Normy, jedálny lístok, finančné zabezpečenie ako pevné hranice pri tvorbe jedálnička
Miriam napísal/a 24 apr 2023
Jedálne.sk napísal/a 09 máj 2023
Podľa §140 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. Zákon o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov:
V školskej jedálni sa môžu pripravovať diétne jedlá pre deti a žiakov, u ktorých podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie podľa materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre diétne stravovanie vydané ministerstvom školstva.
V súlade s uvedeným usmernením vydalo ministerstvo školstva Materiálno-spotrebné normy a receptúry (ďalej MSN) pre diétny stravovací systém v školskom stravovaní pre tri druhy diét:
• šetriaca diéta (ochorenie tráviaceho traktu),
• diabetická diéta (pri zvýšenej hladine cukru v krvi – cukrovka),
• bezgluténová, bezlepková diéta (porucha vstrebávania lepku z pokrmov).
Ak zariadenie školského stravovania zabezpečuje pre deti a žiakov, u ktorých na základe lekárskeho potvrdenia je indikovaná laktózová intolerancia - vylúčenie mlieka a mliečnych výrobkov, je možnosť pri príprave pokrmov z receptúr MSN (pre bežné stravovanie) použiť bezlaktózové mlieko a bezlaktózové mliečne výrobky.
Aj takto upravené jedlo musí spĺňať požiadavky pre školské stravovanie uvedené v školskom zákone- odporúčané výživové dávky, MSN, zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov, finančné podmienky na nákup potravín.
Zemiaky poliate olejom, ako hlavné jedlo, sa nenachádzajú v registri MSN pre školské stravovanie.
vedúca Marta napísal/a 14 nov 2022
Anna napísal/a 14 nov 2022