V zariadeniach školského stravovania máme dve vyhlášky k dokumentácii

Martina napísal/a 11 jún 2025

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, ako vypočítať výšku príspevku zamestnávateľa na stravu . Sme v treťom fin.pásme, učitelia hradia 2,40€. Tento príspevok sa vypočíta 55% z tejto sumy alebo táto suma predstavuje tých 45%, ktoré si hradí zamestnanec? Ďakujem.

Jedálne.sk napísal/a 25 jún 2025

Dobrý deň,

Ak zamestnávateľ zabezpečí pre svojich zamestnancov stravovanie vo vlastnom zariadení (v školskom zariadení) určí cenu jedla, ktorá je vo výške nákladov na nákup potravín podľa finančných pásiem MŠVVaŠ SR a vo výške prepočítaných režijných nákladov na prípravu jedného jedla.

Výška príspevku zamestnávateľa na stravovanie musí zodpovedať minimálne 55 % z ceny jedla a maximálne 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa zákona o cestovných náhradách (časové pásmo 5 až 12 hodín - 8,80 eura). Maximálny príspevok v sume 4,84 eura (55 % ).

Cenu jedného jedla v školskej jedálni tvorí finančný limit na nákup potravín (finančné pásmo určené zriaďovateľom) a režijné náklady.

Ak je cena jedla vykalkulovaná vo vlastnom stravovacom zariadení napr. 4,50 €, zamestnávateľ musí prispieť minimálne 2,48 € /55 % zo 4,50 €/, môže prispieť do maximálnej výšky 4,50 €, zamestnanec uhradí rozdiel, ktorý sa zníží o príspevok zo sociálneho fondu (ak je určený) .

Vzor výpočtu

Nákup potravín

FP B 3.

Réžie

Cena jedla

Úhrada zamestnávateľa

Úhrada zamestnanca

Príspevok zo soc.fondu

-znižuje úhradu zamestnanca

Vlastné zariadenie

2,40

2,10

4,50

od 2,48 do 4,50

od 0,00 do 2,02

0

"Na výpočet ceny stravného lístka zamestnancov je potrebné k sume z finančného pásma 2,40 pripočítať režijné náklady na jedlo, a z tejto sumy určíte úhradu 55% pre zamestnávateľa a 45% pre zamestnanca".

Zuzana Hejdová napísal/a 05 máj 2025

Dobrý deň, položím otázku mimo tejto témy, ale neviem nikde nájsť odpoveď na problém: či majú deti prvého stupňa po sebe v jedálni keď dojedia obed,povinne a pravidelne utierať stoly? Kuchárky v našej škole Zš s MŠ Bojnice trvajú na tom , aby deti z ŠKD utierali stoly handrou, ktorú im podá pani kuchárka pri okienku s odpadom, deti stôl utrú a samozrejme tým že nás je veľa a všetko prebieha rýchlo všímam si že deti s tými špinavými rukami jedia ďalej...ja mojej skupine detí to nedovolím, ak treba poutieram a pozbieram po nich ja. Je povinnosťou a bežnou praxou aby deti prvého stupňa suplovali upratovanie? Budem veľmi vďačná za odpoveď, Zuzana Hejdová

Jedálne.sk napísal/a 09 máj 2025

Dobrý deň,

Za čistotu a dezinfekciu stolov zodpovedajú zamestnanci školskej jedálne.

Robot R402

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy