Organizácia prípravy a výdaja pokrmov od 1. júna

škôlkári s príbormi shutterstock_141106657

Vybrali sme najdôležitejšie podmienky organizácie prípravy a výdaja pokrmov v zariadeniach školského stravovania platné od 1.júna 2020 do odvolania.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky rozhodnutím číslo: 2020/12033:1-A2110 TU zo dňa 22. mája 2020 obnovil prevádzku zariadení školského stravovania.

K prevádzkovaniu zariadení školského stravovania vydal hlavný hygienik Slovenskej republiky Usmernenie č. SOPZŠČ/4317/94825/2020 TU.

Vybrali sme najdôležitejšie podmienky organizácie prípravy a výdaja pokrmov v zariadeniach školského stravovania platné od 1.júna 2020 do odvolania:

Zriaďovateľ školy a školského zariadenia

  • rozhodne o režime v akom rozsahu bude zariadenie školského stravovania poskytovať stravovanie vzhľadom na miestne podmienky (vývoj šírenia nákazy COVID-19), personálne zabezpečenie, materiálne a priestorové možnosti:

- pre deti materskej školy, ktoré sa zúčastňujú výchovno-vzdelávacieho procesu v škole;

- pre žiakov základnej školy, ktorí sa zúčastňujú výchovno-vzdelávacieho procesu v škole;

- pre žiakov základnej školy, ktorí sa zúčastňujú výchovno-vzdelávacieho procesu doma;

- pre cudzích stravníkov (seniorov);

- pre zamestnancov školy a školského zariadenia, ktorí vykonávajú svoje pracovné činnosti na pracovisku;

- stravovanie pre deti a žiakov s diétnym spôsobom stravovania;

  • zabezpečí nevyhnutný nástup zamestnancov na pracovisko a vydá pokyn na zabezpečenie dôkladného čistenia a dezinfekcie priestorov školského zariadenia, dezinfekcie pracovných plôch a náradia pred otvorením po mimoriadnom prerušení prevádzky kvôli prevencii nákazy COVID19;
  • zabezpečí dostatok dezinfekčných prostriedkov pre osobnú hygienu a dezinfekciu plôch a priestorov, ako aj osobné ochranné prostriedky (vrátane rúšok na použitie na pracovisku), jednorazové rukavice, papierové utierky.

Personálne zabezpečenie prevádzky zariadenia školského stravovania

  • zamestnanci pri nástupe do zamestnania vyplnia Dotazník o zdravotnom stave (vzor TU));
  • prípravu a výdaj stravy zabezpečia zamestnanci, ktorí nie sú v rizikovej skupine z hľadiska ohrozenia ochorením COVID19; k rizikovým skupinám patria: tehotné ženy, osoby staršie ako 60 rokov, osoby s pridruženými chronickými chorobami a s oslabenou imunitou (s cukrovkou, kardiovaskulárnym ochorením, chronickou respiračnou chorobou alebo s imunodeficientným syndrómom);
  • Zamestnancom, ktorí patria do rizikovej skupiny, je zamestnávateľ naďalej povinný v súlade s § 250b ods. 2 Zákonníka práce umožniť vykonávať prácu z domácnosti. Ak nebude možné rizikovej skupine zamestnancov určiť vykonávanie práce z domácnosti zamestnanca podľa § 250b ods. 2 písm. a) Zákonníka práce, ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa, pri ktorej patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume 80 % jeho priemerného zárobku (resp. funkčného platu), najmenej však v sume minimálnej mzdy; ustanovenie § 142 ods. 4 Zákonníka práce tým nie je dotknuté (teda je naďalej aj možná dohoda so zástupcami zamestnancov na inej výške, ale najmenej 60 %).
  • zamestnanec z rizikovej skupiny, ktorý bude vykonávať prácu na pracovisku, vyznačí túto skutočnosť v dotazníku;
  • zamestnanci absolvujú školenie so zameraním na zásady, ktoré pomáhajú zabrániť šíreniu respiračných vírusov.

Podmienky dodávania, príjmu a preberania tovaru:

  • za preberanie tovaru zodpovedá vedúci zamestnanec zariadenia školského stravovania alebo poverený zamestnanec;
  • pre zamedzenie prenosu ochorenia prostredníctvom kontaktu s obalom potravín, obaly z potravín, ktoré je možné vybaliť, ihneď likvidovať do odpadu (krabice, fólie z veľkoobchodných balení);
  • zamedziť vstup dodávateľov do priestorov zariadenia školského stravovania;
  • po uložení prijatého tovaru je preberajúca osoba povinná si dôkladne umyť ruky mydlom a teplou vodou a použiť dezinfekčný prostriedok;
  • vypracovať zoznam dohodnutých dodávateľov, ktorí budú zabezpečovať dodávku potravín evidencia.

Príprava zdravotne bezpečných pokrmov:

  • pokrmy pripravovať podľa materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie a receptúr pre diétne stravovanie detí;
  • školská jedáleň, ktorá poskytovala diétne stravovanie do vypuknutia pandémie, môže zabezpečovať prípravu diétnych pokrmov; diétne stavovanie sa neposkytovalo v čase prerušenia školského vyučovania- rozhodnutie ministra 2020/11506:1-A2110;
  • pri výrobe a manipulovaní s potravinami prísne dodržiavať zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe;
  • pri vstupe do priestorov na prípravu pokrmov (do kuchyne) vytvoriť pracovnú plochu na vybaľovanie potravín vydaných zo skladu pre zabránenie krížovej kontaminácie pracovných plôch v prevádzke;
  • pri prechode prác dôkladne umývať ruky a používať dezinfekciu rúk.

Výdaj pokrmov pre deti, ktoré sa zúčastňujú výchovno-vzdelávacieho procesu v škole:

  • pri výdaji pokrmov pre deti materskej školy zabezpečiť stravovanie v triede, kde sa skupina detí zdržuje počas dňa;
  • pri výdaji pokrmov v školskej jedálni odporúčame vypracovať harmonogram stravovania tak, aby sa skupiny detí nepremiešavali;
  • v jedálni vytvoriť oddelené sektory stolov pre jednotlivé skupiny detí a pred vstupom do jedálne zabezpečiť dezinfekciu rúk;
  • pre zamedzenie priameho kontaktu stravníkov s potravinami, naberačkami a príborom zabezpečiť naberanie pokrmov a nápojov a výdaj príborov povereným zamestnancom priamo v jedálni (polievka, chlieb, ovocie, nápoj);
  • deti, žiaci a zamestnanci si sami jedlo a nápoje nenaberajú;
  • hlavné jedlo si stravníci odoberajú pri výdajnom okienku;
  • zamestnanec je povinný pri výdaji používať ochranné rúško a jednorazové rukavice ;
  • po každej skupine detí je povinný vydezinfikovať povrchové plochy stolov;
  • v priestoroch jedálne zabezpečiť časté a intenzívne vetranie.

Výdaj balených pokrmov pre žiakov, a cudzích stravníkov (seniorov):

  • pre žiakov, vzdelávajúcich sa dištančnou formou doma, vydávať pokrmy zabalené v jednorazovom obale, ktoré prevezme zákonný zástupca žiaka, alebo poverená osoba;
  • pre seniorov vydávať pokrmy zabalené v jednorazovom obale, ktoré si prevezme senior v školskej jedálni, alebo po prevoze doma;
  • výdaj zabezpečovať podľa vypracovaného časového harmonogramu vo vyhradenom priestore vo vstupnej časti do zariadenia tak, aby nedochádzalo ku vzájomnému kontaktu zákonných zástupcov žiakov a seniorov;
  • zamestnanec je povinný pri výdaji stravy používať ochranné rúško a jednorazové rukavice.

Výdaj stravy na prevoz do výdajnej školskej jedálne:

  • výdaj stravy do prepravných nádob a termoportov pre rozvoz do výdajnej školskej jedálne sa zabezpečovať za prísnych hygienických požiadaviek v zmysle správnej výrobnej praxe;
  • na prepravu používať vozidlo určené výhradne na prevoz stravy, o vykonanej dezinfekcii vozidla viesť evidenciu.

Proces výdaja pokrmov je potrebné ukončiť do troch hodín od ich prípravy.

Príjem diétnych pokrmov formou individuálnej donášky pokrmov:

  • donesený diétny pokrm môže prevziať od zákonného zástupcu v prepravnej nádobe poverený a poučený zamestnanec za dodržania prísnych hygienických požiadaviek;
  • prepravnú nádobu je potrebné ošetriť dezinfekčným prostriedkom a uskladniť v samostatnej chladničke;
  • výdaj diétneho pokrmu zabezpečiť bežným spôsobom;
  • donášať diétne pokrmy do zariadenia umožniť len stravníkom za splnených podmienok s osobitným spôsobom stravovania (prihláška, potvrdenie od lekára, informovaný súhlas, rozhodnutie o prijatí na osobitný spôsob stravovania a pod.)

Preventívne hygienické opatrenia

  • denné vykonávať sanitáciu prevádzky podľa sanitačného programu systému HACCP;
  • zabezpečovať dezinfekcie povrchov a pracovného náradia po každej vykonávanej činnosti;
  • vypracovať zoznam používaných čistiacich a dezinfekčných prostriedkov;
  • viesť evidenciu dokumentácie o vykonávaní sanitácie v prevádzke;
  • dezinfikovať dotykové plochy kľučiek, vypínačov, zábradlí a ich okolia; osobitnú pozornosť venovať dezinfekcii šatňových a vstupných priestorov pre zamestnancov;
  • toalety musia byť vybavené mydlom v dávkovači a jednorazovými papierovými utierkami (obrúskami) pre bezpečné osušenie rúk; nepoužívať textilné uteráky a vzduchové sušiče rúk;
  • zamestnanci musia byť poučení o sprísnených podmienkach hygieny, o potrebe priebežného čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, ostatných povrchov a pracovného náradia;
  • zamestnanci sú povinní nosiť rúško, ktoré je vyhradené na používanie v priestoroch zariadenia (nie v exteriéri - presun do práce, nákup potravín a pod.).

Dodatok k prevádzkovému poriadku a krízový plán

  • pred zahájením činnosti vedúci zamestnanec je povinný vypracovať dodatok k prevádzkovému poriadku na aktuálne podmienky pre konkrétne zariadenie a v nadväznosti na aktuálnu situáciu v súvislosti s ochorením COVID19;
  • dodatok nie je potrebné predložiť na schválenie príslušnému úradu verejného zdravotníctva.

Je potrebné vypracovať Krízový plán zariadenia školského stravovania?

Vydané Opatrenie hlavného hygienika č.OLP/4204/2020 zo dňa 22.5.2020 upravuje a dopĺňa opatrenie č.OLP/4083/2020 zo dňa 19.5.2020.

Od 1.6.2020 sa z opatrenia vypúšťa bod „B“ podmienky platiace výlučne pre zariadenia školského stravovania za účelom prípravy stravy pre deti a seniorov v celom bode, vrátane vypracovania krízového plánu.

Vzhľadom k tomu, že názory „odborníkov“ sa rôznia a vznikajú rôzne dezinformácie, budeme pre Vás na túto otázku hľadať odpovede a oficiálne stanovisko.

ĎAKUJEME metodičkám školského stravovania pri okresných úradoch v sídle kraja, ktoré poskytli našej redakcii Jedálne.sk vypracovaný vzor dodatku k prevádzkovému poriadku.

Nájdete TU

Pracovný materiál slúži ako vzor a platí v čase COVID19. Dodatok k PP je potrebné vypracovať na vlastné podmienky zariadenia školského stravovania a nie je potrebné ho predkladať na schválenie na príslušný úrad verejného zdravotníctva. Zariadenie školského stravovania je povinné mať dodatok vypracovaný ešte pred začatím činnosti.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok