Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Zmeny platových taríf nepedagogických zamestnancov (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Základné platové tarify nepedagogických zamestnancov podľa Prílohy č. 3a k zákonu č. 553/2003 Z. z. platia pre všetkých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorí vykonávajú pracovné činnosti v škole, školskom zariadení, centre pre deti a rodiny, rehabilitačnom stredisku pre zrakovo postihnutých alebo na vysokej škole, a nie sú pedagogickými zamestnancami, odbornými zamestnancami alebo učiteľmi vysokých škôl a výskumnými a vývojovými zamestnancami.

Uvedené platí pre všetkých nepedagogických zamestnancov, ktorí sú odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, u zamestnávateľov v znení §1.

 

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (30x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Podľa §7 ods.3 písm. b) vyhlášky č. 75/2023 Z. z. je prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež, v ktorom prebieha výchova a vzdelávanie detí a žiakov do 18 rokov veku, povinný zabezpečiť aby sa do zariadenia pre deti do šesť rokov veku a zariadenia školského stravovania, v ktorom sa stravujú deti a žiaci do 18 rokov veku, deťom a žiakom individuálne nedonášala strava; to neplatí, ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie.

Na základe uvedeného, pokiaľ zákonný zástupca dieťaťa predloží doklad s určením diagnózy, ktorá vyžaduje osobitný spôsob stravovania, môže do zariadenia individuálne donášať stravu. Riaditeľ školského zariadenia vydá Rozhodnutie o prijatí na stravovanie s individuálnou donáškou stravy. Zákonný zástupca doloží informovaný súhlas, kde uvedie, že v plnej miere zodpovedá za zdravotnú bezpečnosť, kvalitu a obsah donesenej stravy, za čistotu a zdravotnú bezpečnosť prepravných nádob a súhlasí s manipuláciou donesej stravy v rozsahu- uskladnenie, ohrev, výdaj a pod..

 

Zobraziť celú diskusiu

prechod cez jedálnu (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Ďakujeme pani vedúcej školskej jedálne za podrobné vysvetlenie. Každá škola a školská jedáleň má svoje špecifické podmienky, ktoré, ak je to potrebné, je možné upraviť interným predpisom.

Zobraziť celú diskusiu

Odporúčané počty zamestnancov (111x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

         

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Skutočný počet stravníkov

210

50

5,25

Kuchár

2

0,25

2,25

Prevádzkový zamestnanec

2

2,0

T-H zamestnanec

Vedúci šj

1,0

1,0

Zobraziť celú diskusiu

Jedálen MŠ (2x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

         

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata/ olovrant

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Prijatý počet stravníkov

102

196

4,5

Kuchár/zauč.kuch

2

0,5

2,5

Prevádzkový zamestnanec

1

1

T-H zamestnanec

0

Vedúci šj

1

1

Zobraziť celú diskusiu
normy dopredaj

Skolská jedálen vs. skolska výdajna (2x)

Jedálne.sk napísal/a 09 máj 2023

Nájomný priestor kuchyne, ktorá nie je zaradená v Sieti škôl a školských zariadení SR, nemožno považovať za školskú jedáleň alebo výdajnú školskú jedáleň.

Podľa zákona č. 245/2009 Z. z. (školský zákon) zariadením školského stravovania je školská jedáleň alebo výdajná školská jedáleň. Ak by zriaďovateľ školy alebo školského zariadenia žiadal o zaradenie do siete škôl o takýto „kumulovaný“ priestor kuchyne rozdelený na kuchyňu a výdajňu na jednej adrese sídla s dvomi poskytovateľmi pokrmov a nápojov, ministerstvo školstva rozhodne o nezaradení takéhoto „hybridu“ do siete škôl.

Z vašej otázky vyplýva, že jedáleň a kuchyňa nie sú zaradené v sieti, preto nepodliehajú všeobecne-záväzným prepisom platným pre zariadenia školského stravovania. Štátny zdravotný dozor nad zariadeniami verejného stravovania vykonáva príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý posúdi ( rozdelené) prenajímané priestory a rozhodne o uvedení priestorov do prevádzky.

Podrobnosti na stavebno-technické riešenie, priestorové usporiadanie, vybavenie priestorov ustanovuje vyhláška č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania.

Mgr. Ľudmila Očenášová

Zobraziť celú diskusiu

Výdajňa školského stravovania - ak podáva ovocie? (2x)

Jedálne.sk napísal/a 24 apr 2023

Výdajná školská jedáleň sa, podobne ako školská jedáleň, zriaďuje na výdaj, konzumáciu jedál a nápojov pre stravníkov v čase ich pobytu v škole (§ 141 zákona č. 245/2008 Z. z. (školský zákon).

Výdajná školská jedáleň zabezpečuje hygienicky vyhovujúce a po stránke hmotnosti zodpovedajúce rozdeľovanie jedál a nápojov. Hygienicky vyhovujúce, znamená, že stravník prevezme pokrmy, vrátane nápojov, doplnkov, ovocia a zeleniny v zdravotne bezpečnom stave, tak, aby boli pripravené na priamu konzumáciu. Ako chcete poskytovať stravníkom neumyté ovocie ( s výnimkou banánov), budete každého osobitne oboznamovať, že ovocie nie je vhodné na priamu konzumáciu? Dokonca aj citrusové plody musia byť pred výdajom umyté, aby ich stravník mohol skonzumovať v školskej jedálni.

Mgr. Ľudmila Očenášová

odbor metodiky | metodik pre ŠJ a ostatné ŠZ

Zobraziť celú diskusiu

Stravovanie zamestnancov kuchyne (2x)

Jedálne.sk napísal/a 19 apr 2023

Žiadny legislatívny predpis neustanovuje, že zamestnanec MUSÍ odobrať obed. Podmienky stravovania zamestnancov školských jedální upravuje interným predpisom zriaďovateľ (obec) alebo zamestnávateľ ( škola) v Pracovnom poriadku pre zamestnancov. Pravidlom je, že zamestnanci, ktorí sa podieľajú na výrobe jedál a manipulujú s potravinami, odoberú v rámci pracovnej zmeny jedno hlavné jedlo. Tu je potrebné poukázať aj na etické hľadisko voči ostatným zamestnancom školy. Počas práce v kuchyni zamestnanci nič neskonzumujú?

Zobraziť celú diskusiu

Napln prace veducej jedalne mš a v akych programoch sa robí? (1x)

Jedálne.sk napísal/a 18 apr 2023

Dobry den,

Prosim Vas mam moznost ist robit do skolky so 60 detmi veducu jedalne no nemam ziadnu prax a idem si robit skusky odbornej sposobilosti. Co vsetko je naplnou prace takejto veducej? Je tam vela z uctovnictva a co konkretne? V akych programoch sa robia normy jedalnickov? Vie to zvladnut a naucit sa aj clovek bez praxe? Velmi ma bavi vymyslat nove jedla varit piect a je tam super kolektiv len mam obavy ci to zvladnem i ked rada sa naucim po RD nieco nove no obavam sa ci to je zvladnutelne aj bez skusenosti ? Dakujem

Zobraziť celú diskusiu

Servis konvektomat (1x)

Jedálne.sk napísal/a 18 apr 2023

Dobrý deň, prosím poraďte mi niekoho v žilinskom kraji, najlepšie Liptov na servisovanie konvektomatu značky Inoxtrend. Ďakujem za každý kontakt. Kelovská

Zobraziť celú diskusiu

Režijné náklady (2x)

Jedálne.sk napísal/a 24 jan 2023

Podmienky stravovania zamestnancov a výšku príspevku na stravovanie ustanovuje Zákonník práce v § 152.

Podľa odseku 3) Zamestnávateľ prispieva na stravovanie v sume najmenej 55% ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55% stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu. Príspevok podľa prvej vety sa zaokrúhľuje na najbližší eurocent nahor. Okrem toho zamestnávateľ poskytuje príspevok podľa osobitného predpisu.

Celkovú výšku ceny jedla pre zamestnancov a iné fyzické osoby v ŠJ tvorí príspevok na úhradu nákladov na nákup potravín (vo výške určeného finančného pásma B) a príspevok na režijné náklady ( vo výške skutočných nákladov na výrobu jedného jedla).

Ak zamestnávateľ prispieva najmenej 55%, podľa uvedeného zamestnanec prispieva najviac 45% . Úhrada zamestnanca sa môže znížiť o príspevok zamestnávateľa podľa osobitného predpisu (sociálny fond).

Zriaďovateľ školy a školského zariadenia podľa §140 ods. 9 zákona č. 245/2008 Z. z. Zákon o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov môže určiť príspevok na úhradu režijných nákladov pre zákonných zástupcov detí a žiakov ( nie zamestnancov).

V prípade ďalšej úhrady zamestnanca, konkrétne príspevku na čiastočnú úhradu režijných nákladov vo výške 0,30€, ktorý zriaďovateľ určil pre zákonných zástupcov detí a žiakov, by zamestnanec prispel na stravovanie vo výške 45% z ceny jedla + 0,30€.

Porušenie ustanovenia §152 ods. 3 zákonníka práce, príspevok zamestnávateľa na stravovanie najmenej 55% z ceny jedla by sa znížil o 0,30€.

Zobraziť celú diskusiu

Povinný obed zamestnancov (2x)

Jedálne.sk napísal/a 24 jan 2023

Žiadny právny predpis neustanovuje, že sa zamestnanec musí stravovať tam, kde mu zamestnávateľ zabezpečí (podľa Zákonníka práce) počas výkonu práce stravovanie.

Stravovanie kuchárok v zariadení, v ktorom pracujú na príprave pokrmov, je však špecifické a zamestnávatelia si odobratie jedného obeda denne môžu ustanoviť v Pracovnom poriadku pre zamestnancov.

Už z pracovnej pozície kuchárky vyplýva, že pripravované pokrmy poskytované stravníkom, v tomto prípade deťom, musí pred výdajom degustovať.

Z hľadiska morálneho je neprípustné, aby zamestnanci, ktorí majú voľný prístup k potravinám a pokrmom neplatili za jedno jedlo denne v zanedbateľnej cene cca 1,50€. Cena potravín neustále rastie a za 1,50€ už nie je možné zakúpiť ani potraviny na raňajky, či desiatu. To skutočne budú kuchárky 8 hodín pracovného času o hlade?

V takom prípade metodičky odporúčajú zamestnávateľovi a vedúcemu zamestnancovi ZŠS posilniť kontrolu zamestnancov.

Zobraziť celú diskusiu

Obchod (2x)

Jedálne.sk napísal/a 24 jan 2023

Z položenej otázky nie jasné , či sa jedná o nákup súkromný alebo nákup pre školskú jedáleň a dôvod uvedeného zákazu.

1. Pri súkromnom nákupe, Vás zamestnávateľ nemôže obmedzovať v činnostiach, ktoré vykonávate pred začiatkom pracovnej doby, ale ak si to ustanoví v internom predpise, môže kontrolovať donášané a odnášané veci z pracoviska v súlade so zákonníkom práce.

Podľa ustanovenia § 177 ods. 2 Zákonníka práce: Na ochranu svojho majetku je zamestnávateľ oprávnený vykonávať v nevyhnutnom rozsahu kontrolu vecí, ktoré zamestnanci vnášajú na pracovisko alebo odnášajú z pracoviska. Podrobnejšie podmienky za účelom kontroly vecí prinášaných na pracovisko a odnášaných z pracoviska musí určiť zamestnávateľ v pracovnom poriadku (kontrolu tašiek, osobných vecí, osobného odkladacieho priestoru ( šatne, skrinky), osobného automobilu a osobnú prehliadku ). Pri kontrole sa musia dodržať predpisy o ochrane osobnej slobody a nesmie byť ponižovaná ľudská dôstojnosť. Výkon práva zamestnávateľa nesmie byť v nijakom prípade šikanózny a nesmie narušovať súkromie zamestnanca.

Pokiaľ chce zamestnávateľ kontrolovať tašky, skrinky zamestnancom, mal by mať v pracovnom poriadku presne ustanovené za akých okolností, kto a ako sa má takáto kontrola realizovať ( napr.: zamestnanec sa preukáže dokladom o pôvode, nákupe tovaru, ). Kontrola sa vykonáva za prítomnosti zamestnanca a v prítomnosti min. jedného svedka.

2. Pri nákupe pre školskú jedáleň pred začiatkom pracovnej doby, sa cesta posudzuje ako cesta do práce a v prípade úrazu, sa tento úraz nemôže posudzovať ako úraz pracovný.

3. Pri nákupe potravín pre školskú jedáleň v čase začatej pracovnej doby, bez evidencie príchodu na pracovisko sa prípadný úraz, nemôže posudzovať ako úraz pri výkone pracovnej činnosti. Zamestnávateľ, v tomto prípade, oprávnene vyžaduje zaznamenať príchod zamestnanca na pracovisko a až následne začať vykonávať pracovné činnosti ( nákup potravín pre šj).

Zobraziť celú diskusiu

ŠTARTUJEME NOVÚ ÉRU ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA? (4x)

Jedálne.sk napísal/a 10 jan 2023

Osobitný kvalifikačný predpoklad vzdelania pre výkon pracovnej činnosti kuchár v zariadení školského stravovania nie je všeobecne záväzným právnym predpisom ustanovený.

Dosiahnutý stupeň vzdelania a vykonávaná činnosť slúžia pre zaradenie zamestnanca do platovej triedy.

Zobraziť celú diskusiu

Doplnkové stravovanie v MŠ (2x)

Jedálne.sk napísal/a 08 jan 2023

Za doplnkové stravovanie v zariadení školského stravovania všeobecne (nie len v MŠ)sa považuje poskytovanie doplnkového jedla. Doplnkové jedlo je charakterizované v §6 vyhlášky č.330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania ako raňajky, desiata, olovrant druhá večera.

V prílohe č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. sú uvedené odporúčané počty zamestnancov v šj na počet prijatých stravníkov. Ak zariadenie poskytuje doplnkové stravovanie, zvyšuje sa počet zamestnancov o kuchára pre doplnkové stravovanie podľa uvedenej prílohy.

Zobraziť celú diskusiu
Naša Strava.sk
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok