napísal/a 25 nov 2020

Dobrý deň. V norme na knedle slivkové - hlbokomrazené vychádza porcia 17g v surovom stave, ale potom na jedálničku je uvedené porcia iba hotové knedle 200g. To ako že uvarením získajú na váhe? Teda vážili sme to a nie je to pravda. V mrazenom stave vychádzajú 4 guľky na 1 stravníka a potom v uvarenom vychádza 5-6 podľa veľkosti. Ako zo 4 guliek mám vyčarovať 6? A pri cca 50stravníkoch mi v konečnom dôsledku chýba cca 2kg uvarených knedlí. Podľa čoho sa mám potom riadiť? Podľa toho čo mi napíše predloha pre prípravu jedla a odpísať a vydať to zo skladu podľa tohto, alebo podľa jedálneho lístka a potom zo skladu odpísať naviac? ďakujem za odpoveď

napísal/a 25 nov 2020

Odpoveď Jedálne.sk

Pri vypracovaní receptúry sa u pokrmov (polotovarov), ktoré sa pripravujú varením vo vode počíta s 10% zvýšením hmotnosti.  T.j. na žiaka I. stupňa knedle 170g+10%=189g+20g (maslo)=208g porcia po uvarení.  

Pri príprave takýchto pokrmov musíme brať úvahy, že tieto výrobky sú od rôznych výrobcov a nie všetky spĺňajú bežné štandardy výťažnosti, kvality, obsahu vody vo výrobku a podobne.

Cieľom školského  stravovania  je dosiahnuť, aby bol  žiak - stravník spokojný, to znamená dodržať hmotnosť porcie uvedenej na jedálnom lístku.  Podľa pokynov v aplikácii princípov k MSN je možné v preukázateľných prípadoch navýšiť vynormované potraviny  o 10%.  Odporúčame vám používať výrobky od výrobcov, ktorí sa vám osvedčili a polotovary používať LEN vo výnimočných situáciách. 
 

Dopredaj normy

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok