Kompetencie riaditeľa verzus jedáleň
Robert napísal/a 28 aug 2025
Admin napísal/a 16 sep 2025
Dobrý deň,
Práva a povinnosti zamestnávateľa a zamestnancov upravuje pracovný poriadok. Ide o súhrn pravidiel, ktoré by mal každý na pracovisku dodržiavať. Vydáva ho zamestnávateľ a musí byť v súlade so Zákonníkom práce a inými pracovnoprávnymi predpismi.
Aj keď Zákonník práce neobsahuje explicitný zákaz používania mobilného telefónu na pracovisku, zamestnávateľ má právo nastaviť pravidlá, ktoré sú nevyhnutné na zaistenie bezpečnosti a kvality práce. Zákaz mať telefón na pracovisku je pomerne bežný v mnohých odvetviach (napríklad v potravinovej výrobe, v zdravotníctve alebo aj v školstve), a to najmä z dôvodov bezpečnosti a koncentrácie.
Mobilný telefón sa považuje za zdroj vonkajšej kontaminácie a vedúci zamestnanec pre zabezpečenie zdravotnej bezpečnosti vyrábaných pokrmov v rámci svojho oprávnenia je oprávnený vyžadovať zákaz vnášania a používania mobilného telefónu v priestoroch pre manipuláciu s potravinami a pokrmami. Z tohto pohľadu je riaditeľka oprávnená požadovať od zamestnancov, aby si telefón odložili na miesto, kde ich nebude rozptyľovať pri práci.
Uvedené je vhodné zapracovať do príručky HACCP, v časti Správna výrobná prax, C. OSOBNÁ HYGIENA PRACOVNÍKOV.
V prílohe prikladáme vzor.
VZOR:
E-MODEL PRÍRUČKY SYSTÉMU HACCP, PREVÁDZKOVÉHO PORIADKU A SANITAČNÉHO PROGRAMU PRE ZARIADENIA ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA |
Kapitola č.: 7
Strana 3 Celkový počet strán: 11 |
Názov kapitoly: Správna výrobná prax |
C. OSOBNÁ HYGIENA PRACOVNÍKOV:
- pracovníci musia nosiť vhodné, čisté pracovné oblečenie (nohavice, tričko, zástera, plášť, topánky, pokrývka hlavy), v pracovnom odeve majú len čistú vreckovku
- pri práci s potravinami musia dodržiavať osobnú hygienu po celý pracovný čas,
- dôkladne si umývať ruky pred prácou, pri práci ihneď po každom znečistení rúk, po každom ukončení jedného druhu práce, po fajčení, po úprave šatstva a osobitne dôkladne po každom použití záchodu,
- nechty pracovníka musia byť krátke, strihané, nenalakované, na rukách nesmú byť prstene, hodinky, náramky a iné ozdobné predmety,
- v kuchyni a v skladoch je zakázané počas manipulácie s potravinami jesť, piť, fajčiť a telefonovať.
C.1 ZAMESTNANCI SÚ POVINNÍ:
- mať osvedčenie o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažných činností vydávané regionálnym úradom verejného zdravotníctva, alebo mať vzdelanie v potravinárstve, čo preukazuje dokladom o ukončení školy
- potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti pre výkon epidemiologicky závažnej činnosti (napr. zdravotný preukaz)
- podrobiť sa požadovaným lekárskym prehliadkam
- podrobiť sa lekárskej prehliadke vždy, keď sa vyskytne u nich alebo v ich domácnosti, alebo bydlisku hnačkové, hnisavé alebo iné horúčkovité ochorenie, alebo iná prenosná choroba
- ihneď hlásiť zamestnávateľovi infekčné, hnačkové ochorenia alebo hnisavé ochorenia na koži, ako aj infekčné ochorenie členov domácnosti alebo spolubývajúcich,
- upozorniť vždy ošetrujúceho lekára, že pracujú v prevádzke, v ktorej prichádzajú do styku s potravinami.
Odborná spôsobilosť sa preukazuje podľa charakteru epidemiologicky závažných činností:
a) dokladom o získaní vzdelania na:
1. lekárskej fakulte,
2. veterinárnej fakulte so zameraním na prácu v potravinárstve,
3. strednej zdravotníckej škole,
4. hotelovej škole,
5. strednej škole alebo odbornom učilišti zameranom na prácu v potravinárstve,
6. na rekvalifikačnom kurze certifikovanej školiacej organizácie (MŠ SR), alebo
b) osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažných činností, ktoré vydá regionálny úrad verejného zdravotníctva po úspešnom preukázaní vedomostí.
Platnosť osvedčení o odbornej spôsobilosti pre vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti:
- Osvedčenia udelené po 31. máji 2010 sú vydávané na dobu neurčitú
- Osvedčenia udelené a platné na dobu určitú do 31. mája 2010 a neskôr sa považujú za osvedčenia udelené na dobu neurčitú
- Osvedčenia udelené a platné na dobu určitú do 30. mája 2010 alebo skôr sa končia dňom uvedeným na osvedčení (je potrebné znova požiadať o udelenie odbornej spôsobilosti)
Vydanie:2 |
Zmena č.: 1 |
Platnosť od: 1.6.2013 |
|
E-MODEL PRÍRUČKY SYSTÉMU HACCP, PREVÁDZKOVÉHO PORIADKU A SANITAČNÉHO PROGRAMU PRE ZARIADENIA ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA |
Kapitola č.: 7
Strana 4 Celkový počet strán: 11 |
||
Názov kapitoly: Správna výrobná prax |
|||
C.2 ZÁSADY SPRÁVANIA SA PRACOVNÍKOV NA PRACOVISKU:
NEJESŤ!
NEFAJČIŤ!
NEPIŤ!
NETELEFONOVAŤ!
Nevykonávať na pracovisku žiadne toaletné, alebo nehygienické úkony!
C.3 ČISTÉ RUKY ALEBO JEDNORÁZOVÉ RUKAVICE
- Rukavice na jednorázové použitie sa nesmú používať opakovane.
- Mikroorganizmy sa z nich nedajú uspokojivo odstrániť ani mechanickým čistením a použitím čistiacich prostriedkov. Umývanie, sušenie a sterilizácia môžu byť príčinou poruchy celistvosti rukavíc!!!
- NOSENIE RUKAVÍC NEZBAVUJE POVINNOSTI DÔKLADNE SI UMÝVAŤ RUKY!!!
- Ruky predstavujú možný spôsob šírenia mikroorganizmov z tepelne neupravených potravín na tepelne upravené tzv. krížová kontaminácia - zo špinavých plôch na čisté alebo priamo na potraviny.
- Ten kto manipuluje s potravinami by súčasne nemal pracovať s inými vecami (mobilný telefón, peniaze!!!, umývanie pracovných pomôcok, vykonávanie sanitácie, vyvarovať sa nehygienických návykov – dotýkanie sa tváre či nosu, česanie vlasov apod.).
- Pokiaľ dôjde ku kontaminácii rúk napr. pri manipulácii so špinavými alebo skazenými potravinami, je potrebné ich pred začatím práce umyť, opláchnuť a osušiť.
Vydanie:2 |
Zmena č.: 1 |
Platnosť od: 1.6.2013 |
Jaroslava Hrnčiarik napísal/a 01 aug 2025
Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025
Dobrý deň,
Dieťaťu s diagnózou, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie, lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určí diagnózu. Žiadny všeobecne záväzný predpis neustanovuje ako často je potrebné doklad predkladať. Pri nástupe do zariadenia školského stravovania zákonný zástupca predloží Zápisný lístok na osobitné stravovanie ( s požiadavkou prípravy diéty alebo stravovanie s individuálnou donáškou), doloží vyjadrenie lekára a Informovaný súhlas. Pri stanovenej diagnóze možno predpokladať, že genetická predispozícia na intolerancie sa zvyčajne nemení, aj keď sa symptómy môžu časom zlepšiť.
Jedálne.sk napísal/a 09 júl 2025
Dobrý deň, aké sú kompetencie riaditeľa školy bez právnej subjektivity v prípade školskej jedálne pri materskej škole? V obci sú dve MŠ, jedáleň je pri jednej z nich, do druhej sa dováža. Obec je zriadovateľ. Každá škola má svoj spôsob vedenia. Spadá teda jedáleň pod vedenie oboch škôl až následne je podradená zriaďovateľovi? V praktickej rovine neraz vedenie škôl môže mať odlišné požiadavky
Jedálne.sk napísal/a 09 júl 2025
Dobrý deň,
Zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov je kľúčovým právnym predpisom, ktorý definuje postavenie, pôsobnosť a činnosti riaditeľa školy a školského zariadenia na Slovensku.
Podľa § 2 ods. 1 písm. a) tohto zákona je riaditeľ školy alebo riaditeľ školského zariadenia (ďalej len "riaditeľ") jedným z orgánov, ktoré vykonávajú štátnu správu v školstve na úseku škôl a školských zariadení.
A práve tu spočíva rozdiel medzi školou s právnou subjektivitou a školou bez právnej subjektivity:
Škola s právnou subjektivitou je samostatná právnická osoba. To znamená, že:
- Má vlastné IČO.
- Môže vstupovať do právnych vzťahov vo vlastnom mene. Môže uzatvárať zmluvy (napr. pracovné zmluvy so zamestnancami, zmluvy s dodávateľmi), nadobúdať majetok, brať si úvery, byť účastníkom súdnych sporov.
- Je rozpočtovou alebo príspevkovou organizáciou obce (alebo iného zriaďovateľa, napr. štátu, cirkvi). To znamená, že hospodári s vlastným rozpočtom a zodpovedá za svoje finančné hospodárenie.
- Riaditeľ školy je štatutárnym orgánom a je zodpovedný za riadenie školy a jej súčastí vo všetkých aspektoch – pedagogickom, ekonomickom aj personálnom.
- Zariadenie školského stravovania je v tomto prípade súčasťou školy a plne spadá pod riadenie riaditeľa školy. Vedúcim zamestnancom je vedúci školskej jedálne alebo vedúci výdajnej školskej jedálne.
Škola a školské zariadenie bez právnej subjektivity nie je samostatná právnická osoba. Je to len organizačná zložka svojho zriaďovateľa (najčastejšie obce alebo mesta). To v praxi znamená:
- Nemá vlastné IČO. Vystupuje pod IČO zriaďovateľa.
- Nemôže samostatne uzatvárať zmluvy ani nadobúdať majetok. Všetky právne úkony za ňu vykonáva zriaďovateľ.
- Nie je samostatnou rozpočtovou alebo príspevkovou organizáciou. Je súčasťou rozpočtu zriaďovateľa a jej hospodárenie spravuje zriaďovateľ.
- Štatutárnym orgánom je zriaďovateľ (napr. starosta obce alebo primátor mesta), ktorý vykonáva právne úkony súvisiace s prevádzkou školy a školského zariadenia.
- Školu riadi riaditeľ školy, má pedagogické a organizačné kompetencie, ale v právnych, finančných a personálnych záležitostiach je závislý od zriaďovateľa.
- Školské zariadenie (ŠJ, VŠJ) nie je súčasťou školy (v rozhodnutí o zaradení do siete škôl a školských zariadení SR sa uvádza „pri MŠ alebo pri ZŠ a pod.) a riadi ho riaditeľ školského zariadenia.
- Riaditeľ školského zariadenia (riaditeľ školskej jedálne, riaditeľ výdajnej školskej jedálne) má organizačné kompetencie, ale v právnych, finančných a personálnych záležitostiach spadá pod zriaďovateľa.