Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Zmeny platových taríf nepedagogických zamestnancov (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Základné platové tarify nepedagogických zamestnancov podľa Prílohy č. 3a k zákonu č. 553/2003 Z. z. platia pre všetkých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorí vykonávajú pracovné činnosti v škole, školskom zariadení, centre pre deti a rodiny, rehabilitačnom stredisku pre zrakovo postihnutých alebo na vysokej škole, a nie sú pedagogickými zamestnancami, odbornými zamestnancami alebo učiteľmi vysokých škôl a výskumnými a vývojovými zamestnancami.

Uvedené platí pre všetkých nepedagogických zamestnancov, ktorí sú odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, u zamestnávateľov v znení §1.

 

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (30x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Podľa §7 ods.3 písm. b) vyhlášky č. 75/2023 Z. z. je prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež, v ktorom prebieha výchova a vzdelávanie detí a žiakov do 18 rokov veku, povinný zabezpečiť aby sa do zariadenia pre deti do šesť rokov veku a zariadenia školského stravovania, v ktorom sa stravujú deti a žiaci do 18 rokov veku, deťom a žiakom individuálne nedonášala strava; to neplatí, ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie.

Na základe uvedeného, pokiaľ zákonný zástupca dieťaťa predloží doklad s určením diagnózy, ktorá vyžaduje osobitný spôsob stravovania, môže do zariadenia individuálne donášať stravu. Riaditeľ školského zariadenia vydá Rozhodnutie o prijatí na stravovanie s individuálnou donáškou stravy. Zákonný zástupca doloží informovaný súhlas, kde uvedie, že v plnej miere zodpovedá za zdravotnú bezpečnosť, kvalitu a obsah donesenej stravy, za čistotu a zdravotnú bezpečnosť prepravných nádob a súhlasí s manipuláciou donesej stravy v rozsahu- uskladnenie, ohrev, výdaj a pod..

 

Zobraziť celú diskusiu

prechod cez jedálnu (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Ďakujeme pani vedúcej školskej jedálne za podrobné vysvetlenie. Každá škola a školská jedáleň má svoje špecifické podmienky, ktoré, ak je to potrebné, je možné upraviť interným predpisom.

Zobraziť celú diskusiu

Odporúčané počty zamestnancov (111x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

         

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Skutočný počet stravníkov

210

50

5,25

Kuchár

2

0,25

2,25

Prevádzkový zamestnanec

2

2,0

T-H zamestnanec

Vedúci šj

1,0

1,0

Zobraziť celú diskusiu

Jedálen MŠ (2x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

         

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata/ olovrant

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Prijatý počet stravníkov

102

196

4,5

Kuchár/zauč.kuch

2

0,5

2,5

Prevádzkový zamestnanec

1

1

T-H zamestnanec

0

Vedúci šj

1

1

Zobraziť celú diskusiu
VIS Slonensko

Bezlaktozova strava (2x)

Jedálne.sk napísal/a 07 máj 2024

Pokiaľ má dieťa laktózovú intoleranciu, ktorá sa prejavuje pri konzumácii mlieka ako nápoja, môžete dieťaťu, ktoré má potvrdenú diagnózu od lekára, podávať na pitie bezlaktózové mlieko.

Ak má dieťa intoleranciu aj na mlieko a mliečne výrobky, ktoré sú v pripravovaných pokrmoch (takmer vo všetkých), odporúčame zabezpečovať stravovanie individuálnou donáškou do zariadenia.

Ministerstvo školstva nevydalo receptúry pre diétne stravovanie detí s laktózovou intoleranciou.

V prípade, že sa rozhodnete svojvoľne zamieňať mlieko a mliečne výrobky v pokrmoch pripravovaných v školskej jedálni, musíte z pokrmu odkladať vzorku. Ide pokrm pripravovaný inou skupinou.

Zobraziť celú diskusiu

Využitie dotácie (2x)

Jedálne.sk napísal/a 21 mar 2024

Vzhľadom k tomu, že ústredie práce sociálnych vecí a rodiny vo svojom usmernení nevymedzuje použitie rozdielu dotácie len pre stravníkov, na ktorých je poskytovaná, použije sa na skvalitnenie jedla, rozšírenie jedla o doplnkové jedlo, následne môže byť tento rozdiel použitý na úhradu nákladov spojených s prevádzkovaním zariadenia školského stravovania. Podľa uvedeného, ani použitie dotácie na prevádzkové náklady zariadenia, nie je možné vyšpecifikovať len pre stravníkov s dotáciou.

Zobraziť celú diskusiu

Hlavná kuchárka (2x)

Jedálne.sk napísal/a 21 mar 2024

Pri nástupe do zamestnania po dlhodobej PN, či uznanej čiastočnej invalidite, musíte sama vyhodnotiť (po porade s ošetrujúcim lekárom), či sa môžete vrátiť na svoju pracovnú pozíciu. Zamestnávateľovi nemusíte preukazovať, že ste schopná pracovať. Iná situácia by bola, keby ste sa vrátiť zo zdravotných dôvodov na svoje pracovné miesto nemohla alebo po nástupe zistíte, že prácu nezvládate. Vtedy sa musíte preukázať potvrdením od lekára a podľa zákonníka práce

"Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou."

Zobraziť celú diskusiu

Má súkromná škola v sieti povinnosť zriadiť jedáleň alebo výdajňu stravy? (2x)

Jedálne.sk napísal/a 01 mar 2024

Podľa zákona č. 596/2003 Z. z. Zákon o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov obec a samosprávny kraj zabezpečuje podmienky na stravovanie detí a žiakov vo všetkých školách a školských zariadeniach, ktorých je zriaďovateľom. Zákon nehovorí o povinnosti zabezpečovať podmienky na stravovanie detí a žiakov v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti štátom uznanej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti alebo inej právnickej osoby alebo fyzickej osoby (ďalej len cirkevný a súkromný zriaďovateľ).

1.Pokiaľ však cirkevný alebo súkromný zriaďovateľ nemá zriadené školské zariadenie (zariadenie školského stravovania), obec, na ktorej území sa nachádza škola, neuzatvorí so zriaďovateľom Zmluvu o poskytnutí finančných prostriedkov na mzdy a prevádzku na dieťa, žiaka alebo na poslucháča poskytovaných podľa § 6 ods. 12 písm. b) vyššie uvedeného zákona.

2. Pokiaľ cirkevný alebo súkromný zriaďovateľ nemá zriadené vlastné školské zariadenie (zariadenie školského stravovania) alebo nezabezpečuje stravovanie detí a žiakov v zariadení školského stravovania iného zriaďovateľa, obec, na ktorej území sa nachádza škola, nemôže byť žiadateľom o dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (tzv. "obedy zadarmo") podľa zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách

Zobraziť celú diskusiu

Podnet na jedalen (2x)

Jedálne.sk napísal/a 26 feb 2024

V prípade pripomienok na prácu školskej jedálne je potrebné v prvom kroku obrátiť sa na vedúceho zamestnanca zariadenia školského stravovania, ktorý má oprávnenie daný problém vyriešiť.

Ďalším krokom je obrátiť sa na riaditeľa školy a školského zariadenia alebo zriaďovateľa školského zariadenia.

Prípadne môžete osloviť metodika pre školské stravovanie na príslušnom regionálnom úrade školskej správy.

Zobraziť celú diskusiu

Polotovary (2x)

Jedálne.sk napísal/a 26 feb 2024

Revíziou Materiálno-spotrebných noriem pre školské stravovanie boli v roku 2021 vyňaté receptúry, ktoré obsahovali tzv. polotovary.

Pravdou však je, že v receptúrach sa nachádzajú tri múčne pokrmy hlbokozmrazené, označené znakom hviezdička ( *), čo znamená , že sa podávajú obmedzene, výnimočne. jedná sa o pokrmy, ktoré stravníci žiadajú a pri vyššom počte stravníkov nie možné ich prípravu časovo a fyzicky zvládnuť.

Špagety so syrom a kečupom považujeme za nie plnohodnotný obed, podávajú sa v zariadeniach s celodennou prevádzkou na večeru. Vyradenie tejto receptúry sprevádzala búrlivá diskusia s odôvodnením ako jedlo, ktoré deti obľubujú a sú na toto jedlo naučené z domu. Rybie prsty a rybie guľky sa v registri noriem nenachádzajú.

V školskom stravovaní je neprípustné podávať vopred tepelne upravené zemiaky, ak zariadenie školského stravovania z akéhokoľvek dôvodu preferuje používanie očistených zemiakov, ktoré spĺňajú kvalitatívne požiadavky, nie je odôvodnené zakázať používanie očistenej zeleniny a zemiakov.

Zobraziť celú diskusiu

Smart chladnička s mrazákom (2x)

Jedálne.sk napísal/a 22 feb 2024

Nemyslíme si, že by bol problém s tým, že je to smart chladnička. Len takéto "marketingové" označenie nám indikuje, že ide skôr o chladničku určenú do domácnosti. Ale možno sa mýlime.

My by sme vždy odporučili radšej kúpiť základný model od kvalitného výrobcu, kde síce chladnička nebude mať toľko funkcií, ale bude stavaná na profesionálne použitie a bude vybavená kvalitným chladením, ktoré časom nedegraduje.

Čo sa týka teplomera, dôležité je, aby bol kalibrovaný v správne vybraných teplotných bodoch. Teplomer treba kalibrovať opakovane. Myslíme, že v podmienkach školskej kuchyne to vychádza na 1x za 48 mesiacov.
 

Zobraziť celú diskusiu

Možnosti zabezpečenia stravy pre novozriadenú MŠ bez kuchyne v Bratislave (1x)

Jedálne.sk napísal/a 22 feb 2024

Dobrý deň, hľadáme overeného dodávateľa stravy pre novozriadenú MŠ bez kuchyne v Bratislave III. Viete nám prosím doporučiť overené školské kuchyne, alebo iné subjekty , ktoré by vedeli pripraviť stravu a doviezť pre 60 detí 3x denne spolu s dovozom stravy do sídla škôlky?

Zobraziť celú diskusiu

Zásady na zostavovanie jedálnych lístkov zariadení školského stravovania (6x)

Jedálne.sk napísal/a 22 feb 2024

Odporúčame Vám to riešiť. V registri receptúr MSN pre školské stravovanie sa croissanty alebo donuty nenachádzajú. Balené pekárenské výrobky z distribučnej siete neodporúčame podávať pre vysoký obsah konzervantov, farbív a stabilizátorov na predĺženie minimálnej doby spotreby.

Prípustné by bolo, keby ich pripravovali v školskej jedálni.

Zobraziť celú diskusiu

Stravovanie škôlkarov na výlete (2x)

Jedálne.sk napísal/a 14 feb 2024

Na webovom sídle ministerstva školstva v záložke školské stravovanie sú zverejnené Materiálno-spotrebné normy, kde nájdete receptúry na prípravu stravy pre deti vo vekovej kategórii 3- 6 rokov.

K Vašej konkrétnej otázke- hydinový guláš by mohol spĺňať požiadavky plnohodnotného obeda, párky s pečivom je doplnkové jedlo podávané na raňajky, desiatu alebo olovrant. Tieto mäsové výrobky deťom v tejto vekovej kategórii sa neodporúča podávať.

Zobraziť celú diskusiu
Robot R402
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok