Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Kompetencie riaditeľa verzus jedáleň (2x)

Jedálne.sk napísal/a 09 júl 2025

Dobrý deň,

Zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov je kľúčovým právnym predpisom, ktorý definuje postavenie, pôsobnosť a činnosti riaditeľa školy a školského zariadenia na Slovensku.

Podľa § 2 ods. 1 písm. a) tohto zákona je riaditeľ školy alebo riaditeľ školského zariadenia (ďalej len "riaditeľ") jedným z orgánov, ktoré vykonávajú štátnu správu v školstve na úseku škôl a školských zariadení.

A práve tu spočíva rozdiel medzi školou s právnou subjektivitou a školou bez právnej subjektivity:

Škola s právnou subjektivitou je samostatná právnická osoba. To znamená, že:

  • Má vlastné IČO.
  • Môže vstupovať do právnych vzťahov vo vlastnom mene. Môže uzatvárať zmluvy (napr. pracovné zmluvy so zamestnancami, zmluvy s dodávateľmi), nadobúdať majetok, brať si úvery, byť účastníkom súdnych sporov.
  • Je rozpočtovou alebo príspevkovou organizáciou obce (alebo iného zriaďovateľa, napr. štátu, cirkvi). To znamená, že hospodári s vlastným rozpočtom a zodpovedá za svoje finančné hospodárenie.
  • Riaditeľ školy je štatutárnym orgánom a je zodpovedný za riadenie školy a jej súčastí vo všetkých aspektoch – pedagogickom, ekonomickom aj personálnom.
  • Zariadenie školského stravovania je v tomto prípade súčasťou školy a plne spadá pod riadenie riaditeľa školy. Vedúcim zamestnancom je vedúci školskej jedálne alebo vedúci výdajnej školskej jedálne.

Škola a školské zariadenie bez právnej subjektivity nie je samostatná právnická osoba. Je to len organizačná zložka svojho zriaďovateľa (najčastejšie obce alebo mesta). To v praxi znamená:

  • Nemá vlastné IČO. Vystupuje pod IČO zriaďovateľa.
  • Nemôže samostatne uzatvárať zmluvy ani nadobúdať majetok. Všetky právne úkony za ňu vykonáva zriaďovateľ.
  • Nie je samostatnou rozpočtovou alebo príspevkovou organizáciou. Je súčasťou rozpočtu zriaďovateľa a jej hospodárenie spravuje zriaďovateľ.
  • Štatutárnym orgánom je zriaďovateľ (napr. starosta obce alebo primátor mesta), ktorý vykonáva právne úkony súvisiace s prevádzkou školy a školského zariadenia.
  • Školu riadi riaditeľ školy, má pedagogické a organizačné kompetencie, ale v právnych, finančných a personálnych záležitostiach je závislý od zriaďovateľa.
  • Školské zariadenie (ŠJ, VŠJ) nie je súčasťou školy (v rozhodnutí o zaradení do siete škôl a školských zariadení SR sa uvádza „pri MŠ alebo pri ZŠ a pod.) a riadi ho riaditeľ školského zariadenia.
  • Riaditeľ školského zariadenia (riaditeľ školskej jedálne, riaditeľ výdajnej školskej jedálne) má organizačné kompetencie, ale v právnych, finančných a personálnych záležitostiach spadá pod zriaďovateľa.
Zobraziť celú diskusiu

Legislatíva v školskom stravovaní (52x)

Jedálne.sk napísal/a 04 júl 2025

Dobrý deň,

Technicko-hospodársky zamestnanec sa do platovej triedy zaraďuje podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády č. 341/2004 Z.z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a doplnení v znení neskorších predpisov (ďalej len „nariadenie vlády“).

Technicko-hospodársky zamestnanec:

04. PLATOVÁ TRIEDA- Úplné stredné vzdelanie

11 Koordinovanie a organizovanie prác zamestnancov s prevahou fyzickej práce

(napr. na úseku ubytovania, stravovania, v stavebnej alebo špedičnej prevádzke) s plnou

hmotnou zodpovednosťou.

Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády.

Prevádzkový zamestnanec:

01. PLATOVÁ TRIEDA - Vzdelanie neustanovené

01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.

02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.

03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.

04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.

Zobraziť celú diskusiu

Práca vedúcej (3x)

Jedálne.sk napísal/a 02 júl 2025

Dobrý deň,

Je to bežný problém na pracovisku, keď noví vedúci preberajú funkciu a snažia sa optimalizovať procesy, zatiaľ čo dlhoroční zamestnanci sú zvyknutí na "svoj" spôsob založený na dlhoročnej praxi.

