Kvalifikačné požiadavky na pracovníkov školského stravovania
Jozef Golian napísal/a 20 jún 2020
Problematika vzdelávania je dnes kľúčovou témou a v oblasti gastronómie má zvlášť veľký význam, pretože od vzdelanosti ľudí bude závisieť aj kvalita ich života. Stredné školstvo je dnes do značnej miery deformované a mladá generácia sa nemá kde naučiť nové veci. Druhou stranou mince je však aj záujem mladej generácie učiť sa a potom chcieť v danom odbore pracovať. Na Fakulte biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity sme už pre 4 rokmi pripravili bakalársky študijný program "potraviny a technológie v gastronómii", ktorého cieľom je práve pripravovať mladú generáciu do riadiacich funkcií v školskom stravovaní, hotelovom stravovaní, či v závodnom stravovaní a pod. Špecialista – manažér stravovacieho zariadenia zabezpečuje prejednávanie objednávok a zmlúv s obchodnými partnermi, aplikuje základné zásady pri zostavovaní jedálnych a nápojových lístkov, inovuje techniku pre stravovanie a postupy úpravy potravín, zabezpečuje kontrolu hygieny stravovacej prevádzky, vytvára cenové kalkulácie pre stravovací a nápojový segment, vedie a spracováva požadovanú evidenciu, agendu a zapracováva legislatívne zmeny do prevádzkovej praxe, vykonáva kontrolu dodržiavania požiadaviek pri výdaji pokrmov, pri odbere vzoriek pokrmov, pri nakladaní s ich zvyškami, či neškodnom odstraňovaní, kontroluje funkčnosť a bezpečnosť technického vybavenia stravovacích zariadení, pracuje so stravovacími softvérmi, zabezpečuje inovácie prípravy pokrmov a nápojov, zabezpečuje aplikáciu a dodržiavanie právnych predpisov. Komunikuje s odberateľmi, orgánmi úradnej kontroly potravín a spotrebiteľskými združeniami. Absolvent je schopný vykonávať vysoko odborné činnosti pre gastronomické služby – prevádzkové, marketingové, obchodné, podnikateľské, riadiace a kontrolné v rôznych pracovných pozíciách a právne organizačných formách ako zamestnanec, zamestnávateľ alebo podnikateľ.
Takže na Slovenskú je aj takáto možnosť štúdia, avšak mladá generácia musí chcieť nielen študovať a pracovať ale predovšetkým zostať na Slovensku aby pomohla svojim rodičom, budúcim deťom, vnukom a pod. Ak tu nebude vzájomná podpora generácií, bude sa zhoršovať aj zdravie aj životná úroveň ľudí a bude to ťažké udržať.
Marta- vedúca napísal/a 22 jún 2020
Veľmi sa mi páči vaša myšlienka, či realita. Žiaľ skutočnosť je iná. Odbornosť v školskom stravovaní vo funkcii vedúcej školského stravovacieho zariadenia nie je požadovaná na odbornosti. Dnes môže byť vedúca maturantka , ale bez odbornosti. takto postavili odbornosť v katalógu pracovných činností. Áno môžu si riaditelia upraviť vo svojom napr. mzdovom, alebo kvalifikačnom predpise, ale povedzte na čo by to robili. Takto im to vyhovuje a na pozíciach máme neodborníkov.