Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
Kompetencie riaditeľa verzus jedáleň (2x)
Jedálne.sk napísal/a 09 júl 2025
Dobrý deň,
Zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov je kľúčovým právnym predpisom, ktorý definuje postavenie, pôsobnosť a činnosti riaditeľa školy a školského zariadenia na Slovensku.
Podľa § 2 ods. 1 písm. a) tohto zákona je riaditeľ školy alebo riaditeľ školského zariadenia (ďalej len "riaditeľ") jedným z orgánov, ktoré vykonávajú štátnu správu v školstve na úseku škôl a školských zariadení.
A práve tu spočíva rozdiel medzi školou s právnou subjektivitou a školou bez právnej subjektivity:
Škola s právnou subjektivitou je samostatná právnická osoba. To znamená, že:
- Má vlastné IČO.
- Môže vstupovať do právnych vzťahov vo vlastnom mene. Môže uzatvárať zmluvy (napr. pracovné zmluvy so zamestnancami, zmluvy s dodávateľmi), nadobúdať majetok, brať si úvery, byť účastníkom súdnych sporov.
- Je rozpočtovou alebo príspevkovou organizáciou obce (alebo iného zriaďovateľa, napr. štátu, cirkvi). To znamená, že hospodári s vlastným rozpočtom a zodpovedá za svoje finančné hospodárenie.
- Riaditeľ školy je štatutárnym orgánom a je zodpovedný za riadenie školy a jej súčastí vo všetkých aspektoch – pedagogickom, ekonomickom aj personálnom.
- Zariadenie školského stravovania je v tomto prípade súčasťou školy a plne spadá pod riadenie riaditeľa školy. Vedúcim zamestnancom je vedúci školskej jedálne alebo vedúci výdajnej školskej jedálne.
Škola a školské zariadenie bez právnej subjektivity nie je samostatná právnická osoba. Je to len organizačná zložka svojho zriaďovateľa (najčastejšie obce alebo mesta). To v praxi znamená:
- Nemá vlastné IČO. Vystupuje pod IČO zriaďovateľa.
- Nemôže samostatne uzatvárať zmluvy ani nadobúdať majetok. Všetky právne úkony za ňu vykonáva zriaďovateľ.
- Nie je samostatnou rozpočtovou alebo príspevkovou organizáciou. Je súčasťou rozpočtu zriaďovateľa a jej hospodárenie spravuje zriaďovateľ.
- Štatutárnym orgánom je zriaďovateľ (napr. starosta obce alebo primátor mesta), ktorý vykonáva právne úkony súvisiace s prevádzkou školy a školského zariadenia.
- Školu riadi riaditeľ školy, má pedagogické a organizačné kompetencie, ale v právnych, finančných a personálnych záležitostiach je závislý od zriaďovateľa.
- Školské zariadenie (ŠJ, VŠJ) nie je súčasťou školy (v rozhodnutí o zaradení do siete škôl a školských zariadení SR sa uvádza „pri MŠ alebo pri ZŠ a pod.) a riadi ho riaditeľ školského zariadenia.
- Riaditeľ školského zariadenia (riaditeľ školskej jedálne, riaditeľ výdajnej školskej jedálne) má organizačné kompetencie, ale v právnych, finančných a personálnych záležitostiach spadá pod zriaďovateľa.
Legislatíva v školskom stravovaní (52x)
Jedálne.sk napísal/a 04 júl 2025
Dobrý deň,
Technicko-hospodársky zamestnanec sa do platovej triedy zaraďuje podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády č. 341/2004 Z.z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a doplnení v znení neskorších predpisov (ďalej len „nariadenie vlády“).
Technicko-hospodársky zamestnanec:
04. PLATOVÁ TRIEDA- Úplné stredné vzdelanie
11 Koordinovanie a organizovanie prác zamestnancov s prevahou fyzickej práce
(napr. na úseku ubytovania, stravovania, v stavebnej alebo špedičnej prevádzke) s plnou
hmotnou zodpovednosťou.
Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády.
Prevádzkový zamestnanec:
01. PLATOVÁ TRIEDA - Vzdelanie neustanovené
01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.
02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.
03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.
04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.
Práca vedúcej (3x)
Jedálne.sk napísal/a 02 júl 2025
Dobrý deň,
Je to bežný problém na pracovisku, keď noví vedúci preberajú funkciu a snažia sa optimalizovať procesy, zatiaľ čo dlhoroční zamestnanci sú zvyknutí na "svoj" spôsob založený na dlhoročnej praxi.
Vo všeobecnosti platí, že vedúca školskej jedálne (ŠJ) a kuchárka majú jasne oddelené kompetencie a zodpovednosti, hoci sa ich práca prekrýva a vyžaduje si spoluprácu.
Vedúca ŠJ je zodpovedná za:
- Organizáciu a riadenie prevádzky ŠJ: To zahŕňa plánovanie, organizáciu práce, kontrolu a hodnotenie.
- Hospodárenie: Objednávanie tovaru, prijímanie, skladovanie a výdaj tovaru, vedenie skladovej evidencie, inventúry, finančné záležitosti.
- Personálne riadenie: Vedenie zamestnancov, prideľovanie úloh, kontrola dodržiavania predpisov.
- Administratíva: Vedenie dokumentácie, správy, komunikácia s dodávateľmi a nadriadenými.
- Dodržiavanie noriem: Zabezpečenie hygienických, stravovacích a bezpečnostných noriem.
- Príprava jedálneho lístka a kalkulácie: Zodpovednosť za jedálny lístok a výpočty nákladov.
Kuchárka (resp. hlavná kuchárka, ak je), kuchári a pomocné sily v kuchyni sú zodpovední za:
- Prípravu jedál: Samotné varenie podľa receptúr a jedálneho lístka.
- Údržba a hygiena kuchyne: Umývanie riadu, čistenie pracovných plôch, zariadení, stolov v kuchyni a jedálni, priestorov zariadenia.
- Dodržiavanie hygienických a technologických postupov pri príprave jedál.
- Za výdaj jedál a nápojov, hmotnosť porcie podľa vekovej skupiny stravníkov a estetickú úpravu vydaných jedál.
Vedúca ŠJ má primárne manažérske a organizačné úlohy. Jej úlohou je zabezpečiť, aby všetko fungovalo, riadiť procesy a personál. Má vykonávať kontrolu nad tým, ako sa tovar ukladá, či sú dodržané hygienické podmienky, ale nemá jej byť bežnou dennou rutinou fyzické ukladanie tovaru do skladov, či umývanie stolov. Drobné nákupy by taktiež nemali byť primárnou náplňou práce vedúcej, ak je možné ich zabezpečiť inak. Väčšinou sa potrebné suroviny objednávajú od dodávateľov. Ak ide o občasné dokúpenie niečoho, čo chýba (napr. jedna cibuľa), môže to vybaviť ktokoľvek, kto má čas a prostriedky. Ak to je na dennej báze a trvá to veľa času, je potrebné nájsť systém (napr. objednávať častejšie od dodávateľov, alebo mať na to vyhradeného zamestnanca – pracovná náplň).
Kuchárka (a ostatný kuchynský personál) má výkonné úlohy. Ich práca spočíva vo fyzickom vykonávaní prípravy jedál, údržby aj manipulácie s tovarom.
Riešenie:
Opis pracovnej činnosti (pracovná náplň):
- Požiadajte personalistu alebo priamo riaditeľa školy, aby vám poskytol pracovnú náplň pre pozíciu vedúcej ŠJ a pre pozíciu kuchárky (prípadne hlavnej kuchárky). Tieto dokumenty by mali jasne definovať, kto je za čo zodpovedný.
- Ak dokumenty nie sú dostatočne podrobné alebo chýbajú, navrhnite ich aktualizáciu v súlade s legislatívou (Nariadenie vlády SR č. 341/2004 Z. z. a súvisiace predpisy pre verejný záujem).
Kľudná a otvorená komunikácia:
- Sadnite si s kuchárkou a pokojne jej vysvetlite svoju rolu ako vedúcej. Použite argument, že ako vedúca musíte dohliadať na širšie spektrum úloh (finančné, administratívne, plánovacie, kontrolné), a preto nemôžete tráviť čas rutinnými prácami.
- Delegujte úlohy: Jasne delegujte úlohy preberania a ukladania tovaru, drobných nákupov. Vytvorte si systém, ako má tovar prebrať a kam ho uložiť.
- Stanovte očakávania čo presne v týchto oblastiach očakávate a hľadajte riešenie .
Ak napriek komunikácii pretrváva problém, obráťte sa na riaditeľa školy. Vysvetlite mu situáciu a požiadajte o podporu pri definovaní a dodržiavaní pracovných náplní. Riaditeľ by mal byť na vašej strane, pretože správne prerozdelenie úloh je v záujme efektívneho fungovania ŠJ a školy.
Je dôležité, aby si každý uvedomil svoju rolu a zodpovednosť. Zmena je pre niektorých ľudí ťažká, najmä ak sú v prostredí dlho. Ako vedúci zamestnanec musíte byť trpezlivá, ale zároveň dôsledná a neústupčivá, pokiaľ ide o vaše kompetencie a rozdelenie práce.
prechod cez jedálnu (2x)
Jedálne.sk napísal/a 27 jún 2025
Dobrý deň,
K usporiadaniu/ uvedeniu priestorov prevádzky materskej školy a školskej jedálne vydáva súhlasné/nesúhlasné stanovisko príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.
Dotácia UPSVaR - vyplatenie rodičom (2x)
Jedálne.sk napísal/a 27 jún 2025
Ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie, a školská jedáleň nezabezpečuje diétne stravovanie, dotácia na podporu stravovacích návykov dieťaťa sa vyplatí zákonnému zástupcovi dieťaťa.
Zákonný zástupca dieťaťa však môže požiadať o kombinované stravovanie, kedy diagnóza dieťaťa umožňuje vybrané jedlá konzumovať v školskej jedálni.
Riaditeľ školského zariadenia vydá rozhodnutie o prijatí na kombinované stravovanie. Zákonný zástupca predloží Informovaný súhlas s podmienkami stravovania a individuálnej donášky pokrmov.
Dotácia na stravu sa vyplatí zákonnému zástupcovi dieťaťa za odhlásené obedy, kedy dieťa bolo prítomné na vyučovaní.
Vlastná strava z domu bez potvrdenia lekára (2x)
Jedálne.sk napísal/a 11 sep 2023
Žiak základnej školy (na rozdiel od dieťaťa v MŠ) nie je povinný odoberať jedlo zo zariadenia školského stravovania. Pokiaľ zákonný zástupca neprihlási svoje dieťa na stravovanie v školskej jedálni, dieťa nie je stravníkom školskej jedálne. Stravovanie dieťaťa si zákonný zástupca zabezpečuje individuálne, donáškou stravy do školy a nesie za jej zdravotnú bezpečnosť plnú zodpovednosť.
V takomto prípade dieťa nemá nárok na dotáciu na podporu výchovy stravovacích návykov dieťaťa podľa zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky.
Doklady treba na pracovnú pozíciu hlavnej kuchárky (2x)
Jedálne.sk napísal/a 11 sep 2023
Zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania.
Pracovné zaradenie hlavný kuchár vyžaduje kvalifikačný predpoklad vzdelania: Stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie (výučný list alebo maturitné vysvedčenie).
Osobitnou podmienkou na vykonávanie epidemiologicky závažných činností zamestnancov v zariadení školského stravovania pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov je požadovaná zdravotná a odborná spôsobilosť (§22).
Zdravotnú spôsobilosť preukazuje osoba potvrdením o zdravotnej spôsobilosti, ktoré jej na základe lekárskej prehliadky vydá lekár ( zdravotný preukaz). Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti obsahuje meno a priezvisko osoby, dátum narodenia, trvalé bydlisko, dátum vydania a povinnosti osoby.
Odbornú spôsobilosť preukazuje podľa charakteru epidemiologicky závažných činností:
1. diplomom, vysvedčením vzdelávacích inštitúcií, uvedené v zozname v prílohe č. 6 vyhlášky č. 585/2008 Z .z. alebo
2. osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti, ktoré vydáva príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva po absolvovaní skúšky.
Zoznam vzdelávacích inštitúcií, ktorých diplom alebo vysvedčenie preukazuje
odbornú spôsobilosť na vykonávanie epidemiologicky závažných činností
lekárska fakulta
farmaceutická fakulta
fakulta verejného zdravotníctva, fakulta ošetrovateľstva a sociálnej práce
prírodovedecká fakulta v odbore biológia a chémia
veterinárna fakulta
fakulta chemickej a potravinárskej technológie
stavebná fakulta v odbore vodné hospodárstvo a vodné stavby
fakulta so zameraním na prácu v potravinárstve
stredná zdravotnícka škola
10. stredná hotelová škola
11. stredná škola alebo odborné učilište zamerané na prácu v potravinárstve
12. stredná priemyselná škola stavebná v študijnom odbore vodohospodárske stavby
13. stredné odborné učilište vodohospodárske
14. stredná škola alebo odborné učilište v odboroch starostlivosti o ľudské telo
15. vzdelávacie zariadenie uskutočňujúce rekvalifikačný akreditovaný kurz v odbore kuchár, čašník a v odboroch starostlivosti o ľudské telo, ktorému akreditáciu vydalo Ministerstvo školstva Slovenskej republiky
16. stredná veterinárna škola.
Obedy zadarmo od augusta budúceho roka skončia (11x)
Jedálne.sk napísal/a 11 sep 2023
Podľa zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách sa dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa poskytuje
- na dieťa v poslednom ročníku materskej školy, ktoré dosiahlo päť rokov veku do 31. augusta, ktorý predchádza začiatku školského roka, od ktorého bude dieťa plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole);
- na dieťa vo veku od 2 do 5 rokov a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v HN alebo ktorej príjem je najviac vo výške ŽM;
V prípade, že
- dieťa má nárok na dotáciu a podľa posúdenia ošetrujúceho lekára jeho zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nezabezpečuje prípravu diétneho jedla, zákonný zástupca dieťaťa môže požiadať zriaďovateľa školy o vyplatenie dotácie na stravu.
Vegetarián - strava v jedálni (2x)
Jedálne.sk napísal/a 11 sep 2023
Odpoveď: Podľa §6 ods. 5 vyhlášky č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania, žiak školy, ubytovaný v školskom internáte môže odoberať denne hlavné jedlo a doplnkové jedlo, ak je starší ako 11 rokov.
Na základe uvedeného žiak môže odobrať hlavné a doplnkové jedlá, ale NEMUSÍ. Žiadny všeobecne záväzný predpis neurčuje, že žiak ubytovaný v internáte musí sa stravovať v jedálni internátu. Žiaci (už aj na základnej škole) majú možnosť odhlásiť sa zo stravovania, pokiaľ im ponúkaný pokrm nevyhovuje. Škola, školský internát alebo školská jedáleň nemôže nútiť žiakov platiť za stravu, ktorú si neprihlásili.
Časové rozpätie stravovania (2x)
Jedálne.sk napísal/a 11 aug 2023
Časový harmonogram výdaja pokrmov je ustanovený v prevádzkovom poriadku zariadenia školského stravovania. Pre zariadenie školského stravovania stanovuje čas, kedy sa má pokrm podávať, nie ako dlho sa má konzumovať. Podľa vyhlášky č. 75/2023 Z .z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež sa režim stravovania v zariadení pre deti a mládež, v ktorom prebieha výchova a vzdelávanie detí organizuje tak, aby zodpovedal veku, zdravotnému stavu a fyzickej záťaži detí.
