Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Prenájom jedálne (2x)

Admin napísal/a 06 nov 2025

Dobrý deň,

Školy majú možnosť prenajímať svoje priestory (vrátane jedální) na súkromné účely, ako sú napríklad kary, oslavy, školenia alebo iné akcie, a to najmä v čase, keď sa priestory nevyužívajú na výchovno-vzdelávací proces (napríklad večer alebo cez víkendy).

Súhlas a zmluva: Súhlasné stanovisko k prenájmu priestorov školy a školského zariadenia vydáva zriaďovateľ.

Škola (ako správca majetku) alebo jej zriaďovateľ uzatvára s nájomcom písomnú nájomnú zmluvu. Táto zmluva musí obsahovať okrem iného aj účel nájmu a výšku nájomného.

Prenájom čisto iba priestoru jedálne (jedálne/konzumnej časti) je bežný a často aj uprednostňovaný, keďže kuchyne podliehajú prísnym hygienickým predpisom a ich prenájom predstavuje zdravotné riziko kontaminácie priestorov a kuchynského vybavenia.

Škola vo svojich interných predpisoch určí za akých podmienok a na aké účely je možné jedáleň prenajať (napr. rodinné udalosti, pracovné posedenia, jubileá, kary). Určí výšku nájomného na hodinu, spôsob úhrady, zodpovednosť za upratanie priestoru (najomca) alebo príplatok za upratovanie a ďalšie podmienky pre nájomcu, ako napríklad:

Zákaz vstupu do kuchyne pre nezamestnané osoby.

Zodpovednosť za prípadné škody a pod.

Žiadosti na prenájom schvaľuje riaditeľ školy alebo zriaďovateľ podľa vnútorných predpisov.

 

Zobraziť celú diskusiu

Počet zamestnancov v ŠJ (4x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Výdajná jedáleň *

Desiata

Školské mlieko/ovocie

Počet zamestnancov celkom

Prijatý počet stravníkov

423

323

0

0

7

Kuchár/zauč.kuch

3,0

0

0

0

3

Prevádzkový zamestnanec

3,0

3

T-H zamestnanec (mimo vodiča)

0

Vedúci šj

1,0

1

Poznámka: * Za predpokladu , že vo výdajných jedálňach iných škôl, nevydávajú obedy zamestnanci vašej šj.

Zobraziť celú diskusiu

Zaradenie veducej sj do platovej triedy (4x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Na odmeňovanie zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.

Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).

Vedúci zamestnanci zariadení školského stravovania sa do platových tried zaraďujú podľa katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády, časť 01. Spoločné pracovné činnosti.

Pracovná činnosť vedúceho zamestnanca je zaradená v 5. platovej triede 01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania - úplné stredné vzdelanie.

Aj keď máte ukončené vyššie vzdelanie, najnáročnejšia činnosť, ktorú vykonávate, je zaradená v 5.platovej triede. Platový stupeň určil zamestnávateľ podľa počtu odpracovaných rokov.

 

Zobraziť celú diskusiu

Stupnica platových taríf (2x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Pre zaradenie zamestnanca do platovej triedy je okrem kvalifikačných požiadaviek rozhodujúca aj činnosť, ktorú bude vykonávať , resp. druh práce alebo pozíciu, funkciu.

Z Vašej otázky nie je možné určiť na akej pracovnej pozícii pracujete.

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (40x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Vzhľadom na to, že sa jedná o deti predškolského veku, je potrebné pripravený pokrm podať s ohľadom na ich manipulačné schopnosti tak, aby ho dokázali konzumovať lyžicou (najmenšie deti), vidličkou (stredné deti) a príborom (predškoláci). Mäso podávať nakrájané na menšie kusy, prípadne plátky ( predškolákom), ktorí tak rozvíjajú sebaobslužné činnosti. Zamestnanci školskej jedálne síce majú v opise činností "prípadná obsluha stravníkov v jedálni", čo znamená nabrať polievku, hlavné jedlo, odniesť použitý stolový riad, avšak táto obsluha určite nezahŕňa kŕmenie detí.

Zobraziť celú diskusiu
JAZ

Pozícia kuchár- iba vyučený v odbore? (4x)

Jedálne.sk napísal/a 06 feb 2024

Certifikát z kurzu pre kuchárky a kuchárov, ktoré organizuje portál Jedálne.sk, slúži ako osvedčenie o účasti. Kurz má priniesť inšpiráciu, ukázať moderné trendy a motivovať ku kreativite.
Nenahrádza certifikované vzdelanie kuchárky, na to slúžia rekvalifikačné kurzy.

Zobraziť celú diskusiu

Financovanie školských stravovacích zariadení od 1.1.2025 (2x)

Jedálne.sk napísal/a 31 jan 2024

Uvedená informácia je prezentovaná hlavne médiách. Ministerstvo školstva sa k uvedenej informácii zatiaľ nevyjadruje. Už niekoľko rokov sa hovorí o presune financovania školských zariadení z originálnych kompetencií obcí na kompetencie prenesené financované prostredníctvom ministerstva školstva.

Keďže sa vraví „ na každom šplechu je pravdy trochu“ tak, ak dôjde k nejakej zmene, bude sa týkať len materských škôl, ktoré zabezpečujú povinné predprimárne vzdelávanie

Zobraziť celú diskusiu

Zemiaky (2x)

Jedálne.sk napísal/a 23 jan 2024

Zásady na zostavovanie jedálnych lístkov zariadení školského stravovania sú ustanovené v prílohe č. 1 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania, kde podľa ods. 4. písm. d) sa zemiaky pri jednozmennej prevádzke počas piatich stravovacích dní podávajú dva až trikrát týždenne. T.z. , že zemiaky by mali byť podané 2-3 krát, či už ako príloha, hlavné jedlo alebo ako hlavná zložka v polievke.

Zobraziť celú diskusiu

Prax v odbore (4x)

Jedálne.sk napísal/a 23 jan 2024

Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone prace vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme.

Podľa vzdelania – úplné stredné ( bez špecifikácie odboru) môže byť zamestnanec zaradený aj do 3. platovej triedy, ak vykonáva pracovné činnosti 3. PT uvedené v katalógu pracovných činností.

Ak vykonáva najnáročnejšiu činnosť z 2. PT, aj pri dosiahnutí vyššieho stupňa vzdelania zaradí sa do 2. platovej triedy.

Zobraziť celú diskusiu

Kucharka v ŠJ (2x)

Jedálne.sk napísal/a 23 jan 2024

Osobitný kvalifikačný predpoklad vzdelania pre výkon pracovnej činnosti kuchár v zariadení školského stravovania nie je všeobecne záväzným právnym predpisom ustanovený. Výhodou je vzdelanie v odbore potravinárstva, hoteliérstva a pod., ale nemôže byť podmienkou. Podmienkou môže byť prax v stravovacej oblasti a znalosti z prípravy pokrmov.

Zamestnanci zariadenia školského stravovania sa podľa dosiahnutého stupňa vzdelania a podľa vykonávanej pracovnej činnosti zaraďujú do platových tried uvedených v Katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone prace vo verejnom záujme v prílohe č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme, časť 01. Spoločné pracovné činnosti

Zobraziť celú diskusiu

Diétne stravovanie a dotácia (2x)

Jedálne.sk napísal/a 22 jan 2024

Podľa zákona č. 544/2010 Z.z. o dotáciách (§4, ods.11), ak dieťa neodobralo stravu z dôvodu, že zriaďovateľ nezabezpečil diétne jedlo dieťaťu, u ktorého podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie, poskytnutú dotáciu na stravu zriaďovateľ vyplatí rodičovi dieťaťa.

Pokiaľ zariadenie školského stravovania neposkytuje diétne stravovanie, nemá vytvorené pracovné podmienky, oddelené pracovné priestory, nemôže prevziať zodpovednosť pri príprave pokrmov za ich prípadnú kontamináciu lepkom. Ak dieťa vyžaduje osobitný spôsob stravovania, dotácia sa vyplatí zákonnému zástupcovi dieťaťa.

Zobraziť celú diskusiu

„Nové zdravé“ receptúry (1x)

*Marta napísal/a 18 jan 2024

Súhlasím úplne a na 100% s Vami. Sú to nové recepty ,,našich zdravých mamičiek,, ,ktoré podporuje ministerstvo školstva, lepšie povedané spolupracuje s nimi, ako keby boli odborníčky na zdravú výživu, čo nie sú. Áno odskúšali sme po zariadeniach v našom meste nové normy, ale katastrofa. Presne ako píšete špagety s bešamelom- samá múka. Všade veľa póru a nezmyselných byliniek. Decká vyhadzovali, tak isto dospelí stravníci a odpad na 75%. Mám to zdokumentované i na fotkách. Stravníci odchádzali hladní. Pripravovali sme i stroganov z kuracieho mäsa- tam tiež nie sú správne ingredencie a o pomere nehovoriac. Tu musím podotknúť, že to bolo o niečo lepšie. No a syrové nátierky z cottage syra, hotová katastrofa...všetko tečie no a veľmi veľa prevláda všade veľa póru. No prepočet noriem na dospelých stravníkov nikde, však aj to sú naši stravníci. To, že sú tam pravopisné chyby, by som sa hanbila zverejniť...je toho o mnoho viac. Po odvarení niektorých receptúr ma oslovili stravníci a hlavne zamestnanci, aby sme to už nikdy nepripravovali, nakoľko stravníci/ žiaci, zamestnanci boli hladní a tie decká, ktoré sú v popoludňajších hodinách v ŠKD boli obzvlášť hladní. Tiež som vedúcou viac ako 40 rokov a zažila som toho v šk. stravovaní dosť. Práca je zaujímavá, kto ju má rad. No musím skonštatovať, že na pozície pracovníkov v škols. stravovaní sa vôbec nehlásia ľudia, ktorí by potrebovali určite zamestnanie, nakoľko táto práca si vyžaduje abnormálne veľa/ celého človeka a ešte aj viac/ no a hlavne nie je docenená- ohodnotená. Ale prácu od nás či kuchárok vyžadujú na vysokej úrovni, žiaľ...za nízky plat. tak isto i na pozícii vedúcich je tej administratívy viac ako dosť. Ja len dúfam, že už viac nezmyselných receptúr nebudeme overovať. Myslím si, že MSN majú dosť receptov, z ktorých vieme pripraviť kvalitnú stravu hlavne pre naše deti a kolegov a niekde i pre dôchodcov. Vážime si každého stravníka. Skôr by sa malo ministerstvo školstva a ministerstvo práce a ZMOS zamerať už konečne na prepočet zamestnancov na stravníka. Niekedy si pripadám, ako na panskom...... až do poslednej kvapky potu..... Všetkým nám záleží, aby naše deti boli zdravé a na vyučovaní sústredené a k tomu pomáha aj strava pripravovaná v školských jedálňach, kde preberáme na seba časť Vašich starostí aj ohľadom výživy. S pozdravom Vaša kolegyňa.
Zobraziť celú diskusiu

Platby od rodičov (2x)

Jedálne.sk napísal/a 10 jan 2024

Aby ste predišli uvedeným problémom podmienky úhrady poplatkov za MŠ a ŠJ, postupy ako postupuje MŠ v prípade neuhradených pohľadávok si zapracujete do Školského poriadku, s ktorým sa oboznamuje a svojim podpisom berie na vedomie zákonný zástupca dieťaťa.

V prípade neplnenia si povinností vyplývajúcich zo školského poriadku je potrebné písomne upozorniť zákonného zástupcu dieťaťa na jeho nedodržiavanie. Pokiaľ nedôjde k náprave, obec, ako zriaďovateľ školy a školského zariadenia prijatím Všeobecne záväzného nariadenia určila, okrem iného, aj príspevky na stravovanie, ktoré uhrádza zákonný zástupca dieťaťa, môže tieto nedoplatky na základe Vášho upozornenia od zákonných zástupcov právnou cestou vymáhať.

Zobraziť celú diskusiu

Program vis (2x)

Jedálne.sk napísal/a 10 jan 2024

Takýto postup existuje priamo v programe VIS + skoro ku každej operácii je dnes pripravený webinár na https://webinare.vissk.sk/sk/.


Pokiaľ máte program VIS, to všetko budete mať určite v cene zmluvy rovnako ako bezplatnú vzdialenú podporu a preventívnu návštevu, kde Vám technici poradia.


Pokiaľ chcete, stačí vo Vašom programe stlačiť tlačidlo „Žiadosť o pomoc“ a VISáci sa o všetko už postarajú.

Odporúčanie: pokiaľ ste nová a s programom začínate, nechajte sa riadne zaškoliť a nastaviť si program podľa vašich požiadaviek. Preberať stav a rady od kolegýň nemusí byť vždy tá najlepšia cesta.

Zobraziť celú diskusiu

Rozdiel dotácie (7x)

Jedálne.sk napísal/a 15 dec 2023

Cieľom internetového portálu redakcie Jedálne.sk je prinášať zamestnancom zariadení školského stravovania overené a čerstvé informácie. Samozrejme, usmernenie k použitiu rozdielu z dotácie na stravu sa v priebehu času mení tak, ako prináša prax a požiadavky zamestnancov a zriaďovateľov zariadení školského stravovania. Na začiatku sa hovorilo o použití rozdielu len na potraviny a doplnkové jedlá, neskôr to bolo aj na skvalitnenie kultúry stravovania, doplnili sa režijné náklady, ktoré sa zmenili na ďalšie náklady spojené s prípravou a poskytovaním stravy deťom a zabezpečením prevádzky zariadenia školského stravovania.

Naša redakcia Jedálne.sk nekopíruje len úplné znenie textov, ale dopĺňa informáciu, že ďalšie náklady spojené so zabezpečením prevádzky zariadenia školského stravovania môžu byť okrem bežných výdavkov aj náklady na výdavky kapitálové. Reagovali sme na Vaše najčastejšie otázky, či si môžete za ušetrený rozdiel do školských jedální obstarať aj technologické zariadenia, na ktoré nikdy nie sú finančné prostriedky.

Mrzí nás Vaša negatívna reakcia na príspevok, ktorého cieľom bolo usmernenie pre EFEKTÍVNE využitie finančných prostriedkov zo štátnej dotácie .

Zobraziť celú diskusiu
Normy nový šanon
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok