Strava, výživa
Aké druhy jedál u vás deti nemajú rady?
Projekt Jedáleň 21. storočia hľadá cesty ako Vám pomáhať a Vy k tomu môžete jednoducho prispieť Vašou odpoveďou na otázky.
Koreniny bez známeho pôvodu by som nekúpila
Ako spoznať kvalitné korenie? Zopár užitočných spotrebiteľských tipov a trikov pri využívaní korenín.
V rozhovore radí Elisabeth Voltmer, riaditeľka zodpovedná za oblasť kvality a vývoja produktov v spoločnosti Kotányi.
Čo nepatrí na jedálny lístok do materskej školy
Vo všeobecnosti sa odporúča (a to nielen u detí) konzumovať pestrú stravu zloženú z kvalitných čerstvých surovín a potravín.
Ovocné a zeleninové nápoje - zdravé a pre deti veľmi atraktívne
Správny pitný režim je dôležitý pre každého z nás. Pre správny vývoj detského organizmu to platí dvojnásobne s prichádzajúcou jarou, letom a teplým počasím ešte o trochu viac.
„Nové zdravé“ receptúry. TO NAOZAJ?
V novom roku sme ako darček dostali „nové zdravé“ receptúry , ktoré máme v našich zariadeniach na našich stravníkoch vyskúšať a overiť.
Sušené nápoje sú vhodné pre všetky vekové kategórie stravníkov
Sušené potraviny ako mäso, ovocie alebo korenie majú svoj pôvod už v dávnej histórii, keď neexistoval iný spôsob, ako zachovať kvalitu a výživovú hodnotu potravín.
Racionálna strava v školských jedálňach - mlieko vo výžive detí
Racionálnou stravou rozumieme spôsob zdravého stravovania sa. Ide o rozumnú (ratio = rozum), správnu stravu. To znamená takú, pri ktorej sa dodržiavajú zásady správnej výživy. Školské stravovanie je veľmi častou témou diskusií, a to ako v radoch odborníkov, tak aj medzi širokou verejnosťou.
Stavte na prírodu!
V modernom stravovaní hrajú čoraz významnejšiu úlohu superpotraviny, ktoré obsahujú surovinu hrachový extrakt. Sú nabité vitamínmi, minerálmi a ďalšími cennými látkami.
Zdravá verzia receptúr v školskom stravovaní pod taktovkou občianskeho združenia
Pochováme naše dlho budované školské stravovanie?
Histamínová intolerancia
Stravovanie dieťaťa s histamínovou diétou v školskej jedálni je asi najväčší kameň úrazu, keďže zoznam potravín, ktoré sú pri tejto diéte povolené, je pomerne stručný.
Viete aký je rozdiel medzi alergiou a intoleranciou?
Ako zabezpečiť stravovanie dieťaťa, u ktorého zdravotný stav vyžaduje osobitný spôsob stravovania počas pobytu v škole?
Ryby v jedálničku. Čo nám prinášajú a na čo si dať pozor.
V súvislosti s prebiehajúcou revíziou receptúr v MSN pre školské stravovanie rezonuje aj téma ryby, ich zaraďovanie do jedálnych lístkov v školskom stravovaní a výber vhodných druhov rybieho mäsa.
SLANINA. Ako to s ňou vlastne je?
Mnohými zatracovaná a niektorými velebená. I takto by sme mohli charakterizovať tento živočíšny produkt, ktorý má v slovenskej kuchyni nezastupiteľné miesto.
Hľadáme odpovede na otázku, či má tento produkt miesto aj v školskom stravovaní?
Bryndzové strapačky s olivovým olejom, frankfurtská pečienka bez párkov, francúzske zemiaky bez šunky. Výmysel alebo realita?
Zdravá verzia receptúr v školskom stravovaní.
ODPORÚČANÉ VÝŽIVOVÉ DÁVKY
Zabezpečenie výživových potrieb v praxi. Vzor Vyhodnotenia energetických a nutričných hodnôt za mesiac. Aké chyby sú najčastejšie? Odporúčania pre prax.