Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
Zmeny platových taríf nepedagogických zamestnancov (6x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Dobrý deň,
Základné platové tarify nepedagogických zamestnancov podľa Prílohy č. 3a k zákonu č. 553/2003 Z. z. platia pre všetkých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorí vykonávajú pracovné činnosti v škole, školskom zariadení, centre pre deti a rodiny, rehabilitačnom stredisku pre zrakovo postihnutých alebo na vysokej škole, a nie sú pedagogickými zamestnancami, odbornými zamestnancami alebo učiteľmi vysokých škôl a výskumnými a vývojovými zamestnancami.
Uvedené platí pre všetkých nepedagogických zamestnancov, ktorí sú odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, u zamestnávateľov v znení §1.
Pravidlá stravovania v materskej škole (30x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Dobrý deň,
Podľa §7 ods.3 písm. b) vyhlášky č. 75/2023 Z. z. je prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež, v ktorom prebieha výchova a vzdelávanie detí a žiakov do 18 rokov veku, povinný zabezpečiť aby sa do zariadenia pre deti do šesť rokov veku a zariadenia školského stravovania, v ktorom sa stravujú deti a žiaci do 18 rokov veku, deťom a žiakom individuálne nedonášala strava; to neplatí, ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie.
Na základe uvedeného, pokiaľ zákonný zástupca dieťaťa predloží doklad s určením diagnózy, ktorá vyžaduje osobitný spôsob stravovania, môže do zariadenia individuálne donášať stravu. Riaditeľ školského zariadenia vydá Rozhodnutie o prijatí na stravovanie s individuálnou donáškou stravy. Zákonný zástupca doloží informovaný súhlas, kde uvedie, že v plnej miere zodpovedá za zdravotnú bezpečnosť, kvalitu a obsah donesenej stravy, za čistotu a zdravotnú bezpečnosť prepravných nádob a súhlasí s manipuláciou donesej stravy v rozsahu- uskladnenie, ohrev, výdaj a pod..
prechod cez jedálnu (6x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Ďakujeme pani vedúcej školskej jedálne za podrobné vysvetlenie. Každá škola a školská jedáleň má svoje špecifické podmienky, ktoré, ak je to potrebné, je možné upraviť interným predpisom.
Odporúčané počty zamestnancov (111x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Dobrý deň,
ZŠ |
|||||
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Desiata |
Celý deň |
Výdajňa |
Počet zamestnancov ŠJ |
Skutočný počet stravníkov |
210 |
50 |
|
|
5,25 |
Kuchár |
2 |
0,25 |
|
|
2,25 |
Prevádzkový zamestnanec |
2 |
|
|
|
2,0 |
T-H zamestnanec |
|
|
|
|
|
Vedúci šj |
1,0 |
|
|
|
1,0 |
Jedálen MŠ (2x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Dobrý deň,
MŠ |
|||||
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Desiata/ olovrant |
Celý deň |
Výdajňa |
Počet zamestnancov ŠJ |
Prijatý počet stravníkov |
102 |
196 |
|
|
4,5 |
Kuchár/zauč.kuch |
2 |
0,5 |
|
|
2,5 |
Prevádzkový zamestnanec |
1 |
|
|
|
1 |
T-H zamestnanec |
|
|
|
|
0 |
Vedúci šj |
1 |
|
|
|
1 |
Dotácia na stravu (2x)
Jedálne.sk napísal/a 22 nov 2023
Dieťa má nárok na dotáciu na stravu, ak splní podmienky poskytnutia dotácie:
- účasť dieťaťa na výchovno-vzdelávacom procese v škole; zapísané v triednej knihe a prihlásené na obed, počet hodín prítomnosti na vyučovacom procese nie je rozhodujúci;
- odobratie obeda a iného jedla v zariadení školského stravovania;
V prípade neprítomnosti dieťaťa na vyučovaní, neodhlásený obed uhradí zákonný zástupca dieťaťa, tento obed si môže prevziať v čase určenom v školskej jedálni.
Diétne stravovanie (2x)
Jedálne.sk napísal/a 21 nov 2023
Pre účely zdravotného dozoru je školská jedáleň povinná uchovávať vzorky z pokrmov, ktoré sa v zariadení pripravujú.
Za individuálne donesené diétne pokrmy ( druh, zloženie, hmotnosť, zdravotnú bezpečnosť) v plnej miere nesie zodpovednosť zákonný zástupca dieťaťa. S uvedeným súhlasí podpísaním Informovaného súhlasu.
Vzorky (4x)
Jedálne.sk napísal/a 21 nov 2023
Vzorky pokrmov sa uchovávajú v sklenených nádobách s tesniacim uzáverom. Originálne poháre na odber vzoriek je možné zakúpiť v lekárni alebo v zdravotníckych potrebách (150 ml).
Soľ (2x)
Jedálne.sk napísal/a 21 nov 2023
Podľa vyhlášky č.330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania sa v zariadeniach školského stravovania zabezpečuje zdravá výživa detí a žiakov v čase ich pobytu v školách alebo školských zariadeniach.
V súvislosti s uvedeným a na základe odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), HLG on Health Nutrition and physical activity Európskej komisie a odporúčaní Ministerstva zdravotníctva SR, útvaru hlavného hygienika Slovenskej republiky pre oblasť výživy detí a podľa pokynov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pristúpili školské stravovacie zariadenia na postupné znižovanie hmotnosti potravín s vysokým obsahom soli, zníženia pridanej soli, zníženia pridaného cukru a tukov pri výrobe jedál.
Odstránením solničiek zo stolov je snaha aplikovať zmeny stravovacích návykov vo všetkých vekových kategóriách stravníkov, vrátane zamestnancov.
Takže odpoveď na otázku znie "dospelí stravníci môžu mať pochutiny k dispozícii", ale tu skôr ide o to, príkladom vychovávať deti a žiakov k správnym stravovacím návykom a zdravej výžive.
Obedy pomocnej kuchárky v školskej jedálni (2x)
Jedálne.sk napísal/a 21 nov 2023
O tomto probléme sme už viackrát písali.
Otázka znie prečo sa zamestnanci odhlasujú zo stravovania? Ide o finančné dôvody?4
Cena stravného lístka, na ktorú ešte prispieva zamestnávateľ, je v školskej jedálni minimálna. Za túto cenu nie je možné pripraviť plnohodnotný obed ani doma.
Ak ide o zdravotné dôvody, zamestnanec sa stravovať nemusí, dostane stravné lístky.
Alebo im vlastnoručne pripravená strava nechutí? Ak si zamestnanci nosia do školskej jedálne vlastnú stravu, kto ich bude kontrolovať, či niečo nekonzumujú zo školskej stravy? Však kuchár je povinný pripravené pokrmy degustovať, vyplýva to z jeho pracovnej činnosti. ale jesť ich nebude, lebo si donesie svoje. To nedáva logiku.
Zamestnávateľ je povinný obedy zamestnancom zabezpečiť, zamestnanci nie sú povinní ich odoberať, ale v tomto prípade, keď si to povaha práce vyžaduje, môže váš zamestnávateľ povinný odber obedov pre zamestnancov školskej jedálne zapracovať do pracovného poriadku.
Školská jedáleň - SF (4x)
Jedálne.sk napísal/a 21 nov 2023
Originálne kompetencie obcí aj VÚC na úseku školstva sú definované v zákone č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. V tomto zákone sú uvedené kompetencie a úlohy pre obce a VÚC (§ 6 ods. 12, § 9 ods. 12 a § 9aa) v oblasti financovania školstva. Tu je uvedená aj povinnosť samosprávy prijať všeobecne záväzné nariadenie, v ktorom určí výšku dotácie na mzdy a prevádzku na žiaka ZUŠ, poslucháča JŠ, dieťa MŠ a dieťa školského zariadenia vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti a uzatvorenie zmluvy so zriaďovateľom ZUŠ, JŠ a MŠ a školského zariadenia, ktorým je štátom uznaná cirkev, náboženská spoločnosť, iná právnická osoba alebo fyzická osoba.
Obec poskytne finančné prostriedky na žiaka ZUŠ, poslucháča JŠ, dieťa MŠ, dieťa školského zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti štátom uznanej cirkvi, náboženskej spoločnosti, inej právnickej osoby alebo fyzickej osoby z finančných prostriedkov poukázaných z výnosu dane z príjmov fyzických osôb v plnej výške sumy určenej na mzdy a prevádzku na žiaka ZUŠ, poslucháča JŠ, dieťa MŠ a dieťa školského zariadenia vypočítanej podľa nariadenia vlády č. 668/2004 Z. z.
Pri rozdeľovaní DPFO obciam sa v prípade školského stravovania používajú údaje získané zo zberu prostredníctvom štatistického výkazu Škôl (MŠVVaŠ SR) 40-01 o počte potencionálnych stravníkov t.j. všetkých žiakov ZŠ, ZŠ pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami (ŠVVP), päťročných a osemročných gymnázií, osemročných konzervatórií podľa stavu k 15. septembru začínajúceho školského roka v zriaďovateľskej pôsobnosti obce, cirkevného a súkromného zriaďovateľa, ak je na území obce zriadené zariadenie školského stravovania.
Z uvedeného vyplýva, že pre získanie DPFO, obec uvedie do výkazu počet potencionálnych stravníkov vo svojom zariadení školského stravovania (školská jedáleň alebo výdajná školská jedáleň), ak ho má v obci zriadené a počet stravníkov v zariadení školského stravovania v zriaďovateľskej pôsobnosti cirkevného alebo súkromného zriaďovateľa, ak ho majú v obci zriadené. Neštátni zriaďovatelia zariadení školského stravovania sú povinní oznámiť obci údaje do vyššie uvedeného štatistického výkazu za školské zariadenia, ktoré majú sídlo na území príslušnej obce.
Možnosti: 1.Obec vyradí zo siete škôl a školských zariadení školskú jedáleň, ktorá je súčasťou školy a zaradí do siete výdajnú školskú jedáleň ako súčasť školy, do ktorej bude dodávať stravu iný zriaďovateľ (obec, cirkev alebo súkromník) zariadenia školského stravovania (mimo územia obce).
2. Obec vyradí zo siete škôl a školských zariadení školskú jedáleň, ktorá je súčasťou školy a priestory prenajme inému zriaďovateľovi (obec, cirkev alebo súkromník), ktorý si zaradí do siete školskú jedáleň (na území obce).
Finančné pásma (2x)
Jedálne.sk napísal/a 21 nov 2023
Ak zariadenie školského stravovania zabezpečuje stravovanie aj iným fyzickým osobám (seniorom), poskytuje ho za rovnakých podmienok ako deťom, žiakom a zamestnancom školy. Školská jedáleň podľa vyhlášky č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania uskutočňuje výrobu jedál (okrem iného) podľa materiálno-spotrebných noriem pre školské stravovanie a finančného príspevku od zákonného zástupcu dieťaťa alebo žiaka na nákup potravín na jedlo podľa zvoleného finančného pásma podľa § 140 a 141 školského zákona.
Finančný limit na nákup potravín podľa zvoleného finančného pásma určuje všeobecne záväzným nariadením obec. Ako z názvu vyplýva, ide o finančný limit na nákup potravín, na ktorý prispieva stravník v očakávaní, že za tento príspevok budú potraviny nakúpené a na prípravu jedla aj použité. Stanovenie finančného pásma na nákup potravín vo VZN by malo zodpovedať priemerným cenovým reláciám základných potravinových komodít v danom regióne.
Na základe uvedeného Aplikácia princípov k MSN ustanovuje, že čerpanie finančného limitu na nákup potravín musí byť v priebehu školského roka vyrovnané tak, aby finančný limit na konci mesiaca nebol nižší, ale ani neprevýšil 20% jednodňového finančného limitu na nákup potravín. V prípade vyššieho rozdielu (+/ - )medzi normovanými a skutočnými nákladmi je potrebné tento rozdiel vyrovnať najneskôr do konca kalendárneho roka prípravou drahších resp. lacnejších pokrmov. Keďže tieto prostriedky sú účelovo určené na nákup potravín, nie je možné ich preklasifikovať na bežné výdavky na úhradu režijných nákladov.
Ak je finančný limit nedostatočný alebo presahuje priemerné cenové relácie potravín v regióne, je potrebné ho upraviť vo VZN obce.
Podávanie mikrozeleniny v škôlke (2x)
Jedálne.sk napísal/a 07 nov 2023
Mikrobylinky obsahujú veľkú dávku minerálov, vitamínov a antioxidantov. Tieto živiny posilňujú imunitu a sú skvelou prevenciou proti chorobám. Mikrobylinky sú pre deti prospešné, pretože okrem antioxidantov obsahujú aj veľa vitamínov, ktoré sú dôležité pre ich zdravý vývoj.
Odporúčania:
- Odporúčajú sa však mikrobylinky pestované v pôdnom prostredí a nie tie, ktoré sú pestované hydroponicky ako klíčky. Zlé vetranie a nedostatočné vystavenie slnečnému žiareniu pri hydroponickom pestovaní podporuje rast húb a baktériií, ktoré by mohli deťom ublížiť.
- Pri "domácom" pestovaní je podmienkou, aby mikrobylinky rástli v čistom prostredí.
- Deťom je potrebné prispôsobiť dávkovanie mikrobyliniek. Rovnako ako pri inej zelenine, väčšie množstvo by mohlo spôsobiť hnačku alebo žalúdočné ťažkosti.
- V každom prípade konzumáciu vhodnej mikrozeleniny a celkového množstva je potrebné konzultovať s pediatrom.
Zhrnutie:
Mikrobilinky, mikrozelenina a naklíčené semená sa nenachádzajú v registri receptúr MSN pre školské stravovanie, preto nie je možné ich zaraďovať do jedálneho lístka detí. Pre zaradenie týchto surovín do receptúr pre školské stravovanie a ich povolenie primeraného množstva je potrebné odborné stanovisko pediatrov a hygienikov.
Všetky suroviny, ktoré sa používajú na prípravu pokrmov v zariadeniach školského stravovania (nielen školského) musia mať doklady vysledovateľnosti. Vysledovateľnosťou potravinovej bezpečnosti sa rozumie, že potravinový výrobok a jeho zložky je možné vystopovať tam a späť v potravinovom reťazci. Vysledovateľnosť zahŕňa dokumentáciu výroby, spracovania a distribúcie potravinárskych výrobkov a prísad.
Prevádzkovateľ zariadenia spoločného stravovania je povinný viesť záznamy o všetkých dodávateľoch a odberateľoch zložiek potravín a potravín, zaviesť vysledovateľnosť potravín a látok, ktoré sú určené na pridávanie do potravín vo všetkých stupňoch výroby, spracúvania a distribúcie a zabezpečiť identifikáciu ich dodávateľov.
Výroba, manipulovanie a umiestňovanie na trh potravín ( vrátane spoločných stravovacích zariadení) podlieha kontrolným orgánom štátnej a regionálnej veterinárnej a potravinovej správy. Prvovýrobca aj malých množstiev produktov rastlinného pôvodu, ktoré chce ponúkať verejnosti, je povinný svoju činnosť zaregistrovať na príslušnom úrade regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (napr. zelenina a ovocie zo školských záhrad).
Pracovné zaradenie zamestnancov školskej jedálne (14x)
Jedálne.sk napísal/a 07 nov 2023
Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a dosiahnutého stupňa vzdelania podľa katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z..
Zamestnanec, ktorý získal základné vzdelanie sa zaradí do pracovnej funkcie - prevádzkový zamestnanec
01. PLATOVÁ TRIEDA - vzdelanie neustanovené
01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.
02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.
03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.
04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.
Zamestnanec, ktorý získal stredné vzdelanie ( bez špecifikácie odboru) sa zaradí do pracovnej funkcie - kuchár
02. PLATOVÁ TRIEDA - stredné vzdelanie
01 Obsluha viacúčelového veľkokapacitného kuchynského stroja alebo viac jednoúčelových veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu pokrmov.
02 Obsluha veľkokapacitných chladiacich alebo mraziacich zariadení.
03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.
04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.
05 Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov.
06 Samostatné vedenie príručného skladu v zariadení vrátane hmotnej zodpovednosti, sprostredkovanie služieb alebo obsluha minibaru vrátane odovzdávania podkladov na vyúčtovanie.
Osobitnou podmienkou na vykonávanie epidemiologicky závažných činností zamestnancov v zariadení školského stravovania podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov je požadovaná zdravotná a odborná spôsobilosť (§22).
Zdravotnú spôsobilosť preukazuje potvrdením o zdravotnej spôsobilosti, ktoré na základe lekárskej prehliadky vydá lekár.
Odbornú spôsobilosť preukazuje podľa charakteru epidemiologicky závažných činností:
1. diplomom, vysvedčením vzdelávacích inštitúcií, alebo
2. osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti, ktoré vydáva príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva po absolvovaní skúšky.
Vysvedčenie, ktoré vydala stredná škola alebo odborné učilište zamerané na prácu v potravinárstve spĺňa podmienku odbornej spôsobilosti.