Stravovacie návyky detí a žiakov očami vedúcej školskej jedálne. Skúsenosti z praxe.

Deti Svetový deň výživy shutterstock_1307392855

Stravovacie návyky detí a žiakov očami vedúcej školskej jedálne. Skúsenosti z praxe.

1722
06 apr 2021

Každá zmena v školskom stravovaní stojí a padá na tom, či bude žiakom jedlo v školskej jedálni chutiť alebo nie.

Vážená redakcia Jedálne.sk nedá mi nereagovať na Váš článok Modernizácia materiálno-spotrebných noriem v zdravom štýle. Som x rokov vedúcou školskej jedálne pri základnej škole, ktorú možno považovať za pomerme veľkú z pohľadu počtu stravníkov.

Čoraz častejšie si kladiem otázku, či to bolo s jedlom niekedy komplikovanejšie ako dnes. O tom, čo jesť a čo nie, sa nás každý deň snaží presvedčiť stovka článkov na internete, tisícky príspevkov výživových poradcov, food bloggerov a influencerov, viaceré reportáže z rádia či televízie. Jeden módny stravovací trend strieda druhý a dnes má každý do výživy čo povedať. Väčšina rád plynúca zo skúsenosti ostatných, ale zakazuje, obmedzuje a moralizuje.

„Už žiadne pľúcka na smotane“ otrepaný výraz, ktorým charakterizujú médiá dnešné školské stravovanie v očiach verejnosti.

Boli sme svedkami rozličných aktivít skupín alebo jednotlivcov, ktorí prinášajú zaručene „dobré nápady pre ozdravenie školského stravovania“ (napr. naposledy FLEXI receptúry). Každá zmena v školskom stravovaní stojí a padá na tom, či bude žiakom jedlo v školskej jedálni chutiť alebo nie.

Podľa štatistických údajov zastravovanosť žiakov v školách celkovo na Slovensku stúpa. Možno k tomu prispeli aj „obedy zadarmo“, uvidíme od septembra 2021, kedy bude celoplošná dotácia na obedy zrušená.

Z môjho pohľadu však školské stravovanie za posledné roky prešlo veľkými zmenami, ktoré môžeme hodnotiť ako zmeny k lepšiemu. Stúpla kvalita, rozmanitosť podávaných jedál z aktualizovaných receptúr pre školské stravovanie. Pri zostavovaní jedálneho lístka sa riadime zásadami pre zostavovanie jedálnych lístkov, pri výbere potravinových komodít zásadami pre bezpečnosť potravín. K príprave pokrmov používame suroviny najvyššej kvality s vysledovateľnosťou pôvodu, dôraz kladieme na čerstvosť vstupných potravín, preferujeme regionálnych výrobcov a dodávateľov.

Čo žiakom chutí a čo nie

V rámci dlhoročnej praxe máme (hovorím aj za svoje kolegyne kuchárky) prehľad o tom, ktoré jedlá sú u žiakov obľúbené a ktoré menej. V našej školskej jedálni sme vychovali viac generácií žiakov a je zaujímavé, že ich chute zostávajú rovnaké a v podstate sa nemenia.

Z pripravovaných polievok majú žiaci najradšej strukovinové polievky (šošovicová s párkom, fazuľová kyslá). Ďalej vedie polievka rajčiaková so syrom, kapustová s mäsom, gulášová, boršč alebo zemiaková kyslá. Odmietajú polievky zeleninové a preto ich lákame rozličnými závarkami – krupicové a pečienkové halušky, mrvenička, vajcová hmla a iné. Problém pri konzumácii polievok je hlavne u starších žiakov, ktoré tieto nekonzumujú vôbec alebo len vo veľmi malej miere. „Nie je čas!!!“

Za najobľúbenejšie mäsové jedlo možno označiť kuracie alebo morčacie mäso na smotane s prílohou halušiek alebo cestovín. Obľúbené je aj mäso s omáčkou - paradajková omáčka, kôprová, syrová omáčka.

Zaujímavým javom v poslednom období je, že žiaci odmietajú mäso v celku alebo mäso s kosťou, napr. pečené kuracie stehná celé, nedotknuté prinášajú k odpadovému okienku. Usudzujeme, že rodičia aj v tomto smere zabezpečujú pohodlie svojho dieťaťa a uprednostňujú v podávaní mäsko bez kosti (kuracie prsia, ktoré sú aj cenovo výhodnejšie ) a najradšej nakrájané na hotové kúsky.

Polomäsité jedlá žiaci majú radi, pokiaľ tam nie je veľa zeleniny. Zaručene zjedené sú čevapčiči, vyprážané karbonátky, guľky v paradajkovej omáčke a mleté rezne so syrom.

Pri podávaných jedlách z rýb je konzumácia podpriemerná. Najlepšie „zjediteľná“ je vyprážaná ryba v trojobale. Pri výbere rybieho mäsa preferujeme najvyššiu kvalitu rýb, používame filety z chladeného lososa alebo mrazenú „loins“ tresku s minimálnou glazúrou, čo je sviečková z tresky šedej alebo škvrnitej, biele mäso, bez kože, bez kostí. Konzumáciu rýb sa snažíme u detí zvýšiť podávaním polievok, vývarov z obsahom rybieho mäsa.

Múčne, prevažne sladké jedlá víťazia vždy a u všetkých žiakov. Pečené buchty „pani kuchárky Marty“ nemajú konkurenciu.

Odľahčené zeleninové jedlá žiaci (ale aj zamestnanci) vo všeobecnosti nemajú radi, z obeda sa odhlasujú alebo ide značná časť nezjedenej porcie do odpadu. Vyberáme zeleninové jedlá, ktoré žiaci skonzumujú - vyprážaný karfiol, šošovicový prívarok s vajíčkom, zeleninovú pizzu ale aj špenátový prívarok. Tu znovu vidieť, ktoré deti sú naučené na zeleninu aj z domu.

Najväčší problém vidíme pri konzumácii zeleniny, konkrétne u konzumácie zeleninových šalátov. V školskej jedálni sme zaviedli podávanie viacerých druhov šalátov z čerstvej zeleniny na výber. Aj keď ešte nemáme originál šalátové pulty, podávame tri druhy šalátov v nerezových nádobách. Výberom zo šalátov „najobľúbenejší, menej obľúbený a zelenina ako obloha“ sa výrazne zvýšila ich konzumácia a hlavne sme obmedzili tvorbu odpadu. Dvakrát mesačne robíme s kuchárkami ochutnávku päť až šesť rôznych druhov šalátov, kedy zvíťazí zvedavosť žiakov a ich spotreba je na 100%. Túto ochutnávku realizujeme z ušetreného finančného limitu. Vyhráva šalát mrkvový s marhuľovým kompótom, mrkvový s citrónom alebo jablkami, paradajkový bez nálevu, ochutený citrónom a olejom a šalát uhorkový. Strukovinové šaláty – zdravé - nepripravujeme vôbec, žiaci nie sú na zeleninovo-strukovinovú kombináciu zvyknutí, tieto neuspeli ani v ochutnávke.

Ako nápoj k obedu podávame čistú vodu, citronádu, vodu ochutenú pomarančom, grepom, riedené ovocné šťavy, v zimnom období nesladené ovocné a bylinkové čaje.

Naše skúsenosti s podávaním ovocia nie sú veľmi pozitívne. Pre stratu úctivého vzťahu dnešných detí (a nielen detí ) k potravinám, nachádzame celé kusy ovocia porozhadzované v šatniach, po chodbách školy alebo v odpadkoch.

Význam školského stravovania

Spôsob stravovania v rodine je podmienený pomerne stabilnými rodinnými tradíciami. Zakorenené stravovacie zvyklosti a výber potravín sa u detí ťažko menia. V každej domácnosti sa obmieňa len určitý obmedzený počet jedál podľa tradície a obľúbenosti. Práve školské stravovanie je ideálnym miestom pre uplatňovanie výchovných zámerov v oblasti výživy mladej generácie. Skladba stravy, výber surovín a podávané množstvo zodpovedajú energetickým a biologickým požiadavkám pre daný vek dieťaťa za prijateľnú cenu. Eliminuje všetky možné negatívne dôsledky nesprávneho výberu potravín a nutrične hodnotných jedál

Dôležité je vždy správne informovať rodičov, aby v záujme optimálneho vývoja svojich detí preferovali stravovanie v školských jedálňach , ktoré sú zárukou čerstvého a zdravého jedla.

Rada na záver pre kolegynky v školských jedálňach

Reprezentujte svoju prácu, predajte svoj výrobok. Nazeranie na školskú jedáleň a na jedlá z v našej školskej jedálne sa zmenilo v očiach rodičov, keď sme začali prostredníctvom webovej stránky školy a neskôr aj cez sociálne siete zverejňovať fotografie pripraveného obeda.
Odporúčam, nám sa osvedčilo.

Kolegyne, prajem nám všetkým veľa spokojných stravníkov a veľa odhodlania pri práci, ktorá je tak málo pozitívne hodnotená (morálne aj finančne).

Vaša Viera

Diskusia (2x)

Helena napísal/a 08 apr 2021

Ďakujem veľmi dobrý a hlavne pravdivý článok.To sa deje aj našej ŠJ, tie isté polievky,mäsa,ryby..... sa konzumujú a polievky 2.stup. "Nemám čas"Zakúpili sme šalátový vozík pripravovali sme 2 -3 druhy šalátov tak žiaci si naberali sami a výsledok- nádoby na šalát zostali prázdne. Zaujímavé, keď mali pripravené a nabraté kompótových miskách tak šalát zostával aj kompót. Pri prvom rodičovskom /plenárka/ pripravíme pre rodičov ochutnávku jedál ktoré varíme pre ich deti. Výsledok od rodičov - prosím Vás mohli by sme sa u Vás stravovať ? Varíte výborne a pýtajú recepty napr. Švajčiarske tofu, Ryba s bylinkovou orechovou kôrkou. Potraviny na prípravu vybavujem sponzorsky. Ešte raz p. Vierka ďakujem.

Ľudmila Lakyová napísal/a 07 apr 2021

Plne s Vami súhlasím Vierka, taká je realita a je potrebné svoju prácu prezentovať.

Pridať komentár k článku

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok