne.sk

V článku  ŠKOLSKÉ MLIEKO A ŠKOLSKÉ OVOCIE - ODPOVEDE NA NAJČASTEJŠIE OTÁZKY sme zverejnili  dokument  vydaný Ministerstvom poľnohospodárstva a rozvoja vidieka SR v jeho plnom znení. 
Podľa vydaného usmernenia Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ak sa škola zapojená do školského programu rozhodne distribuovať výrobky školských programov prostredníctvom zariadenia školského stravovania nad rámec obeda, je povinná zverejniť informáciu aj v jedálnom lístku, ako aj na mieste distribúcie (napr. pri výdajnom okienku v školskej jedálni).

Zobraziť celú diskusiu

Svetový deň mlieka v školách (3x)

Ľudmila napísal/a 20 okt 2020

Obdivuhodná akcia všetkých zúčastnených, pretože veľa záleží od ľudí ako pristupujú k takýmto možnostiam prezentácie.
Zobraziť celú diskusiu

Aká budúcnosť čaká na obedy zadarmo? (12x)

napísal/a 19 okt 2020

Odpoveď Jedalne.sk

Otázka skončenia „obedov zadarmo“ je k dnešnému dňu stále otvorená. Zatiaľ žiaden pripravovaný  legislatívny predpis neupravuje ich zrušenie.  
 

Zobraziť celú diskusiu
Normy nový šanon
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok