Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Strava, výživa

Prečo variť halušky z bryndze z Liptova
53x 08 okt 2025 Strava, výživa

Bryndza patrí medzi najvýznamnejšie poklady slovenskej kuchyne.

Už celé generácie je súčasťou jedálničkov, a to nielen doma, ale aj v školských jedálňach. Jej jedinečná chuť, vyrobená z ovčieho mlieka, v sebe nesie tradíciu Liptova a zároveň spĺňa nároky na modernú, zdravú výživu.

Kefa za poštovné
Aké druhy jedál u vás deti nemajú rady?

Projekt Jedáleň 21. storočia hľadá cesty ako Vám pomáhať a Vy k tomu môžete jednoducho prispieť Vašou odpoveďou na otázky.

Koreniny bez známeho pôvodu by som nekúpila

Ako spoznať kvalitné korenie? Zopár užitočných spotrebiteľských tipov a trikov pri využívaní korenín.

V rozhovore radí Elisabeth Voltmer, riaditeľka zodpovedná za oblasť kvality a vývoja produktov v spoločnosti Kotányi.

Čo nepatrí na jedálny lístok do materskej školy

Vo všeobecnosti sa odporúča (a to nielen u detí) konzumovať pestrú stravu zloženú z kvalitných čerstvých surovín a potravín.

Ovocné a zeleninové nápoje - zdravé a pre deti veľmi atraktívne

Správny pitný režim je dôležitý pre každého z nás. Pre správny vývoj detského organizmu to platí dvojnásobne s prichádzajúcou jarou, letom a teplým počasím ešte o trochu viac.

JAZ
ODPORÚČANÉ VÝŽIVOVÉ DÁVKY

Zabezpečenie výživových potrieb v praxi. Vzor Vyhodnotenia energetických a nutričných hodnôt za mesiac. Aké chyby sú najčastejšie? Odporúčania pre prax.

VÝŽIVOVÉ POŽIADAVKY V ŠKOLSKOM STRAVOVANÍ. OTESTUJTE SA!

Ako sú základné pojmy vymedzené v Potravinovom kódexe? Čo sú výživové potreby? Ktoré vitamíny a minerálne látky sú nevyhnutné pre zachovanie zdravia a odolnosti voči chorobám? Vedeli by ste odpovedať na všetky tieto otázky?

AKO PRIPRAVIŤ JEDÁLNY LÍSTOK V ŠKOLSKEJ JEDÁLNI?

Čo v Zásadách na zostavovanie jedálnych lístkov v zariadení školského stravovania podľa Prílohy č. 1 k Vyhláške č.330/2009 Z.z. nenájdete. Podľa vedúcej školskej jedálne. Overené praxou.

PRIPOMEŇME SI DÔLEŽITOSŤ A ZÁSADY ZDRAVEJ VÝŽIVY

Svetový deň výživy slávime 16. októbra. Vyzýva k spolupráci usiluje o to, aby sa právo na potraviny ako základné ľudské právo, zabezpečilo všetkým obyvateľom planéty.

ZDRAVÉ ŠKOLSKÉ STRAVOVANIE

Ing. Silvia Tokárová

Varíme z regionálnych surovín

DOKONALÁ POTRAVINA - MLIEKO

Mária Tejiščáková

Jubilejný 10. ročník Dňa mlieka v Prešove 15.5.2018 všetkých uchvátil    

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok