Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Kompetencie riaditeľa verzus jedáleň (2x)

Jedálne.sk napísal/a 09 júl 2025

Dobrý deň,

Zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov je kľúčovým právnym predpisom, ktorý definuje postavenie, pôsobnosť a činnosti riaditeľa školy a školského zariadenia na Slovensku.

Podľa § 2 ods. 1 písm. a) tohto zákona je riaditeľ školy alebo riaditeľ školského zariadenia (ďalej len "riaditeľ") jedným z orgánov, ktoré vykonávajú štátnu správu v školstve na úseku škôl a školských zariadení.

A práve tu spočíva rozdiel medzi školou s právnou subjektivitou a školou bez právnej subjektivity:

Škola s právnou subjektivitou je samostatná právnická osoba. To znamená, že:

  • Má vlastné IČO.
  • Môže vstupovať do právnych vzťahov vo vlastnom mene. Môže uzatvárať zmluvy (napr. pracovné zmluvy so zamestnancami, zmluvy s dodávateľmi), nadobúdať majetok, brať si úvery, byť účastníkom súdnych sporov.
  • Je rozpočtovou alebo príspevkovou organizáciou obce (alebo iného zriaďovateľa, napr. štátu, cirkvi). To znamená, že hospodári s vlastným rozpočtom a zodpovedá za svoje finančné hospodárenie.
  • Riaditeľ školy je štatutárnym orgánom a je zodpovedný za riadenie školy a jej súčastí vo všetkých aspektoch – pedagogickom, ekonomickom aj personálnom.
  • Zariadenie školského stravovania je v tomto prípade súčasťou školy a plne spadá pod riadenie riaditeľa školy. Vedúcim zamestnancom je vedúci školskej jedálne alebo vedúci výdajnej školskej jedálne.

Škola a školské zariadenie bez právnej subjektivity nie je samostatná právnická osoba. Je to len organizačná zložka svojho zriaďovateľa (najčastejšie obce alebo mesta). To v praxi znamená:

  • Nemá vlastné IČO. Vystupuje pod IČO zriaďovateľa.
  • Nemôže samostatne uzatvárať zmluvy ani nadobúdať majetok. Všetky právne úkony za ňu vykonáva zriaďovateľ.
  • Nie je samostatnou rozpočtovou alebo príspevkovou organizáciou. Je súčasťou rozpočtu zriaďovateľa a jej hospodárenie spravuje zriaďovateľ.
  • Štatutárnym orgánom je zriaďovateľ (napr. starosta obce alebo primátor mesta), ktorý vykonáva právne úkony súvisiace s prevádzkou školy a školského zariadenia.
  • Školu riadi riaditeľ školy, má pedagogické a organizačné kompetencie, ale v právnych, finančných a personálnych záležitostiach je závislý od zriaďovateľa.
  • Školské zariadenie (ŠJ, VŠJ) nie je súčasťou školy (v rozhodnutí o zaradení do siete škôl a školských zariadení SR sa uvádza „pri MŠ alebo pri ZŠ a pod.) a riadi ho riaditeľ školského zariadenia.
  • Riaditeľ školského zariadenia (riaditeľ školskej jedálne, riaditeľ výdajnej školskej jedálne) má organizačné kompetencie, ale v právnych, finančných a personálnych záležitostiach spadá pod zriaďovateľa.
Zobraziť celú diskusiu

Legislatíva v školskom stravovaní (52x)

Jedálne.sk napísal/a 04 júl 2025

Dobrý deň,

Technicko-hospodársky zamestnanec sa do platovej triedy zaraďuje podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády č. 341/2004 Z.z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a doplnení v znení neskorších predpisov (ďalej len „nariadenie vlády“).

Technicko-hospodársky zamestnanec:

04. PLATOVÁ TRIEDA- Úplné stredné vzdelanie

11 Koordinovanie a organizovanie prác zamestnancov s prevahou fyzickej práce

(napr. na úseku ubytovania, stravovania, v stavebnej alebo špedičnej prevádzke) s plnou

hmotnou zodpovednosťou.

Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády.

Prevádzkový zamestnanec:

01. PLATOVÁ TRIEDA - Vzdelanie neustanovené

01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.

02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.

03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.

04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.

Zobraziť celú diskusiu

Práca vedúcej (3x)

Jedálne.sk napísal/a 02 júl 2025

Dobrý deň,

Je to bežný problém na pracovisku, keď noví vedúci preberajú funkciu a snažia sa optimalizovať procesy, zatiaľ čo dlhoroční zamestnanci sú zvyknutí na "svoj" spôsob založený na dlhoročnej praxi.

Vo všeobecnosti platí, že vedúca školskej jedálne (ŠJ) a kuchárka majú jasne oddelené kompetencie a zodpovednosti, hoci sa ich práca prekrýva a vyžaduje si spoluprácu.

Vedúca ŠJ je zodpovedná za:

  • Organizáciu a riadenie prevádzky ŠJ: To zahŕňa plánovanie, organizáciu práce, kontrolu a hodnotenie.
  • Hospodárenie: Objednávanie tovaru, prijímanie, skladovanie a výdaj tovaru, vedenie skladovej evidencie, inventúry, finančné záležitosti.
  • Personálne riadenie: Vedenie zamestnancov, prideľovanie úloh, kontrola dodržiavania predpisov.
  • Administratíva: Vedenie dokumentácie, správy, komunikácia s dodávateľmi a nadriadenými.
  • Dodržiavanie noriem: Zabezpečenie hygienických, stravovacích a bezpečnostných noriem.
  • Príprava jedálneho lístka a kalkulácie: Zodpovednosť za jedálny lístok a výpočty nákladov.

Kuchárka (resp. hlavná kuchárka, ak je), kuchári a pomocné sily v kuchyni sú zodpovední za:

  • Prípravu jedál: Samotné varenie podľa receptúr a jedálneho lístka.
  • Údržba a hygiena kuchyne: Umývanie riadu, čistenie pracovných plôch, zariadení, stolov v kuchyni a jedálni, priestorov zariadenia.
  • Dodržiavanie hygienických a technologických postupov pri príprave jedál.
  • Za výdaj jedál a nápojov, hmotnosť porcie podľa vekovej skupiny stravníkov a estetickú úpravu vydaných jedál.

Vedúca ŠJ má primárne manažérske a organizačné úlohy. Jej úlohou je zabezpečiť, aby všetko fungovalo, riadiť procesy a personál. Má vykonávať kontrolu nad tým, ako sa tovar ukladá, či sú dodržané hygienické podmienky, ale nemá jej byť bežnou dennou rutinou fyzické ukladanie tovaru do skladov, či umývanie stolov. Drobné nákupy by taktiež nemali byť primárnou náplňou práce vedúcej, ak je možné ich zabezpečiť inak. Väčšinou sa potrebné suroviny objednávajú od dodávateľov. Ak ide o občasné dokúpenie niečoho, čo chýba (napr. jedna cibuľa), môže to vybaviť ktokoľvek, kto má čas a prostriedky. Ak to je na dennej báze a trvá to veľa času, je potrebné nájsť systém (napr. objednávať častejšie od dodávateľov, alebo mať na to vyhradeného zamestnanca – pracovná náplň).

Kuchárka (a ostatný kuchynský personál) má výkonné úlohy. Ich práca spočíva vo fyzickom vykonávaní prípravy jedál, údržby aj manipulácie s tovarom.

Riešenie:

Opis pracovnej činnosti (pracovná náplň):

  • Požiadajte personalistu alebo priamo riaditeľa školy, aby vám poskytol pracovnú náplň pre pozíciu vedúcej ŠJ a pre pozíciu kuchárky (prípadne hlavnej kuchárky). Tieto dokumenty by mali jasne definovať, kto je za čo zodpovedný.
  • Ak dokumenty nie sú dostatočne podrobné alebo chýbajú, navrhnite ich aktualizáciu v súlade s legislatívou (Nariadenie vlády SR č. 341/2004 Z. z. a súvisiace predpisy pre verejný záujem).

Kľudná a otvorená komunikácia:

  • Sadnite si s kuchárkou a pokojne jej vysvetlite svoju rolu ako vedúcej. Použite argument, že ako vedúca musíte dohliadať na širšie spektrum úloh (finančné, administratívne, plánovacie, kontrolné), a preto nemôžete tráviť čas rutinnými prácami.
  • Delegujte úlohy: Jasne delegujte úlohy preberania a ukladania tovaru, drobných nákupov. Vytvorte si systém, ako má tovar prebrať a kam ho uložiť.
  • Stanovte očakávania čo presne v týchto oblastiach očakávate a hľadajte riešenie .

