Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Z praxe jedální

Čakáme, alebo konáme? Keď mlčanie prezradí viac než slová
25x 04 dec 2025 Z praxe jedální

Niektoré odpovede prišli, mnohé nie.


A práve to ticho je pozvaním položiť si otázku:
Čo sa v školskom stravovaní deje naozaj? A čo chceme, aby sa dialo ďalej?

VIS Slonensko
Princ v zlatej zbroji nepríde

Rozprávky sú krásne. Ale školské jedálne žijú realitu – tvrdú, každodennú a dlhodobo neudržateľnú. Nedostatok peňazí, ľudí, podpory aj rešpektu nie je výnimočný stav. Je to norma.

Na čo si dať pozor pri výbere čipov

Ako postupovať pri výbere čipov pre stravníkov? Dajte si pozor na priekupníkov.

ĎAKUJEME! VÁŽÍME SI VÁS!

Pokiaľ sa v týchto dňoch s niekým lúčite, pošlite nám jeho meno a krátky odkaz s poďakovaním.


 

Čas školských výletov

Ako zabezpečiť stravovanie detí a a žiakov počas školského výletu?

Naša Strava.sk
Výdaj nápojov s pomocou technológií má pre jedáleň mnoho plusov

Vaše kolegyne ich už vyskúšali. Pozrite sa na ich skúsenosti, ktoré s Vami zdieľajú.

Zmena na pozícii vedúcej jedálne - ako správne prebrať a odovzdať zariadenie školského stravovania

Chyby pri preberaní zariadenia školského stravovania môžu mať podstatný vplyv na prácu novej vedúcej zariadenia školského stravovania po celý jej čas pôsobenia vo funkcii.
V článku sme sa snažili zmapovať postup, ktorý by Vám mal zjednodušiť preberanie a odovzdávanie zariadenia školského stravovania.

Tipy: čo urobiť cez prázdniny v školskej jedálni

Keď sa povedia prázdniny v škole, každý si predstavuje, že v školskej jedálni sa nevarí tak sa nepracuje. Okrem dovolenky vyplývajúcej zo zákona sú tu ďalšie činnosti, ktoré je potrebné a hlavne iba možné previesť mimo prevádzky. Teda urobiť to, čo nie je možné vykonať počas školského roka, keď sa varí:

Obedy zadarmo: Otázky rodičov - ako, komu, kedy, koľko?

Aktuálna zmena je rodičom nápomocná a bude podporovať stravovanie v školských jedálňach formou dotácie. Otázky, ktoré rodičov zaujímali v súvislosti s touto zmenou, sme zhrnuli v nasledovnom článku.

Rôznorodosť práce a dobrý kolektív - pohľad mladej kuchárky na prácu v školskej jedálni

Práca v školskej jedálni je skutočne náročná, ale dá sa robiť s láskou. Dnes máme pre vás rozhovor s mladou kuchárkou Soňou, ktorá našla svoje uplatnenie v školskej jedálni. Ako sa jej toto povolanie páči a kde naráža na potrebné vylepšenia sa dočítate v nasledovných riadkoch.

Jedáleň, ako dôležitá súčasť školy / škôlky

Premýšľali ste niekedy nad tým, ako lepšie zviditeľniť, predstaviť, poukázať na vašu každodennú prácu v kuchyni? Ako zaradiť jedáleň do vnímania okolia tak, aby predstavovala pozitívnu zložku školského / škôlkarského dňa?

Čarovná kuchyňa

Sú veci, ktoré ovplyvniť vieme a sú také, s ktorými sa veru pohnúť, aj napriek našej snahe nedá. Možno máte pocit, že sme práve vošli do obdobia, ktoré vyznieva náročne a akosi tak „všelijako a nepohnuteľne“, no rada by som všetkým vám, ktoré sa denne snažíte deťom,
žiakom, študentom, ale aj dôchodcom spraviť radosť z dobrého jedla, zahriala srdce.

Ako navýšiť hmotnosť mäsa pri normovaní?

Vzhľadom na to, že sa blíži termín účinnosti nových finančný pásiem, a zariadenia školského stravovania už dospeli k rozhodnutiu aký stupeň finančného limitu na nákup potravín si podľa požiadaviek určiť, prichádzajú na rad ďalšie nemenej dôležité otázky. Ako navýšiť hmotnosť mäsa pri normovaní? Ako si vypočítať hmotnosť navýšenej porcie. Navýšiť aj mäsové výrobky.

Ako na navýšenie porcií mäsa

Pre zamestnancov školy alebo školského zariadenia a iné fyzické osoby sa určí stupeň finančného pásma ako pre vekovú kategóriu stravníkov 15-19 ročných podľa Finančného pásma B a navýši sa hmotnosť porcie mäsa o 30%.

Už ste u vás oslávili Mikuláša? Inšpirácia z praxe, ako potešiť deti aj rodičov

Ak chystáte v škôlke, alebo v škole posedenie pre deti a rodičov, alebo ak chcete potešiť deti v tomto sviatočnom období len tak, pretože robiť radosť Vám jednoducho robí radosť, máme tu pre Vás zopár jednoduchých tipov na desiatu, olovrant, alebo na spomínanú besiedku. Tieto malé maškrty sú jednoduché a zdravé.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok