Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Zmeny platových taríf nepedagogických zamestnancov (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Základné platové tarify nepedagogických zamestnancov podľa Prílohy č. 3a k zákonu č. 553/2003 Z. z. platia pre všetkých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorí vykonávajú pracovné činnosti v škole, školskom zariadení, centre pre deti a rodiny, rehabilitačnom stredisku pre zrakovo postihnutých alebo na vysokej škole, a nie sú pedagogickými zamestnancami, odbornými zamestnancami alebo učiteľmi vysokých škôl a výskumnými a vývojovými zamestnancami.

Uvedené platí pre všetkých nepedagogických zamestnancov, ktorí sú odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, u zamestnávateľov v znení §1.

 

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (30x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Podľa §7 ods.3 písm. b) vyhlášky č. 75/2023 Z. z. je prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež, v ktorom prebieha výchova a vzdelávanie detí a žiakov do 18 rokov veku, povinný zabezpečiť aby sa do zariadenia pre deti do šesť rokov veku a zariadenia školského stravovania, v ktorom sa stravujú deti a žiaci do 18 rokov veku, deťom a žiakom individuálne nedonášala strava; to neplatí, ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie.

Na základe uvedeného, pokiaľ zákonný zástupca dieťaťa predloží doklad s určením diagnózy, ktorá vyžaduje osobitný spôsob stravovania, môže do zariadenia individuálne donášať stravu. Riaditeľ školského zariadenia vydá Rozhodnutie o prijatí na stravovanie s individuálnou donáškou stravy. Zákonný zástupca doloží informovaný súhlas, kde uvedie, že v plnej miere zodpovedá za zdravotnú bezpečnosť, kvalitu a obsah donesenej stravy, za čistotu a zdravotnú bezpečnosť prepravných nádob a súhlasí s manipuláciou donesej stravy v rozsahu- uskladnenie, ohrev, výdaj a pod..

 

Zobraziť celú diskusiu

prechod cez jedálnu (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Ďakujeme pani vedúcej školskej jedálne za podrobné vysvetlenie. Každá škola a školská jedáleň má svoje špecifické podmienky, ktoré, ak je to potrebné, je možné upraviť interným predpisom.

Zobraziť celú diskusiu

Odporúčané počty zamestnancov (111x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

         

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Skutočný počet stravníkov

210

50

5,25

Kuchár

2

0,25

2,25

Prevádzkový zamestnanec

2

2,0

T-H zamestnanec

Vedúci šj

1,0

1,0

Zobraziť celú diskusiu

Jedálen MŠ (2x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

         

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata/ olovrant

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Prijatý počet stravníkov

102

196

4,5

Kuchár/zauč.kuch

2

0,5

2,5

Prevádzkový zamestnanec

1

1

T-H zamestnanec

0

Vedúci šj

1

1

Zobraziť celú diskusiu
Normy nový šanon

Úhrada poplatkov za stravovanie z ÚPSVaR (1x)

napísal/a 31 mar 2022

Úhrada poplatkov za stravovanie Spôsob úhrady poplatkov za školské stravovanie pre deti prichádzajúce z Ukrajiny je rovnaký ako pre žiakov SR. Deti a žiaci v hmotnej núdzi a zo sociálne znevýhodneného prostredia majú hradenú stravu zo strany štátu. Štátni občania Ukrajiny, ktorí sa nachádzajú na území SR, majú možnosť požiadať o pomoc v hmotnej núdzi. .....no zaznelo v TV správach, že kompenzácia/ dotácie/ za týchto žiakov dostanú školské jedálne až v r. 2023 v marci. Pýtam sa, ako majú vedúce ŠJ uživiť týchto stravníkov bez dotácii. Nám dodávatelia nedajú potraviny na dlh do marca či...tam, kde sú 2/3 deti, tak to ešte vedúca zvládne zo zostatkov od svojich stravníkov- dotácii, ale tam kde ich je viac. Z čoho to zaplatí, na úkor našich detí??? tak potom aj našim deťom- rodičom vyhovejme takouto možnosťou....ďakujem

Zobraziť celú diskusiu

zmeny legislatívnych predpisov od 1.januára 2022 (9x)

napísal/a 31 mar 2022

Odpoveď Jedálne.sk

Na Vaše otázky ste si aj správne podali odpovede.
Áno podľa nariadenia vlády, ktoré upravuje podmienky poskytovania "školského mlieka  a ovocia" toto mlieko a ovocie sa poskytuje v škole, nad rámec školského stravovania, nárok na tieto  dotované výrobky  majú všetky deti a žiaci školy (nie len stravníci).  Ak sa v ZŠ tieto výrobky podávajú k obedu len stravníkom jedálne, ostatní žiaci sú diskriminovaní. Je úplne jedno kedy tieto výrobky podávate, dokonca si tieto môžu deti a žiaci zobrať so sebou, pokiaľ tieto výrobky nie sú hradené z finančného limitu na stravné.  Keďže cieľom školského programu bolo poskytnúť deťom a žiakom tieto výrobky navyše, nad rámec stravovania, rodič si musí za tieto výrobky zaplatiť navyše, nad rámec stravného. Je ťažké uveriť , že by deti v MŠ pili školské mlieko denne na desiatu  alebo olovrant, vzhľadom k tomu, že toto mlieko sa nesmie  upravovať, čiže osladiť, dochutiť, podávať ako kakao, granko, bielu kávu a pod...

Zobraziť celú diskusiu

Mäso, alebo jeho rastlinné alternatívy? (3x)

napísal/a 01 mar 2022

Odpoveď Jedálne.sk

V súčasnosti alergia postihuje jedného z troch ľudí a podľa odhadov ňou do roku 2025 bude trpieť až polovica svetovej populácie. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sú alergické ochorenia štvrté najčastejšie sa vyskytujúce vo svete. Alergia je neprimeraná nadmerná reakcia imunitného systému organizmu na nejakú látku z okolitého prostredia. Spúšťačmi alergií sú nielen potraviny, ale  aj látky bielkovinovej povahy (alergény) pochádzajúce z rôznych prírodných zdrojov, napríklad peľové zrná, roztoče, zvieratá, plesne či hmyz. 
Prečo sa zvyšuje počet alergikov a čo s tým? Pre získanie odpovedí na vaše otázky vám odporúčame obrátiť sa na odborníkov z  Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) v Bratislave.

Zobraziť celú diskusiu

OHLÁSENIE O VZNIKU ODPADU A NAKLADANÍ S NÍM (2x)

napísal/a 01 mar 2022

Odpoveď Jedálne.sk

Každý pôvodca odpadu je povinný podávať ohlásenie o vzniku odpadu, bez ohľadu na jeho ďalšie spracovanie.

Pri zhodnocovaní kuchynského odpadu v elektrickom kompostery vzniká kompost, na ktorého likvidáciu musíte mať uzatvorenú Zmluvu o odbere prebytočného kompostu podpísanú so spracovateľom prebytočného odpadu, kompostu. Zvyčajne ide o spoločnosť, ktorá vám komposter dodala a od vás odoberie prebytočný kompost za symbolickú cenu 1 % z obstarávacej ceny kompostéra ročne.

Zobraziť celú diskusiu

Nové zdravé receptúry. Už ste ich vyskúšali? (4x)

vedúca Marianna napísal/a 22 okt 2021

Pani vedúca Marta vo všetkom s Vami súhlasím poniektoré recepty mohli kľudne ostať a nahradiť sa mohli len niektoré suroviny, iné recepty ktoré tam boli nahradené sú v jedálňach nereálne napríklad zo skúseností vieme že už nátierky hlavne u rómskej 100% návštevnosti sú problém pretože ich deti nechcú
Zobraziť celú diskusiu

Realita slovenského školského stravovania. Ukážme pravdu! (2x)

Gabriela napísal/a 14 okt 2021

Dobrý deň, chcela by som reagovať na článok, ktorý bol publikovaný na jedálňach a na RTVS. Nie je pravda, že by kuchárky mali problém s novými normami. Pravda je taká, že nech dáte deťom na jedálniček čokoľvek, vždy bude odpad. Nie vždy sú všetci spokojní. Snažíme sa variť z čerstvej zeleniny a ovocia, nemáme problém spraviť nesladené nápoje, urobiť halušky bez údenej slaninky, atď., ale pýtam sa prečo, keď to deti nechcú a po skončení školy idú do obchodov a tam si kúpia energetické nápoje. Hráme sa tu na zdravú stravu, ale pravda je taká, že ak sú ľudia na dovolenke, vždy si dajú halušky so slaninou. Snažíme sa dávať kvalitné suroviny, ale aj napriek tomu je odpad. Ak prejdete po areáli školy, či okolia, môžete vidieť, čo bolo k obedu - ovocie, jogurt atď.. Podľa mňa väčšina ak nie všetky školské stravovacie zariadenia sa snažia vychádzať v ústrety a požiadavkám stravníkov a rodičov, aj napriek svojím platom, ktoré nie sú adekvátne k ich výkonu práce. Taktiež sa nedajú všetky receptúry variť vo všetkých školských zariadeniach vzhľadom na ich nedostatočné vybavenie strojového zariadenia. Gabika - vedúca ŠJ
Zobraziť celú diskusiu

NOVÉ FINANČNÉ PÁSMA PRE ŠKOLSKÉ STRAVOVANIE (11x)

napísal/a 10 sep 2021

Odpoveď Jedálne.sk

Podľa §160 zákona č.245/2009 Z.z. zákona o výchove a vzdelávaní ( školský zákon) a zmene a doplnení niektorých zákonov sa na súkromné školy a súkromné školské zariadenia vzťahujú ustanovenia tohto zákona  okrem ustanovení §29 ods.7, §53 ods.9, §130-137 sa vzťahujú primerane.
Cirkevná alebo súkromná školská jedáleň poskytuje  stravovanie  deťom a žiakom za čiastočnú úhradu nákladov. Príspevok vo výške nákladov na nákup potravín podľa finančného pásma určujúceho rozpätie nákladov na jedno jedlo určí riaditeľ školy alebo školského zariadenia.

Zobraziť celú diskusiu

Zdravá verzia receptúr v školskom stravovaní pod taktovkou občianskeho združenia (6x)

napísal/a 07 sep 2021

Zamýšľam sa nad novou metodikou pre školské stravovanie. Veľmi ma prekvapila časť zásady pre tvorbu jedálnych lístkov, ktoré sú súčasťou našej vyhlášky 330/2009. A meniť sa môžu len novou vyhláškou. A tá sa doposiaľ nemenila. Čo pre mňa znamená , že sú pôvodné ,,zásady,, sú aj na ďalej platné. V samotných MSN ma prekvapila osobitná časť ,, zverina,, ktorá určite nemá patriť do skupiny,, A,, materské školy/ jasle/. O cene ani nehovorím. Prekvapila ma i receptúra,, napr. Strapačky s bryndzou, kde je ponechaná slanina, / ktorá tak bola zaznávaná a je pri tom veľmi kvalitná surovina/,ale zároveň doplnené olejom.... čo sa ale absolútne nehodí a pokazí chuť samotného jedla, veľmi zlá kombinácia. Je toho o mnoho viac.... toľko kriku, úprav, okolo MSN pre šk. rok 2021. Očakávala som oveľa viac.

Zobraziť celú diskusiu

Kuchárky (6x)

napísal/a 28 júl 2021

Ak zriaďovateľ prerušil prevádzku MŠ počas letných prázdnin,  zamestnávateľ nemá oprávnenie poslať zamestnanca na OČR. OČR môže lekár vystaviť iba ak je to medicínsky opodstatnené. Podľa Zákonníka práce ide v  takomto prípade o prekážku v práci na strane zamestnávateľa podľa § 142. V čase zatvorenia prevádzky MŠ môže zamestnávateľ  zamestnancovi: 
·         prideliť  inú prácu podľa pracovnej zmluvy (napríklad vykonávať sanitáciu skladových priestorov, inventúru skladových zásob a pod.); 
·         môže nariadiť čerpanie dovolenky podľa plánu dovoleniek určeného s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov; ak u zamestnávateľa nepôsobia zástupcovia zamestnancov, môže zamestnávateľ určiť čerpanie dovolenky samostatne;
·         ak nemôže zamestnanec vykonávať prácu pre iné prekážky na strane zamestnávateľa, poskytne mu náhradu mzdy podľa Zákonníka práce( 80%). 

Zobraziť celú diskusiu

Modernizácia materiálno-spotrebných noriem v zdravom štýle. (10x)

Monika napísal/a 27 apr 2021

Dobrý deň, absolútne súhlasím s názormi uvedenými vyššie. Naše normy sú dobré. Naivne som si myslela, že ma v našom štáte už nič neprekvapí. Kde sa podel zdravý sedliacky rozum? Deti sa vraj môžu tešiť na zdravú stravu ako v reštaurácii. Pri všetkej úcte k reštauračnému stravovaniu, porovnávajú neporovnateľné. Z našej školskej jedálne odoberajú jedlo aj cudzí stravníci, ktorí nás uprednostnili pred miestnou reštauračnou stravou z dôvodu zdravého diétnejšie jedla a nie sú to len dôchodcovia so zdravotnými problémami, ale aj rodičia detí. Slovo revolúcia v školskom stravovaní mi skoro až oči vyklalo. A že pozdvihnúť na úroveň reštaurácií, tak to ma uráža aj za moje kolegyne kuchárky. OZ Skutočne zdravá škola je úplne odtrhnuté od reality, zrejme si myslí, že varíme len do odpadu alebo priamo odpad! Viete, čo by som chcela vidieť? Ako príde nejaký takýto mudrlant alebo odborník na zaručene zdravú výživu do reštaurácie alebo koliby a objedná si bryndzové halušky s olivovým olejom. Naše národné poklady so slaninou chcú vyradiť alebo nahradiť zdravšou alternatívou. To, mimochodom, tvrdili aj o pepitkách a kde sú teraz? Nie je to tak dávno, čo po nás dupali kvôli cukru a soli, teraz prišli na odstrel slanina, dokonca aj mlieko. Všetko má svoje negatíva, keď sa preháňa, to ale v školskej jedálni nehrozí. Koľkože už len je tej nezdravej slaniny v jednej porcii? Množstvo minimálne ale chuť nezameniteľná a jedinečná. V našej ŠJ pripravujeme tak ako v každej na Slovensku množstvo šalátov. Čo je zlé na kompóte raz za čas? Už naši predkovia vedeli, že si musia v sezóne zakonzervovať ovocie a zeleninu, aby mali zásoby na zimu. Dnes máme všetko čerstvé po celý rok, dusičnany nevadia, hlavne že je zelenina "čerstvá", či? Absolútnou čerešničkou na torte je kváskový chlieb, výroba kompótov a džemov priamo v školskej jedálni. No bravo. Zbohom pekárne, netreba nám mraziarne ani konzervárne. Už nebude možno treba ani školské jedálne, lebo poďme sa všetci, hurá, stravovať v reštauráciách. Aj odtiaľ zmizne slanina, šunka, mlieko .....?
Zobraziť celú diskusiu
čipy
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok