Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

EXKLUZÍVNE: POLOŽTE NÁM OTÁZKU (132x)

Admin napísal/a 27 okt 2025

Dobrý deň,

Podľa § 50 Zákonníka práce môže zamestnávateľ dohodnúť s tým istým zamestnancom niekoľko pracovných pomerov len na činnosti spočívajúce v prácach iného druhu.

1/2 úväzok ako upratovačka a 1/2 úväzok ako pomocná sila (napr. v kuchyni) sa vo všeobecnosti považujú za práce iného druhu, aj keď sú obe manuálne. Upratovačka má iné pracovné náplne a povinnosti ako pomocná sila v kuchyni.

Každý z týchto pracovných pomerov by bol dohodnutý na kratší pracovný čas (1/2 úväzok), pričom súčet úväzkov by nemal presiahnuť ustanovený týždenný pracovný čas (zvyčajne 40 hodín pri plnom úväzku), čo je vo vašom prípade splnené ($1/2 + 1/2 = 1$ plný úväzok).

Každý pracovný pomer sa posudzuje samostatne (samostatné pracovné zmluvy, samostatné nároky na dovolenku, evidencia odpracovaného času atď.).

Zobraziť celú diskusiu

strava celodenná a poldenná (2x)

Admin napísal/a 27 okt 2025

Dobrý deň,

Obidve tvrdenia sú pravdivé a použiteľné v praxi . Ak je dieťa prijaté do MŠ na poldennú výchovu- odoberie desiatu a obed, ak je v čase podávania obeda v MŠ - dieťa končí poldennú výchovu po obede ; resp.odoberie obed a olovrant , ak prichádza do MŠ pre podávaním obeda.

Ak je dieťa prijaté na dopoludňajšie hodiny ( napr.2-4 hod.) do MŠ, prítomné je v čase desiaty- odoberie desiatu, končí pred podávaním obeda.

Dôležité je zachovať základný princíp, ak je dieťa v čase podávania jedla prítomné v MŠ, odoberie podávané jedlo. Nemôže byť v MŠ v čase kedy všetky deti konzumujú jedlo a jedlo nemať.

Zobraziť celú diskusiu

Počet zamestnancov (6x)

Admin napísal/a 27 okt 2025

Dobrý deň,

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Výdajná jedáleň

Výdajná jedáleň (4)*

Výdajná jedáleň

Počet zamestnancov celkom

Prijatý počet stravníkov

509

45

150

9

Kuchár/zauč.kuch

4,0

0,5

0

4,5

Prevádzkový zamestnanec

3,0

3

T-H zamestnanec (mimo vodiča)

0,5

0,5

Vedúci šj

1,0

1

* Za predpokladu , že vo výdajných jedálňach iných škôl, nevydávajú obedy zamestnanci vašej šj.

Zobraziť celú diskusiu

Stravovanie zamestnancov a fin. príspevok na stravu (2x)

Admin napísal/a 23 okt 2025

Dobrý deň,

Podľa § 150 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce "Ak zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom, zamestnávateľ poskytne zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie v sume ktorú zamestnávateľ prispieva na stravovanie iným zamestnancom, najmenej však 55 % z minimálnej hodnoty stravovacej poukážky."

Hodnota stravovacej poukážky musí predstavovať najmenej 75 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín t.j. od 1. apríla 2025 minimálne 6,60 € ( vypočíta sa zo sumy stravného 8,80 € platnej pre toto časové pásmo).

Podľa uvedeného ustanovenia Zákonníka práce zamestnávateľ musí poskytnúť zamestnancom, ktorí sa na základe potvrdenia od lekára nemôžu stravovať v školskej jedálni, príspevok v hodnote najmenej 3,63€, t.j. 55% z hodnoty stravovacej poukážky 6,60€, nemôže im poskytnúť menej (2,06€), tak ako ostatným zamestnancom, ktorým zabezpečuje stravu vo vlastnej jedálni.

 

Zobraziť celú diskusiu

Pitný režim (2x)

Admin napísal/a 23 okt 2025

Dobrý deň,

Pitný režim pre deti a žiakov sa zabezpečuje počas ich celého pobytu v zariadení pre deti a mládež a to podávaním pitnej vody alebo výživovo hodnotných nápojov. Pitie sa zabezpečuje hygienicky vyhovujúcim spôsobom. To znamená aj v čase, kedy kuchárky zabezpečujú v kuchyni prípravu jedál a nápojov, alebo mimo pracovnej doby zamestnancov zariadenia školského stravovania.

Zariadenie školského stravovania poskytuje desiatu, obed a olovrant vrátane vhodného nápoja a zodpovedá za čistotu a zdravotnú bezpečnosť stolového riadu používaného pri výdaji jedál a nápojov pripravovaných v školskej jedálni.

Umývanie pohárov z pitného režimu môže zabezpečiť aj zamestnanec, ktorý nemá odbornú spôsobilosť na prácu s potravinami alebo zabezpečiť umývanie pohárov v umývačke riadu.

 

Zobraziť celú diskusiu
JAZ

Individuálna strava v Mš (2x)

Admin napísal/a 16 sep 2025

Dobrý deň,

Pri individuálnej donáške stravy do zariadenia školského stravovania, je potrebné donesené pokrmy do času ohrevu a výdaja uskladniť v samostatnom chladiacom zariadení, prípadne vo vyhradenom priestore chladiaceho zariadenia (samostatná polička) tak, aby nedošlo ku kontaminácii skladovaných potravín zdrojom vonkajšej kontaminácie (obedár, prepravná nádoba). Pred zavedením individuálnej donášky pokrmov je potrebné vypracovať k Prevádzkovému poriadku prílohu Systém individuálnej donášky diétnych pokrmov s popisom spôsobu manipulácie s pokrmov, vrátane preberania, uskladnenia, ohrevu a výdaja.

Zobraziť celú diskusiu

dietna strava - potvrdenie nutne len od urcitych lekarov? (1x)

Admin napísal/a 16 sep 2025

Dobrý deň,

Podľa §4 zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách, ak dieťa neodobralo stravu z dôvodu, že zriaďovateľ nezabezpečil diétne jedlo dieťaťu, u ktorého podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie, poskytnutú dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa zriaďovateľ vyplatí rodičovi dieťaťa alebo fyzickej osobe, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu.

Uvedené ustanovenie zákona jednoznačne neuvádza, že posudok vydáva lekár s konkrétnou špecializáciou.

Pokiaľ zariadenie školského stravovania neposkytuje diétne stravovanie, a dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie, na základe žiadosti vyplatí poskytnutú dotáciu rodičovi dieťaťa.

Zobraziť celú diskusiu

Kompetencie riaditeľa verzus jedáleň (6x)

Admin napísal/a 16 sep 2025

Dobrý deň,

Práva a povinnosti zamestnávateľa a zamestnancov upravuje pracovný poriadok. Ide o súhrn pravidiel, ktoré by mal každý na pracovisku dodržiavať. Vydáva ho zamestnávateľ a musí byť v súlade so Zákonníkom práce a inými pracovnoprávnymi predpismi.


Aj keď Zákonník práce neobsahuje explicitný zákaz používania mobilného telefónu na pracovisku, zamestnávateľ má právo nastaviť pravidlá, ktoré sú nevyhnutné na zaistenie bezpečnosti a kvality práce. Zákaz mať telefón na pracovisku je pomerne bežný v mnohých odvetviach (napríklad v potravinovej výrobe, v zdravotníctve alebo aj v školstve), a to najmä z dôvodov bezpečnosti a koncentrácie.
Mobilný telefón sa považuje za zdroj vonkajšej kontaminácie a vedúci zamestnanec pre zabezpečenie zdravotnej bezpečnosti vyrábaných pokrmov v rámci svojho oprávnenia je oprávnený vyžadovať zákaz vnášania a používania mobilného telefónu v priestoroch pre manipuláciu s potravinami a pokrmami. Z tohto pohľadu je riaditeľka oprávnená požadovať od zamestnancov, aby si telefón odložili na miesto, kde ich nebude rozptyľovať pri práci.

Uvedené je vhodné zapracovať do príručky HACCP, v časti Správna výrobná prax, C. OSOBNÁ HYGIENA PRACOVNÍKOV.

V prílohe prikladáme vzor.

 

VZOR:

E-MODEL PRÍRUČKY SYSTÉMU HACCP, PREVÁDZKOVÉHO

PORIADKU A SANITAČNÉHO PROGRAMU

PRE ZARIADENIA ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA

Kapitola č.: 7

Strana 3

Celkový počet strán: 11

Názov kapitoly: Správna výrobná prax

C. OSOBNÁ HYGIENA PRACOVNÍKOV:

  • pracovníci musia nosiť vhodné, čisté pracovné oblečenie (nohavice, tričko, zástera, plášť, topánky, pokrývka hlavy), v pracovnom odeve majú len čistú vreckovku
  • pri práci s potravinami musia dodržiavať osobnú hygienu po celý pracovný čas,
  • dôkladne si umývať ruky pred prácou, pri práci ihneď po každom znečistení rúk, po každom ukončení jedného druhu práce, po fajčení, po úprave šatstva a osobitne dôkladne po každom použití záchodu,
  • nechty pracovníka musia byť krátke, strihané, nenalakované, na rukách nesmú byť prstene, hodinky, náramky a iné ozdobné predmety,
  • v kuchyni a v skladoch je zakázané počas manipulácie s potravinami jesť, piť, fajčiť a telefonovať.

C.1 ZAMESTNANCI SÚ POVINNÍ:

  1. mať osvedčenie o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažných činností vydávané regionálnym úradom verejného zdravotníctva, alebo mať vzdelanie v potravinárstve, čo preukazuje dokladom o ukončení školy
  2. potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti pre výkon epidemiologicky závažnej činnosti (napr. zdravotný preukaz)
  3. podrobiť sa požadovaným lekárskym prehliadkam
  4. podrobiť sa lekárskej prehliadke vždy, keď sa vyskytne u nich alebo v ich domácnosti, alebo bydlisku hnačkové, hnisavé alebo iné horúčkovité ochorenie, alebo iná prenosná choroba
  5. ihneď hlásiť zamestnávateľovi infekčné, hnačkové ochorenia alebo hnisavé ochorenia na koži, ako aj infekčné ochorenie členov domácnosti alebo spolubývajúcich,
  6. upozorniť vždy ošetrujúceho lekára, že pracujú v prevádzke, v ktorej prichádzajú do styku s potravinami.

Odborná spôsobilosť sa preukazuje podľa charakteru epidemiologicky závažných činností:

a) dokladom o získaní vzdelania na:

1. lekárskej fakulte,

2. veterinárnej fakulte so zameraním na prácu v potravinárstve,

3. strednej zdravotníckej škole,

4. hotelovej škole,

5. strednej škole alebo odbornom učilišti zameranom na prácu v potravinárstve,

6. na rekvalifikačnom kurze certifikovanej školiacej organizácie (MŠ SR), alebo

b) osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažných činností, ktoré vydá regionálny úrad verejného zdravotníctva po úspešnom preukázaní vedomostí.

Platnosť osvedčení o odbornej spôsobilosti pre vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti:

  • Osvedčenia udelené po 31. máji 2010 sú vydávané na dobu neurčitú
  • Osvedčenia udelené a platné na dobu určitú do 31. mája 2010 a neskôr sa považujú za osvedčenia udelené na dobu neurčitú
  • Osvedčenia udelené a platné na dobu určitú do 30. mája 2010 alebo skôr sa končia dňom uvedeným na osvedčení (je potrebné znova požiadať o udelenie odbornej spôsobilosti)

 

Vydanie:2

Zmena č.: 1

Platnosť od: 1.6.2013

E-MODEL PRÍRUČKY SYSTÉMU HACCP, PREVÁDZKOVÉHO

PORIADKU A SANITAČNÉHO PROGRAMU

PRE ZARIADENIA ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA

Kapitola č.: 7

Strana 4

Celkový počet strán: 11

Názov kapitoly: Správna výrobná prax

       

C.2 ZÁSADY SPRÁVANIA SA PRACOVNÍKOV NA PRACOVISKU:

NEJESŤ!                        

NEFAJČIŤ!                     

NEPIŤ!                            

NETELEFONOVAŤ!        zivot bez mobilniho telefonu f

Nevykonávať na pracovisku žiadne toaletné, alebo nehygienické úkony!

C.3 ČISTÉ RUKY ALEBO JEDNORÁZOVÉ RUKAVICE

 

  • Rukavice na jednorázové použitie sa nesmú používať opakovane.

  • Mikroorganizmy sa z nich nedajú uspokojivo odstrániť ani mechanickým čistením a použitím čistiacich prostriedkov. Umývanie, sušenie a sterilizácia môžu byť príčinou poruchy celistvosti rukavíc!!!

  • NOSENIE RUKAVÍC NEZBAVUJE POVINNOSTI DÔKLADNE SI UMÝVAŤ RUKY!!!

  • Ruky predstavujú možný spôsob šírenia mikroorganizmov z tepelne neupravených potravín na tepelne upravené tzv. krížová kontaminácia - zo špinavých plôch na čisté alebo priamo na potraviny.

  • Ten kto manipuluje s potravinami by súčasne nemal pracovať s inými vecami (mobilný telefón, peniaze!!!, umývanie pracovných pomôcok, vykonávanie sanitácie, vyvarovať sa nehygienických návykov – dotýkanie sa tváre či nosu, česanie vlasov apod.).

  • Pokiaľ dôjde ku kontaminácii rúk napr. pri manipulácii so špinavými alebo skazenými potravinami,     je potrebné ich pred začatím práce umyť, opláchnuť a osušiť.

 

 

 

 

 

Vydanie:2

Zmena č.: 1

Platnosť od: 1.6.2013

 

 

Zobraziť celú diskusiu

Zmeny platových taríf nepedagogických zamestnancov (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Základné platové tarify nepedagogických zamestnancov podľa Prílohy č. 3a k zákonu č. 553/2003 Z. z. platia pre všetkých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorí vykonávajú pracovné činnosti v škole, školskom zariadení, centre pre deti a rodiny, rehabilitačnom stredisku pre zrakovo postihnutých alebo na vysokej škole, a nie sú pedagogickými zamestnancami, odbornými zamestnancami alebo učiteľmi vysokých škôl a výskumnými a vývojovými zamestnancami.

Uvedené platí pre všetkých nepedagogických zamestnancov, ktorí sú odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, u zamestnávateľov v znení §1.

 

Zobraziť celú diskusiu

prechod cez jedálnu (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Ďakujeme pani vedúcej školskej jedálne za podrobné vysvetlenie. Každá škola a školská jedáleň má svoje špecifické podmienky, ktoré, ak je to potrebné, je možné upraviť interným predpisom.

Zobraziť celú diskusiu

Jedálen MŠ (2x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

         

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata/ olovrant

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Prijatý počet stravníkov

102

196

4,5

Kuchár/zauč.kuch

2

0,5

2,5

Prevádzkový zamestnanec

1

1

T-H zamestnanec

0

Vedúci šj

1

1

Zobraziť celú diskusiu

Kamery (2x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Zamestnávateľ je povinný vopred informovať zamestnancov o zavedení monitoringu. Musí jasne uviesť, z akého dôvodu sa monitoring zavádza, kde sa kamery nachádzajú a ako sa bude s nahrávkami zaobchádzať. Ak sa týka to aj priameho sledovania zamestnancov, je zamestnávateľ povinný mať na to súhlas zástupcov zamestnancov (odborovej organizácie ). Ak takí zástupcovia neexistujú, musí mať na to písomný súhlas každého zamestnanca. Kamery nesmú byť umiestnené na miestach, kde by narúšali súkromie zamestnancov, ako sú napríklad šatne, toalety alebo odpočinkové miestnosti. Hoci kuchyňa nie je typickým priestorom pre osobné súkromie, stále platia vyššie spomenuté podmienky o informovaní a súhlase. Preto, ak vám zamestnávateľ inštaloval kameru bez vášho vedomia a súhlasu, nepostupoval v súlade so zákonom. Zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov v § 13 ods. 4 hovorí, že zamestnávateľ nesmie bez závažného dôvodu spočívajúceho v osobitnej povahe činnosti zamestnávateľa a bez informovania zamestnancov a prejednania so zástupcami zamestnancov zaviesť kontrolný mechanizmus.

Je potrebné obrátiť sa na zamestnávateľa a požiadať ho o vysvetlenie a predloženie všetkých potrebných dokumentov týkajúcich sa tohto monitoringu. Ak by došlo k porušeniu zákona, môžete sa obrátiť na Inšpektorát práce, ktorý rieši dodržiavanie pracovnoprávnych predpisov.

Zobraziť celú diskusiu

Zvyšovanie platov nepedagogickým zamestnancom (2x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Ak zamestnanec podľa nových tabuliek nedosahuje svojím tarifným platom výšku minimálnej mzdy, je potrebné mu dorovnať mzdu tak, aby minimálnu mzdu dosiahol. Vzniknutá situácia, keď zamestnanec neuvidí žiadne zvýšenie, môže byť demotivujúca, preto je pochopiteľné, že hľadáte riešenie.Zamestnancovi nie ste povinný navýšiť tarifný plat nad rámec jeho pracovnej triedy. Avšak, ak ho chcete odmeniť alebo mu kompenzovať situáciu s minimálnou mzdou, môžete mu udeliť osobný príplatok, ktorý slúži ako motivácia a ocenenie. Ide o nenárokovateľnú zložku mzdy, takže jeho výšku a trvanie môžete určiť individuálne. Takýto príplatok sa nezarátava do dorovnávania mzdy, pretože nejde o zložku základného platu.

Zobraziť celú diskusiu

Intolerancia na mlieko - škôlka (1x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Zákonný zástupca predloží zápisný lístok na osobitné stravovanie s individuálnou donáškou, doloží potvrdenie od lekára a podpíše Informovaný súhlas, v ktorom si uvediete podmienky donášky stravy a spôsob s jej manipuláciou. Je v poriadku, že donesenú stravu skladujete vo vyhradenom priestore v chladničke.

 

Zobraziť celú diskusiu

OSOBITNÝ SPÔSOB STRAVOVANIA DETÍ A ŽIAKOV V ŠKOLSKOM ZARIADENÍ (57x)

Admin napísal/a 06 sep 2025

V školských stravovacích zariadeniach je poskytovaná deťom a mládeži optimálna, správna a vyvážená zdravá strava, ktorá spĺňa energetické a nutričné požiadavky jednotlivých vekových skupín a je založená na základe vedeckých poznatkov, odporúčaných výživových dávok a poznatkov Svetovej zdravotníckej organizácie. Okrem racionálnej stravy môže školská jedáleň pripravovať diétne jedlá a nápoje pre deti a žiakov, u ktorých lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie v zmysle § 140 ods.5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní v znp.

Na prípravu diétnych jedál v školskom stravovaní ministerstvo školstva vydalo:

  • Materiálno-spotrebné normy pre diétne stravovanie pre tri druhy diét:
  • šetriaca diéta ( pri chorobách tráviaceho traktu)
  • diabetická diéta (pri zvýšenej hladine cukru v krvi- cukrovka)
  • bezgluténová diéta - bezlepková (pri poruche vstrebávania lepku v pokrmoch).

Vegetariánstvo ako alternatívny spôsob stravovania nemá žiadnu legislatívnu oporu vo všeobecne záväzných právnych predpisoch platných pre školské stravovanie.

Pokiaľ zákonný zástupca dieťaťa nepredloží doklad s diagnózou dieťaťa od lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekára so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore, zariadenie školského stravovania nemôže umožniť individualnu donášku pokrmov do zariadenia pre deti a mládež.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva postupuje podľa §7 ods. 3 písm. b) vyhlášky MZ SR č. 75/2023 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež.

Zobraziť celú diskusiu
JAZ
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok