Lokálna verejná kuchyňa. Sen, alebo reálna možnosť?

Blanka napísal/a 07 sep 2022

Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, ako je to s vydávaním stravy - obedov a večere v školskom internáte pre špeciálnej škole. Ja, ako vychovávateľka v tomto zariadení musím preberať stravu/obed a večera/ od kuchárky a prenášať do druhej jedálne deťom na stoly, a pri tom mi ako vychovávateľky nemáme zdravotný preukaz. Príklad: idem do jedálne, donesiem deťom polievku - naberiem, odnesiem prázdne taniere, idem zobrať hlavné jedlo /obed, alebo večeru/, čakám, kedy deti dojedia a potom odnesiezm zvyšky jedla, ktoré musím zhrabnúť do určenej nádoby a popri tom zase roznášam jedlo. Podľa mňa nie je to hygienické manipulovať s čistým jedlom a v zároveň aj s odpadom. Podotýkam - bez zdravotného preukaz... Koho je toto vlastne náplň práce? Obstojí argument, že v kuchyni je málo ľudí? Ďakujem. S pozdravom Blanka

Jedálne.sk napísal/a 12 sep 2022

Podľa zákona NR SR č. 152/1995 o potravinách v znení neskorších predpisov sú prevádzkovatelia povinní

na všetkých stupňoch výroby, spracúvania a distribúcie dodržiavať požiadavky upravené týmto zákonom, potravinovým kódexom a osobitnými predpismi. Zamestnanci, ktorí prichádzajú priamo alebo nepriamo do styku s potravinami, musia byť poučení a vyškolení o hygiene potravín podľa osobitného predpisu v rozsahu primeranom pracovným činnostiam, ktoré vykonávajú.

Manipulácia s potravinami a pokrmami sa považuje za epidemiologicky závažnú činnosť. Epidemiologicky závažná činnosť je pracovná činnosť, ktorou možno pri zanedbaní postupov správnej výrobnej praxe a pri nedodržaní zásad osobnej hygieny spôsobiť vznik alebo šírenie prenosného ochorenia. Môžu ju vykonávať len osoby zdravotne spôsobilé a odborne spôsobilé.

Zdravotnú spôsobilosť preukazuje osoba zdravotným preukazom, ktorý jej na základe vstupnej lekárskej prehliadky vydá lekár,

Osobitnou podmienkou na vykonávanie epidemiologicky závažných činností je odborná spôsobilosť, ktorá sa preukazuje

a) osvedčením o odbornej spôsobilosti alebo
b) dokladom o absolvovaní príslušného odborného vzdelania alebo dokladom o uznaní dokladu

o vzdelaní.

Podľa Katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, časť Spoločné pracovné činnosti v oblasti stravovania- sa manipulačné a obslužné práce spojené so stravovaním vzťahujú na zamestnancov v oblasti stravovania.

edita borš napísal/a 21 júl 2022

absolútne s Vami súhlasím,potrebujeme víziu,meniť veci k lepšiemu,navariť dobrý obed a prispieť k lepšiemu životu v našej krajine

Edita Pilárová napísal/a 13 júl 2022

S týmto návrhom absolútne súhlasím. Ak chceme zabezpečiť aspoň ako tak zdravý vývoj našich detí, zdravá výživa je nevyhnutná. Deti pochádzajú z rôznorodých pomerov a rodičia im mnohokrát nevedia zabezpečiť kvalitné potraviny ( rodinné rozpočty im to neumožňujú ). Je preto dôležité, aby aspoň 1 hlavné jedlo cez deň mali zabezpečené zo zdravých a kontrolovaných surovín v čase, keď sa ich organizmus vyvíja ( dieťa v MŠ, žiak ZŠ, príp. aj SŠ ). Tieto suroviny budú finančne nákladnejšie, preto by túto ťarchu mal prevziať štát. Najlepšie by bolo vrátiť sa k modelu, keď štát uhrádzal za deti a žiakov nákup potravín a všetky deti bez ohľadu na sociálny status sa mohli zúčastniť stravovania. Strácajú sa stravovacie návyky, rodičia nevaria zo všetkých surovín, ktoré dieťa pre svoj vývoj potrebuje ( zložité, nedostupné, nákladné ), často rodičia siahajú po polotovaroch, rýchlych občerstveniach, sladkých nápojoch... V ŠJ sa dieťa/žiak stretáva s rozličnými surovinami, učí sa, prečo sú preňho dôležité, ochutná ich a utvára si k nim vzťah. To, s čím sa nestretne, odmieta. Určite podporujem školské stravovanie a určite podporujem aj to, aby v školskom stravovaní boli tie najlepšie a najzdravšie suroviny a receptúry. A určite chcem, aby bolo stravovanie dostupné pre všetky deti bez rozdielu. ( je potrebné myslieť aj na verejné obstarávanie a školské stravovanie z neho vyňať ). Mlieko, mliečne výrobky, mäso, zeleninu, ovocie, chlieb je určite najlepšie odoberať čerstvé, dozreté od regionálnych dodávateľov, ktorých poznáme a vieme sa spoľahnúť na kvalitu.
VIS Slonensko

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok