Zvyšovanie platov nepedagogickým zamestnancom
Admin napísal/a 07 sep 2025
Dobrý deň, ak mám zamestnanca, ktorý podľa nových tabuliek má stále nižší tarifný plat ako minimálna mzda a vo výplate sa mi bude dorovnávať do minimálnej mzdy, takže tento zamestnanec neuvidí žiadne navýšenie o 7 %. Mám mu navýšiť plat tak aby mal minimálnu mzdu navýšenú o 7 %, napr. osobným príplatkom? Alebo nechať to podľa tabuliek a bude stále na tom isto platovo? Ďakujem.
Admin napísal/a 07 sep 2025
Dobrý deň,
Ak zamestnanec podľa nových tabuliek nedosahuje svojím tarifným platom výšku minimálnej mzdy, je potrebné mu dorovnať mzdu tak, aby minimálnu mzdu dosiahol. Vzniknutá situácia, keď zamestnanec neuvidí žiadne zvýšenie, môže byť demotivujúca, preto je pochopiteľné, že hľadáte riešenie.Zamestnancovi nie ste povinný navýšiť tarifný plat nad rámec jeho pracovnej triedy. Avšak, ak ho chcete odmeniť alebo mu kompenzovať situáciu s minimálnou mzdou, môžete mu udeliť osobný príplatok, ktorý slúži ako motivácia a ocenenie. Ide o nenárokovateľnú zložku mzdy, takže jeho výšku a trvanie môžete určiť individuálne. Takýto príplatok sa nezarátava do dorovnávania mzdy, pretože nejde o zložku základného platu.