ZAUJÍMAVOSTI: MATERIÁLNO – SPOTREBNÉ NORMY PRE ŠKOLSKÉ STRAVOVANIE V RUKÁCH ŠÉFKUCHÁROV

vedúca ŠJ napísal/a 14 jan 2019

Teší ma, že sa o naše receptúry zaujímali a aj vyskúšali šéfkuchári., ážia, thajská omáčka, batatati, africký sumček a pod. to je zanedbateľná časť našich receptúr, ktoré podotýkam sú záväzné- teda ničím ich nemôžeme doplniť či ináč upraviť, až na malé výnimky s regionálneho prostredia. Skôr som zaskočená MSN 2018 neprehľadnosťou/ v programoch - receptúry/, zlé hľadanie napr polievky ani podľa receptúry, ani podľa miesta je aj v troch častiach - rôzne. Dalej je to soľ- áno stotožňujem sa so znížením soliˇ, ale nie vo všetkom. Napr: nie každý paradajkový pretlak obsahuje soľ, kde bola soľ pri tejto ingredencii znížená, to po prvé. Tak isto názov uvádzate rajčiakový pretlak, alebo rajčiaky drvené- predsa sú to paradajky, uvádzame spisovne. A pri tých receptúrach , kde sa má použiť paradajkový pretlak ste všade nahradili drvenými paradajkami, prečo?. myslím si, že do paradajkových polievok a omáčok je ľahšie , chutnejšie i estetickejšie keď je tam paradajkový pretlak či koncentrát a navyše nie každý obsahuje soľ. Podobne je to i pre fazuľových strukoch. Ďalej ani v jednej receptúre nie je napísané napr: struky s nálevom alebo bez, tak isto sudová kapusta, , kompóty a pod. Pri koložvárskej kapuste to určite nikto nepreskúšal, ale vyťaženosť je veľmi slabá. je potrebné viac ryže i sudovej kapusty. napr. Cibuľová polievka- doplniť o pažítku a nie o petrž. vňať. Možno sú to pre niekoho maličkosti, ale pre nových pracovníkov je to dosť podstatné. Vrátim sa k paradajkovej polievke kde pre cca 420 stravníkov, cca 90l vody udávajú naše normy 1,22 kg múky, A ešte s drvenými paradajkami. 4o je to za náhradu - do polievky. Veď je to zafarbená voda. všetko si máme upravovať, potom ako sú tie normy prerobené - upravené. To je len desatina z toho, čo je v týchto normách neprehľadné a neodborné. Prepáčte, ak som sa niekoho dotkla , ale musela som to zverejniť. Určite si viem poradiť s novými receptúrami, ale ma mrzí, čo je na nich nové, k spokojnosti zamestnancov ŠJ, kde im tieto receptúry by mali pomôcť a nie ich študovať prerábať, či dopĺňať a prispôsobovať. Sľubovali sme si od týchto MSN viac.

Tokárová napísal/a 14 jan 2019

Vážená pani vedúca, po každom vzdelávaní si myslím, že už viac nevieme vysvetliť. Ale po Vašom stanovisku vidím, že ešte stále máme čo robiť. Rada Vám aj osobne pomôžem s aplikáciou MSN, len sa mi musíte prihlásiť. Zaškolenie Vám zdarma zabezpečíme. Prosím prihláste na seminári, ktorý organizujeme v súvislosti s obedmi zadarmo.
E-shop

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová