Používanie mrazenej zeleniny a čistených zemiakov
Jedálne.sk napísal/a 16 nov 2022
Dobrý deň, mám taký problém, od 2019 sme na MÚ v kultúrnej sále a v kuchyni.
V septembri 2021 starú kuchyňu zbúrali a tak sme zostali bez skladov, priestorov na čistenie zeleniny a zemiakov, tak od toho času nakupujem mrazenú zeleninu a čistené zemiaky ale som si plne vedomá že na prvom mieste je čerstvá.
Teraz ma rodičia obviňujú že to používam a proste neuznajú že to je výnimočná situácia , že nie sú na to priestory atd.
Prosím o radu či sa vo výnimočnom prípade môže takto fungovať alebo mám požiadať o pomoc RÚVZ.
Anna A.
Jedálne.sk napísal/a 16 nov 2022
Podľa Aplikácie princípov k MSN revízia 2021 sa pri príprave pokrmov so zeleniny používa prioritne čerstvá zelenina. Čerstvú zeleninu možno nahradiť hlbokozmrazenou zeleninou z dôvodu sezónnosti. T.z. z dôvodu nedostatku ponuky čerstvej zeleniny na trhu. Je možné akceptovať výnimočné situácie ako napr. pri výpadku energií, pri neočakávanom výpadku zamestnancov, čo nie je Váš prípad.
Predovšetkým je potrebné zvážiť, či je potrebné podľa počtu stravníkov v prevádzke zriadiť stavebne oddelený priestor alebo prevádzkovo oddelený priestor v súlade s vyhláškou č. 533/2007 Z. z. (príloha č. 1).
Prevádzka zariadenia školského stravovania nemôže plnohodnotne fungovať bez zriadenia hrubej prípravovne zeleniny ( priestor v priamo v prevádzke alebo stavebne oddelený priestor ) vzhľadom k tomu, že nie možné nahradiť čerstvú zeleninu v plnom rozsahu zeleninou mrazenou ( kapusta, kel, paprika, rajčiny, mrkva do šalátu, príloha a pod. ...).
Žiadať o pomoc príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý vykonáva voči zariadeniam verejného stravovania zdravotný dozor, je ako zavolať na seba kontrolný orgán.
Jediným oprávneným subjektom, na ktorý sa musíte obrátiť a ktorý Vám môže pomôcť je Váš zriaďovateľ.