Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
Výdaj stravy v MŠ (2x)
Jedálne.sk napísal/a 11 jún 2025
Dobrý deň,
Rozvoj samoobslužných činností u detí v materskej škole je kľúčový pre ich celostný rozvoj a úspešnú adaptáciu na život, vrátane nástupu do základnej školy. Nejde len o praktické zručnosti, ale aj o budovanie samostatnosti, sebavedomia, zodpovednosti a jemnej motoriky. Samoobslužné činnosti sa integrujú do každodenného režimu materskej školy a sú súčasťou štátneho vzdelávacieho programu:
Stolovanie:
- Samostatné jedenie lyžicou a vidličkou alebo kompletným príborom.
- Pitie z pohára.
- Používanie servítky.
- Upratovanie si miesta po jedle (odniesť tanier, pohár).
- Pomoc pri prestieraní alebo odnášaní riadu.
Individuálny prístup: Pri odnášaní použitého riadu je potrebné brať do úvahy vek, individuálne tempo a schopnosti každého dieťaťa. Niektoré deti potrebujú viac času a podpory. Dôležitá je aj trpezlivosť personálu a aktívna pomoc deťom s odnášaním použitého riadu.
Vítaná je pomoc a podpora zo strany pedagogických zamestnancov, ktorí dieťa učia samostatnosti pri činnostiach spojených so stravovaním v školskej jedálni pri základnej škole.
Vzhľadom na vek detí, ich schopnosti, zručnosti a bezpečnosť nemožno súhlasiť s odoberaním naloženého pokrmu z výdajného okienka.
Pravidlá stravovania v materskej škole (26x)
Jedálne.sk napísal/a 11 jún 2025
Dobrý deň,
Pri servírovaní jedál v predškolskom zariadení je potrebné vždy prihliadať na potreby detí a ich zručnosti pri konzumácii jednotlivých pokrmov.
Toto je základný princíp, ktorý zabezpečuje nielen zdravý vývoj detí a ich pozitívny vzťah k jedlu, ale aj ich bezpečnosť.
Prečo je to dôležité?
- Bezpečnosť: Malé deti majú obmedzené žuvacie a prehĺtacie schopnosti. Ak sa jedlo neservíruje vhodne (napr. veľké kusy, príliš tvrdé jedlo), hrozí riziko udusenia. Je potrebné dbať na správnu konzistenciu a veľkosť porcií.
- Rozvoj samostatnosti a jemnej motoriky: Vhodne upravené jedlo a príbor primeranej veľkosti umožňujú deťom trénovať samostatnú konzumáciu, čo podporuje rozvoj ich jemnej motoriky a koordinácie. Obvykle najmenšie deti konzumujú pokrájaný pokrm lyžicou, deti v tzv. strednej triede používajú pri konzumácii nakrájaného hlavného pokrmu vidličku, predškoláci konzumujú pokrmy kompletným príborom.
- Detský riad a príbory: Používanie detských tanierov, misiek a príborov (malé lyžičky, vidličky s tupými hrotmi) uľahčuje deťom manipuláciu s jedlom.
- Individuálne potreby: Každé dieťa je iné. Niektoré môžu mať pomalšie tempo jedenia. Personál by mal byť na tieto individuálne potreby pripravený a flexibilne na ne reagovať.
- Trpezlivosť a podpora: Dôležitá je aj trpezlivosť personálu a aktívna podpora detí pri jedle, prípadne pomoc s krájaním alebo naberaním, ak je to potrebné.
- Podpora zdravého stravovania: Ak je jedlo servírované atraktívne a je ľahko konzumovateľné, deti si vytvárajú pozitívny vzťah k jedlu a sú ochotnejšie skúšať nové chute.
- Hygiena a poriadok: Vhodná veľkosť porcií a spôsob servírovania pomáhajú udržiavať väčší poriadok pri jedle a minimalizovať neporiadok.
- Estetika: Atraktívne servírovanie, napríklad farebné usporiadanie jedla na tanieri, môže zvýšiť chuť detí do jedla.
- Obrusy na stoloch: Obrusy vyžadujú pravidelné pranie, žehlenie a údržbu, čo môže byť časovo náročné a nákladné. V školských prevádzkach, kde dochádza k častému rozliatiu pokrmu, sú obrusy nepraktické. Ak sú stoly vyrobené z materiálov, ktoré sú odolné voči poškriabaniu a ľahko sa čistia (napr. melamín, nerezová oceľ, tvrdené sklo, kvalitné drevo s ochranným náterom), obrusy nie sú nevyhnutné pre ochranu. V tomto prípade je lepšie mať čistý, ľahko utierateľný povrch stola.
Dodržiavanie týchto zásad prispieva k bezpečnému, príjemnému a edukačnému zážitku z jedla pre všetky deti v predškolskom zariadení.
Kuchárky (61x)
Jedálne.sk napísal/a 11 jún 2025
Dobrý deň,
Zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z.z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a doplnení v znení neskorších predpisov (ďalej len "katalóg").
Vzhľadom na to, že katalóg pri zaradení zamestnanca nerozlišuje zaraďovanie zamestnancov do konkrétnej pracovnej funkcie tak, ako vyhláška č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania, sa:
- zamestnanec, ktorý bude vykonávať pomocné práce a jednoduchú výrobu jedál- činnosti uvedené v 1. platovej triede katalógu bez požadovaného vzdelania , zaradí na pozíciu "pracovník v prevádzke/zaučený kuchár";
- zamestnanec, ktorý bude vykonávať výrobu a výdaj bežných druhov teplých jedál, bežných druhov múčnikov a teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy) v školskom zariadení- činnosti uvedené v 2. platovej triede katalógu so stredným vzdelaním bez špecifikácie odboru, zaradí na pozíciu "hlavný kuchár/ kuchár/ zaučený kuchár";
- zamestnanec, ktorý bude vykonávať výrobu najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v školskom zariadení - činnosti uvedené v 3. platovej triede katalógu so stredným vzdelaním alebo úplným stredným vzdelaním (s maturitou) , zaradí na pozíciu "hlavný kuchár/ kuchár pre diétne stravovanie".
Osobitnou podmienkou na vykonávanie epidemiologicky závažných činností zamestnancov v zariadení školského stravovania podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov je požadovaná zdravotná a odborná spôsobilosť .
Váš zamestnanec bez stredného vzdelania (nemá žiadny výučný list), nemá kurz akreditovaný ministerstvom školstva, ktorý by potvrdzoval doplnenie stredného vzdelania, aj keď bude bude vykonávať výrobu a výdaj bežných druhov teplých jedál, bežných druhov múčnikov a teplých múčnikov (z 2. platovej triedy), môže sa zaradiť len do 1. platovej triedy na pracovnú pozíciu zaučený kuchár. Bližšie špecifikácie pracovných činností jednotlivých pozícií sa uvádzajú v pracovnej náplni konkrétneho zamestnanca.
Odôvodnenie: Podľa § 5 ods. 1 zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Platová trieda pri zastupovaní (2x)
Jedálne.sk napísal/a 11 jún 2025
Dobrý deň,
Zamestnávateľ môže vyplatiť zamestnancovi, ak zastupuje iného zamestnanca, najmä vedúceho zamestnanca, príplatok za zastupovanie. Podmienky a výška tohto príplatku sa na Slovensku líšia v závislosti od toho, či ide o zamestnanca vo verejnom záujme (napr. štátna správa, samospráva, školy, nemocnice) alebo v súkromnom sektore.
Vo verejnom záujme podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme:
Príplatok za zastupovanie patrí:
Zamestnancovi, ktorý zastupuje vedúceho zamestnanca v celom rozsahu činnosti.
Podmienky:
Zastupovanie musí trvať nepretržite dlhšie ako štyri týždne.
Zastupovanie nesmie byť súčasťou bežných pracovných povinností zamestnanca vyplývajúcich z jeho pracovnej zmluvy.
Príplatok patrí už od prvého dňa zastupovania, ak sú splnené podmienky nepretržitého zastupovania dlhšie ako štyri týždne.
Výška:
Príplatok sa určí v sume príplatku za riadenie zastupovaného vedúceho zamestnanca.
Zaradenie do vyššej platovej triedy: Zaradenie zamestnanca do platovej triedy sa riadi najnáročnejšou vykonávanou pracovnou činnosťou a splnením kvalifikačných predpokladov pre danú platovú triedu. Samotné zastupovanie vedúceho zamestnanca automaticky neznamená, že vás zamestnávateľ musí preradiť do vyššej platovej triedy. Vyššiu platovú triedu by ste dostali vtedy, ak by sa zmenila vaša pracovná zmluva a s ňou aj náplň práce tak, že by ste trvalo vykonávali pracovné činnosti, ktoré zodpovedajú vyššej platovej triede, a zároveň by ste spĺňali kvalifikačné predpoklady pre túto triedu.
Zastupovanie je zvyčajne dočasný stav, kedy vykonávate vyššiu agendu, ale nie ste trvalo zaradený na pozíciu vedúceho zamestnanca. Preto sa to kompenzuje príplatkom za zastupovanie, nie presunom do vyššej platovej triedy.
Preplatok zo stravovania (2x)
Jedálne.sk napísal/a 11 jún 2025
Dobrý deň,
Zariadenie školského stravovania je povinné vzniknuté pohľadávky a záväzky ( stravné nedoplatky a preplatky) vysporiadať najneskôr do konca kalendárneho roka. To znamená vyžiadať od zákonných zástupcov detí nedoplatok na stravnom a neodkladne vrátiť preplatky ( toho času režijné preplatky) za neodobraté obedy zákonným zástupcom detí, ktoré ukončili školskú dochádzku alebo dochádzku do školskej jedálne. Preplatky je povinná vrátiť preukázateľne - príkaz na úhradu, hotovosťou alebo poštovou poukážkou. Zákonný zástupca v zápisnom lístku na stravu uvádza adresu bydliska, tel. kontakt alebo číslo účtu, kde je možné preplatky poštou, na účet peňažného ústavu alebo v hotovosti po telefonickom dohovore vrátiť.V prípade, že sa Vám platba vráti, považuje sa za doručený.
V rámci občianskoprávnych vzťahov (právnych vzťahov založených podľa Občianskeho zákonníka) je všeobecná premlčacia doba tri roky u pohľadávok. Do tejto doby premlčania si ho môže stravník žiadať vrátiť.
Preplatky, ktoré sa nepodarilo preukázateľne vrátiť a doba plnenia je dlhšia ako 3 roky, možno považovať za premlčané. Prvým krokom je ich vyčíslenie a so súhlasom zriaďovateľa, resp. vedenia školy a po prerokovaní v Rade školy je možné ich podľa rozhodnutia použiť.
Pohľadávky (nedoplatky), ktoré sú mladšie ako 3 roky - je povinnosťou vymáhať od neplatičov a to písomnou výzvou, aby ste mali preukázateľný doklad o vymáhaní. Tento použijete o 3 roky k premlčaniu. Premlčané nedoplatky je možné vyrovnať len cez škodovú inventarizačnú komisiu a zriaďovateľ vám ich môže vyplatiť ako škodu.
Platová trieda (2x)
Jedálne.sk napísal/a 07 máj 2025
Dobrý deň,
Na odmeňovanie tejto skupiny zamestnancov sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).
Za predpokladu, keďže príloha č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z.z. o zariadení školského stravovania nedefinuje pracovnú pozíciu referent, jedná sa o pracovné miesto technicko-hospodárskeho zamestnanca.
Technicko-hospodársky zamestnanci sa do platových tried zaraďujú podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády.
Pracovné činnosti vykonávané technicko-hospodárskym zamestnancom zariadenia školského stravovania s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania sú v 4. platovej triede nasledovne:
04. PLATOVÁ TRIEDA
Kvalifikačný predpoklad: Úplné stredné vzdelanie
Pracovná činnosť: 11 Koordinovanie a organizovanie prác zamestnancov s prevahou fyzickej práce (napr. na úseku ubytovania, stravovania, v stavebnej alebo špedičnej prevádzke) s plnou hmotnou zodpovednosťou.
Obedy zadarmo (2x)
Jedálne.sk napísal/a 02 máj 2025
Je naozaj demotivujúce vidieť, že pripravené jedlo končí v odpade, keď sa na to vynakladajú nemalé finančné prostriedky.
Pôvodným zámerom dotácie na obedy zadarmo bolo zabezpečiť, aby všetky deti mali prístup k aspoň jednému teplému a výživnému jedlu denne, bez ohľadu na sociálno-ekonomickú situáciu ich rodín. Cieľom bolo zlepšiť stravovacie návyky detí a podporiť ich zdravý vývoj a lepšie výsledky v škole.
Bohužiaľ, realita môže byť odlišná. Niektorí rodičia a deti to možno vnímajú len ako "ďalšiu" vec zadarmo, a to, čo je zadarmo stráca hodnotu.
Dôvod?:
Nedostatočné vzdelávanie: Chýba vzdelávanie detí a rodičov o dôležitosti zdravého stravovania a o tom, prečo sú tieto obedy poskytované.
Preferencie detí: Školské jedlá nemusia vždy zodpovedať chutiam všetkých detí, čo vedie k tomu, že ho odmietajú.
Systém dozoru v školskej jedálni: Ak je systém len o "odpípnutí" bez reálnej kontroly, či dieťa jedlo aj zjedlo, ľahko dochádza k zneužívaniu.
Vaša pripomienka je veľmi dôležitá a poukazuje na to, že systém má svoje nedostatky.
Je cenné, že sa nad tým zamýšľate a hľadáte zmysel v tom, čo robíte.
Nárok na kompenzáciu (2x)
Jedálne.sk napísal/a 02 máj 2025
Zákonník práce priamo neupravuje špeciálnu "odmenu za zastupovanie počas PN", ale existujú rôzne spôsoby, ako môže byť táto dodatočná záťaž kompenzovaná:
1. Prijatie zamestnanca na zastupovanie počas trvania PN na určený pracovný čas (40 hod. týž.).
2. Zvýšenie mzdy (§10 osobný príplatok podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov ):
- Zamestnávateľ môže dočasne zvýšiť mesačnú mzdu zastupujúceho zamestnanca formou osobného príplatku. Tento príplatok by mal zohľadňovať zvýšenú pracovnú záťaž a zodpovednosť spojenú so zastupovaním.
- Výška príplatku je vecou dohody medzi zamestnávateľom a zamestnancom
3. Výkonnostný príplatok (§ 14a)
- Zamestnávateľ môže zamestnancovi zaradenému vykonávať pracovné činnosti remeselné, manuálne alebo manipulačné s prevahou fyzickej práce poskytovať mesačne výkonnostný príplatok podľa množstva a kvality práce. Priznaním výkonnostného príplatku nie je dotknutá možnosť priznať zamestnancovi osobný príplatok podľa § 10.
- Výška príplatku je vecou dohody medzi zamestnávateľom a zamestnancom
4. Mimoriadna odmena (§ 20 odmena)
- Po skončení zastupovania alebo v pravidelných intervaloch (napr. mesačne) môže zamestnávateľ vyplatiť zastupujúcemu zamestnancovi mimoriadnu odmenu za kvalitné vykonávanie pracovných činností alebo za vykonanie práce presahujúcej rámec pracovných činností vyplývajúcich z dohodnutého druhu práce, jeho úsilie a zvládnutie dodatočných úloh.
- Podobne ako pri osobnom príplatku, vyplatenie aj výška odmeny je dohodou.
5. Práca za nadčas (§19):
- Ak zastupovanie vyžaduje, aby zamestnanec pracoval nad rámec svojho bežného pracovného času, táto práca sa považuje za prácu nadčas a musí byť odmenená.
- Výška príplatku je vecou dohody medzi zamestnávateľom a zamestnancom
- Zamestnávateľ sa môže so zamestnancom dohodnúť aj na čerpaní náhradného voľna za prácu nadčas.
Osobitný spôsob stravovania v MŠ. (4x)
Jedálne.sk napísal/a 24 apr 2025
Dobrý deň,
stravovanie ( prípravu diétnych pokrmov) zabezpečuje zariadenie školského stravovania, ak tak rozhodne zriaďovateľ a odsúhlasí príslušný regionálny úrad verejného zdravia. V tomto prípade prijatím VZN zriaďovateľ určí výšku finančného pásma pre diétne stravovanie a najnižší počet pripravovaných diétnych jedál. Zariadenie školského stravovania, ktoré pripravuje diétne stravovanie musí spĺňať hygienické požiadavky na priestorové usporiadanie zariadenia, materiálové vybavenie, oddelené skladovanie a personálne obsadenie.
Ak zariadenie nie je zriaďovateľom určené na prípravu diétnych pokrmov, zákonný zástupca dieťaťa, ktorého zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie, zabezpečí stravovanie dieťaťu individuálnou donáškou diétnych pokrmov do zariadenia školského stravovania.
Odporúčané počty zamestnancov (105x)
Jedálne.sk napísal/a 24 apr 2025
Dobrý deň,
Celoročné zariadenie |
Obed |
Diéta- Celý deň |
Bežné stravovanie- |
Výdajňa |
Počet zamestnancov v školskej jedálni |
Skutočný počet stravníkov |
|
100 |
70 |
30 |
11 |
Kuchár |
|
3 |
3 |
1 |
7 |
Prevádzkový zamestnanec |
|
|
3 |
|
3 |
Vedúci šj |
1 |
|
|
|
1 |
* 1 zamestnanec na 1 diétu do 50 stravníkov
Prepočet zamestnancov vychádza z celoročného školského zariadenia s podobným počtom stravníkov. Rozdelenie počtu zamestnancov na jednotlivé zmeny závisí od počtu a náročnosti pripravovaných jedál v poobedňajšej zmene.
Vedúca školskej jedálne -kvalifikácia (2x)
Jedálne.sk napísal/a 15 apr 2025
Riaditeľ zariadenia školského stravovania (pri neprávnom subjekte), vedúci zariadenia školského stravovania (pri škole s právnou subjektivitou)
- musí spĺňať predpoklady pre výkon riadiacej činnosti podľa zákona č. 552/2003 Z.z. o výkone práce vo verejnom záujme § 3 ods.1:
(1) Zamestnancom podľa tohto zákona sa môže stať fyzická osoba, ktorá
a) má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu,
b) je bezúhonná,
c) spĺňa kvalifikačné predpoklady a osobitné kvalifikačné predpoklady, ak to vyžaduje osobitný predpis (zákon č. 585/2008 Z.z.;§22),
d) má zdravotnú spôsobilosť na prácu, ktorú má vykonávať, ak to vyžaduje osobitný predpis (zákon č. 585/2008 Z.z.;§22),
e) bola zvolená alebo vymenovaná, ak tento zákon alebo osobitný predpis voľbu alebo vymenovanie ustanovuje ako predpoklad vykonávania práce vo verejnom záujme,
f) je oprávnená na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami podľa osobitného predpisu, ak sa takéto oprávnenie na dohodnutú prácu vyžaduje,
g) má poverenie podľa vnútorných predpisov príslušnej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti, ak vyučuje náboženstvo.
(2) Predpoklady uvedené v odseku 1 musí zamestnanec spĺňať po celý čas výkonu práce vo verejnom záujme.
(3) Za bezúhonného na účely tohto zákona sa nepovažuje ten, kto bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin.
4) Bezúhonnosť sa preukazuje výpisom z registra trestov nie starším ako tri mesiace.
5) Vymenovanie je predpokladom výkonu funkcie štatutárneho orgánu právnickej osoby zriadenej štátnym orgánom.
Kvalifikačné predpoklady podľa písm. c)
v zmysle § 2 ods. 3 písm. c) zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní zamestnancov:
Úplné stredné všeobecné vzdelanie alebo úplné stredné odborné vzdelanie t.z.:
- úplné stredné odborné vzdelanie - so zameraním v oblasti stravovania, alebo
- úplné stredné všeobecné vzdelanie – doplnené Osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažných činností.
Odporúčané zameranie vzdelania v odbore z okruhu stravovania:
- Stredná hotelová škola
- Stredná škola spoločného stravovania
- Stredná škola alebo OU zamerané na prácu v potravinárstve
- Stredná zdravotnícka škola - diétna sestra
Osobitné kvalifikačné predpoklady podľa písm. c) Odborná spôsobilosť na vykonávanie epidemiologicky závažných činností podľa §22 zákona č. 585/2008 Z. z. Epidemiologicky závažná činnosť je taká činnosť, ktorá je spojená s rizikom vzniku a šírenia prenosných ochorení a môžu ju vykonávať len osoby zdravotne a odborne spôsobilé.
Podľa charakteru epidemiologicky závažných činností sa odborná spôsobilosť preukazuje: 1. Dokladom o získaní vzdelania na (príloha č.6 k zákonu č. 585/2008Z.z.) :
2. alebo Osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonanie epidemiologicky závažných činností vydaným príslušným orgánom na ochranu zdravia (skúška na RÚVZ). Zdravotná spôsobilosť na prácu podľa písm. d) Zdravotnú spôsobilosť preukazuje osoba zdravotným preukazom, ktorý jej na základe vstupnej lekárskej prehliadky vydá ošetrujúci lekár - §22 zákona č. 585/2008 Z. z. |
Zápisné lístky (4x)
Jedálne.sk napísal/a 15 apr 2025
Na piškóty, ktoré je možné podávať k detskej výžive, pudingu, tvarohovému krému, ovocnému poháru alebo jogurtu je vypracované receptúra. V receptúre je presne uvedená porcia, ktorú má stravník podľa veku dostať.
23.007 - Piškóty
Hmotnosť porcie : 20 25 25 30 30
V prípade, že sa podávajú piškóty k dezertu oddelene, nie súčasťou dezertu, tak každému dieťaťu na samostatný tanierik. Hromadné podávanie akéhokoľvek pokrmu na spoločný tanier, z ktorého si majú deti brať rukami, je z hygienického hľadiska neprípustné.
Zastupovanie počas PN (2x)
Jedálne.sk napísal/a 15 apr 2025
O zastupovaní vedúceho zamestnanca ZŠS počas trvania PN rozhodne zamestnávateľ.
Podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov určí zastupujúcemu zamestnancovi príplatok za zastupovanie vo výške príplatku za riadenie.
§ 9
Príplatok za zastupovanie
(1) Zamestnancovi, ktorý zastupuje vedúceho zamestnanca v celom rozsahu činnosti nepretržite dlhšie ako štyri týždne a pre ktorého zastupovanie nie je súčasťou jeho pracovných povinností vyplývajúcich z pracovnej zmluvy, patrí od prvého dňa zastupovania príplatok za zastupovanie v sume príplatku za riadenie zastupovaného vedúceho zamestnanca.
Prepočet zamestnancov (4x)
Jedálne.sk napísal/a 09 apr 2025
Podľa počtu prijatých stravníkov v rozpätí od 501 do 600 príloha č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania odporúča prijať technicko-hospodárskeho zamestnanca na 0,5 pracovný úväzok, ktorý podľa Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme zabezpečuje činnosti:
04.11 Koordinovanie a organizovanie prác zamestnancov s prevahou fyzickej práce(napr. na úseku ubytovania, stravovania, v stavebnej alebo špedičnej prevádzke) s plnou hmotnou zodpovednosťou.
- Komplexné vedenie agendy súvisiacej so stravovanými osobami v zariadení školského stravovania:
- vedie evidenciu stravníkov podľa prijatých zápisných lístkov stravníkov;
- denne vedie výkaz stravovaných osôb na základe odhlášok a prihlášok na stravovanie;
- samostatne rozpočtuje, zúčtováva a spravuje finančné prostriedky zákonných zástupcov detí a žiakov a dospelých stravníkov určených na úhradu nákladov na stravovanie;
- zabezpečuje včasné zúčtovanie preplatkov a nedoplatkov stravníkov;
- vyhotovuje podklady k mesačnej uzávierke a prehľad inkasa stravného.
- Samostatne spracúva podklady na čerpanie finančných prostriedkov Európskej únie a iných verejných zdrojov v rámci Celospoločenských programov podpory zdravia.
- Denne sleduje stav čerpania finančného limitu na nákup potravín.
- Mesačne vyhodnocuje nutričné hodnoty podávaných jedál a plnenie odporúčaných výživových dávok podľa vekovej skupiny stravníkov a druhov osobitného stravovacieho režimu s použitím špecializovaných odborných metód informačných technológií.
- Zabezpečuje dodávateľsko-odberateľské vzťahy podľa zákona o verejnom obstarávaní a zásad pre bezpečnosť a kvalitu nakupovaných potravín.
- Vedie evidenciu faktúr a objednávok, zabezpečuje včasnú úhradu podľa rozpočtových pravidiel, resp. finančných pravidiel alebo vnútorných predpisov.
- Vyhotovuje inventúrne zoznamy, vedie evidenciu majetku, finančných prostriedkov, vykonáva celoročné a mimoriadne inventarizácie, vrátane plnej hmotnej zodpovednosti za tieto hodnoty.
- Zodpovedá za evidovanie, tvorbu, ukladanie, ochranu registratúrnych záznamov, prístup k nim a ich vyraďovanie podľa registratúrneho poriadku a registratúrneho plánu školy alebo školského zariadenia.
- Zabezpečuje dodržiavanie predpisov o bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a predpisov na ochranu pred požiarmi.
- Zabezpečuje vedenie štatistiky a výkazníctva v súlade s príslušnými predpismi.
- Uplatňuje záujmy stravníkov vo vzťahu k činnosti zariadenia školského stravovania.
Stravovanie v školských jedálňach po 8.2.2021 (28x)
Jedálne.sk napísal/a 09 apr 2025
Všeobecne záväzné právne predpisy platné v školskom stravovaní neustanovujú podmienky organizácie stravovania žiakov na základe náboženského vyznania.
V prvom rade musíte vedieť do akej miery rodičia požadujú dodržiavanie ich stravovacích zákonov. Ak sa jedná len o vylúčenie bravčového mäsa z jedálneho lístka, toto môžete zabezpečiť podpísaným Informovaným súhlasom zákonných zástupcov detí. V informovanom súhlase si uvediete podmienky za akých vylúčite bravčové mäso z jedla. Náhradu za bravčové mäso (hydinové, hovädzie a pod.) neodporúčame poskytovať. Pri príprave iného druhu mäsa, by ste museli pokrm pripravovať samostatne a odobrať vzorku pokrmu.
Podmienky v Informovanom súhlase napr.:
- zákonný zástupca v jedálnom lístku vyznačí pokrmy, ktoré sa dieťaťu nepodajú,
- ak sa vylúči bravčové mäso, rodič musí súhlasiť s podaním prílohy so šťavou (alebo bez šťavy) s prípadnou zeleninovou prílohou a pod.
- rodič uvedie, že za neposkytnuté pokrmy, nebude vyžadovať finančnú ani vecnú náhradu a pod. ...