Strava, výživa

Racionálna strava v školských jedálňach - mlieko vo výžive detí
282x 18 máj 2023 Strava, výživa

Racionálnou stravou rozumieme spôsob zdravého stravovania sa. Ide o rozumnú (ratio = rozum), správnu stravu. To znamená takú, pri ktorej sa dodržiavajú zásady správnej výživy. Školské stravovanie je veľmi častou témou diskusií, a to ako v radoch odborníkov, tak aj medzi širokou verejnosťou.

Espik 2
Stavte na prírodu!

V modernom stravovaní hrajú čoraz významnejšiu úlohu superpotraviny, ktoré obsahujú surovinu hrachový extrakt. Sú nabité vitamínmi, minerálmi a ďalšími cennými látkami.

Zdravá verzia receptúr v školskom stravovaní pod taktovkou občianskeho združenia

Pochováme naše dlho budované školské stravovanie?

Histamínová intolerancia

Stravovanie dieťaťa s histamínovou diétou v školskej jedálni je asi najväčší kameň úrazu, keďže zoznam potravín, ktoré sú pri tejto diéte povolené, je pomerne stručný.

Viete aký je rozdiel medzi alergiou a intoleranciou?

Ako zabezpečiť stravovanie dieťaťa, u ktorého zdravotný stav vyžaduje osobitný spôsob stravovania počas pobytu v škole?

Naša Strava.sk
Ryby v jedálničku. Čo nám prinášajú a na čo si dať pozor.

V súvislosti s prebiehajúcou revíziou receptúr v MSN pre školské stravovanie rezonuje aj téma ryby, ich zaraďovanie do jedálnych lístkov v školskom stravovaní a výber vhodných druhov rybieho mäsa.

SLANINA. Ako to s ňou vlastne je?

Mnohými zatracovaná a niektorými velebená. I takto by sme mohli charakterizovať tento živočíšny produkt, ktorý má v slovenskej kuchyni nezastupiteľné miesto.

Hľadáme odpovede na otázku, či má tento produkt miesto aj v školskom stravovaní?

Bryndzové strapačky s olivovým olejom, frankfurtská pečienka bez párkov, francúzske zemiaky bez šunky. Výmysel alebo realita?

Zdravá verzia receptúr v školskom stravovaní.

ODPORÚČANÉ VÝŽIVOVÉ DÁVKY

Zabezpečenie výživových potrieb v praxi. Vzor Vyhodnotenia energetických a nutričných hodnôt za mesiac. Aké chyby sú najčastejšie? Odporúčania pre prax.

VÝŽIVOVÉ POŽIADAVKY V ŠKOLSKOM STRAVOVANÍ. OTESTUJTE SA!

Ako sú základné pojmy vymedzené v Potravinovom kódexe? Čo sú výživové potreby? Ktoré vitamíny a minerálne látky sú nevyhnutné pre zachovanie zdravia a odolnosti voči chorobám? Vedeli by ste odpovedať na všetky tieto otázky?

AKO PRIPRAVIŤ JEDÁLNY LÍSTOK V ŠKOLSKEJ JEDÁLNI?

Čo v Zásadách na zostavovanie jedálnych lístkov v zariadení školského stravovania podľa Prílohy č. 1 k Vyhláške č.330/2009 Z.z. nenájdete. Podľa vedúcej školskej jedálne. Overené praxou.

PRIPOMEŇME SI DÔLEŽITOSŤ A ZÁSADY ZDRAVEJ VÝŽIVY

Svetový deň výživy slávime 16. októbra. Vyzýva k spolupráci usiluje o to, aby sa právo na potraviny ako základné ľudské právo, zabezpečilo všetkým obyvateľom planéty.

ZDRAVÉ ŠKOLSKÉ STRAVOVANIE

Ing. Silvia Tokárová

Varíme z regionálnych surovín

DOKONALÁ POTRAVINA - MLIEKO

Mária Tejiščáková

Jubilejný 10. ročník Dňa mlieka v Prešove 15.5.2018 všetkých uchvátil    

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
VIS
Rational
Ailos
Robot Coupe
AŠKOS
AG Foods
Thuries Academy
Granuldisk
LogIQ
Gastro Mach
Scanbox
Metos
Espik
Bidfood
Kema
Lawex
Gastma
Gastrolux
Rubbermade
Pomôžeme vám nájsť článok