Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Prenájom jedálne (2x)

Admin napísal/a 06 nov 2025

Dobrý deň,

Školy majú možnosť prenajímať svoje priestory (vrátane jedální) na súkromné účely, ako sú napríklad kary, oslavy, školenia alebo iné akcie, a to najmä v čase, keď sa priestory nevyužívajú na výchovno-vzdelávací proces (napríklad večer alebo cez víkendy).

Súhlas a zmluva: Súhlasné stanovisko k prenájmu priestorov školy a školského zariadenia vydáva zriaďovateľ.

Škola (ako správca majetku) alebo jej zriaďovateľ uzatvára s nájomcom písomnú nájomnú zmluvu. Táto zmluva musí obsahovať okrem iného aj účel nájmu a výšku nájomného.

Prenájom čisto iba priestoru jedálne (jedálne/konzumnej časti) je bežný a často aj uprednostňovaný, keďže kuchyne podliehajú prísnym hygienickým predpisom a ich prenájom predstavuje zdravotné riziko kontaminácie priestorov a kuchynského vybavenia.

Škola vo svojich interných predpisoch určí za akých podmienok a na aké účely je možné jedáleň prenajať (napr. rodinné udalosti, pracovné posedenia, jubileá, kary). Určí výšku nájomného na hodinu, spôsob úhrady, zodpovednosť za upratanie priestoru (najomca) alebo príplatok za upratovanie a ďalšie podmienky pre nájomcu, ako napríklad:

Zákaz vstupu do kuchyne pre nezamestnané osoby.

Zodpovednosť za prípadné škody a pod.

Žiadosti na prenájom schvaľuje riaditeľ školy alebo zriaďovateľ podľa vnútorných predpisov.

 

Zobraziť celú diskusiu

Počet zamestnancov v ŠJ (4x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Výdajná jedáleň *

Desiata

Školské mlieko/ovocie

Počet zamestnancov celkom

Prijatý počet stravníkov

423

323

0

0

7

Kuchár/zauč.kuch

3,0

0

0

0

3

Prevádzkový zamestnanec

3,0

3

T-H zamestnanec (mimo vodiča)

0

Vedúci šj

1,0

1

Poznámka: * Za predpokladu , že vo výdajných jedálňach iných škôl, nevydávajú obedy zamestnanci vašej šj.

Zobraziť celú diskusiu

Zaradenie veducej sj do platovej triedy (4x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Na odmeňovanie zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.

Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).

Vedúci zamestnanci zariadení školského stravovania sa do platových tried zaraďujú podľa katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády, časť 01. Spoločné pracovné činnosti.

Pracovná činnosť vedúceho zamestnanca je zaradená v 5. platovej triede 01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania - úplné stredné vzdelanie.

Aj keď máte ukončené vyššie vzdelanie, najnáročnejšia činnosť, ktorú vykonávate, je zaradená v 5.platovej triede. Platový stupeň určil zamestnávateľ podľa počtu odpracovaných rokov.

 

Zobraziť celú diskusiu

Stupnica platových taríf (2x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Pre zaradenie zamestnanca do platovej triedy je okrem kvalifikačných požiadaviek rozhodujúca aj činnosť, ktorú bude vykonávať , resp. druh práce alebo pozíciu, funkciu.

Z Vašej otázky nie je možné určiť na akej pracovnej pozícii pracujete.

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (40x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Vzhľadom na to, že sa jedná o deti predškolského veku, je potrebné pripravený pokrm podať s ohľadom na ich manipulačné schopnosti tak, aby ho dokázali konzumovať lyžicou (najmenšie deti), vidličkou (stredné deti) a príborom (predškoláci). Mäso podávať nakrájané na menšie kusy, prípadne plátky ( predškolákom), ktorí tak rozvíjajú sebaobslužné činnosti. Zamestnanci školskej jedálne síce majú v opise činností "prípadná obsluha stravníkov v jedálni", čo znamená nabrať polievku, hlavné jedlo, odniesť použitý stolový riad, avšak táto obsluha určite nezahŕňa kŕmenie detí.

Zobraziť celú diskusiu
Normy 2025

Pomocná kuchárka (2x)

Jedálne.sk napísal/a 20 sep 2023

Zamestnanec , ktorý pracuje v zariadení školského stravovania manipuluje s potravinami, pokrmami alebo nápojmi musí byť odborne a zdravotne spôsobilý. Odbornú spôsobilosť preukazuje diplomom o vzdelaní alebo osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti. Zdravotnú spôsobilosť preukazuje zdravotným preukazom.

Umývanie podláh v školskej jedálni, čiže upratovacie práce, nepatria podľa katalógu pracovných činností do činností v okruhu stravovania ( príloha č. 2 k nariadeniu vlády č. 341/2004 Z. z.). Pokiaľ má zamestnanec takúto činnosť vykonávať musí to byť uvedené v pracovnej zmluve a v opise činnosti (pracovnej náplni).

Dôležité je pripomenúť, že táto činnosť musí byť časovo oddelená od činnosti pri manipulácii s potravinami a pokrmami. Zamestnanec pri upratovaní jedálenských priestorov musí mať vyhradený pracovný odev.

Zobraziť celú diskusiu

Bezlepková diéta (2x)

Jedálne.sk napísal/a 20 sep 2023

Podľa §140 ods.5 zákona 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa

„V školskej jedálni sa môžu pripravovať diétne jedlá pre deti a žiakov, u ktorých podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie podľa materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre diétne stravovanie vydané ministerstvom školstva.“

Z Vašej otázky usudzujeme, že ste zamestnancom školy. Podľa znenia školského zákona školská jedáleň nezabezpečuje diétne stravovanie pre zamestnancov školy a školského zariadenia. Ministerstvo školstva vydalo finančné pásma B pre zamestnancov v bežnom spôsobe stravovania, s diétnym stravovaním zamestnancov neuvažovalo.

Pokiaľ zriaďovateľ rozhodol, že školská jedáleň bude zabezpečovať diétne stravovanie pre deti a žiakov, pri výrobe pokrmov a nápojov bude školská jedáleň postupovať podľa receptúr pre diétne stravovanie pre deti a žiakov vydaných ministerstvom školstva účinných od 1.9.2023.

Podľa §152 ods.6 písm. c) zákona č 311/2001 Z.z. Zákonník práce „Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie v sume podľa odseku 8, ak zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom“.

Podľa uvedeného zamestnávateľ nevie zabezpečiť diétne stravovanie zamestnancov z dôvodu, že školská jedáleň nezabezpečuje diétne stravovanie pre dospelých stravníkov a nevie určiť finančné pásmo pre diétne stravovanie dospelým stravníkom.

Zobraziť celú diskusiu

Celiakia na stredoškolskom internáte (4x)

Jedálne.sk napísal/a 20 sep 2023

Ďakujeme za Váš názor.

Od 1.9.2023 ministerstvo školstva vydalo nové receptúry pre diétne stravovanie detí a žiakov, vrátane bezgluténovej diéty.

O tom, či školská jedáleň bude zabezpečovať diétne stravovanie, rozhoduje zásadne zriaďovateľ školy. Tie „zlé, lenivé kuchárky“ pracujú v kuchyniach, kde je častokrát nevyhovujúce , zastaralé materiálno-technické vybavenie, chýbajú strojné a technologické zariadenia, bojujú s minimálnym počtom zamestnancov, a pracujú za minimálne mzdy. Tieto kuchárky nie sú diétne sestry a nikto ich k diétam nepreškolil, avšak , ak tieto podľa Vás zlé kuchárky odídu do dôchodku, školské stravovanie skončí. Žiadny kuchár ani ne-kuchár nebude túto prácu za terajších podmienok vykonávať.

S úctou redakcia portálu Jedálne.sk

 

Zobraziť celú diskusiu

Nárok na obed (2x)

Jedálne.sk napísal/a 14 sep 2023

Ak žiak riadne absolvuje výchovnovzdelávací proces, škola eviduje jeho prítomnosť na vyučovaní a školská jedáleň zabezpečuje prípravu obedov napriek rekonštrukcii školy, žiak si môže prísť prevziať obed do školskej jedálne.

Zobraziť celú diskusiu

Skončenie pracovného pomeru z dôvodu dovŕšenia veku 65 rokov (4x)

Jedálne.sk napísal/a 14 sep 2023

Odpoveď: Áno môže, zamestnanec musí mať však v pracovnej zmluve uvedené aj toto miesto výkonu práce.

§ 43 č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce

Podstatné náležitosti pracovnej zmluvy

(1) Pracovná zmluva obsahuje identifikačné údaje zamestnávateľa a zamestnanca. V pracovnej zmluve je zamestnávateľ povinný so zamestnancom dohodnúť podstatné náležitosti, ktorými sú:

a) druh práce a jeho stručná charakteristika,

b) miesto výkonu práce (obec, časť obce alebo inak určené miesto) alebo miesta výkonu práce, ak ich je viac, alebo pravidlo, že miesto výkonu práce určuje zamestnanec.

Zobraziť celú diskusiu

Prác.pozicie (2x)

Jedálne.sk napísal/a 11 sep 2023

Podľa prílohy č. 1 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stavovania sa odporúča počet zamestnancov podľa počtu prijatých stravníkov nasledovne:

171 prijatých stravníkov obed (65+68+38) – 2 kuchári, 1 prevádzkový zamestnanec

130 stravníkov doplnkové stravovanie(65+65)- 0,5 Kuchár

171 stravníkov - 1riaditeľ/vedúci ZŠS- zodpovedá v plnej miere za plynulý chod a organizáciu prevádzky ZŠS. V prípade neprítomnosti zamestnancov (PN), zabezpečí zastupovanie alebo pomáha pri príprave a výdaji pokrmov.

Zobraziť celú diskusiu

Prihlášky (2x)

Jedálne.sk napísal/a 11 sep 2023

Podmienky organizácie prevádzky vrátane prihlásenia na stravovanie, podmienky úhrady a pod. určí zriaďovateľ školy, resp. riaditeľ školy. Zápisné lístky sa vedú v papierovej forme(ministerstvom školstva stanovené formy vedenia dokumentácie).

Zápisný lístok je možné podať na konkrétny školský rok, v tomto prípade sa vydá hromadné Rozhodnutie o prijatí stravníkov s prílohou zoznamu prijatých stravníkov, alebo sa podá Zápisný lístok počas trvania školskej dochádzky a rozhodnutie sa vydá individuálne na meno dieťaťa.

Zobraziť celú diskusiu

Prevoz zabalenej stravy (2x)

Jedálne.sk napísal/a 11 sep 2023

Vzhľadom k tomu, že sa jedná o prechodné obdobie vydávania stravy, nahlásite túto organizačnú zmenu telefonicky na príslušný regionálny úrad.

Zobraziť celú diskusiu

STRAVOVANIE ZAMESTNANCOV V ŠKOLSKEJ JEDÁLNI (16x)

Jedálne.sk napísal/a 11 sep 2023

1. Podľa §152 ods.6 písm. c) zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce

Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie, ak zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom.

2. Podľa výkonu činnosti zamestnanca v zariadení verejného stravovania

Medzi základné činnosti kuchára v zariadení školského stravovania je príprava a výdaj pokrmov a teda aj povinnosť pripraviť pre deti a mládež stravu zodpovedajúcej konzistencie a chuti. V prípade, že kuchár so zdravotných dôvodov nemôže konzumovať stravu, ktorú pripraví, môže ju ochutnávať? Nevylučujú sa tým podmienky výkonu práce na pracovisku? Počas pracovnej doby nebude nič konzumovať? Stravu si bude donášať z domu? Ktorá stravovacia prevádzka zamestná kuchára s takýmto hendikepom?

Jednou z odporúčaných možností je, že zamestnancovi umožníte kombinované stravovanie a v deň, kedy nekonzumuje obed zo zdravotných dôvodov (nevhodné zloženie), prevziať si obed do prepravných nádob.

Zobraziť celú diskusiu

Vlastná strava z domu bez potvrdenia lekára (2x)

Jedálne.sk napísal/a 11 sep 2023

Žiak základnej školy (na rozdiel od dieťaťa v MŠ) nie je povinný odoberať jedlo zo zariadenia školského stravovania. Pokiaľ zákonný zástupca neprihlási svoje dieťa na stravovanie v školskej jedálni, dieťa nie je stravníkom školskej jedálne. Stravovanie dieťaťa si zákonný zástupca zabezpečuje individuálne, donáškou stravy do školy a nesie za jej zdravotnú bezpečnosť plnú zodpovednosť.

V takomto prípade dieťa nemá nárok na dotáciu na podporu výchovy stravovacích návykov dieťaťa podľa zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky.

Zobraziť celú diskusiu
Normy nový šanon
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok