Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
Počet zamestnancov v ŠJ (4x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
|
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Výdajná jedáleň * |
Desiata |
Školské mlieko/ovocie |
Počet zamestnancov celkom |
|
Prijatý počet stravníkov |
423 |
323 |
0 |
0 |
7 |
|
Kuchár/zauč.kuch |
3,0 |
0 |
0 |
0 |
3 |
|
Prevádzkový zamestnanec |
3,0 |
|
|
|
3 |
|
T-H zamestnanec (mimo vodiča) |
|
|
|
|
0 |
|
Vedúci šj |
1,0 |
|
|
|
1 |
|
Poznámka: * Za predpokladu , že vo výdajných jedálňach iných škôl, nevydávajú obedy zamestnanci vašej šj. |
|||||
Zaradenie veducej sj do platovej triedy (4x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Na odmeňovanie zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).
Vedúci zamestnanci zariadení školského stravovania sa do platových tried zaraďujú podľa katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády, časť 01. Spoločné pracovné činnosti.
Pracovná činnosť vedúceho zamestnanca je zaradená v 5. platovej triede 01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania - úplné stredné vzdelanie.
Aj keď máte ukončené vyššie vzdelanie, najnáročnejšia činnosť, ktorú vykonávate, je zaradená v 5.platovej triede. Platový stupeň určil zamestnávateľ podľa počtu odpracovaných rokov.
Stupnica platových taríf (2x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Pre zaradenie zamestnanca do platovej triedy je okrem kvalifikačných požiadaviek rozhodujúca aj činnosť, ktorú bude vykonávať , resp. druh práce alebo pozíciu, funkciu.
Z Vašej otázky nie je možné určiť na akej pracovnej pozícii pracujete.
Pravidlá stravovania v materskej škole (40x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Vzhľadom na to, že sa jedná o deti predškolského veku, je potrebné pripravený pokrm podať s ohľadom na ich manipulačné schopnosti tak, aby ho dokázali konzumovať lyžicou (najmenšie deti), vidličkou (stredné deti) a príborom (predškoláci). Mäso podávať nakrájané na menšie kusy, prípadne plátky ( predškolákom), ktorí tak rozvíjajú sebaobslužné činnosti. Zamestnanci školskej jedálne síce majú v opise činností "prípadná obsluha stravníkov v jedálni", čo znamená nabrať polievku, hlavné jedlo, odniesť použitý stolový riad, avšak táto obsluha určite nezahŕňa kŕmenie detí.
Stravovanie v školských jedálňach po 8.2.2021 (30x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Hygienické požiadavky na zariadenia spoločného stravovania, kam patria aj školské jedálne, sú upravené predovšetkým Vyhláškou Ministerstva zdravotníctva SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania.
Táto vyhláška a súvisiaca legislatíva (ako napr. zásady HACCP, Materiálno-spotrebné normy pre školské stravovanie) kladú veľký dôraz na ochranu proti krížovej kontaminácii a hygienické spracovanie a skladovanie potravín a pokrmov (§ 2, ods. 2, písm. c), d) vyhlášky č. 533/2007 Z. z.).
Porcovanie a okorenenie surového mäsa deň vopred (predpríprava) v rámci školskej jedálne nie je možná, nie je v súlade s Hygienickými požiadavkami a zásadami správnej výrobnej praxe (HACCP).
Príprava tepelne upravených pokrmov sa vykonáva podľa stanoveného systému HACCP, ktorý v kapitole č. 5 Popis kritických kontrolných bodov definuje KRITICKÝ KONTROLNÝ BOD: CCP1 Skladovanie surovín v chladiacich a mraziacich zariadeniach
KRITICKÝ LIMIT : Uchovávanie polotovarov a rozpracovaných pokrmov:
- do 3 hodín, pri teplote 0°C až +4°C: mäso krájané, plnené, mleté, obaľované mäso, hydina, ryby, syry, zelenina, huby, knedle plnené (ovocné a mäsové)
- do 6 hodín, pri teplote 0°C až +4°C: Očistená, nakrájaná zelenina, studená kuchyňa (kusové chlebíčky, bagety, chleby, misy)
- do 24 hodín, pri teplote 0°C až +4°C: nespotrebovaný obsah konzerv po otvorení (napr. ovocie, zelenina, pretlaky, huby, ryby v oleji, losos) naložené mäso, ražniči, mäso na grilovanie, cukrárske cesto, plnené korpusy poliate polevou, agarom a pod.
To znamená, že takto predpripravené mäso musí byť bezpečne skladované pri správnej teplote v čistej, uzavretej nádobe najviac 3 hodiny.
Musí sa zabezpečiť, aby nedošlo ku krížovej kontaminácii s inými surovinami (najmä tepelne spracovanými) alebo k prekročeniu maximálneho povoleného času skladovania pre takto upravené surové mäso.
Soľ sa odporúča pridávať tesne pred tepelnou úpravou alebo počas prípravy, koreniny počas prípravy, bylinky pred dokončením alebo po ukončení tepelnej úpravy.
Dôležité:
- Dodržiavať interné postupy a HACCP plán školskej jedálne.
- Zabezpečiť správne chladenie predpripraveného mäsa počas celej doby skladovania.
- Minimalizovať čas medzi predprípravou a tepelnou úpravou.
Dotácia na stravu - diétne stravovanie (2x)
Jedálne.sk napísal/a 03 sep 2024
Podľa zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách dotáciu na stravu možno poskytnúť na dieťa, ktorého zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nezabezpečuje diétne jedlo; dotáciu na stravu vyplatí zriaďovateľ / škola rodičovi dieťaťa alebo fyzickej osobe, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu.
Dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa možno poskytnúť na zabezpečenie obeda a iného jedla (ďalej len „strava“) v materskej škole na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy, ak rodič dieťaťa alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada prostredníctvom zariadenia školského stravovania o poskytnutie dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa na toto dieťa.
Dotácia na stravu sa nepoužije
- ak sa dieťa nezúčastnilo výchovno-vzdelávacieho procesu v materskej škole alebo v základnej škole;
- na dieťa, ktoré sa zúčastnilo výchovno-vzdelávacieho procesu v materskej škole len v dopoludňajších hodinách bez odobratia obeda.
Pavilónovy systém (2x)
Jedálne.sk napísal/a 03 sep 2024
V prílohe č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania je uvedený odporúčaný počet zamestnancov podľa počtu prijatých stravníkov v jednozmennej alebo celodennej prevádzke. Ďalej ustanovuje počet zamestnancov vo výdajnej školskej jedálni ( výdajňa zaradená v sieti na inej adrese). Vyhláška nezohľadňuje stavebné riešenie MŠ pavilónového typu pri výdaji pokrmov pre deti v materskej škole.
Vedùca jedalne (6x)
Jedálne.sk napísal/a 13 aug 2024
Podľa zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce:
- Pracovný pomer sa zakladá písomnou pracovnou zmluvou medzi zamestnávateľom a zamestnancom, ak tento zákon neustanovuje inak. Jedno písomné vyhotovenie pracovnej zmluvy je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi.
- Zamestnávateľ je povinný prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy, platiť mu za vykonanú prácu mzdu, utvárať podmienky na plnenie pracovných úloh a dodržiavať ostatné pracovné podmienky ustanovené právnymi predpismi, kolektívnou zmluvou a pracovnou zmluvou.
- Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi písomnú informáciu o jeho pracovných podmienkach a podmienkach zamestnávania najmenej v rozsahu týchto údajov, ak ich neobsahuje pracovná zmluva:
a) spôsob určovania miesta výkonu práce alebo určenie hlavného miesta výkonu práce, ak sú v pracovnej zmluve dohodnuté viaceré miesta výkonu práce,
b) ustanovený týždenný pracovný čas, údaj o spôsobe a pravidlách rozvrhnutia pracovného času vrátane predpokladaných pracovných dní a vyrovnávacieho obdobia podľa § 86, § 87 a 87a, rozsah a čas poskytnutia prestávky v práci, nepretržitého denného odpočinku a nepretržitého odpočinku v týždni, pravidlá práce nadčas vrátane mzdového zvýhodnenia za prácu nadčas,
c) výmera dovolenky alebo spôsob jej určenia,
d) splatnosť mzdy a výplata mzdy vrátane výplatných termínov,
e) pravidlá skončenia pracovného pomeru, dĺžka výpovednej doby alebo spôsob jej určenia, ak v čase poskytnutia informácie nie je známa, lehota na podanie žaloby o určenie neplatnosti skončenia pracovného pomeru,
f) právo na odbornú prípravu poskytovanú zamestnávateľom, ak sa poskytuje, a jej rozsah.
- Dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene. Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne a jedno vyhotovenie zmeny pracovnej zmluvy vydať zamestnancovi.
zbytky zo stravy (2x)
Jedálne.sk napísal/a 17 júl 2024
V prípade, že máte elektrický kompostér, neuzatvárate zmluvu s prepravcom na likvidáciu biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu, pretože žiadne "pomyje" nemáte.
Ak spracovaný kompost neviete použiť napr. v školskej záhrade, musíte mať uzatvorenú zmluvu o odbere prebytočného kompostu. Pre bližšie informácie sa obráťte na svojho dodávateľa elektrického kompostéra.
Dotácia na obedy (2x)
Jedálne.sk napísal/a 17 júl 2024
Podľa zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách sa dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa poskytuje za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole, vyučovania v základnej škole a odobralo stravu.
Pre účely použitia dotácie na stravu zákon o dotáciách taxatívne neurčuje počet vyučovacích hodín, rozhodujúca je účasť dieťaťa na vyučovaní, ktorá je zaznamenaná v dochádzke, v triednej knihe a je preukázateľná.
Diétne stravovanie (2x)
Jedálne.sk napísal/a 03 júl 2024
O tom, či školská jedáleň bude alebo nebude poskytovať diétne stravovanie rozhoduje zriaďovateľ školskej jedálne (obec). Zriaďovateľ určí výšku finačného pásma pre diétne stravovanie prijatím všeobecne-záväzného nariadenia obce. Ďalej určí najnižší počet pripravovaných diét, druh pripravovanej diéty zabezpečí materiálno-technické vybavenie šj a zamestnanca na prípravu diétnej stravy. Samozrejme, v šj je možné pripravovať len diéty, ktoré sú schválené v MSN a receptúrach pre diétne stravovanie vydaných ministerstvom školstva. Školské stravovanie nezabezpečuje prípravu všetkých požadovaných diét a osobitných spôsobov stravovania podľa požiadaviek detí a ich rodičov.
Vylúčenie mlieka a mliečnych výrobkov
Ak zdravotný stav dieťaťa alebo žiaka vylučuje konzumáciu kravského mlieka a mliečnych výrobkov ( doklad lekára všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo lekára so špecializáciou v príslušnom odbore s uvedením diagnózy a školská jedáleň nemôže zabezpečiť požadovaný druh „nemliečnej“ diéty, umožní sa dieťaťu alebo žiakovi osobitný spôsob stravovania (zámenou) alebo stravovanie formou individuálnej donášky stravy.
V prípade, že dieťaťu alebo žiakovi bola indikovaná laktózová intolerancia - neznášanlivosť laktózy (mliečny cukor), je dôležité vedieť koľko mlieka a mliečnych výrobkov dieťa toleruje. Tolerancia množstva mlieka a mliečnych výrobkov je u každého individuálna. Syry, maslo, jogurty, smotana, ktoré sú dennou súčasťou tepelnej prípravy „školských“pokrmov, sú zvyčajne tolerované dobre. Ak sa intolerancia týka len mlieka na pitie, v tomto prípade je možné poskytovať dieťaťu (zámenou) na pitie bezlaktózové mlieko.
zástupca dieťaťa /žiaka prostredníctvom zápisného lístka na osobitné stravovanie uvedie, že zdravotný stav dieťaťa alebo žiaka vyžaduje osobitné stravovanie. K zápisnému lístku doloží písomné vyjadrenie ošetrujúceho lekára, že zdravotný stav dieťaťa/žiaka vyžaduje osobitné stravovanie podľa stanovenej diagnózy a doloží Informovaný súhlas.
Informovaný súhlas zákonného zástupcu dieťaťa/žiaka v zmysle §2 písm. y) zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov vzájomne akceptovateľné podmienky a požiadavky na zámenu mlieka.
Ak má dieta intoleranciu na potraviny, ktoré sa bežne denne používajú pri príprave pokrmov (mlieko a mliečne výrobky, vajcia, obilniny), odporúčame pre dieťa vydať rozhodnutie o prijatí na stravovanie s individuálnou donáškou pokrmov.
Obed pocas vyletu (2x)
Jedálne.sk napísal/a 21 jún 2024
Žiaci základnej školy sa počas školského roka zúčastňujú výletov, plaveckých výcvikov a kultúrnych podujatí, teda vyučovanie nie je v škole, ale mimo školy. Po ukončení týchto aktivít, ktoré sa vykonávajú v rámci vyučovania mimo školy, sa žiaci spolu s pedagogickým dozorom vrátia do školy na obed. Majú nárok na dotáciu na stravu, ak sa zúčastnia vyučovacích aktivít mimo školy, s pedagogickým dozorom sa vrátia do školy a odoberú (zjedia) obed v školskej jedálni. Zmyslom poskytovania dotácie na stravu je, aby žiaci obed aj reálne zjedli.
Pokiaľ, žiak absolvuje školský výlet v rámci vyučovacieho procesu ( aj mimo školy) spĺňa 1. podmienku čerpania dotácie, pokiaľ sa vráti do školskej jedálne a odoberie obed spĺňa 2. podmienku čerpania dotácie.
V prípade, že s žiaci nevrátia do školy a neskonzumujú obed v školskej jedálni, odporúčame odhlásiť z obeda. Poskytnutá dotácia neplní svoj význam, ak si zákonný zástupca odnesie obed domov.
Upratovanie (2x)
Jedálne.sk napísal/a 20 jún 2024
Podľa prepočítaného počtu vydaných obedov a odporúčaného počtu zamestnancov podľa prílohy č. 2 k vyhláške 330/2008 Z. z. vychádza na 120 stravníkov 2,4 prepočítaného úväzku (2, 4 zamestnanca) a 1 vedúci školskej jedálne.
Za hygienu, čistotu a upratovanie výrobných a skladovacích priestorov zariadenia školského stravovania zodpovedajú zamestnanci školskej jedálne. O spôsobe čistenia, dezinfekcii vedú evidenciu HACCP.
Spoločné priestory určené na konzumáciu jedál a nápojov obvykle má v opise pracovných činností zamestnanec, ktorý vykonáva upratovacie práce.
Malovanie jedalne (9x)
Marta napísal/a 13 jún 2024
caro, nutella (2x)
Jedálne.sk napísal/a 12 jún 2024
Zaradenia školského stravovania zabezpečujú prípravu pokrmov podľa receptúr platných v MSN pre školské stravovanie. Suroviny, ktoré sa môžu používať sú uvedené v jednotlivých receptúrach. Ministerstvo školstva nevydalo zoznam zakázaných potravín, vydalo normy s potravinovými komoditami, ktoré sú overené a vhodné na použitie prípravy pokrmov pre deti a žiakov. Prípadne, ak boli vylúčené niektoré receptúry, tak z dôvodu vysokého obsahu cukru, soli, a obsahu nevhodných pridaných látok a konzervantov (nutela).
Produkt CARO/KARO je kávovinová zmes z koreňa čakanky, ktorá sa predáva v instantnej forme bez cukru a pridaných látok, a je obdobou MELTY, ktorú je potrebné variť a cediť. Podľa nášho názoru je možne tieto produkty navzájom zameniť s úpravou technologickej prípravy..











