Tipy: čo urobiť cez prázdniny v školskej jedálni

úklid v jídelně

Tipy: čo urobiť cez prázdniny v školskej jedálni

1923 26 jún 2023

Keď sa povedia prázdniny v škole, každý si predstavuje, že v školskej jedálni sa nevarí tak sa nepracuje. Okrem dovolenky vyplývajúcej zo zákona sú tu ďalšie činnosti, ktoré je potrebné a hlavne iba možné previesť mimo prevádzky. Teda urobiť to, čo nie je možné vykonať počas školského roka, keď sa varí:

Ako dobre vieme, sú dve možnosti. Buď sa všetko stihne ešte v júli a potom sa oddychuje. Alebo sa najskôr zaslúžene oddychuje a potom v auguste pracuje. A samozrejme posledné dva týždne alebo jeden v auguste sa už pripravuje všetko na nový školský rok.

Takže čo sa dá urobiť?

  • Plánovaná rekonštrukcia napr. z dôvodu zvyšovania kapacity školskej jedálne – navýšenie počtu stravníkov. To si vyžaduje prístavbu jedálne a samozrejme i kuchyne a zázemia. Spravidla sa rieši úplne stavebne oddelené umývanie po starom „stolového riadu“ ..teraz TPP 😊 tanierov, pohárov a príborov.
  • Drobná rekonštrukcia, opravy – uvoľnené prahy, rozídené spoje na PVC podlahách, vypadané špárovanie v obkladoch stien či na podlahách, obité rohy stien – odporúčam opatriť lištami proti obitiu atď.
  • Maľovanie priestorov kuchyne, zázemia a jedálne.
  • Maľovanie zariadení a vybavenia: pokiaľ sú ešte staršie pracovné stoly vykonať obnovu náterov vrátane zásuviek, obnova náterov na regáloch na uloženie potravín či vybavenia, obnova náterov napr. na univerzálnom robote.
  • Upratovanie – okrem iného odtiahnutie pracovných stolov, ich kompletné vyčistenie, prečistenie kanalizačných potrubí, vzduchotechniky – filtrov, kompletné vyčistenie skladov zemiakov a zeleniny vrátane roštov/paliet na uloženie ZaZ. Kompletné vyčistenie skladov potravín atď. Odporúčam hlavne dôkladné odmastenie a vyčistenie podlahy a následne tlakové čistenie vodou. Dôkladné vyčistenie tanierov od vodného kameňa, vyčistenie podnosov na taniere atď. teda všetko čo sa bohužiaľ nestíha dôkladne urobiť počas prevádzky.
  • Údržba zariadení – hlavne umývačiek riadu, konvektomatov a aj práčok, pokiaľ si sami periete.
  • Obnova vybavenia ŠJ – pracovné stoly, dosky, náradie a ostatné vybavenie, zariadenia. Vyradenie starých a nepotrebných zariadení, náradia a ostatného vybavenia a aj ich odstránenie z prevádzky.
  • Kompletovanie a archivácia dokumentov za predchádzajúci školský rok – evidencií vyplývajúcich zo správnej výrobnej praxe – HACCP.
  • Metrologický program - Kalibrácia alebo zakúpenie meradiel.
  • Obnovenie vedomostí v hygiene potravín – možnosť zúčastniť sa externého vzdelávania pre pracovníkov ŠJ, ktorí počas školského roka varia - ponuka školení TU
  • Pokiaľ dochádza k výmene zamestnancov nezabudnúť na ich zaškolenie. Pokiaľ sa mení i pozícia vedúcej ŠJ, máte u mňa možnosť objednania zaškolenia vedúcej ŠJ v oblasti hygieny potravín a manažmentu dokumentácií v prevádzke, v súvislosti so správnou výrobnou praxou – HACCP.
  • Zakúpenie OOPP pre pracovníkov.
  • Veľké upratovanie v šatniach a skrinkách pre uloženie šatstva. Vyradenie starých OOPP a hlavne zredukovanie množstva šatstva v skrinkách. Vziať si domov všetky „naškrečkované“ veci – preložky od vajec na podkurovanie 😊 a taktiež pohárov na zaváranie.

A.... nezabudnúť si oddýchnuť 😊

Prajem Vám krásne leto.

Ing. Martina Bakošová, Poradca a školiteľ v hygiene, +421 905 780 843, haccp.bakosova@gmail.com, www.haccp-bakosova.sk

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok