Navýšenie normy pre dospelých stravníkov

POESIA21 napísal/a 04 sep 2018

Stačí si prečítať úvod - metodiku k MSN: Jednotlivé receptúry sú vypracované pre 4 vekové skupiny stravníkov: - dávky potravín pre vekovú skupinu A sú pre 2 až 5-ročné deti materských škôl, - dávky potravín pre vekovú skupinu B sú pre 6 až 10-ročných žiakov základných škôl, - dávky potravín pre vekovú skupinu C sú pre 11 až 15-ročných žiakov základných škôl, - dávky potravín pre vekovú skupinu D sú pre 16 až 19-ročných žiakov stredných škôl a dospelých stravníkov.

Dana napísal/a 04 sep 2018

Ďakujem za odpoveď. Ja to viem, ale neodpovedali ste mi jednoznačne na moju otázku, či sa môže alebo nemôže zvýšiť dávka pre dospelých stravníkov. Samozrejme, že to svojvoľne nezvýšim ja, ale starosta a obecné zastupiteľstvo ? Ďakujem

Ďakujem za odpoveď. Ja to viem, ale neodpovedali ste mi jednoznačne na moju otázku, či sa môže alebo nemôže zvýšiť dávka pre dospelých stravníkov. Samozrejme, že to svojvoľne nezvýšim ja, ale starosta a obecné zastupiteľstvo ? Ďakujem

vedúca16 napísal/a 04 sep 2018

Nie, nemôžete si upravovať - navyšovať mäso pre zamestnancov. Na stránke ministerstva školstva si pozrite najnovšiu metodiku, kde sa jasne hovorí, že mäso, tuky, soľ a cukor sa nemôžu navyšovať, čiže musíte ich normovať a vydávať presne, t.j. zamestnancom podľa skupiny D. Týmto dokumentom môžete aj argumentovať starostovi.

Martina napísal/a 07 feb 2021

Dobrý deň, prosím vás môžu sa svojvolne upravovat normy pre domov dôchodcov? Myslím celkovo ako zmena váhy zemiakov,kompotu,chlieb,olej a podobne .Dakujem za odpoveď

napísal/a 10 feb 2021

Odpoveď Jedálne.sk

Zariadenie školského stravovania je účelové zariadenie  zriadené na prípravu, výdaj a konzumáciu pokrmov a nápojov predovšetkým pre deti a žiakov, pri svojej činnosti sa riadi legislatívnymi predpismi upravujúcimi organizáciu a prevádzku zariadenia školského stravovania.
Ak školská jedáleň poskytuje stravovanie aj iným fyzickým osobám (dospelým stravníkom, klientom DSS), pri výrobe jedál postupuje podľa  MSN pre školské stravovanie pre vekovú skupinu 15-18 ročných. Receptúry sú záväzné a prípustné zmeny, úpravy a špecifiká aplikácie sú uvedené v metodickej príručke Aplikácia princípov k MSN a receptúram pre školské stravovanie. 

Dobrý deň, bude mi vedieť niekto z Vás poradiť? Prevzala som školskú jedáleň v obci. Zriaďovateľom je obec. Už pár rokov je tu zaužívané, že pre dospelých stravníkov, čiže učiteľky, kuchárky a pre dôchodcov je navýšená dávka mäsa na 120g. Predchádzajúca vedúca mi povedala. že bývalý starosta jej povedal, aby tak varila, lebo 90g je pre dospelého málo. A tak do výkazu skutočných nákladov ručne vpisovali prepočítané množstvo mäsa a samozrejme aj vydali viac mäsa, čo ale nesedí s normovaným množstvom. Chcem sa opýtať, či vôbec je možné meniť - zvyšovať normy. A ak áno, ako sa to potom finančne vysporiada. Som z toho dosť nesvoja. Neviem, či mám pokračovať, ale sa ohradiť, že to nie je správne. Ďakujem Vám za vaše názory.

Jedalne.sk napísal/a 04 sep 2018

Školská jedáleň zaradená v sieti škôl a školských zariadení SR v zmysle §140 ods.4 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) v znení neskorších predpisov pripravuje a poskytuje jedlá a nápoje pre stravníkov podľa materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie podľa vekových skupín stravníkov vydaných ministerstvom školstva. Materiálno-spotrebné normy majú záväzný charakter pre všetky zariadenia školského stravovania.
E-shop

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová