Tipy: čo urobiť cez prázdniny v školskej jedálni

Tipy: čo urobiť cez prázdniny v školskej jedálni
Keď sa povedia prázdniny v škole, každý si predstavuje, že v školskej jedálni sa nevarí tak sa nepracuje. Okrem dovolenky vyplývajúcej zo zákona sú tu ďalšie činnosti, ktoré je potrebné a hlavne iba možné previesť mimo prevádzky. Teda urobiť to, čo nie je možné vykonať počas školského roka, keď sa varí:
Ako dobre vieme, sú dve možnosti. Buď sa všetko stihne ešte v júli a potom sa oddychuje. Alebo sa najskôr zaslúžene oddychuje a potom v auguste pracuje. A samozrejme posledné dva týždne alebo jeden v auguste sa už pripravuje všetko na nový školský rok.
Takže čo sa dá urobiť?
- Plánovaná rekonštrukcia napr. z dôvodu zvyšovania kapacity školskej jedálne – navýšenie počtu stravníkov. To si vyžaduje prístavbu jedálne a samozrejme i kuchyne a zázemia. Spravidla sa rieši úplne stavebne oddelené umývanie po starom „stolového riadu“ ..teraz TPP 😊 tanierov, pohárov a príborov.
- Drobná rekonštrukcia, opravy – uvoľnené prahy, rozídené spoje na PVC podlahách, vypadané špárovanie v obkladoch stien či na podlahách, obité rohy stien – odporúčam opatriť lištami proti obitiu atď.
- Maľovanie priestorov kuchyne, zázemia a jedálne.
- Maľovanie zariadení a vybavenia: pokiaľ sú ešte staršie pracovné stoly vykonať obnovu náterov vrátane zásuviek, obnova náterov na regáloch na uloženie potravín či vybavenia, obnova náterov napr. na univerzálnom robote.
- Upratovanie – okrem iného odtiahnutie pracovných stolov, ich kompletné vyčistenie, prečistenie kanalizačných potrubí, vzduchotechniky – filtrov, kompletné vyčistenie skladov zemiakov a zeleniny vrátane roštov/paliet na uloženie ZaZ. Kompletné vyčistenie skladov potravín atď. Odporúčam hlavne dôkladné odmastenie a vyčistenie podlahy a následne tlakové čistenie vodou. Dôkladné vyčistenie tanierov od vodného kameňa, vyčistenie podnosov na taniere atď. teda všetko čo sa bohužiaľ nestíha dôkladne urobiť počas prevádzky.
- Údržba zariadení – hlavne umývačiek riadu, konvektomatov a aj práčok, pokiaľ si sami periete.
- Obnova vybavenia ŠJ – pracovné stoly, dosky, náradie a ostatné vybavenie, zariadenia. Vyradenie starých a nepotrebných zariadení, náradia a ostatného vybavenia a aj ich odstránenie z prevádzky.
- Kompletovanie a archivácia dokumentov za predchádzajúci školský rok – evidencií vyplývajúcich zo správnej výrobnej praxe – HACCP.
- Metrologický program - Kalibrácia alebo zakúpenie meradiel.
- Obnovenie vedomostí v hygiene potravín – možnosť zúčastniť sa externého vzdelávania pre pracovníkov ŠJ, ktorí počas školského roka varia - ponuka školení TU
- Pokiaľ dochádza k výmene zamestnancov nezabudnúť na ich zaškolenie. Pokiaľ sa mení i pozícia vedúcej ŠJ, máte u mňa možnosť objednania zaškolenia vedúcej ŠJ v oblasti hygieny potravín a manažmentu dokumentácií v prevádzke, v súvislosti so správnou výrobnou praxou – HACCP.
- Zakúpenie OOPP pre pracovníkov.
- Veľké upratovanie v šatniach a skrinkách pre uloženie šatstva. Vyradenie starých OOPP a hlavne zredukovanie množstva šatstva v skrinkách. Vziať si domov všetky „naškrečkované“ veci – preložky od vajec na podkurovanie 😊 a taktiež pohárov na zaváranie.
A.... nezabudnúť si oddýchnuť 😊
Prajem Vám krásne leto.