Vo všeobecnosti platí, že vedúca školskej jedálne (ŠJ) a kuchárka majú jasne oddelené kompetencie a zodpovednosti, hoci sa ich práca prekrýva a vyžaduje si spoluprácu.

Vedúca ŠJ je zodpovedná za:

  • Organizáciu a riadenie prevádzky ŠJ: To zahŕňa plánovanie, organizáciu práce, kontrolu a hodnotenie.
  • Hospodárenie: Objednávanie tovaru, prijímanie, skladovanie a výdaj tovaru, vedenie skladovej evidencie, inventúry, finančné záležitosti.
  • Personálne riadenie: Vedenie zamestnancov, prideľovanie úloh, kontrola dodržiavania predpisov.
  • Administratíva: Vedenie dokumentácie, správy, komunikácia s dodávateľmi a nadriadenými.
  • Dodržiavanie noriem: Zabezpečenie hygienických, stravovacích a bezpečnostných noriem.
  • Príprava jedálneho lístka a kalkulácie: Zodpovednosť za jedálny lístok a výpočty nákladov.

Kuchárka (resp. hlavná kuchárka, ak je), kuchári a pomocné sily v kuchyni sú zodpovední za:

  • Prípravu jedál: Samotné varenie podľa receptúr a jedálneho lístka.
  • Údržba a hygiena kuchyne: Umývanie riadu, čistenie pracovných plôch, zariadení, stolov v kuchyni a jedálni, priestorov zariadenia.
  • Dodržiavanie hygienických a technologických postupov pri príprave jedál.
  • Za výdaj jedál a nápojov, hmotnosť porcie podľa vekovej skupiny stravníkov a estetickú úpravu vydaných jedál.

Vedúca ŠJ má primárne manažérske a organizačné úlohy. Jej úlohou je zabezpečiť, aby všetko fungovalo, riadiť procesy a personál. Má vykonávať kontrolu nad tým, ako sa tovar ukladá, či sú dodržané hygienické podmienky, ale nemá jej byť bežnou dennou rutinou fyzické ukladanie tovaru do skladov, či umývanie stolov. Drobné nákupy by taktiež nemali byť primárnou náplňou práce vedúcej, ak je možné ich zabezpečiť inak. Väčšinou sa potrebné suroviny objednávajú od dodávateľov. Ak ide o občasné dokúpenie niečoho, čo chýba (napr. jedna cibuľa), môže to vybaviť ktokoľvek, kto má čas a prostriedky. Ak to je na dennej báze a trvá to veľa času, je potrebné nájsť systém (napr. objednávať častejšie od dodávateľov, alebo mať na to vyhradeného zamestnanca – pracovná náplň).

Kuchárka (a ostatný kuchynský personál) má výkonné úlohy. Ich práca spočíva vo fyzickom vykonávaní prípravy jedál, údržby aj manipulácie s tovarom.

Riešenie:

Opis pracovnej činnosti (pracovná náplň):

  • Požiadajte personalistu alebo priamo riaditeľa školy, aby vám poskytol pracovnú náplň pre pozíciu vedúcej ŠJ a pre pozíciu kuchárky (prípadne hlavnej kuchárky). Tieto dokumenty by mali jasne definovať, kto je za čo zodpovedný.
  • Ak dokumenty nie sú dostatočne podrobné alebo chýbajú, navrhnite ich aktualizáciu v súlade s legislatívou (Nariadenie vlády SR č. 341/2004 Z. z. a súvisiace predpisy pre verejný záujem).

Kľudná a otvorená komunikácia:

  • Sadnite si s kuchárkou a pokojne jej vysvetlite svoju rolu ako vedúcej. Použite argument, že ako vedúca musíte dohliadať na širšie spektrum úloh (finančné, administratívne, plánovacie, kontrolné), a preto nemôžete tráviť čas rutinnými prácami.
  • Delegujte úlohy: Jasne delegujte úlohy preberania a ukladania tovaru, drobných nákupov. Vytvorte si systém, ako má tovar prebrať a kam ho uložiť.
  • Stanovte očakávania čo presne v týchto oblastiach očakávate a hľadajte riešenie .

Ak napriek komunikácii pretrváva problém, obráťte sa na riaditeľa školy. Vysvetlite mu situáciu a požiadajte o podporu pri definovaní a dodržiavaní pracovných náplní. Riaditeľ by mal byť na vašej strane, pretože správne prerozdelenie úloh je v záujme efektívneho fungovania ŠJ a školy.

Je dôležité, aby si každý uvedomil svoju rolu a zodpovednosť. Zmena je pre niektorých ľudí ťažká, najmä ak sú v prostredí dlho. Ako vedúci zamestnanec musíte byť trpezlivá, ale zároveň dôsledná a neústupčivá, pokiaľ ide o vaše kompetencie a rozdelenie práce.

Zobraziť celú diskusiu

prechod cez jedálnu (2x)

Jedálne.sk napísal/a 27 jún 2025

Dobrý deň,

K usporiadaniu/ uvedeniu priestorov prevádzky materskej školy a školskej jedálne vydáva súhlasné/nesúhlasné stanovisko príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Zobraziť celú diskusiu

Dotácia UPSVaR - vyplatenie rodičom (2x)

Jedálne.sk napísal/a 27 jún 2025

Ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie, a školská jedáleň nezabezpečuje diétne stravovanie, dotácia na podporu stravovacích návykov dieťaťa sa vyplatí zákonnému zástupcovi dieťaťa.

Zákonný zástupca dieťaťa však môže požiadať o kombinované stravovanie, kedy diagnóza dieťaťa umožňuje vybrané jedlá konzumovať v školskej jedálni.

Riaditeľ školského zariadenia vydá rozhodnutie o prijatí na kombinované stravovanie. Zákonný zástupca predloží Informovaný súhlas s podmienkami stravovania a individuálnej donášky pokrmov.

Dotácia na stravu sa vyplatí zákonnému zástupcovi dieťaťa za odhlásené obedy, kedy dieťa bolo prítomné na vyučovaní.

Zobraziť celú diskusiu
normy dopredaj

Vracia sa pri preplatkoch aj réžia? (2x)

Jedálne.sk napísal/a 11 jún 2025

Dobrý deň,

V zmysle §140 ods. 10 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní výšku príspevku na režijné náklady a podmienky úhrady v školskej jedálni, ktorej je zriaďovateľom obec alebo samosprávny kraj, určí zriaďovateľ všeobecne záväzným nariadením.

Príspevok zákonného zástupcu dieťaťa na čiastočnú úhradu režijných nákladov zriaďovateľ môže určiť ako príspevok na jedno odobraté jedlo, kedy sa preplatok za neodobraté jedlá vracia zákonnému zástupcovi alebo sa určí ako "paušálny" príspevok na mesiac resp. polrok/rok s podmienkou odobratia aspoň jedného obeda, kedy sa z tohto paušálneho príspevku nevykazujú preplatky.

Zobraziť celú diskusiu

Dotácia od 1.9.2025 (2x)

Jedálne.sk napísal/a 11 jún 2025

Dobrý deň,

Pokračovanie poskytovania dotácie: Systém "obedov zadarmo" pre deti v poslednom ročníku materskej školy a pre žiakov základných škôl pokračuje aj v školskom roku 2025/2026.

Zobraziť celú diskusiu

Stoly materskej školy (2x)

Jedálne.sk napísal/a 11 jún 2025

Dobrý deň,

Za obsah pracovnej náplne, za bližšie určenie pracovných činností vykonávaných zamestnancom zodpovedá zamestnávateľ.

Obvykle za čistotu stolov pred jedlom a po jedle zodpovedá zamestnanec školskej jedálne.

 

Zobraziť celú diskusiu

Vzdelanie kuchárky (2x)

Jedálne.sk napísal/a 11 jún 2025

Zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z.z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a doplnení v znení neskorších predpisov (ďalej len "katalóg").

Vzhľadom na to, že katalóg pri zaradení zamestnanca nerozlišuje zaraďovanie zamestnancov do konkrétnej pracovnej funkcie tak, ako vyhláška č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania, sa:

- zamestnanec, ktorý bude vykonávať pomocné práce a jednoduchú výrobu jedál- činnosti uvedené v 1. platovej triede katalógu bez požadovaného vzdelania , zaradí na pozíciu "pracovník v prevádzke";

- zamestnanec, ktorý bude vykonávať výrobu a výdaj bežných druhov teplých jedál, bežných druhov múčnikov a teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy) v školskom zariadení- činnosti uvedené v 2. platovej triede katalógu so stredným vzdelaním bez špecifikácie odboru, zaradí na pozíciu "hlavný kuchár/ kuchár/ zaučený kuchár";

- zamestnanec, ktorý bude vykonávať výrobu najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v školskom zariadení - činnosti uvedené v 3. platovej triede katalógu so stredným vzdelaním alebo úplným stredným vzdelaním (s maturitou) , zaradí na pozíciu "hlavný kuchár/ kuchár pre diétne stravovanie".

Osobitnou podmienkou na vykonávanie epidemiologicky závažných činností zamestnancov v zariadení školského stravovania podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov je požadovaná zdravotná a odborná spôsobilosť .

Váš zamestnanec s úplným stredným vzdelaním, ktorý bude vykonávať činnosti z 2. platovej triedy a má zdravotnú spôsobilosť a osvedčenie o odbornej spôsobilosti, môže sa zaradiť na pracovnú pozíciu hlavný kuchár/ kuchár/ zaučený kuchár. Bližšie špecifikácie pracovných činností jednotlivých pozícií sa uvádzajú v pracovnej náplni konkrétneho zamestnanca.

Zobraziť celú diskusiu

Rybie mäso (2x)

Jedálne.sk napísal/a 06 jún 2025

Dobrý deň,

Treba sa držať postupov už pri objednávaní, pri výdaji už je neskoro.

Aplikácie princípov jasne hovoria o minimálnych požiadavkách na kvalitu rybieho mäsa. Jednoznačne uprednostňujú 100% rybie mäsa, aj keď ide o kalibrované filé str. 13. A keď už, tak maximálne 15% glazúrovacej hmoty str. 19.

V receptúrach je hrubá váha a čistá váha rozdiel 10%.

Ak sa objedná mäso v zmysle týchto pravidiel, nemôžu byť problémy pri výdaji

 

Zobraziť celú diskusiu

Zaradenie kuchárky (2x)

Jedálne.sk napísal/a 06 jún 2025

Podľa § 5 ods. 1 zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.

Zamestnankyňa spĺňa kvalifikačné požiadavky pre zaradenie do 2. platovej triedy ( dokonca aj do 3.platovej triedy), rozhodujúce pre jej zaradenie do PT sú činnosti, ktoré bude vykonávať. Príklad činností 2. PT

01 Obsluha viacúčelového veľkokapacitného kuchynského stroja alebo viac jednoúčelových veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu pokrmov.

02 Obsluha veľkokapacitných chladiacich alebo mraziacich zariadení.

03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.

04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.

05 Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov.

Zobraziť celú diskusiu

OSOBITNÝ SPÔSOB STRAVOVANIA DETÍ A ŽIAKOV V ŠKOLSKOM ZARIADENÍ (55x)

Jedálne.sk napísal/a 20 máj 2025

Podľa §152 Zákonníka práce nárok na finančný príspevok má zamestnanec, ktorý na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom. (napr. pri bezlepkovej diéte, diabetickej a pod.). Pre individuálne donesenú stravu do školského zariadenia je potrebné vyhradiť na skladovanie prepravných nádob samostatnú chladničku, príp. samostatný priestor v chladničke.

Problém však vzniká na strane hlavného kuchára, resp. kuchára, ktorý s takýmto obmedzením nevie svoju hlavnú činnosť- prípravu pokrmov.

Kuchár musí ochutnať pokrm, ktorý pripravuje. Je to kľúčový krok v procese varenia:

  • Kontrola chuti: Ochutnávaním kuchár zistí, či je jedlo správne dochutené soľou, korením a inými prísadami. Môže tak včas upraviť chuť, ak je to potrebné.
  • Kontrola textúry: Ochutnávka pomáha posúdiť textúru jedla. Či je dostatočne uvarené, krémové, chrumkavé a podobne.
  • Identifikácia problémov: Kuchár môže ochutnaním odhaliť prípadné problémy, ako napríklad neobvyklú chuť spôsobenú pokazenou surovinou alebo nesprávnou prípravou.
  • Zabezpečenie kvality: Ochutnávanie je dôležité pre zabezpečenie celkovej kvality jedla pred tým, ako sa podáva stravníkovi. Je to forma finálnej kontroly.

Profesionálna zodpovednosť: Ochutnávanie je súčasťou konečnej zodpovednosti za chutné a kvalitne pripravené jedlo.

Neexistuje žiadny zákon, ktorý by výslovne prikazoval kuchárovi ochutnávať jedlo, je to považované za štandardnú a nevyhnutnú prax v školskej kuchyni. Bez ochutnávania by bolo veľmi ťažké pripraviť chutné a kvalitné jedlá.

Zobraziť celú diskusiu

Počet zamestnancov a prevoz stravy do druhého zariadenia (2x)

Jedálne.sk napísal/a 20 máj 2025

Dobrý deň,

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata/ olovrant

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Prijatý počet stravníkov

128

240

80

4,85

Kuchár/zauč.kuch

2

0,75

0,6

3,35

Prevádzkový zamestnanec

0,5

0,5

T-H zamestnanec

0

Vedúci šj

1

1

Preprava stravy na iné výdajné miesto musí byť zabezpečená tak, aby nebola ohrozená zdravotná bezpečnosť prepravovaných pokrmov. Prepravné nádoby musia byť čisté a vyrobené zo zdravotne nezávadného materiálu, ktorý sa dá ľahko čistiť a dezinfikovať. Na prepravu sa odporúčajú používať termoporty alebo iné vhodné izolované nádoby, ktoré zaručia aby teplota hutných pokrmov neklesla pod 60 °C a tekutých pod 65 °C. Žiadny všeobecne záväzný právny predpis neustanovuje akým spôsobom sa majú prepravné nádoby prepraviť na iné výdajné miesto. Rozhodujúca je vzdialenosť výdajného miesta od samotnej kuchyne, aby nebol narušený teplotný reťazec, a teplota pokrmov neklesla pod stanovenú teplotu. Pri poklese teploty pokrmy je potrebná regenerácia (ohrev) pokrmu na 70°C.

V prípade použitia dopravného prostriedku, tento musí byť výhradne určený na prepravu potravín a pokrmov. Vozidlo musí byť udržiavané v čistote a pravidelne dezinfikované, aby sa predišlo kontaminácii potravín. Vnútorné povrchy musia byť ľahko čistiteľné a dezinfikovateľné.

Dodržiavanie všetkých týchto požiadaviek je kľúčové pre zabezpečenie bezpečnosti a kvality prepravovaných pokrmov a pre ochranu zdravia stravníkov.

Pekný deň

Zobraziť celú diskusiu

Platová trieda (2x)

Jedálne.sk napísal/a 07 máj 2025

Dobrý deň,

Na odmeňovanie tejto skupiny zamestnancov sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.

Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).

Za predpokladu, keďže príloha č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z.z. o zariadení školského stravovania nedefinuje pracovnú pozíciu referent, jedná sa o pracovné miesto technicko-hospodárskeho zamestnanca.

Technicko-hospodársky zamestnanci sa do platových tried zaraďujú podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády.

Pracovné činnosti vykonávané technicko-hospodárskym zamestnancom zariadenia školského stravovania s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania sú v 4. platovej triede nasledovne:

04. PLATOVÁ TRIEDA

Kvalifikačný predpoklad: Úplné stredné vzdelanie

Pracovná činnosť: 11 Koordinovanie a organizovanie prác zamestnancov s prevahou fyzickej práce (napr. na úseku ubytovania, stravovania, v stavebnej alebo špedičnej prevádzke) s plnou hmotnou zodpovednosťou.

Zobraziť celú diskusiu

Obedy zadarmo (2x)

Jedálne.sk napísal/a 02 máj 2025

Je naozaj demotivujúce vidieť, že pripravené jedlo končí v odpade, keď sa na to vynakladajú nemalé finančné prostriedky.

Pôvodným zámerom dotácie na obedy zadarmo bolo zabezpečiť, aby všetky deti mali prístup k aspoň jednému teplému a výživnému jedlu denne, bez ohľadu na sociálno-ekonomickú situáciu ich rodín. Cieľom bolo zlepšiť stravovacie návyky detí a podporiť ich zdravý vývoj a lepšie výsledky v škole.
Bohužiaľ, realita môže byť odlišná. Niektorí rodičia a deti to možno vnímajú len ako "ďalšiu" vec zadarmo, a to, čo je zadarmo stráca hodnotu.
Dôvod?:
Nedostatočné vzdelávanie: Chýba vzdelávanie detí a rodičov o dôležitosti zdravého stravovania a o tom, prečo sú tieto obedy poskytované.
Preferencie detí: Školské jedlá nemusia vždy zodpovedať chutiam všetkých detí, čo vedie k tomu, že ho odmietajú.
Systém dozoru v školskej jedálni: Ak je systém len o "odpípnutí" bez reálnej kontroly, či dieťa jedlo aj zjedlo, ľahko dochádza k zneužívaniu.

Vaša pripomienka je veľmi dôležitá a poukazuje na to, že systém má svoje nedostatky.
Je cenné, že sa nad tým zamýšľate a hľadáte zmysel v tom, čo robíte.

Zobraziť celú diskusiu
čipy
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok