Články
Súťaž: Zlatá vareška kraja – Chutne, zdravo a udržateľne
Poďte reprezentovať svoj kraj!
Pri príležitosti 80. výročia školského stravovania na Slovensku hľadáme výnimočné vedúce a kuchárky školských jedální, prinášajú deťom zdravé, chutné a ekologicky zodpovedné jedlá.
Ukážte, ako vaša jedáleň využíva biopotraviny, bojuje s odpadom a tvorí budúcnosť slovenského školského stravovania.
ĎAKUJEME! VÁŽÍME SI VÁS!
Pokiaľ sa v týchto dňoch s niekým lúčite, pošlite nám jeho meno a krátky odkaz s poďakovaním.
Budúcnosť Vašej jedálne? Vezmite ju do svojich rúk!
Leto býva každoročne obdobím, kedy dochádza v školskom stravovaní k väčším zmenám.
Môžu to byť zmeny plánované – výmena pracovníkov, modernizácia, vylepšovanie.. alebo zmeny z donútenia – finančná situácia, nedostatok personálu, rozhodnutie zhora.
Malý robot môže byť veľkým pomocníkom pre malé aj veľké kuchyne
Kompaktný multifunkčný robot R402 je neoceniteľným pomocníkom všetkých prevádzok, ktoré trpia nedostatkom personálu.
Mimoriadna výhodná ponuka do konca leta!
Čas školských výletov
Ako zabezpečiť stravovanie detí a a žiakov počas školského výletu?
Už ste ich vyskúšali? Podeľte sa s nami o vaše poznatky a skúsenosti pri príprave nových receptúr vo vašej jedálni.
Nové MSN a receptúry pre školské stravovanie 2021, ktoré po revízii vydalo ministerstvo školstva, sú v platnosti jeden pol mesiaca. Aj keď majú školské zariadenia prechodné obdobie na inštaláciu a zavedenie nových MSN do praxe, niektoré jedálne už s novými normami pracujú.
Realita slovenského školského stravovania. Ukážme pravdu!
V poslednom čase sa v slovenských médiách objavilo veľa poloprávd alebo dokonca lží o slovenskom školskom stravovaní.
Syndróm karpálneho tunela - riziko ochorenia pri práci v školskej jedálni
Práca v kuchyni sa všeobecne považuje za veľmi náročnú z hľadiska energetického výdaja, ale aj z hľadiska zaťaženia horných končatín. Táto záťaž môže viesť k vzniku ochorení, z ktorých najčastejším je syndróm karpálneho tunela.
Inteligentný konvektomat = malý zázrak
Koncom augusta som mala spolu s mnohými vedúcimi školských jedální možnosť na vlastné oči vidieť, čo dokáže inteligentný konvektomat.
Revízia MSN 2021 - výber najdôležitejších princípov
Pripravili sme pre Vás výber najdôležitejších princípov, ktoré využijete pri normovaní, výpočte množstva surovín potrebných k príprave pokrmov a nápojov a princípov pri zostavovaní jedálneho lístka.
Skvelá voľba pre školské zariadenia do 80 stravníkov
Potrebujete pripraviť jemný mrkvový alebo uhorkový šalát, prípadne chrumkavý kapustový šalát?
Máme pre vás krájač zeleniny CL20 od ROBOT COUPE a k tomu 3 disky ZADARMO!
Dotácia na stravu, alebo daňový bonus?
Právnymi úpravami zákona č. 544/2010 Z.z. o dotáciách (ďalej len „zákon o dotáciách“) účinných od 01.08.2021, došlo k ukončeniu plošného poskytovania dotácií na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ a k doplneniu novej skupiny detí, ktoré majú nárok na poskytnutie dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej „dotácia na stravu“).
Cieľ je jasný, cesta je na vás!
Hľadá sa redaktor. Nepoznáte toho pravého práve vy?
Je personál vašej jedálne ústretový a nad vecou?
Stravník sa stretáva s personálom jedálne v rade situácií - v kancelárii pri platení, pri výdaji stravy, počas stravovania s určeným dozorom, vedúcu jedálne môže stretnúť na chodbe školy.
Vo všetkých týchto situáciách na stravníka pracovníci jedálne nejako pôsobia.
Ďakujeme za priazeň, sme tu vďaka vám
Je tu záver školského roka. Opäť máme za sebou mnoho splnených úloh, náročné výzvy, dni plné snaženia a usilovnej práce. S veľkým očakávaním obraciame list v kalendári, ...