Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Počet zamestnancov v ŠJ (4x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Výdajná jedáleň *

Desiata

Školské mlieko/ovocie

Počet zamestnancov celkom

Prijatý počet stravníkov

423

323

0

0

7

Kuchár/zauč.kuch

3,0

0

0

0

3

Prevádzkový zamestnanec

3,0

3

T-H zamestnanec (mimo vodiča)

0

Vedúci šj

1,0

1

Poznámka: * Za predpokladu , že vo výdajných jedálňach iných škôl, nevydávajú obedy zamestnanci vašej šj.

Zobraziť celú diskusiu

Zaradenie veducej sj do platovej triedy (4x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Na odmeňovanie zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.

Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).

Vedúci zamestnanci zariadení školského stravovania sa do platových tried zaraďujú podľa katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády, časť 01. Spoločné pracovné činnosti.

Pracovná činnosť vedúceho zamestnanca je zaradená v 5. platovej triede 01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania - úplné stredné vzdelanie.

Aj keď máte ukončené vyššie vzdelanie, najnáročnejšia činnosť, ktorú vykonávate, je zaradená v 5.platovej triede. Platový stupeň určil zamestnávateľ podľa počtu odpracovaných rokov.

 

Zobraziť celú diskusiu

Stupnica platových taríf (2x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Pre zaradenie zamestnanca do platovej triedy je okrem kvalifikačných požiadaviek rozhodujúca aj činnosť, ktorú bude vykonávať , resp. druh práce alebo pozíciu, funkciu.

Z Vašej otázky nie je možné určiť na akej pracovnej pozícii pracujete.

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (40x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Vzhľadom na to, že sa jedná o deti predškolského veku, je potrebné pripravený pokrm podať s ohľadom na ich manipulačné schopnosti tak, aby ho dokázali konzumovať lyžicou (najmenšie deti), vidličkou (stredné deti) a príborom (predškoláci). Mäso podávať nakrájané na menšie kusy, prípadne plátky ( predškolákom), ktorí tak rozvíjajú sebaobslužné činnosti. Zamestnanci školskej jedálne síce majú v opise činností "prípadná obsluha stravníkov v jedálni", čo znamená nabrať polievku, hlavné jedlo, odniesť použitý stolový riad, avšak táto obsluha určite nezahŕňa kŕmenie detí.

Zobraziť celú diskusiu

Stravovanie v školských jedálňach po 8.2.2021 (30x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Hygienické požiadavky na zariadenia spoločného stravovania, kam patria aj školské jedálne, sú upravené predovšetkým Vyhláškou Ministerstva zdravotníctva SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania.

Táto vyhláška a súvisiaca legislatíva (ako napr. zásady HACCP, Materiálno-spotrebné normy pre školské stravovanie) kladú veľký dôraz na ochranu proti krížovej kontaminácii a hygienické spracovanie a skladovanie potravín a pokrmov (§ 2, ods. 2, písm. c), d) vyhlášky č. 533/2007 Z. z.).

Porcovanie a okorenenie surového mäsa deň vopred (predpríprava) v rámci školskej jedálne nie je možná, nie je v súlade s Hygienickými požiadavkami a zásadami správnej výrobnej praxe (HACCP).

Príprava tepelne upravených pokrmov sa vykonáva podľa stanoveného systému HACCP, ktorý v kapitole č. 5 Popis kritických kontrolných bodov definuje KRITICKÝ KONTROLNÝ BOD: CCP1 Skladovanie surovín v chladiacich a mraziacich zariadeniach

KRITICKÝ LIMIT : Uchovávanie polotovarov a rozpracovaných pokrmov:

- do 3 hodín, pri teplote 0°C až +4°C: mäso krájané, plnené, mleté, obaľované mäso, hydina, ryby, syry, zelenina, huby, knedle plnené (ovocné a mäsové)

- do 6 hodín, pri teplote 0°C až +4°C: Očistená, nakrájaná zelenina, studená kuchyňa (kusové chlebíčky, bagety, chleby, misy)

- do 24 hodín, pri teplote 0°C až +4°C: nespotrebovaný obsah konzerv po otvorení (napr. ovocie, zelenina, pretlaky, huby, ryby v oleji, losos) naložené mäso, ražniči, mäso na grilovanie, cukrárske cesto, plnené korpusy poliate polevou, agarom a pod.

 

To znamená, že takto predpripravené mäso musí byť bezpečne skladované pri správnej teplote v čistej, uzavretej nádobe najviac 3 hodiny.
Musí sa zabezpečiť, aby nedošlo ku krížovej kontaminácii s inými surovinami (najmä tepelne spracovanými) alebo k prekročeniu maximálneho povoleného času skladovania pre takto upravené surové mäso.

Soľ sa odporúča pridávať tesne pred tepelnou úpravou alebo počas prípravy, koreniny počas prípravy, bylinky pred dokončením alebo po ukončení tepelnej úpravy.

Dôležité:

  1. Dodržiavať interné postupy a HACCP plán školskej jedálne.
  2. Zabezpečiť správne chladenie predpripraveného mäsa počas celej doby skladovania.
  3. Minimalizovať čas medzi predprípravou a tepelnou úpravou.
Zobraziť celú diskusiu
Kefa za poštovné

zastupovanie PN (2x)

Jedálne.sk napísal/a 30 jan 2025

Podmienkou na výkon práce v zariadení školského stravovania je zdravotná a odborná spôsobilosť a samozrejme znalosť technologickej prípravy pokrmov. V prípade zástupu počas PN nie je rozhodujúce na akú pracovnú pozíciu. Zamestnávateľ zaradí do funkcie a pracovnej triedy podľa dosiahnutého vzdelania.

Zobraziť celú diskusiu

individuálne stravovanie (2x)

Jedálne.sk napísal/a 30 jan 2025

Podľa §7 ods.3 písm. b) vyhlášky č. 75/2023 Z. z. je prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež, v ktorom prebieha výchova a vzdelávanie detí a žiakov do 18 rokov veku, povinný zabezpečiť aby

sa do zariadenia pre deti do šesť rokov veku a zariadenia školského stravovania, v ktorom sa stravujú deti a žiaci do 18 rokov veku, deťom a žiakom individuálne nedonášala strava; to neplatí, ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie.

Na základe uvedeného, pokiaľ zákonný zástupca dieťaťa nepredloží doklad s určením diagnózy (individuálne stravovanie nie je diagnóza), ktorá vyžaduje osobitný spôsob stravovania, nemôže do zariadenia individuálne donášať stravu. Dieťaťu vydá riaditeľ školského zariadenia Rozhodnutie o prijatí na stravovanie. Pokiaľ doloží požadovaný doklad, dieťaťu vydáte Rozhodnutie o prijatí na stravovanie s individuálnou donáškou stravy. Zákonný zástupca doloží informovaný súhlas, kde uvedie, že v plnej miere zodpovedá za kvalitu a obsah donesenej stravy.

Zobraziť celú diskusiu

Financovanie ŠJ pri MŠ od 1.1.2025 (4x)

Jedálne.sk napísal/a 30 jan 2025

Na stravovanie detí MŠ, ako potenciálnych stravníkov, dostane obec FP z DPFO na základe údajov uvedených vo Výkaze škôl V40-01 k 15. 9. 2024. Obec bude tieto FP poskytovať zriaďovateľom zariadení školského stravovania (t.z. zriaďovateľom, ktorí majú zriadené zariadenie školského stravovania zaradené v sieti škôl a školských zariadení SR) v rámci svojich originálnych kompetencií tak, ako doteraz, v súlade s § 6 ods. 12 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 596/2003 Z. z.“). Obec s neštátnymi zriaďovateľmi zariadení školského stravovania (ZŠS) uzavrie zmluvu o poskytnutí FP na mzdy a prevádzku podľa § 9aa zákona č. 596/2003 Z. z.

Problém nie je v účtovníctve, ale v spôsobe poskytovania FP z DPFO, ktoré obec nedostane na školskú jedáleň, ktorá nie je v sieti.

Zobraziť celú diskusiu

Dodávanie obedov pre Mš (1x)

Jedálne.sk napísal/a 30 jan 2025

Dobrý deň vedúce ŠJ, Máte skúsenosť s dodávaním obedov pre Materské školy? Ako to u vás fungovalo? ako ste to evidovali - príjemky, výdajky. ďakujem za akúkoľvek radu. Helena

Zobraziť celú diskusiu

Stravovacie komisie (2x)

Jedálne.sk napísal/a 13 jan 2025

Zriadiť poradný orgán – „stravovaciu komisiu“, ustanovovala vyhláška č. 366/2007 Z. z., ktorá bola prijatím zákona č. 245/2008 Z. z. ( školský zákon) zrušená.

Zobraziť celú diskusiu

Verejné obstarananie (2x)

Jedálne.sk napísal/a 13 jan 2025

S účinnosťou od 1.8.2024 vstúpila do platnosti novela zákona č. 345/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní (ďalej len „VO“), ktorá priniesla dôležité zmeny v postupoch verejného obstarávania podľa finančných limitov, definuje výnimky zo zákona o VO.

Výnimky platné pri obstarávaní potravín v zariadeniach školského stravovania:

  1. Navýšenie finančného limitu zákaziek, ktoré nespadajú pod zákon o verejnom obstarávaní (tzv. zákazky malého rozsahu) z 10 000 EUR na 49 999,99 EUR bez DPH.

Doposiaľ platí pre zákazku malého rozsahu limit na predpokladanú hodnotu zákazky do 10-tisíc eur v priebehu kalendárneho roka alebo počas platnosti zmluvy, ak sa zmluva uzatvára na dlhšie obdobie ako jeden kalendárny rok, kedy sa neuplatňuje zákon o VO. Tento limit sa od 1. 8. 2024 zvýši na 50 000 eur.

Od 1.8.2024 pri nákupe potravín s predpokladanou hodnotou do 49 999,99 eur bez DPH obstarávateľ uplatní postup Zákazka malého rozsahu, kedy ide o výnimku z postupov verejného obstarávania, teda o sumu, do ktorej verejný obstarávateľ nemusí vôbec aplikovať zákon o verejnom obstarávaní.

  1. Zrušenie Zákazky s nízkou hodnotou od 1. 8. 2024

Novela od 1. 8. 2024 znížila celkový počet postupov a úplne zrušila zákazku s nízkou hodnotou. Tento pojem tak viac v zákone o verejnom obstarávaní nenájdeme. Od 1. 8. 2024 zákon rozlišuje medzi zákazkou podlimitnou a nadlimitnou.

  1. Výnimka na podlimitnú zákazku, ktorej predmetom je dodanie potravín, ktorých odberateľom je zariadenie školského stravovania alebo účelové zariadenie vysokej školy, ktoré poskytuje stravovanie a potravín určených na stravovanie v rámci poskytovanej sociálnej služby, ktorá je zadávaná vyšším územným celkom, obcou alebo poskytovateľom sociálnej služby.

Zariadenia školského stravovania boli zaradené medzi výnimky zo zákona o verejnom obstarávaní, kedy pri predpokladanej hodnote nákupu potravín do 220 999,99 bez DPH ide o Podlimitnú zákazku od 50 000- do 220 999,99 eur bez DPH.

Výnimka pre ZŠS je upravená v ustanovení § 1 ods. 13 písm. ab) zákona o VO. Novelou účinnou od 1. 8. 2024 bude možné priamo zadať aj podlimitnú zákazku, a nie je potrebné aplikovať postupy verejného obstarávania. Zákazku tak možno zadať priamo vybranému hospodárskemu subjektu, podnikateľovi, bez realizácie súťaže.

Potraviny bude možné obstarať bez zverejnenia v rámci hodnoty celej podlimitnej zákazky oslovením aspoň 3 hospodárskych subjektov za účelom predloženia ponuky, za dodržania pravidla, že vynaložené náklady musia byť hospodárne.

Následne bude potrebné do 10 dní od zverejnenia uzatvorenej zmluvy v centrálnom registri zmlúv zverejniť správu o zákazke.

Zobraziť celú diskusiu

Nesúhlas s podávanými nápojmi (2x)

Jedálne.sk napísal/a 20 dec 2024

Podľa §140 zákona č. 245/2008 Z..z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov školská jedáleň pripravuje a poskytuje jedlá a nápoje pre stravníkov podľa odporúčaných výživových dávok, materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie podľa vekových skupín stravníkov vydaných ministerstvom školstva a s možnosťou využitia receptúr charakteristických pre príslušnú územnú oblasť, zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov a finančných podmienok na nákup potravín, ktoré uhrádza zákonný zástupca dieťaťa alebo žiaka.

Neoddeliteľnou súčasťou materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie je Aplikácia princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie revízia 2024, v ktorej jednotlivé ustanovenia určujú spôsob použitia receptúr, odporúčania, možnosti zámeny potravín , charakterizujú kvalitu používaných potravín a sú pre zariadenia školského stravovania záväzné (nemožno ich chápať len v rovine odporúčania). Nedodržiavanie jednotlivých princípov sa vyhodnocuje ako porušenie §140 školského zákona.

3. 1 Všeobecné princípy časť Nápoje

      1. K hlavnému jedlu podávať čistú pitnú vodu, vodu ochutenú ovocím a bylinkami, vodu ochutenú prírodným koncentrátom (v odporúčanom pomere) alebo nesladené čaje.

      1. Pri ponuke viac druhov nápojov na výber zaraďovať vždy aj čistú pitnú vodu. Priorita: 1. Čistá pitná voda 2. Voda s ovocím a bylinkami 3. Voda ochutená koncentrátom, nesladený čaj, mlieko. Suroviny použité na prípravu nápojov normovať percentuálnym podielom počtu pripravovaných nápojov.

      1. Mliny nápoj nepodávať k mäsovým pokrmom, k nátierkam s obsahom mäsovej zložky (rybacia, kuracia, a pod.) a k strukovinovým nátierkam.

4.1 Nápoje – požiadavky na kvalitu

Odporúčame podávať nesladené nápoje, najmä čistú vodu, vodu ochutenú ovocím a bylinkami alebo nesladené čaje.

Minimálne požiadavky na kvalitu a podávanie nápojov:

  • Ovocný čaj zo sušených plodov ovocia alebo zmesi sušených listov a plodov ovocia, ktoré tvoria najmenej 50 % ovocnej zložky, bez pridaných syntetických aromatických látok a farbív.

  • Bylinný čaj z rastlinných častí jedného druhu, zmes rastlinných častí viacerých druhov, zmes bylinného čaju s ovocím alebo čaj zo zmesi bylín, ovocia a korenín, ktoré tvoria najmenej 50 % bylinnej zložky, bez pridaných syntetických aromatických látok a farbív.

  • Detský čierny čaj bez kofeínu alebo klasický čierny čaj bez kofeínu, tzv. fermentované čajovníkové čaje bez kofeínu alebo zmesi čajovníkových čajov bez pridaných syntetických aromatických látok a farbív. Aromatizovaný čajovníkový čaj, ktorý sa vyrába z listov čajovníka aromatizovaním najmä kvetmi alebo plodmi iných rastlín, koreninami, prírodnými vonnými alebo chuťovými látkami.

  • Prírodné ovocné 100 % šťavy alebo ovocno-zeleninové šťavy vyrobené lisovaním ovocia alebo ovocia a zeleniny so 100 % podielom ovocia alebo ovocia a zeleniny, pasterizované, bez konzervačných látok, pridaného cukru a iných sladidiel.

 

  • Ovocné nápoje alebo ovocno-zeleninové nápoje zo 100 % koncentrátu natural - obsahujú

100 % podiel ovocia alebo ovocia a zeleniny, stabilizované šetrnou pasterizáciou, bez pridaného cukru, iných sladidiel, konzervantov a syntetických aromatických látok, dodávané v zmrazenej alebo tekutej forme.

Zobraziť celú diskusiu

Výživová hodnota (2x)

Jedálne.sk napísal/a 20 dec 2024

Napriek tomu, že špagety so syrom a kečupom nemožno považovať za výživovo plnohodnotné jedlo, sú zaradené v registri MSN.

Na jednej strane je potrebné zohľadniť požiadavky stravníkov, toto jedlo vychádza vo všetkých anketách ako najobľúbenejšie jedlo detí a žiakov všeobecne (nielen v šj), na druhej strane jedlá finančne a technologicky nenáročné sú vhodnou alternatívou na večeru v zariadeniach internátnych a celoročných. Neoddeliteľnou súčasťou materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie je Aplikácia princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie revízia 2024, v ktorej jednotlivé ustanovenia určujú spôsob použitia receptúr, odporúčania, možnosti zámeny potravín a charakterizujú minimálne požiadavky na kvalitu používaných potravín v zariadeniach školského stravovania v súlade so Zásadami pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných potravín pre hromadné stravovanie (UV SR č. 68/2016) vydanými Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Napr.:

Minimálne požiadavky na kvalitu cestovín:

  • pri nákupe cestovín sledovať zloženie, uprednostňovať cestoviny z tvrdej pšenice - semolinové a cestoviny bez obsahu konzervačných látok, syntetických farbív a dochucovadiel;
  • v prípade sušených cestovín vyžadovať dodávku v lehote, v ktorej z doby spotreby vyznačenej na dodanom tovare neuplynula viac ako 1/3;
  • v prípade čerstvých cestovín vyžadovať dodávku v lehote, v ktorej z doby spotreby vyznačenej na dodanom tovare neuplynula viac ako 1/2.

Konzervárenské výrobky

Preferovať nákup tovaru so zvýšenou úrovňou kontroly, preukázanou certifikátmi kvality pre bezpečnosť potravín (IFS, BRC, ISO 14000 atď.) alebo udelenou Znkou kvality SK, prípadne inou znkou kvality.

Minimálne požiadavky na kvalitu konzervárenských výrobkov:

  • bez pridaných konzervantov, syntetických sladidiel, farbív a dochucovadiel;
  • vyžadovať dodávku v lehote, v ktorej z doby spotreby vyznačenej na dodanom tovare neuplynulo viac ako 1/3.

Kečup a paradajkový pretlak

Minimálne požiadavky na kvalitu kečupu a paradajkového pretlaku:

  • kup - bez zahusťovadiel, umelých sladidiel a prídavných látok s podielom min. 60 % rajčiakového pyré, so zženým obsahom soli a cukru;

Minimálne požiadavky na kvalitu mäsových výrobkov:

    • zohľadňovať percentuálny podiel mäsa v mäsových výrobkoch:
      • šunka – minimálny podiel obsahu mäsa 85 %;
      • párky – minimálny podiel obsahu mäsa 85 %;
      • klobása – minimálny podiel obsahu mäsa 85 %;
    • vyžadovať dodávku v lehote, v ktorej z doby spotreby vyznačenej na dodanom tovare neuplynula viac ako 1/3.
Zobraziť celú diskusiu

výdajňa školskej jedálne (4x)

Jedálne.sk napísal/a 20 dec 2024

Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone prace vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme.

Osobitný kvalifikačný predpoklad vzdelania pre výkon pracovnej činnosti kuchár/ prevádzkový zamestnanec v zariadení školského stravovania nie je všeobecne záväzným právnym predpisom ustanovený.

Pracovné činnosti s prevahou fyzickej práce vykonávané zamestnancami zariadenia školského stravovania s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania vo výdajnej školskej jedálni:

PLATOVÁ TRIEDA Vzdelanie neustanovené

Prevádzkový zamestnanec

01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.

02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.

03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.

04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.

Osobitnou podmienkou na vykonávanie epidemiologicky závažných činností u všetkých zamestnancov v zariadení školského stravovania podľa §22 vyhlášky č. 585/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení je požadovaná zdravotná a odborná spôsobilosť.

Zdravotnú spôsobilosť preukazuje osoba potvrdením o zdravotnej spôsobilosti, ktoré jej na základe lekárskej prehliadky vydá lekár.

Odbornú spôsobilosť preukazuje podľa charakteru epidemiologicky závažných činností:


1. diplomom, vysvedčením vzdelávacích inštitúcií, uvedené v zozname v prílohe č. 6 vyhlášky č. 585/2008 Z.z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení. alebo

2. osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti, ktoré vydáva príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva po absolvovaní skúšky.

Zoznam vzdelávacích inštitúcií, ktorých diplom alebo vysvedčenie preukazuje odbornú spôsobilosť na vykonávanie epidemiologicky závažných činností

1. lekárska fakulta
2. farmaceutická fakulta
3. fakulta verejného zdravotníctva, fakulta ošetrovateľstva a sociálnej práce
4. prírodovedecká fakulta v odbore biológia a chémia
5. veterinárna fakulta
6. fakulta chemickej a potravinárskej technológie
7. stavebná fakulta v odbore vodné hospodárstvo a vodné stavby
8. fakulta so zameraním na prácu v potravinárstve
9. stredná zdravotnícka škola
10. stredná hotelová škola
11. stredná škola alebo odborné učilište zamerané na prácu v potravinárstve
12. stredná priemyselná škola stavebná v študijnom odbore vodohospodárske stavby
13. stredné odborné učilište vodohospodárske
14. stredná škola alebo odborné učilište v odboroch starostlivosti o ľudské telo
15. vzdelávacie zariadenie uskutočňujúce rekvalifikačný akreditovaný kurz v odbore kuchár, čašník a v odboroch starostlivosti o ľudské telo, ktorému akreditáciu vydalo Ministerstvo školstva Slovenskej republiky
16. stredná veterinárna škola.

Zobraziť celú diskusiu

Použitie rozdielu dotácie (4x)

Jedálne.sk napísal/a 20 dec 2024

Na Vašu otázku nie je možné jednoznačne odpovedať.

Každá škola alebo zriaďovateľ školy má nastavené interné pravidlá na poskytovanie dotácie na stravu. Dotáciu môže zasielať zriaďovateľ na účet školy, ktorá zašle školskej jedálni celú dotáciu na stravovací účet, z ktorého sa následne realizujú všetky úhrady. Škola však môže zaslať na stravovací účet školskej jedálne len časť dotácie za skutočne odobraté obedy vo výške finančného limitu a úhrady zo vzniknutého rozdielu oprávnenej dotácie vykonáva z výdavkového účtu školy. Ďalšou možnosťou je, že zriaďovateľ zasiela dotáciu na stravu priamo na účet školskej jedálne, z ktorého sa realizujú všetky úhrady.

Zobraziť celú diskusiu
JAZ
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok