Tipy: čo urobiť cez prázdniny v školskej jedálni

úklid v jídelně

Tipy: čo urobiť cez prázdniny v školskej jedálni

698 26 jún 2023

Keď sa povedia prázdniny v škole, každý si predstavuje, že v školskej jedálni sa nevarí tak sa nepracuje. Okrem dovolenky vyplývajúcej zo zákona sú tu ďalšie činnosti, ktoré je potrebné a hlavne iba možné previesť mimo prevádzky. Teda urobiť to, čo nie je možné vykonať počas školského roka, keď sa varí:

Ako dobre vieme, sú dve možnosti. Buď sa všetko stihne ešte v júli a potom sa oddychuje. Alebo sa najskôr zaslúžene oddychuje a potom v auguste pracuje. A samozrejme posledné dva týždne alebo jeden v auguste sa už pripravuje všetko na nový školský rok.

Takže čo sa dá urobiť?

  • Plánovaná rekonštrukcia napr. z dôvodu zvyšovania kapacity školskej jedálne – navýšenie počtu stravníkov. To si vyžaduje prístavbu jedálne a samozrejme i kuchyne a zázemia. Spravidla sa rieši úplne stavebne oddelené umývanie po starom „stolového riadu“ ..teraz TPP 😊 tanierov, pohárov a príborov.
  • Drobná rekonštrukcia, opravy – uvoľnené prahy, rozídené spoje na PVC podlahách, vypadané špárovanie v obkladoch stien či na podlahách, obité rohy stien – odporúčam opatriť lištami proti obitiu atď.
  • Maľovanie priestorov kuchyne, zázemia a jedálne.
  • Maľovanie zariadení a vybavenia: pokiaľ sú ešte staršie pracovné stoly vykonať obnovu náterov vrátane zásuviek, obnova náterov na regáloch na uloženie potravín či vybavenia, obnova náterov napr. na univerzálnom robote.
  • Upratovanie – okrem iného odtiahnutie pracovných stolov, ich kompletné vyčistenie, prečistenie kanalizačných potrubí, vzduchotechniky – filtrov, kompletné vyčistenie skladov zemiakov a zeleniny vrátane roštov/paliet na uloženie ZaZ. Kompletné vyčistenie skladov potravín atď. Odporúčam hlavne dôkladné odmastenie a vyčistenie podlahy a následne tlakové čistenie vodou. Dôkladné vyčistenie tanierov od vodného kameňa, vyčistenie podnosov na taniere atď. teda všetko čo sa bohužiaľ nestíha dôkladne urobiť počas prevádzky.
  • Údržba zariadení – hlavne umývačiek riadu, konvektomatov a aj práčok, pokiaľ si sami periete.
  • Obnova vybavenia ŠJ – pracovné stoly, dosky, náradie a ostatné vybavenie, zariadenia. Vyradenie starých a nepotrebných zariadení, náradia a ostatného vybavenia a aj ich odstránenie z prevádzky.
  • Kompletovanie a archivácia dokumentov za predchádzajúci školský rok – evidencií vyplývajúcich zo správnej výrobnej praxe – HACCP.
  • Metrologický program - Kalibrácia alebo zakúpenie meradiel.
  • Obnovenie vedomostí v hygiene potravín – možnosť zúčastniť sa externého vzdelávania pre pracovníkov ŠJ, ktorí počas školského roka varia - ponuka školení TU
  • Pokiaľ dochádza k výmene zamestnancov nezabudnúť na ich zaškolenie. Pokiaľ sa mení i pozícia vedúcej ŠJ, máte u mňa možnosť objednania zaškolenia vedúcej ŠJ v oblasti hygieny potravín a manažmentu dokumentácií v prevádzke, v súvislosti so správnou výrobnou praxou – HACCP.
  • Zakúpenie OOPP pre pracovníkov.
  • Veľké upratovanie v šatniach a skrinkách pre uloženie šatstva. Vyradenie starých OOPP a hlavne zredukovanie množstva šatstva v skrinkách. Vziať si domov všetky „naškrečkované“ veci – preložky od vajec na podkurovanie 😊 a taktiež pohárov na zaváranie.

A.... nezabudnúť si oddýchnuť 😊

Prajem Vám krásne leto.

Ing. Martina Bakošová, Poradca a školiteľ v hygiene, +421 905 780 843, haccp.bakosova@gmail.com, www.haccp-bakosova.sk

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
VIS
Rational
Ailos
Robot Coupe
AŠKOS
AG Foods
Granuldisk
LogIQ
Irinox
Kema
Scanbox
Metos
Espik
K-Ten
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Maso z lúky
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Savencia
Thuries Academy
Pomôžeme vám nájsť článok