Strava, výživa

Diskusia
„Nové zdravé“ receptúry. TO NAOZAJ?
535x
15 jan 2024 Strava, výživa

V novom roku sme ako darček dostali „nové zdravé“ receptúry , ktoré máme v našich zariadeniach na našich stravníkoch vyskúšať a overiť.

Hrachový granuát
Sušené nápoje sú vhodné pre všetky vekové kategórie stravníkov

Sušené potraviny ako mäso, ovocie alebo korenie majú svoj pôvod už v dávnej histórii, keď neexistoval iný spôsob, ako zachovať kvalitu a výživovú hodnotu potravín.

Racionálna strava v školských jedálňach - mlieko vo výžive detí

Racionálnou stravou rozumieme spôsob zdravého stravovania sa. Ide o rozumnú (ratio = rozum), správnu stravu. To znamená takú, pri ktorej sa dodržiavajú zásady správnej výživy. Školské stravovanie je veľmi častou témou diskusií, a to ako v radoch odborníkov, tak aj medzi širokou verejnosťou.

Stavte na prírodu!

V modernom stravovaní hrajú čoraz významnejšiu úlohu superpotraviny, ktoré obsahujú surovinu hrachový extrakt. Sú nabité vitamínmi, minerálmi a ďalšími cennými látkami.

Zdravá verzia receptúr v školskom stravovaní pod taktovkou občianskeho združenia

Pochováme naše dlho budované školské stravovanie?

Naša Strava.sk
Histamínová intolerancia

Stravovanie dieťaťa s histamínovou diétou v školskej jedálni je asi najväčší kameň úrazu, keďže zoznam potravín, ktoré sú pri tejto diéte povolené, je pomerne stručný.

Viete aký je rozdiel medzi alergiou a intoleranciou?

Ako zabezpečiť stravovanie dieťaťa, u ktorého zdravotný stav vyžaduje osobitný spôsob stravovania počas pobytu v škole?

Ryby v jedálničku. Čo nám prinášajú a na čo si dať pozor.

V súvislosti s prebiehajúcou revíziou receptúr v MSN pre školské stravovanie rezonuje aj téma ryby, ich zaraďovanie do jedálnych lístkov v školskom stravovaní a výber vhodných druhov rybieho mäsa.

SLANINA. Ako to s ňou vlastne je?

Mnohými zatracovaná a niektorými velebená. I takto by sme mohli charakterizovať tento živočíšny produkt, ktorý má v slovenskej kuchyni nezastupiteľné miesto.

Hľadáme odpovede na otázku, či má tento produkt miesto aj v školskom stravovaní?

Bryndzové strapačky s olivovým olejom, frankfurtská pečienka bez párkov, francúzske zemiaky bez šunky. Výmysel alebo realita?

Zdravá verzia receptúr v školskom stravovaní.

ODPORÚČANÉ VÝŽIVOVÉ DÁVKY

Zabezpečenie výživových potrieb v praxi. Vzor Vyhodnotenia energetických a nutričných hodnôt za mesiac. Aké chyby sú najčastejšie? Odporúčania pre prax.

VÝŽIVOVÉ POŽIADAVKY V ŠKOLSKOM STRAVOVANÍ. OTESTUJTE SA!

Ako sú základné pojmy vymedzené v Potravinovom kódexe? Čo sú výživové potreby? Ktoré vitamíny a minerálne látky sú nevyhnutné pre zachovanie zdravia a odolnosti voči chorobám? Vedeli by ste odpovedať na všetky tieto otázky?

AKO PRIPRAVIŤ JEDÁLNY LÍSTOK V ŠKOLSKEJ JEDÁLNI?

Čo v Zásadách na zostavovanie jedálnych lístkov v zariadení školského stravovania podľa Prílohy č. 1 k Vyhláške č.330/2009 Z.z. nenájdete. Podľa vedúcej školskej jedálne. Overené praxou.

PRIPOMEŇME SI DÔLEŽITOSŤ A ZÁSADY ZDRAVEJ VÝŽIVY

Svetový deň výživy slávime 16. októbra. Vyzýva k spolupráci usiluje o to, aby sa právo na potraviny ako základné ľudské právo, zabezpečilo všetkým obyvateľom planéty.

ZDRAVÉ ŠKOLSKÉ STRAVOVANIE

Ing. Silvia Tokárová

Varíme z regionálnych surovín

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Liebherr
Zdravýživka
VIS
Rational
Ailos
Robot Coupe
AŠKOS
AG Foods
Granuldisk
LogIQ
Irinox
Kema
Scanbox
Metos
Espik
K-Ten
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Maso z lúky
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Savencia
Thuries Academy
Pomôžeme vám nájsť článok