Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Zmeny platových taríf nepedagogických zamestnancov (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Základné platové tarify nepedagogických zamestnancov podľa Prílohy č. 3a k zákonu č. 553/2003 Z. z. platia pre všetkých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorí vykonávajú pracovné činnosti v škole, školskom zariadení, centre pre deti a rodiny, rehabilitačnom stredisku pre zrakovo postihnutých alebo na vysokej škole, a nie sú pedagogickými zamestnancami, odbornými zamestnancami alebo učiteľmi vysokých škôl a výskumnými a vývojovými zamestnancami.

Uvedené platí pre všetkých nepedagogických zamestnancov, ktorí sú odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, u zamestnávateľov v znení §1.

 

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (30x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Podľa §7 ods.3 písm. b) vyhlášky č. 75/2023 Z. z. je prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež, v ktorom prebieha výchova a vzdelávanie detí a žiakov do 18 rokov veku, povinný zabezpečiť aby sa do zariadenia pre deti do šesť rokov veku a zariadenia školského stravovania, v ktorom sa stravujú deti a žiaci do 18 rokov veku, deťom a žiakom individuálne nedonášala strava; to neplatí, ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie.

Na základe uvedeného, pokiaľ zákonný zástupca dieťaťa predloží doklad s určením diagnózy, ktorá vyžaduje osobitný spôsob stravovania, môže do zariadenia individuálne donášať stravu. Riaditeľ školského zariadenia vydá Rozhodnutie o prijatí na stravovanie s individuálnou donáškou stravy. Zákonný zástupca doloží informovaný súhlas, kde uvedie, že v plnej miere zodpovedá za zdravotnú bezpečnosť, kvalitu a obsah donesenej stravy, za čistotu a zdravotnú bezpečnosť prepravných nádob a súhlasí s manipuláciou donesej stravy v rozsahu- uskladnenie, ohrev, výdaj a pod..

 

Zobraziť celú diskusiu

prechod cez jedálnu (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Ďakujeme pani vedúcej školskej jedálne za podrobné vysvetlenie. Každá škola a školská jedáleň má svoje špecifické podmienky, ktoré, ak je to potrebné, je možné upraviť interným predpisom.

Zobraziť celú diskusiu

Odporúčané počty zamestnancov (111x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

         

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Skutočný počet stravníkov

210

50

5,25

Kuchár

2

0,25

2,25

Prevádzkový zamestnanec

2

2,0

T-H zamestnanec

Vedúci šj

1,0

1,0

Zobraziť celú diskusiu

Jedálen MŠ (2x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

         

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata/ olovrant

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Prijatý počet stravníkov

102

196

4,5

Kuchár/zauč.kuch

2

0,5

2,5

Prevádzkový zamestnanec

1

1

T-H zamestnanec

0

Vedúci šj

1

1

Zobraziť celú diskusiu
Normy nový šanon

Obedy zadarmo (11x)

Jedálne.sk napísal/a 14 feb 2024

Zákon o dotáciách neustanovuje koľko hodín musí byť dieťa prítomné na vyučovaní v škole.

Zobraziť celú diskusiu

Dotácia na stravu-suchá strava (2x)

Jedálne.sk napísal/a 08 feb 2024

Na uvedený „problém“ je potrebné sa pozrieť z viacerých strán.

1. Podľa § 4 zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách sa dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa poskytuje na zabezpečenie obeda a iného jedla.

Podmienkou použitia dotácie je príprava OBEDA a až potom je iné jedlo. Zákon o dotáciách neurčuje čo má obed obsahovať a neurčuje jeho spôsob prípravy.

2. Možno považovať suchú bagetu za OBED (polievka, hlavné jedlo, nápoj)? Je v tomto prípade dotácia použitá na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa?

Podávanie suchej stravy v školskom stravovaní nie je legislatívne podložené, a prípustné je podať suchý obed vo výnimočných prípadoch, v čase havarijnej situácie, výpadku pracovných síl, počas školských výletov a pod.

Dlhodobo podávaná suchá strava nespĺňa základné požiadavky ustanovené

v §140 a §141 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní. Školská jedáleň a výdajná školská jedáleň neposkytuje jedlá a nápoje podľa odporúčaných výživových dávok, materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie a zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov.

3. Výživová hodnota podávaných pokrmov(bagiet) nevychádza z obsahu výživových faktorov podľa odporúčaných výživových dávok pre deti a mládež v súlade s §10 vyhlášky č. 533/2007. Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania.

4. Jedlá a nápoje podávané vo výdajnej školskej jedálni majú byť, podľa §141 ods. 1 zákona č. 245/2008 Z. z., dodávané zo školskej jedálne. T.j. z jedálne, ktorá je zaradená v sieti škôl a školských zariadení SR.

Externý dodávateľ je zaradený v sieti škôl a školských zariadení SR? Riadi sa všeobecne záväznými predpismi pre školské stravovanie?

Zobraziť celú diskusiu

Aktuálne diéty v školskom stravovaní (2x)

Jedálne.sk napísal/a 07 feb 2024

Zariadenia školského stravovania môžu poskytovať diétne stravovanie podľa MSN pre diétne stravovanie vydaných ministerstvom školstva. V roku 2008 boli vydané diétne normy pre tri druhy diét - diabetická, šetriaca a bezgluténová, ktoré boli s účinnosťou od 1.9.2023 prepracované- aktualizované.

V školskom stravovaní sa pojem „mliečna diéta“ nevyskytuje.

Ak dieťaťu alebo žiakovi bola indikovaná laktózová intolerancia - neznášanlivosť laktózy (mliečny cukor) je dôležité vedieť, či sa intolerancia vzťahuje len na mlieko na pitie alebo aj na mliečne výrobky , ktoré sú dennou súčasťou prípravy školských pokrmov. Ak sa intolerancia týka len mlieka na pitie, je možné poskytovať dieťaťu na pitie bezlaktózové mlieko.

Ak dieťa netoleruje aj mlieko a mliečne výrobky v pokrmoch, vyžaduje osobitný spôsob stravovania a neodporúča sa pripravovať pokrmy v zariadení školského stravovania.

V prípade alergie na mlieko - neznášanlivosť na bielkovinu kravského mlieka, dieťa nemôže konzumovať kravské mlieko a výrobky z neho v akejkoľvek forme (ani v jedle), neodporúča sa pripravovať pokrmy v zariadení školského stravovania. Stravovanie dieťaťa sa zabezpečí individuálnou donáškou stravy zákonným zástupcom dieťaťa.

Zobraziť celú diskusiu

Nárok zamestnanca na odhlásenie sa z obeda (2x)

Jedálne.sk napísal/a 07 feb 2024

Podmienky stravovania zamestnancov upravuje zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práve v §152

Podľa ods. 6 písm. c) „Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie v sume podľa odseku 8, ak zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom.

Podľa ods. 2 má zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny, nárok na zabezpečenie stravovania alebo poskytnutie finančného príspevku na stravovanie.

Zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie zamestnancom vo vlastnom stravovacom zariadení a prispieva na stravovanie v sume najmenej 55 % z ceny jedla.

Zamestnanec , ktorý sa zo zdravotných dôvodov nemôže stravovať vo vlastnej jedálni, má nárok na poskytnutie finančného príspevku na stravovanie sume najmenej 55 % minimálnej hodnoty stravovacej poukážky (55 % zo sumy 5,85 €).

Zamestnávateľ z dôvodu poskytovania a účtovania rozdielneho príspevku na stravovanie v rámci mesiaca vám dal na výber, buď sa budete stravovať vo vlastnom zariadení, kde vám zabezpečuje stravovanie a príspevok 55% z hodnoty jedla alebo zo zdravotných dôvodov požiadate o poskytnutie finančného príspevku na stravovanie 55% z minimálnej hodnoty stravovacej poukážky ( toho času t.j. 3,22€).

Zobraziť celú diskusiu

Zatvorena skolska jedalen (2x)

Jedálne.sk napísal/a 06 feb 2024

Poskytovanie dotácii na stravu upravuje zákon č. 544/2010 Z. z. o dotáciách (§4). Základnou podmienkou poskytnutia dotácie v zmysle zákona o dotáciách je prítomnosť žiaka na vyučovaní v škole a odobratie obeda.

Pokiaľ školská jedáleň z prevádzkových dôvodov nemôže zabezpečiť prípravu stravu a zriaďovateľ školy nezabezpečil stravovanie žiakov iným spôsobom, nemôže čerpať dotáciu na stravu podľa zákona o dotáciách. Dotáciu na stravu je možné vyplatiť len žiakom s diétnym stravovaním.

Nevyčerpanú dotáciu na stravu je zriaďovateľ povinný vrátiť poskytovateľovi dotácie.

Zobraziť celú diskusiu

Pozícia kuchár- iba vyučený v odbore? (4x)

Jedálne.sk napísal/a 06 feb 2024

Certifikát z kurzu pre kuchárky a kuchárov, ktoré organizuje portál Jedálne.sk, slúži ako osvedčenie o účasti. Kurz má priniesť inšpiráciu, ukázať moderné trendy a motivovať ku kreativite.
Nenahrádza certifikované vzdelanie kuchárky, na to slúžia rekvalifikačné kurzy.

Zobraziť celú diskusiu

Na čo sa môžu využívať réžie v školskej jedálni (10x)

Jedálne.sk napísal/a 06 feb 2024

Zjednodušene povedané, príspevky na čiastočnú alebo úplnú úhradu režijných nákladov na prípravu stravy v zariadení školského stravovania určuje zriaďovateľ školského zariadenia (VÚC, Obec) všeobecne záväzným nariadením, a tieto sa stávajú jeho rozpočtovými príjmami. O účele použitia akýchkoľvek vlastných príjmov rozhoduje zriaďovateľ školy a školského zariadenia.

Zobraziť celú diskusiu

Financovanie školských stravovacích zariadení od 1.1.2025 (2x)

Jedálne.sk napísal/a 31 jan 2024

Uvedená informácia je prezentovaná hlavne médiách. Ministerstvo školstva sa k uvedenej informácii zatiaľ nevyjadruje. Už niekoľko rokov sa hovorí o presune financovania školských zariadení z originálnych kompetencií obcí na kompetencie prenesené financované prostredníctvom ministerstva školstva.

Keďže sa vraví „ na každom šplechu je pravdy trochu“ tak, ak dôjde k nejakej zmene, bude sa týkať len materských škôl, ktoré zabezpečujú povinné predprimárne vzdelávanie

Zobraziť celú diskusiu

Jedáleň v škôlke (6x)

Jedálne.sk napísal/a 31 jan 2024

 

Podľa prílohy č. 1 vyhlášky č.330/2009 Z.z. sa určí počet zamestnancov podľa počtu prijatých stravníkov na stravovanie. V tomto prípade sa jedná o výdajnú školskú jedáleň s čiastočnou prípravou (doplnkové stravovanie) , kde na počet prijatých stravníkov sa odporúča úväzok kuchárky na 1,1 ( t.j plný úväzok) tak, aby dokázala zabezpečiť plynulú prípravu doplnkových jedál a nápojov, výdaj hlavných jedál, sanitáciu kuchynského riadu, sanitáciu a dezinfekciu prevádzkových priestorov, uloženie vzoriek pokrmov, monitorig a evidencie teploty pokrmov a chladiacich zariadení v súlade so správnou výrobnou praxou v zmysle HACCP.

Podľa Zákonníka práce (§ 42) sa pracovný pomer sa zakladá písomnou pracovnou zmluvou medzi zamestnávateľom a zamestnancom.

Podľa §43 zákonníka práce Vaša pracovná zmluva musí obsahovať identifikačné údaje zamestnávateľa a zamestnanca, kde je zamestnávateľ povinný so zamestnancom dohodnúť podstatné náležitosti, ktorými sú:

a) druh práce a jeho stručná charakteristika,

b) miesto výkonu práce (obec, časť obce alebo inak určené miesto) alebo miesta výkonu práce, ak ich je viac, alebo pravidlo, že miesto výkonu práce určuje zamestnanec,

c) deň nástupu do práce,

d) mzdové podmienky.

Dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene (§54). Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne a jedno vyhotovenie zmeny pracovnej zmluvy vydať zamestnancovi.

Pri akejkoľvek zmene druhu práce, pracovného úväzku, miesta výkonu práce a mzdových podmienok, musia so zmenou súhlasiť obidve strany a táto zmena musí byť vyhotovená v listinnej podobe pracovnej zmluvy.

Zobraziť celú diskusiu

Zemiaky (2x)

Jedálne.sk napísal/a 23 jan 2024

Zásady na zostavovanie jedálnych lístkov zariadení školského stravovania sú ustanovené v prílohe č. 1 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania, kde podľa ods. 4. písm. d) sa zemiaky pri jednozmennej prevádzke počas piatich stravovacích dní podávajú dva až trikrát týždenne. T.z. , že zemiaky by mali byť podané 2-3 krát, či už ako príloha, hlavné jedlo alebo ako hlavná zložka v polievke.

Zobraziť celú diskusiu
Naša Strava.sk
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok