Trápia aj vás zbytočne zničené potraviny?
Slávka napísal/a 07 jún 2022
napísal/a 10 jún 2022
Odpoveď Jedálne.sk
Ľudmila Očenášová, metodik BB
Podľa môjho názoru, je mnoho možností ako predísť plytvaniu potravinami v školských jedálňach. Najvhodnejším prídavkom za obedom je podať stravníkovi ovocie v celku alebo formou ovocného šalátu, ovocného múčnika, ako doplnok k pudingu, či do tvarohového pohára. Podať stravníkovi k obedu jogurt, neplní zmysel prídavku za obedom. Ruku na srdce, kto má chuť za obedom konzumovať jogurt? Súhlasila by som jogurtovým pohárom s piškótami doplnený kúskami ovocia. Aj keď vnímam, že v tejto situácii zdražovania potravín a „zabetónovaných“ finančných pásiem to nie je reálne. Takže v tomto zmysle máme problém s uskladnením jogurtov v odkladacom koši vyriešný. Odložené ovocie sa bežne pri dodržaní skladových podmienok môže vydať nasledujúci deň.
Vo svojej praxi som sa stretla s tým, že vedúca školskej jedálne zriadila v školskej jedálni ovocný pult ( dokonca na výber viac druhov ovocia), kde si stravníci berú ovocie podľa svojej chuti. Samozrejme nejde o každodennú záležitosť, ale tento spôsob sa osvedčil aj pri zeleninových šalátoch na výber.
Myslím, že nie je úmyslom školského stravovania „nasilu“ podávať ovocie (jogurt) stravníkom na tácku, keď má skončiť v koši
Mgr. Eva Feketová, Executive Manager Jedálne.sk
Júlia je redaktorka portálu, ktorá pozbierala v školských jedálňach postrehy, ako sa dá riešiť problém. Hľadá cesty, ako niečo ide. Jasné, že každý postup má nejaké pravidlá, potraviny musia byť uchovávané tak, aby bola zachovaná ich bezpečnosť. Vy ale rovno predpokladáte, že to tak nebude. Prečo?
Bez ohľadu na túto konkrétnu otázku mám námet na zamyslenie – nekomplikujeme si život často sami, keď ešte sprísňujeme už aj tak prísne pravidlá?
Anna napísal/a 07 jún 2022