Kvalifikačné požiadavky na pracovníkov školského stravovania

Jozef Golian napísal/a 20 jún 2020

Problematika vzdelávania je dnes kľúčovou témou a v oblasti gastronómie má zvlášť veľký význam, pretože od vzdelanosti ľudí bude závisieť aj kvalita ich života. Stredné školstvo je dnes do značnej miery deformované a mladá generácia sa nemá kde naučiť nové veci. Druhou stranou mince je však aj záujem mladej generácie učiť sa a potom chcieť v danom odbore pracovať. Na Fakulte biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity sme už pre 4 rokmi pripravili bakalársky študijný program "potraviny a technológie v gastronómii", ktorého cieľom je práve pripravovať mladú generáciu do riadiacich funkcií v školskom stravovaní, hotelovom stravovaní, či v závodnom stravovaní a pod. Špecialista – manažér stravovacieho zariadenia zabezpečuje prejednávanie objednávok a zmlúv s obchodnými partnermi, aplikuje základné zásady pri zostavovaní jedálnych a nápojových lístkov, inovuje techniku pre stravovanie a postupy úpravy potravín, zabezpečuje kontrolu hygieny stravovacej prevádzky, vytvára cenové kalkulácie pre stravovací a nápojový segment, vedie a spracováva požadovanú evidenciu, agendu a zapracováva legislatívne zmeny do prevádzkovej praxe, vykonáva kontrolu dodržiavania požiadaviek pri výdaji pokrmov, pri odbere vzoriek pokrmov, pri nakladaní s ich zvyškami, či neškodnom odstraňovaní, kontroluje funkčnosť a bezpečnosť technického vybavenia stravovacích zariadení, pracuje so stravovacími softvérmi, zabezpečuje inovácie prípravy pokrmov a nápojov, zabezpečuje aplikáciu a dodržiavanie právnych predpisov. Komunikuje s odberateľmi, orgánmi úradnej kontroly potravín a spotrebiteľskými združeniami. Absolvent je schopný vykonávať vysoko odborné činnosti pre gastronomické služby – prevádzkové, marketingové, obchodné, podnikateľské, riadiace a kontrolné v rôznych pracovných pozíciách a právne organizačných formách ako zamestnanec, zamestnávateľ alebo podnikateľ. Takže na Slovenskú je aj takáto možnosť štúdia, avšak mladá generácia musí chcieť nielen študovať a pracovať ale predovšetkým zostať na Slovensku aby pomohla svojim rodičom, budúcim deťom, vnukom a pod. Ak tu nebude vzájomná podpora generácií, bude sa zhoršovať aj zdravie aj životná úroveň ľudí a bude to ťažké udržať.

Marta- vedúca napísal/a 22 jún 2020

Veľmi sa mi páči vaša myšlienka, či realita. Žiaľ skutočnosť je iná. Odbornosť v školskom stravovaní vo funkcii vedúcej školského stravovacieho zariadenia nie je požadovaná na odbornosti. Dnes môže byť vedúca maturantka , ale bez odbornosti. takto postavili odbornosť v katalógu pracovných činností. Áno môžu si riaditelia upraviť vo svojom napr. mzdovom, alebo kvalifikačnom predpise, ale povedzte na čo by to robili. Takto im to vyhovuje a na pozíciach máme neodborníkov.
E-shop

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok