Práca vedúcej

Jedálne.sk napísal/a 27 jún 2025

Dobrý deň,prosím o radu som nová a mladšia vedúca šj,moja kuchárka mi stále tvrdí,že mám ukladať tovar do skladov,stoly utierať,na drobné nákupy chodiť,ona tu pracuje už 20 rokov a takto to tu organizuje a stále si tvdí svoje

Jedálne.sk napísal/a 27 jún 2025

Dobrý deň,

Podľa zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov je zamestnávateľ povinný v pracovnej zmluve so zamestnancom dohodnúť druh práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma. Druh práce, ktorú má zamestnanec pre zamestnávateľa vykonávať, je tak jedným z najdôležitejších pojmových znakov, ktorý charakterizuje celý pracovný pomer, pretože zamestnávateľ je povinný a súčasne aj oprávnený zamestnancovi prideľovať len práce v medziach dohodnutého druhu práce.

Špecifikáciou daného druhu práce pre konkrétnu pozíciu v konkrétnej organizácii je opis pracovnej činnosti, ktorý vychádza katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme a katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme.

Okrem opisu pracovnej činnosti sa v praxi stretávame aj s pojmom pracovná náplň. Pracovná náplň je v podstate konkretizáciou pracovných úloh, ktoré sú všeobecne vyjadrené v rámci druhu práce v pracovnej zmluve. Pracovná náplň je bližší popis pracovných úloh, prostredníctvom ktorej zamestnávateľ dáva zamestnancovi na vedomie, aké konkrétne činnosti alebo plnenie akých úloh bude po ňom požadovať. Súhlas zamestnanca nie je potrebný.

Na základe uvedeného, konkrétne pracovné úlohy jednotlivých zamestnancov v zariadení školského stravovania zaradených podľa druhu práce a opisu pracovnej činnosti dopĺňa pracovná náplň. Samozrejme pri plnení úloh z pracovnej náplne súvisia aj činnosti, ktoré v pracovnej náplni nie sú a ani nemôžu byť presne zadefinované.

Ak vedúci zariadenia školského stravovania podľa pracovnej náplne „Vykonáva vstupnú kvalitatívnu a senzorickú kontrolu dodávok potravín, zodpovedá za dodržiavanie systému HACCP“ vrátane spôsobu uskladnenia potravín, zodpovedá a nesie hmotnú zodpovednosť za skladované potraviny, pri príjme potravín zabezpečí ich uskladnenie. Zabezpečí znamená , že ich uloží do skladovacích priestorov alebo úlohou poverí priamo podriadených zamestnancov.

Ak kuchár podľa pracovnej náplne „Pri príprave a výdaji jedál a nápojov dodržiava zásady správnej výrobnej praxe systému HACCP, podieľa sa na dodržiavaní denného stravovacieho a pitného režimu, expedícii hotových jedál a nápojov, pri výdaji jedál a nápojov zodpovedá za hmotnosť porcie podľa vekovej skupiny stravníkov a estetickú úpravu vydaných jedál stravníkom“, zodpovedá aj za čistotu a zdravotnú bezpečnosť stolov, kde sa vydaný pokrm konzumuje.

všetkým zamestnancom pozrieť si pracovné zmluvy, pracovné náplne a v prípade ďalších „vzťahových“ problémov obrátiť sa na zamestnávateľa.

E-shop

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok