napísal/a 25 nov 2020

Dobrý deň. V norme na knedle slivkové - hlbokomrazené vychádza porcia 17g v surovom stave, ale potom na jedálničku je uvedené porcia iba hotové knedle 200g. To ako že uvarením získajú na váhe? Teda vážili sme to a nie je to pravda. V mrazenom stave vychádzajú 4 guľky na 1 stravníka a potom v uvarenom vychádza 5-6 podľa veľkosti. Ako zo 4 guliek mám vyčarovať 6? A pri cca 50stravníkoch mi v konečnom dôsledku chýba cca 2kg uvarených knedlí. Podľa čoho sa mám potom riadiť? Podľa toho čo mi napíše predloha pre prípravu jedla a odpísať a vydať to zo skladu podľa tohto, alebo podľa jedálneho lístka a potom zo skladu odpísať naviac? ďakujem za odpoveď

napísal/a 25 nov 2020

Odpoveď Jedálne.sk

Pri vypracovaní receptúry sa u pokrmov (polotovarov), ktoré sa pripravujú varením vo vode počíta s 10% zvýšením hmotnosti.  T.j. na žiaka I. stupňa knedle 170g+10%=189g+20g (maslo)=208g porcia po uvarení.  

Pri príprave takýchto pokrmov musíme brať úvahy, že tieto výrobky sú od rôznych výrobcov a nie všetky spĺňajú bežné štandardy výťažnosti, kvality, obsahu vody vo výrobku a podobne.

Cieľom školského  stravovania  je dosiahnuť, aby bol  žiak - stravník spokojný, to znamená dodržať hmotnosť porcie uvedenej na jedálnom lístku.  Podľa pokynov v aplikácii princípov k MSN je možné v preukázateľných prípadoch navýšiť vynormované potraviny  o 10%.  Odporúčame vám používať výrobky od výrobcov, ktorí sa vám osvedčili a polotovary používať LEN vo výnimočných situáciách. 

Dopredaj normy

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová