Trápia aj vás zbytočne zničené potraviny?

Slávka napísal/a 07 jún 2022

Kto je Júlia Szekely? Ako to je s prípadnou kontrolou, ktorá bez ohlásenia príde k žiakom a príde na to, že nemajú na táske to, čo tam malo byť? Uverí kontrola, že žiak si to neprial? Je možné pri pandemických opatreniach a aj hygienických na druhý deň vydávať ovocie, prípadne jogurt, ktorý bol niekde "odložený"?

napísal/a 10 jún 2022

Odpoveď Jedálne.sk

Ľudmila Očenášová, metodik BB

Podľa môjho názoru, je mnoho možností ako predísť plytvaniu potravinami v školských jedálňach. Najvhodnejším prídavkom za obedom je podať stravníkovi ovocie v celku alebo formou ovocného šalátu, ovocného múčnika, ako doplnok k pudingu, či do tvarohového pohára. Podať stravníkovi k obedu jogurt, neplní zmysel  prídavku za obedom. Ruku na srdce, kto má chuť za obedom konzumovať  jogurt? Súhlasila by som jogurtovým pohárom s piškótami doplnený kúskami ovocia. Aj keď  vnímam, že v tejto situácii zdražovania potravín a „zabetónovaných“ finančných pásiem to nie je reálne. Takže v tomto zmysle máme problém s uskladnením  jogurtov v odkladacom koši vyriešný.  Odložené ovocie sa bežne pri dodržaní skladových podmienok  môže vydať nasledujúci deň.

Vo svojej praxi som sa stretla s tým, že vedúca školskej jedálne zriadila v školskej jedálni ovocný pult ( dokonca na výber viac druhov ovocia), kde si stravníci berú ovocie podľa svojej chuti. Samozrejme nejde o každodennú záležitosť, ale tento spôsob sa osvedčil aj pri zeleninových šalátoch na výber.

Myslím, že nie je úmyslom školského stravovania „nasilu“ podávať ovocie (jogurt) stravníkom na tácku, keď má skončiť v koši

Mgr. Eva Feketová, Executive Manager Jedálne.sk

Júlia je redaktorka portálu, ktorá pozbierala v školských jedálňach postrehy, ako sa dá riešiť problém. Hľadá cesty, ako niečo ide. Jasné, že každý postup má nejaké pravidlá, potraviny musia byť uchovávané tak, aby bola zachovaná ich bezpečnosť. Vy ale rovno predpokladáte, že to tak nebude. Prečo?

Bez ohľadu na túto konkrétnu otázku mám námet na zamyslenie – nekomplikujeme si život často sami, keď ešte sprísňujeme už aj tak prísne pravidlá?

 

Anna napísal/a 07 jún 2022

No, u nás v jedálni sa častejšie však vyskytuje fenomén raz zahryznem do jablka a hodím ho do koša, alebo otvorím jogurt a otvorený ho nechám na stole.
E-shop

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok