VÝDAJ POKRMOV DO OBEDÁROV
Môže či nemôže sa v školskej jedálni vydávať obed do obedárov? Má rodič, keď dieťa neodhlási zo stravy nárok prísť si po obed? Za akých podmienok sa môžu stravovať v jedálni cudzí stravníci?

Výdaj hotových pokrmov do prepravných nádob musí byť zabezpečený a vykonávaný hygienicky vyhovujúcim spôsobom tak, aby nedošlo k narušeniu kvality a zdravotnej bezpečnosti pokrmov, v súlade s §5 vyhlášky č.533/2007 Z.z. o podrobnostiach a požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania.
Zariadenie školského stravovania (ďalej len ZŠS) musí mať vo svojom Prevádzkovom poriadku ako prílohu vypracovaný SYSTÉM ZABEZPEČENIA VÝDAJA POKRMOV DO PREPRAVNÝCH NÁDOB. Prevádzkový poriadok, vrátane jeho príloh, schvaľuje príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva so zreteľom na výdaj do prepravných nádob len vo výnimočných a odôvodnených prípadoch.
ČO MÁ OBSAHOVAŤ UVEDENÁ PRÍLOHA?
1. KOMU JE MOŽNÉ POSKYTNÚŤ POKRM DO PREPRAVNÝCH NÁDOB
Výdaj pokrmov do prepravných nádob sa poskytuje:
- Deťom a žiakom (ďalej len žiak) - prvý deň choroby, keď sa nezúčastnili výchovno-vzdelávacích aktivít a neodhlásili sa zo stravovania. Rodičia uhradia príspevok na stravovanie v plnej výške.
- Zamestnancom, ktorí vykonávajú prácu v rámci pracovnej zmeny na svojom obvyklom pracovisku a zo závažných dôvodov nemôžu si odobrať obed v školskej jedálni. Podľa zákonníka práce je zamestnávateľ povinný poskytovať stravovanie svojím zamestnancov a pokiaľ má svoju jedáleň tak poskytuje stravovanie v danej jedálni. Zamestnávateľ predpokladá, že zamestnanci obed skonzumujú v školskej jedálni, alebo v časti jedálne, určenej pre stravovanie zamestnancov.
- Iným fyzickým osobám - cudzím stravníkom.
Výdaj pokrmov do prepravných nádob sa neposkytuje:
· Žiakom, ktorí sa nezúčastnili výchovno-vzdelávacích aktivít v škole.
· Žiakom, ktorí nie sú stravníkmi školskej jedálne.
Stravníkom ZŠS je žiak, ktorého na stravu rodič prihlási Zápisným lístkom stravníka a stravuje sa v školskej jedálni.
2. AKO POSKYTNÚŤ POKRM DO PREPRAVNÝCH NÁDOB
Podmienky individuálneho výdaja pokrmov do prepravných nádob:
- Výdaj pokrmov do prepravných nádob v školskej jedálni je priestorovo aj časovo oddelený od stravovania detí a žiakov.
- Prepravné nádoby si zabezpečí stravník, ktorý zodpovedá aj za ich hygienickú bezpečnosť - čistotu. Nádoby musia byť zo zdravotne neškodného materiálu, umývateľné a uzatvárateľné.
- Na príjem a výdaj prepravných nádob je učený vyhradený priestor.
- Na naberanie pokrmov do prepravných nádob je vyhradený vyhradený samostatný pracovný priestor alebo vyhradený pracovný stôl.
- Časový harmonogram výdaja obedov do prepravných nádob je určený podľa podmienok zariadenia a zverejnený na nástenke v jedálni alebo na inom prístupnom mieste, napr. :
a) od 11 hod – do 11,30 hod. – žiaci
b) od 13,30 hod.-14,00 hod.- zamestnanci a cudzí stravníci. - Prepravné nádoby je potrebné prevziať v stanovenom čase výdaja, po uvedenom čase školská jedáleň nemôže zodpovedať za zdravotnú bezpečnosť pripravovaných pokrmov.
- Po prevzatí pokrmu v prepravnej nádobe stravník / zákonný zástupca preberá plnú zodpovednosť za ďalšiu manipuláciu s odobratým pokrmom (prenos, skladovanie a ohrev).
- Stravníci sú povinní dodržiavať zákaz vstupu nepovolaným osobám do výrobných a skladovacích priestorov.
Každý výdaj pokrmov do prepravných nádob je legislatívne, prakticky aj ľudsky náročný a nesmie nahrádzať klasický výdaj v školskej jedálni. Školská jedáleň je zriadená na prípravu, výdaj a konzumáciu jedál a nápojov pre stravníkov v čase ich pobytu v škole. Priama konzumáciia jedál v školskej jedálni žiakov vychováva k spoločenskému správaniu, hygiene a kultúrnemu stolovaniu.