Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
Kompetencie riaditeľa verzus jedáleň (2x)
Jedálne.sk napísal/a 09 júl 2025
Dobrý deň,
Zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov je kľúčovým právnym predpisom, ktorý definuje postavenie, pôsobnosť a činnosti riaditeľa školy a školského zariadenia na Slovensku.
Podľa § 2 ods. 1 písm. a) tohto zákona je riaditeľ školy alebo riaditeľ školského zariadenia (ďalej len "riaditeľ") jedným z orgánov, ktoré vykonávajú štátnu správu v školstve na úseku škôl a školských zariadení.
A práve tu spočíva rozdiel medzi školou s právnou subjektivitou a školou bez právnej subjektivity:
Škola s právnou subjektivitou je samostatná právnická osoba. To znamená, že:
- Má vlastné IČO.
- Môže vstupovať do právnych vzťahov vo vlastnom mene. Môže uzatvárať zmluvy (napr. pracovné zmluvy so zamestnancami, zmluvy s dodávateľmi), nadobúdať majetok, brať si úvery, byť účastníkom súdnych sporov.
- Je rozpočtovou alebo príspevkovou organizáciou obce (alebo iného zriaďovateľa, napr. štátu, cirkvi). To znamená, že hospodári s vlastným rozpočtom a zodpovedá za svoje finančné hospodárenie.
- Riaditeľ školy je štatutárnym orgánom a je zodpovedný za riadenie školy a jej súčastí vo všetkých aspektoch – pedagogickom, ekonomickom aj personálnom.
- Zariadenie školského stravovania je v tomto prípade súčasťou školy a plne spadá pod riadenie riaditeľa školy. Vedúcim zamestnancom je vedúci školskej jedálne alebo vedúci výdajnej školskej jedálne.
Škola a školské zariadenie bez právnej subjektivity nie je samostatná právnická osoba. Je to len organizačná zložka svojho zriaďovateľa (najčastejšie obce alebo mesta). To v praxi znamená:
- Nemá vlastné IČO. Vystupuje pod IČO zriaďovateľa.
- Nemôže samostatne uzatvárať zmluvy ani nadobúdať majetok. Všetky právne úkony za ňu vykonáva zriaďovateľ.
- Nie je samostatnou rozpočtovou alebo príspevkovou organizáciou. Je súčasťou rozpočtu zriaďovateľa a jej hospodárenie spravuje zriaďovateľ.
- Štatutárnym orgánom je zriaďovateľ (napr. starosta obce alebo primátor mesta), ktorý vykonáva právne úkony súvisiace s prevádzkou školy a školského zariadenia.
- Školu riadi riaditeľ školy, má pedagogické a organizačné kompetencie, ale v právnych, finančných a personálnych záležitostiach je závislý od zriaďovateľa.
- Školské zariadenie (ŠJ, VŠJ) nie je súčasťou školy (v rozhodnutí o zaradení do siete škôl a školských zariadení SR sa uvádza „pri MŠ alebo pri ZŠ a pod.) a riadi ho riaditeľ školského zariadenia.
- Riaditeľ školského zariadenia (riaditeľ školskej jedálne, riaditeľ výdajnej školskej jedálne) má organizačné kompetencie, ale v právnych, finančných a personálnych záležitostiach spadá pod zriaďovateľa.
Legislatíva v školskom stravovaní (52x)
Jedálne.sk napísal/a 04 júl 2025
Dobrý deň,
Technicko-hospodársky zamestnanec sa do platovej triedy zaraďuje podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády č. 341/2004 Z.z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a doplnení v znení neskorších predpisov (ďalej len „nariadenie vlády“).
Technicko-hospodársky zamestnanec:
04. PLATOVÁ TRIEDA- Úplné stredné vzdelanie
11 Koordinovanie a organizovanie prác zamestnancov s prevahou fyzickej práce
(napr. na úseku ubytovania, stravovania, v stavebnej alebo špedičnej prevádzke) s plnou
hmotnou zodpovednosťou.
Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády.
Prevádzkový zamestnanec:
01. PLATOVÁ TRIEDA - Vzdelanie neustanovené
01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.
02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.
03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.
04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.
Práca vedúcej (3x)
Jedálne.sk napísal/a 02 júl 2025
Dobrý deň,
Je to bežný problém na pracovisku, keď noví vedúci preberajú funkciu a snažia sa optimalizovať procesy, zatiaľ čo dlhoroční zamestnanci sú zvyknutí na "svoj" spôsob založený na dlhoročnej praxi.
Vo všeobecnosti platí, že vedúca školskej jedálne (ŠJ) a kuchárka majú jasne oddelené kompetencie a zodpovednosti, hoci sa ich práca prekrýva a vyžaduje si spoluprácu.
Vedúca ŠJ je zodpovedná za:
- Organizáciu a riadenie prevádzky ŠJ: To zahŕňa plánovanie, organizáciu práce, kontrolu a hodnotenie.
- Hospodárenie: Objednávanie tovaru, prijímanie, skladovanie a výdaj tovaru, vedenie skladovej evidencie, inventúry, finančné záležitosti.
- Personálne riadenie: Vedenie zamestnancov, prideľovanie úloh, kontrola dodržiavania predpisov.
- Administratíva: Vedenie dokumentácie, správy, komunikácia s dodávateľmi a nadriadenými.
- Dodržiavanie noriem: Zabezpečenie hygienických, stravovacích a bezpečnostných noriem.
- Príprava jedálneho lístka a kalkulácie: Zodpovednosť za jedálny lístok a výpočty nákladov.
Kuchárka (resp. hlavná kuchárka, ak je), kuchári a pomocné sily v kuchyni sú zodpovední za:
- Prípravu jedál: Samotné varenie podľa receptúr a jedálneho lístka.
- Údržba a hygiena kuchyne: Umývanie riadu, čistenie pracovných plôch, zariadení, stolov v kuchyni a jedálni, priestorov zariadenia.
- Dodržiavanie hygienických a technologických postupov pri príprave jedál.
- Za výdaj jedál a nápojov, hmotnosť porcie podľa vekovej skupiny stravníkov a estetickú úpravu vydaných jedál.
Vedúca ŠJ má primárne manažérske a organizačné úlohy. Jej úlohou je zabezpečiť, aby všetko fungovalo, riadiť procesy a personál. Má vykonávať kontrolu nad tým, ako sa tovar ukladá, či sú dodržané hygienické podmienky, ale nemá jej byť bežnou dennou rutinou fyzické ukladanie tovaru do skladov, či umývanie stolov. Drobné nákupy by taktiež nemali byť primárnou náplňou práce vedúcej, ak je možné ich zabezpečiť inak. Väčšinou sa potrebné suroviny objednávajú od dodávateľov. Ak ide o občasné dokúpenie niečoho, čo chýba (napr. jedna cibuľa), môže to vybaviť ktokoľvek, kto má čas a prostriedky. Ak to je na dennej báze a trvá to veľa času, je potrebné nájsť systém (napr. objednávať častejšie od dodávateľov, alebo mať na to vyhradeného zamestnanca – pracovná náplň).
Kuchárka (a ostatný kuchynský personál) má výkonné úlohy. Ich práca spočíva vo fyzickom vykonávaní prípravy jedál, údržby aj manipulácie s tovarom.
Riešenie:
Opis pracovnej činnosti (pracovná náplň):
- Požiadajte personalistu alebo priamo riaditeľa školy, aby vám poskytol pracovnú náplň pre pozíciu vedúcej ŠJ a pre pozíciu kuchárky (prípadne hlavnej kuchárky). Tieto dokumenty by mali jasne definovať, kto je za čo zodpovedný.
- Ak dokumenty nie sú dostatočne podrobné alebo chýbajú, navrhnite ich aktualizáciu v súlade s legislatívou (Nariadenie vlády SR č. 341/2004 Z. z. a súvisiace predpisy pre verejný záujem).
Kľudná a otvorená komunikácia:
- Sadnite si s kuchárkou a pokojne jej vysvetlite svoju rolu ako vedúcej. Použite argument, že ako vedúca musíte dohliadať na širšie spektrum úloh (finančné, administratívne, plánovacie, kontrolné), a preto nemôžete tráviť čas rutinnými prácami.
- Delegujte úlohy: Jasne delegujte úlohy preberania a ukladania tovaru, drobných nákupov. Vytvorte si systém, ako má tovar prebrať a kam ho uložiť.
- Stanovte očakávania čo presne v týchto oblastiach očakávate a hľadajte riešenie .
Ak napriek komunikácii pretrváva problém, obráťte sa na riaditeľa školy. Vysvetlite mu situáciu a požiadajte o podporu pri definovaní a dodržiavaní pracovných náplní. Riaditeľ by mal byť na vašej strane, pretože správne prerozdelenie úloh je v záujme efektívneho fungovania ŠJ a školy.
Je dôležité, aby si každý uvedomil svoju rolu a zodpovednosť. Zmena je pre niektorých ľudí ťažká, najmä ak sú v prostredí dlho. Ako vedúci zamestnanec musíte byť trpezlivá, ale zároveň dôsledná a neústupčivá, pokiaľ ide o vaše kompetencie a rozdelenie práce.
prechod cez jedálnu (2x)
Jedálne.sk napísal/a 27 jún 2025
Dobrý deň,
K usporiadaniu/ uvedeniu priestorov prevádzky materskej školy a školskej jedálne vydáva súhlasné/nesúhlasné stanovisko príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.
Dotácia UPSVaR - vyplatenie rodičom (2x)
Jedálne.sk napísal/a 27 jún 2025
Ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie, a školská jedáleň nezabezpečuje diétne stravovanie, dotácia na podporu stravovacích návykov dieťaťa sa vyplatí zákonnému zástupcovi dieťaťa.
Zákonný zástupca dieťaťa však môže požiadať o kombinované stravovanie, kedy diagnóza dieťaťa umožňuje vybrané jedlá konzumovať v školskej jedálni.
Riaditeľ školského zariadenia vydá rozhodnutie o prijatí na kombinované stravovanie. Zákonný zástupca predloží Informovaný súhlas s podmienkami stravovania a individuálnej donášky pokrmov.
Dotácia na stravu sa vyplatí zákonnému zástupcovi dieťaťa za odhlásené obedy, kedy dieťa bolo prítomné na vyučovaní.
Rozdiel dotácie (7x)
Jedálne.sk napísal/a 15 dec 2023
Cieľom internetového portálu redakcie Jedálne.sk je prinášať zamestnancom zariadení školského stravovania overené a čerstvé informácie. Samozrejme, usmernenie k použitiu rozdielu z dotácie na stravu sa v priebehu času mení tak, ako prináša prax a požiadavky zamestnancov a zriaďovateľov zariadení školského stravovania. Na začiatku sa hovorilo o použití rozdielu len na potraviny a doplnkové jedlá, neskôr to bolo aj na skvalitnenie kultúry stravovania, doplnili sa režijné náklady, ktoré sa zmenili na ďalšie náklady spojené s prípravou a poskytovaním stravy deťom a zabezpečením prevádzky zariadenia školského stravovania.
Naša redakcia Jedálne.sk nekopíruje len úplné znenie textov, ale dopĺňa informáciu, že ďalšie náklady spojené so zabezpečením prevádzky zariadenia školského stravovania môžu byť okrem bežných výdavkov aj náklady na výdavky kapitálové. Reagovali sme na Vaše najčastejšie otázky, či si môžete za ušetrený rozdiel do školských jedální obstarať aj technologické zariadenia, na ktoré nikdy nie sú finančné prostriedky.
Mrzí nás Vaša negatívna reakcia na príspevok, ktorého cieľom bolo usmernenie pre EFEKTÍVNE využitie finančných prostriedkov zo štátnej dotácie .
Zastupovanie pomocnej sily dlhodobo (1x)
Jedálne.sk napísal/a 12 dec 2023
(1) Vykonávať práce iného druhu alebo na inom mieste, ako boli dohodnuté v pracovnej zmluve, je zamestnanec povinný len výnimočne, a to v prípadoch ustanovených v odsekoch 2 a 4. Zákonníka práce
Ohlasovanie obeda v školských zariadení (4x)
Jedálne.sk napísal/a 12 dec 2023
Ministerstvo školstva žiadnym legislatívnym predpisom neustanovuje čas a spôsob odhlásenia zo stravy v zariadení školského stravovania. Podmienky odhlasovania a prihlasovania určuje zriaďovateľ/ prevádzkovateľ zariadenia školského stravovania. Školská jedáleň tieto podmienky uvádza v Prevádzkovom poriadku zariadenia školského stravovania.
Zápisný lístok stravníka je záväzný dokument, v ktorom školská jedáleň uvedie základné podmienky prijatia do stravovacieho zariadenia( spôsob odhlasovania, spôsob platby, možnosti odberu neodhláseného jedla a pod.). Zákonný zástupca je s týmito podmienkami vopred oboznámený, berie na vedomie a na základe uvedeného svojim podpisom prihlasuje svoje dieťa na stravovanie. Vzhľadom k tomu, že sa výroba jedál v školskej jedálni uskutočňuje podľa materiálno- spotrebných noriem pre školské stravovanie ( §3 vyhl. č. 330/2009 Z. z. ) v súlade s podmienkami v Aplikácii princípov k MSN a receptúram pre školské stravovanie, je povinnosťou pri príprave jedál a nápojov dodržiavať skladbu potravín podľa MSN, potraviny normovať presne na prihlásený počet stravníkov. V prípade, keď už prebieha proces prípravy a tepelnej úpravy vydaných potravín podľa počtu stravníkov, nie je možné tieto počty stravníkov v priebehu dňa upravovať. Zákonný zástupca dieťaťa má, samozrejme pri ochorení dieťaťa, možnosť prevziať pripravený obed do prepravnej nádoby.
Odhlasovaním stravníkov zo stravy po 7 hod. ráno, t.j. už počas prípravy pokrmov, nie je možné dodržať presné množstvo potravín podľa počtu stravníkov, čo sa považuje za porušenie vyššie citovanej vyhlášky.
Predĺžením času odhlásenia v daný deň ( do 8,00, do 9,00, do 10,00 hod.), by musela školská jedáleň posunúť celý proces prípravy pokrmov a zároveň aj výdaj hotových pokrmov na neskorší čas.
Olovrant (4x)
Jedálne.sk napísal/a 22 nov 2023
Podľa zásad na zostavovanie jedálnych lístkov v zariadení školského stravovania v prílohe č. 1 k vyhláške č.330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania sa nápoj v podobe pitnej vody, minerálnej vody, mlieka, nesladených ovocných a tmavých čajov podáva ku každému hlavnému a doplnkovému jedlu. Vhodne zvolený nápoj je potrebné podať aj k doplnkovým jedlám, ako je krupicová kaša, puding, krém, detská výživa alebo jogurt, podávaným na desiatu a olovrant.
Úlohou školského stravovania nie je len samotná príprava a konzumácia jedál v školskej jedálni, ale aj výchova k správnym stravovacím návykom dieťaťa. T. z. konzumácia jedál pri stole, servírovaných na stolovom inventári s používaním príbora. Školské stravovanie nepripúšťa podávanie akýchkoľvek pokrmov "do ruky" odnášaných domov. Výnimkou je neodhlásená strava v prvý deň ochorenia dieťaťa, ktorú si môže zákonný zástupca prevziať do prepravných nádob.
Dotácia na stravu (2x)
Jedálne.sk napísal/a 22 nov 2023
Dieťa má nárok na dotáciu na stravu, ak splní podmienky poskytnutia dotácie:
- účasť dieťaťa na výchovno-vzdelávacom procese v škole; zapísané v triednej knihe a prihlásené na obed, počet hodín prítomnosti na vyučovacom procese nie je rozhodujúci;
- odobratie obeda a iného jedla v zariadení školského stravovania;
V prípade neprítomnosti dieťaťa na vyučovaní, neodhlásený obed uhradí zákonný zástupca dieťaťa, tento obed si môže prevziať v čase určenom v školskej jedálni.
Diétne stravovanie (2x)
Jedálne.sk napísal/a 21 nov 2023
Pre účely zdravotného dozoru je školská jedáleň povinná uchovávať vzorky z pokrmov, ktoré sa v zariadení pripravujú.
Za individuálne donesené diétne pokrmy ( druh, zloženie, hmotnosť, zdravotnú bezpečnosť) v plnej miere nesie zodpovednosť zákonný zástupca dieťaťa. S uvedeným súhlasí podpísaním Informovaného súhlasu.
Vzorky (4x)
Jedálne.sk napísal/a 21 nov 2023
Vzorky pokrmov sa uchovávajú v sklenených nádobách s tesniacim uzáverom. Originálne poháre na odber vzoriek je možné zakúpiť v lekárni alebo v zdravotníckych potrebách (150 ml).
Soľ (2x)
Jedálne.sk napísal/a 21 nov 2023
Podľa vyhlášky č.330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania sa v zariadeniach školského stravovania zabezpečuje zdravá výživa detí a žiakov v čase ich pobytu v školách alebo školských zariadeniach.
V súvislosti s uvedeným a na základe odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), HLG on Health Nutrition and physical activity Európskej komisie a odporúčaní Ministerstva zdravotníctva SR, útvaru hlavného hygienika Slovenskej republiky pre oblasť výživy detí a podľa pokynov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pristúpili školské stravovacie zariadenia na postupné znižovanie hmotnosti potravín s vysokým obsahom soli, zníženia pridanej soli, zníženia pridaného cukru a tukov pri výrobe jedál.
Odstránením solničiek zo stolov je snaha aplikovať zmeny stravovacích návykov vo všetkých vekových kategóriách stravníkov, vrátane zamestnancov.
Takže odpoveď na otázku znie "dospelí stravníci môžu mať pochutiny k dispozícii", ale tu skôr ide o to, príkladom vychovávať deti a žiakov k správnym stravovacím návykom a zdravej výžive.
Obedy pomocnej kuchárky v školskej jedálni (2x)
Jedálne.sk napísal/a 21 nov 2023
O tomto probléme sme už viackrát písali.
Otázka znie prečo sa zamestnanci odhlasujú zo stravovania? Ide o finančné dôvody?4
Cena stravného lístka, na ktorú ešte prispieva zamestnávateľ, je v školskej jedálni minimálna. Za túto cenu nie je možné pripraviť plnohodnotný obed ani doma.
Ak ide o zdravotné dôvody, zamestnanec sa stravovať nemusí, dostane stravné lístky.
Alebo im vlastnoručne pripravená strava nechutí? Ak si zamestnanci nosia do školskej jedálne vlastnú stravu, kto ich bude kontrolovať, či niečo nekonzumujú zo školskej stravy? Však kuchár je povinný pripravené pokrmy degustovať, vyplýva to z jeho pracovnej činnosti. ale jesť ich nebude, lebo si donesie svoje. To nedáva logiku.
Zamestnávateľ je povinný obedy zamestnancom zabezpečiť, zamestnanci nie sú povinní ich odoberať, ale v tomto prípade, keď si to povaha práce vyžaduje, môže váš zamestnávateľ povinný odber obedov pre zamestnancov školskej jedálne zapracovať do pracovného poriadku.
Školská jedáleň - SF (4x)
Jedálne.sk napísal/a 21 nov 2023
Originálne kompetencie obcí aj VÚC na úseku školstva sú definované v zákone č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. V tomto zákone sú uvedené kompetencie a úlohy pre obce a VÚC (§ 6 ods. 12, § 9 ods. 12 a § 9aa) v oblasti financovania školstva. Tu je uvedená aj povinnosť samosprávy prijať všeobecne záväzné nariadenie, v ktorom určí výšku dotácie na mzdy a prevádzku na žiaka ZUŠ, poslucháča JŠ, dieťa MŠ a dieťa školského zariadenia vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti a uzatvorenie zmluvy so zriaďovateľom ZUŠ, JŠ a MŠ a školského zariadenia, ktorým je štátom uznaná cirkev, náboženská spoločnosť, iná právnická osoba alebo fyzická osoba.
Obec poskytne finančné prostriedky na žiaka ZUŠ, poslucháča JŠ, dieťa MŠ, dieťa školského zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti štátom uznanej cirkvi, náboženskej spoločnosti, inej právnickej osoby alebo fyzickej osoby z finančných prostriedkov poukázaných z výnosu dane z príjmov fyzických osôb v plnej výške sumy určenej na mzdy a prevádzku na žiaka ZUŠ, poslucháča JŠ, dieťa MŠ a dieťa školského zariadenia vypočítanej podľa nariadenia vlády č. 668/2004 Z. z.
Pri rozdeľovaní DPFO obciam sa v prípade školského stravovania používajú údaje získané zo zberu prostredníctvom štatistického výkazu Škôl (MŠVVaŠ SR) 40-01 o počte potencionálnych stravníkov t.j. všetkých žiakov ZŠ, ZŠ pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami (ŠVVP), päťročných a osemročných gymnázií, osemročných konzervatórií podľa stavu k 15. septembru začínajúceho školského roka v zriaďovateľskej pôsobnosti obce, cirkevného a súkromného zriaďovateľa, ak je na území obce zriadené zariadenie školského stravovania.
Z uvedeného vyplýva, že pre získanie DPFO, obec uvedie do výkazu počet potencionálnych stravníkov vo svojom zariadení školského stravovania (školská jedáleň alebo výdajná školská jedáleň), ak ho má v obci zriadené a počet stravníkov v zariadení školského stravovania v zriaďovateľskej pôsobnosti cirkevného alebo súkromného zriaďovateľa, ak ho majú v obci zriadené. Neštátni zriaďovatelia zariadení školského stravovania sú povinní oznámiť obci údaje do vyššie uvedeného štatistického výkazu za školské zariadenia, ktoré majú sídlo na území príslušnej obce.
Možnosti: 1.Obec vyradí zo siete škôl a školských zariadení školskú jedáleň, ktorá je súčasťou školy a zaradí do siete výdajnú školskú jedáleň ako súčasť školy, do ktorej bude dodávať stravu iný zriaďovateľ (obec, cirkev alebo súkromník) zariadenia školského stravovania (mimo územia obce).
2. Obec vyradí zo siete škôl a školských zariadení školskú jedáleň, ktorá je súčasťou školy a priestory prenajme inému zriaďovateľovi (obec, cirkev alebo súkromník), ktorý si zaradí do siete školskú jedáleň (na území obce).