Lokálna verejná kuchyňa. Sen, alebo reálna možnosť?
Blanka napísal/a 07 sep 2022
Jedálne.sk napísal/a 12 sep 2022
Podľa zákona NR SR č. 152/1995 o potravinách v znení neskorších predpisov sú prevádzkovatelia povinní
na všetkých stupňoch výroby, spracúvania a distribúcie dodržiavať požiadavky upravené týmto zákonom, potravinovým kódexom a osobitnými predpismi. Zamestnanci, ktorí prichádzajú priamo alebo nepriamo do styku s potravinami, musia byť poučení a vyškolení o hygiene potravín podľa osobitného predpisu v rozsahu primeranom pracovným činnostiam, ktoré vykonávajú.
Manipulácia s potravinami a pokrmami sa považuje za epidemiologicky závažnú činnosť. Epidemiologicky závažná činnosť je pracovná činnosť, ktorou možno pri zanedbaní postupov správnej výrobnej praxe a pri nedodržaní zásad osobnej hygieny spôsobiť vznik alebo šírenie prenosného ochorenia. Môžu ju vykonávať len osoby zdravotne spôsobilé a odborne spôsobilé.
Zdravotnú spôsobilosť preukazuje osoba zdravotným preukazom, ktorý jej na základe vstupnej lekárskej prehliadky vydá lekár,
Osobitnou podmienkou na vykonávanie epidemiologicky závažných činností je odborná spôsobilosť, ktorá sa preukazuje
a) osvedčením o odbornej spôsobilosti alebo
b) dokladom o absolvovaní príslušného odborného vzdelania alebo dokladom o uznaní dokladu
o vzdelaní.
Podľa Katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, časť Spoločné pracovné činnosti v oblasti stravovania- sa manipulačné a obslužné práce spojené so stravovaním vzťahujú na zamestnancov v oblasti stravovania.
edita borš napísal/a 21 júl 2022
Edita Pilárová napísal/a 13 júl 2022