Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
Počet zamestnancov v ŠJ (4x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
|
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Výdajná jedáleň * |
Desiata |
Školské mlieko/ovocie |
Počet zamestnancov celkom |
|
Prijatý počet stravníkov |
423 |
323 |
0 |
0 |
7 |
|
Kuchár/zauč.kuch |
3,0 |
0 |
0 |
0 |
3 |
|
Prevádzkový zamestnanec |
3,0 |
|
|
|
3 |
|
T-H zamestnanec (mimo vodiča) |
|
|
|
|
0 |
|
Vedúci šj |
1,0 |
|
|
|
1 |
|
Poznámka: * Za predpokladu , že vo výdajných jedálňach iných škôl, nevydávajú obedy zamestnanci vašej šj. |
|||||
Zaradenie veducej sj do platovej triedy (4x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Na odmeňovanie zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).
Vedúci zamestnanci zariadení školského stravovania sa do platových tried zaraďujú podľa katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády, časť 01. Spoločné pracovné činnosti.
Pracovná činnosť vedúceho zamestnanca je zaradená v 5. platovej triede 01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania - úplné stredné vzdelanie.
Aj keď máte ukončené vyššie vzdelanie, najnáročnejšia činnosť, ktorú vykonávate, je zaradená v 5.platovej triede. Platový stupeň určil zamestnávateľ podľa počtu odpracovaných rokov.
Stupnica platových taríf (2x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Pre zaradenie zamestnanca do platovej triedy je okrem kvalifikačných požiadaviek rozhodujúca aj činnosť, ktorú bude vykonávať , resp. druh práce alebo pozíciu, funkciu.
Z Vašej otázky nie je možné určiť na akej pracovnej pozícii pracujete.
Pravidlá stravovania v materskej škole (40x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Vzhľadom na to, že sa jedná o deti predškolského veku, je potrebné pripravený pokrm podať s ohľadom na ich manipulačné schopnosti tak, aby ho dokázali konzumovať lyžicou (najmenšie deti), vidličkou (stredné deti) a príborom (predškoláci). Mäso podávať nakrájané na menšie kusy, prípadne plátky ( predškolákom), ktorí tak rozvíjajú sebaobslužné činnosti. Zamestnanci školskej jedálne síce majú v opise činností "prípadná obsluha stravníkov v jedálni", čo znamená nabrať polievku, hlavné jedlo, odniesť použitý stolový riad, avšak táto obsluha určite nezahŕňa kŕmenie detí.
Stravovanie v školských jedálňach po 8.2.2021 (30x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Hygienické požiadavky na zariadenia spoločného stravovania, kam patria aj školské jedálne, sú upravené predovšetkým Vyhláškou Ministerstva zdravotníctva SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania.
Táto vyhláška a súvisiaca legislatíva (ako napr. zásady HACCP, Materiálno-spotrebné normy pre školské stravovanie) kladú veľký dôraz na ochranu proti krížovej kontaminácii a hygienické spracovanie a skladovanie potravín a pokrmov (§ 2, ods. 2, písm. c), d) vyhlášky č. 533/2007 Z. z.).
Porcovanie a okorenenie surového mäsa deň vopred (predpríprava) v rámci školskej jedálne nie je možná, nie je v súlade s Hygienickými požiadavkami a zásadami správnej výrobnej praxe (HACCP).
Príprava tepelne upravených pokrmov sa vykonáva podľa stanoveného systému HACCP, ktorý v kapitole č. 5 Popis kritických kontrolných bodov definuje KRITICKÝ KONTROLNÝ BOD: CCP1 Skladovanie surovín v chladiacich a mraziacich zariadeniach
KRITICKÝ LIMIT : Uchovávanie polotovarov a rozpracovaných pokrmov:
- do 3 hodín, pri teplote 0°C až +4°C: mäso krájané, plnené, mleté, obaľované mäso, hydina, ryby, syry, zelenina, huby, knedle plnené (ovocné a mäsové)
- do 6 hodín, pri teplote 0°C až +4°C: Očistená, nakrájaná zelenina, studená kuchyňa (kusové chlebíčky, bagety, chleby, misy)
- do 24 hodín, pri teplote 0°C až +4°C: nespotrebovaný obsah konzerv po otvorení (napr. ovocie, zelenina, pretlaky, huby, ryby v oleji, losos) naložené mäso, ražniči, mäso na grilovanie, cukrárske cesto, plnené korpusy poliate polevou, agarom a pod.
To znamená, že takto predpripravené mäso musí byť bezpečne skladované pri správnej teplote v čistej, uzavretej nádobe najviac 3 hodiny.
Musí sa zabezpečiť, aby nedošlo ku krížovej kontaminácii s inými surovinami (najmä tepelne spracovanými) alebo k prekročeniu maximálneho povoleného času skladovania pre takto upravené surové mäso.
Soľ sa odporúča pridávať tesne pred tepelnou úpravou alebo počas prípravy, koreniny počas prípravy, bylinky pred dokončením alebo po ukončení tepelnej úpravy.
Dôležité:
- Dodržiavať interné postupy a HACCP plán školskej jedálne.
- Zabezpečiť správne chladenie predpripraveného mäsa počas celej doby skladovania.
- Minimalizovať čas medzi predprípravou a tepelnou úpravou.
Smart chladnička s mrazákom (2x)
Jedálne.sk napísal/a 22 feb 2024
Nemyslíme si, že by bol problém s tým, že je to smart chladnička. Len takéto "marketingové" označenie nám indikuje, že ide skôr o chladničku určenú do domácnosti. Ale možno sa mýlime.
My by sme vždy odporučili radšej kúpiť základný model od kvalitného výrobcu, kde síce chladnička nebude mať toľko funkcií, ale bude stavaná na profesionálne použitie a bude vybavená kvalitným chladením, ktoré časom nedegraduje.
Čo sa týka teplomera, dôležité je, aby bol kalibrovaný v správne vybraných teplotných bodoch. Teplomer treba kalibrovať opakovane. Myslíme, že v podmienkach školskej kuchyne to vychádza na 1x za 48 mesiacov.
Možnosti zabezpečenia stravy pre novozriadenú MŠ bez kuchyne v Bratislave (1x)
Jedálne.sk napísal/a 22 feb 2024
Dobrý deň, hľadáme overeného dodávateľa stravy pre novozriadenú MŠ bez kuchyne v Bratislave III. Viete nám prosím doporučiť overené školské kuchyne, alebo iné subjekty , ktoré by vedeli pripraviť stravu a doviezť pre 60 detí 3x denne spolu s dovozom stravy do sídla škôlky?
Zásady na zostavovanie jedálnych lístkov zariadení školského stravovania (6x)
Jedálne.sk napísal/a 22 feb 2024
Odporúčame Vám to riešiť. V registri receptúr MSN pre školské stravovanie sa croissanty alebo donuty nenachádzajú. Balené pekárenské výrobky z distribučnej siete neodporúčame podávať pre vysoký obsah konzervantov, farbív a stabilizátorov na predĺženie minimálnej doby spotreby.
Prípustné by bolo, keby ich pripravovali v školskej jedálni.
Stravovanie škôlkarov na výlete (2x)
Jedálne.sk napísal/a 14 feb 2024
Na webovom sídle ministerstva školstva v záložke školské stravovanie sú zverejnené Materiálno-spotrebné normy, kde nájdete receptúry na prípravu stravy pre deti vo vekovej kategórii 3- 6 rokov.
K Vašej konkrétnej otázke- hydinový guláš by mohol spĺňať požiadavky plnohodnotného obeda, párky s pečivom je doplnkové jedlo podávané na raňajky, desiatu alebo olovrant. Tieto mäsové výrobky deťom v tejto vekovej kategórii sa neodporúča podávať.
Obedy zadarmo (11x)
Jedálne.sk napísal/a 14 feb 2024
Zákon o dotáciách neustanovuje koľko hodín musí byť dieťa prítomné na vyučovaní v škole.
Dotácia na stravu-suchá strava (2x)
Jedálne.sk napísal/a 08 feb 2024
Na uvedený „problém“ je potrebné sa pozrieť z viacerých strán.
1. Podľa § 4 zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách sa dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa poskytuje na zabezpečenie obeda a iného jedla.
Podmienkou použitia dotácie je príprava OBEDA a až potom je iné jedlo. Zákon o dotáciách neurčuje čo má obed obsahovať a neurčuje jeho spôsob prípravy.
2. Možno považovať suchú bagetu za OBED (polievka, hlavné jedlo, nápoj)? Je v tomto prípade dotácia použitá na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa?
Podávanie suchej stravy v školskom stravovaní nie je legislatívne podložené, a prípustné je podať suchý obed vo výnimočných prípadoch, v čase havarijnej situácie, výpadku pracovných síl, počas školských výletov a pod.
Dlhodobo podávaná suchá strava nespĺňa základné požiadavky ustanovené
v §140 a §141 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní. Školská jedáleň a výdajná školská jedáleň neposkytuje jedlá a nápoje podľa odporúčaných výživových dávok, materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie a zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov.
3. Výživová hodnota podávaných pokrmov(bagiet) nevychádza z obsahu výživových faktorov podľa odporúčaných výživových dávok pre deti a mládež v súlade s §10 vyhlášky č. 533/2007. Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania.
4. Jedlá a nápoje podávané vo výdajnej školskej jedálni majú byť, podľa §141 ods. 1 zákona č. 245/2008 Z. z., dodávané zo školskej jedálne. T.j. z jedálne, ktorá je zaradená v sieti škôl a školských zariadení SR.
Externý dodávateľ je zaradený v sieti škôl a školských zariadení SR? Riadi sa všeobecne záväznými predpismi pre školské stravovanie?
Aktuálne diéty v školskom stravovaní (2x)
Jedálne.sk napísal/a 07 feb 2024
Zariadenia školského stravovania môžu poskytovať diétne stravovanie podľa MSN pre diétne stravovanie vydaných ministerstvom školstva. V roku 2008 boli vydané diétne normy pre tri druhy diét - diabetická, šetriaca a bezgluténová, ktoré boli s účinnosťou od 1.9.2023 prepracované- aktualizované.
V školskom stravovaní sa pojem „mliečna diéta“ nevyskytuje.
Ak dieťaťu alebo žiakovi bola indikovaná laktózová intolerancia - neznášanlivosť laktózy (mliečny cukor) je dôležité vedieť, či sa intolerancia vzťahuje len na mlieko na pitie alebo aj na mliečne výrobky , ktoré sú dennou súčasťou prípravy školských pokrmov. Ak sa intolerancia týka len mlieka na pitie, je možné poskytovať dieťaťu na pitie bezlaktózové mlieko.
Ak dieťa netoleruje aj mlieko a mliečne výrobky v pokrmoch, vyžaduje osobitný spôsob stravovania a neodporúča sa pripravovať pokrmy v zariadení školského stravovania.
V prípade alergie na mlieko - neznášanlivosť na bielkovinu kravského mlieka, dieťa nemôže konzumovať kravské mlieko a výrobky z neho v akejkoľvek forme (ani v jedle), neodporúča sa pripravovať pokrmy v zariadení školského stravovania. Stravovanie dieťaťa sa zabezpečí individuálnou donáškou stravy zákonným zástupcom dieťaťa.
Nárok zamestnanca na odhlásenie sa z obeda (2x)
Jedálne.sk napísal/a 07 feb 2024
Podmienky stravovania zamestnancov upravuje zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práve v §152
Podľa ods. 6 písm. c) „Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie v sume podľa odseku 8, ak zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom.
Podľa ods. 2 má zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny, nárok na zabezpečenie stravovania alebo poskytnutie finančného príspevku na stravovanie.
Zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie zamestnancom vo vlastnom stravovacom zariadení a prispieva na stravovanie v sume najmenej 55 % z ceny jedla.
Zamestnanec , ktorý sa zo zdravotných dôvodov nemôže stravovať vo vlastnej jedálni, má nárok na poskytnutie finančného príspevku na stravovanie sume najmenej 55 % minimálnej hodnoty stravovacej poukážky (55 % zo sumy 5,85 €).
Zamestnávateľ z dôvodu poskytovania a účtovania rozdielneho príspevku na stravovanie v rámci mesiaca vám dal na výber, buď sa budete stravovať vo vlastnom zariadení, kde vám zabezpečuje stravovanie a príspevok 55% z hodnoty jedla alebo zo zdravotných dôvodov požiadate o poskytnutie finančného príspevku na stravovanie 55% z minimálnej hodnoty stravovacej poukážky ( toho času t.j. 3,22€).
Zatvorena skolska jedalen (2x)
Jedálne.sk napísal/a 06 feb 2024
Poskytovanie dotácii na stravu upravuje zákon č. 544/2010 Z. z. o dotáciách (§4). Základnou podmienkou poskytnutia dotácie v zmysle zákona o dotáciách je prítomnosť žiaka na vyučovaní v škole a odobratie obeda.
Pokiaľ školská jedáleň z prevádzkových dôvodov nemôže zabezpečiť prípravu stravu a zriaďovateľ školy nezabezpečil stravovanie žiakov iným spôsobom, nemôže čerpať dotáciu na stravu podľa zákona o dotáciách. Dotáciu na stravu je možné vyplatiť len žiakom s diétnym stravovaním.
Nevyčerpanú dotáciu na stravu je zriaďovateľ povinný vrátiť poskytovateľovi dotácie.
Pozícia kuchár- iba vyučený v odbore? (4x)
Jedálne.sk napísal/a 06 feb 2024
Certifikát z kurzu pre kuchárky a kuchárov, ktoré organizuje portál Jedálne.sk, slúži ako osvedčenie o účasti. Kurz má priniesť inšpiráciu, ukázať moderné trendy a motivovať ku kreativite.
Nenahrádza certifikované vzdelanie kuchárky, na to slúžia rekvalifikačné kurzy.