Ak napriek komunikácii pretrváva problém, obráťte sa na riaditeľa školy. Vysvetlite mu situáciu a požiadajte o podporu pri definovaní a dodržiavaní pracovných náplní. Riaditeľ by mal byť na vašej strane, pretože správne prerozdelenie úloh je v záujme efektívneho fungovania ŠJ a školy.

Je dôležité, aby si každý uvedomil svoju rolu a zodpovednosť. Zmena je pre niektorých ľudí ťažká, najmä ak sú v prostredí dlho. Ako vedúci zamestnanec musíte byť trpezlivá, ale zároveň dôsledná a neústupčivá, pokiaľ ide o vaše kompetencie a rozdelenie práce.

Zobraziť celú diskusiu

prechod cez jedálnu (2x)

Jedálne.sk napísal/a 27 jún 2025

Dobrý deň,

K usporiadaniu/ uvedeniu priestorov prevádzky materskej školy a školskej jedálne vydáva súhlasné/nesúhlasné stanovisko príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Zobraziť celú diskusiu

Dotácia UPSVaR - vyplatenie rodičom (2x)

Jedálne.sk napísal/a 27 jún 2025

Ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie, a školská jedáleň nezabezpečuje diétne stravovanie, dotácia na podporu stravovacích návykov dieťaťa sa vyplatí zákonnému zástupcovi dieťaťa.

Zákonný zástupca dieťaťa však môže požiadať o kombinované stravovanie, kedy diagnóza dieťaťa umožňuje vybrané jedlá konzumovať v školskej jedálni.

Riaditeľ školského zariadenia vydá rozhodnutie o prijatí na kombinované stravovanie. Zákonný zástupca predloží Informovaný súhlas s podmienkami stravovania a individuálnej donášky pokrmov.

Dotácia na stravu sa vyplatí zákonnému zástupcovi dieťaťa za odhlásené obedy, kedy dieťa bolo prítomné na vyučovaní.

Zobraziť celú diskusiu
JAZ

Na čo sa môžu využívať réžie v školskej jedálni (10x)

Jedálne.sk napísal/a 06 feb 2024

Zjednodušene povedané, príspevky na čiastočnú alebo úplnú úhradu režijných nákladov na prípravu stravy v zariadení školského stravovania určuje zriaďovateľ školského zariadenia (VÚC, Obec) všeobecne záväzným nariadením, a tieto sa stávajú jeho rozpočtovými príjmami. O účele použitia akýchkoľvek vlastných príjmov rozhoduje zriaďovateľ školy a školského zariadenia.

Zobraziť celú diskusiu

Financovanie školských stravovacích zariadení od 1.1.2025 (2x)

Jedálne.sk napísal/a 31 jan 2024

Uvedená informácia je prezentovaná hlavne médiách. Ministerstvo školstva sa k uvedenej informácii zatiaľ nevyjadruje. Už niekoľko rokov sa hovorí o presune financovania školských zariadení z originálnych kompetencií obcí na kompetencie prenesené financované prostredníctvom ministerstva školstva.

Keďže sa vraví „ na každom šplechu je pravdy trochu“ tak, ak dôjde k nejakej zmene, bude sa týkať len materských škôl, ktoré zabezpečujú povinné predprimárne vzdelávanie

Zobraziť celú diskusiu

Jedáleň v škôlke (6x)

Jedálne.sk napísal/a 31 jan 2024

 

Podľa prílohy č. 1 vyhlášky č.330/2009 Z.z. sa určí počet zamestnancov podľa počtu prijatých stravníkov na stravovanie. V tomto prípade sa jedná o výdajnú školskú jedáleň s čiastočnou prípravou (doplnkové stravovanie) , kde na počet prijatých stravníkov sa odporúča úväzok kuchárky na 1,1 ( t.j plný úväzok) tak, aby dokázala zabezpečiť plynulú prípravu doplnkových jedál a nápojov, výdaj hlavných jedál, sanitáciu kuchynského riadu, sanitáciu a dezinfekciu prevádzkových priestorov, uloženie vzoriek pokrmov, monitorig a evidencie teploty pokrmov a chladiacich zariadení v súlade so správnou výrobnou praxou v zmysle HACCP.

Podľa Zákonníka práce (§ 42) sa pracovný pomer sa zakladá písomnou pracovnou zmluvou medzi zamestnávateľom a zamestnancom.

Podľa §43 zákonníka práce Vaša pracovná zmluva musí obsahovať identifikačné údaje zamestnávateľa a zamestnanca, kde je zamestnávateľ povinný so zamestnancom dohodnúť podstatné náležitosti, ktorými sú:

a) druh práce a jeho stručná charakteristika,

b) miesto výkonu práce (obec, časť obce alebo inak určené miesto) alebo miesta výkonu práce, ak ich je viac, alebo pravidlo, že miesto výkonu práce určuje zamestnanec,

c) deň nástupu do práce,

d) mzdové podmienky.

Dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene (§54). Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne a jedno vyhotovenie zmeny pracovnej zmluvy vydať zamestnancovi.

Pri akejkoľvek zmene druhu práce, pracovného úväzku, miesta výkonu práce a mzdových podmienok, musia so zmenou súhlasiť obidve strany a táto zmena musí byť vyhotovená v listinnej podobe pracovnej zmluvy.

Zobraziť celú diskusiu

Zemiaky (2x)

Jedálne.sk napísal/a 23 jan 2024

Zásady na zostavovanie jedálnych lístkov zariadení školského stravovania sú ustanovené v prílohe č. 1 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania, kde podľa ods. 4. písm. d) sa zemiaky pri jednozmennej prevádzke počas piatich stravovacích dní podávajú dva až trikrát týždenne. T.z. , že zemiaky by mali byť podané 2-3 krát, či už ako príloha, hlavné jedlo alebo ako hlavná zložka v polievke.

Zobraziť celú diskusiu

Prax v odbore (4x)

Jedálne.sk napísal/a 23 jan 2024

Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone prace vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme.

Podľa vzdelania – úplné stredné ( bez špecifikácie odboru) môže byť zamestnanec zaradený aj do 3. platovej triedy, ak vykonáva pracovné činnosti 3. PT uvedené v katalógu pracovných činností.

Ak vykonáva najnáročnejšiu činnosť z 2. PT, aj pri dosiahnutí vyššieho stupňa vzdelania zaradí sa do 2. platovej triedy.

Zobraziť celú diskusiu

Kucharka v ŠJ (2x)

Jedálne.sk napísal/a 23 jan 2024

Osobitný kvalifikačný predpoklad vzdelania pre výkon pracovnej činnosti kuchár v zariadení školského stravovania nie je všeobecne záväzným právnym predpisom ustanovený. Výhodou je vzdelanie v odbore potravinárstva, hoteliérstva a pod., ale nemôže byť podmienkou. Podmienkou môže byť prax v stravovacej oblasti a znalosti z prípravy pokrmov.

Zamestnanci zariadenia školského stravovania sa podľa dosiahnutého stupňa vzdelania a podľa vykonávanej pracovnej činnosti zaraďujú do platových tried uvedených v Katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone prace vo verejnom záujme v prílohe č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme, časť 01. Spoločné pracovné činnosti

Zobraziť celú diskusiu

Diétne stravovanie a dotácia (2x)

Jedálne.sk napísal/a 22 jan 2024

Podľa zákona č. 544/2010 Z.z. o dotáciách (§4, ods.11), ak dieťa neodobralo stravu z dôvodu, že zriaďovateľ nezabezpečil diétne jedlo dieťaťu, u ktorého podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie, poskytnutú dotáciu na stravu zriaďovateľ vyplatí rodičovi dieťaťa.

Pokiaľ zariadenie školského stravovania neposkytuje diétne stravovanie, nemá vytvorené pracovné podmienky, oddelené pracovné priestory, nemôže prevziať zodpovednosť pri príprave pokrmov za ich prípadnú kontamináciu lepkom. Ak dieťa vyžaduje osobitný spôsob stravovania, dotácia sa vyplatí zákonnému zástupcovi dieťaťa.

Zobraziť celú diskusiu

„Nové zdravé“ receptúry (1x)

*Marta napísal/a 18 jan 2024

Súhlasím úplne a na 100% s Vami. Sú to nové recepty ,,našich zdravých mamičiek,, ,ktoré podporuje ministerstvo školstva, lepšie povedané spolupracuje s nimi, ako keby boli odborníčky na zdravú výživu, čo nie sú. Áno odskúšali sme po zariadeniach v našom meste nové normy, ale katastrofa. Presne ako píšete špagety s bešamelom- samá múka. Všade veľa póru a nezmyselných byliniek. Decká vyhadzovali, tak isto dospelí stravníci a odpad na 75%. Mám to zdokumentované i na fotkách. Stravníci odchádzali hladní. Pripravovali sme i stroganov z kuracieho mäsa- tam tiež nie sú správne ingredencie a o pomere nehovoriac. Tu musím podotknúť, že to bolo o niečo lepšie. No a syrové nátierky z cottage syra, hotová katastrofa...všetko tečie no a veľmi veľa prevláda všade veľa póru. No prepočet noriem na dospelých stravníkov nikde, však aj to sú naši stravníci. To, že sú tam pravopisné chyby, by som sa hanbila zverejniť...je toho o mnoho viac. Po odvarení niektorých receptúr ma oslovili stravníci a hlavne zamestnanci, aby sme to už nikdy nepripravovali, nakoľko stravníci/ žiaci, zamestnanci boli hladní a tie decká, ktoré sú v popoludňajších hodinách v ŠKD boli obzvlášť hladní. Tiež som vedúcou viac ako 40 rokov a zažila som toho v šk. stravovaní dosť. Práca je zaujímavá, kto ju má rad. No musím skonštatovať, že na pozície pracovníkov v škols. stravovaní sa vôbec nehlásia ľudia, ktorí by potrebovali určite zamestnanie, nakoľko táto práca si vyžaduje abnormálne veľa/ celého človeka a ešte aj viac/ no a hlavne nie je docenená- ohodnotená. Ale prácu od nás či kuchárok vyžadujú na vysokej úrovni, žiaľ...za nízky plat. tak isto i na pozícii vedúcich je tej administratívy viac ako dosť. Ja len dúfam, že už viac nezmyselných receptúr nebudeme overovať. Myslím si, že MSN majú dosť receptov, z ktorých vieme pripraviť kvalitnú stravu hlavne pre naše deti a kolegov a niekde i pre dôchodcov. Vážime si každého stravníka. Skôr by sa malo ministerstvo školstva a ministerstvo práce a ZMOS zamerať už konečne na prepočet zamestnancov na stravníka. Niekedy si pripadám, ako na panskom...... až do poslednej kvapky potu..... Všetkým nám záleží, aby naše deti boli zdravé a na vyučovaní sústredené a k tomu pomáha aj strava pripravovaná v školských jedálňach, kde preberáme na seba časť Vašich starostí aj ohľadom výživy. S pozdravom Vaša kolegyňa.
Zobraziť celú diskusiu

Platby od rodičov (2x)

Jedálne.sk napísal/a 10 jan 2024

Aby ste predišli uvedeným problémom podmienky úhrady poplatkov za MŠ a ŠJ, postupy ako postupuje MŠ v prípade neuhradených pohľadávok si zapracujete do Školského poriadku, s ktorým sa oboznamuje a svojim podpisom berie na vedomie zákonný zástupca dieťaťa.

V prípade neplnenia si povinností vyplývajúcich zo školského poriadku je potrebné písomne upozorniť zákonného zástupcu dieťaťa na jeho nedodržiavanie. Pokiaľ nedôjde k náprave, obec, ako zriaďovateľ školy a školského zariadenia prijatím Všeobecne záväzného nariadenia určila, okrem iného, aj príspevky na stravovanie, ktoré uhrádza zákonný zástupca dieťaťa, môže tieto nedoplatky na základe Vášho upozornenia od zákonných zástupcov právnou cestou vymáhať.

Zobraziť celú diskusiu

Program vis (2x)

Jedálne.sk napísal/a 10 jan 2024

Takýto postup existuje priamo v programe VIS + skoro ku každej operácii je dnes pripravený webinár na https://webinare.vissk.sk/sk/.


Pokiaľ máte program VIS, to všetko budete mať určite v cene zmluvy rovnako ako bezplatnú vzdialenú podporu a preventívnu návštevu, kde Vám technici poradia.


Pokiaľ chcete, stačí vo Vašom programe stlačiť tlačidlo „Žiadosť o pomoc“ a VISáci sa o všetko už postarajú.

Odporúčanie: pokiaľ ste nová a s programom začínate, nechajte sa riadne zaškoliť a nastaviť si program podľa vašich požiadaviek. Preberať stav a rady od kolegýň nemusí byť vždy tá najlepšia cesta.

Zobraziť celú diskusiu
Naša Strava.sk
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok