+421 905 030 096 info@jedalne.sk
INFORMAČNÝ PORTÁL O ŠKOLSKOM STRAVOVANÍ

Aby sme vám uľahčili prácu, pripravujeme pre vás praktické vydanie nových noriem.

Knihy sú už vo výrobe. Bojujeme s nedostatkom a cenou papiera na trhu, ale zvládneme to.
Už ste si objednali?

Ďalšie informácie >>

články

Kuchárka shutterstock_1306637515

Nový školský rok, staré problémy. Aký je normatív zamestnancov na počet prijatých stravníkov?

116 27.10.2021

„Ako si vypočítať počet kuchárov podľa stravníkov?
Ktorý predpis stanovuje počet zamestnancov v školskej jedálni?“

Toto sú najčastejšie otázky, ktoré nám do redakcie zasielate na začiatku školského roka.

top-view-green-cream-soups diskusia

Už ste ich vyskúšali? Podeľte sa s nami o vaše poznatky a skúsenosti pri príprave nových receptúr vo vašej jedálni.

453 14.10.2021

Nové MSN a receptúry pre školské stravovanie 2021, ktoré po revízii vydalo ministerstvo školstva, sú v platnosti jeden pol mesiaca. Aj keď majú školské zariadenia prechodné obdobie na inštaláciu a zavedenie nových MSN do praxe, niektoré jedálne už s novými normami pracujú.

Deti palec hore shutterstock_234585034 diskusia

Realita slovenského školského stravovania. Ukážme pravdu!

451 12.10.2021

V poslednom čase sa v slovenských médiách objavilo veľa poloprávd alebo dokonca lží o slovenskom školskom stravovaní.

karpalni-tunel

Syndróm karpálneho tunela - riziko ochorenia pri práci v školskej jedálni

205 7.10.2021

Práca v kuchyni sa všeobecne považuje za veľmi náročnú z hľadiska energetického výdaja, ale aj z hľadiska zaťaženia horných končatín. Táto záťaž môže viesť k vzniku ochorení, z ktorých najčastejším je syndróm karpálneho tunela.

b1011_6

Inteligentný konvektomat = malý zázrak

175 24.9.2021

Koncom augusta som mala spolu s mnohými vedúcimi školských jedální možnosť na vlastné oči vidieť, čo dokáže inteligentný konvektomat.

plate-salmon-steak-with-broccoli

Revízia MSN 2021 - výber najdôležitejších princípov

732 24.9.2021

Pripravili sme pre Vás výber najdôležitejších princípov, ktoré využijete pri normovaní, výpočte množstva surovín potrebných k príprave pokrmov a nápojov a princípov pri zostavovaní jedálneho lístka.

healthy-vegetables-wooden-table

Skvelá voľba pre školské zariadenia do 80 stravníkov

359 22.9.2021

Potrebujete pripraviť jemný mrkvový alebo uhorkový šalát, prípadne chrumkavý kapustový šalát?

Máme pre vás krájač zeleniny CL20 od ROBOT COUPE a k tomu 3 disky ZADARMO!

ZUK4d601e_jidlo

Dotácia na stravu, alebo daňový bonus?

1079 30.8.2021

Právnymi úpravami zákona č. 544/2010 Z.z. o dotáciách (ďalej len „zákon o dotáciách“) účinných od 01.08.2021, došlo k ukončeniu plošného poskytovania dotácií na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ a k doplneniu novej skupiny detí, ktoré majú nárok na poskytnutie dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej „dotácia na stravu“).

coworkers-office-with-photo-cameras-computer

Cieľ je jasný, cesta je na vás!

391 29.7.2021

Hľadá sa redaktor. Nepoznáte toho pravého práve vy?

kuchař (15)

Je personál vašej jedálne ústretový a nad vecou?

742 18.7.2021

Stravník sa stretáva s personálom jedálne v rade situácií - v kancelárii pri platení, pri výdaji stravy, počas stravovania s určeným dozorom, vedúcu jedálne môže stretnúť na chodbe školy.

Vo všetkých týchto situáciách na stravníka pracovníci jedálne nejako pôsobia.

Naši partneri