Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Zmeny platových taríf nepedagogických zamestnancov (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Základné platové tarify nepedagogických zamestnancov podľa Prílohy č. 3a k zákonu č. 553/2003 Z. z. platia pre všetkých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorí vykonávajú pracovné činnosti v škole, školskom zariadení, centre pre deti a rodiny, rehabilitačnom stredisku pre zrakovo postihnutých alebo na vysokej škole, a nie sú pedagogickými zamestnancami, odbornými zamestnancami alebo učiteľmi vysokých škôl a výskumnými a vývojovými zamestnancami.

Uvedené platí pre všetkých nepedagogických zamestnancov, ktorí sú odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, u zamestnávateľov v znení §1.

 

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (30x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Podľa §7 ods.3 písm. b) vyhlášky č. 75/2023 Z. z. je prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež, v ktorom prebieha výchova a vzdelávanie detí a žiakov do 18 rokov veku, povinný zabezpečiť aby sa do zariadenia pre deti do šesť rokov veku a zariadenia školského stravovania, v ktorom sa stravujú deti a žiaci do 18 rokov veku, deťom a žiakom individuálne nedonášala strava; to neplatí, ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie.

Na základe uvedeného, pokiaľ zákonný zástupca dieťaťa predloží doklad s určením diagnózy, ktorá vyžaduje osobitný spôsob stravovania, môže do zariadenia individuálne donášať stravu. Riaditeľ školského zariadenia vydá Rozhodnutie o prijatí na stravovanie s individuálnou donáškou stravy. Zákonný zástupca doloží informovaný súhlas, kde uvedie, že v plnej miere zodpovedá za zdravotnú bezpečnosť, kvalitu a obsah donesenej stravy, za čistotu a zdravotnú bezpečnosť prepravných nádob a súhlasí s manipuláciou donesej stravy v rozsahu- uskladnenie, ohrev, výdaj a pod..

 

Zobraziť celú diskusiu

prechod cez jedálnu (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Ďakujeme pani vedúcej školskej jedálne za podrobné vysvetlenie. Každá škola a školská jedáleň má svoje špecifické podmienky, ktoré, ak je to potrebné, je možné upraviť interným predpisom.

Zobraziť celú diskusiu

Odporúčané počty zamestnancov (111x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

         

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Skutočný počet stravníkov

210

50

5,25

Kuchár

2

0,25

2,25

Prevádzkový zamestnanec

2

2,0

T-H zamestnanec

Vedúci šj

1,0

1,0

Zobraziť celú diskusiu

Jedálen MŠ (2x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

         

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata/ olovrant

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Prijatý počet stravníkov

102

196

4,5

Kuchár/zauč.kuch

2

0,5

2,5

Prevádzkový zamestnanec

1

1

T-H zamestnanec

0

Vedúci šj

1

1

Zobraziť celú diskusiu
Hrachový granuát 1

Nárok na obed (2x)

Jedálne.sk napísal/a 14 sep 2023

Ak žiak riadne absolvuje výchovnovzdelávací proces, škola eviduje jeho prítomnosť na vyučovaní a školská jedáleň zabezpečuje prípravu obedov napriek rekonštrukcii školy, žiak si môže prísť prevziať obed do školskej jedálne.

Zobraziť celú diskusiu

Skončenie pracovného pomeru z dôvodu dovŕšenia veku 65 rokov (4x)

Jedálne.sk napísal/a 14 sep 2023

Odpoveď: Áno môže, zamestnanec musí mať však v pracovnej zmluve uvedené aj toto miesto výkonu práce.

§ 43 č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce

Podstatné náležitosti pracovnej zmluvy

(1) Pracovná zmluva obsahuje identifikačné údaje zamestnávateľa a zamestnanca. V pracovnej zmluve je zamestnávateľ povinný so zamestnancom dohodnúť podstatné náležitosti, ktorými sú:

a) druh práce a jeho stručná charakteristika,

b) miesto výkonu práce (obec, časť obce alebo inak určené miesto) alebo miesta výkonu práce, ak ich je viac, alebo pravidlo, že miesto výkonu práce určuje zamestnanec.

Zobraziť celú diskusiu

Prác.pozicie (2x)

Jedálne.sk napísal/a 11 sep 2023

Podľa prílohy č. 1 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stavovania sa odporúča počet zamestnancov podľa počtu prijatých stravníkov nasledovne:

171 prijatých stravníkov obed (65+68+38) – 2 kuchári, 1 prevádzkový zamestnanec

130 stravníkov doplnkové stravovanie(65+65)- 0,5 Kuchár

171 stravníkov - 1riaditeľ/vedúci ZŠS- zodpovedá v plnej miere za plynulý chod a organizáciu prevádzky ZŠS. V prípade neprítomnosti zamestnancov (PN), zabezpečí zastupovanie alebo pomáha pri príprave a výdaji pokrmov.

Zobraziť celú diskusiu

Prihlášky (2x)

Jedálne.sk napísal/a 11 sep 2023

Podmienky organizácie prevádzky vrátane prihlásenia na stravovanie, podmienky úhrady a pod. určí zriaďovateľ školy, resp. riaditeľ školy. Zápisné lístky sa vedú v papierovej forme(ministerstvom školstva stanovené formy vedenia dokumentácie).

Zápisný lístok je možné podať na konkrétny školský rok, v tomto prípade sa vydá hromadné Rozhodnutie o prijatí stravníkov s prílohou zoznamu prijatých stravníkov, alebo sa podá Zápisný lístok počas trvania školskej dochádzky a rozhodnutie sa vydá individuálne na meno dieťaťa.

Zobraziť celú diskusiu

Prevoz zabalenej stravy (2x)

Jedálne.sk napísal/a 11 sep 2023

Vzhľadom k tomu, že sa jedná o prechodné obdobie vydávania stravy, nahlásite túto organizačnú zmenu telefonicky na príslušný regionálny úrad.

Zobraziť celú diskusiu

STRAVOVANIE ZAMESTNANCOV V ŠKOLSKEJ JEDÁLNI (16x)

Jedálne.sk napísal/a 11 sep 2023

1. Podľa §152 ods.6 písm. c) zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce

Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie, ak zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom.

2. Podľa výkonu činnosti zamestnanca v zariadení verejného stravovania

Medzi základné činnosti kuchára v zariadení školského stravovania je príprava a výdaj pokrmov a teda aj povinnosť pripraviť pre deti a mládež stravu zodpovedajúcej konzistencie a chuti. V prípade, že kuchár so zdravotných dôvodov nemôže konzumovať stravu, ktorú pripraví, môže ju ochutnávať? Nevylučujú sa tým podmienky výkonu práce na pracovisku? Počas pracovnej doby nebude nič konzumovať? Stravu si bude donášať z domu? Ktorá stravovacia prevádzka zamestná kuchára s takýmto hendikepom?

Jednou z odporúčaných možností je, že zamestnancovi umožníte kombinované stravovanie a v deň, kedy nekonzumuje obed zo zdravotných dôvodov (nevhodné zloženie), prevziať si obed do prepravných nádob.

Zobraziť celú diskusiu

Vlastná strava z domu bez potvrdenia lekára (2x)

Jedálne.sk napísal/a 11 sep 2023

Žiak základnej školy (na rozdiel od dieťaťa v MŠ) nie je povinný odoberať jedlo zo zariadenia školského stravovania. Pokiaľ zákonný zástupca neprihlási svoje dieťa na stravovanie v školskej jedálni, dieťa nie je stravníkom školskej jedálne. Stravovanie dieťaťa si zákonný zástupca zabezpečuje individuálne, donáškou stravy do školy a nesie za jej zdravotnú bezpečnosť plnú zodpovednosť.

V takomto prípade dieťa nemá nárok na dotáciu na podporu výchovy stravovacích návykov dieťaťa podľa zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky.

Zobraziť celú diskusiu

Doklady treba na pracovnú pozíciu hlavnej kuchárky (2x)

Jedálne.sk napísal/a 11 sep 2023

Zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania.

Pracovné zaradenie hlavný kuchár vyžaduje kvalifikačný predpoklad vzdelania: Stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie (výučný list alebo maturitné vysvedčenie).

Osobitnou podmienkou na vykonávanie epidemiologicky závažných činností zamestnancov v zariadení školského stravovania pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov je požadovaná zdravotná a odborná spôsobilosť (§22).

Zdravotnú spôsobilosť preukazuje osoba potvrdením o zdravotnej spôsobilosti, ktoré jej na základe lekárskej prehliadky vydá lekár ( zdravotný preukaz). Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti obsahuje meno a priezvisko osoby, dátum narodenia, trvalé bydlisko, dátum vydania a povinnosti osoby.

Odbornú spôsobilosť preukazuje podľa charakteru epidemiologicky závažných činností:

1. diplomom, vysvedčením vzdelávacích inštitúcií, uvedené v zozname v prílohe č. 6 vyhlášky č. 585/2008 Z .z. alebo

2. osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti, ktoré vydáva príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva po absolvovaní skúšky.

Zoznam vzdelávacích inštitúcií, ktorých diplom alebo vysvedčenie preukazuje

odbornú spôsobilosť na vykonávanie epidemiologicky závažných činností

lekárska fakulta

farmaceutická fakulta

fakulta verejného zdravotníctva, fakulta ošetrovateľstva a sociálnej práce

prírodovedecká fakulta v odbore biológia a chémia

veterinárna fakulta

fakulta chemickej a potravinárskej technológie

stavebná fakulta v odbore vodné hospodárstvo a vodné stavby

fakulta so zameraním na prácu v potravinárstve

stredná zdravotnícka škola

10. stredná hotelová škola

11. stredná škola alebo odborné učilište zamerané na prácu v potravinárstve

12. stredná priemyselná škola stavebná v študijnom odbore vodohospodárske stavby

13. stredné odborné učilište vodohospodárske

14. stredná škola alebo odborné učilište v odboroch starostlivosti o ľudské telo

15. vzdelávacie zariadenie uskutočňujúce rekvalifikačný akreditovaný kurz v odbore kuchár, čašník a v odboroch starostlivosti o ľudské telo, ktorému akreditáciu vydalo Ministerstvo školstva Slovenskej republiky

16. stredná veterinárna škola.

Zobraziť celú diskusiu

Obedy zadarmo od augusta budúceho roka skončia (11x)

Jedálne.sk napísal/a 11 sep 2023

Podľa zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách sa dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa poskytuje

  • na dieťa v poslednom ročníku materskej školy, ktoré dosiahlo päť rokov veku do 31. augusta, ktorý predchádza začiatku školského roka, od ktorého bude dieťa plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole);
  • na dieťa vo veku od 2 do 5 rokov a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v HN alebo ktorej príjem je najviac vo výške ŽM;

V prípade, že

  • dieťa má nárok na dotáciu a podľa posúdenia ošetrujúceho lekára jeho zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nezabezpečuje prípravu diétneho jedla, zákonný zástupca dieťaťa môže požiadať zriaďovateľa školy o vyplatenie dotácie na stravu.
Zobraziť celú diskusiu

Vegetarián - strava v jedálni (2x)

Jedálne.sk napísal/a 11 sep 2023

Odpoveď: Podľa §6 ods. 5 vyhlášky č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania, žiak školy, ubytovaný v školskom internáte môže odoberať denne hlavné jedlo a doplnkové jedlo, ak je starší ako 11 rokov.

Na základe uvedeného žiak môže odobrať hlavné a doplnkové jedlá, ale NEMUSÍ. Žiadny všeobecne záväzný predpis neurčuje, že žiak ubytovaný v internáte musí sa stravovať v jedálni internátu. Žiaci (už aj na základnej škole) majú možnosť odhlásiť sa zo stravovania, pokiaľ im ponúkaný pokrm nevyhovuje. Škola, školský internát alebo školská jedáleň nemôže nútiť žiakov platiť za stravu, ktorú si neprihlásili.

Zobraziť celú diskusiu
Naša Strava.sk
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok