Organizácia prípravy a výdaja pokrmov od 1. júna

Vybrali sme najdôležitejšie podmienky organizácie prípravy a výdaja pokrmov v zariadeniach školského stravovania platné od 1.júna 2020 do odvolania.
Minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky rozhodnutím číslo: 2020/12033:1-A2110 TU zo dňa 22. mája 2020 obnovil prevádzku zariadení školského stravovania.
K prevádzkovaniu zariadení školského stravovania vydal hlavný hygienik Slovenskej republiky Usmernenie č. SOPZŠČ/4317/94825/2020 TU.
Vybrali sme najdôležitejšie podmienky organizácie prípravy a výdaja pokrmov v zariadeniach školského stravovania platné od 1.júna 2020 do odvolania:
Zriaďovateľ školy a školského zariadenia
- rozhodne o režime v akom rozsahu bude zariadenie školského stravovania poskytovať stravovanie vzhľadom na miestne podmienky (vývoj šírenia nákazy COVID-19), personálne zabezpečenie, materiálne a priestorové možnosti:
- pre deti materskej školy, ktoré sa zúčastňujú výchovno-vzdelávacieho procesu v škole;
- pre žiakov základnej školy, ktorí sa zúčastňujú výchovno-vzdelávacieho procesu v škole;
- pre žiakov základnej školy, ktorí sa zúčastňujú výchovno-vzdelávacieho procesu doma;
- pre cudzích stravníkov (seniorov);
- pre zamestnancov školy a školského zariadenia, ktorí vykonávajú svoje pracovné činnosti na pracovisku;
- stravovanie pre deti a žiakov s diétnym spôsobom stravovania;
- zabezpečí nevyhnutný nástup zamestnancov na pracovisko a vydá pokyn na zabezpečenie dôkladného čistenia a dezinfekcie priestorov školského zariadenia, dezinfekcie pracovných plôch a náradia pred otvorením po mimoriadnom prerušení prevádzky kvôli prevencii nákazy COVID19;
- zabezpečí dostatok dezinfekčných prostriedkov pre osobnú hygienu a dezinfekciu plôch a priestorov, ako aj osobné ochranné prostriedky (vrátane rúšok na použitie na pracovisku), jednorazové rukavice, papierové utierky.
Personálne zabezpečenie prevádzky zariadenia školského stravovania
- zamestnanci pri nástupe do zamestnania vyplnia Dotazník o zdravotnom stave (vzor TU));
- prípravu a výdaj stravy zabezpečia zamestnanci, ktorí nie sú v rizikovej skupine z hľadiska ohrozenia ochorením COVID19; k rizikovým skupinám patria: tehotné ženy, osoby staršie ako 60 rokov, osoby s pridruženými chronickými chorobami a s oslabenou imunitou (s cukrovkou, kardiovaskulárnym ochorením, chronickou respiračnou chorobou alebo s imunodeficientným syndrómom);
- Zamestnancom, ktorí patria do rizikovej skupiny, je zamestnávateľ naďalej povinný v súlade s § 250b ods. 2 Zákonníka práce umožniť vykonávať prácu z domácnosti. Ak nebude možné rizikovej skupine zamestnancov určiť vykonávanie práce z domácnosti zamestnanca podľa § 250b ods. 2 písm. a) Zákonníka práce, ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa, pri ktorej patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume 80 % jeho priemerného zárobku (resp. funkčného platu), najmenej však v sume minimálnej mzdy; ustanovenie § 142 ods. 4 Zákonníka práce tým nie je dotknuté (teda je naďalej aj možná dohoda so zástupcami zamestnancov na inej výške, ale najmenej 60 %).
- zamestnanec z rizikovej skupiny, ktorý bude vykonávať prácu na pracovisku, vyznačí túto skutočnosť v dotazníku;
- zamestnanci absolvujú školenie so zameraním na zásady, ktoré pomáhajú zabrániť šíreniu respiračných vírusov.
Podmienky dodávania, príjmu a preberania tovaru:
- za preberanie tovaru zodpovedá vedúci zamestnanec zariadenia školského stravovania alebo poverený zamestnanec;
- pre zamedzenie prenosu ochorenia prostredníctvom kontaktu s obalom potravín, obaly z potravín, ktoré je možné vybaliť, ihneď likvidovať do odpadu (krabice, fólie z veľkoobchodných balení);
- zamedziť vstup dodávateľov do priestorov zariadenia školského stravovania;
- po uložení prijatého tovaru je preberajúca osoba povinná si dôkladne umyť ruky mydlom a teplou vodou a použiť dezinfekčný prostriedok;
- vypracovať zoznam dohodnutých dodávateľov, ktorí budú zabezpečovať dodávku potravín evidencia.
Príprava zdravotne bezpečných pokrmov:
- pokrmy pripravovať podľa materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie a receptúr pre diétne stravovanie detí;
- školská jedáleň, ktorá poskytovala diétne stravovanie do vypuknutia pandémie, môže zabezpečovať prípravu diétnych pokrmov; diétne stavovanie sa neposkytovalo v čase prerušenia školského vyučovania- rozhodnutie ministra 2020/11506:1-A2110;
- pri výrobe a manipulovaní s potravinami prísne dodržiavať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe;
- pri vstupe do priestorov na prípravu pokrmov (do kuchyne) vytvoriť pracovnú plochu na vybaľovanie potravín vydaných zo skladu pre zabránenie krížovej kontaminácie pracovných plôch v prevádzke;
- pri prechode prác dôkladne umývať ruky a používať dezinfekciu rúk.
Výdaj pokrmov pre deti, ktoré sa zúčastňujú výchovno-vzdelávacieho procesu v škole:
- pri výdaji pokrmov pre deti materskej školy zabezpečiť stravovanie v triede, kde sa skupina detí zdržuje počas dňa;
- pri výdaji pokrmov v školskej jedálni odporúčame vypracovať harmonogram stravovania tak, aby sa skupiny detí nepremiešavali;
- v jedálni vytvoriť oddelené sektory stolov pre jednotlivé skupiny detí a pred vstupom do jedálne zabezpečiť dezinfekciu rúk;
- pre zamedzenie priameho kontaktu stravníkov s potravinami, naberačkami a príborom zabezpečiť naberanie pokrmov a nápojov a výdaj príborov povereným zamestnancom priamo v jedálni (polievka, chlieb, ovocie, nápoj);
- deti, žiaci a zamestnanci si sami jedlo a nápoje nenaberajú;
- hlavné jedlo si stravníci odoberajú pri výdajnom okienku;
- zamestnanec je povinný pri výdaji používať ochranné rúško a jednorazové rukavice ;
- po každej skupine detí je povinný vydezinfikovať povrchové plochy stolov;
- v priestoroch jedálne zabezpečiť časté a intenzívne vetranie.
Výdaj balených pokrmov pre žiakov, a cudzích stravníkov (seniorov):
- pre žiakov, vzdelávajúcich sa dištančnou formou doma, vydávať pokrmy zabalené v jednorazovom obale, ktoré prevezme zákonný zástupca žiaka, alebo poverená osoba;
- pre seniorov vydávať pokrmy zabalené v jednorazovom obale, ktoré si prevezme senior v školskej jedálni, alebo po prevoze doma;
- výdaj zabezpečovať podľa vypracovaného časového harmonogramu vo vyhradenom priestore vo vstupnej časti do zariadenia tak, aby nedochádzalo ku vzájomnému kontaktu zákonných zástupcov žiakov a seniorov;
- zamestnanec je povinný pri výdaji stravy používať ochranné rúško a jednorazové rukavice.
Výdaj stravy na prevoz do výdajnej školskej jedálne:
- výdaj stravy do prepravných nádob a termoportov pre rozvoz do výdajnej školskej jedálne sa zabezpečovať za prísnych hygienických požiadaviek v zmysle správnej výrobnej praxe;
- na prepravu používať vozidlo určené výhradne na prevoz stravy, o vykonanej dezinfekcii vozidla viesť evidenciu.
Proces výdaja pokrmov je potrebné ukončiť do troch hodín od ich prípravy.
Príjem diétnych pokrmov formou individuálnej donášky pokrmov:
- donesený diétny pokrm môže prevziať od zákonného zástupcu v prepravnej nádobe poverený a poučený zamestnanec za dodržania prísnych hygienických požiadaviek;
- prepravnú nádobu je potrebné ošetriť dezinfekčným prostriedkom a uskladniť v samostatnej chladničke;
- výdaj diétneho pokrmu zabezpečiť bežným spôsobom;
- donášať diétne pokrmy do zariadenia umožniť len stravníkom za splnených podmienok s osobitným spôsobom stravovania (prihláška, potvrdenie od lekára, informovaný súhlas, rozhodnutie o prijatí na osobitný spôsob stravovania a pod.)
Preventívne hygienické opatrenia
- denné vykonávať sanitáciu prevádzky podľa sanitačného programu systému HACCP;
- zabezpečovať dezinfekcie povrchov a pracovného náradia po každej vykonávanej činnosti;
- vypracovať zoznam používaných čistiacich a dezinfekčných prostriedkov;
- viesť evidenciu dokumentácie o vykonávaní sanitácie v prevádzke;
- dezinfikovať dotykové plochy kľučiek, vypínačov, zábradlí a ich okolia; osobitnú pozornosť venovať dezinfekcii šatňových a vstupných priestorov pre zamestnancov;
- toalety musia byť vybavené mydlom v dávkovači a jednorazovými papierovými utierkami (obrúskami) pre bezpečné osušenie rúk; nepoužívať textilné uteráky a vzduchové sušiče rúk;
- zamestnanci musia byť poučení o sprísnených podmienkach hygieny, o potrebe priebežného čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, ostatných povrchov a pracovného náradia;
- zamestnanci sú povinní nosiť rúško, ktoré je vyhradené na používanie v priestoroch zariadenia (nie v exteriéri - presun do práce, nákup potravín a pod.).
Dodatok k prevádzkovému poriadku a krízový plán
- pred zahájením činnosti vedúci zamestnanec je povinný vypracovať dodatok k prevádzkovému poriadku na aktuálne podmienky pre konkrétne zariadenie a v nadväznosti na aktuálnu situáciu v súvislosti s ochorením COVID19;
- dodatok nie je potrebné predložiť na schválenie príslušnému úradu verejného zdravotníctva.
Je potrebné vypracovať Krízový plán zariadenia školského stravovania?
Vydané Opatrenie hlavného hygienika č.OLP/4204/2020 zo dňa 22.5.2020 upravuje a dopĺňa opatrenie č.OLP/4083/2020 zo dňa 19.5.2020.
Od 1.6.2020 sa z opatrenia vypúšťa bod „B“ podmienky platiace výlučne pre zariadenia školského stravovania za účelom prípravy stravy pre deti a seniorov v celom bode, vrátane vypracovania krízového plánu.
Vzhľadom k tomu, že názory „odborníkov“ sa rôznia a vznikajú rôzne dezinformácie, budeme pre Vás na túto otázku hľadať odpovede a oficiálne stanovisko.
ĎAKUJEME metodičkám školského stravovania pri okresných úradoch v sídle kraja, ktoré poskytli našej redakcii Jedálne.sk vypracovaný vzor dodatku k prevádzkovému poriadku.
Pracovný materiál slúži ako vzor a platí v čase COVID19. Dodatok k PP je potrebné vypracovať na vlastné podmienky zariadenia školského stravovania a nie je potrebné ho predkladať na schválenie na príslušný úrad verejného zdravotníctva. Zariadenie školského stravovania je povinné mať dodatok vypracovaný ešte pred začatím činnosti.