Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Zmeny platových taríf nepedagogických zamestnancov (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Základné platové tarify nepedagogických zamestnancov podľa Prílohy č. 3a k zákonu č. 553/2003 Z. z. platia pre všetkých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorí vykonávajú pracovné činnosti v škole, školskom zariadení, centre pre deti a rodiny, rehabilitačnom stredisku pre zrakovo postihnutých alebo na vysokej škole, a nie sú pedagogickými zamestnancami, odbornými zamestnancami alebo učiteľmi vysokých škôl a výskumnými a vývojovými zamestnancami.

Uvedené platí pre všetkých nepedagogických zamestnancov, ktorí sú odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, u zamestnávateľov v znení §1.

 

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (30x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Podľa §7 ods.3 písm. b) vyhlášky č. 75/2023 Z. z. je prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež, v ktorom prebieha výchova a vzdelávanie detí a žiakov do 18 rokov veku, povinný zabezpečiť aby sa do zariadenia pre deti do šesť rokov veku a zariadenia školského stravovania, v ktorom sa stravujú deti a žiaci do 18 rokov veku, deťom a žiakom individuálne nedonášala strava; to neplatí, ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie.

Na základe uvedeného, pokiaľ zákonný zástupca dieťaťa predloží doklad s určením diagnózy, ktorá vyžaduje osobitný spôsob stravovania, môže do zariadenia individuálne donášať stravu. Riaditeľ školského zariadenia vydá Rozhodnutie o prijatí na stravovanie s individuálnou donáškou stravy. Zákonný zástupca doloží informovaný súhlas, kde uvedie, že v plnej miere zodpovedá za zdravotnú bezpečnosť, kvalitu a obsah donesenej stravy, za čistotu a zdravotnú bezpečnosť prepravných nádob a súhlasí s manipuláciou donesej stravy v rozsahu- uskladnenie, ohrev, výdaj a pod..

 

Zobraziť celú diskusiu

prechod cez jedálnu (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Ďakujeme pani vedúcej školskej jedálne za podrobné vysvetlenie. Každá škola a školská jedáleň má svoje špecifické podmienky, ktoré, ak je to potrebné, je možné upraviť interným predpisom.

Zobraziť celú diskusiu

Odporúčané počty zamestnancov (111x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

         

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Skutočný počet stravníkov

210

50

5,25

Kuchár

2

0,25

2,25

Prevádzkový zamestnanec

2

2,0

T-H zamestnanec

Vedúci šj

1,0

1,0

Zobraziť celú diskusiu

Jedálen MŠ (2x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

         

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata/ olovrant

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Prijatý počet stravníkov

102

196

4,5

Kuchár/zauč.kuch

2

0,5

2,5

Prevádzkový zamestnanec

1

1

T-H zamestnanec

0

Vedúci šj

1

1

Zobraziť celú diskusiu
Hrachový granuát 1

Odhlasovanie stravy pre stravníkov (2x)

Jedálne.sk napísal/a 27 okt 2023

Žiadny legislatívny predpis neustanovuje čas a spôsob odhlásenia zo stravy. Podmienky odhlasovania si určíte ako prevádzkovateľ zariadenia školského stravovania v Prevádzkovom poriadku zariadenia školského stravovania.

Zápisný lístok stravníka je záväzný dokument, v ktorom uvádzate podmienky organizácie stravovacieho zariadenia. Zákonný zástupca je s týmito podmienkami vopred oboznámený, berie na vedomie a na základe uvedeného svojim podpisom prihlasuje svoje dieťa na stravovanie. Vzhľadom k tomu, že sa výroba jedál v školskej jedálni uskutočňuje podľa materiálno- spotrebných noriem pre školské stravovanie ( §3 vyhl. č. 330/2009 Z. z. ) v súlade s podmienkami v Aplikácii princípov k MSN a receptúram pre školské stravovanie, je vašou povinnosťou pri príprave jedál a nápojov dodržiavať skladbu potravín podľa MSN, potraviny normovať presne na prihlásený počet stravníkov. V prípade, keď už prebieha proces prípravy a tepelnej úpravy vydaných potravín podľa počtu stravníkov, nie je možné tieto počty stravníkov upravovať. Zákonný zástupca dieťaťa má, samozrejme pri ochorení dieťaťa, možnosť prevziať pripravený obed do prepravnej nádoby.

Odhlasovaním stravníkov po 7 hod. ráno, už počas prípravy pokrmov nedodržíte množstvo vydaných potravín na počet stravníkov, čo sa považuje za porušenie vyššie citovanej vyhlášky.

Podľa Vami uvedeného, máte časy odhlasovania nastavené dobre. Predĺžením času odhlásenia v daný deň ( do 8,00, do 9,00, do 10,00 hod.????), by ste museli posunúť celý proces prípravy pokrmov a zároveň aj výdaj hotových pokrmov na neskorší čas.

Zobraziť celú diskusiu

Sanitácia (9x)

Jedálne.sk napísal/a 27 okt 2023

Zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v § 47 ods. 1 definuje povinnosti vyplývajúce z pracovného pomeru

  1. Odo dňa, keď vznikol pracovný pomer (deň dohodnutý v pracovnej zmluve ako deň nástupu do práce) je zamestnávateľ povinný:
  1. prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy, platiť zamestnancovi za vykonanú prácu mzdu, vytvárať podmienky na plnenie pracovných úloh a dodržiavať ostatné pracovné podmienky ustanovené právnymi predpismi, kolektívnou zmluvou a pracovnou zmluvou.

! Podľa uvedeného maľovanie, škrabanie, či penetrovanie stien nie je v opise činností zamestnancov pracujúcich v okruhu stravovania.

!! Povinnosťou zamestnávateľa, zriaďovateľa a zároveň prevádzkovateľa zariadenia školského stravovania je, vytvárať podmienky na plnenie pracovných úloh. Keďže sa jedná o stravovacie zariadenie pre deti a mládež, podmienky na prípravu zdravotne bezpečných pokrmov musí zabezpečiť prevádzkovateľ tohto zariadenia v súlade s ustanovením v §26 zákona 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a podľa §8 vyhlášky č. 533/2007 Z. z. o požiadavkách na zšs.

Zobraziť celú diskusiu

Darovaný med v školskej jedálni (2x)

Jedálne.sk napísal/a 23 okt 2023

Podľa § 7 (Režim stravovania a pitný režim) ods. 3 písm. b) vyhlášky č. 75/2023 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež

V zariadení pre deti do šesť rokov veku sa doplnkové stravovanie môže zabezpečiť len prostredníctvom zariadení spoločného stravovania. V zariadení pre deti a mládež, v ktorom prebieha výchova a vzdelávanie detí a žiakov do 18 rokov veku, sa doplnkové stravovanie poskytuje tak, aby sa do zariadenia pre deti do šesť rokov veku a zariadenia školského stravovania, v ktorom sa stravujú deti a žiaci do 18 rokov veku, deťom a žiakom individuálne nedonášala strava.

Donáška stravy sa vzťahuje aj na donášku surovín vrátane ovocia a zeleniny prinesených z domu a ich konzumácia v zariadení pre deti a mládež nie je povolená. Suroviny v týchto zariadeniach musia mať doklad o vysledovateľnosti pôvodu ( faktúru, dodací list, pokladničný doklad).

Uvedené ustanovenie sa týka nielen zariadenia školského stravovania, ale celkovo zariadení pre deti a mládež, čím je materská škola.

Zobraziť celú diskusiu

Ovocie z domu (2x)

Jedálne.sk napísal/a 06 okt 2023

Podľa § 7 (Režim stravovania a pitný režim) vyhlášky č. 75/2023 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež

Ods. 3

V zariadení pre deti do šesť rokov veku sa doplnkové stravovanie môže zabezpečiť len prostredníctvom zariadení spoločného stravovania. V zariadení pre deti a mládež, v ktorom prebieha výchova a vzdelávanie detí a žiakov do 18 rokov veku, sa doplnkové stravovanie poskytuje tak, aby

písm. b) sa do zariadenia pre deti do šesť rokov veku a zariadenia školského stravovania, v ktorom sa stravujú deti a žiaci do 18 rokov veku, deťom a žiakom individuálne nedonášala strava.

 

Konzumácia ovocia a zeleniny prinesených z domu v zariadení pre deti a mládež nie je povolená, suroviny konzumované v týchto zariadeniach musia mať doklad o vysledovateľnosti pôvodu ( faktúru, dodací list, pokladničný doklad).

Uvedené ustanovenie sa týka nielen zariadenia školského stravovania, ale celkovo zariadení pre deti a mládež, čím je materská škola.

Zobraziť celú diskusiu

Kultúra stravovania (2x)

Jedálne.sk napísal/a 03 okt 2023

Kultúra stolovania neodmysliteľne patrí k servírovaniu pokrmov. Jedlo totiž vnímame nielen podľa chuti a vône, ale aj toho, akým spôsobom je podávané.

Hlavne v zariadeniach stravujúcich deti a mládež , kde sa deti učia stravovacím návykom, by mala byť dodržaná v rámci možností istá kultúra stolovania. Prečo v rámci možností?

Každá školská jedáleň má odlišné priestorové a materiálno-technické zabezpečenie, stravuje rozdielne vekové kategórie stravníkov, má rozdielne počty stravovaných osôb a predovšetkým nedostatok personálu. Dôležité je rozlišovať, aké majú Vaši stravníci samoobslužné zručnosti, dieťaťu v materskej škole sa jedlo a nápoj prestiera na stôl, žiaci základnej , či strednej školy si jedlo a nápoj odoberajú sami.

Je na zvážení vedúceho zamestnanca školskej jedálne ako zabezpečí v najlepšej možnej miere „kultúru „ stravovania vo svojej školskej jedálni.

 

KULTÚRA STOLOVANIA

Prestieranie, kam s príborom, taniermi, pohármi?

Jednoduchý návod

  • V prvom rade treba vedieť skladbu jedál a nápojov, až potom sa dá stôl správne prestrieť. Rozmyslite si, či budete podávať predjedlo (teplé/studené), polievku, chlieb/pečivo, či a aký bude dezert. Aké nápoje budete podávať.
  • Začnite tanierom. Umiestnite ho približne 2cm od okraja stola.
  • V jednej línii následne ukladajte príbory.
  • Najbližšie k tanieru sú príbory určené pre hlavné jedlo. Pokiaľ je hlavné jedlo špecifické napr. ryba, steak, prispôsobte tomu príbor. Tento príbor je uložený najbližšie k tanieru, lebo sa používa ako posledný.
  • Príbor, ktorý sa používa ako prvý je najďalej od taniera. Pokiaľ je prvé jedlo polievka, najďalej od taniera bude polievková lyžica. Pokiaľ je prvé jedlo studené predjedlo, najďalej od taniera bude malý nôž.
  • Na pravú stranu ukladajte nôž a lyžicu, na ľavú stranu vidličku, a to bez ohľadu na to, či prestierate pre praváka alebo ľaváka.
  • Nad tanier ukladajte príbor, ktorý je určený na dezert. Pokiaľ na konzumáciu múčnika stačí vidlička, nastierajte len vidličku čo najbližšie k tanieru, pričom rukoväť smeruje k pravej ruke. Pokiaľ je múčnik s prelivom a je k nemu potrebná lyžica, nad vidličku (rukoväť v tomto prípade smeruje doľava) umiestnite lyžicu na múčnik, pričom rukoväť smeruje doprava. Pokiaľ je dezertom zmrzlina, nad tanier umiestnite iba lyžicu na zmrzlinu, pričom rukoväť smeruje doprava.
  • Naľavo od taniera nad úroveň vidličky patrí tanier na pečivo. V prípade, že podávate šalát, ten ide tiež na ľavú stranu.
  • Na pravú stranu nad úroveň príborov ukladajte poháre. Poháre kladieme nad špičku príborového noža a to tak že začíname základným pohárom na vodu a pokračujeme podľa predpokladanej konzumácie nápojov smerom doprava. Ak je jednotný prípitok, môžete založiť poháre na prípitok. Pokiaľ hosťom dávate nápoj na výber, nemusíte pohár zakladať v úvode. Na stole však nechajte priestor pre neskoršie založenie správneho pohára.
  • Pohár na vodu na stôl dávajte vždy, bez ohľadu na skladbu ostatných nápojov.

Príjemné stolovanie

Zobraziť celú diskusiu

Hygiena v jedálni (2x)

Jedálne.sk napísal/a 28 sep 2023

Vašou otázkou otvárate na školách neriešený problém. Samozrejme pracovné činnosti a pracovnú náplň stanovuje Váš zamestnávateľ- riaditeľ školy.

Obvykle za čistotu stolov v jedálni zodpovedajú zamestnanci školskej jedálne, za čistotu podláh a priestorov zodpovedajú zamestnanci, ktorý majú v náplni upratovacie práce.

vzniká pri nedostatku zamestnancov, keď je potrebné utrieť stoly pri rozliatí pokrmu v čase vydávania pokrmov.

Ak Váš zamestnávateľ rozhodne, že to budú robiť kuchárky, musíte to akceptovať a stravníci budú musieť čakať pekne v rade. A ešte dôležité- kuchárka musí zložiť rukavice z výdaja, utrieť stoly, vydezinfikovať ruky, založiť nové rukavice, prípadne prezliecť odev a pokračovať výdajom obedov.

Zobraziť celú diskusiu

Suchá strava (2x)

Jedálne.sk napísal/a 28 sep 2023

Suchá strava pre deti a žiakov, ktorá sa podáva ako hlavné jedlo počas prechodného obdobia, sa podáva len vo výnimočných prípadoch, v čase havarijných situácií, počas školských výletov [1] a pod. Aj táto strava musí svojím zložením zodpovedať § 24 ods. 5 písm. b) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

[1]Pri poskytovaní suchej stravy počas školských výletov musí byť z hľadiska zdravotnej bezpečnosti dodržaný teplotný reťazec. Tepelne upravené jedlo (vyprážaný rezeň) alebo rýchlo kaziace sa potraviny (mäsové výrobky) musia byť prechodne uskladnené v chladiacom zariadení.)

Problémom však nie je len príprava pokrmov v školskej jedálni, ale zabezpečenie vhodného nápoja k pokrmom a samotné fungovanie prevádzky materskej školy.

Podľa § 5 ods. 1 písm. a) vyhlášky č. 75/2023 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež je zariadenie pre deti a mládež zásobované pitnou vodou podľa § 17 ods. 1 zákona z verejného vodovodu alebo z vlastného vodného zdroja tak, aby zabezpečovalo

na jedno dieťa zariadenia pre deti do šesť rokov veku najmenej 60 litrov vody na jeden deň.

§ 17 ods. 1 zákona č. 355/2003

Pitná voda je voda určená na ľudskú spotrebu v jej pôvodnom stave alebo po úprave, ktorá sa používa na pitie, varenie, prípravu potravín alebo na iné domáce účely, vo verejných priestoroch alebo v súkromných priestoroch, bez ohľadu na jej pôvod a na to, či bola dodaná z rozvodnej siete, cisterny alebo je balená do spotrebiteľského balenia a voda používaná v potravinárskych podnikoch24) pri výrobe, manipulácii a umiestnení potravín na trh.24

Z uvedeného vyplýva, že prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež je povinný v prípade havarijnej situácie dodávky vody z rozvodnej siete zabezpečiť pitnú vodu z cisterny alebo vodu balenú v spotrebiteľskom balení.

V prípade pretrvávania problému, nezabezpečenia dodávky pitnej vody, Vám odporúčame osloviť príslušný regionálny úrad verejného zdravia, ktorý ďalej rozhodne o organizovaní prevádzky zariadenia materskej školy.

Zobraziť celú diskusiu

Pomocná kuchárka (2x)

Jedálne.sk napísal/a 20 sep 2023

Zamestnanec , ktorý pracuje v zariadení školského stravovania manipuluje s potravinami, pokrmami alebo nápojmi musí byť odborne a zdravotne spôsobilý. Odbornú spôsobilosť preukazuje diplomom o vzdelaní alebo osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti. Zdravotnú spôsobilosť preukazuje zdravotným preukazom.

Umývanie podláh v školskej jedálni, čiže upratovacie práce, nepatria podľa katalógu pracovných činností do činností v okruhu stravovania ( príloha č. 2 k nariadeniu vlády č. 341/2004 Z. z.). Pokiaľ má zamestnanec takúto činnosť vykonávať musí to byť uvedené v pracovnej zmluve a v opise činnosti (pracovnej náplni).

Dôležité je pripomenúť, že táto činnosť musí byť časovo oddelená od činnosti pri manipulácii s potravinami a pokrmami. Zamestnanec pri upratovaní jedálenských priestorov musí mať vyhradený pracovný odev.

Zobraziť celú diskusiu

Bezlepková diéta (2x)

Jedálne.sk napísal/a 20 sep 2023

Podľa §140 ods.5 zákona 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa

„V školskej jedálni sa môžu pripravovať diétne jedlá pre deti a žiakov, u ktorých podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie podľa materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre diétne stravovanie vydané ministerstvom školstva.“

Z Vašej otázky usudzujeme, že ste zamestnancom školy. Podľa znenia školského zákona školská jedáleň nezabezpečuje diétne stravovanie pre zamestnancov školy a školského zariadenia. Ministerstvo školstva vydalo finančné pásma B pre zamestnancov v bežnom spôsobe stravovania, s diétnym stravovaním zamestnancov neuvažovalo.

Pokiaľ zriaďovateľ rozhodol, že školská jedáleň bude zabezpečovať diétne stravovanie pre deti a žiakov, pri výrobe pokrmov a nápojov bude školská jedáleň postupovať podľa receptúr pre diétne stravovanie pre deti a žiakov vydaných ministerstvom školstva účinných od 1.9.2023.

Podľa §152 ods.6 písm. c) zákona č 311/2001 Z.z. Zákonník práce „Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie v sume podľa odseku 8, ak zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom“.

Podľa uvedeného zamestnávateľ nevie zabezpečiť diétne stravovanie zamestnancov z dôvodu, že školská jedáleň nezabezpečuje diétne stravovanie pre dospelých stravníkov a nevie určiť finančné pásmo pre diétne stravovanie dospelým stravníkom.

Zobraziť celú diskusiu

Celiakia na stredoškolskom internáte (4x)

Jedálne.sk napísal/a 20 sep 2023

Ďakujeme za Váš názor.

Od 1.9.2023 ministerstvo školstva vydalo nové receptúry pre diétne stravovanie detí a žiakov, vrátane bezgluténovej diéty.

O tom, či školská jedáleň bude zabezpečovať diétne stravovanie, rozhoduje zásadne zriaďovateľ školy. Tie „zlé, lenivé kuchárky“ pracujú v kuchyniach, kde je častokrát nevyhovujúce , zastaralé materiálno-technické vybavenie, chýbajú strojné a technologické zariadenia, bojujú s minimálnym počtom zamestnancov, a pracujú za minimálne mzdy. Tieto kuchárky nie sú diétne sestry a nikto ich k diétam nepreškolil, avšak , ak tieto podľa Vás zlé kuchárky odídu do dôchodku, školské stravovanie skončí. Žiadny kuchár ani ne-kuchár nebude túto prácu za terajších podmienok vykonávať.

S úctou redakcia portálu Jedálne.sk

 

Zobraziť celú diskusiu
Kefa za poštovné
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok