Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Kompetencie riaditeľa verzus jedáleň

Robert napísal/a 28 aug 2025

Má riaditeľka školskej jedálne právo zakázať svojim zamestnancom mať telefón na takom mieste aby ho nebolo počuť zvoniť

Admin napísal/a 16 sep 2025

Dobrý deň,

Práva a povinnosti zamestnávateľa a zamestnancov upravuje pracovný poriadok. Ide o súhrn pravidiel, ktoré by mal každý na pracovisku dodržiavať. Vydáva ho zamestnávateľ a musí byť v súlade so Zákonníkom práce a inými pracovnoprávnymi predpismi.


Aj keď Zákonník práce neobsahuje explicitný zákaz používania mobilného telefónu na pracovisku, zamestnávateľ má právo nastaviť pravidlá, ktoré sú nevyhnutné na zaistenie bezpečnosti a kvality práce. Zákaz mať telefón na pracovisku je pomerne bežný v mnohých odvetviach (napríklad v potravinovej výrobe, v zdravotníctve alebo aj v školstve), a to najmä z dôvodov bezpečnosti a koncentrácie.
Mobilný telefón sa považuje za zdroj vonkajšej kontaminácie a vedúci zamestnanec pre zabezpečenie zdravotnej bezpečnosti vyrábaných pokrmov v rámci svojho oprávnenia je oprávnený vyžadovať zákaz vnášania a používania mobilného telefónu v priestoroch pre manipuláciu s potravinami a pokrmami. Z tohto pohľadu je riaditeľka oprávnená požadovať od zamestnancov, aby si telefón odložili na miesto, kde ich nebude rozptyľovať pri práci.

Uvedené je vhodné zapracovať do príručky HACCP, v časti Správna výrobná prax, C. OSOBNÁ HYGIENA PRACOVNÍKOV.

V prílohe prikladáme vzor.

 

VZOR:

E-MODEL PRÍRUČKY SYSTÉMU HACCP, PREVÁDZKOVÉHO

PORIADKU A SANITAČNÉHO PROGRAMU

PRE ZARIADENIA ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA

Kapitola č.: 7

Strana 3

Celkový počet strán: 11

Názov kapitoly: Správna výrobná prax

C. OSOBNÁ HYGIENA PRACOVNÍKOV:

  • pracovníci musia nosiť vhodné, čisté pracovné oblečenie (nohavice, tričko, zástera, plášť, topánky, pokrývka hlavy), v pracovnom odeve majú len čistú vreckovku
  • pri práci s potravinami musia dodržiavať osobnú hygienu po celý pracovný čas,
  • dôkladne si umývať ruky pred prácou, pri práci ihneď po každom znečistení rúk, po každom ukončení jedného druhu práce, po fajčení, po úprave šatstva a osobitne dôkladne po každom použití záchodu,
  • nechty pracovníka musia byť krátke, strihané, nenalakované, na rukách nesmú byť prstene, hodinky, náramky a iné ozdobné predmety,
  • v kuchyni a v skladoch je zakázané počas manipulácie s potravinami jesť, piť, fajčiť a telefonovať.

C.1 ZAMESTNANCI SÚ POVINNÍ:

  1. mať osvedčenie o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažných činností vydávané regionálnym úradom verejného zdravotníctva, alebo mať vzdelanie v potravinárstve, čo preukazuje dokladom o ukončení školy
  2. potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti pre výkon epidemiologicky závažnej činnosti (napr. zdravotný preukaz)
  3. podrobiť sa požadovaným lekárskym prehliadkam
  4. podrobiť sa lekárskej prehliadke vždy, keď sa vyskytne u nich alebo v ich domácnosti, alebo bydlisku hnačkové, hnisavé alebo iné horúčkovité ochorenie, alebo iná prenosná choroba
  5. ihneď hlásiť zamestnávateľovi infekčné, hnačkové ochorenia alebo hnisavé ochorenia na koži, ako aj infekčné ochorenie členov domácnosti alebo spolubývajúcich,
  6. upozorniť vždy ošetrujúceho lekára, že pracujú v prevádzke, v ktorej prichádzajú do styku s potravinami.

Odborná spôsobilosť sa preukazuje podľa charakteru epidemiologicky závažných činností:

a) dokladom o získaní vzdelania na:

1. lekárskej fakulte,

2. veterinárnej fakulte so zameraním na prácu v potravinárstve,

3. strednej zdravotníckej škole,

4. hotelovej škole,

5. strednej škole alebo odbornom učilišti zameranom na prácu v potravinárstve,

6. na rekvalifikačnom kurze certifikovanej školiacej organizácie (MŠ SR), alebo

b) osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažných činností, ktoré vydá regionálny úrad verejného zdravotníctva po úspešnom preukázaní vedomostí.

Platnosť osvedčení o odbornej spôsobilosti pre vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti:

  • Osvedčenia udelené po 31. máji 2010 sú vydávané na dobu neurčitú
  • Osvedčenia udelené a platné na dobu určitú do 31. mája 2010 a neskôr sa považujú za osvedčenia udelené na dobu neurčitú
  • Osvedčenia udelené a platné na dobu určitú do 30. mája 2010 alebo skôr sa končia dňom uvedeným na osvedčení (je potrebné znova požiadať o udelenie odbornej spôsobilosti)

 

Vydanie:2

Zmena č.: 1

Platnosť od: 1.6.2013

E-MODEL PRÍRUČKY SYSTÉMU HACCP, PREVÁDZKOVÉHO

PORIADKU A SANITAČNÉHO PROGRAMU

PRE ZARIADENIA ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA

Kapitola č.: 7

Strana 4

Celkový počet strán: 11

Názov kapitoly: Správna výrobná prax

       

C.2 ZÁSADY SPRÁVANIA SA PRACOVNÍKOV NA PRACOVISKU:

NEJESŤ!                        

NEFAJČIŤ!                     

NEPIŤ!                            

NETELEFONOVAŤ!        zivot bez mobilniho telefonu f

Nevykonávať na pracovisku žiadne toaletné, alebo nehygienické úkony!

C.3 ČISTÉ RUKY ALEBO JEDNORÁZOVÉ RUKAVICE

 

  • Rukavice na jednorázové použitie sa nesmú používať opakovane.

  • Mikroorganizmy sa z nich nedajú uspokojivo odstrániť ani mechanickým čistením a použitím čistiacich prostriedkov. Umývanie, sušenie a sterilizácia môžu byť príčinou poruchy celistvosti rukavíc!!!

  • NOSENIE RUKAVÍC NEZBAVUJE POVINNOSTI DÔKLADNE SI UMÝVAŤ RUKY!!!

  • Ruky predstavujú možný spôsob šírenia mikroorganizmov z tepelne neupravených potravín na tepelne upravené tzv. krížová kontaminácia - zo špinavých plôch na čisté alebo priamo na potraviny.

  • Ten kto manipuluje s potravinami by súčasne nemal pracovať s inými vecami (mobilný telefón, peniaze!!!, umývanie pracovných pomôcok, vykonávanie sanitácie, vyvarovať sa nehygienických návykov – dotýkanie sa tváre či nosu, česanie vlasov apod.).

  • Pokiaľ dôjde ku kontaminácii rúk napr. pri manipulácii so špinavými alebo skazenými potravinami,     je potrebné ich pred začatím práce umyť, opláchnuť a osušiť.

 

 

 

 

 

Vydanie:2

Zmena č.: 1

Platnosť od: 1.6.2013

 

 

Jaroslava Hrnčiarik napísal/a 01 aug 2025

Dobrý deň, chcem sa opýtať či je potrebné potvrdenie od odborného lekára, alebo stačí potvrdenie od všeobecného lekára v prípade, že dieťa je intolerantné na nejaké potraviny a či je potrebné každý školský rok aktualizovať toto potvrdenie. Ďakujem

Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025

Dobrý deň,

Dieťaťu s diagnózou, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie, lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určí diagnózu. Žiadny všeobecne záväzný predpis neustanovuje ako často je potrebné doklad predkladať. Pri nástupe do zariadenia školského stravovania zákonný zástupca predloží Zápisný lístok na osobitné stravovanie ( s požiadavkou prípravy diéty alebo stravovanie s individuálnou donáškou), doloží vyjadrenie lekára a Informovaný súhlas. Pri stanovenej diagnóze možno predpokladať, že genetická predispozícia na intolerancie sa zvyčajne nemení, aj keď sa symptómy môžu časom zlepšiť.

 

Jedálne.sk napísal/a 09 júl 2025

Dobrý deň, aké sú kompetencie riaditeľa školy bez právnej subjektivity v prípade školskej jedálne pri materskej škole? V obci sú dve MŠ, jedáleň je pri jednej z nich, do druhej sa dováža. Obec je zriadovateľ. Každá škola má svoj spôsob vedenia. Spadá teda jedáleň pod vedenie oboch škôl až následne je podradená zriaďovateľovi? V praktickej rovine neraz vedenie škôl môže mať odlišné požiadavky

Jedálne.sk napísal/a 09 júl 2025

Dobrý deň,

Zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov je kľúčovým právnym predpisom, ktorý definuje postavenie, pôsobnosť a činnosti riaditeľa školy a školského zariadenia na Slovensku.

Podľa § 2 ods. 1 písm. a) tohto zákona je riaditeľ školy alebo riaditeľ školského zariadenia (ďalej len "riaditeľ") jedným z orgánov, ktoré vykonávajú štátnu správu v školstve na úseku škôl a školských zariadení.

A práve tu spočíva rozdiel medzi školou s právnou subjektivitou a školou bez právnej subjektivity:

Škola s právnou subjektivitou je samostatná právnická osoba. To znamená, že:

  • Má vlastné IČO.
  • Môže vstupovať do právnych vzťahov vo vlastnom mene. Môže uzatvárať zmluvy (napr. pracovné zmluvy so zamestnancami, zmluvy s dodávateľmi), nadobúdať majetok, brať si úvery, byť účastníkom súdnych sporov.
  • Je rozpočtovou alebo príspevkovou organizáciou obce (alebo iného zriaďovateľa, napr. štátu, cirkvi). To znamená, že hospodári s vlastným rozpočtom a zodpovedá za svoje finančné hospodárenie.
  • Riaditeľ školy je štatutárnym orgánom a je zodpovedný za riadenie školy a jej súčastí vo všetkých aspektoch – pedagogickom, ekonomickom aj personálnom.
  • Zariadenie školského stravovania je v tomto prípade súčasťou školy a plne spadá pod riadenie riaditeľa školy. Vedúcim zamestnancom je vedúci školskej jedálne alebo vedúci výdajnej školskej jedálne.

Škola a školské zariadenie bez právnej subjektivity nie je samostatná právnická osoba. Je to len organizačná zložka svojho zriaďovateľa (najčastejšie obce alebo mesta). To v praxi znamená:

  • Nemá vlastné IČO. Vystupuje pod IČO zriaďovateľa.
  • Nemôže samostatne uzatvárať zmluvy ani nadobúdať majetok. Všetky právne úkony za ňu vykonáva zriaďovateľ.
  • Nie je samostatnou rozpočtovou alebo príspevkovou organizáciou. Je súčasťou rozpočtu zriaďovateľa a jej hospodárenie spravuje zriaďovateľ.
  • Štatutárnym orgánom je zriaďovateľ (napr. starosta obce alebo primátor mesta), ktorý vykonáva právne úkony súvisiace s prevádzkou školy a školského zariadenia.
  • Školu riadi riaditeľ školy, má pedagogické a organizačné kompetencie, ale v právnych, finančných a personálnych záležitostiach je závislý od zriaďovateľa.
  • Školské zariadenie (ŠJ, VŠJ) nie je súčasťou školy (v rozhodnutí o zaradení do siete škôl a školských zariadení SR sa uvádza „pri MŠ alebo pri ZŠ a pod.) a riadi ho riaditeľ školského zariadenia.
  • Riaditeľ školského zariadenia (riaditeľ školskej jedálne, riaditeľ výdajnej školskej jedálne) má organizačné kompetencie, ale v právnych, finančných a personálnych záležitostiach spadá pod zriaďovateľa.
JAZ

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok