Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Kompetencie riaditeľa verzus jedáleň (2x)

Jedálne.sk napísal/a 09 júl 2025

Dobrý deň,

Zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov je kľúčovým právnym predpisom, ktorý definuje postavenie, pôsobnosť a činnosti riaditeľa školy a školského zariadenia na Slovensku.

Podľa § 2 ods. 1 písm. a) tohto zákona je riaditeľ školy alebo riaditeľ školského zariadenia (ďalej len "riaditeľ") jedným z orgánov, ktoré vykonávajú štátnu správu v školstve na úseku škôl a školských zariadení.

A práve tu spočíva rozdiel medzi školou s právnou subjektivitou a školou bez právnej subjektivity:

Škola s právnou subjektivitou je samostatná právnická osoba. To znamená, že:

  • Má vlastné IČO.
  • Môže vstupovať do právnych vzťahov vo vlastnom mene. Môže uzatvárať zmluvy (napr. pracovné zmluvy so zamestnancami, zmluvy s dodávateľmi), nadobúdať majetok, brať si úvery, byť účastníkom súdnych sporov.
  • Je rozpočtovou alebo príspevkovou organizáciou obce (alebo iného zriaďovateľa, napr. štátu, cirkvi). To znamená, že hospodári s vlastným rozpočtom a zodpovedá za svoje finančné hospodárenie.
  • Riaditeľ školy je štatutárnym orgánom a je zodpovedný za riadenie školy a jej súčastí vo všetkých aspektoch – pedagogickom, ekonomickom aj personálnom.
  • Zariadenie školského stravovania je v tomto prípade súčasťou školy a plne spadá pod riadenie riaditeľa školy. Vedúcim zamestnancom je vedúci školskej jedálne alebo vedúci výdajnej školskej jedálne.

Škola a školské zariadenie bez právnej subjektivity nie je samostatná právnická osoba. Je to len organizačná zložka svojho zriaďovateľa (najčastejšie obce alebo mesta). To v praxi znamená:

  • Nemá vlastné IČO. Vystupuje pod IČO zriaďovateľa.
  • Nemôže samostatne uzatvárať zmluvy ani nadobúdať majetok. Všetky právne úkony za ňu vykonáva zriaďovateľ.
  • Nie je samostatnou rozpočtovou alebo príspevkovou organizáciou. Je súčasťou rozpočtu zriaďovateľa a jej hospodárenie spravuje zriaďovateľ.
  • Štatutárnym orgánom je zriaďovateľ (napr. starosta obce alebo primátor mesta), ktorý vykonáva právne úkony súvisiace s prevádzkou školy a školského zariadenia.
  • Školu riadi riaditeľ školy, má pedagogické a organizačné kompetencie, ale v právnych, finančných a personálnych záležitostiach je závislý od zriaďovateľa.
  • Školské zariadenie (ŠJ, VŠJ) nie je súčasťou školy (v rozhodnutí o zaradení do siete škôl a školských zariadení SR sa uvádza „pri MŠ alebo pri ZŠ a pod.) a riadi ho riaditeľ školského zariadenia.
  • Riaditeľ školského zariadenia (riaditeľ školskej jedálne, riaditeľ výdajnej školskej jedálne) má organizačné kompetencie, ale v právnych, finančných a personálnych záležitostiach spadá pod zriaďovateľa.
Zobraziť celú diskusiu

Legislatíva v školskom stravovaní (52x)

Jedálne.sk napísal/a 04 júl 2025

Dobrý deň,

Technicko-hospodársky zamestnanec sa do platovej triedy zaraďuje podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády č. 341/2004 Z.z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a doplnení v znení neskorších predpisov (ďalej len „nariadenie vlády“).

Technicko-hospodársky zamestnanec:

04. PLATOVÁ TRIEDA- Úplné stredné vzdelanie

11 Koordinovanie a organizovanie prác zamestnancov s prevahou fyzickej práce

(napr. na úseku ubytovania, stravovania, v stavebnej alebo špedičnej prevádzke) s plnou

hmotnou zodpovednosťou.

Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády.

Prevádzkový zamestnanec:

01. PLATOVÁ TRIEDA - Vzdelanie neustanovené

01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.

02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.

03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.

04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.

Zobraziť celú diskusiu

Práca vedúcej (3x)

Jedálne.sk napísal/a 02 júl 2025

Dobrý deň,

Je to bežný problém na pracovisku, keď noví vedúci preberajú funkciu a snažia sa optimalizovať procesy, zatiaľ čo dlhoroční zamestnanci sú zvyknutí na "svoj" spôsob založený na dlhoročnej praxi.

Vo všeobecnosti platí, že vedúca školskej jedálne (ŠJ) a kuchárka majú jasne oddelené kompetencie a zodpovednosti, hoci sa ich práca prekrýva a vyžaduje si spoluprácu.

Vedúca ŠJ je zodpovedná za:

  • Organizáciu a riadenie prevádzky ŠJ: To zahŕňa plánovanie, organizáciu práce, kontrolu a hodnotenie.
  • Hospodárenie: Objednávanie tovaru, prijímanie, skladovanie a výdaj tovaru, vedenie skladovej evidencie, inventúry, finančné záležitosti.
  • Personálne riadenie: Vedenie zamestnancov, prideľovanie úloh, kontrola dodržiavania predpisov.
  • Administratíva: Vedenie dokumentácie, správy, komunikácia s dodávateľmi a nadriadenými.
  • Dodržiavanie noriem: Zabezpečenie hygienických, stravovacích a bezpečnostných noriem.
  • Príprava jedálneho lístka a kalkulácie: Zodpovednosť za jedálny lístok a výpočty nákladov.

Kuchárka (resp. hlavná kuchárka, ak je), kuchári a pomocné sily v kuchyni sú zodpovední za:

  • Prípravu jedál: Samotné varenie podľa receptúr a jedálneho lístka.
  • Údržba a hygiena kuchyne: Umývanie riadu, čistenie pracovných plôch, zariadení, stolov v kuchyni a jedálni, priestorov zariadenia.
  • Dodržiavanie hygienických a technologických postupov pri príprave jedál.
  • Za výdaj jedál a nápojov, hmotnosť porcie podľa vekovej skupiny stravníkov a estetickú úpravu vydaných jedál.

Vedúca ŠJ má primárne manažérske a organizačné úlohy. Jej úlohou je zabezpečiť, aby všetko fungovalo, riadiť procesy a personál. Má vykonávať kontrolu nad tým, ako sa tovar ukladá, či sú dodržané hygienické podmienky, ale nemá jej byť bežnou dennou rutinou fyzické ukladanie tovaru do skladov, či umývanie stolov. Drobné nákupy by taktiež nemali byť primárnou náplňou práce vedúcej, ak je možné ich zabezpečiť inak. Väčšinou sa potrebné suroviny objednávajú od dodávateľov. Ak ide o občasné dokúpenie niečoho, čo chýba (napr. jedna cibuľa), môže to vybaviť ktokoľvek, kto má čas a prostriedky. Ak to je na dennej báze a trvá to veľa času, je potrebné nájsť systém (napr. objednávať častejšie od dodávateľov, alebo mať na to vyhradeného zamestnanca – pracovná náplň).

Kuchárka (a ostatný kuchynský personál) má výkonné úlohy. Ich práca spočíva vo fyzickom vykonávaní prípravy jedál, údržby aj manipulácie s tovarom.

Riešenie:

Opis pracovnej činnosti (pracovná náplň):

  • Požiadajte personalistu alebo priamo riaditeľa školy, aby vám poskytol pracovnú náplň pre pozíciu vedúcej ŠJ a pre pozíciu kuchárky (prípadne hlavnej kuchárky). Tieto dokumenty by mali jasne definovať, kto je za čo zodpovedný.
  • Ak dokumenty nie sú dostatočne podrobné alebo chýbajú, navrhnite ich aktualizáciu v súlade s legislatívou (Nariadenie vlády SR č. 341/2004 Z. z. a súvisiace predpisy pre verejný záujem).

Kľudná a otvorená komunikácia:

  • Sadnite si s kuchárkou a pokojne jej vysvetlite svoju rolu ako vedúcej. Použite argument, že ako vedúca musíte dohliadať na širšie spektrum úloh (finančné, administratívne, plánovacie, kontrolné), a preto nemôžete tráviť čas rutinnými prácami.
  • Delegujte úlohy: Jasne delegujte úlohy preberania a ukladania tovaru, drobných nákupov. Vytvorte si systém, ako má tovar prebrať a kam ho uložiť.
  • Stanovte očakávania čo presne v týchto oblastiach očakávate a hľadajte riešenie .

Ak napriek komunikácii pretrváva problém, obráťte sa na riaditeľa školy. Vysvetlite mu situáciu a požiadajte o podporu pri definovaní a dodržiavaní pracovných náplní. Riaditeľ by mal byť na vašej strane, pretože správne prerozdelenie úloh je v záujme efektívneho fungovania ŠJ a školy.

Je dôležité, aby si každý uvedomil svoju rolu a zodpovednosť. Zmena je pre niektorých ľudí ťažká, najmä ak sú v prostredí dlho. Ako vedúci zamestnanec musíte byť trpezlivá, ale zároveň dôsledná a neústupčivá, pokiaľ ide o vaše kompetencie a rozdelenie práce.

Zobraziť celú diskusiu

prechod cez jedálnu (2x)

Jedálne.sk napísal/a 27 jún 2025

Dobrý deň,

K usporiadaniu/ uvedeniu priestorov prevádzky materskej školy a školskej jedálne vydáva súhlasné/nesúhlasné stanovisko príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Zobraziť celú diskusiu

Dotácia UPSVaR - vyplatenie rodičom (2x)

Jedálne.sk napísal/a 27 jún 2025

Ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie, a školská jedáleň nezabezpečuje diétne stravovanie, dotácia na podporu stravovacích návykov dieťaťa sa vyplatí zákonnému zástupcovi dieťaťa.

Zákonný zástupca dieťaťa však môže požiadať o kombinované stravovanie, kedy diagnóza dieťaťa umožňuje vybrané jedlá konzumovať v školskej jedálni.

Riaditeľ školského zariadenia vydá rozhodnutie o prijatí na kombinované stravovanie. Zákonný zástupca predloží Informovaný súhlas s podmienkami stravovania a individuálnej donášky pokrmov.

Dotácia na stravu sa vyplatí zákonnému zástupcovi dieťaťa za odhlásené obedy, kedy dieťa bolo prítomné na vyučovaní.

Zobraziť celú diskusiu
JAZ

Špeciálne diéty detí v škole v prírode, na lyžiarskom výcviku, výlete... (2x)

Jedálne.sk napísal/a 12 máj 2023

Každá prevádzka verejného stravovania (nielen školského stravovania), pokiaľ zabezpečuje prípravu diétnych pokrmov, musí mať na ich prípravu odčlenené skladovacie priestory, vyhradené pracovné stoly, plochy a oddelené pracovné náradie.

Bez takto oddelenej prevádzky nemôžete pripravovať diétne jedlá pre deti. Pri výrobe diétneho jedla je potrebné zabezpečiť aj odber vzorky pokrmu, ktorú uhradí zákonný zástupca dieťaťa? Ktorý rodič dieťaťa podpíše Informovaný súhlas rodiča, s vedomím, že poskytnutý pokrm môže spôsobiť zhoršenie zdravotného stavu dieťaťa.

Žiadny informovaný súhlas Vás, ako poskytovateľa stravy, neochráni v prípade vzniku zdravotných problémov dieťaťa. Podľa §26 ods. 7 zákona č. 355/2007 Z. z. je prevádzkovateľ zariadenia spoločného stravovania určeného pre deti a mládež povinný pri voľbe stravy vychádzať z vekových potrieb stravovanej skupiny, prihliadať na vhodný výber surovín, ročné obdobie, čas, keď sa má poskytovať stravovanie, a ďalšie skutočnosti, ktoré by mohli ovplyvniť zdravotný stav stravovaných detí a mládeže.

Zobraziť celú diskusiu

Obedy v MŠ (2x)

Jedálne.sk napísal/a 09 máj 2023

Podmienky výdaja stravy, vyhradený čas a miesto výdaja, si určuje zariadenie školského stravovania v prílohe k prevádzkovému poriadku. Pokrm je možné vydať do najneskôr do štyroch hodín od skončenia tepelnej úpravy pokrmu, po tejto lehote sa pokrm stáva biologicky rozložiteľným odpadom.

2023 Výdaj pokrmov do prepravných nádob k PP

Mgr. Ľudmila Očenášová
odbor metodiky | metodik pre ŠJ a ostatné ŠZ

Zobraziť celú diskusiu

Počet stravníkov na m2 (2x)

Jedálne.sk napísal/a 09 máj 2023

Pre určenie kapacity zariadenia školského stravovania nie je rozhodujúci počet stravníkov. Počet stravníkov resp. počet podaných jedál v zariadení školského stravovania stanovuje, aké musí spĺňať prevádzka požiadavky na priestorové a stavebné rozdelenie podľa :

Počet stravníkov je ďalej rozhodujúci pre určenie počtu zamestnancov v zariadení školského stravovania podľa prílohy č. 2 k vyhláške č. 330/2009. Z. z. o zariadení školského stravovania.

Mgr. Ľudmila Očenášová
odbor metodiky | metodik pre ŠJ a ostatné ŠZ

Zobraziť celú diskusiu

Normy, jedálny lístok, finančné zabezpečenie ako pevné hranice pri tvorbe jedálnička (4x)

Jedálne.sk napísal/a 09 máj 2023

Podľa §140 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. Zákon o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov:

V školskej jedálni sa môžu pripravovať diétne jedlá pre deti a žiakov, u ktorých podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie podľa materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre diétne stravovanie vydané ministerstvom školstva.

V súlade s uvedeným usmernením vydalo ministerstvo školstva Materiálno-spotrebné normy a receptúry (ďalej MSN) pre diétny stravovací systém v školskom stravovaní pre tri druhy diét:

• šetriaca diéta (ochorenie tráviaceho traktu),

• diabetická diéta (pri zvýšenej hladine cukru v krvi – cukrovka),

• bezgluténová, bezlepková diéta (porucha vstrebávania lepku z pokrmov).

Ak zariadenie školského stravovania zabezpečuje pre deti a žiakov, u ktorých na základe lekárskeho potvrdenia je indikovaná laktózová intolerancia - vylúčenie mlieka a mliečnych výrobkov, je možnosť pri príprave pokrmov z receptúr MSN (pre bežné stravovanie) použiť bezlaktózové mlieko a bezlaktózové mliečne výrobky.

Aj takto upravené jedlo musí spĺňať požiadavky pre školské stravovanie uvedené v školskom zákone- odporúčané výživové dávky, MSN, zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov, finančné podmienky na nákup potravín.

Zemiaky poliate olejom, ako hlavné jedlo, sa nenachádzajú v registri MSN pre školské stravovanie.

Zobraziť celú diskusiu

Skolská jedálen vs. skolska výdajna (2x)

Jedálne.sk napísal/a 09 máj 2023

Nájomný priestor kuchyne, ktorá nie je zaradená v Sieti škôl a školských zariadení SR, nemožno považovať za školskú jedáleň alebo výdajnú školskú jedáleň.

Podľa zákona č. 245/2009 Z. z. (školský zákon) zariadením školského stravovania je školská jedáleň alebo výdajná školská jedáleň. Ak by zriaďovateľ školy alebo školského zariadenia žiadal o zaradenie do siete škôl o takýto „kumulovaný“ priestor kuchyne rozdelený na kuchyňu a výdajňu na jednej adrese sídla s dvomi poskytovateľmi pokrmov a nápojov, ministerstvo školstva rozhodne o nezaradení takéhoto „hybridu“ do siete škôl.

Z vašej otázky vyplýva, že jedáleň a kuchyňa nie sú zaradené v sieti, preto nepodliehajú všeobecne-záväzným prepisom platným pre zariadenia školského stravovania. Štátny zdravotný dozor nad zariadeniami verejného stravovania vykonáva príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý posúdi ( rozdelené) prenajímané priestory a rozhodne o uvedení priestorov do prevádzky.

Podrobnosti na stavebno-technické riešenie, priestorové usporiadanie, vybavenie priestorov ustanovuje vyhláška č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania.

Mgr. Ľudmila Očenášová

Zobraziť celú diskusiu

Výdajňa školského stravovania - ak podáva ovocie? (2x)

Jedálne.sk napísal/a 24 apr 2023

Výdajná školská jedáleň sa, podobne ako školská jedáleň, zriaďuje na výdaj, konzumáciu jedál a nápojov pre stravníkov v čase ich pobytu v škole (§ 141 zákona č. 245/2008 Z. z. (školský zákon).

Výdajná školská jedáleň zabezpečuje hygienicky vyhovujúce a po stránke hmotnosti zodpovedajúce rozdeľovanie jedál a nápojov. Hygienicky vyhovujúce, znamená, že stravník prevezme pokrmy, vrátane nápojov, doplnkov, ovocia a zeleniny v zdravotne bezpečnom stave, tak, aby boli pripravené na priamu konzumáciu. Ako chcete poskytovať stravníkom neumyté ovocie ( s výnimkou banánov), budete každého osobitne oboznamovať, že ovocie nie je vhodné na priamu konzumáciu? Dokonca aj citrusové plody musia byť pred výdajom umyté, aby ich stravník mohol skonzumovať v školskej jedálni.

Mgr. Ľudmila Očenášová

odbor metodiky | metodik pre ŠJ a ostatné ŠZ

Zobraziť celú diskusiu

Stravovanie zamestnancov kuchyne (2x)

Jedálne.sk napísal/a 19 apr 2023

Žiadny legislatívny predpis neustanovuje, že zamestnanec MUSÍ odobrať obed. Podmienky stravovania zamestnancov školských jedální upravuje interným predpisom zriaďovateľ (obec) alebo zamestnávateľ ( škola) v Pracovnom poriadku pre zamestnancov. Pravidlom je, že zamestnanci, ktorí sa podieľajú na výrobe jedál a manipulujú s potravinami, odoberú v rámci pracovnej zmeny jedno hlavné jedlo. Tu je potrebné poukázať aj na etické hľadisko voči ostatným zamestnancom školy. Počas práce v kuchyni zamestnanci nič neskonzumujú?

Zobraziť celú diskusiu

Napln prace veducej jedalne mš a v akych programoch sa robí? (1x)

Jedálne.sk napísal/a 18 apr 2023

Dobry den,

Prosim Vas mam moznost ist robit do skolky so 60 detmi veducu jedalne no nemam ziadnu prax a idem si robit skusky odbornej sposobilosti. Co vsetko je naplnou prace takejto veducej? Je tam vela z uctovnictva a co konkretne? V akych programoch sa robia normy jedalnickov? Vie to zvladnut a naucit sa aj clovek bez praxe? Velmi ma bavi vymyslat nove jedla varit piect a je tam super kolektiv len mam obavy ci to zvladnem i ked rada sa naucim po RD nieco nove no obavam sa ci to je zvladnutelne aj bez skusenosti ? Dakujem

Zobraziť celú diskusiu

Servis konvektomat (1x)

Jedálne.sk napísal/a 18 apr 2023

Dobrý deň, prosím poraďte mi niekoho v žilinskom kraji, najlepšie Liptov na servisovanie konvektomatu značky Inoxtrend. Ďakujem za každý kontakt. Kelovská

Zobraziť celú diskusiu

Režijné náklady (2x)

Jedálne.sk napísal/a 24 jan 2023

Podmienky stravovania zamestnancov a výšku príspevku na stravovanie ustanovuje Zákonník práce v § 152.

Podľa odseku 3) Zamestnávateľ prispieva na stravovanie v sume najmenej 55% ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55% stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu. Príspevok podľa prvej vety sa zaokrúhľuje na najbližší eurocent nahor. Okrem toho zamestnávateľ poskytuje príspevok podľa osobitného predpisu.

Celkovú výšku ceny jedla pre zamestnancov a iné fyzické osoby v ŠJ tvorí príspevok na úhradu nákladov na nákup potravín (vo výške určeného finančného pásma B) a príspevok na režijné náklady ( vo výške skutočných nákladov na výrobu jedného jedla).

Ak zamestnávateľ prispieva najmenej 55%, podľa uvedeného zamestnanec prispieva najviac 45% . Úhrada zamestnanca sa môže znížiť o príspevok zamestnávateľa podľa osobitného predpisu (sociálny fond).

Zriaďovateľ školy a školského zariadenia podľa §140 ods. 9 zákona č. 245/2008 Z. z. Zákon o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov môže určiť príspevok na úhradu režijných nákladov pre zákonných zástupcov detí a žiakov ( nie zamestnancov).

V prípade ďalšej úhrady zamestnanca, konkrétne príspevku na čiastočnú úhradu režijných nákladov vo výške 0,30€, ktorý zriaďovateľ určil pre zákonných zástupcov detí a žiakov, by zamestnanec prispel na stravovanie vo výške 45% z ceny jedla + 0,30€.

Porušenie ustanovenia §152 ods. 3 zákonníka práce, príspevok zamestnávateľa na stravovanie najmenej 55% z ceny jedla by sa znížil o 0,30€.

Zobraziť celú diskusiu
Robot R402
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok