Stravovanie detí s alergiou

Dunajova napísal/a 01 aug 2019

Dobry den, mam otazku. Mam dcerku 5 rokov, ktora bude este rok chodit do skolky. Ma alergiu na mlieko a soju. V skolke mi povedali, ze jej nemozu poskytovat stravu s vylucenim tychto potravin z jedalnicka, lebo potom nesplnia normy a mali by problem u hygienika. Musime jedine doniest papier-potrvdenie od lekara, odhlasit ju zo stravy a nosit si vsetku stravu. Denne 3 jedla to je dost a hlavne v malych porciach varit. Plus sa mi nepozdava, ze moje dieta bude jest denne z plastu a ohrievane jedlo z mikrovlnky. Je toto naozaj pravda a je to jedina moznost ako prestravovat alergika na Slovensku? Je to velka zataz pre rodica. Zda sa mi to nefer. Plus je zvlastne, ze v case ked alergii pripuda, mame s tymto stale u nas este problem. Viete mi pripadne poradit kam sa mam obratit? Dakujem

Ivana napísal/a 01 aug 2019

Dobrý večer, máme taký istý problém ako opisuje pani. Chcem sa opýtať, či sa uvažuje o tom, že by sa intolerancia na laktózu zaviedla do diét. Je to pre nás rodičov dosť náročné každý deň pripravovať jedlo a takéto detičky by nemali byť znevyhodnovane. ĎAKUJEM

JEDÁLNE.sk napísal/a 01 aug 2019

Vylúčenie mlieka a mliečnych výrobkov

Ak zdravotný stav dieťaťa alebo žiaka vylučuje konzumáciu mlieka a mliečnych výrobkov podľa posúdenia lekára všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo lekára so špecializáciou v príslušnom odbore, vyžaduje osobitné stravovanie.

V prípade, že dieťaťu bola indikovaná laktózová intolerancia - neznášanlivosť laktózy (mliečny cukor), je dôležité vedieť koľko mlieka a mliečnych výrobkov dieťa toleruje. Tolerancia množstva mlieka a mliečnych výrobkov je individuálna. Syry, maslo, jogurty, smotana, ktoré sú dennou súčasťou prípravy pokrmov, sú zvyčajne tolerované dobre. Ak sa intolerancia týka len mlieka na pitie, je možné poskytovať dieťaťu bezlaktózové mlieko. V prípade alergie na mlieko - neznášanlivosť bielkoviny kravského mlieka, dieťa nemôže konzumovať kravské mlieko a výrobky z neho v akejkoľvek forme (ani v jedle). Neodporúča sa pripravovať pokrmy v zariadení školského stravovania bez použitia kravského mlieka a mliečnych výrobkov s náhradou za iný druh mlieka. Jedná sa osobitný spôsob stravovania, pre ktorý nie sú vydané receptúry v materiálno-spotrebných normách. Pri alergii na kravské mlieko a mliečne výrobky sa odporúča vydať rozhodnutie o individuálnej donáške stravy do zariadenia školského stravovania.

Pri individuálnej donáške stravy je potrebné vypracovať hygienou schválené postupy, kde sú určené podmienky skladovania pokrmu, spôsob ohrevu pokrmu (nie v mikrovlnnej rúre) a výdaj ohriateho pokrmu dieťaťu na stolovom inventári.

Hrachový granuát 1

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová