Zaradenie zamestnanca do platovej triedy

happy-cooking-team-wearing-uniform-standing-table-with-chopped-vegetables-posing-camera-re

Zaradenie zamestnanca do platovej triedy

526 20 aug 2025

 

VY SA PÝTATE, MY ODPOVEDÁME.

Na voľné pracovné miesto kuchárky sme prijali uchádzačku, ktorá má ukončené vysokoškolské vzdelanie 1. stupňa so zameraním bezpečnosť a kontrola potravín a 7 rokov praxe v reštauračnom stravovaní ako prevádzkarka. Aké najvyššie platové ohodnotenie môže dosiahnuť?

 

Zamestnanci v školskom stravovaní sú odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a zaraďujú sa do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, zodpovednosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú majú vykonávať, podľa druhu práce dohodnutého v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.

Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené:

  • v katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č.1 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a dopĺňaní v znení neskorších predpisov (ďalej len „nariadenie vlády“).
  • alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č.2 nariadenia vlády.

 

Pri zaradení zamestnanca do platovej triedy zamestnávateľ neprihliada na dosiahnutý vyšší stupeň vzdelania, ako je stupeň vzdelania uvedený v katalógu pre vykonávanú najnáročnejšiu pracovnú činnosť. Zjednodušene povedané, rozhodujúca je náplň práce a požiadavky na ňu, a nie to, aké vzdelanie zamestnanec získal nad rámec týchto požiadaviek.

Z uvedeného vyplýva, že zamestnankyňu je potrebné najskôr zaradiť podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti, ktorú bude vykonávať, do príslušnej platovej triedy, následne sa určí započítaná prax a v závislosti od jej dĺžky sa zaradí do jedného zo 14 platových stupňov.

Príklad:

Druh práce v pracovnej zmluve: kuchár
Požadované ukončené vzdelanie: stredné
Popis pracovnej činnosti: Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál
Prax v odbore: 7 rokov
Platová trieda: 2
Platový stupeň: 7
Tarifný plat: 2/4

Zamestnávateľ však zároveň nemôže dať zamestnancovi vykonávať pracovné činnosti, ak nespĺňa požadovaný kvalifikačný predpoklad vzdelania.

 

Príklady zaradenia zamestnancov zariadení školského stravovania do platových tried

 

Vedúci zamestnanec zariadenia školského stravovania

sa do platových tried zaraďujú podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády.

 

05. PLATOVÁ TRIEDA Úplné stredné vzdelanie (bez špecifikácie odboru)

01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ so zaradením do 5. platovej triedy prílohy č. 1 nariadenia vlády; alebo

 

06. PLATOVÁ TRIEDA Vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa

01 Samostatné zabezpečovanie ekonomiky práce.

02 Samostatné zabezpečovanie rozpočtovania alebo financovania.

07 Vypracúvanie analýz a plánovanie procesov vo verejnom obstarávaní so zaradením do 6. platovej triedy prílohy č. 1 nariadenia vlády;

 

Technicko-hospodársky zamestnanec

sa do platových tried zaraďujú podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti v katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády.

04. PLATOVÁ TRIEDA Úplné stredné vzdelanie

11 Koordinovanie a organizovanie prác zamestnancov s prevahou fyzickej práce

(napr. na úseku ubytovania, stravovania, v stavebnej alebo špedičnej prevádzke) s plnou hmotnou zodpovednosťou.

 

Kuchári, pomocní kuchári a prevádzkoví zamestnanci,

vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania sa zaraďujú do platových tried podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone prace vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády.

 

Prevádzkový zamestnanec

0.1 PLATOVÁ TRIEDA Vzdelanie neustanovené

01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.

02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.

03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.

04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.

 

Kuchár

02. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie ( bez špecifikácie odboru)

03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.

04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.

 

Kuchár pre diétne stravovanie, hlavný kuchár

03. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie

05 Výroba najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v zdravotníckom zariadení, v školskom zariadení alebo v zariadení sociálnych služieb, alebo v stravovacom zariadení strediska vrcholového športu.

 

Články na podobnú tému nájdete TU a TU.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok