Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
Prenájom jedálne (2x)
Admin napísal/a 06 nov 2025
Dobrý deň,
Školy majú možnosť prenajímať svoje priestory (vrátane jedální) na súkromné účely, ako sú napríklad kary, oslavy, školenia alebo iné akcie, a to najmä v čase, keď sa priestory nevyužívajú na výchovno-vzdelávací proces (napríklad večer alebo cez víkendy).
Súhlas a zmluva: Súhlasné stanovisko k prenájmu priestorov školy a školského zariadenia vydáva zriaďovateľ.
Škola (ako správca majetku) alebo jej zriaďovateľ uzatvára s nájomcom písomnú nájomnú zmluvu. Táto zmluva musí obsahovať okrem iného aj účel nájmu a výšku nájomného.
Prenájom čisto iba priestoru jedálne (jedálne/konzumnej časti) je bežný a často aj uprednostňovaný, keďže kuchyne podliehajú prísnym hygienickým predpisom a ich prenájom predstavuje zdravotné riziko kontaminácie priestorov a kuchynského vybavenia.
Škola vo svojich interných predpisoch určí za akých podmienok a na aké účely je možné jedáleň prenajať (napr. rodinné udalosti, pracovné posedenia, jubileá, kary). Určí výšku nájomného na hodinu, spôsob úhrady, zodpovednosť za upratanie priestoru (najomca) alebo príplatok za upratovanie a ďalšie podmienky pre nájomcu, ako napríklad:
Zákaz vstupu do kuchyne pre nezamestnané osoby.
Zodpovednosť za prípadné škody a pod.
Žiadosti na prenájom schvaľuje riaditeľ školy alebo zriaďovateľ podľa vnútorných predpisov.
Počet zamestnancov v ŠJ (4x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
|
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Výdajná jedáleň * |
Desiata |
Školské mlieko/ovocie |
Počet zamestnancov celkom |
|
Prijatý počet stravníkov |
423 |
323 |
0 |
0 |
7 |
|
Kuchár/zauč.kuch |
3,0 |
0 |
0 |
0 |
3 |
|
Prevádzkový zamestnanec |
3,0 |
|
|
|
3 |
|
T-H zamestnanec (mimo vodiča) |
|
|
|
|
0 |
|
Vedúci šj |
1,0 |
|
|
|
1 |
|
Poznámka: * Za predpokladu , že vo výdajných jedálňach iných škôl, nevydávajú obedy zamestnanci vašej šj. |
|||||
Zaradenie veducej sj do platovej triedy (4x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Na odmeňovanie zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).
Vedúci zamestnanci zariadení školského stravovania sa do platových tried zaraďujú podľa katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády, časť 01. Spoločné pracovné činnosti.
Pracovná činnosť vedúceho zamestnanca je zaradená v 5. platovej triede 01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania - úplné stredné vzdelanie.
Aj keď máte ukončené vyššie vzdelanie, najnáročnejšia činnosť, ktorú vykonávate, je zaradená v 5.platovej triede. Platový stupeň určil zamestnávateľ podľa počtu odpracovaných rokov.
Stupnica platových taríf (2x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Pre zaradenie zamestnanca do platovej triedy je okrem kvalifikačných požiadaviek rozhodujúca aj činnosť, ktorú bude vykonávať , resp. druh práce alebo pozíciu, funkciu.
Z Vašej otázky nie je možné určiť na akej pracovnej pozícii pracujete.
Pravidlá stravovania v materskej škole (40x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Vzhľadom na to, že sa jedná o deti predškolského veku, je potrebné pripravený pokrm podať s ohľadom na ich manipulačné schopnosti tak, aby ho dokázali konzumovať lyžicou (najmenšie deti), vidličkou (stredné deti) a príborom (predškoláci). Mäso podávať nakrájané na menšie kusy, prípadne plátky ( predškolákom), ktorí tak rozvíjajú sebaobslužné činnosti. Zamestnanci školskej jedálne síce majú v opise činností "prípadná obsluha stravníkov v jedálni", čo znamená nabrať polievku, hlavné jedlo, odniesť použitý stolový riad, avšak táto obsluha určite nezahŕňa kŕmenie detí.
ŠTARTUJEME NOVÚ ÉRU ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA? (4x)
Jedálne.sk napísal/a 10 jan 2023
Osobitný kvalifikačný predpoklad vzdelania pre výkon pracovnej činnosti kuchár v zariadení školského stravovania nie je všeobecne záväzným právnym predpisom ustanovený.
Dosiahnutý stupeň vzdelania a vykonávaná činnosť slúžia pre zaradenie zamestnanca do platovej triedy.
Doplnkové stravovanie v MŠ (2x)
Jedálne.sk napísal/a 08 jan 2023
Za doplnkové stravovanie v zariadení školského stravovania všeobecne (nie len v MŠ)sa považuje poskytovanie doplnkového jedla. Doplnkové jedlo je charakterizované v §6 vyhlášky č.330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania ako raňajky, desiata, olovrant druhá večera.
V prílohe č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. sú uvedené odporúčané počty zamestnancov v šj na počet prijatých stravníkov. Ak zariadenie poskytuje doplnkové stravovanie, zvyšuje sa počet zamestnancov o kuchára pre doplnkové stravovanie podľa uvedenej prílohy.
Nové finančné pásma od 1.1.2023 (4x)
Jedálne.sk napísal/a 08 jan 2023
Ustanovenie § 140 odsek 11 zákona č. 245/2008 Z. z. (školský zákon) znie,
„Príspevok podľa odseku 8 a 10 sa neuhrádza, ak plnoletý žiak alebo zákonný zástupca neplnoletého žiaka o to písomne požiada a je členom domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi podľa osobitného predpisu.32).“
Z uvedeného ustanovenia vyplýva , že podľa odseku 8 sa príspevok neuhrádza za žiaka špeciálnej školy z domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi. Vzťahuje sa predmetné ustanovenie ods. 11 aj na dieťa špeciálnej materskej školy z domácnosti v hmotnej núdzi, keďže v ustanovení sa uvádza „žiak“?
Otázne je, či sa ustanovenie ods. 11 dotýka aj detí a žiakov v HN zo škôl v zriaďovateľskej pôsobností obcí a samosprávneho kraja podľa odseku 9?
Je zriaďovateľ (orgán miestnej štátnej správy v školstve, obec a samosprávny kraj) povinný odpustiť príspevok na nákup potravín a príspevok na režijné náklady, ak o to plnoletý žiak alebo zákonný zástupca neplnoletého žiaka a dieťaťa v hmotnej núdzi požiada?
V prípade odpustenia príspevku a určenia podmienok vo VZN, náklady za stravovanie detí a žiakov znáša v plnej výške zriaďovateľ školy?
Vzhľadom na to, že gestorom predmetného zákona je MŠVVaŠ SR ,predložili sme otázky vyplývajúce z ustanovenia a požiadali sme ministerstvo školstva o výklad § 140 odsek 11 zákona č. 245/2008 Z. z..
O písomnom vyjadrení ministerstva školstva Vás budeme na stránke Jedálne.sk informovať.
Cudzí stravníci (2x)
Jedálne.sk napísal/a 18 dec 2022
Školská jedáleň je zariadenie školského stravovania, ktoré podľa § 139 až 141 zákona č.245/2008 Z.z. zabezpečuje zdravú výživu detí a žiakov v čase ich pobytu v školách alebo školských zariadeniach,
Stravníkom v školskej jedálni môžu byť deti, žiaci, zamestnanci škôl a školských zariadení; so súhlasom zriaďovateľa a príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva sa môžu v školskej jedálni stravovať aj iné fyzické osoby.
Avšak, podľa § 2 ods. 2 vyhlášky 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania sa poskytovanie stravovania bývalým zamestnancom škôl alebo školských zariadení, ktorí v škole alebo školskom zariadení pracovali do odchodu do dôchodku, a iným fyzickým osobám, nevzťahuje na zariadenia školského stravovania v materskej škole, ak je možnosť zabezpečiť stravovanie iným spôsobom.
Na základe uvedeného Vám odporúčame vyžiadať si stanovisko od príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva.
Finančná norma (2x)
Jedálne.sk napísal/a 18 dec 2022
Podľa Aplikácie princípov k MSN pre školské stravovanie revízia 2021 v časti 2.1 je uvedené usmernenie k stanoveniu finančného pásma a jeho čerpaniu. Čerpanie finančného limitu v priebehu školského roka musí byť vyrovnané tak, aby finančný limit na konci mesiaca nebol nižší, ale ani neprevýšil 20% jednodňového finančného limitu na nákup potravín. T,j, 0,20€ na jedného stravníka. Usmernenie neudáva podmienku ukončenia roka s nulovým čerpaním.
Usmernenie, „Na konci decembra má byť finančná norma na „0“, nie je legislatívne ustanovené a neplatí najmenej 10 rokov.
Odhlasovanie obedov (2x)
Jedálne.sk napísal/a 02 dec 2022
Žiadny legislatívny predpis neupravuje podmienky odhlasovania/ prihlasovania stravníkov k odoberaniu stravy.
Konkrétne podmienky organizácie spojené so stravovaním, ako je výška príspevku na stravovanie, spôsob úhrady a podmienky prihlasovania/odhlasovania, si určí škola, ktorej súčasťou je školská jedáleň, v Školskom poriadku školy a zákonný zástupca dieťaťa svojim podpisom berie na vedomie tieto podmienky uvedené v zápisnom lístku stravníka.
Zatvorená jedáleň (2x)
Jedálne.sk napísal/a 30 nov 2022
V prípade pracovnej neschopnosti zamestnanca z dôvodu ochorenia, je povinnosťou vedúceho zamestnanca zariadenia školského stravovania resp. riaditeľa školy alebo zriaďovateľa školy a školského zariadenia, zabezpečiť plynulý chod školskej jedálne.
Dočasne prerušiť činnosť školskej jedálne môže len príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva v prípade mimoriadnej epidemiologickej situácie na zamedzenia šírenia prenosného ochorenia.
stravovanie kuchárok v ŠJ (2x)
Jedálne.sk napísal/a 25 nov 2022
Žiadny právny predpis neustanovuje, že sa zamestnanec musí stravovať tam, kde mu zamestnávateľ zabezpečí (podľa Zákonníka práce) počas výkonu práce stravovanie.
Stravovanie kuchárok v zariadení, v ktorom pracujú na príprave pokrmov, je však špecifické a zamestnávatelia si odobratie jedného obeda denne môžu ustanoviť v Pracovnom poriadku pre zamestnancov.
Už z pracovnej pozície kuchárky vyplýva, že pripravované pokrmy poskytované stravníkom, v tomto prípade deťom, musí pred výdajom degustovať.
Z hľadiska morálneho je neprípustné, aby zamestnanci, ktorí majú voľný prístup k potravinám a pokrmom neplatili za jedno jedlo denne v zanedbateľnej cene cca 1,50€. Cena potravín neustále rastie a za 1,50€ už nie je možné zakúpiť ani potraviny na raňajky, či desiatu. To skutočne budú kuchárky 8 hodín pracovného času o hlade?
V takom prípade odporúčame zamestnávateľovi a vedúcemu zamestnancovi ZŠS posilniť kontrolu zamestnancov.
Používanie mrazenej zeleniny a čistených zemiakov (2x)
Jedálne.sk napísal/a 16 nov 2022
Podľa Aplikácie princípov k MSN revízia 2021 sa pri príprave pokrmov so zeleniny používa prioritne čerstvá zelenina. Čerstvú zeleninu možno nahradiť hlbokozmrazenou zeleninou z dôvodu sezónnosti. T.z. z dôvodu nedostatku ponuky čerstvej zeleniny na trhu. Je možné akceptovať výnimočné situácie ako napr. pri výpadku energií, pri neočakávanom výpadku zamestnancov, čo nie je Váš prípad.
Predovšetkým je potrebné zvážiť, či je potrebné podľa počtu stravníkov v prevádzke zriadiť stavebne oddelený priestor alebo prevádzkovo oddelený priestor v súlade s vyhláškou č. 533/2007 Z. z. (príloha č. 1).
Prevádzka zariadenia školského stravovania nemôže plnohodnotne fungovať bez zriadenia hrubej prípravovne zeleniny ( priestor v priamo v prevádzke alebo stavebne oddelený priestor ) vzhľadom k tomu, že nie možné nahradiť čerstvú zeleninu v plnom rozsahu zeleninou mrazenou ( kapusta, kel, paprika, rajčiny, mrkva do šalátu, príloha a pod. ...).
Žiadať o pomoc príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý vykonáva voči zariadeniam verejného stravovania zdravotný dozor, je ako zavolať na seba kontrolný orgán.
Jediným oprávneným subjektom, na ktorý sa musíte obrátiť a ktorý Vám môže pomôcť je Váš zriaďovateľ.
Pracovná náplň a hmotná zodpvednosť (2x)
napísal/a 04 nov 2022
Odpoveď Jedálne.sk
Pracovná náplň zamestnanca a hmotná zodpovednosť za zverený majetok sa vyhotovuje a potvrdzuje podpisom pri nástupe do zamestnania alebo ak dôjde k zmene v rámci dohodnutého druhu práce. Zmena riaditeľa školy alebo školského zariadenia nie je dôvodom na opätovné podpisovanie pracovných zmlúv, pracovných náplní a hmotnej zodpovednosti všetkých zamestnancov školy a školského zariadenia.











