Články
Súťaž: Zlatá vareška kraja – Chutne, zdravo a udržateľne
Poďte reprezentovať svoj kraj!
Pri príležitosti 80. výročia školského stravovania na Slovensku hľadáme výnimočné vedúce a kuchárky školských jedální, prinášajú deťom zdravé, chutné a ekologicky zodpovedné jedlá.
Ukážte, ako vaša jedáleň využíva biopotraviny, bojuje s odpadom a tvorí budúcnosť slovenského školského stravovania.
ĎAKUJEME! VÁŽÍME SI VÁS!
Pokiaľ sa v týchto dňoch s niekým lúčite, pošlite nám jeho meno a krátky odkaz s poďakovaním.
Budúcnosť Vašej jedálne? Vezmite ju do svojich rúk!
Leto býva každoročne obdobím, kedy dochádza v školskom stravovaní k väčším zmenám.
Môžu to byť zmeny plánované – výmena pracovníkov, modernizácia, vylepšovanie.. alebo zmeny z donútenia – finančná situácia, nedostatok personálu, rozhodnutie zhora.
Malý robot môže byť veľkým pomocníkom pre malé aj veľké kuchyne
Kompaktný multifunkčný robot R402 je neoceniteľným pomocníkom všetkých prevádzok, ktoré trpia nedostatkom personálu.
Mimoriadna výhodná ponuka do konca leta!
Čas školských výletov
Ako zabezpečiť stravovanie detí a a žiakov počas školského výletu?
Potraviny školskej jedálne v čase mimoriadnej situácie COVID19
Ako postupovať pri nakladaní s potravinami po záruke?
Kto nahradí vzniknuté škody?
Aké zmeny prináša pre zamestnancov a zamestnávateľov novela Zákonníka práce? Na čo má zamestnanec nárok?
Dňa 4.4.2020 nadobudol účinnosť zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 66/2020 Z.z. z 2. apríla 2020, ktorým sa dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňajú niektoré zákony.
Príprava a výdaj stravy pre seniorov a sociálne znevýhodnené deti
Ako vypracovať dodatok k prevádzkovému poriadku pri poskytovaní stravy pre seniorov a sociálne znevýhodnené deti v zariadeniach školského stravovania?
Čo je potrebné uvádzať v Krízovom pláne zariadenia školského stravovania?
Potrebujem vypracovať dodatok k prevádzkovému poriadku, keď už mám schválené v prevádzkovom poriadku stravovanie dôchodcov?
Vy sa pýtate, my odpovedáme! Pracovno-právne vzťahy
Vážení naši čitatelia a prispievatelia,
napriek tejto krízovej situácii sme do redakcie Jedálne.sk dostali množstvo vašich otázok k aktuálnym témam.
Váš záujem nás veľmi teší. Postupne budeme odpovedať na Vaše najčastejšie otázky, ktoré sme vybrali a rozdelili do troch oblastí:
I. Pracovno-právne vzťahy
II. Stravovanie seniorov a sociálne znevýhodnené deti
III. Škoda na potravinách
Hygienická a protiepidemická starostlivosť - ako to bolo pred 75 rokmi
Dnešná školská jedáleň je miestom, kde dieťa môže získať žiaduce, výživové, stravovacie, hygienické ale i spoločenské návyky.
A to je naša práca, nás 14 tisíc zamestnancov, ktorú vykonávame v 4300 prevádzkovaných zariadeniach školského stravovania na Slovensku.
Poďme sa pozrieť, ako to začínalo a akú cestu slovenské školské stravovanie za 75 rokov ušlo.
I. AŠKOS Vám v súčasnej mimoriadne náročnej situácii prináša pomoc
Je povinný zamestnávateľ poskytnúť zamestnancovi v čase home office stravovanie?
Viete ako sa bude uplatňovať novela Zákonníka práce o náhrade mzdy v sume 80 % z priemerného zárobku?
Ako je to s prípravou a výdajom stravy pre seniorov a sociálne znevýhodnené deti?
Odpovede na tieto otázky nájdete na webe I. AŠKOS.
Aké opatrenia je potrebné prijať v zariadeniach školského stravovania v súvislosti so šírením koronavírusu COVID-19?
Vzhľadom k tomu, že zamestnanci zariadení školského stravovania pri výdaji pokrmov prichádzajú do kontaktu najväčšou skupinou žiakov - stravníkov, ktorá sa sústreďuje v rámci obeda v školskej jedálni, musia dôsledne dodržiavať všetky potrebné preventívne opatrenia s dôrazom na maximálnu ochranu a na elimináciu rizika šírenia ochorenia.
75 ročná školská jedáleň
Pracovné úlohy zamestnancov rozvíjajúcich sa školských jedální.
75 rokov v školskom stravovaní - ZOSTAVOVANIE JEDÁLNEHO „LÍSTKU“
Vymenili by ste dnes platné Zásady na zostavovanie jedálnych lístkov za tieto jednoducho- komplikované podmienky zostavy jedálneho „lístku“?
75 rokov v školskom stravovaní - ako to začalo? Zaujímavosti z organizácie školskej jedálne.
Veci okolo nás vnímame často krát ako samozrejmosť – tak vnímame aj školské stravovanie... keby sme však žili pred 75 rokmi, bolo by všetko úplne inak.