Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
Vzdelanie kuchárky (2x)
Admin napísal/a 20 aug 2025
Dobrý deň,
ospravedlňujeme sa za neskorú odpoveď, Vaša otázka sa nám stratila v systéme.
Zamestnanci v školskom stravovaní sú odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a zaraďujú sa do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, zodpovednosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú majú vykonávať, podľa druhu práce dohodnutého v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Kuchári, pomocní kuchári a prevádzkoví zamestnanci, vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania, sa zaraďujú do pracovných pozícií a platových tried podľa kvalifikačných požiadaviek a činností ktoré budú vykonávať (Katalóg pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č.2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z.)
Prevádzkový zamestnanec (vzdelanie nie je ustanovené)
- PLATOVÁ TRIEDA Vzdelanie neustanovené
01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.
02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.
03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.
04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.
Kuchár/zaučený kuchár
02. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie ( bez špecifikácie odboru)
03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.
04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.
Kuchár pre diétne stravovanie, hlavný kuchár, prvý kuchár
03. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie
05 Výroba najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v zdravotníckom zariadení, v školskom zariadení alebo v zariadení sociálnych služieb, alebo v stravovacom zariadení strediska vrcholového športu.
Katalóg pracovných činností pre pozície kuchár, hlavný kuchár definuje kvalifikačné požiadavky ako stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie a osobitný kvalifikačný predpoklad, ak je ustanovený osobitným predpisom.
Osobitný kvalifikačný predpoklad pre tieto pozície nie je ustanovený osobitným predpisom- nešpecifikuje odborné zameranie. Podmienkou je zdravotná a odborná spôsobilosť. Výučný list v odbore potravinárstva a odborná prax je výhodou.
Pri zaradení zamestnankyne na pracovnú pozíciu a do platovej triedy zamestnávateľ neprihliada na dosiahnutý vyšší stupeň vzdelania , ako je stupeň vzdelania uvedený v katalógu pre vykonávanú najnáročnejšiu pracovnú činnosť.
Zamestnankyňu zaradíte podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti, ktorú bude vykonávať, do funkcie a príslušnej platovej triedy a následne v závislosti od dĺžky započítanej praxe zaradíte do jedného zo 14 platových stupňov. Podľa zaradenia do funkcie vypracujete pracovnú náplň.
Pravidlá stravovania v materskej škole (28x)
Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025
Dobrý deň,
Pravidlá stravovania v materskej škole, pravidlá umývania rúk, pravidlá obliekania, pravidlá hrania, pravidlá správania sa detí? Nie na všetko nájdete odpovede vo všeobecne záväzných právnych predpisoch. Každé dieťa má svoju individualitu a schopnosť vykonávať sebaobslužné činnosti. Práve v predškolskom zariadení pod dohľadom odborných pedagogických zamestnancov môže svoje zručnosti rozvíjať vzhľadom na svoj vek a predispozície. Zbytočne budete trojročnému dieťaťu servírovať mäso v celku a prestierať príbor na jeho pokrájanie. Preto je na dohode pedagogických a nepedagogických zamestnancov a stanovení si určitých nepísaných alebo aj písaných interných pravidiel.
Je pravda, že mnohé pravidlá v materskej škole, hoci sa opierajú o všeobecné predpisy, sú prispôsobené veku a schopnostiam detí, a preto sa často stávajú súčasťou interných dohôd a zvyklostí daného zariadenia. Tieto pravidlá pomáhajú deťom rozvíjať samostatnosť a sociálne zručnosti.
Tu je prehľad bežných pravidiel, ktoré sa uplatňujú v materských školách:
Stravovanie
Pravidlá stravovania sú prispôsobené tak, aby sa deti naučili zdravým návykom a samostatnosti.
- Pravidlá pred jedlom: Umývanie rúk je prvé pravidlo, ktoré sa deti učia. Väčšinou sa používa riekanka alebo pesnička, ktorá im pomôže zapamätať si správny postup.
- Pravidlá počas jedla: Drobnejšie deti majú jedlo pripravené a nakrájané. Postupne, ako rastú, sa učia používať príbor, v prípade potreby aj krájať. Vyzývajú sa k tomu, aby dojedli porciu, ak je to možné, ale nenúti sa ich k tomu, ak nechcú. Je dôležité neplytvať jedlom.
- Pravidlá po jedle: Odkladanie tanierov a pohárov na určené miesto. Učiteľky často povzbudzujú deti, aby po sebe upratali.
Hygiena (Umývanie rúk)
Pravidlá umývania rúk sú kľúčové pre prevenciu chorôb. Deti sa učia, že si majú umývať ruky:
- Pred každým jedlom a po jedle.
- Po použití toalety.
- Po príchode z vonku, z pieskoviska alebo z prechádzky.
- Po kašľaní alebo kýchaní.
Tieto pravidlá sa často učia hravou formou, napríklad pomocou rôznych básničiek alebo piesní.
Obliekanie a obúvanie
Samostatné obliekanie a obúvanie je dôležitý míľnik v rozvoji dieťaťa.
- Pravidlá obliekania: V predškolskom veku sa deti učia obliekať a vyzliekať podľa ročného obdobia a počasia. Učiteľky im pomáhajú pri zapínaní zipsov a gombíkov, ale povzbudzujú ich, aby sa o to pokúsili sami.
- Pravidlá obúvania: Deti sa učia, že po príchode do triedy sa prezúvajú a odkladajú si topánky na určené miesto. Podporuje sa samostatné obúvanie, aj keď to môže trvať dlhšie.
Hranie a správanie
Pravidlá pri hre a správaní sú zamerané na rozvoj sociálnych zručností a rešpektovanie ostatných.
- Zdieľanie hračiek: Deti sa učia, že hračky sú spoločné a musia sa o ne deliť.
- Upratovanie: Po skončení hry si každé dieťa uprace hračky na svoje miesto.
- Rešpekt a slušnosť: Deti sa učia rešpektovať dospelých aj kamarátov. Učia sa používať slová ako "prosím," "ďakujem" a "prepáč."
- Riešenie konfliktov: Namiesto hádok sa učia rozprávať o svojich pocitoch a spoločne hľadať riešenia.
- Pravidlá počas spánku: Počas oddychu sa deti učia ležať v tichosti a nerušiť ostatných.
Všetky tieto pravidlá pomáhajú deťom pochopiť, že sú súčasťou kolektívu a že každý má svoje miesto a zodpovednosť. Tým sa vytvára bezpečné a podnetné prostredie pre ich zdravý rozvoj.
Kompetencie riaditeľa verzus jedáleň (4x)
Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025
Dobrý deň,
Dieťaťu s diagnózou, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie, lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určí diagnózu. Žiadny všeobecne záväzný predpis neustanovuje ako často je potrebné doklad predkladať. Pri nástupe do zariadenia školského stravovania zákonný zástupca predloží Zápisný lístok na osobitné stravovanie ( s požiadavkou prípravy diéty alebo stravovanie s individuálnou donáškou), doloží vyjadrenie lekára a Informovaný súhlas. Pri stanovenej diagnóze možno predpokladať, že genetická predispozícia na intolerancie sa zvyčajne nemení, aj keď sa symptómy môžu časom zlepšiť.
Legislatíva v školskom stravovaní (54x)
Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025
Dobrý deň,
Pre deti a žiakov počas ich pobytu v škole sa zriaďuje školská resp. výdajná školská jedáleň zaradená v sieti škôl a školských zariadení SR. Pokiaľ škola z kapacitných ( alebo iných) dôvodov zriaďuje výdajnú školskú jedáleň postupuje podľa §16 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Priestory a materiálno-technické vybavenie výdajnej školskej jedálne pred zaradením do siete posudzuje ( uvádza do prevádzky) príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.
Výdajná školská jedáleň zabezpečuje výdaj jedál a nápojov zo školskej jedálne (zaradenej v sieti ) podľa §141 zákona č. 245/2008 Z. z. školský zákon.
prechod cez jedálnu (4x)
Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025
Dobrý deň,
Podľa Zákonníka práce má zamestnanec vykonávať len práce dohodnuté v pracovnej zmluve. Ak umývanie okien v školskej jedálni nie je súčasťou pracovnej náplne kuchárok, nemôže sa od nich vyžadovať. Vo všeobecnosti platí, že upratovacie práce v školských zariadeniach a jedálňach vykonáva upratovací personál, ktorý je na tieto činnosti prijatý.
Upratovací personál (upratovačky) je špecializovaný na bežné aj mimoriadne upratovacie práce. Umývanie veľkých okien si navyše vyžaduje špeciálne čistiace prostriedky a vybavenie, ako aj skúsenosti s prácou vo výškach (ak je to potrebné), čo je bežne v kompetencii upratovacieho personálu.
Zamestnanci kuchyne (kuchárky) zodpovedajú za čistotu a hygienu v kuchyni. Ich pracovná náplň sa zvyčajne sústreďuje na:
- umývanie kuchynského a stolového riadu,
- čistenie a dezinfekcia kuchynského vybavenia a pracovných plôch,
- udržiavanie hygieny v priestoroch určených na prípravu jedál ( vrátane okien v prípravných, manipulačných a skladovacích priestoroch- kuchyňa; sklady; šatne a pod.).
Odporúčame:
Kontrola pracovných zmlúv. Prvý krok je overiť, čo je presne uvedené v pracovných zmluvách zamestnancov, teda kuchárok aj upratovačiek. Podrobnejší opis pracovných činností zvyčajne definuje pracovná náplň.
Riešenie s vedením školy. Ak nie je zmluva jasná, mali by ste sa obrátiť na zamestnávateľa- riaditeľa školy/ školského zariadenia, ktorý zodpovedá za riadenie zamestnancov a rozdelenie úloh.
Hľadať kompromis. Ak je to možné, skúste nájsť kompromisné riešenie. Rozdeliť upratovacie práce na časti, ktoré sú pre každú skupinu prijateľné. Kuchárky - kuchynské okná , zatiaľ čo upratovačky sa postarajú o okná jedálenské.
V konečnom dôsledku je pravdepodobnejšie a logickejšie, aby umývanie okien vykonával upratovací personál, pretože táto práca zapadá do ich náplne práce a môžu mať na to aj lepšie vybavenie. Bolo by však dobré, ak by ste túto situáciu riešili priamo s vašim nadriadeným, aby sa predišlo prípadným konfliktom.
EXKLUZÍVNE: POLOŽTE NÁM OTÁZKU (130x)
Jedálne.sk napísal/a 27 jún 2025
Podľa zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov je zamestnávateľ povinný v pracovnej zmluve so zamestnancom dohodnúť druh práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma. Druh práce, ktorú má zamestnanec pre zamestnávateľa vykonávať, je tak jedným z najdôležitejších pojmových znakov, ktorý charakterizuje celý pracovný pomer, pretože zamestnávateľ je povinný a súčasne aj oprávnený zamestnancovi prideľovať len práce v medziach dohodnutého druhu práce.
Špecifikáciou daného druhu práce pre konkrétnu pozíciu v konkrétnej organizácii je opis pracovnej činnosti, ktorý vychádza katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme a katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme.
Okrem opisu pracovnej činnosti sa v praxi stretávame aj s pojmom pracovná náplň. Pracovná náplň je v podstate konkretizáciou pracovných úloh, ktoré sú všeobecne vyjadrené v rámci druhu práce v pracovnej zmluve. Pracovná náplň je bližší popis pracovných úloh, prostredníctvom ktorej zamestnávateľ dáva zamestnancovi na vedomie, aké konkrétne činnosti alebo plnenie akých úloh bude po ňom požadovať. Súhlas zamestnanca nie je potrebný.
Na základe uvedeného, konkrétne pracovné úlohy jednotlivých zamestnancov v zariadení školského stravovania zaradených podľa druhu práce a opisu pracovnej činnosti dopĺňa pracovná náplň. Samozrejme pri plnení úloh z pracovnej náplne súvisia aj činnosti, ktoré v pracovnej náplni nie sú a ani nemôžu byť presne zadefinované.
Ak vedúci zariadenia školského stravovania podľa pracovnej náplne „Vykonáva vstupnú kvalitatívnu a senzorickú kontrolu dodávok potravín, zodpovedá za dodržiavanie systému HACCP“ vrátane spôsobu uskladnenia potravín, zodpovedá a nesie hmotnú zodpovednosť za skladované potraviny, pri príjme potravín zabezpečí ich uskladnenie. Zabezpečí znamená , že ich uloží do skladovacích priestorov alebo úlohou poverí priamo podriadených zamestnancov.
Ak kuchár podľa pracovnej náplne „Pri príprave a výdaji jedál a nápojov dodržiava zásady správnej výrobnej praxe systému HACCP, podieľa sa na dodržiavaní denného stravovacieho a pitného režimu, expedícii hotových jedál a nápojov, pri výdaji jedál a nápojov zodpovedá za hmotnosť porcie podľa vekovej skupiny stravníkov a estetickú úpravu vydaných jedál stravníkom“, zodpovedá aj za čistotu a zdravotnú bezpečnosť stolov, kde sa vydaný pokrm konzumuje.
všetkým zamestnancom pozrieť si pracovné zmluvy, pracovné náplne a v prípade ďalších „vzťahových“ problémov obrátiť sa na zamestnávateľa.
Odhlasovania zo stravy žiakov (2x)
Jedálne.sk napísal/a 25 jún 2025
Podmienkou prijatia na stravovanie do zariadenia školského stravovania je zápisný lístok stravníka. Na základe zápisného lístka riaditeľ školského zariadenia rozhodne o prijatí/ neprijatí stravníka do školského stravovania (§5 ods.6 zákona č. 596/2003 Z. z.).
Pravidlá stravovania v školskej jedálni sú upravené právnymi predpismi, všeobecne záväznými predpismi alebo internými predpismi školského zariadenia, ktoré zákonný zástupca berie na vedomie. Pokiaľ s uvedenými podmienkami nesúhlasí, neprihlási dieťa na stravovanie, nie je povinné.
Bežnou zaužívanou praxou v školských jedálňach je po „víkende“, kedy je prevažne bezmäsitý obed, ponechať možnosť odhlásenia zo stravy do 7,00 prípadne do 7,30, práve pre minimalizáciu odoberania obedov v prvý deň choroby za plnú úhradu. Rodičia z časových dôvodov možnosť odobrať neodhlásený obed využívajú málo, navyše keď ho musia navyše zaplatiť z vlastného vrecka, vznikajú zbytočne napäté situácie.
V súčasnosti je „módnym“ trendom požiadavka oberať obedy po celý čas choroby dieťaťa, avšak aj v tomto prípade platí , že školská jedáleň zabezpečuje prípravu obedov v čase pobytu dieťaťa v škole alebo v školskom zariadení ( §140 zákona č. 245/2008 Z. z.).
VÝŽIVOVÉ POŽIADAVKY V ŠKOLSKOM STRAVOVANÍ. OTESTUJTE SA! (3x)
Jedálne.sk napísal/a 25 jún 2025
Podľa prílohy č.1 k vyhláške č. 330/2009 Z.z. o zariadení školského stravovania Zásady na zostavovanie jedálnych lístkov v ZŠS odporúčajú zaraďovať ovocie do jedálneho lístka DENNE podľa finančného limitu na nákup potravín. Vzhľadom na to, že obedy v školských zariadeniach sú plne dotované z dotácie na podporu stravovacích návykov detí, je potrebné finančný limit určiť tak, aby bolo možné uvedenú zásadu dodržať. Ovocie by sa malo podávať čo najčastejšie, ideálne každý deň.
Dobrý deň,
Podávanie ovocia v praxi:
Denne ako súčasť obeda: Najčastejšie sa ovocie podáva ako dezert po hlavnom jedle. V tomto prípade by malo byť dostupné každý deň.
Doplnkové ovocné desiaty/olovranty: Niektoré školy zaraďujú ovocie aj ako súčasť desiaty alebo olovrantu, čím sa zvyšuje celkový príjem ovocia počas dňa.
Sezónne ovocie: Preferuje sa podávanie sezónneho ovocia, ktoré je čerstvejšie, chutnejšie a často aj lacnejšie.
Rôznorodosť a dostupnosť: Dôležité je zabezpečiť rôznorodosť druhov ovocia, ktoré sú už bežne dostupné na trhu, pre príjem širokého spektra vitamínov a minerálov.
Z kuchyne výdajňa (2x)
Jedálne.sk napísal/a 25 jún 2025
Dobrý deň,
Po legislatívnej úprave v sieti škôl a školských zariadení SR ( vyradenie šj a zaradenie výdajnej šj), zriaďovateľ aktualizuje zriaďovaciu listinu pre školskú jedáleň s prepravou pokrmov a výdajnú školskú jedáleň.
Výdajná školská jedáleň ( VŠJ) vypracuje Prevádzkový poriadok VŠJ, kde uvedie čas predpokladaného výdaja pokrmov. Tento výdaj nemôže presiahnuť rozpätie 4 hodín od tepelnej úpravy pokrmu, po tomto čase sa pokrm stáva odpadom. Organizácia výdaja jedál vo VŠJ vrátane prepravy pokrmov sa ďalej riadi platným systémom HACCP podľa príručky pre zariadenia školského stravovania v časti "Popis kontrolných bodov" - kontrolný bod CP6 Preprava pokrmov. Na prevoz pokrmov sa využíva účelovo určený dopravný prostriedok určený výhradne na prepravu pokrmov. Pokrmy sa balia do teplotne izolačných prepravných nádob. V súvislosti s prepravou a výdajom pokrmov vo VŠJ sa vedie evidencia podľa príručky HACCP- F1.B Preprava pokrmov, F7.A Výdaj teplých pokrmov , F14 Záznam o odkladaní vzoriek, F3.B Evidencia teplôt v chladničke a celá evidencia spojená s čistením a dezinfekciou priestorov VŠJ.
V zariadeniach školského stravovania máme dve vyhlášky k dokumentácii (4x)
Jedálne.sk napísal/a 25 jún 2025
Dobrý deň,
Ak zamestnávateľ zabezpečí pre svojich zamestnancov stravovanie vo vlastnom zariadení (v školskom zariadení) určí cenu jedla, ktorá je vo výške nákladov na nákup potravín podľa finančných pásiem MŠVVaŠ SR a vo výške prepočítaných režijných nákladov na prípravu jedného jedla.
Výška príspevku zamestnávateľa na stravovanie musí zodpovedať minimálne 55 % z ceny jedla a maximálne 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa zákona o cestovných náhradách (časové pásmo 5 až 12 hodín - 8,80 eura). Maximálny príspevok v sume 4,84 eura (55 % ).
Cenu jedného jedla v školskej jedálni tvorí finančný limit na nákup potravín (finančné pásmo určené zriaďovateľom) a režijné náklady.
Ak je cena jedla vykalkulovaná vo vlastnom stravovacom zariadení napr. 4,50 €, zamestnávateľ musí prispieť minimálne 2,48 € /55 % zo 4,50 €/, môže prispieť do maximálnej výšky 4,50 €, zamestnanec uhradí rozdiel, ktorý sa zníží o príspevok zo sociálneho fondu (ak je určený) .
Vzor výpočtu |
Nákup potravín FP B 3. |
Réžie |
Cena jedla |
Úhrada zamestnávateľa |
Úhrada zamestnanca |
Príspevok zo soc.fondu -znižuje úhradu zamestnanca |
Vlastné zariadenie |
2,40 |
2,10 |
4,50 |
od 2,48 do 4,50 |
od 0,00 do 2,02 |
0 |
"Na výpočet ceny stravného lístka zamestnancov je potrebné k sume z finančného pásma 2,40 pripočítať režijné náklady na jedlo, a z tejto sumy určíte úhradu 55% pre zamestnávateľa a 45% pre zamestnanca".
Výdaj stravy v MŠ (2x)
Jedálne.sk napísal/a 11 jún 2025
Dobrý deň,
Rozvoj samoobslužných činností u detí v materskej škole je kľúčový pre ich celostný rozvoj a úspešnú adaptáciu na život, vrátane nástupu do základnej školy. Nejde len o praktické zručnosti, ale aj o budovanie samostatnosti, sebavedomia, zodpovednosti a jemnej motoriky. Samoobslužné činnosti sa integrujú do každodenného režimu materskej školy a sú súčasťou štátneho vzdelávacieho programu:
Stolovanie:
- Samostatné jedenie lyžicou a vidličkou alebo kompletným príborom.
- Pitie z pohára.
- Používanie servítky.
- Upratovanie si miesta po jedle (odniesť tanier, pohár).
- Pomoc pri prestieraní alebo odnášaní riadu.
Individuálny prístup: Pri odnášaní použitého riadu je potrebné brať do úvahy vek, individuálne tempo a schopnosti každého dieťaťa. Niektoré deti potrebujú viac času a podpory. Dôležitá je aj trpezlivosť personálu a aktívna pomoc deťom s odnášaním použitého riadu.
Vítaná je pomoc a podpora zo strany pedagogických zamestnancov, ktorí dieťa učia samostatnosti pri činnostiach spojených so stravovaním v školskej jedálni pri základnej škole.
Vzhľadom na vek detí, ich schopnosti, zručnosti a bezpečnosť nemožno súhlasiť s odoberaním naloženého pokrmu z výdajného okienka.
Kuchárky (61x)
Jedálne.sk napísal/a 11 jún 2025
Dobrý deň,
Zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z.z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a doplnení v znení neskorších predpisov (ďalej len "katalóg").
Vzhľadom na to, že katalóg pri zaradení zamestnanca nerozlišuje zaraďovanie zamestnancov do konkrétnej pracovnej funkcie tak, ako vyhláška č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania, sa:
- zamestnanec, ktorý bude vykonávať pomocné práce a jednoduchú výrobu jedál- činnosti uvedené v 1. platovej triede katalógu bez požadovaného vzdelania , zaradí na pozíciu "pracovník v prevádzke/zaučený kuchár";
- zamestnanec, ktorý bude vykonávať výrobu a výdaj bežných druhov teplých jedál, bežných druhov múčnikov a teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy) v školskom zariadení- činnosti uvedené v 2. platovej triede katalógu so stredným vzdelaním bez špecifikácie odboru, zaradí na pozíciu "hlavný kuchár/ kuchár/ zaučený kuchár";
- zamestnanec, ktorý bude vykonávať výrobu najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v školskom zariadení - činnosti uvedené v 3. platovej triede katalógu so stredným vzdelaním alebo úplným stredným vzdelaním (s maturitou) , zaradí na pozíciu "hlavný kuchár/ kuchár pre diétne stravovanie".
Osobitnou podmienkou na vykonávanie epidemiologicky závažných činností zamestnancov v zariadení školského stravovania podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov je požadovaná zdravotná a odborná spôsobilosť .
Váš zamestnanec bez stredného vzdelania (nemá žiadny výučný list), nemá kurz akreditovaný ministerstvom školstva, ktorý by potvrdzoval doplnenie stredného vzdelania, aj keď bude bude vykonávať výrobu a výdaj bežných druhov teplých jedál, bežných druhov múčnikov a teplých múčnikov (z 2. platovej triedy), môže sa zaradiť len do 1. platovej triedy na pracovnú pozíciu zaučený kuchár. Bližšie špecifikácie pracovných činností jednotlivých pozícií sa uvádzajú v pracovnej náplni konkrétneho zamestnanca.
Odôvodnenie: Podľa § 5 ods. 1 zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Platová trieda pri zastupovaní (2x)
Jedálne.sk napísal/a 11 jún 2025
Dobrý deň,
Zamestnávateľ môže vyplatiť zamestnancovi, ak zastupuje iného zamestnanca, najmä vedúceho zamestnanca, príplatok za zastupovanie. Podmienky a výška tohto príplatku sa na Slovensku líšia v závislosti od toho, či ide o zamestnanca vo verejnom záujme (napr. štátna správa, samospráva, školy, nemocnice) alebo v súkromnom sektore.
Vo verejnom záujme podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme:
Príplatok za zastupovanie patrí:
Zamestnancovi, ktorý zastupuje vedúceho zamestnanca v celom rozsahu činnosti.
Podmienky:
Zastupovanie musí trvať nepretržite dlhšie ako štyri týždne.
Zastupovanie nesmie byť súčasťou bežných pracovných povinností zamestnanca vyplývajúcich z jeho pracovnej zmluvy.
Príplatok patrí už od prvého dňa zastupovania, ak sú splnené podmienky nepretržitého zastupovania dlhšie ako štyri týždne.
Výška:
Príplatok sa určí v sume príplatku za riadenie zastupovaného vedúceho zamestnanca.
Zaradenie do vyššej platovej triedy: Zaradenie zamestnanca do platovej triedy sa riadi najnáročnejšou vykonávanou pracovnou činnosťou a splnením kvalifikačných predpokladov pre danú platovú triedu. Samotné zastupovanie vedúceho zamestnanca automaticky neznamená, že vás zamestnávateľ musí preradiť do vyššej platovej triedy. Vyššiu platovú triedu by ste dostali vtedy, ak by sa zmenila vaša pracovná zmluva a s ňou aj náplň práce tak, že by ste trvalo vykonávali pracovné činnosti, ktoré zodpovedajú vyššej platovej triede, a zároveň by ste spĺňali kvalifikačné predpoklady pre túto triedu.
Zastupovanie je zvyčajne dočasný stav, kedy vykonávate vyššiu agendu, ale nie ste trvalo zaradený na pozíciu vedúceho zamestnanca. Preto sa to kompenzuje príplatkom za zastupovanie, nie presunom do vyššej platovej triedy.
Preplatok zo stravovania (2x)
Jedálne.sk napísal/a 11 jún 2025
Dobrý deň,
Zariadenie školského stravovania je povinné vzniknuté pohľadávky a záväzky ( stravné nedoplatky a preplatky) vysporiadať najneskôr do konca kalendárneho roka. To znamená vyžiadať od zákonných zástupcov detí nedoplatok na stravnom a neodkladne vrátiť preplatky ( toho času režijné preplatky) za neodobraté obedy zákonným zástupcom detí, ktoré ukončili školskú dochádzku alebo dochádzku do školskej jedálne. Preplatky je povinná vrátiť preukázateľne - príkaz na úhradu, hotovosťou alebo poštovou poukážkou. Zákonný zástupca v zápisnom lístku na stravu uvádza adresu bydliska, tel. kontakt alebo číslo účtu, kde je možné preplatky poštou, na účet peňažného ústavu alebo v hotovosti po telefonickom dohovore vrátiť.V prípade, že sa Vám platba vráti, považuje sa za doručený.
V rámci občianskoprávnych vzťahov (právnych vzťahov založených podľa Občianskeho zákonníka) je všeobecná premlčacia doba tri roky u pohľadávok. Do tejto doby premlčania si ho môže stravník žiadať vrátiť.
Preplatky, ktoré sa nepodarilo preukázateľne vrátiť a doba plnenia je dlhšia ako 3 roky, možno považovať za premlčané. Prvým krokom je ich vyčíslenie a so súhlasom zriaďovateľa, resp. vedenia školy a po prerokovaní v Rade školy je možné ich podľa rozhodnutia použiť.
Pohľadávky (nedoplatky), ktoré sú mladšie ako 3 roky - je povinnosťou vymáhať od neplatičov a to písomnou výzvou, aby ste mali preukázateľný doklad o vymáhaní. Tento použijete o 3 roky k premlčaniu. Premlčané nedoplatky je možné vyrovnať len cez škodovú inventarizačnú komisiu a zriaďovateľ vám ich môže vyplatiť ako škodu.
Vracia sa pri preplatkoch aj réžia? (2x)
Jedálne.sk napísal/a 11 jún 2025
Dobrý deň,
V zmysle §140 ods. 10 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní výšku príspevku na režijné náklady a podmienky úhrady v školskej jedálni, ktorej je zriaďovateľom obec alebo samosprávny kraj, určí zriaďovateľ všeobecne záväzným nariadením.
Príspevok zákonného zástupcu dieťaťa na čiastočnú úhradu režijných nákladov zriaďovateľ môže určiť ako príspevok na jedno odobraté jedlo, kedy sa preplatok za neodobraté jedlá vracia zákonnému zástupcovi alebo sa určí ako "paušálny" príspevok na mesiac resp. polrok/rok s podmienkou odobratia aspoň jedného obeda, kedy sa z tohto paušálneho príspevku nevykazujú preplatky.