Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

HCCP (2x)

Admin napísal/a 18 dec 2025

Dobrý deň,

Zariadenie školského stravovania je povinné postupovať pri výrobe pokrmov a nápojov podľa zásad správnej výrobnej praxe, dodržiavať pracovné postupy, miesta alebo operácie technologických procesov, ktoré sú kritické pri zabezpečovaní zdravotnej neškodnosti pokrmov a nápojov, a dodržiavať požiadavky na výrobu, prípravu a podávanie pokrmov a nápojov v zmysle príručky HACCP (Čl. 5 nariadenia (ES) č. 852/2004, zákon č.355/2007. Z.z. ; Potravinový kódex SR - II. ČASŤ - Všeobecné požiadavky - ôsma hlava).

MŠVVaŠ SR podľa §14 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov vydalo metodickú príručku e-model HACCP a metrologický program pre zariadenia školského stravovania SR ako záväznú dokumentáciu, ktorú je potrebné vypracovať na konkrétne podmienky školskej jedálne a zaviesť do praxe.

Vzor príručky nájdete na webovom sídle ministerstva školstva: https://www.minedu.sk/8009-sk/skolske-stravovanie/

Každá stravovacia prevádzka ( nielen školská) musí mať vypracovaný HACCP na vlastné podmienky, školská jedáleň a výdajná školská jedáleň zaradená v sieti škôl a školských zariadení SR si vypracuje HACCP podľa vydanej príručky ministerstva školstva.

Zobraziť celú diskusiu

Kuchárky (65x)

Admin napísal/a 18 dec 2025

Dobrý deň,

Pracovná zmluva je v zmysle Zákonníka práce písomný súhlas (dohoda) medzi zamestnávateľom a zamestnancom o podmienkach, za ktorých sa pracovný pomer uzatvára.
Jedná sa o súhlas oboch strán: Ide o dobrovoľnú a slobodnú vôľu zamestnanca aj zamestnávateľa prijať dohodnuté podmienky. Pracovná náplň (podrobný popis úloh) nemusí byť priamou súčasťou textu pracovnej zmluvy, zvyčajne sa na ňu v zmluve odkazuje alebo tvorí jej prílohu. Táto náplň práce potom podrobne určuje, čo presne má zamestnanec robiť, čo je kľúčové pre riešenie vášho problému s delením úloh.

Odporúčaný počet podľa prílohy č.3 k vyhláške č. 330/2009 Z. z.o zariadení školského stravovania

Školská jedáleň

Obed

Desiata/ olovrant

Školské mlieko/ovocie

Celý deň

Počet zamestnancov ŠJ

Prijatý počet stravníkov

165

270

135

5,25

Kuchár/zauč.kuch

2

0,75

2,75

Prevádzkový zamestnanec

1

0,5

1,5

T-H zamestnanec

0

0

Vedúci šj

1

1

Zobraziť celú diskusiu

EXKLUZÍVNE: POLOŽTE NÁM OTÁZKU (138x)

Admin napísal/a 18 dec 2025

Dobrý deň,

Kto kontroluje školské stravovanie?

Zriaďovateľ: Pre materské a základné školy je zriaďovateľom väčšinou obec/mesto, stredné školy zriaďuje samosprávny kraj (VÚC), zriaďovateľom súkromnej školy môže byť fyzická osoba (podnikateľ) alebo iná právnická osoba (napr. nezisková organizácia, nadácia), zriaďovateľom cirkevnej školy je štátom uznaná cirkev alebo náboženská spoločnosť..

Zriaďovateľ vykonáva vnútornú kontrolu z pohľadu efektívnosti prevádzky a hospodárnosti, ale tiež dohliada na kvalitu poskytovaných služieb, vrátane stravovania.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) je hlavný kontrolný orgán pre hygienu a výživu. Kontroluje dodržiavanie všetkých hygienických požiadaviek podľa zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Prevádzkové podmienky kuchyne, skladovanie potravín, osobnú hygienu zamestnancov, zdravotnú spôsobilosť. Dodržiavanie výživových noriem (teda či je jedlo pestré, vyvážené a v súlade s odporúčanými dávkami). Kontroluje sa aj frekvencia a zaraďovanie povolených/zakázaných potravín.

Regionálny úrad školskej správy (RÚŠS) Zameriava sa na kvalitu a bezpečnosť podávaných pokrmov z pohľadu dodržiavania všeobecne záväzných predpisov platných pre školské stravovanie, kontroluje

Typ sťažnosti

Kam adresovať sťažnosť (Priorita)

Kvalita stravy (zloženie, pestrosť, výživové normy), Hygiena v kuchyni, Skladovanie, Zdravotné riziká

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v sídle daného kraja.
Regionálny úrad školskej správy (RÚŠS) v sídle kraja.

Všeobecná nespokojnosť s organizáciou, Prevádzkové problémy, Postup riešenia sťažností v školskej jedálni.

Riaditeľ školy (v prvom kroku) a následne Zriaďovateľ (obec/mesto).

Ako postupovať

  1. Najprv sa obráťte na vedúceho školskej jedálne alebo riaditeľa školy/ zriaďovateľa školy, školského zariadenia. Mnohé problémy sa dajú vyriešiť na tejto úrovni.

  2. Ak s riešenie nie je uspokojivé, alebo ide o závažné porušenie (napr. hygienické), podajte písomnú sťažnosť na príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Ak sa jedná o kvalitu stravy, zloženie jedál, porcie a pod. podajte písomnú sťažnosť na príslušný Regionálny úrad školskej správy.

Sťažnosť by mala byť konkrétna, obsahovať dátum, názov školy, popis problému (napr. nedodržiavanie pestrosti, konkrétne jedlo, ktoré bolo nevhodné, atď.) a meno, priezvisko, adresa trvalého pobytu, telefón/e-mail pre urýchlenie komunikácie, podpis.

Uveďte, ktoré pravidlo/predpis/zákon bolo podľa Vás porušené (napr. nedostatočná pestrosť jedálnička v rozpore so zásadami pre školské stravovanie, podozrenie na porušenie hygienických noriem). Priložte akékoľvek relevantné dôkazy, ktoré máte (napr. kópia jedálneho lístka, fotografie, e-mailová komunikácia s vedením školy).Váš návrh riešenia: napr. Žiadam o prešetrenie stravovacích podmienok a nariadenie nápravných opatrení . Nezabudnite požiadať o písomné vyrozumenie o výsledku prešetrenia sťažnosti.

RÚVZ a RÚŠS je povinný sťažnosť prešetriť a písomne Vás informovať o výsledku kontroly.

Sťažnosť musí byť podpísaná a identifikovateľná, aby sa ňou úrad zaoberal.
Anonymné sťažnosti (tie, ktoré neobsahujú meno a adresu sťažovateľa) sa nemusia vybavovať, pokiaľ neobsahujú informácie o závažnom ohrození života, zdravia alebo majetku.

Zobraziť celú diskusiu

Čo nepatrí na jedálny lístok do materskej školy (2x)

Admin napísal/a 18 dec 2025

Banán a mlieko na olovrant

  • Samotný banán a mlieko ako jediná zložka olovrantu nie sú postačujúce a nezodpovedajú požiadavkám na pestrú a vyváženú stravu, ktorú má školské stravovanie zabezpečovať.

  • Podľa Zásad na zostavovanie jedálnych lístkov v prílohe č. 1 k vyhláške č. 300/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania "doplnkové jedlá obsahujú potravinu okrem mlieka, ktorá je zdrojom bielkovín." Olovrant (podobne ako desiata) majú spĺňať odporúčané výživové dávky, banán ako doplnkové jedlo nie je plnohodnotným zdrojom bielkovín.

  • Vo všeobecnosti sa na desiatu a olovrant odporúča podávať čerstvé pečivo/chlieb, chutné výživné nátierky (syrové, tvarohové, zeleninové, mäsové, rybacie a strukovinové), mliečne výrobky a vždy by malo byť prítomné čerstvé ovocie alebo zelenina podľa sezóny.

  • Cieľom školského stravovania je okrem iného aj výchova k správnym stravovacím návykom, čo zahŕňa pestrosť a konzumáciu rôznych druhov potravín. Podávanie len ovocia v kombinácii s nápojom sa považuje za neakceptovateľné z odborného a zdravotného hľadiska z dôvodu možného deficitu vitamínov, minerálov a stopových prvkov (malnutrícia).

Podávanie polotovarov (cesnakový uzol)

  • Zásady školského stravovania odporúčajú obmedzovať využitie polotovarov, pečiva s vysokým obsahom soli a instantných prípravkov s obsahom umelých látok a konzervantov (sušený cesnak.

  • Kladie sa dôraz na prípravu jedál z čerstvých surovín a minimalizáciu umelo konzervovaných a stabilizovaných potravín.

  • Niektoré potraviny sú pre deti vo všeobecnosti považované za nevhodné a zakázané alebo sa ich konzumácia prísne obmedzuje. Hoci "cesnakový uzol" nie je priamo uvedený v zozname zakázaných potravín, patrí medzi pečivo s vysokým obsahom soli, tuku a prídavných látok. Pokiaľ ide o polotovar (teda predpripravený výrobok, ktorý sa len dopeká) nie je vhodné ho zaraďovať do jedálneho lístka pre deti predškolského veku. Podávanie samotného pečiva s nízkym obsahom výživovo hodnotných zložiek bez čerstvej nátierky a zeleniny, by malo byť minimalizované.

  • V rámci racionálnej výživy a Materiálovo-spotrebných noriem sa pri podávaní desiat a olovrantov kladie hlavný dôraz na celozrnné výrobky, tmavé druhy chleba, výživné nátierky, sezónnu zeleninu a ovocie a vhodne zvolený nápoj..

Strava v materskej škole musí byť pestrá, vyvážená a zostavená podľa Materiálovo-spotrebných noriem a odporúčaných výživových dávok pre danú vekovú kategóriu. Samotný banán a mlieko na olovrant túto požiadavku nespĺňajú. Polotovary, ako je cesnakový uzol, by sa mali z dôvodu obsahu prídavných látok, soli a celkovej výživovej hodnoty obmedzovať na minimum, ideálne nezaradzovať. Ak stravovanie v konkrétnej MŠ nezodpovedá týmto zásadám, môžete sa obrátiť na vedúceho zamestnanca školskej jedálne (ten je zodpovedný za zostavu jedálneho lístka) alebo na Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý dohliada na dodržiavanie hygienických a výživových noriem v zariadeniach školského stravovania.

Zobraziť celú diskusiu

zaradenie školských jedální (2x)

Admin napísal/a 19 nov 2025

Dobrý deň,

Napriek tomu, že školstve v súčasnosti prebiehajú rozsiahle legislatívne zmeny, ktoré sa dotýkajú aj riadenia v školskej samospráve, avšak tieto zmeny sa neustanovujú presun školských jedální pod štátnu správu a ich vyňatie spod regionálneho školstva (teda obcí a samosprávnych krajov).

Zariadenia školského stravovania (školské jedálne) v súčasnosti patria pod originálne školské kompetencie. Sú financované najmä z rozpočtu obce (pre MŠ a ZŠ) a samosprávneho kraja (pre stredné školy), pričom do ich rozpočtov plynú prostriedky z výnosu dane z príjmov fyzických osôb.

Prijatý je "balík školských zákonov", ktorý zahŕňa aj zefektívnenie riadenia a spravodlivé financovanie škôl a školských zariadení a hoci sa hovorí o "novom zákone o školskej správe", nebolo prijaté žiadne ustanovenie o presune celého riadenia školských jedální pod štátnu správu a vyňatie spod zriaďovateľov (obcí a VÚC) .

Z hľadiska aktuálneho stavu, školské jedálne ľ zostávajú v zriaďovateľskej pôsobnosti a pod financovaním miestnej a regionálnej samosprávy (obce a VÚC), s metodickým usmerňovaním zo strany Ministerstva školstva a Regionálnych úradov školskej správy (RUŠS).

Zobraziť celú diskusiu
Jedálničky

Program Jedáleň Edupage (1x)

Admin napísal/a 15 okt 2025

Dobrý deň p. vedúce, poprosila by som o poznatky a skúsenosti tie, ktoré pracujete s programom pre školské jedálne Edupage. Aké +/- má pri využívaní, prípadne konkrétne porovnanie s programom VIS. Budem vďačná za každú reakciu. Ďakujem

Zobraziť celú diskusiu

Nedostatok financií v školskom stravovaní: Realita, ktorú už nemôžeme prehliadať (1x)

Alena Stančeková napísal/a 14 okt 2025

Ďakujem pani Ing. Tokárovej.Prácu vedúcej šj vykonávam 45 rokov, momentálny stav šj je alarmujúci, mám pocit, že školské jedálne upadajú do záhuby, akosi v tejto spoločnosti na nás nevychádza . Ale chcem byť optimista a kompetentným popriať, aby sa im podarilo našim deťom jedálne udržať...veľa šťastia ...
Zobraziť celú diskusiu

Odporúčané počty zamestnancov (126x)

Admin napísal/a 07 okt 2025

Príloha č. 2 k vyhláške č.330/2008 Z. z. o zariadení školského stravovania ustanovuje počet zamestnancov v školskej jedálni podľa počtu prijatých stravníkov.

Pre závodné (komerčné) stravovanie neexistuje na Slovensku striktne záväzná vyhláška, ako pre školské jedálne. Personálne normy pre školské jedálne môžu slúžiť ako orientačný bod, aj keď vaša prevádzka je špecifická.

Na základe bežnej praxe v stravovacích zariadeniach a s použitím školských normatívov ako hrubého usmernenia, by mohla byť situácia pri 250 – 280 obedoch nasledovná:
1 Hlavný kuchár,1 Kuchár, 2 Pomocné sily, 1 Vedúci zamestnanec

Rozhodujúce faktory, ktoré môžu mať vplyv na skutočný počet:
Technické vybavenie kuchyne, moderné konvektomaty, multifunkčné stroje, umývačky čierneho/bieleho riadu a dobrá organizácia práce - menej personálu.
Sortiment a zložitosť jedálneho lístka- Jednoduché jedlá s menšou náročnosťou na prípravu vyžadujú menej práce ako napríklad diétne stravovanie, múčniky, alebo rôzne varianty menu.
Organizácia výdaja stravy-spôsob výdaja (samoobsluha, výdaj cez pult, jedlo do obedárov) a dĺžka výdajného času vplýva na počet výdajného personálu.
Ďalšie okolnosti - upratovanie jedálne po obede, objednávanie surovín, preberanie tovaru, denné upratovanie priestorov a sanitácia-zvyšujú potrebu pomocných síl.

Odporúčame vám porovnať vašu situáciu (vybavenie, jedálny lístok, rozsah prác) s inými závodnými kuchyňami s podobným objemom alebo sa obrátiť na odborníkov (gastro-poradcov), ktorí vám pomôžu optimalizovať personálne normy špecificky pre vašu prevádzku a rozpočet.

Zobraziť celú diskusiu

Na čo sa môžu využívať réžie v školskej jedálni (12x)

Admin napísal/a 01 okt 2025

Dobrý deň,

Podľa §140 ods. 10 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon)

"Výšku príspevku na čiastočnú úhradu nákladov, výšku príspevku na režijné náklady a podmienky úhrady v školskej jedálni, ktorej zriaďovateľom je obec 31) alebo samosprávny kraj, 42) určí zriaďovateľ všeobecne záväzným nariadením" (VZN).

Podľa uvedeného výšku príspevku na režijné náklady a podmienky úhrady v školskej jedálni môže zriaďovateľ určiť vo VZN mesačným paušálnym príspevkom bez ohľadu na počet odstravovaných dní. Odporúčame Vám pozrieť príslušné VZN obce.

Zobraziť celú diskusiu

Mäsité-mäsité,bezmäsité-bezmäsité (1x)

Admin napísal/a 19 sep 2025

Dobrý deň,

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej len „MŠVVaM SR“) s cieľom zabezpečiť deťom a žiakom prístup k nutrične vyváženým pokrmom a výchovu k zdravej výžive, vydalo podľa § 140 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov, Materiálno - spotrebné normy a receptúry pre školské stravovanie 2024 (ďalej len „MSN“).
MSN majú záväzný charakter pre všetky zariadenia školského stravovania zaradené v sieti škôl a školských zariadení Slovenskej republiky, s prípustnou toleranciou použitia uvedenou v jednotlivých ustanoveniach Aplikácie princípov k MSN a receptúram pre školské stravovanie revízia 2024.

3.1 Všeobecné princípy

3. V prípade zavedenia systému dvoch druhov jedál na výber pre vekové skupiny B, C a D dodržať zostavu jedál tak, aby energetická a nutričná hodnota druhého jedla dosahovala minimálne 90 % OVD u sacharidov a bielkovín prvého jedla a 80 % OVD pre tuky.

Obidve jedlá na výber v rámci dňa musia zohľadňovať zásady pre zostavu jedálnych lístkov.

Príklad: Jedálny lístok s dvoma jedlami na výber (v súlade so zásadami na zostavovanie jedálnych lístkov)

MENU A

MENU B

Pondelok

Múčne jedlo (sladké)

Múčne jedlo (slané) / Zeleninové jedlo

Utorok

Mäsové jedlo

Mäsové jedlo z iného druhu mäsa

Streda

Jedlo so zníženou dávkou mäsa

Jedlo so zníženou dávkou z iného druhu mäsa

Štvrtok

Mäsové jedlo

Mäsové jedlo z iného druhu mäsa

Piatok

Zeleninové jedlo

Zeleninové jedlo/ bezmäsité jedlo s obsahom vajec, syra, tofu (90% bielkovín z menu A)

Zobraziť celú diskusiu

Vedúca školskej jedálne - HCCP plán (2x)

Admin napísal/a 19 sep 2025

Dobrý deň,

Pre zariadenia školského stravovania vydalo ministerstvo školstva E-model príručky HACCP, ktorý je záväzný pre všetky zariadenia školského stravovania zaradené v sieti škôl a školských zariadení SR.

Príručka a požadované evidencie sú zverejnené na webovom sídle ministerstva, tieto si stiahnete a vypracujete na podmienky svojej školskej jedálne:

Stiahnite si príručku tu.

Zobraziť celú diskusiu

Povinnosť odobedovať žiakov z ŠKD (2x)

Admin napísal/a 18 sep 2025

Dobrý deň,

Práva, povinnosti a pravidlá, ktoré platia pre všetkých členov školskej komunity – to znamená pre žiakov, učiteľov aj rodičov rieši a upravuje Školský poriadok . Jeho cieľom je zabezpečiť hladký chod školy, vytvoriť bezpečné a priaznivé prostredie pre vzdelávanie a výchovu a predísť prípadným konfliktom.

Jednou z oblastí, ktoré školský poriadok pokrýva je aj Organizácia vyučovania: Upravuje rozvrh hodín, príchody a odchody zo školy, ale aj prestávku na obed, organizáciu školského klubu detí, školských akcií, ako sú exkurzie či krúžky.

Školský poriadok vydáva riaditeľ školy. Riaditeľ ho vypracuje na základe platných zákonov a školských predpisov, ale pred jeho vydaním ho musí prerokovať v Rade školy a v Pedagogickej rade, ktoré majú pripomienkovacie a schvaľovacie právomoci.

Až po prerokovaní a schválení v týchto orgánoch je školský poriadok záväzný pre všetkých členov školskej komunity. Školský poriadok je prístupný pre všetkých – zvyčajne sa zverejňuje na webovej stránke školy. Podpisom rodičia potvrdzujú, že si školský poriadok prečítali, rozumejú mu a súhlasia s tým, že ich dieťa sa bude riadiť pravidlami, ktoré sú v ňom stanovené. Tým sa stáva poriadok právne záväzný a v prípade akýchkoľvek problémov s disciplínou alebo dochádzkou sa naň škola môže odvolať.Oboznámenie s poriadkom slúži na to, aby rodičia vedeli, aké sú ich práva a povinnosti, ale aj to, aké práva a povinnosti má ich dieťa v škole. Vedia, čo môžu očakávať od školy a čo škola očakáva od nich.

 

Zobraziť celú diskusiu

Obedy v jedálni (2x)

Admin napísal/a 18 sep 2025

Dobrý deň,

Špeciálna škola je preto špeciálna, lebo žiaci, ktorí sa v nej vzdelávajú majú aj špeciálne požiadavky. Pokiaľ dieťa bolo prítomné na vyučovaní, má prihlásený obed, ktorý nemôže skonzumovať, školské zariadenie mu ho umožní prevziať. Je ťažké z otázky určiť, o aké nariadenia sa školská jedáleň "opiera". V prípade neúspešného vyriešenia Vášho problému sa obráťte na príslušný úrad školskej správy, ktorý je zriaďovateľom špeciálnej školy.

 

Zobraziť celú diskusiu

Práca za veducu jedalne (2x)

Admin napísal/a 18 sep 2025

Dobrý deň,

Zákonník práce ( č.311/2001 Z. z.) upravuje aké činnosti môže zamestnávateľ od zamestnanca požadovať.
Podľa § 43 je zamestnávateľ povinný so zamestnancom dohodnúť podstatné náležitosti v pracovnej zmluve:
-druh práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma (opis pracovných činností), miesto výkonu práce (obec a organizačnú časť alebo inak určené miesto),deň nástupu do práce,mzdové podmienky, ak nie sú dohodnuté v kolektívnej zmluve.
Druh práce v pracovnej zmluve: Zamestnávateľ môže od zamestnanca požadovať len takú prácu, ktorá je dohodnutá v pracovnej zmluve. V praxi to znamená, že ak máte v zmluve pozíciu "kuchár", zamestnávateľ od vás nemôže bežne požadovať, aby ste vykonávali pracovné činnosti vedúceho zamestnanca" Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“(Katalóg pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č.1 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z.)
Kvalifikačné predpoklady: Zamestnávateľ nemôže zamestnancovi nariadiť vykonávanie práce, na ktorú nemá potrebné kvalifikačné predpoklady (úplné stredné vzdelanie).

Výnimka: Zamestnávateľ môže dočasne poveriť zamestnanca inou prácou, ako je dohodnutá v pracovnej zmluve, ale len v presne vymedzených prípadoch, ako sú:

  • Zastupovanie iného zamestnanca, ak je zamestnanec práceneschopný alebo má dovolenku.
  • Pri odstraňovaní následkov mimoriadnych udalostí.
  • Ak je potrebné zabezpečiť plynulý chod prevádzky, ale len na nevyhnutne dlhý čas.


Aj v týchto prípadoch platí, že by vykonávaná práca mala byť pre zamestnanca primeraná.

Ak vás zamestnávateľ núti vykonávať činnosti, ktoré sú v rozpore s vašou pracovnou zmluvou a kvalifikáciou, máte právo takúto prácu odmietnuť. Ak by vám v dôsledku toho hrozila výpoveď, môžete sa brániť a obrátiť sa na príslušné orgány, napríklad na Inšpektorát práce.

Pri uvedenom počte 72 stravníkov príloha č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania odporúča nasledovný počet zamestnancov:

0,8 vedúci školskej jedálne; 1 kuchár; 1 zaučený kuchár ; 0,25 kuchár pre doplnkové stravovanie.

Zobraziť celú diskusiu

Povinnosť odobedovať žiakov z ŠKD (2x)

Admin napísal/a 16 sep 2025

Práva, povinnosti a pravidlá, ktoré platia pre všetkých členov školskej komunity – to znamená pre žiakov, učiteľov aj rodičov rieši a upravuje Školský poriadok . Jeho cieľom je zabezpečiť hladký chod školy, vytvoriť bezpečné a priaznivé prostredie pre vzdelávanie a výchovu a predísť prípadným konfliktom.

Jednou z oblastí, ktoré školský poriadok pokrýva je aj Organizácia vyučovania: Upravuje rozvrh hodín, príchody a odchody zo školy, ale aj prestávku na obed, organizáciu školského klubu detí, školských akcií, ako sú exkurzie či krúžky.

Školský poriadok vydáva riaditeľ školy. Riaditeľ ho vypracuje na základe platných zákonov a školských predpisov, ale pred jeho vydaním ho musí prerokovať v Rade školy a v Pedagogickej rade, ktoré majú pripomienkovacie a schvaľovacie právomoci.

Až po prerokovaní a schválení v týchto orgánoch je školský poriadok záväzný pre všetkých členov školskej komunity. Školský poriadok je prístupný pre všetkých – zvyčajne sa zverejňuje na webovej stránke školy. Podpisom rodičia potvrdzujú, že si školský poriadok prečítali, rozumejú mu a súhlasia s tým, že ich dieťa sa bude riadiť pravidlami, ktoré sú v ňom stanovené. Tým sa stáva poriadok právne záväzný a v prípade akýchkoľvek problémov s disciplínou alebo dochádzkou sa naň škola môže odvolať.Oboznámenie s poriadkom slúži na to, aby rodičia vedeli, aké sú ich práva a povinnosti, ale aj to, aké práva a povinnosti má ich dieťa v škole. Vedia, čo môžu očakávať od školy a čo škola očakáva od nich.

Zobraziť celú diskusiu
Normy nový šanon
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok