Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
Kompetencie riaditeľa verzus jedáleň (2x)
Jedálne.sk napísal/a 09 júl 2025
Dobrý deň,
Zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov je kľúčovým právnym predpisom, ktorý definuje postavenie, pôsobnosť a činnosti riaditeľa školy a školského zariadenia na Slovensku.
Podľa § 2 ods. 1 písm. a) tohto zákona je riaditeľ školy alebo riaditeľ školského zariadenia (ďalej len "riaditeľ") jedným z orgánov, ktoré vykonávajú štátnu správu v školstve na úseku škôl a školských zariadení.
A práve tu spočíva rozdiel medzi školou s právnou subjektivitou a školou bez právnej subjektivity:
Škola s právnou subjektivitou je samostatná právnická osoba. To znamená, že:
- Má vlastné IČO.
- Môže vstupovať do právnych vzťahov vo vlastnom mene. Môže uzatvárať zmluvy (napr. pracovné zmluvy so zamestnancami, zmluvy s dodávateľmi), nadobúdať majetok, brať si úvery, byť účastníkom súdnych sporov.
- Je rozpočtovou alebo príspevkovou organizáciou obce (alebo iného zriaďovateľa, napr. štátu, cirkvi). To znamená, že hospodári s vlastným rozpočtom a zodpovedá za svoje finančné hospodárenie.
- Riaditeľ školy je štatutárnym orgánom a je zodpovedný za riadenie školy a jej súčastí vo všetkých aspektoch – pedagogickom, ekonomickom aj personálnom.
- Zariadenie školského stravovania je v tomto prípade súčasťou školy a plne spadá pod riadenie riaditeľa školy. Vedúcim zamestnancom je vedúci školskej jedálne alebo vedúci výdajnej školskej jedálne.
Škola a školské zariadenie bez právnej subjektivity nie je samostatná právnická osoba. Je to len organizačná zložka svojho zriaďovateľa (najčastejšie obce alebo mesta). To v praxi znamená:
- Nemá vlastné IČO. Vystupuje pod IČO zriaďovateľa.
- Nemôže samostatne uzatvárať zmluvy ani nadobúdať majetok. Všetky právne úkony za ňu vykonáva zriaďovateľ.
- Nie je samostatnou rozpočtovou alebo príspevkovou organizáciou. Je súčasťou rozpočtu zriaďovateľa a jej hospodárenie spravuje zriaďovateľ.
- Štatutárnym orgánom je zriaďovateľ (napr. starosta obce alebo primátor mesta), ktorý vykonáva právne úkony súvisiace s prevádzkou školy a školského zariadenia.
- Školu riadi riaditeľ školy, má pedagogické a organizačné kompetencie, ale v právnych, finančných a personálnych záležitostiach je závislý od zriaďovateľa.
- Školské zariadenie (ŠJ, VŠJ) nie je súčasťou školy (v rozhodnutí o zaradení do siete škôl a školských zariadení SR sa uvádza „pri MŠ alebo pri ZŠ a pod.) a riadi ho riaditeľ školského zariadenia.
- Riaditeľ školského zariadenia (riaditeľ školskej jedálne, riaditeľ výdajnej školskej jedálne) má organizačné kompetencie, ale v právnych, finančných a personálnych záležitostiach spadá pod zriaďovateľa.
Legislatíva v školskom stravovaní (52x)
Jedálne.sk napísal/a 04 júl 2025
Dobrý deň,
Technicko-hospodársky zamestnanec sa do platovej triedy zaraďuje podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády č. 341/2004 Z.z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a doplnení v znení neskorších predpisov (ďalej len „nariadenie vlády“).
Technicko-hospodársky zamestnanec:
04. PLATOVÁ TRIEDA- Úplné stredné vzdelanie
11 Koordinovanie a organizovanie prác zamestnancov s prevahou fyzickej práce
(napr. na úseku ubytovania, stravovania, v stavebnej alebo špedičnej prevádzke) s plnou
hmotnou zodpovednosťou.
Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády.
Prevádzkový zamestnanec:
01. PLATOVÁ TRIEDA - Vzdelanie neustanovené
01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.
02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.
03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.
04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.
Práca vedúcej (3x)
Jedálne.sk napísal/a 02 júl 2025
Dobrý deň,
Je to bežný problém na pracovisku, keď noví vedúci preberajú funkciu a snažia sa optimalizovať procesy, zatiaľ čo dlhoroční zamestnanci sú zvyknutí na "svoj" spôsob založený na dlhoročnej praxi.
Vo všeobecnosti platí, že vedúca školskej jedálne (ŠJ) a kuchárka majú jasne oddelené kompetencie a zodpovednosti, hoci sa ich práca prekrýva a vyžaduje si spoluprácu.
Vedúca ŠJ je zodpovedná za:
- Organizáciu a riadenie prevádzky ŠJ: To zahŕňa plánovanie, organizáciu práce, kontrolu a hodnotenie.
- Hospodárenie: Objednávanie tovaru, prijímanie, skladovanie a výdaj tovaru, vedenie skladovej evidencie, inventúry, finančné záležitosti.
- Personálne riadenie: Vedenie zamestnancov, prideľovanie úloh, kontrola dodržiavania predpisov.
- Administratíva: Vedenie dokumentácie, správy, komunikácia s dodávateľmi a nadriadenými.
- Dodržiavanie noriem: Zabezpečenie hygienických, stravovacích a bezpečnostných noriem.
- Príprava jedálneho lístka a kalkulácie: Zodpovednosť za jedálny lístok a výpočty nákladov.
Kuchárka (resp. hlavná kuchárka, ak je), kuchári a pomocné sily v kuchyni sú zodpovední za:
- Prípravu jedál: Samotné varenie podľa receptúr a jedálneho lístka.
- Údržba a hygiena kuchyne: Umývanie riadu, čistenie pracovných plôch, zariadení, stolov v kuchyni a jedálni, priestorov zariadenia.
- Dodržiavanie hygienických a technologických postupov pri príprave jedál.
- Za výdaj jedál a nápojov, hmotnosť porcie podľa vekovej skupiny stravníkov a estetickú úpravu vydaných jedál.
Vedúca ŠJ má primárne manažérske a organizačné úlohy. Jej úlohou je zabezpečiť, aby všetko fungovalo, riadiť procesy a personál. Má vykonávať kontrolu nad tým, ako sa tovar ukladá, či sú dodržané hygienické podmienky, ale nemá jej byť bežnou dennou rutinou fyzické ukladanie tovaru do skladov, či umývanie stolov. Drobné nákupy by taktiež nemali byť primárnou náplňou práce vedúcej, ak je možné ich zabezpečiť inak. Väčšinou sa potrebné suroviny objednávajú od dodávateľov. Ak ide o občasné dokúpenie niečoho, čo chýba (napr. jedna cibuľa), môže to vybaviť ktokoľvek, kto má čas a prostriedky. Ak to je na dennej báze a trvá to veľa času, je potrebné nájsť systém (napr. objednávať častejšie od dodávateľov, alebo mať na to vyhradeného zamestnanca – pracovná náplň).
Kuchárka (a ostatný kuchynský personál) má výkonné úlohy. Ich práca spočíva vo fyzickom vykonávaní prípravy jedál, údržby aj manipulácie s tovarom.
Riešenie:
Opis pracovnej činnosti (pracovná náplň):
- Požiadajte personalistu alebo priamo riaditeľa školy, aby vám poskytol pracovnú náplň pre pozíciu vedúcej ŠJ a pre pozíciu kuchárky (prípadne hlavnej kuchárky). Tieto dokumenty by mali jasne definovať, kto je za čo zodpovedný.
- Ak dokumenty nie sú dostatočne podrobné alebo chýbajú, navrhnite ich aktualizáciu v súlade s legislatívou (Nariadenie vlády SR č. 341/2004 Z. z. a súvisiace predpisy pre verejný záujem).
Kľudná a otvorená komunikácia:
- Sadnite si s kuchárkou a pokojne jej vysvetlite svoju rolu ako vedúcej. Použite argument, že ako vedúca musíte dohliadať na širšie spektrum úloh (finančné, administratívne, plánovacie, kontrolné), a preto nemôžete tráviť čas rutinnými prácami.
- Delegujte úlohy: Jasne delegujte úlohy preberania a ukladania tovaru, drobných nákupov. Vytvorte si systém, ako má tovar prebrať a kam ho uložiť.
- Stanovte očakávania čo presne v týchto oblastiach očakávate a hľadajte riešenie .
Ak napriek komunikácii pretrváva problém, obráťte sa na riaditeľa školy. Vysvetlite mu situáciu a požiadajte o podporu pri definovaní a dodržiavaní pracovných náplní. Riaditeľ by mal byť na vašej strane, pretože správne prerozdelenie úloh je v záujme efektívneho fungovania ŠJ a školy.
Je dôležité, aby si každý uvedomil svoju rolu a zodpovednosť. Zmena je pre niektorých ľudí ťažká, najmä ak sú v prostredí dlho. Ako vedúci zamestnanec musíte byť trpezlivá, ale zároveň dôsledná a neústupčivá, pokiaľ ide o vaše kompetencie a rozdelenie práce.
prechod cez jedálnu (2x)
Jedálne.sk napísal/a 27 jún 2025
Dobrý deň,
K usporiadaniu/ uvedeniu priestorov prevádzky materskej školy a školskej jedálne vydáva súhlasné/nesúhlasné stanovisko príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.
Dotácia UPSVaR - vyplatenie rodičom (2x)
Jedálne.sk napísal/a 27 jún 2025
Ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie, a školská jedáleň nezabezpečuje diétne stravovanie, dotácia na podporu stravovacích návykov dieťaťa sa vyplatí zákonnému zástupcovi dieťaťa.
Zákonný zástupca dieťaťa však môže požiadať o kombinované stravovanie, kedy diagnóza dieťaťa umožňuje vybrané jedlá konzumovať v školskej jedálni.
Riaditeľ školského zariadenia vydá rozhodnutie o prijatí na kombinované stravovanie. Zákonný zástupca predloží Informovaný súhlas s podmienkami stravovania a individuálnej donášky pokrmov.
Dotácia na stravu sa vyplatí zákonnému zástupcovi dieťaťa za odhlásené obedy, kedy dieťa bolo prítomné na vyučovaní.
Kuchyna materska skola (2x)
Jedálne.sk napísal/a 05 jún 2024
Samozrejme aj vo výdajnej školskej jedálni, zaradenej v sieti škôl a školských zariadení SR, platia hygienické požiadavky a legislatívne predpisy pre školské stravovanie. Prinajmenšom za činnosti vo výdajnej školskej jedálni, má zodpovedať vedúci zamestnanec výdajnej školskej jedálne, ktorý by mal v tomto smere usmerňovať a riadiť chod prevádzky a zamestnancov.
Manipulovať s potravinami , pokrmami a nápojmi môže len osoba odborne a zdravotne spôsobilá ( osvedčenie o odbornej spôsobilosti na prácu s potravinami a zdravotný preukaz)!!! Nepomôžu ani rukavice!
Pausalny poplatok (2x)
Jedálne.sk napísal/a 04 jún 2024
V prípade neodhláseného obeda pri neprítomnosti dieťaťa /žiaka na vyučovaní, náklady použité na prípravu obeda uhrádza zákonný zástupca.
Zriaďovateľ školského zariadenia môže rozhodnúť o uhradení zálohy na úhradu neodhlásených obedov, ktoré nemôžu byť hradené z dotácie na stravu.
Samozrejme zákonný zástupca dieťaťa si neohlásený, zaplatený obed môže prevziať.
Laktózova intolerancia - diétne varenie (2x)
Jedálne.sk napísal/a 04 jún 2024
Na prípravu diétnych jedál v školskom stravovaní ministerstvo školstva vydalo:
Materiálno-spotrebné normy pre diétne stravovanie pre tri druhy diét:
- šetriaca diéta ( pri chorobách tráviaceho traktu)
- diabetická diéta (pri zvýšenej hladine cukru v krvi- cukrovka)
- bezgluténová diéta - bezlepková (pri poruche vstrebávania lepku v pokrmoch).
Vylúčenie mlieka a mliečnych výrobkov
Ak zdravotný stav dieťaťa alebo žiaka vylučuje konzumáciu kravského mlieka a mliečnych výrobkov, zákonný zástupca dieťaťa alebo žiaka predloží doklad lekára všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo lekára so špecializáciou v príslušnom odbore s uvedením diagnózy, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie. Školská jedáleň nezabezpečuje požadovaný druh diéty (ministerstvo školstva nevydalo nemliečnu diétu), umožní sa dieťaťu alebo žiakovi osobitný spôsob stravovania alebo stravovanie formou individuálnej donášky stravy.
Zákonný zástupca dieťaťa /žiaka prostredníctvom zápisného lístka na osobitné stravovanie uvedie, že zdravotný stav dieťaťa alebo žiaka vyžaduje osobitné stravovanie. K zápisnému lístku doloží písomné vyjadrenie ošetrujúceho lekára, že zdravotný stav dieťaťa/žiaka vyžaduje osobitné stravovanie s určením diéty podľa stanovenej diagnózy a informovaný súhlas.
V prípade, že dieťaťu alebo žiakovi bola indikovaná laktózová intolerancia - neznášanlivosť laktózy (mliečny cukor), je dôležité vedieť koľko mlieka a mliečnych výrobkov dieťa toleruje. Tolerancia množstva mlieka a mliečnych výrobkov je u každého individuálna. Syry, maslo, jogurty, smotana, ktoré sú dennou súčasťou prípravy „školských“pokrmov, sú zvyčajne tolerované dobre. Zvyčajne sa intolerancia týka len mlieka na pitie, a v tomto prípade je možné poskytovať dieťaťu bezlaktózové mlieko.
Zákonní zástupcovia dieťaťa alebo žiaka predložia Informovaný súhlas zákonného zástupcu dieťaťa/žiaka v zmysle §2 písm. y) zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, kde budú uvedené požiadavky na úpravu pokrmov alebo zámenu potravín.
Pokiaľ je pri príprave pokrmu použitý iný druh potravín , iný technologický spôsob alebo zámena napr. za bezlaktózové výrobky, školská jedáleň je povinná z upravovaného pokrmu odobrať vzorku jedla v zmysle §11 ods.3 vyhlášky MZ č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania.V prípade alergie na mlieko - neznášanlivosť na bielkovinu kravského mlieka, dieťa nemôže konzumovať kravské mlieko v akejkoľvek forme (ani v jedle). Ide o prípad, keď chorobne – alergicky, zareaguje na mliečnu bielkovinu, zväčša na kazeín. Alergia sa môže prejaviť kŕčmi v bruchu, vracaním, nechuťou, nafukovaním, hnačkami, žihľavkou i ekzémom, ale takisto aj zápalom stredného ucha či dokonca astmou. Neodporúča sa upravovať pokrmy v zariadení školského stravovania bez použitia mlieka a mliečnych výrobkov (mliečne výrobky s bielkovinou kravského mlieka sa pridávajú takmer do všetkých pokrmov pripravovaných v školskej jedálni).
V prípade prípravy „ bezmliečnej diéty“ školská jedáleň preberá plnú zodpovednosť za zdravotný stav dieťaťa a odber vzoriek takto pripraveného jedla.
Pri alergii na mlieko a mliečne výrobky sa odporúča vydať Rozhodnutie o individuálnej donáške stravy do zariadenia školského stravovania.
Zabezpečenie diétneho stravovania upravuje Prevádzkový poriadok ZŠS, ktorý už nie je potrebné predkladať na schválenie príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva.
Obedáre (5x)
Jedálne.sk napísal/a 07 máj 2024
Žiadny platný právny predpis nezakazuje používanie vlastných obalov zákazníkov na balenie pokrmov pripravených v zariadeniach spoločného stravovania. Prevádzkovatelia zariadení spoločného stravovania však musia dodržiavať požiadavky ustanovené v zákone č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v platnom znení a vo vyhláške MZ SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania v platnom znení.
Podľa § 5 ods. 2 a ods. 3 vyhlášky MZ SR č. 533/2007 Z. z., ak sa vydávajú hotové pokrmy do prepravných nádob, musí byť táto činnosť zabezpečená a vykonávaná hygienicky vyhovujúcim spôsobom tak, aby nedošlo k narušeniu kvality a zdravotnej bezpečnosti hotových pokrmov. Na umývanie prepravných nádob, ich skladovanie a na vydávanie pokrmov v prepravných nádobách sa vyčleňujú samostatné priestory. Ak sa prepravné nádoby umývajú v zariadení, priestor na umývanie prepravných nádob musí byť stavebne oddelený alebo prevádzkovo oddelený od priestoru na umývanie kuchynského riadu a musí byť vybavený zariadením s prívodom teplej vody s teplotou najmenej 45°C a s prívodom studenej pitnej vody z verejného vodovodu alebo vlastného zdroja. V praxi to teda znamená, že používanie vlastných obalov zákazníkov na balenie pokrmov pripravených v zariadeniach spoločného stravovania môže poskytovať len také zariadenie spoločného stravovania, ktoré má vytvorené podmienky pre príjem, umývanie prepravných nádob a výdaj pokrmov do prepravných nádob.
V prípade porušenia vyššie uvedených požiadaviek a následnej zdravotnej škodlivosti hotových pokrmov pripravených v zariadení je zodpovedný prevádzkovateľ zariadenia školského stravovania. Pri používaní vlastných obalov je nemožné jednoznačne preukázať zdroj kontaminácie pokrmu a zodpovednosti, za ohrozenie, resp. poškodenie zdravia pri vzniku ochorenia stravníka takéhoto pokrmu.
Zároveň si dovoľujeme uviesť, že je na rozhodnutí zodpovedného prevádzkovateľa, či povolí používanie vlastných obalov stravníkov na balenie pokrmov pripravených v zariadení spoločného stravovania, nakoľko pri takomto spôsobe výdaja pokrmov alebo nápojov do vlastných obalov prinesených zákazníkom nemá prevádzkovateľ možnosť ovplyvniť hygienický stav obalov prinesených zákazníkmi, ani ich vhodnosť na styk s potravinami, alebo ich vhodnosť z hľadiska udržania kvalitatívnych parametrov určitej potraviny, pokrmu alebo nápoja.
Vlastné obaly stravníka sa môžu použiť len v prípade, ak sa jedná o obaly určené na styk s potravinami a sú určené na opakované používanie a zároveň zariadenie spoločného stravovania má na to vytvorené podmienky. Zamestnanec zariadenia spoločného stravovania má právo odmietnuť znečistený alebo inak nevyhovujúci obal zákazníka. Vlastné obaly zákazníka musia spĺňať požiadavky platnej legislatívy týkajúcej sa materiálov a predmetov určených na styk s potravinami. V prípade plastových nádob na opakované použitie sú to najmä požiadavky nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004 o materiáloch a predmetoch určených na styk s potravinami a nariadenia Komisie (EÚ) č. 10/2011 o plastových materiáloch a predmetoch určených na styk s potravinami v platnom znení.
Ak zariadenie spoločného stravovania nakladá pokrm do vlastných obalov zákazníkov, musí to mať spracované v dokumentácii HACCP. Zodpovedný prevádzkovateľ potravinárskeho podniku musí mať spracované trvalé postupy na báze systému kritických bodov (HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Points) podľa článku 5 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygiene potravín. Tzn., že zodpovedný prevádzkovateľ musí mať urobenú vlastnú analýzu rizík, navrhnuté opatrenia a z toho vyplývajúce bezpečné nastavenie podmienok zabezpečenia výdaja pokrmov do prineseného obalu zákazníka tak, aby nemohlo dôjsť k sekundárnemu zavlečeniu kontaminácie do kuchyne zvonka prostredníctvom prinesených obalov cez pracovné a manipulačné plochy a miesta.
Bezlaktozova strava (2x)
Jedálne.sk napísal/a 07 máj 2024
Pokiaľ má dieťa laktózovú intoleranciu, ktorá sa prejavuje pri konzumácii mlieka ako nápoja, môžete dieťaťu, ktoré má potvrdenú diagnózu od lekára, podávať na pitie bezlaktózové mlieko.
Ak má dieťa intoleranciu aj na mlieko a mliečne výrobky, ktoré sú v pripravovaných pokrmoch (takmer vo všetkých), odporúčame zabezpečovať stravovanie individuálnou donáškou do zariadenia.
Ministerstvo školstva nevydalo receptúry pre diétne stravovanie detí s laktózovou intoleranciou.
V prípade, že sa rozhodnete svojvoľne zamieňať mlieko a mliečne výrobky v pokrmoch pripravovaných v školskej jedálni, musíte z pokrmu odkladať vzorku. Ide pokrm pripravovaný inou skupinou.
Využitie dotácie (2x)
Jedálne.sk napísal/a 21 mar 2024
Vzhľadom k tomu, že ústredie práce sociálnych vecí a rodiny vo svojom usmernení nevymedzuje použitie rozdielu dotácie len pre stravníkov, na ktorých je poskytovaná, použije sa na skvalitnenie jedla, rozšírenie jedla o doplnkové jedlo, následne môže byť tento rozdiel použitý na úhradu nákladov spojených s prevádzkovaním zariadenia školského stravovania. Podľa uvedeného, ani použitie dotácie na prevádzkové náklady zariadenia, nie je možné vyšpecifikovať len pre stravníkov s dotáciou.
Hlavná kuchárka (2x)
Jedálne.sk napísal/a 21 mar 2024
Pri nástupe do zamestnania po dlhodobej PN, či uznanej čiastočnej invalidite, musíte sama vyhodnotiť (po porade s ošetrujúcim lekárom), či sa môžete vrátiť na svoju pracovnú pozíciu. Zamestnávateľovi nemusíte preukazovať, že ste schopná pracovať. Iná situácia by bola, keby ste sa vrátiť zo zdravotných dôvodov na svoje pracovné miesto nemohla alebo po nástupe zistíte, že prácu nezvládate. Vtedy sa musíte preukázať potvrdením od lekára a podľa zákonníka práce
"Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou."
Má súkromná škola v sieti povinnosť zriadiť jedáleň alebo výdajňu stravy? (2x)
Jedálne.sk napísal/a 01 mar 2024
Podľa zákona č. 596/2003 Z. z. Zákon o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov obec a samosprávny kraj zabezpečuje podmienky na stravovanie detí a žiakov vo všetkých školách a školských zariadeniach, ktorých je zriaďovateľom. Zákon nehovorí o povinnosti zabezpečovať podmienky na stravovanie detí a žiakov v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti štátom uznanej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti alebo inej právnickej osoby alebo fyzickej osoby (ďalej len cirkevný a súkromný zriaďovateľ).
1.Pokiaľ však cirkevný alebo súkromný zriaďovateľ nemá zriadené školské zariadenie (zariadenie školského stravovania), obec, na ktorej území sa nachádza škola, neuzatvorí so zriaďovateľom Zmluvu o poskytnutí finančných prostriedkov na mzdy a prevádzku na dieťa, žiaka alebo na poslucháča poskytovaných podľa § 6 ods. 12 písm. b) vyššie uvedeného zákona.
2. Pokiaľ cirkevný alebo súkromný zriaďovateľ nemá zriadené vlastné školské zariadenie (zariadenie školského stravovania) alebo nezabezpečuje stravovanie detí a žiakov v zariadení školského stravovania iného zriaďovateľa, obec, na ktorej území sa nachádza škola, nemôže byť žiadateľom o dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (tzv. "obedy zadarmo") podľa zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách
Podnet na jedalen (2x)
Jedálne.sk napísal/a 26 feb 2024
V prípade pripomienok na prácu školskej jedálne je potrebné v prvom kroku obrátiť sa na vedúceho zamestnanca zariadenia školského stravovania, ktorý má oprávnenie daný problém vyriešiť.
Ďalším krokom je obrátiť sa na riaditeľa školy a školského zariadenia alebo zriaďovateľa školského zariadenia.
Prípadne môžete osloviť metodika pre školské stravovanie na príslušnom regionálnom úrade školskej správy.
Polotovary (2x)
Jedálne.sk napísal/a 26 feb 2024
Revíziou Materiálno-spotrebných noriem pre školské stravovanie boli v roku 2021 vyňaté receptúry, ktoré obsahovali tzv. polotovary.
Pravdou však je, že v receptúrach sa nachádzajú tri múčne pokrmy hlbokozmrazené, označené znakom hviezdička ( *), čo znamená , že sa podávajú obmedzene, výnimočne. jedná sa o pokrmy, ktoré stravníci žiadajú a pri vyššom počte stravníkov nie možné ich prípravu časovo a fyzicky zvládnuť.
Špagety so syrom a kečupom považujeme za nie plnohodnotný obed, podávajú sa v zariadeniach s celodennou prevádzkou na večeru. Vyradenie tejto receptúry sprevádzala búrlivá diskusia s odôvodnením ako jedlo, ktoré deti obľubujú a sú na toto jedlo naučené z domu. Rybie prsty a rybie guľky sa v registri noriem nenachádzajú.
V školskom stravovaní je neprípustné podávať vopred tepelne upravené zemiaky, ak zariadenie školského stravovania z akéhokoľvek dôvodu preferuje používanie očistených zemiakov, ktoré spĺňajú kvalitatívne požiadavky, nie je odôvodnené zakázať používanie očistenej zeleniny a zemiakov.