Podľa §7 ods. 1 písm. d) vyhlášky č. 75/2023 Z .z. je potrebné zabezpečiť časový odstup medzi jednotlivými jedlami najviac tri hodiny.
Výlety (4x)
Jedálne.sk napísal/a 12 júl 2023
Podľa §4 ods. 11 zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách
„ Ak dieťa neodobralo stravu z dôvodu, že zriaďovateľ nezabezpečil diétne jedlo podľa osobitného predpisu 34b) dieťaťu, u ktorého podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie, poskytnutú dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa zriaďovateľ vyplatí rodičovi dieťaťa alebo fyzickej osobe, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu.“
Podmienkou na priznanie dotácie na stravu je podaná návratka, účasť dieťaťa na výchovno-vzdelávacom procese v škole a odobratie obeda, u diéty vyplatenie neodobratého obeda na základe diagnózy od ošetrujúceho lekára. Pri kombinovanom stravovaní viete poskytovateľovi dotácie preukázať koľko dní bolo dieťa v škole, koľko obedov odobralo a koľko obedov mu bolo vyplatené.
Stravovanie v jasliach (2x)
Jedálne.sk napísal/a 12 júl 2023
Stravovanie detí v detských jasliach nespadá pod gesciu ministerstva školstva, teda aj podmienky prípravy pokrmov , normovania, evidencie a pod. , ktoré platia pre zariadenia školského stravovania zaradené v sieti škôl a školských zariadení, nie sú pre detské jasle záväzné.
Z pohľadu úradu verejného zdravotníctva na vykonávanie epidemiologicky závažných činností pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov podľa §15 zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov sa požaduje úspešne vykonaná skúška pred komisiou na preskúšanie odbornej spôsobilosti; to neplatí, ak sa fyzická osoba preukáže dokladom o absolvovaní príslušného odborného vzdelania alebo dokladom o uznaní dokladu o vzdelaní podľa osobitných predpisov.
Z uvedeného vyplýva, že epidemiologicky závažnú činnosť pri manipulácii s pokrmami a potravinami môže vykonávať len osoba odborne spôsobilá a osoba zdravotne spôsobilá.
Zdravotnú spôsobilosť preukazuje osoba potvrdením o zdravotnej spôsobilosti, ktoré jej na základe lekárskej prehliadky vydá lekár.
- Zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov,
- Vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania
- Vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR č. 585/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení
- Vyhláška č. 75 /2023 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež
Zariadenie skolskej jedalne - varenie pre verejnost (2x)
Jedálne.sk napísal/a 19 jún 2023
Podľa §7 ods. 4 vyhlášky č. 75/2023 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež sa poskytovanie stravovacích služieb verejnosti v jedálni od stravovania žiakov a detí musí časovo alebo priestorovo oddeliť. Rozsah stravovacích služieb sa určí v súlade s priestorovou kapacitou a s vybavením jedálne tak, aby neohrozoval zdravotnú neškodnosť podávaných pokrmov a dodržiavanie zásad prevádzkovej a osobnej hygieny. Pri akejkoľvek zmene činnosti prevádzky a usporiadania jej priestorov je potrebné požiadať príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva o uvedenie priestorov do prevádzky (§13 zákon č. 355/2007 Z.z.).
Samozrejmosťou je oddelená príprava jedál pre deti a mládež, samostatné vedenie skladového hospodárstva školskej jedálne, evidencia školskej jedálne podľa vyhlášky 21/2022 Z.z. a pod..
Zohrievanie obedov (2x)
Jedálne.sk napísal/a 18 jún 2023
Mikrovlnná rúra sa považuje za bežný kuchynský spotrebič, ktorý sa v školských jedálňach používa na ohriatie individuálne donesených pokrmov (nie v plastovom riade alebo obaloch). Mikrovlnná rúra ponúka bezpečný, spoľahlivý a pohodlný spôsob prípravy a ohrievania pokrmov. Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by mikrovlnná rúra bola nebezpečná alebo zdraviu škodlivá.
Ak však dieťa vyžaduje osobitný spôsob stravovania, potvrdenou diagnózou od lekára, a zákonný zástupca dieťaťa súhlasí s individuálnou donáškou stravy do zariadenia, skladovanie, ohrev a výdaj doneseného jedla zabezpečuje školská jedáleň.
Ohrev zabezpečuje na varnom zariadení tak, aby pokrm dosiahol teplotu v jadre +70 stupňov Celzia.
Nárok na dotáciu počas účasti dieťaťa na školskej akcii (2x)
Jedálne.sk napísal/a 31 máj 2023
Otázka č. 1: Žiaci, ktorí sa zúčastňujú vedomostných a športových súťaží a reprezentujú školu, sa podľa pokynov Štátnej školskej inšpekcie, zapisujú do dochádzky ako chýbajúci žiaci, nie sú prítomní na vyučovaní v škole, ale počet vymeškaných hodín sa uvedie 0, zároveň sa do poznámky uvedie druh súťaže, vrátia sa spolu s pedagogickým dozorom do školy na obed. Súťaže pre školy sú organizované IUVENTOU a žiakom sa poskytuje len malé občerstvenie. Majú žiaci nárok na dotáciu na stravu, ak sa zúčastnia vedomostných a športových súťaží, vrátia sa s pedagogickým dozorom do školy a odoberú obed v školskej jedálni?
Odpoveď: Áno, dotáciu je možné poskytnúť, podmienka, že sa dieťa zúčastnilo vyučovania a odobralo obed je splnená podľa zákona o dotáciách.
Otázka č. 2: Žiaci základnej školy sa počas školského roka zúčastňujú výletov, plaveckých výcvikov a kultúrnych podujatí, teda vyučovanie nie je v škole, ale mimo školy. Po ukončení týchto aktivít, ktoré sa vykonávajú v rámci vyučovania mimo školy, sa žiaci spolu s pedagogickým dozorom vrátia do školy na obed. Majú nárok na dotáciu na stravu, ak sa zúčastnia vyučovacích aktivít mimo školy, s pedagogickým dozorom sa vrátia do školy a odoberú obed v školskej jedálni?
Odpoveď: Áno, dotáciu je možné poskytnúť, podmienka, že sa dieťa zúčastnilo vyučovania a odobralo obed je splnená podľa zákona o dotáciách. Dotáciu nie je možné poskytnúť v prípade, že dieťa je v škole v prírode, alebo na lyžiarskom výcviku. Vtedy je zo stravy v jedálni odhlásené a pobyt je dotovaný z iných finančných prostriedkov. Zákonný zástupca dieťaťa alebo žiaka je povinný odhlásiť zo stravovania v školskej jedálni.
Otázka č. 3: Žiaci športových tried sa zúčastnia na vyučovaní len 2 hodiny, po druhej vyučovacej hodine sa zúčastnia súťaže mimo školy. Stravu v školskej jedálni nemôžu odobrať z dôvodu, že sú na súťaži mimo školy a z časových dôvodov by nestihli prísť na obed do školskej jedálne. Môže škola čerpať dotáciu na stravu pre žiakov športových tried tak, že školská jedáleň pripraví balíček-suchú stravu?
Odpoveď: Ak sa dieťa zúčastní vyučovania, aj keď len 2 hodiny a odoberie obed – suchý balíček, dotáciu na stravu je možné poskytnúť. Pozor aj podaná suchá strava musí spĺňať OVD a musia byť dodržané podmienky výdaja a skladovania.
Ak dieťa neodoberie obed, resp., nedostane suchý balíček, dotáciu nie je možné poskytnúť.
Otázka č. 4: Žiak, ktorý sa zúčastní prijímacieho pohovoru na strednej škole, má nárok na obed s dotáciou?
Odpoveď: Ak sa žiak vráti do školy a odoberie obed v školskej jedálni , má nárok na dotáciu. V opačnom prípade je zákonný zástupca žiaka povinný žiaka odhlásiť zo stravovania.
Mgr. Ľudmila Očenášová
odbor metodiky | metodik pre ŠJ a ostatné ŠZ